LETNIK 2 ŠTEVILKA 2 POMLAD 2010

VRT
OPRAVILA RASTLINE OBLIKOVANJE

Dalije Barvit zelenjavni vrt Pomlad v okrasnem vrtu Barvite kombinacije

vsebina

POMLAD 2010

9 5
5 Barvit zelenjavni vrt
Pogost razlog zakaj ljudje na svojem vrtu ne gojijo zelenjave je, da se jim zdi, da na vrtu ni dovolj prostora za oddeljen zelenjavni vrt.

9 Dalije
Nahajamo se sredi renesanse navdušenja nad dalijami. Ob bogatih barvah in eksotično oblikovanih cvetovih, se lahko vprašamo kako to, da so sploh padle v nemilost.

15
naslovnica

15 Pomlad v okrasnem vrtu
Pomlad je vedno prekratka in nikoli ne uspemo opraviti pravočasno prav vseh pomladanskih opravil. Posebno smo slabe volje, ko se otopli, da bi lahko pričeli z deli, potem pa nastopi dolgo deževje in razmoči zemljo, da ne moremo brkljati po njej.

Rumena sončeca, ki se aprila odprejo na naših vrtovih odženejo tudi najtrdovratnejše ostanke zime. Foto: Matevž Likar

20

29

27
20 Barve v zasaditvah

31
29 Novosti
Predstavljamo vam nekaj poleti cvetočih lepotic, ki bodo popestrile vsak vrt.

Barve so tako povezane z našim vsakdanom kot malo kaj drugega. Zaznavamo jih zjutraj ko odpremo oči, pa vse dokler ne ležemo v posteljo in jih ponovno zapremo.

27 Vrtna opravila
Kot zmerom imamo pripravljene koristne informacije, ki bodo olajšale delo ljubiteljem vrtnarjenja. Tokrat o rastlinjakih.

31 Lonci
Zanimiva ideja za vse letne čase, ki potrebuje le prekrasne liste.

Knjiga “Otroci in vrt”

Zagotovite si svojo že za v trgovini Svet čebulic.
http://www.svetcebulic.si

19,80 €

VRT

OPRAVILA RASTLINE OBLIKOVANJE

Spletna revija “Vrt” je namenjena vsem ljubiteljem okrasnega in okusnega vrta. Izhaja štirikrat letno in bralcem podaja številne nasvete za vrtna OPRAVILA, predstavlja najrazličnejše prekrasne RASTLINE in prinaša navdihe za OBLIKOVANJE vrtov s predstavitvijo znanih načrtovalcev vrtov. Na revijo se lahko naročite preko naročila na novice spletne strani “Okrasni vrt” (www. okrasnivrt.com) ali pa jo preberete na sami spletni strani, kjer se nahaja tudi arhiv. V kolikor imate vprašanja z zvezi z revijo ali bi želeli oglaševati v njej, nam prosim pišite na mail: info@okrasnivrt.com.

Matevž Likar

VRT

barvit zelenjavni vrt
Rešitev pa je precej preprosta združite oba tipa vrta. Zelo enostavno lahko na isti površini pridelujete zelenjavo in sadje ter gojite okrasne rastline. vzpenjavi fižol, artičoka ali blitva. Te rastline potem obdajte s 3-4 serijami drugih rastlin. Lahko npr. poskusite s kombinacijo špinače, solate in timijana. Za velike atraktivne liste pomešajte med rastline še bučke in jih kombinirajte z bolj pokončno rastočimi zelenjavnicami ali okrasnimi rastlinami. Ne pozabite postaviti tudi kakšne pergole, ki jo lahko prekrijete z okrasnimi rastlinami ali pa jo namenite fižolu. Pomembno je tudi, da premislite o velikosti posameznih rastlin preko posameznih obdobij. S tem lahko opazite »luknje«, ki jih izkoristite za kakšen hiter pridelek. Pod rastoče sončnice lahko posejete solato, ki jo boste pobrali še preden bo sončnica

Pogost razlog zakaj ljudje na svojem vrtu ne gojijo zelenjave je, da se jim zdi, da na vrtu ni dovolj prostora za oddeljen zelenjavni vrt.

Zasnova
Pri ustvarjanju takšnega vrta si zamislite barvite preproge. Najenostavnejši način ureditve je ustvarjanje močnih kontrastov. Poskusite lahko z barvnimi nasprotji kot je npr. kombinacija rdečega in zelenega radiča, ki se vije po vrtu. Ali pa kombinirate sadno drevje z nekoliko nižjimi rastlinami kot je sladka koruza. Seveda združite tudi različne oblike rastlin. Pri oblikovanju gred v ozadje postavite rastline kot so npr.

5

VRT

Zelenjavni vrt nikakor ni dolgočasen - lahko je prav tako živahen in barvit kot nasad okrasnic.

6

VRT

Posebna Ponudba Za Naše Bralce
Trajnice carniola
Za celotno izbiro rastlin obiščite našo spletno trgovino: www.trajnice-carniola.com
Ob naročilu dopišite kodo “revija vrt” in priznali vam bomo omenjeni popust.

Anemone hybr. ‘Margarete’

Naročite na: info@trajnice-carniola.com tel.: 030-382-050 koda: REVIJA VRT

-5%

Vabimo vas, da si na naši spletni strani ogledate prvo spletno enciklopedijo trajnici in okrasnih trav v Sloveniji. 15. maja vas vabimo na dan odprtih vrat naše vrtnarije. Nova lokacija in druge podrobnosti bodo objavljene na spletni strani: www.trajnice-carniola.com.

Echinacea Razzmatazz

Hosta fortunei ‘Whirlwind’

Hosta ‘Paul’s Glory’

Anemanthele lessoniana 7

VRT
zrasla v Poleg okrasne vloge bodo številne okrasne rastline privabljale opraševalce in s tem pomagale pri vašem pridelku. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na koristnost številnih okrasnih rastlin pri preprečevanju razvoja škodljivcev in bolezni.

Za maksimalno barvitost
Zelene barve je na vrtu seveda na pretek, kljub temu pa lahko z premišljeno izbiro dodate številne odtenke, ki dodatno popestrijo vrt. Bučke imajo prekrasno zelene liste, ki pridejo zaradi svoje velikosti, še dodatno do izraza. Nasprotno ima špinača ‘Fordhook Giant’ bela stebla in temno zelene liste. Veliko odtenkov zelene pa lahko ustvarite tudi z različnimi kultivarji solat. Za zlato rumeno barvo je najenostavneje izbrati oregano. Lahko pa rumeno barvo dodate tudi s plodovi. Posadite rumeno plodeče čilije kot je npr. ‘Tasty Grill’ ali paradižnike. Češnjeva

paradižnika ‘Balconi Yellow’ in ‘Gold Nugget’ sta samo dva iz pestre izbire rumeno plodečih kultivarjev. Rdečkaste odtenke lahko seveda dodate z različnimi radiči, vendar se pri tem izbor še ne konča. Na voljo so vam še temno škrlatni listi rdeče pese ‘Bull’s Blood’ in številni kultivarji blitve. Za modrikaste in srebrnkaste tone posadite artičoko, ki je tudi skoraj že okrasna rastlina,

saj bo popestrila vrt s svojimi srebrnkastimi listi. Za okusen okras z modrikastimi listi posadite še zelje ‘January King’.

Več o uporabnem vrtu si lahko preberet na spletni strani: www.okusnivrt.com.

8

VRT

Kaktus dalije
Nahajamo se sredi renesanse navdušenja nad dalijami. Ob bogatih barvah in eksotično oblikovanih cvetovih, se lahko vprašamo kako to, da so sploh padle v nemilost.
9

VRT

Sorte z enostavnimi cvetovi kot je npr. ‘Bishop of Llandaff’ so bile prve, ki so napovedovale vrnitev dalij, sedaj pa se na vrtove vračajo tudi preostale skupine dalij.

Kaktus dalije
Med dalije z najbolj dramatičnimi cvetovi spadajo vsekakor skupini kaktus in polkaktus. Zanje je značilno, da imajo cvetove s cvetnimi listi, ki se zvijejo v cevasto strukturo. Pri skupini kaktus je cev dolga več kot polovico dolžine cvetnega lista, s čimer dobijo cvetovi bodičasto obliko. Pri skupini polkaktus pa je cevast del dolg manj kot polovico celotne dolžine cvetnega lista, kar daje cvetovom nekoliko bolj poln videz.

Dalije skozi zgodovino
Minilo je že skoraj 220 let, odkar so dalije prvič opazili evropski lovci na rastline. Pred tem so jih seveda že dobro poznali Azteki, ki so jih gojili tako za okras kot tudi za prehrano. Prvo odkrito vrsto so poimenovali Dahlia juarezii. Zanjo so bili značilni enostavni cvetovi s svetlo rdečimi cvetnimi listi. Iz relativno malega števila vrst (rod obsega nekje okrog 40 različni vrst), se je v teh 200 letih izoblikovalo na tisoče različnih sort. Slednji ponujajo neverjetno pestrost cvetov, tako v barvi kot tudi v velikosti in obliki. 10

Kombiniranje dalij
Dalije polepšajo vsako gredo s svojimi živahno obarvanimi cvetovi. Dodaten bonus pa je tudi njihova izredno dolga sezona cvetenja, saj bodo na ustreznem rastišču cvetele vse do prve zmrzali.

Dalije zelo enostavno kombiniramo z drugimi rastlinami, k čemur pomaga tudi to, da imamo pri dalijah sortno raznolikost, ki zapolni prav ves razpon od pritlikavih pa do visokih trajnic, zaradi česar je kombiniranje resnično enostavno. Kaktus in polkaktus dalije se krasno podajo k enostavnim cvetovom nebinovk kot npr. rudbekijam, slamnikom in kokardam. Za kombinacijo s temi rastlinami poskusite posaditi sorte dalij, ki zacvetijo v oranžnih, rumenih ali rdečih tonih. Za nekaj kontrasta pa lahko posadite dalije z baklastimi lilijami ali ostrožniki, ki bodo pognali svoja navpična socvetja nad cvetovi dalij. Bogati cvetovi dalij se lepo podajo tudi k srednje velikim ali visokim okrasnim travam kot sta npr. bodalica in miskant. Poleg podeželskega vrta, dalije

VRT
svoje mesto zaslužijo tudi na vrtu, ki ga preveva tema tropske eksotičnosti. Njihovi živahni cvetovi bodo dodali nekaj barve med velike liste tropskih rastlin. Še posebej se dalije podajo k listom prezimno trdnih bananovcev in facije. Uporabite sorte, ki bodo cvetele s temno rdečimi, oranžnimi, rumenimi ali izrazito rožnatimi cvetovi. Kombinirajte jih tudi s kozmejami in kanami.

Nasveti za vzgojo dalij
Za bogato cvetenje redno odstranjujte odcvetele cvetove. Najbolje je, če to storite vsak dan. S tem boste preusmerili energijo rastline v tvorbo novih cvetov in podaljšali sezono cvetenja. Za dodatno vzpodbudo k obilnemu cvetenju lahko rastlino preko rastne sezono gnojite z gnojilom, ki vsebuje veliko fosforja. Ob prvi slani, ki pomrzne liste, je potrebno gomolje dalij izkopati in prezimiti v prostoru brez zmrzali. Odstranite odmrle poganjke in gomolje vskladiščite v temnem prostoru. Spomladi jih lahko že ob začetku pomladi posadite v lonce, po zadnji slani pa prenesete na gredo.

Dalija ‘Chat Noir’ je odličen kultivar s temnimi cvetovi.
11

VRT

Kultivar ‘Ruskin Andrea’ je prekrasna dalija s približno 15 cm velikimi cvetovi. Odlična je tudi za rezano cvetje.
Več o vzgoji dalij lahko preberete naši spletni strani Okrasni vrt (www.okrasnivrt.com). Bogato izbiro pa najdete v spletni trgovini Svet čebulic (www.svetcebulic.si).

12

VRT

Problemi čebulic
Škodljivci čebulic
Na mladih listih se lahko pojavijo listne uši, ki izsesavajo celične sokove, hkrati pa so tudi prenašalci virusnih obolenj čebulic. Poleg pršic lahko na siljenih čebulicah najdemo tudi pršice. Napad pršic najlažje opazimo na podlagi majhnih svetlih pik na listih in mrežah spletenih na spodnji strani listov. Več o pršicah in njihovemu zatiranju lahko preberete tukaj. Pri narcisah lahko opazimo tudi napade narcisine muhe. Poznamo veliko (Merodon equestris) in majhno (Eumerus tuberculatus) narcisino muho, katerih ličinke se prehranjujejo z notranjosto čebulic. Napadene rastline poženejo redke in tanke liste, ali pa so povsem brez njih. Napadene čebulice pa so v sredini izjedene. Ličinke v čebulicah tudi prezimijo. Za preprečevanje širjenja okužbe je najbolje čebulice vsako leto izkopati in zavreči napadene čebulice. Okužbo čebulic pa 13

VRT
zelo nalezljiva, je potrebno čebulice in okoliško zemljo takoj odstraniti in uničiti. Več o vlažni gnilobi lahko preberete tukaj.

Virusne bolezni
Številne zanimivo obarvane cvetove tulipanov povzročajo virusna obolenja, ki jih prenašajo žuželke. Na okuženih rastlinah se pojavijo proge, ki se barvno razlikujejo od “normalne” barve cvetov. Bolezen se lahko prenaša z rastline na rastlino z listnimi ušmi in drugimi žuželkami. Razširjanje virusa omejimo z odstranitvijo okuženih čebulic. Več informacij o boleznih rastlina lahko najdete na spletni strani Okrasni vrt (www.okrasnivrt.com).

lahko preprečimo tudi s prekrivanjem rastlin po cvetenju s fino mrežo, ki prepreči muham izleganje jajčec v bližini čebulic.

del čebulice. Ob prvih znakih okužbe čebulice sežgemo. Odstranimo pa tudi okoliško zemljo, saj lahko povzročitelj v zemlji preživi tudi do pet let.

Glivne bolezni
Listni ožig povzroča gliva Stagonospora curtsii, ki lahko okuži vse dele rastline. Okužene rastline so navadno deformirane in upognjene na mestu okužbe. Na okuženih delih rastline se pojavijo rjava polja z rumeno obrobo. Okužene rastline ne cvetijo in jih je potrebno zavreči. Siva plesen (Botrytis sp.) povzroči suho trohnobo čebulic. Od okužene čebulice ostanejo le še koreninice in spodnji

Bakterijske bolezni
Vlažno gnilobo čebulic povzroča bakterija Erwinia carotovora. Okužene rastline ne cvetijo in so na pogled vodene ter uvele. Okužene čebulice oddajajo neprijeten vonj in so na otip zdrizaste. Ker je bolezen

14

VRT

ˇ razmišljati o Spet je cas spomladanskih saditvah
Pomlad je vedno prekratka in nikoli ne uspemo opraviti pravočasno prav vseh pomladanskih opravil. Posebno smo slabe volje, ko se otopli, da bi lahko pričeli z deli, potem pa nastopi dolgo deževje in razmoči zemljo, da ne moremo brkljati po njej.
Ko smo počistili ostanke odmrlih nelepih rastlinskih delov, ki so ostali na gredicah še od lanskega leta ali pa se odločili, da bomo tiste nemoteče pustili ležati na zemlji kot zastirko in opravili še druga nujna vzdrževalna dela, se lotimo razmišljanja o novih saditvah. Saj smo morda določene ideje in želje premlevali že dalj časa in morda v zimski sivini že tudi prišli do konkretnih odločitev, ki jih bomo uresničili to pomlad. Večino sadik, tudi trajnic, dandanašnji lahko kupujemo v lončkih, zato sadimo lahko kadarkoli, če le zemlja ni zmrznjena ali premokra. Še vedno pa je pomlad tista, ki nas kar potegne v vrtnarije in vrtne centre ter brskanja po katalogih za prodajo pošti in spletnih trgovinah, kjer iščemo sadike za uresničenje naših vrtnih sanj. Tisti, ki so bolj lene narave in se na rastline ne spoznajo kaj prida, zavijejo le do najbližjega mesta, kjer prodajajo kaj od rastlinskega materiala ali naročajo po pošti iz katalogov, ki jih dobivajo na dom, čeprav jih niso naročili. Običajno nekritično pokupijo vse tisto, ki je ponujeno v lepi embalaži in opremljeno z lepimi slikami, če se jim zdi še, da ni drago, potem pa se niti ne vprašajo, ali je sploh upati, da bo iz tega kaj zraslo. Pravzaprav, kar verjamejo, da bo in so potem velikokrat razočarani. Kaj ne bi bili, če pa so se pustili potegniti za nos nekomu, ki jim na lepi sliki v mali plastični posodi z zelo plitko vodo ponuja cvetoče vodne rastline, ki v resnici potrebujejo veliko prostora in vodo globine vsaj 50 do 80 cm ! Ali pa slika prikazuje cvetočo gredico v sijočih barvah, v resnici pa ponujene rastline s te slike cvetijo v različnih letnih časih in gredica zasajena s temi rastlinami ne bo nikoli, kaj šele stalno, tako hkrati cvetoča. Poleg tega pa so na njej še skupaj posajene tako tiste rastline, ki prenesejo vročino in tiste, ki tega

15

VRT

ne prenesejo. Tisti, ki so si pridobili že veliko negativnih izkušenj, postanejo bolj nezaupljivi in kritični. Zato iščejo nove sadike po drugačnih kriterijih in jih le lepe slike ne premamijo več. Hočejo dobiti zagotovilo, da bo posajeno res preživelo in raslo in, da bo zraslo tisto, kar pričakujejo. Zato kupujejo tam, kjer so tudi v preteklosti bili z nakupi

zadovoljni ali so jim nakup priporočili znanci in prijatelji. Kupujejo tudi tam, kjer jih način ponudbe in zlasti način vzgoje sadik prepriča v tako imenovano notranjo kvaliteto, se pravi trpežnost, trajnost, znanega gojitelja in deklarirano sortnost. Tista zunanja kvaliteta, lep videz sadike ali lepa slika in neznan gojitelj, jim ne zadostuje več. Tisti najbolj zahtevni kupci

sadik vrtnega rastlinja poznajo veliko rastlin in veliko izkušenj že imajo z njihovo vzgojo. Med njimi so tako ljubitelji, ki kupujejo nove rastline zaradi njihovega lepega videza, ki ga pričakujejo na svojem vrtu, kakor tudi tisti, ki si ustvarjajo obsežne zbirke rastlin zaradi njihovih posebnosti. Oboji so pripravljeni prevoziti veliko kilometrov, da bi prišli do željenih rastlin.

16

Odpravljajo se v oddaljene vrtnarije v domovini in tujini na prave nakupovalske pohode in ob nakupu pričakujejo od gojiteljev tudi pojasnila o rastlinah in napotke za njihovo vzgojo. Našli pa so (ali pa še bodo) tudi dobre spletne trgovine, ki naročene rastline pošiljajo na dom direktno iz vrtnarij, brez vmesnih postaj za prepakiranje, kjer uboge rastline včasih tedne dolgo preždijo v hladilnicah in skladiščih, preden pridejo do naročnikov. Ker trajnice sadimo zato, da bodo leta in leta rasle na istem mestu, se moramo dobro pripraviti na sajenje, da nam potem ne bo treba presajati in bodo ob minimalni negi dobro uspevale. Najprej moramo pred nakupom trajnic vedeti, v kakšno zemljo in na kakšno lego jih bomo sadili. Čisto nič ni vseeno, ali bo mesto sajenja na polnem soncu ali v senci, na globokih ali plitvih tleh. Tudi ni vseeno, ali bomo ob morebitni suši imeli možnost in voljo poskrbeti za dovolj vode v tleh, ali morajo bodoče saditve apriori dobro prenašati sušo. Tudi o višini posajenih rastlin je dobro vnaprej razmisliti. So lahko visoke, ali morajo biti pritlikave? Bomo morda potrebovali trajnice za domače šopke, ali nas to ne zanima? Se zavedamo, da je velikokrat oblika rasti, trpežnost, barva in oblika listja bolj pomembna, kot samo cvetje? To so namreč lastnosti trajnic, ki so vidne na vrtu mnogo več časa, kot cvetje samo. In po teh

Sušno rastišče na stiku med skalami in peščeno stezo zahteva posebne rastline in med trajnicami je veliko primernih tudi za takšne situacije. Idealni so tudi razni netreski in homulice.

VRT
kriterijih je dobro trajnice izbirati, ko se odločimo za saditev. Če bomo tako pretehtali svoje možnosti in ob tem pri gojitelju dobili ustrezno strokovno pomoč pri izbiri, se nam ne bo dogajalo, da bomo trajnice morali stalno presajati in seliti, kot mačka mlade in enega vrtnega kota v drugega, ker bomo ugotavljali, da smo jih posadili na napačno mesto in nam zato ne uspevajo ali pa z njihovim videzom na tistem mestu nismo zadovoljni. Je pa seveda tudi treba vedeti, da od trajnic velikokrat ne moremo pričakovati že v prvi sezoni po sajenju polnega učinka, ampak bo pač treba počakati kako leto ali dve, včasih celo več, da se dobro razrastejo in pridejo do prave veljave. Če pa stalno presajamo, oviramo njih razvoj in dobrih rezultatov zlepa ne moremo doseči. Pred nakupom in sajenjem torej razmislimo, potem pa v akcijo, ne glede na to, ali se tega dela lotimo spomladi, ali kadarkoli skozi leto. Pred sajenjem moramo dobro pripraviti tudi zemljo za sajenje. Še vedno tu in tam kdo vpraša, če je treba pred sajenjem zemljo pognojiti. Seveda jo je za 99 % trajnic potrebno! To so pač vrtne rastline, ki rastejo v vrtni zemlji, takšni torej, v kakršni rasteta tudi krompir in paradižnik. Nikomur ne pade na pamet, da bi ti dve rastlini sadil v neobdelano zemljo. Tudi trajnice (razen redkih izjem) potrebujejo vsaj za start dobro pognojeno in zrahljano prst, v kateri ne bo plevelov, zlasti trajnih. Vedeti moramo, da bodo trajnice na istem mestu rasle vrsto let, zlasti tiste najbolj dolgo žive in najbolj trpežne, večino razraščanja pa bodo opravile v prvih nekaj letih po sajenju, ko potrebujejo največ hranilnih snovi. Organska gnojila ob sajenju so torej zelo potrebna in nanje ni dobro pozabiti. Potem pa si bodo že pomagale, mi pa bomo poskrbeli le enkrat na leto za morebitno zastirko ali pa površinsko dognojevanje. Z razmislekom posajene trajnice so najboljša vrtna investicija za tiste, ki imajo malo časa, pa kljub temu potrebujejo občasno sprostitev ob delu na vrtu. Besedilo: Jožica Golob-Klančič Fotografije: Mojca Rehar Klančič

Kjer je veliko sonca in želimo bolj naraven videz, lahko damo prednost trajnicam z zanimivim listjem. Takšne so tudi ajanije in različni žajblji, pa še mnoge druge 'sončne' trajnice.
18

VRT

Vse sadike so vzgojene v naši vrtnariji, v navadni vrtni zemlji in na prostem, zato so zelo trpežne in se na gredi lepo razrastejo. Izbirate lahko med preko 1000 vrstami in sortami trajnic.

Hosta ‘Blue Cadet’

Hosta ‘Barney Fife’

Hosta ‘Golden Tiara’
Akcija za bralce spletne revije Vrt

˗20%

na izbrane sorte host

Hosta minor ‘Albomarginata’

Hosta 'Blue Cadet' 6 € v akciji le 4,8 € Hosta 'Barney Fife' 4 € v akciji le 3,2 € Hosta 'Golden Tiara' 6 € v akciji le 4,8 € Hosta minor 'Albomarginata' 6 € v akciji le 4,8 € Hosta 'Patriot' 6 € v akciji le 4,8 € Popust lahko uveljavljate za sadike naročene za dostavo na dom ali ob obisku naše vrtnarije. Ne pozabite nam posredovati kode VRT, ki vam omogoča uveljavljati bonus. Akcija velja do 30. junija 2010. Več informacij na http://www.trajnice.com ali po telefonu 05 307 88 10.
19

Hosta ‘Patriot’

Svet cebulic
Naša ponudba
V spletni trgovini “Svet čebulic” imate na voljo izredno pestro izbiro okrasnih čebulnic in gomoljnic. Vse do konec novembra so na voljo številne vrste spomladi cvetočih čebulnic, vse do pomladi pa lahko izbirate tudi med številnimi sortami vitezovih zvezd. V juniju 2010 pa bomo ponovno odprli sezono spomladi in jeseni cvetočih čebulnic in gomoljnic.

Akcije
Za vse ljubitelje okrasnih čebulnic smo v pomladno-poletnem času pripravili tudi številne ugodnosti: Mesec april 2010 junij 2010 julij 2010 avgust 2010 Artikli v akciji lilije jesenski podleski spomladi cvetoče perunike narcise

Nagradne igre
Skozi leto pa številne kupce okrasnih čebulnic nagrajujemo tudi z lepimi nagradami v obliki čebulic ali darilnih kuponov. Za več informacij preberite vse o naši nagradni igri na spletni strani: www.svetcebulic.si/nagradna_igra.php

naše ponudbe je an ov isk z ra o tn ije pr m va Želimo

20

^

VRT

www.svetcebulic.si

VRT

Barve v zasaditvah
Matic Sever
besedilo in fotografije

Barve so tako povezane z našim vsakdanom kot malo kaj drugega. Zaznavamo jih zjutraj ko odpremo oči, pa vse dokler ne ležemo v posteljo in jih ponovno zapremo. Ker smo izrazito vizualna bitja, jih ne dojemamo zgolj kot pasivno ozadje, pač pa mnogokrat zelo aktivno, čustveno in edinstveno.

Vrt je zagotovo eno pomembnejših platen, ki je namenjeno ustvarjanju in čeravno so oblike in teksture rastlin ter zasaditev na prvem mestu, so barve takoj na drugem. Z njimi se lahko dopolni, podpre ali uravnoteži učinek oblik, zato je ključnega pomena že v naprej vedeti kaj naj bi z zasaditvami dosegli.

Četudi smo izraziti privrženci ene barve, to še ni zagotovilo, da ne more iti nič »narobe«. Vrtovi v le eni barvi, v eni pogojno, saj ne smemo pozabiti na zeleno, ki se jim strokovno reče tudi monokromatski, so lahko Vsak posameznik do barv goji svojevrstna čustva in občutja, vseeno polni barvnih neskladij, pa čeprav tega ne zaznamo takoj. Na primer pa za vse velja, da rumena, oranžna rumena ni le ena, je rumeno zelena, in rdeča delujejo toplo in citronasto rumena, pastelno rumena, poživljajoče, zelena, modra in oranžnorumena, zlato rumena, vijolična pa hladno in pomirjujoče. Odnos do njih odslikava značaj osebe, okrastorumena, kremnorumena,…in če se vse te odtenke združi za voljo kar pa še ne pomeni, da nanj lahko vedno sklepamo zgolj po barvi oblačil rumenega vrta, nastane pokvarjena kremna rezina. in fasade hiše.

21

VRT

22

Potrebno je veliko več pozornega opazovanja in premišljenosti, kot se zdi na prvi pogled. Dobro je preučiti učinke posameznih skupin odtenkov določene barve. S tem, ko pogrupiramo odtenke, lažje ustvarjamo očem prijetne kombinacije. Lep primer je vijolična. Vijolična, bela ter roza veljajo za klasično, lahko bi dejali celo romantično, kombinacijo. Ker pa je na voljo ogromno različnih

vijoličnih odtenkov, ta recept izgubi na varnosti in preizkušenosti. Na eni strani so izrazito pastelne vijolične, na drugi tiste z več modre in na tretji strani tiste z več rdeče barve. Prve kličejo po beli in hladnejših roza odtenkih, druge po živahnih bolj rdečkastih roza tonih in tretje po kontrastih z barvami, »ki naj jih v tej zasaditvi sploh ne bi bilo«.

VRT

Da tudi ena in ista barva ni le ena, dokazujejo deli dneva. Intenziteta ter vrsta svetlobe močno vplivata na izgled. Za temačne, senčne predele tako niso primerne modre, vijolične ter temno rdeče cvetlice, saj ne samo da ne pridejo do izraza, pač pa kar poniknejo v ozadje. V takšnih razmerah se najbolje odrežejo bela ter pastelni odtenki roza, rumene,…, če pa je želja po toplini,

je zlato rumena več kot na mestu. Odprti in s soncem obsijani deli vrta ponujajo več možnosti. Umirjeno ozračje se doseže s hladnim spektrom barv in belo, ki so še posebno primerne za zgodnje jutranje sonce, saj jim slednje s svojo kremasto rumeno svetlobo nadene edinstven šarm. Temperamentni bodo uživali bogastvo energije toplih, vročih barv, ki bodo dale vse od sebe ob

23

VRT

“ ”

24

VRT
sončnih zahodih, ko kar zagorijo. Je pa njihova slabost, da kakor hitro ugasne sonce, ugasnejo tudi slednje, še posebno rdeča. V večernih urah so zmagovalni beli cvetovi, za katere se zdi, da zasvetijo skupaj z mesecem na nebu. Harmonija barv je precej izbirčna in enako, če ne še bolj, to veja za kontrast. Slednji se lepo poda teksturno nekoliko bolj monotonim zasaditvam, saj jih bo poživil in prikril omenjeno »slabost«. Kadar teče beseda o kontrastnih kombinacijah, teče beseda o močnih barvah, saj le-te posedujejo dovolj odločnosti. Med njimi so sončno rumena(lepe očke), pikantno zelenorumena (plahtica), poživljajoče oranžna (sretena), krvavo rdeča (lobelija) in izrazito modra (ostrožnik) ter vijolična. Kombinacije so rdeča-zelena, modra-oranžna, rumena-vijolična. Vrtno platno prenese vse, še posebej zato, ker se po njem slika z oljnimi barvami in tako lahko nanašamo in popravljamo v nedogled. Bistvo vrta je, da se spreminja, raste in zato je prav, da ga opazujemo in rastemo z njim. Tako bomo morda nekega dne ugotovili, da gredica z vsemi barvami sveta ob ležalniku, na katerem ob poletnih popoldnevih tako radi spijemo hladno limonado, vendarle ne služi najbolje svojemu namenu.

25

VRT

26

VRT

vrtna Opravila
Bi radi uživali ob delu na vrtu tudi pozimi? Ali pa gojili bolj eksotično rastlinje? Potem potrebujete rastlinjak.

Rastlinjak

Pri izbiri in ureditvi rastlinjaka je potrebno premisliti in urediti nekatere podrobnosti.

Zrak
Nezadostno prezračevanje je eden izmed glavnih razlogov, zakaj so rastline v rastlinjaku pogosteje napadene z glivnimi patogeni kot njihove sorodnice na prostem. Za preprečevanje slabe prezračenosti, mora vaš rastlinjak imeti zadosti odprtin za prezračevanje. Pri tem pa je pomembna tudi njihova razporejenost, saj morajo omogočiti dobro prezračevanje celotnega rastlinjaka. Najboljša kombinacija sta dve stransko okni in dve odprtini za prezračevanje na stropu

rastlinjaka. Včasih se splača investirati tudi v avtomatski sistem prezračevanja. V vročih dneh bo avtomatsko reguliraj odprtost prezračevalnih odprtin in tako preprečil venenje rastlin tudi, v kolikor bi sami pozabili.

se pogosto zgodi, da jih zaradi rastlin težje dosežemo oz. spuščamo in dvigamo.

Elektrika in gretje
Električna instalacija je seveda dodaten strošek ob postavitvi rastlinjaka, vendar se zelo koristna. Ne samo, da vam omogoči namestitev dodatni luči, s katerimi lahko normalno delate tudi po mraku, sedaj lahko v rastlinjaku uporabite tudi gretje. Z gretjem si lahko zelo podaljšate sezono gojenja rastlin v rastlinjaku. V rastlinjaku uporabljajte grelec s termostatom. Za ohranjanje temperature nad lediščem, 27

Svetloba
Poleti morate rastline v rastlinjaku zaščititi pred premočno sončno svetlobo. Najenostavnejši način je, da rastlinjak prekrijete z materialom, ki ga zasenči, hkrati pa nekaj pa nekaj svetlobe prepusti v rastlinjak. Dober primer so različne bambusne preproge, ki se uporabljajo za ograje. V rastlinjak lahko namestite tudi senčila, vendar

VRT

ciljajte na 4°C, v kolikor pa boste gojili tudi različne bolj eksotične rastline pa boste verjetno potrebovali vsaj 10°C. Za preverjanje temperature si v rastlinjak namestite tudi dva termometra, ki jih postavite na nasprotna konca rastlinjaka. Pri namestitvi luči razmislite, ali potrebujete luč le za delo, ali pa boste nekaj dodatne svetlobe namenili tudi rastlinam. V tem primeru dodajte še žarnice, s spektrom prirejenim za rastline.

ima temperaturo rastlinjaka. V hladnejšem delu leta bi premrzla voda, ki bi jo prinesli od zunaj lahko škodovala rastlinam.

Prst
V rastlinjaku lahko rastline gojite v loncih, v vrečah ali v tleh. V kolikor bi želeli rastline gojili v tleh (zemlji, ki jo prekriva

rastlinjak) je dobro vedeti, da jo bo potrebno občasno zamenjati, saj se iztroši ali postane polne rastlinskih patogenov. Nekoliko enostavneje je navadno, da večje rastline kot je npr. paradižnik gojite kar v vrečah substrata, ki jih razpostavite po tleh rastlinjaka. Ko ste pridelek pobrali, vrečo enostavno zamenjate in je zadeva rešena.

Voda
Rastline v rastlinjaku potrebujejo precej več vode kot na prostem. Za enostavno zalivanje si v bližino postavite sod, ki bo zbiral deževnico ali pa si napeljite vodo iz pipe. V rastlinjaku imejte vedno napolnjeno zalivalko, da boste rastline zalili z vodo, ki 28

VRT

NOVOSTI in ZANIMIVOSTI

Poletne lepotice

‘Tahoma Moonshot’

je prekrasna dalije s cvetovi, ki spominjajo na orhideje. Zviti škrlatni cvetni listi obrobljajo sončno rumeno sredino. Cveti: jun-sep Višina/širina: 90cm Rastišče: sonce/polsenca

L. lancifolium ‘Flore Pleno’

je zanimiva oblika vrste L. lancifolium s polnimi cvetovi brez peloda. Cveti: jun-avg Višina/širina: 60cm/30cm Rastišče: polsenca

‘Fragrant Oberon’

Izredno zanimiv zimzelen srobot z zelenimi cvetovi. Odličen za majhne vrtove Cveti: mar-maj Višina/širina: 200cm/100cm Rastišče: sonce-polsenca 29

VRT

‘Venice Pink’

Sladki krompir, ki je poleti povsem preplavljen z belimi cvetovi posejanimi z rožnato-rdečimi progami. Odlično bo uspeval tudi na suhih in revnejših tleh Cveti: jul-sep Višina/širina: 250cm/100cm Rastišče: sonce-polsenca

je pritlikava gladiola, ki je kot nalašča za lonce in ospredje gred. Odlična pa je tudi za rezano cvetje. Cveti: maj-jul Višina/širina: 60cm Rastišče: sonce/polsenca

‘Laguna’

‘Giardina’

Odličen vzpenjavi kultivar s prekrasnimi cvetovi v rožnati barvi. Dokler se ne utrdi je lahko cvetov nekoliko manj, vendar je čakanje kasneje bogato poplačano. Cveti: maj-nov Višina/širina: 350cm/300cm Rastišče: sonce-polsenca

30

VRT

zasaditev
Uporabili smo:
1x Dalija ‘Bishop of Auckland’ 2x Dalija ‘Bishop of York’ 1x Stipa arundinacea 2x Surfinija ‘Burgundy’

sezone
Številne temnoliste dalije pod imenom ‘Bishop’ so odlične velikosti za lonce. Njihovi temni listi se enkratno podajo v bronasti barvi bodalice. Za dodaten okras pa poskrbijo povešavi poganjki surfinij, polni škrlatnih cvetov.

Dalija ‘Bishop of Auckland’

Stipa arundinacea

Dalija ‘Bishop of York’

Surfinija ‘Burgundy’

31

Se vidimo ponovno poleti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful