You are on page 1of 250

A fordts alapjul szolgl m: Felicity Huffman - Patrcia Wolff: A Practical Handbook for the Boyfriend, Hyperion, New York,

2007

Originally published in the United States and Canada by Hyperion as A Practical Handbook for the Boyfriend. This translated edition published by arrangement with Hyperion.

Copyright Velocity, Ltd. and Patrcia Wolff, 2007

Hungrin translaton Glvlgyi Judit, 2009

Published by Jaffa Kiad, a divison of Ulpius-hz Knyvkiad, Budapest

Minden jog fenntartva!

ISBN 978 963 9971 00 4

Ajnlom ezt a knyvet Bill Macynek, a legjobb pasinak s a legjobb frjnek akit csak csaj kvnhat -F.H.

Ajnlom ezt a knyvet nagymammnak, Henri Kushkinnak, aki 96 vesen isteni sztorikat mesl a pasijairl, kivlt Charlie Hoffmanrl, aki az els pasija volt harmadikos korban.
-P.W.

TARTALOM
Ksznetnyilvnts. ix Elsz 1. 2. Minden Ismerkeds. n lktt. 1 9 21 33 randi. 49

A VALSG RELATV

ITT KEZDIK

3. Ismerkeds.com
ITT KEZDDIK ON-LINE

4. Az

els

ELS PRBLKOZSOK

5. Mikor leszel a pasija, s ezt ki dnti el?. 65


HUH...

6. Kvr vagyok?
TANULSGOS MESE

69 83

7. Fontos a hvsod
TELEFONOK

X Ksznetnyilvnts

Testvreinknek, akik vezettek, harcoltak rtnk, s megtantottak r, hogy mi a klnbsg a j, a rossz s a csf kztt. Bili Macynek, aki megkrt, hogy ne hasznljuk anynyiszor a szops szt (legalbbis rsban). Az Atlantic Theater Companynak, ahol hsz ven t lehetett titokban pucran frdzni pasikkal s potencilis pasikkal. s vgl Clark Greggnek, a tiszteletbeli bartnnek.

Felhvs olvasinkhoz:

Br igyekeztnk megragadni a Pasi bonyolult s szntelenl vltoz vilgnak kulcsjelensgeit, biztosan kihagytunk rszleteket, tmkat s szempontokat, vagy egyszeren nem gondoltunk rjuk. Krjk, kedves lnyok, rjatok neknk a Hyperion kiad cmre, 77 West 66th Street, New York, NY 10023, s tudasstok, mit hagytunk ki, miben tvedtnk, vagy ha van egy j pasi-csaj-sztoritok. Tvozskor hasznlhatjtok a panaszknyvet is.

A J PASI KZIKNYVE

rmmel nyjtjuk t nektek, frfiak, A j pasi kziknyvnek els kiadst. Akr jfik vagytok, akr rosszfik, szinglik vagy kapcsolatban lk, nlklzhetetlennek fogjtok tallni a csajotok vagy a leend csajotok megrtshez. Olyan tletek, informcik s vlogatott tllsi trkkk gyjtemnyt kapjtok kzbe, amely bizonyra hasznotokra lesz. Gondoljatok r gy, mint a szerelem tiknyvre, a kapcsolat atlaszra - sajtos GPS-sze (Girlfriend Positioning System = Bartn-elhelyez Rendszer). Ez a ktet segt eligazodni az telgazsoknl, hogy mindig a helyes utat vlassztok, s soha ne kssetek ki a Megtrt Szvek Klubjban. Radsul rdekes recepteket knl az nnepnapokra (ok, nem igazn), s tuti tippeket a kvetkezkhz: Hogyan kell bocsnatot krni, anlkl, hogy igazn bocsnatot krnnk.

2 Elsz

Hogyan kell gy tenni, mintha figyelnnk, mikzben mson jr az esznk (a szemkontaktust vgig tartani kell, de ha az ember mgis lebukik, mondja azt: Olyan szp vagy, hogy msra nem tudok figyelni"). Hogyan llaptsuk meg, hogy a ni nem" mikor igen", s a ni igen" mikor nem". Hogyan vdhetjk ki a hossz telefonbeszlgetseket. Hogyan ljk tl, ha a csaj vezet. Hogyan vegynk az utols percben ajndkot. Hogyan bvljk le a csajrl a bugyit (a sz szoros rtelmben). Hogyan kerljk el, hogy beszlnnk kelljen az rzseinkrl". Hogyan tegynk gy, mintha lennnek rzseink". Hogyan mutassuk magunkat tartalmasnak. Hogyan malackodjunk (tmutat kezdknek). Hogyan gyzzk meg a csajt, hogy a szellents az gyban a szerelem kifejezse. Hogyan dugjunk intimits nlkl. (Hopp, elfelejtettk, kivel beszlnk. Mindegy.)

Elsz 3

Taln azt hiszed, te vagy az els pasas, aki prblja megrteni a nket, s res kzzel tvozik, de nem gy van. A frfiak az idk kezdete ta vakarjk a fejket a szebbik nem miatt. Gondolj az els pasira, dmra. Azt hiszed, nem esett le az lla a csajtl? Nan, hogy totl nem rtette. s szegny ficknak mg ez a knyv sem nyjthatott segtsget. Azt hihetnd, nem is volt szksge r - elvgre ott volt a paradicsomban, akadt nmi kaja, s va mr pucr volt. De neknk ms a vlemnynk. Lehet, hogy nem a pnz volt a problmjuk, vagy hogy hogyan vacsorzzanak egytt va szleivel, vagy hogy va az on-line pker megszllottja. Nem, egyetlen kis gymlcs krl ment a cc. Meg ne edd!", mondta Isten. Mire va: Ha szeretsz, beleharapsz". Szegny ficknak egyfell ott volt Isten, a msikrl va; egyik kutya, msik eb. dm beszlni prblt a csajval, figyelmeztette, milyen veszlyekkel jrhat, ha megszegik Isten egyetlen tilalmt, de va nem hallgatott r. Az szemszgbl nem az almrl vagy Istenrl volt sz (nem volt hes, s sosem tallkozott az gben lakoz Nagyfnkkel), hanem arrl, hogy a pasija komolyan veszi-e, megrti-e az rzseit. Ismersen hangzik? va gy vlte, dm irnytani akarja t... mr megint. Egyszer hatalmi harc volt. Ugyan ki halt meg, s tette meg utdjul dmot? Ki bzta meg azzal, hogy mondja meg, mit szabad enni, s mit nem? Klnben is, ezzel a ne edd meg az almt" rggyel nem arra akart clozni esetleg, hogy kvrnek tartja t? Remek.

4 Elsz

De lehet, hogy dm rendes fick volt, csak megprblta egyszerre jtszani Az Embert, s kedvre tenni a bartnjnek. Nem lehetett knny. Bizony megesik, hogy mi, csajok kemny dik vagyunk. Intimitst kvetelnk. Sokat krdeznk: Mire gondolsz?", Szeretsz?", Mirt nem beszlgetnk soha?" s gyilkos hangulatvltsaink vannak. Az egyik pillanatban ott heversznk boldogan s pucran (gondoljatok vra), a msikban gyilkolshoz ltzve menetelnk a szveteken (gondoljatok Eva Braunra). m az is lehet, hogy ami aznap trtnt, puszta flrerts volt: - Azt hittem, azt mondtad, harapj egyet! - Nem, azt mondtam, ne merszeld! s ezek utn kidobtk ket a paradicsombl, s j kglit kellett tallniuk (s ami a stressz-szintet illeti, a kltzsnl csupn a hall van nagyobb hatssal egy emberprra). A Biblia-tudsok szmos magyarzatt knltk dm s va trtnetnek, de sosem fogjuk megtudni, mi trtnt valjban. Egy dologban azonban biztosak lehetnk: frfiak s nk sosem fogjk egyformn ltni, hallani vagy rezni a dolgokat. Ez igaz volt az denkertben, s igaz New Jersey deni kertvrosban vagy brhol Isten zldell vilgn. Mit tegyen ht a pasi? Sajnos tkletes vlasz nincs. Nem tudunk megtantani senkit arra, hogy mit vrjon a bartnjtl, mert a csaj nem lesz ugyanaz egyik naprl a msikra, de mg egyik percrl a msikra sem. Egy nvel egytt lenni olyan, mintha az ember idgpben tartzkodna, s nhny rnknt ms-ms korba csp-

Elsz 5

penne, minden elzetes figyelmeztets nlkl. Ezen nem tudunk vltoztatni, de kiss kevsb titokzatoss tehetjk bartnd viselkedst, hogyha a szeretett n az egyik pillanatrl a msikra egy nagyon-nagyon tvoli galaktikba rept, tjkozdni tudj, s gyesen kezeld a helyzetet. Az a dolgunk, hogy felkszltt tegynk.

* * *
Persze lehet, hogy te nem is akarsz j pasi lenni, s ez rendben is van. De eljn a nap, amikor te szeretnl lenni az Igazi, s nem csak az Igazn Csak Mert Ms Nincs. Ha eljn, szeretnd majd, hogy ez a knyv ott legyen a farzsebedben a trcd meg a gynyr kedvrt bordzott kondom mellett. Lgy szakember pr ra alatt. Legalbb ltszlag.

1 . F E J E Z E T

MINDEN N LKTT

Ok, ok, ok, mr sokszor hallottuk a kt nemi tborra vonatkoz klisket: minden n lktt, minden pasi seggfej.
Tudjuk, hogy nem mindegyiktk seggfej (no igen, egyes fickk azok, de te, aki olvasod ezt a knyvet, nem), s akr hiszitek, akr nem, nem minden csaj lktt. Akkor mirt estek zavarba annyi mindentl, amit a nk tesznek? Mert A VALSG RELATV. Mg mindig nem rted? Semmi vsz, csak most kezdtk. Elszr ismteljnk egy kis biolgit. Az egerek s az emberek DNS-nek 95 szzalka azonos, teht br nagyjbl egyformk vagyunk, az az t szzalk risi klnbsgeket okoz: szrzet, farok, s ers hajlandsg az utdok elfogyasztsra, pldul. Ami a nemek kztti klnbsgeket illeti, a nknek tbb, a jobb s a bal agyfltekt sszekt idegsejtjk van - egszen pontosan ngyszer annyi. No de nem azrt vagyunk itt, hogy rljnk a pasik pechjnek. A legfeltnbb klnbsget a frfiak s a nk biolgija kztt az az icipici X-kromoszma/Y-kromoszma dolog okozza, amely, mint kiderl, nem is olyan cseklysg. A tanulmnyok egyms utn trnak fel klnbsgeket rzkelsben, viselkedsben, prioritsokban,

10 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

kommunikcis stlusokban, kzrsban s btorvlasztsban. A legtbb nnek fontosak a kapcsolatok, az emberek, az tkezs, az ltzkds s a testi megjelens. A legtbb frfit izgatja a szex, a sportok, a munka, a pnz, az autk, a hrek, a politika s a dolgok mechanizmusa. Persze ltalnostunk, de rted a klnbsget. Alapveten mindenben klnbznk. Lehetnnk akr egerek s emberek is.

Lnymatek
Teht msknt ltjuk a dolgokat, de ez mg nem minden; msknt is rznk. A nk az rzelmek sokkal szlesebb krvel rintkeznek, s ezek az rzsek sokkal erteljesebbek. A frfi rzelmi ellenrzlistja elgg alapfok: - hes vagyok-e? - Almos vagyok-e? - Kanos vagyok-e? Ha elgedett mindhrom tren, meglehetsen jl van. A n rzelmi ellenrzlistja inkbb egy orosz regnyre emlkeztet. Hossz, bonyolult s zavarba ejt, s hossz idbe telik megjegyezni a szereplket. Minthogy msknt ltunk s rznk dolgokat, msknt hozunk dntseket. Ti, srcok, megismtelhet, krlhatrolt dntshozatalra vgytok, mindig is erre fogtok. Valami ilyesmire:

A j pasi kziknyve

17

A. Vacsoraid van. B. Sertsbordt akarok, de az tteremben legyen bekapcsolva a tv, hogy nzhessem a meccset. C. Menjnk a Bruno'sba. Az egyenlet gy fest: A + B = C Vilgos, igaz? A bartntknl a folyamat valahogy gy nz ki: A. Vacsoraid van. B. Nem jrunk el tl sokszor - vagy tl keveset -, befizettem-e a Visa-szmlmat? A Bruno'snl a falborts emlkeztet egy kt vvel ezeltti bulira - ht AZ rmes volt -, mindenki a hajamat cikizte. Meg kell-e mosnom a hajam, ha elmegynk? - mirt kajlnak olyan ksn a srcok? - a karaj fincsi, de tele hassal nem olyan j az jszakai szex - elegem van az egszbl! C. Nem, nem tudok elmenni vacsorzni, s le vagyok sjtva, mirt nem vagy kpes megrteni? A ni egyenlet valahogy gy fest: Ezt hvjuk lnymateknak. A bartnd gy fogja rezni, hogy linerisan s gondosan jrt el, hogy a dntse egyszerre logikus s vdhet. Te dbbent csendben nzed ezt a folyamatot, s azt gondolod: Ez tisztra lktt". Ti, srcok kemnyen dolgoztok, hogy kibogozztok a nk rejtlyeit. Mindent beleadtok. Tudjuk. A zavar

12 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

oka nem az, hogy nem igyekeztek, vagy nincs gyakorlatotok. De a nknl ez nem vlik be. Ha valami ismers, attl mg nem rthet. Ismernk egy frfit, akinek ht lnytestvre van, ismernk tbblnyos apkat. Aztn akadnak tbbnejek is, vagy pldul Jude Law. Azt hihetntek, hozzjuk kell fordulni minden ni dologban. Tveds. A lnyos apa, a soknvres cs, a hatnej fick mind sttben botorkl, amikor a n rejtlyrl van sz. s Jude Law-val egybknt sosem tallkoztunk, de ha a pletykalapoknak hihetnk, ppgy dunsztja nincs, mint a tbbi hm taggal rendelkeznek.

DOBOZOLT LKTTSG
T u d j u k , hogy l k t t n e k tartotok m i n k e t . N e m r t n k egyet ( t k l e t e s e n r t j k magunkat), d e nem akarjuk, hogy sikoltozva e l m e n e k l j e t e k , e z r t d o b o z o l j u k a l k t t s g e t " l e g a l b b n g y - t h n a p i g , a m g horogra akadtok. Akkor a z t n a p r n k n t k i e n g e d j k . Igazi n m a gunkat. Ahogy gondolkodunk s r z n k . N e m z r h a t j u k dobozba r k r e .

A j pasi kziknyve 13

Lnydili
Emlkeztek a Zskolj, ha tudsz! cm filmre? Rosie Perez gyban van a pasijval, Woody Harrelsonnal, hozz fordul, s (nagyjbl) azt mondja neki: Szivi, krek egy pohr vizet". A pasas kimszik az gybl, hozza a vizet. NEM!", siktja a csaj. Nem vz kell. Azt akarom, rtsd meg, hogy szomjas vagyok, s lgy velem a szomjsg rzsbenl Nem a vz kellett, seggfej! Az kellett volna, hogy rts meg, s lgy nekem itt, az rzseimben." Ha kiborulunk, a frfiak rthet mdon igyekeznek vltoztatni a hangulatunkon, s megoldst knlni a problminkra. Mi ezt gy rtkeljk, hogy nem vesznek tudomst az rzelmeinkrl, s az eredmny: Mirt knlsz megoldst, amikor valjban egyttrzsre vgyom, s ne nzz rm gy, mintha bolond volnk!". Ismers? A csaj hirtelen srva fakad. Amikor boldog. Amikor szomor. Mert szereted. Mert nem szereted elgg. Mert nem hvtad vissza egy rn bell. Mert kedd van. A csaj hirtelen dhs lesz rd. Amikor boldog. Amikor szomor. Mert szereted. Mert nem szereted elgg. Mert nem hvtad vissza egy rn bell. Mert kedd van. Elvrja, hogy olvass a gondolataiban, s ha nem teszed, sr (mert szomor), s ha megteszed, sr (mert boldog).

14 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Azt mondja, nem vagy vele eleget, s amikor szabadd teszed a napod, dolga van. Semmire nem teszi r a tetejt, aztn kiborul, amikor a cucc kimlik, s dhbe gurul (mintha a mindensg fordult volna ellene), aztn sr. Felteszi a tzhelyre a rizst, telefonl, aztn megdbben, ha odag a rizs. Dhs rd, amirt rmutatsz a nyilvnvalra. Azt mondja, nem veszel neki elegend ajndkot, aztn visszaadja, amit kap. Azt mondja, Sosem beszlgetnk", s mihelyt kettesben beltk a kocsiba, elkapja a mobiljt. Mindez elgg dilisen hangzik, igaz? A csajnak nem. A dilis" azt sugallja, hogy a nk tetteire s rzseire nincs rm vagy ok. De van. Csak nem olyan, mint a frfiak. Olyan, mintha hzillatod volna. Nzed a macskdat, s azt mondogatod: Nem ugat, nem apportroz, szrcsomkat khg fel". A valsg prbja: a macska. Ne vrd tle azt, amit egy kutya tesz. Ha azt vrod, dilisnek fogod tartani. Ugyangy, ha pasilogikt" prblsz csajviselkedsre" erltetni, az eredmny dilis" lesz (azaz elmebajos, tbolyodott, rlt, rtelmetlen, teljesen beteg). Ismteljk. A nk nem lkttek, csak a valsg relatv.

A j pasi kziknyve 15

A VALSG RELATV Amit te ltsz/Amit lt A BULI


NEKED: Csuda klassz. F a fenti hlban. Kt bombz tncol a medencnl. NEKI: Undort, tlkoros piaparti. Drogosok, akikkel egytt jrtl gimibe. Kt csajszi, hnyadkkal a hajban.

A KGLI
NEKED: A te laksod, a napokban fizetted ki az rktakartsi djt. A te men, fekete, szingli-macs brfotelod. NEKI: Kiskutya nagysg porcick, a kenyrpirtra ragadt Cheerio-darabkk. A legocsmnyabb fekete brfotel (amit elsknt fog kidobni).

A VASBOLT
NEKED: A te klubod. A neked val cuccokkal teli polcok sorai. Elkpzeled magad izomplban, fogval a kzben, amint a mosogatt javtod, a csajod imdattal nz, majd risi szex a linleumon. NEKI: Az egyetlen bolt, ahol nem akar vsrolni. Uncsi, egyforma, rthetetlen vackokkal teli polcok sorai. Vrakozssal eltlttt dlutn, amg tnkreteszed a mosogatjt.

16 Felicity Huffman & Patrcia Woiff

A MELLETTED LL AUT
NEKED: Egy men hapsi egy '57-es, 308-as, ngyhengeres Chevyben meg egy bombz. NEKI: Egy tvenes rge a kopasz feje bbjra fslt hajjal s egy feleannyi ids pipi.

DIHJBAN
Tisztban vagyunk azzal, hogy zavart s flelmet lopunk a szvetekbe, s ezt utljuk. Ezrt mg inkbb becsljk az erfesztst, amelyet azrt tesztek, hogy megrtsetek minket. Frfiak s nk annyira klnbzk: mentlisan, fizikailag, trsadalmi szempontbl; ami tetszik, s ami nem. Ez nem okozna gondot, ha mind kln-kln orszgokban lnnk. Nha megltogatnnk egymst, beszlnnk, kzslnnk, akr egy hetet is egytt tltennk, aztn mi visszamennnk Lnyfldre, ti pedig Pasifalvra. Klnbsgeink bjos furcsasgok volnnak, nem hajmereszt szrnysgek. De hinyozntok, s valsznleg tszivrognnk a flszigetetekre, a nyomotokban, krdezgetve, hogyan is reztek. De nem gy van. Ertjk, hogy a valsg relativitsnak ismerete nem vltoztatja t a Minden n lktt" csatakiltst Ertem egyformk vagyunk, csak klnbzk!" felismerss. Nem, a csajodat tovbbra is lkttnek fogod ltni; ahogyan anydat, hgodat s a negyed-unokatestvredet is (akivel tizenkt vesen smaciztl). De most mr legalbb tudod, hogy mirt. Nem keresed tovbb a csajt, akit meg tudsz rteni. Olyan nincs.

A j pasi kziknyve / 7

Az els tz lefordtand mondat (Ok, valjban tizenkett)


GYAKORLATI T M U T A T PASINAK (AVAGY Ml A F E N T R T RAJTA A CSAJ?)
AZT MONDJA: Sokat dolgozol." A sznnapomra nem krek ajndkot." Mire gondolsz?" Csinosnak talltad Carolt?" Kezelteted magad?" GY RTI: Nem vagy velem eleget." Azrt vgy valamit lepj meg!" Szeretsz mg?" De azrt n szebb vagyok, igaz?" Igazn brlak - Istenem, remlem, sszeszeded magad." (Ez bk.) Milyen a tojs?" Nem gondolod, hogy n vagyok a legjobb csaj, aki csinlt neked valamit egsz letben?" Nem, szivi, semmi bajom.".... Nagyon elszomortottl, feldhtettl, kibortottl, ezt alaposan meg kell beszlni." Azt hiszem, mennem kell.".... Krd, hogy maradjak." Mit gondolnak rlunk a bartaid?" Akarsz beszlni rla? Olyan fradt vagy, hogy nem tudsz maradni?" ,Vazze, ki nem llhatlak." Beszlni akarok rla." Azt akarom, hogy maradj." Vazze, ki nem llhatlak." Szerelmes vagy belm?"

2.FEJEZET

ISMERKEDS

Els krds: j pasi akarsz-e lenni, vagy jtkos? Kemny di. Jtkosknt tid
a szabadsg. Jtkosknt knnyedre veszed a figurt, s elkerld azt a rszt, amikor a csaj mr elvrna tled valamit. Elkerlheted az vfordulkat, a kapcsolat megtrgyalst, a vacsort a szlkkel. Jtkosknt egyik lnyt hagyhatod fakpnl a msik utn, s senkinek nem tartozol semmivel. Beszllhatsz, kiszllhatsz, s nem balhzik veled senki, aminek nyilvnvalan megvannak az elnyei, s j mulatsg. Nehz lemondani arrl, hogy az ember jtkos legyen. Megrtjk. Csodlkozol taln, hogy ebben mennyire hasonltunk egymsra. A nk legalbb annyira szeretik szingli veiket, mint te - egy nagy klnbsggel. Mi nem vonakodunk annyira attl, hogy kiszlljunk a jtkbl, nem vagyunk annyira hajlamosak vltve tiltakozni a hzassg ellen. Te viszont inkbb Michael Jordanre hasonltasz: nehz visszavonulni. Mi nem csepljk a jtkot - a jtk nagyon klassz -, de idvel a legjobb jtkos is rjn, hogy ha ennyi idt s energit fektetett volna a pnzkeressbe vagy a sportba, tkozottul gazdag vagy olimpiai bajnok lehetne.

22 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

J pasiknt viszont nem kockztatod azt, hogy tvenvesen, szolriumbarnn s beltetett hajjal prbld sarokba szortani a hszves kiscsajt, hogy mutassa meg neked a tetkjt. regszel, a randizs is regszik. Elfradsz; kezd a dolog frasztv vlni; mg a legkvnatosabb lny elcsbtsa is kezd frasztani. Radsul van a j pasisgnak egy nagy, bds titka is: j mka, s egszen msknt szexi. Kezdetben egyiktk sem tudja, tovbb tart-e majd egy jszaknl, s ez igazn izgi. De aztn egy pr lesztek, s megltod, a csaj egszen msknt gerjed attl, hogy a bartnd. A legjobbat a vgre tartogatta, s te nem is tudtad.

szre sem vetted


Akkor szokott megesni, amikor a legkevsb vrod. Eled az leted szabad emberknt, lefekszel ezzel, flrtlsz azzal, s akkor egyszerre csak megvltozik minden. Ebben a pillanatban jssz r, hogy a csaj ttrte az sszes erteredet, s behatolt a legbens szentlyedbe. Megvagy. Nz rd azzal a vrakozsteli te vagy az j pasim" tekintettel, s azt mondja: Mit csinlunk a jv htvgn?" vagy Alig vrom, hogy az nnepekre hazavigyelek", s mieltt szrevennd, mris bejegyzett tagja vagy az MBKnak (Mr Befogottak Klubjnak). Dvid bartunk nagy jtkos volt Chicagban. Nagykanllal falta a nket, amg egy este meg nem ismerkedett egy Michelle nev des lnnyal. Dvid tette neki a szpet, flrtlt, megszerezte a lny telefonszmt. Egynulla. Szoks szerint Dvid folytatta a hdtst,

A j pasi kziknyve 23

megszerezte a msodik, a harmadik, a negyedik telefonszmot is; mire az este vget rt, duzzadt a zsebe az szszehajtott kis cdulktl. Michelle mindezt vgignzte, nem esett ktsgbe ettl a marhasgtl, odament Davidhez, s elkrte a telefonszmt. Bbjosn azt mondta: Majd szlj, ha abbahagyod ezt a cslcsap letet". s ez volt az. Dvid horogra akadt. Abban a pillanatban, a legkomiszabb szndkai s a legmegalapozottabb tervei ellenre egy kicsit szerelembe esett. gy rezte, szvnek hrjait ppen a megfelel mdon pendtettk meg, ppen a kell pillanatban. Az alkmia ldozata, az elktelezett jtkos kezdett j pasiv alakulni. Ki tudja, Michelle mirt Dvidt vlasztotta: de ami mg rdekesebb, ki tudja, Dvid mirt nem meneklt el? Egyrszt van vlasztsod, amikor a csaj kivlaszt. Msrszt nincs. Ez a tkletes jpasi-paradoxon. A fick elhatrozza, hogy nem megy bele semmi komolyba, aztn tallkozik egy bizonyos lnnyal, s mieltt ki tudn mondani, hogy tmegpusztt fegyver", j pasi lesz belle. A kmia s a sors tkletes keverke.

Hol tallod t?
Vagy inkbb hol tall rd ? Megtrtnhet brhol: munkahelyen, kvzban, kzrtben, mosodban, templomban/ zsinaggban/mecsetben, kutyafuttatn, tornateremben. Lehet, hogy a hgodnak van egy csini bartnje. Lehet, hogy a haverok szerveznek neked egy randit egy ismeretlennel. De az is lehet, hogy a neveltisztedbe zgsz bele. A lehetsgek szma vgtelen; ez a j hr.

24 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

A kevsb j hr, hogy a nk zme elvrja, hogy a frfi tegye meg az els lpst. Ahogyan Horatio mondta Hamlet nev haverjnak: Tudtunkra adni nincs szksg, uram, srbl jv szellemre."* (Egybknt lehet, hogy Hamlet a klasszikus hs, m ugyanakkor igazn szemt pasi. Elszr elkapta egy fordulra Ophelit, aztn az egszet letagadta. Brmelyik bartn megmondja, hogy gy nem lehet kapcsolatot pteni. Hamlet annyira rletbe kergeti szegny teremtst, hogy Ophelia a vzbe li magt.) De trjnk vissza hozzd. Nehz megtenni az els lpst, nem irigyelnk rte. Ez kulturlisan gy alakult, s annyira a vrnkk vlt, hogy mg a nmozgalom sem kpes rvenni minket, hogy meggondoljuk magunkat. Knytelenek vagyunk elismerni, hogy ez igazn nem tisztessges veletek szemben, srcok, de ahogyan mi megtanultunk egytt lni a magas sarok, a tanga s a szlsi fjdalmak igazsgtalansgval, az ldzst tbbnyire minden alkalommal nektek kell csinlni.

LLJ KSZEN!
Minden helyzet m s , h t l l j k s z e n . Egyes l n y o k a nagy gesztusokat kedvelik. Ilyenkor a levegben kell j t s z a n o d . M s o k vatosabbak. Ilyenkor ers j t k kell a talajon, rvid e l f u t s o k k a l , ttovz s n l k l . Egyes lnyok, nos, folyton v l t o z t a t j k a k a p u f k helyt. S z k s g e d lesz minden elnyre, mert ez a f i - l n y - m e c c s sosem zajlik sima p l y n . Soha.
* Arany Jnos fordtsa.

A j pasi kziknyve 25

Ez elment vadszni
Sok potencilis j pasi szorul nmi technikai tancsra. Ahogyan Pampalinitl Dick Cheneyig brmely nagy vadsz elmondhatja, sose feledd a vadszat alapszablyait:
megllni, nzni s figyelni. A zskmnyra figyelj, ne a me-

n vadszpuskdra vagy a dgs narancssrga vadszsapkdra. Megeshet, hogy a csaj zld lmpt mutat, de ha tlsgosan nagykp vagy, tlsgosan lekt, hogy hidegvrnek mutatkozz, vagy eldicsekedj az j pisztolytskddal, nem veszed szre. Ht figyelj! R figyelj! Csak arra gyelj, hogy az arct nzd, ne a mellt. Egyetlen n sem szereti a beszlgetst azzal kezdeni, hogy Ide fel tessk nzni!" (Akkor mirt viseli azt a blzt?, krdezheted. Nos, bizonyra szeretn, ha szrevennd a didkit, de jutalompontokat szerezhetsz, ha a szembe nzel.) Igyekezz felismerni a jelzseket, s olvasni a nk testbeszdbl, de vsd az eszedbe, hogy gyakran kzmbssget mmelnek. Hogyan tudod megklnbztetni a Hagyj bkn" kznyt a Van itt pr akadly, nzzk csak, mid van" kznytl? A hatrvonal alig szrevehet. Elfordulhatnak hibk. rzelmek srlhetnek. Mgis meg kell prblnod. szrevett mr? Tallkozott mr a tekintetetek a kzrtben vagy a buszmegllban? Az ilyen kis pillanatokat meg kell jegyezni. Illank s nha alig szrevehetk, de nem szabad lebecslnd ket, mert a csaj ezekben a pillanatokban nyitja ki a tolzrat, s les ki, azaz arra biztat, hogy nosza. A szemkontaktuson kvl mg nhny jelzs, ami azt mutatja, hogy kezded lekzdeni a nehzsgeket:

26 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Ha a hajba tr, s jtszik egy frttel, j vagy nla. Ha azt mondja, az apjra emlkezteted, j vagy
nla.

Ha szemltomst rdekled, s llandan krdezget, j vagy nla. Ha a mosdba megy, s ersebben kifestve tr vissza, j vagy nla. Ha minden vicceden nevet, j vagy nla. Ha azt mondja a bartninek, menjenek elre nlkle, hihetetlenl j vagy nla.

Gyakran jr ide?
Ok, elolvastad a jeleket, s gy gondolod, hogy a lny taln, de csak taln, hajland egy kicsit jobban megismerni. Hogyan lphetsz gyengden, fenyegets nlkl? Mikzben mi, nk hajlandak vagyunk megismerkedni egy potencilis j pasival, szinte brmilyen krlmnyek kztt, kemnyen ellenllunk a mindenkire rhajtknak. Van nhny dolog, amit mr hallottunk, s soha tbb nem akarunk hallani: Maga a postn dolgozik? Eskdni mertem volna, hogy a csomagomat mrlegeli! A hangok a fejemben mondtk, hogy jjjek ide, s beszljek magval.

A j pasi kziknyve 27

Szkandereznk magcskval egy kis puncirt. Els nem lehet, de a kvetkez igen. Ha azt mondanm, gynyr a teste, haragudna rte? Az els pillanatban magba zgtam. Azt hiszem, elvesztettem a telefonszmomat. Klcsnkrhetnm a magt?

Megismerkedni valakivel meglehetsen nehz. Tartalkold a kreativitsodat a hlszobra, ne hasznld el az els mondatnl. Hacsak nem Shakespeare vagy, lgy udvarias, egyszer s egyenes. Ha nagyon magabiztos vagy, mg mindig odacssztathatod az e-mail cmedet vagy a telefonszmodat, knnyedn hozztve, hogy csak keressen. Ha ezt tlsgosan mersznek tartod (s minden szitu ms), prblkozz ezekkel a gyengd (s taln bna) indtsokkal:

A kvzban, amikor a csinibaba eltted rendel egy extra forr, zsrmentes, habmentes, vanlis dupla kapucsnt", bkolj neki: Hha. Csodlom
a hatrozottsgt.

Ha a csaj j szomszd, tgy az ajtaja el egy csomag csokis kekszet egy kis cetlivel: Ez pomps reggelire
vagy egy ht mlva - amikor mr kkemny - szget beverni. Ha brmire szksge lenne, kopogjon.

28 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

A kutyafuttatn, amikor a kis pincsije meg akarja erszakolni a dn dogodat: A szerelem tnyleg vak. A kzrtben, amikor a tztteles vagy annl kevesebb
sorban lltok: Vigyzna a kocsimra? Elfelejtettem a csokis gabonapelyhet, pedig mst nem tudok fzni.

A tornateremben, amikor mindketten a futgpen


lihegtek: Tudja-ey hogy a kvivst aerob gyakorlatnak tekintik a keleti blokk legtbb orszgban?

Csak egytt az egszet


A msik oldaln annak, amitl j pasinak lenni nyg (s igen, hatrozottan nyg tud lenni), ott vannak azok a dolgok, amelyekre a legtbb src ppgy vgyik, mint a nk. De az egyiket nem kaphatod meg a msik nlkl. Mint amikor gynemt veszel. Csupn egy paplanhuzatot szeretnl - frfiasan cskosat -, de brhogy prblkozol, csak garnitrt rulnak, gy a paplanhuzat mell kapsz kt prnahuzatot is. Ok, ez tlsgosan lnyos volt. Gondolj akkor a baseballkrtykra: Derek Jetrt akarod, de meg kell venned az egsz csomagot. Vagy 5/16-os cskulcsra van szksged, de csak kszletben ruljk. Hogy megkapd azt, amire vgysz, meg kell venned a teljes csomagot, pedig olyanok is vannak benne, amiket sosem akartl, s drgbb, mint amennyit klteni szndkoztl. Vgl igazn klassz egytt lenni valakivel, aki imd, aki kompromisszumokra hajland rted, aki sze-

A j pasi kziknyve 29

ret majd lefekdni veled akkor is, amikor egyttltetek mr nem lesz jdonsg (s akkor jl jn majd az a plusz prnahuzat). Ne feledd, neknk is meg kell vennnk az egsz csomagot. Szeretnk, annak ellenre, hogy nemcsak hogy a mosdban hagyod borotvlkozs utn a szrt, hanem szereted Adam Sandler filmjeit, s a cicinzst leglis idtltsnek tartod. A nk nemigen ldoznak ilyesfajta trelmet, tmogatst s szerelmet jtkosra, azon egyszer okbl, hogy a jtkos ezeket valsznleg nem viszonozza. Ezekhez csak gy juthatsz hozz, ha j pasi leszel. Komolyan.

3.FEJEZET

ISMERKEDS

.COM

A huszonegyedik szzad ltrehozta a hibrid autt, a mikroprocesszor tkletestst,


a Red Sox-tok vgt, s a Brawny paprtrlkz ember megjtst. Valamint az on-line randioldalak robbansszer elszaporodst. Az egykor a flnkek, az elkeseredettek s a tanvdelmi programok terletnek szmt on-line randioldalak ma mr olyan gyakoriak, mint a kvzk - s olyan npszerek is. Nem vits, az on-line randizs a huszonegyedik szzad hzassgszerzje, csak ennl nem holmi vnasszony zengi a dicsreted a szomszd lnynak, hanem magadnak kell megtenned. Ha vakrandin vagy egy brban ismerkedsz meg egy lnnyal, tbbnyire kell nhny tallka, amg megszerzed a koordintit. On-line azonban mr az els nhny e-mailben informcit tudtok cserlni, s sokkal gyorsabban lehet kapcsolatot teremteni. Mac vagy PC? Mormon vagy buddhista? Operai pholy vagy Xbox? Angelina vagy Jennifer? Mit reml, mire vgyik? Gygyszerfugg-e, s ha igen, hajland-e osztozni veled? Az internetes randioldalak olyanok, mint a mess on-line katalgusok, s nk ltszlag vgtelen sort knljk minden formban, sznben s mretben - XS-tl XXL-ig. Knny megrteni ezeknek az oldalaknak

34 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

On-line randi e s e t n , mihelyt olvastad a p r o f i l j t , meg r z e d , ki is a p o t e n c i l i s partnered. Egykori Playboycimlapnyuszi (1995. dec.) doktori diplomval, masszzsterpiban jrtas, nagy vagyon rkse, tlagos Jzsit keres, aki szeret bulizni, s nem akarja lektni magt. Persze hazudhat is, de ne a g g d j ; gyorsan megtanulod kiszagolni az igazsgot. l t a l b a n : ha t l s z p , hogy igaz legyen, akkor az is.

a npszersgt. Vsrolhatsz kategrik szerint, kikereshetsz egy specilis stlust, vagy csak megnzed a friss rut. Azt tancsoljuk, hogy az outit rszleget kerld, hacsak nem led ppen nmegtartztat korszakodat, vagy nem rdekel a kettt egyrt csere. De az internet tbbet knl a randizs felgyorstsnl; megnyitja eltted a nk olyan vilgt, amelynek a ltezsrl sem tudtl. A vontatgzs-karbantarts rdekel? Vz alatti kosrfons? rtelmez tnc? Mindegyikhez tallsz lnyt. Egy Blirl szrmaz szrfssel szeretnl vacsorzni, vagy egy oroszul beszl, csini meneklttel? Vagy biokmikussal, aki imdja a szvinget meg az indiai kajt? Minden lehetsges.

A kvnsglistd
Az internetes randizsban az a szp, hogy rengeteget bngszhetsz, mieltt tnylegesen ismerkedni kezdesz. Minden on-line randioldal ms s ms kznsgnek szl, j tlet teht, ha tbbel is prblkozol, amg meg nem tal-

A j pasi kziknyve 35

lod a neked valt. Tmntelen ilyesfajta oldal van: Nerve. com, Onion.com s Salon Personals; vannak ingyenes listk, s a J-Date a kivlasztottak, vagy azok, akik arra vrnak, hogy a kivlasztottak kivlasszk ket. Mgsem rt feltenned magadnak a krdst, mit akarsz, s mire vagy hajland. Vsrolni akarsz, vagy csak nzeldni? A legtbb on-line szolgltat lehetsget knl, hogy nyilatkozz: Src vagyok, aki keres a) alkalmi partnert b) komoly kapcsolatot c) h r o m l b s z p s g k i r l y n t Sokan lltjk, hogy nylt, szeret s szrakoztat partnert keresnek. s ez nem klnbzteti meg ket senkitl. Lgy pontos, rj ssze minl tbb egyedi sajtsgot. Ha tudod, mit akarsz, az fontos, de legalbb ennyire lnyeges az is, hogyan fogalmazod ezt meg. Sok olyan profilt olvastunk, ahol a mirt kellene megismerned engem" igazn hoszsz, s a mit keresek" igazn rvid. Pldul: Mirt kellene megismerned engem: Lehetek s z i n t e , s e l r u l h a t o m neked, hogy k i v l k a t m e g b l . T b b nyelvet b e s z l e k f o l y k o n y a n . Beutazom a v i l g o t , s a j t l k h a j t s o s r e p l g p e m e t vezetem. Szeretem a m k t . Szeretem a sportot, az o p e r t s a c s i r k e p s t t o m o t . Kedvenc i d t l t s e m a szs s a k n n y b v r k o d s b a r t o k k a l . J vagyok a n y m h o z . Mit keresek: Egy c s i n i b a b t .

36 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Bocs, srcok, de mindez azt jelenti, nmagatokkal vagytok elfoglalva, s nem tudjtok, mit akartok. Ez nem szexi, s potencilisan veszlyes. Igyekezzetek teht egyenslyt teremteni a kt fronton.

Els benyomsok
Nagy lesz a ksrts, hogy azt rd, tbbet keresel, menbb, magasabb s rzkenyebb vagy, mint valjban. (Millirdos kosrlabdz vagyok, s mindennap szaktok idt r, hogy rezzem az rzelmeimet.") Ne tedd. Emlkszel arra a nemrgiben piacra dobott burgonyasziromra, amelyet mzsiradkkal stttek? Azt hirdettk, egsz nap falhatod, nem hizlal. Valjban, aki megkstolta, azt elfogta a grcss hasmars. grtek valamit, de mst adtak. A hazug hirdets vgl sokba kerl. Lgy szinte, de hirdesd a j oldalaidat. rj olyan j bart szemszgbl, aki igazn ismer, s mindenkppen kedvel. Emltsd meg j s rossz jellemvonsaidat. Megrgztt hazudoz vagyok, de buliban mks." Vagy Az IQ-m kzepes, nem vagyok nagymen, de szeretem az llatokat s a gyerekeket." Mondd meg az igazat; arra a legknnyebb emlkezni, s a partnernd nem dbben meg, s nem lesz csaldott, amikor tallkoztok a kvzban. Ahogyan egy szakmai nletrajz, on-line profilod is a dnt els benyomst knlja. Ez s az els hozz rott e-mailed harminc msodpercet (ha szerencsd van, egy percet) foglal le a lny osztatlan figyelmbl. Hasznld fel okosan. vakodj attl, hogy csupa nagybetvel rj:

A j pasi kziknyve 37

MIRT ORDTASZ RNK?" s ne feledd, hogy a nyelvhelyessg ellenrzse a bartod. Hasznld. Egy dolog helyesrsi hibt ejteni, de nem megfelel szt hasznlni mr ms. A betkped legyen egyszer - kerld a barokkos dlt betket s a tizenkt pontnl nagyobbakat is. Ami pedig a felkiltjeleket illeti - bocs, srcok, taln azt hiszitek, a lelkesedseteket fejezi ki, de amikor ezt ltjuk: !!!!!!!, csak arra tudunk gondolni, hogy egy tizenngy ves lny rta. Amikor olyan nnek rsz e-mailt, akinek a profilja tetszik, lgy precz. rd meg neki, mit talltl vonznak a profiljban, ne pusztn azt, hogy klassz lehetsz". rd meg neki, hogy tetszik a humora, vagy hogy te is rajongsz Fellini filmjeirt vagy az riskamion-versenyekrt. Ha azt mondja, Kt vig ltem Franciaorszgban", vlaszolj azzal, hogy Egy hnapot tltttem Prizsban elsves koromban", vagy Szeretem a francia bisztrkosztot, kivlt a fstl serpenyt." Mutasd, hogy odafigyelsz. Es ha van nmi bohks humorod, hasznld. A napokban volt rszem egy lvezetes bltkrzsben, s j vagyok tovbbi tizentezer kilomterre" j replika az Imdom az Indianapolis 500-as autversenyt" kijelentsre.

38 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Az on-line r a n d i z s olyan, mint az ingatlan. Ismerni kell a k d o t . Minden l a k s v s r l tudja, hogy a b a r t s g o s " s z k s t " jelent, a r s z l e g e s k i l t s " s t t s nyomaszt " s a nagy lehetsgek" valdi j e l e n t s e pnznyel " . Ugyanez l l a r a n d i z s r a . V s r o l j okosan. r t s d a lexikont.* llatszeret Bolond hlgy tizennyolc macskval Egszsges s sportos Szabad szellem Anym szrnylkdne Tz kil tlsly Lompos, pacsuliszag loty A Modern mtka egyik szmt hozza az els randira Gondoskod Negyven feletti, hossz copf bannkenyeret st Mersz, Nintendo-kedvelszke Kiskor vagy aszott, festett hatvanas Lezser A hetvenes vek ta nem dolgozott Intelligens s szexi Olyan ronda, ha lemegy a bnyba, feljn a szn Szrakozsra vgy csaj Ciao Testes, lenyegyleti tag Idegen szavakat hasznl, nem tud nyelvet, pozr Bbj hercegn Van-e mg lovagiassg? Drga cicababa Sopnkod, sikertelen

*Nehogy azt higgytek, hogy elmeneklhettek, srcok - rtok is van kd.

A j pasi kziknyve 39

Kpben vagy?
Pternek pomps profilja volt - egy j bartnje ellenrizte, javtotta, s hagyta jv -, de a fnykpe csapnival volt. Rexponlta magt a holdra szllk kpre, az arct zldre sznezte, s egy bubork jtt ki a szjbl:
rruha kne, nincs oxign, fzom. Mks? tletes? Aha,

de ugyanakkor rmes. Nagyon is. Ne feledd: hossz listn szerepelsz. Potencilis bartndnek semmi oka marslakt keresni, amikor tallhat Heath Ledger-hasonmst is farmerban s plban. Hirdesd az igazat: olyan kpet hasznlj, amelyik hasonlt rd, nem a tz vvel ezeltti, tizent kilval sovnyabb te vagy rajta, hanem a mai ned, s ami tetszik is neked. Azt ajnljuk, hogy egy vaginval rendelkez bartod vlassza ki, de legalbbis hagyja jv (tekintsd piackutatsnak). Mihelyt egy potencilis bartn rkattintott a profilodra, lehetsz kreatv, fantziads, vicces. Suzanne bartnnk e-mailezett egy srccal, akit igazn kedvelt, akiben fantzit ltott. Egy darabig leveleztek, aztn kldtt a finak egy msodik fnykpet, amelyiken a vcn lt. Nem ltszott semmi, de azrt mersz vlaszts volt. Amit tett, az teljes sszhangban volt a humorval. Kockztatni akart, ms kategriba sorolni magt, mint a versenytrsai, s nyert! A src imdta, s k ketten ma mr egy pr. Lgy mersz. Lehet, hogy nem megy t, de ha a csaj nem nevet a vicceiden, akkor mi rtelme? Ne vesztegesd az idt. Jhet a kvetkez.

40 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

On-line fnykpklds Amit te kldesz/Amit lt


AMIT TE KLDESZ: Kp rlad a volt csajoddal, a csaj kivgva. AMIT LT: Kp rlad a volt csajoddal, a csaj kivgva. Ezt a lnyok utljk. AMIT TE KLDESZ: Szexi kp rlad ing nlkl, fekszel az gyon kigombolt sliccel. AMIT LT: El vele. Olyan src, aki tlzottan szereti a sajt testt, s tovbb tart neki elkszlnie a randira, mint a lnynak. AMIT TE KLDESZ: Isteni kp rlad meg a kutydrl.* AMIT LT: Kutys src, ezt kedveli. Olyan meghitt.
*Ez nem ll rd meg a macskdra, pitonodra, hrcsgdre.

AMIT TE KLDESZ: Kp rlad meg a BMW-drl. riskamionodrl. Mustangodrl. AMIT LT: Sttustudatos, seklyes pasas, aki htvgn nyilvn a mniit fnyezi. Meg a kocsijt. AMIT TE KLDESZ: Kp a hmvesszdrl. Bszke vagy r, pompsan fest, r fog gerjedni.

A j pasi kziknyve 41

AMIT 0 LAT: A legrmesebb kp, amelyet valaha is kapott holmi perverz llattl, aki annyira beteg, hogy azt kpzeli, ettl fog valaki begerjedni.

AMIT TE KLDESZ: Isteni kp tz vvel s tizent kilval ezeltti nedrl, annak remnyben, hogy a csaj fantzit lt benned. AMIT LT: Isteni kp tz vvel s tizent kilval ezeltti nedrl. Amikor a kvzban tallkoztok, semmifle fantzit nem lt benned. AMIT TE KLDESZ: Klnsen jl festesz szmokingban a legjobb bartod eskvjn. AMIT 6 LT: Ngy vfly. Nem tudja, melyik lehetsz, s a legjobb bartod tetszik neki.

A kapcsolatltests
Mihelyt megszletett a kapcsolat, elkezdtek komolyan e-mailezni. Ezt kvetik a telefonbeszlgetsek, aztn az els randi. Mindez fontos, de fogadj el egy tancsot: elakadhatsz brmelyik lpsnl. Lgy vatos; a fantzid kitlti az e-mail s a telefon hagyta hzagokat. Neil bartunk on-line kapcsolatba lpett egy angliai lnnyal. Hosszan rogattak egymsnak, aztn vg nlkl telefonltak. Az akcentus rabul ejtette Neilt, s fantzija tvette a hatalmat. Kpzeletben Keira Knightleyval

42 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

kezdett ki. Amikor tallkoztak, spatag, botsovny nszemlyt ltott rossz, angol fogakkal, bevsrlszatyorszemlyisggel. De a Keira Knightley-fantzia miatt ekkor mr elktelezte magt egy vacsorra meg egy mozira. Minden perc egy rnak tetszett, minden ra egy napnak. Radsul a nnek tetszett Neil, s hzta az idt. Neil gy rezte, tsz. s az is volt: nnn kpzeletnek tsza. Vigyznod kell az gynevezett figyelem kontra szndk" gyre is. Egyesek a figyelem kedvrt mennek fel a hlra, br nem ll szndkukban randizni. Hzasok, nem kenyerk az intimits, kilenc- vagy ppen kilencvenkilenc vesek. Ha igazn tallkozni akarsz valakivel, ne tlts heteket s hnapokat azzal, hogy fantzilsz, vagy engeded magad flrevezetni. Lgy okos. Hagyd gyorsan abba. s gyakran. Lpj tovbb.

Azt hittem, dgsebb vagy


A n , akivel on-line kapcsolatban vagy, igencsak m s lehet l b e n . Csak a z r t , mert szereti a f u t s t s a teniszt, nem biztos, hogy nem kvr, snta s f l k a r . Csak a z r t , mert e v a n g l i k u s n e v e l s t kapott, s minden v a s r n a p templomba jr, nem biztos, hogy nem egy s t n i s t a szekta p a p n j e . rted?

A j pasi kziknyve 43

Sok szerencst
tven (legalbb tven) md is van arra, hogy elhagyd a kedvesed, s jval tbb md arra, hogy elegnsan lelpj, mieltt azz vlna. Itt van kezdetnek nhny: Amikor on-line vagy, rd neki azt, hogy, Sok szerencst a... regnyedhez, zleti kisvllalkozsodhoz, kutyatenyszetedhez, brmihez. (Ebben az is benne van: remlem, az leted tbbi terletn sikeres vagy. Tudom, hogy n nem leszek a rsze.) Ha tl vagytok az els randin/kvn, kldhetsz neki egy ilyen e-mailt: Ksznm a
valaki nagyon boldog lesz, ha rd tall.

;
(Ebben

az is benne van: de az nem n leszek.) Itt az a lnyeg, ha elhatroztad, hogy cselekszel, tedd azt, mghozz jl. Ne hzd ki a dugt, ha ki akarsz szllni - tudod, elnmulni" vagy nem elrhetnek lenni". Lgy frfi, s kzld vele, hogy tovbbllsz. Ez j karmt biztost szmodra. Az on-line randidzsinn figyel, s kedvre lesz, ha tisztn s felelsen zrsz le egy gyet, mieltt kikezdenl a kvetkez men partnereddel.

A puding prbja
A mamdnak igaza volt, amikor rd szlt, hogy ne nyalogasd azt a zszlrudat. s akkor is, amikor azt mondta, a tengerben sok a hal. Ez sehol nem igazabb, mint a kibertrben. Kicsik, nagyok, kvrek s sovnyak

44 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

mind ott szklnak a szmtgpedben, s arra vrnak, hogy kifogd ket, elvidd ket moziba, s utna esetleg fel hozzd. Nem tartjuk az on-line randizst jobbnak a rgimdi Gyakran jr ide?" ismerkedsnl, de szmos elnye van: hatkony, knyelmes, s tbb n kzl vlogathatsz. Jelents mrtkben fellendti a trsasgi letedet, szinte naponta egyet lehetv tesz - de, ellenttben a vassal, nem okoz szkrekedst.

4.FEJEZET

AZELS

R A N DI

Kldtl gyerekkorodban levelet


a MikulsnaK?
Mi igen, s hosszabbak voltak, mint a mhek letciklusairl rt dolgozataink. Fontos volt neknk, hogy mire vgyunk, s idt szntunk az lmodozsra: j bringa, dobfelszerels, farmerdzseki, Kirk Cameron prnahuzat, New Kids on the Block-CD. s hogy fogadjunk mindkt oldalra - semmikppen nem akartuk berni holmi fhajat nveszt kis figurval -, felvettnk a listnkra olyan dolgokat is, amelyekre vgytunk, de nem voltunk benne teljesen biztosak: kmiai kszletet, hangyafarmot, hugict, hogy apu ne igyon tbbet. Listinkat s leveleinket komolyan vettk, s amikor elpostztuk az szaki-sarkra, eltlttt minket az izgalom s a lehetsg rzse. Valami j jn, s ha egy kis szerencsnkvan, olyasmi, amitl nmagunk mg jobb, menbb, boldogabb vltozatai lesznk. Ez az rzs bresztett fel minket december hatodikn hajnali tkor. Az els randira val vrakozs ilyesmi. Rengeteg a lehetsg, a dolgok izgalmasnak, jnak ltszanak, gretesek, s egyszeren minden lvezetes. Elvgre az els randi els, s az elsk mindig fontosak. Nemcsak arra kapunk lehetsget, hogy j emberrel ismerkedjnk meg, de arra is, hogy nmagunk j vltozata legynk. Az a csinos kislny,

50 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

akit randira hvtl a munkahelyedrl, nyilvn sokig tervezgeti, hogy mit vegyen fel, mirl beszljen, s hogy rzi majd magt, amikor belp a kvzba. Ami a legfontosabb, rkig fontolgatja majd, hogy ki legyen, amikor veled lesz: mks lny, titokzatos lny, egyenes lny, fis lny, illedelmes lny, Szletett kmek" lny. A lnyok feje tele van romantikus fantzikkal, s ezek tbbnyire tged szolglnak. Mikzben a leend bartnd lte a maga mess lett, s tette mindazt, ami t boldogg teszi, sszelltotta a listt is, hogy mit vr el a j pasitl, s ktszer is ellenrizte. Mr a randi els pillanatban a te oldaladon ll, azt remli, te vagy az ajndk, amelyre vrt. Azt akarja, hogy sikeres lgy. Teht amikor a legkzelebb ideg-sszeroppanst kapsz randi eltt, hasznodra lehet ennek a tudata, de ettl mg ne rezd magad elktelezve semmire. Ha rzed a lnnyal a kmit - remek. De ha nem, ht nem. Persze hogy azt szeretn, hogy te lgy A Pasi, m ugyanakkor fken tartja az elvrsait, mert tudja, hogy az egyik vben Barbie lomhzat kap az ember lnya karcsonyra, a msikban zoknit.

Az a frnya els
Eljn ht a nagy nap, s egytt kortyoljtok a vrsbort, eszegetitek a pirtott polipot. Lehet, hogy azonnali a siker - szerelem els ltsra -, s annyira tetszik a lny, hogy a legszvesebben tugrand az els randit, s elreszaladnl a most szeretkeztnk, sszetartozunk, s eszelsen boldogok vagyunk" fzishoz. De az is lehet, hogy katasztrfa

A j pasi kziknyve 51

attl a pillanattl fogva, hogy belptl, s azt lttad, hogy magval hozta a mamjt. Nagyon valszn, hogy az els randi valahol a kett kztt lesz. A nket gyakran emlkeztetik, hogy sok bkt kell megcskolniuk, amg hercegre tallnak, s ugyanez ll rtok is, srcok. De j volna, ha lenne egy fogyasztvdelmi tjkoztat, amely rangsoroln a jellteket, mellkelve az elz hasznl tanstvnyt:
Ez a lny egy szpsg... olyan crme brule-t kszt, hogy elolvad a szdban, s olyan jjszakt-cskot ad, hogy a lbujjad is felll tle. Minsts (A). Vagy: Ezt a modellt nem ajnljuk: ers} hang, olyan gylli a frfiakat, pocakhoz, s amelyet jobb lenne nazlis

cspnadrgot hord eltakarni.

Minsts (C).

Sajnos tudomsunk szerint nincs ilyen lap, s hla istennek, mert az ember nem szvesen olvasn a maga minstst. s ezzel visszajutottunk az elsrandev-rendszerhez. Fradsgos, igaz, de mg mindig ez a legfejlettebb mdja annak, hogy a bzt elvlasszuk az ocstl.

Nyolc egyszer szably az els randihoz (Valjban kilenc)


1. rkezz pontosan. Inkbb rj oda negyedrval korbban a biztonsg kedvrt. kshet; te nem.

52 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

2. Szervezz rvid tallkt. Az els randi soha ne legyen vacsora. Ha a lny nem neked val, s lassan eszik, bajban vagy. Gondolj csak azokra a paprkarika fzrekre, amelyeket gyerekkorodban ksztettl a karcsonyfra: meghosszabbtani knny volt ket, de ha rvidebb kellett, mindig el kellett szaktani valamit. 3. Legyen terved. Te ajnlj helyet, ahol isztok valamit vagy kvztok. Vedd t a vezetst. A legtbb lny rtkeli, ha ksz terved van, s nem neki kell kitallnia valamit. 4. Lgy egyszer, mks. Vasrnap dleltt mindig kutyt stltatok. Nem akarsz eljnni?" Vagy ugorjatok be a kedvenc cukrszddba, ahol olyan isteni a krmes. Tekintsd az els randit kutatmunknak, anyaggyjtsnek annak eldntshez, hogy lesz-e msodik tallka. 5. Hvd be az letedbe. Mutasd meg neki a termszetes lhelyedet, hadd lssa az igazi, nem randin vagyok" letedet. Mutasd meg a krnykedet, a kedvenc presszdat, vagy a kedvenc kirndulhelyedet. Ne oda vidd, ahov az elz bartnddel szoktl jrni, hacsak nem abszolt biztos, hogy az nem lesz ott. Az j bartnjellt rl, ha beinvitlod az letedbe, de nem rl, ha a rgi kapcsolatodba hvod. 6. Ne ntsd ki a lelkedet. A Jobban szeretem a kvt, mint a tet" sokkal jobb, mint az Anym sosem szoptatott". 7. Mutass rdekldst irnta. Nem az lmairl s a trekvseirl beszlnk (lsd 6. szably); inkbb

A j pasi kziknyve 53

ilyenekre gondolunk: Melyik leted legpocskabb filmje?", Mit szoktl titokban nassolni?" 8. Lgy udvarias a szemlyzettel. Adj rendes borravalt. Viselkedsed a vilgban gy ltalban sokat elrul j partnerndnek. Semmi nem vet gyorsabban vget a randinak, mint ha gorombn bnsz a pult mgtt ll kzpiskols klykkel. 9. Ne siess. Csak most ismerttek meg egymst. J, ha lezseren s kellemesen rzed magad, de ha tkarolod a vllt, a homlokhoz drzsld a kped, vagy vadul simogatod a hajt, az ijeszt, s knosan rzi majd magt. Hacsak nem biztat tbbre, az els randin soha ne menj tovbb egyetlen csknl.

LLJ KSZEN!
Az a s z e m l y , akivel lelsz, nem azonos azzal, akivel f e l l l s z az a s z t a l t l . Lehet, hogy a randi e l e j n barnra slt, szke istennt ltsz, s a v g n rossz f o g , p l e t y k s p o m p o n l n y t . Vagy fordtva.

54 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

A szkk az riembereket kedvelik


A lovagiassg taln nem halt mg ki, de haldik. Ezrt rhetsz el j pontokat manapsg, ha riemberknt viselkedsz. Nem kell rgimdinak lenned (sokfle viselkedsmdra van lehetsg George Clooney s Jack Black kztt); de partnernd lssa, hogy fontos neked. Nyisd ki eltte az ajtt. llj fel, ha visszajn az asztalhoz. Ksrd a kocsijhoz, s vrd meg, amg elhajt. Ajnld fel a kabtodat, ha hvs van. Az riembersg tiszteletet mutat a hlgy irnt, akivel vagy, de nmagad irnt is. Suzanne bartnnket meghvta egy italra egy fick, aki negyven percet ksett. Izzadtan, ragozva lltott be, azzal a bna kifogssal, hogy nem tallt parkolhelyet. A dologbl nem lett semmi - ami nem csoda. Suzanne nem hitt a szemnek, amikor a fick e-mailben jabb

GPS

- Bartn-elhelyez Rendszer

Az els randi olyan rzs, mint egy p r b a j t k , s bizonyos m r t k i g az is. Sok lnyt igen roszszul r i n t annak a l e h e t s g e , hogy nem kapja meg az l l s t ( m g ha ugyanakkor mi is vizsg z t a t u n k titeket). Mi ezt i n k b b elutastsnak vesszk, nem egyszeren kt olyan ember t a l l k o z s n a k , akikben nincs meg a k m i a . T a l n mert h a g y o m n y o s a n a f r f i dolga m e g h v n i minket, mi mindig v r j u k az a j n l a t o t , akkor is, ha nem akarjuk a f e l l p s t .

A j pasi kziknyve 55

randim hvta, s jl megrta neki. Tudtad, hogy ott lk,


de hagytl vrakozni, ahelyett, hogy bedobtl volna nmi aprt a parkolrba.

A sznkp msik vgn Kendall bartnnket randira hvta egy 155 centi magas fick, aki bzvst beugorhatott volna Shrek szerepbe. Kendall nem tudta, el akar-e menni, de mivel a nk mindent bizottsgokban dntenek el, felhvta a nvrt, akinek jgastdija van Utahban. A nvre azt tancsolta, mondj igent mindenre, amit a Mindensg felknl neked" (no persze, hiszen jgini), Kendall teht igent mondott. Eletben nem volt jobb randija. Shrek egy fantasztikus francia kvhzba vitte, elbvl volt, mks, lovagias. Elment Kendallrt a lakshoz (a lny beleegyezsvel), ajtkat nyitogatott, megkrdezte, zlik-e a kapucsn, ngyszer is megkrdezte, nem kvn-e desszertet (ebbl mi tudjuk, hogy nem tartotok minket kvrnek), mks ngnnyal beszlt magrl, s br Kendall el sem akart menni, az els randibl msodik lett, st harmadik s gy tovbb. Hrom httel ksbb Kendall azt is megllapthatta, hogy Shrek akkora szerszmmal van megldva, mint egy l, s remek az gyban.

56 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Els randi Frfiszemmel / Ni szemmel


Ott tallkozunk..." FRFI: Vitamentesen megjelenni az tteremben, gy mindkt fl szabadon mozoghat. N: Ostoba, magnak val fick, mg rtem sem jn. Sok n valban szvesebben jut el maga az tterembe (kocsi, kenu, kutyaszn), s meghagyja magnak a korai tvozs lehetsgt, de itt a fuvar felajnlsa a lnyeg.

Fizessnk ki-ki alapon" FRFI: Ezzel bizonytom, hogy tmogatom a ni egyenjogsgot. N: Szarev, aki mg egy koktlra sem hvott meg, s nyilvn tbb ltni se akar.

A volt bartnm bestia volt" FRFI: Bizonytom az szintesgemet, arrl nem is szlva, hogy mennyire lezrtam az utols gyemet. Egyltaln nem hinyzik, kszen llok az j kapcsolatra. N: A pasas kgyt-bkt mond a volt bartnjre, mindenrt msokat okol. n leszek a kvetkez.

A j pasi kziknyve 57

Ejha, nem gondoltam, hogy ennyire vonz vagy!" FRFI: Rgtn tudtra adom, hogy okos s szexi, s tnyleg izgat vele lennem. N: A marha elbb beszl, aztn gondolkodik. Mirt ne lennk vonz? A telefonban taln kvrnek hangzottam?

H, te aztn igazn mks vagy!" FRFI: Igazi bk. N: Pimasz alak, aki lebecsl, s humorgurunak hiszi magt. Mit kpzel, taln a Humorfesztivl" zsritagja?

Igaz hazugsgok
Attl a n a p t l fogva, amikor r j t t l , hogy N i n t e n d n kvl m s is van, sok mindent h a l l o t t l a csajokrl. l e t e d ni s z e r e p l i - a n y d , n v r e i d , n n e m haverjaid - mind arra biztattak, fejezd ki az r z e l m e i d e t . H a tetszik egy lny", m o n d t k , hvd randira". A z t n j n a gimi, s megtudod az igazsgot. Randira hvod szved vlasztottjt, de f t y l r d . K z b e n azzal a barom Jake-kel, aki soha, senkivel nem volt kedves, gyba b j i k . Ki rti ezt? Tudjuk, n a n , hogy tudjuk: ellentmondunk magunknak. Azt mondjuk, M i n l e l b b mondd meg neki, hogy j r a l t n i akarod", a z t n meg azt, hogy H t r b b az agarakkal!". M i n d k e t t igaz. Bocs, mi csak h r v i v k vagyunk. Senki se mondta, hogy pasinak lenni k n n y .

58 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Tl hvs, tl moh, vagy pont j?


Sok frfi hiszi azt, hogy a nk, a gyerekek s a kisllatok egyformk: ha azt akarod, hogy odamenjenek hozzd, te ne menj oda hozzjuk. Mondjuk, elszr randizol egy lnnyal, s igazn tetszik. Annyira, hogy tlzott mohsggal nem akarod elcseszni a dolgot. gy a msik vgletbe esel, s tl hvs vagy. Nem hvod fel egy htig. Vagy gy hvod buliba: Elmegynk pran inni egyet. Ha akarsz, jhetsz." De ha tl hvs vagy, potencilis bartnd elszedi rgi flelmeit: Istenem, nem tetszem neki. Istenem, nem tart elg okosnak. Istenem, nem hv." Ezt teszi sajt otthona magnyban vagy a bartnvel. Azt felejted el, hogy a tl hvs" viselkeds harmadikban bevlhatott ugyan tdikben mr nem fog. Sajnos a tl moh" sem. Lena bartnnk on-line flrtlt egy srccal, s mr az els kzs kvzsra kszltek. A src erre, mg mieltt tallkoztak volna, elkszttette sszeillsgk asztrolgiai tblzatt, s Photoshoppal megrajzolta, hogy nznek majd ki a gyerekeik. (Jaj, van aztn olyan is, hogy tl sok, tl ksn. Isabel ezzel a problmval tallkozott, amikor filmes pasija a hatodik randin kzlte vele, hogy valjban digitlis pornkpeket fotz.) Szerencsre van olyan is, ami pont j, s az gy nz ki: Susannak pompsan sikerlt az els randija egy pasival, akihez nagyon vonzdott. A pasi jfltjban ment el tle, s hsz perc mlva felhvta, hogy istenien rezte magt. Lelkes? Igen. Tl moh? Nem. Ahogyan mondani szoks, pont j.

A j pasi kziknyve 59

Amikor nem tudod, mi legyen a tl hvs/tl moh ggyel, figyelj oda a lnyra. Mit ltsz? Nem, amit ltni szeretnl, vagy ltni remlsz - hanem mit ltsz valjban magad eltt? Tnyleg lvezi a randit, vagy csak udvarias s nagylelk? Beszlget veled, krdezget, mesl, vagy csak hallgat tged? Rendelt mg egy italt, vagy ppen lasst, s menni kszl? Ha a gyrjvel jtszik, vagy a krmt nzi, nem figyel rd. Akkor sem, ha st, az italt bmulja, vagy a gondolataiba mlyed. Ha tnyleg nem tudod - s tudjuk, nha nehz -, krdezd meg tle. Komolyan. Igazn remek volt, nagyon jl reztem magam. Szeretnlek jra ltni. Mi lenne, ha holnap felhvnlak, miutn megnzted a beosztsodat?" (A beoszts fontos, mert kibvt hagy a lnynak. Amikor msnap felhvod, a beosztsra foghatja, te pedig rteni fogod.)

Ezt meg kell ismtelnnk!


Potencilis bartnd (ha tetszel neki) a randi vgn kvncsi lesz, rdekldsz-e irnta. Ht mondd meg neki. Bizserget azt hallani, hogy Szeretnlek jra ltni." Megdobogtatja a szvnket, s a kpzeletnk szrnyalni kezd - mg a kszbn llunk, de gondolatban mr rohanunk j bugyit venni. Egy telefon msnap szintn bevlik. Az olyan srcra, aki tudja, mit szeret, s meg is mondja, knnyen gerjednk. Ne feledd: ez igen kifizetd lehet a msodik s a harmadik tallkozskor (gondolj a szexre). Ha a randi kudarc volt, valsznleg mindketten tudni fogjtok, s ha hazavitted a lnyt, tovbblphetsz. A legjobb az, hogy ha a tallka tnyleg pocsk volt, arra

60 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

gondolsz majd, milyen j szinglinek lenni: akkor s oda msz enni, amikor s ahov akarsz, gy bmblhet a tv, ahogy csak akarod, s azzal tltd az iddet, amivel akarod. Sportkzvettst nzel, sztriptzbrba msz, albumot ragasztasz... szval brmivel.

LLJ KSZEN!
T Z DOLOG, AMIT SOSE MONDJ AZ E L S RANDIN: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Hasonltasz desanymra.* H a s o n l t a s z a volt b a r t n m r e . * Innen m r gyalog is mehetsz. Csak a z r t c s i n l t a m , hogy k i b o r t s a l a k . A h a t t y k r a gondolok. Egy l e t e n t e g y t t maradnak. Az orrod olyan, mint a b a r t n d , csak az v hsosabb. G y n y r a l b a d ; istenien n z n e ki a nyakam k r l . A karodon l t o m , hogy nem vagy k v r . Bocs, kicsit s z r a k o z o t t vagyok. Szexmsnapossg.

1 0 . I m d o m ezt a helyet, tegnap is ide hoztam egy csajt.


* A hasonltasz" megjegyzseket alapveten kerlni kell, hacsak nem a havi P\ayboy-cmlaplnyhoz hasonltod az illett.

5.FEJEZET

MIKOR LESZEL A PASIJA S KI DNTI EL?

6.FEJEZET

KVR

VAGYOK?

zitek az egyttltet, a nhny DVD meg egy palack bor

Kpzeld el, hogy ott van nlad a bartnd. sszebjtok a mbr kanapn, lve-

mellett tlttt intim estt. Tkletes, maga a huszonegyedik szzadi paradicsom, hzhoz szlltott menvel s skkpernys tvvel. Es akkor felveszi a Sports Illustrated frdruha-klnszmt. Mi a vlemnyed rla", krdezi rtatlansgtl cspg, titkos veszlyt rejt hangon. A krdses rla" a legszexibb szupermodell, akit valaha is lttl. Nedves brn egy kis homok, ragtapasznyi bikinit visel (rojtokkal), s egyenesen rd nz. Vagyis inkbb beld, keresztl kedvenc Coldplay pldon, a lelked legmlybe. TARTSD OTT! Vgy mly llegzetet. Kerlj minden hirtelen hzst. Gyorsan kell cselekedned, de nem ldozhatod fel a pontossgot a sebessg kedvrt. Gondosan fontold meg a vlaszt. Minden szavad legyen tiszta s rthet. s brmit teszel, ne mondd ki azt, ami elszr az eszedbe jut. Ez a tapasztalatlan pasi rulkod jele, s pusztulsba visz.

70 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Nem megfelel vlaszok - gy is mint Most elkrtad: A fenbe, igazn dgs." Vrj - hozom a szemvegemet." Hogy n mirt nem tudok ilyen lnyokkal tallkozni!" Gyere apucihoz."

Megfelel vlaszok - gy is mint Te vagy az n emberem: Szp, de a te testedet jobban szeretem." des istenem, az ilyen lnyok ijesztk." Tl sovny, a cicije meg tl nagy. gyis retuslva van." Nem kell ismerned a Morse-jeleket, hogy megfejtsd a bartnd ltszlag rtatlan krdse mgtt megbv nem-is-olyan-titkos nyelvet. Egyszeren megnyugtatsra vgyik. Bnj ht vele vatosan. Mg ha nem hiszi is el kedves szavaidat, hls lesz a hsgedrt.

Fogyni vagy nem fogyni, az itt a krds?


Mieltt eljutsz az olyan krdsekig, hogy Szeretsz?" vagy - , borzalom! - Mit gondolsz ennek a porcelnnak a mintjrl?", t kell kelned a Kvr vagyok?" veszlyes znjn. Ettl a krdstl, mint a tl

A j pasi kziknyve 71

sok kvtl, tiszta ideg leszel, s csikorgatod a fogad, ha nem vagy r felkszlve. Kszlj fel! Ez nem egyszer csevegs. A Kvr vagyok?" tbbfle formban fog eljnni. Nha specifikusan: Ebben a ruhban kvr vagyok?", mskor ltalnossgban: Hogy nzek ki?" Nha lltsnak lczva: Kvr vagyok". Hacsak nem a szakts knyelmes, br ltvnyos formjt keresed, erre a krdsre a vlasz sosem lehet a kvetkez: Igen, tnyleg kicsit hsos vagy". A fogykra a frfiaknl projekt; a nknl mnia. Kevin bartunk panaszkodott az szgumijra. Valjban tizent kil slyfeleslege volt. Kevin, ahogyan a legtbb src, lezseren kezeli ezt a tmt. Mellesleg igen csinos bartnje s csods nkpe volt. Szmra a fogys csak egy ttel volt a tennivalk listjn, mint Kitakartani a garzst" vagy Teraszt pteni". Ha a bartnd tz kilt akar fogyni, szksge lesz egy segti csoportra, heti sszejvetelekre, j noteszra, gymlcsfacsarra, fogykrs magazinokra, jgavidekra, ihletet ad DVD-kre s rengeteg cukormentes rggumira. Es ez csak a kezdet. Ismersz olyan srcot, aki kimenne a hviharba vizes hajjal s meztlb, azt remlve, hogy megbetegszik, s attl fogy nhny kilt? Ismersz olyan srcot, aki csak pr falatot eszik a legfinomabb vacsorbl, aztn lenti Canderellel s ecettel, hogy semmikppen ne tudjon tbbet enni belle? Ismersz olyan srcot, aki egy htig csupn napi egy mzliszeletet enne, csak hogy belefrjen egy rgi farmerba? Ismersz olyan srcot, aki egy veg ipekakunt tart a tskjban arra az esetre, ha mgis tbbet enne a kelletnl?

72 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Az az igazsg, hogy mi, nk, annyira megszllottjai vagyunk a testnknek, hogy gyakran aszerint rtkelnk lmnyeket, hogy ppen mennyi volt a slyunk, vagy rzsnk szerint milyen formban Ha egy srcnak pocakja van, szeretettel paskolja, s becenevet ad neki. Egyetlen n sem beczi a combjt voltunk. A nyaralson kszlt fnykpeket nzegetve arra gondolunk, , igen, akkor 54 kil voltam, szp t volt." Vagy ellenkezleg, Jaj, istenem, olyan kvr voltam, amikor a Grand Canyonban jrtunk, letem legszrnybb tja volt." Nem szmt, hogy maja romokat nztnk meg, Prizst jrtuk be, vagy egy vad htvgt tltttnk Las Vegasban a csajokkal, mindegy, milyen jl mulattunk; minden elhalvnyul nnn testkpnkhz kpest az adott idpontban. Meg tudnnk halni hat kil miatt - nem trflunk. Ha meg tudnnk szabadulni ettl a mnitl, ennyi ervel s energival megmenthetnnk a vilgot. De legalbb a nyaralsokbl arra emlkeznnk, merre jrtunk, mit csinltunk, kivel tallkoztunk - nem arra, hogy nz-

tnk ki. Sajnos ezt nem njk ki, ht le kell kzdennk. Tled csak trelmet krnk. Attl, hogy mi erre vesztegetjk az idnket, neked mg nem muszj.

Testbeszd
Gondolj bele a mi szemszgnkbl. Tkletesen arnyos, mellbevgan szp, majdnem pre nket ltsz, brhov nzel, hirdettblkon, magazinokban, tv-

A j pasi kziknyve 73

ben. De attl, hogy mindentt ott vannak, nem emsztjk meg knnyebben. Ami a te szemednek csemege, neknk gyomron rgs. A reklmozk nem ostobk. Tudjk, hogy mindenkit vonz a szex nyelve. A nket azrt, mert mazochistk vagyunk. A frfiakat a fantzia s a - brmilyen tvoli - lehetsg vonzza, hogy a fantzia valsgg vlhat. Ertjk. Nem akarjuk megvltoztatni a reakcidat, s tbbvi terpia utn sem tudunk, sajnos, vltoztatni a magunkn.

GPS

- Bartn-elhelyez Rendszer

Tudtad, hogy egy l n y n a k flrai gyors gyaloglssal sikerl csak ugyanannyi kalrit e l g e t n i e , amenynyit a pasija gy g e t el, hogy f l r n t f o t e l b l nzi a meccset? Attl a tesztoszteron nev kis iztl nemcsak jl olvasol t r k p e t , de a tested valsgos k a l r i a g e t g p . A fene vigyen. Nemcsak a f i z i o l g i a kedvez neked, hanem a j t k t r is. A n sosem lehet e l g sovny s e l g szp. Ez m a stressz! ( B e b e s z l n i magadnak, hogy a cellulit jl ll.) A sovny lnyok a g g d n a k , hogy kvrek, s a kvrek is. Mit gondolsz, m i r t buknak a n k a cipkre? Mert a c i p mindig felmegy.

74 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Az vagy, amit megeszel


Megeshet, hogy sosem leszel tanja bartnd sszes, evssel kapcsolatos rltsgnek. (Emlkszel r, prbljuk dobozolni a dilit", hogy ne ijessznk el.) De bemutatunk nhny viselkedsi formt, el is magyarzzuk, hogy rtsd.

A kvz. Ha egy lt helyben hat cssze kvt iszik,


a bartnd minden bizonnyal kvz, aki gy kerli az evst. Elbb-utbb sszeomlik, s enni fog, s ott lesz neked egy ideges, felpffedt, hzsrtos tyk. Ha kvzval jrsz, prblj belediktlni egy kis kenyeret. Felszvja a koffeint, kiegyenslyozottabb teszi.

Az jjeli ev. Egsz nap beri egy magas rosttartalm


mzliszelettel, de mihelyt stt lesz, az jjeli ev befal mindent, ami a keze gybe kerl. s ami mg roszszabb, reggel kajamsnapos, azaz gy rzi, vz alatt stl, a htra kttt kanapval (ez a feneke). Sose breszd fel az alvajrt, s ne szllj szembe az jjeli evvel, kivlt reggel.

A Nekem semmit" lny. Hasonlan az jjeli evhz, is igen hzsrtos s ideges, mert egsz nap semmit nem evett, de a Nekem semmit" lny hajlamos a dzslsre (kt hot dog, hrom bann, kt csomag dits sajtos makarni, a kiscsd szlinapi tortjnak megmaradt fele s egy dits kla) brmikor s brhol, amitl a hangulata olyan, mint a hullmvast. Ha vele

A j pasi kziknyve 75

randizol, knld almval vagy szendviccsel. Dugj a szjba cukrozott mandult, brmit, hogy a vrcukorszintje le ne essen.

A legelsz. Ahogy a l, a legelsz is llva eszik. Tbbnyire


a konyhban fedezhet fel, amint fsultan vonszolja magt szekrnytl szekrnyig, kezben egy doboz ss keksszel. Ha a lers a bartndre illik, ne lepd meg legels kzben. Ha mgis, tgy gy, mintha semmit sem lttl volna.

A guberl. Simra borotvlt lbakat ltsz magas sark


cipben killni a kukbl? Akkor kiszrtad a guberlt. Termszetes lhelye a bntudat s az elszns hegyesvlgyes vidke. Fagyit eszik, megbnja, kidobja a fl kartont. Negyed ra mlva feltrja a kukt, kihalssza, eszik mg hrom kanllal, majd undorodva kidobja. Ha rajtakapod a bartndet a guberlson, gyesen manverezz krltte, s gy szaktsd meg a rossz szokst, hogy gyengden kiviszed a szemetet. Mit tancsolunk? Tartsd magad tvol az egsz evsgytl. Ne vedd szre, a bartnd mit eszik (vagy nem eszik), s milyen gyakorisggal. Hagyd r. Tudjuk, hogy ti, srcok, azt mondjtok, De hiszen folyton errl beszl. Hogyan tarthatnm magam tvol attl, amirl hetente htszer 24 rn t beszl?" Igazad van. Nem megy. Ht mondd meg neki. Mondd, hogy nem akarsz errl hallani, gy knytelen lesz j beszdtmt felhozni. Mindenesetre tedd hozz, hogy mindenkppen szereted. s nyomj a szjba egy kis stemnyt. (Csak vicceltnk.)

76 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Azt szeresd, akivel vagy


Larry bartunk egy bjos lnnyal jrt, akire 44-es mret ruha volt j. Mindenben egyetrtettek: lovak, kirnduls, fegyverek, Rush Limbaugh rdimsorai, pomps szex s beszlgets. Tkletes tallkozs. De az eljegyzskn Larry a leend sgorhoz fordult, s azt mondta: Tudom, most kicsit pufi, de minden megvltozik, ha hzasok lesznk. n a sovny lnyokat szeretem." Miutn sszehzasodtak, Cynthia maradt 44-es, kivve, amikor 46-ost hordott. Nem arrl meslnk, hogy Larry seggfej. Inkbb arrl, hogy lass esz. Ne jelentkezz olyasmire, ami nincs eltted. Ha azt hiszed, vagy mondogatod a haveroknak, hogy Persze, de ha t, tz, tizent kilt fogy, igazi bombz lesz", a kvetkezk egyike fog trtnni: Rossz lnyt vlasztottl. Neked nem tetszenek az igazi nk. Buzi vagy.

LLJ KSZENI
Szeresd a t e s t t olyannak, amilyen, vagy keress olyan testet, amelyet szeretni tudsz - s ne feledd, egyszer csak kezded boldognak r e z n i magad, mi pedig kedvesek l e s z n k .

A j pasi kziknyve 77

Legynk tisztessgesek. Ha a bartnd egyre szekl, h o g y ^ \ mit eszel, s lezavar a tornaterembe, vagy az s z g u m i d r a panaszkodik, mondd neki, te b a r t n t akarsz, nem dietetikust, e d z t vagy kritikust.

A kedvedrt nem fog lefogyni, brmit teszel. s ha erlteted a tmt - Tnyleg krsz meg egy krmest, szivi?" -, megbntod vele, s rossz rzsei lesznek nmagval kapcsolatban melletted. Ez lefordtva, fik: Nincs numera. Nem hiszed? Vegyk Suzanne bartnnket. ltek a pamlagon a pasijval, nztk a tvt, amikor a src egyszerre csak Suzanne lbe hajtotta a fejt. nyomban zavarba jtt a pocakja miatt - tudta, milyen puha, mennyire kill. Behzta, de amikor mr negyven perce nem kapott levegt, kiengedte, s a pocak kigmblydtt. Ekkor a pasija csods dolgot mvelt. Megsimogatta a pocakot, s azt mondta, Bbi, imdom a domborulataidat, imdom, hogy ilyen puha vagy. Nyugodj meg." s a kvetkez reklm eltt pucrak voltak.

A tuds teste, a test tudsa


Nincs hatkonyabb afrodizikum, mint a j pasi, aki szereti az igazi ni testet: a domborulatokat, a lgysgot, a zsros rszeket, a sovny rszeket, a hepehupkat, a szrzetet, a szagot - a valdi nt. Ha igazn meg akarod rteni a krdst, Kvr vagyok?", azt kell megrtened, hogy ez valjban nem krds. A bartnd nem az szinte vlemnyedre kvncsi;

78 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

megnyugtatst akar. Teht ha vlaszolsz a Kvr vagyok?" krdsre, egyetlen szval tedd: nem. Ha hazudnod kell, hazudj. Ilyen egyszer. A vlasz mindig, csalhatatlanul, habozs nlkl s ktsgbevonhatatlanul
nem! No. Nyet. Non. Nein. Nee.

7. FEJEZET

FONTOS

A HVSOD

Folytassuk az ldzst. A bartnd elvrja majd, hogy felhvd. Sokszor. s mihelyt


vonalban vagy, azt akarja, hogy beszlj. Sokat. Sokig. Lehet, hogy hsz perc szmodra egy rkkvalsg, de a bartndnek csak bemelegts. Minthogy tizenkt ves kora ta edzsben van, a kitartsa akr egy maratoni fut. Mialatt te Sega Genesist jtszottl, azt gyakorolta, hogyan lehet rkig beszlni a semmirl. Ebben a versenyszmban teht holtbiztosn lekrz, mg akkor is, ha te nem is hajtasz rszt venni a versenyben. Nem ismernk egyetlen frfit sem, aki szeretne csevegni. Te igen? A frfiak arra hasznljk a telefont, hogy odaill informcit adjanak vagy kapjanak. A nknek a telefon a kapcsolattarts eszkze, s el sem tudjuk kpzelni, hogy te ne gy hasznld. A bartnd a csevegs kzvettsvel szeretn megtapasztalni a napodat, (s viszont), hogy kzel legyen hozzd. Tudni akarja, hogy vagy. A bels dolgokat is nem csak az eredmnyeket. Az igen", nem", jl", roszszul" vlaszaidat a bartnd elutastsnak fogja rezni, akkor is, ha nem annak sznod. Elkerlheted a telefoncsacsogst? Nem. Nem igazn. A frfiak vtizedek ta prblkoznak, nem sok

84 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

eredmnnyel; de nhny egyszer mdostssal gy kezelheted a krdst, hogy a bartnd boldog legyen, te pedig ne bolondulj meg.

Telefontancsok
Nem csak arrl van sz, hogy a nk jobban szeretnek fecsegni telefonon, mint a frfiak, br gy van. s nem csak arrl, hogy a nk tbb szemlyes informcit szeretnek vilgg krtlni, mint a frfiak, br gy van. A frfiak gyakrabban szlnak kzbe - lgy szves, engedd meg, hogy befejezzk -, mint a nk. s a nk tbbet krdeznek, mint a frfiak. (Nem tudtad?) s ha mindez nem volna elg, a frfiak egyenesebben beszlnek, gyakrabban tesznek mersz kijelentseket. A nket viszont jobban rdekli, hogy van a vonal msik vgn lv fl. Nem arrl van sz, hogy az egyiknek igaza van, a msiknak nincs; csak msknt csinljuk a dolgokat. Ezen nem kell meglepdni. Mikor lttad a bartndet utoljra dobozbl inni a tejet? A lnyeg az, hogy gy tarthatod a kapcsolatot, lehetsz figyelmes, elzkeny s gyengd, hogy nem kell lemondanod a Bluetooth knyelmrl. Igen kis befektetssel - mondjuk, egy ktperces beszlgetssel - jelents haszonra tehetsz szert. A beszlgetsek rvidek lesznek, mgis sok-sok j pontot szerezhetsz azzal, hogy felhvod egy nap ktszer-hromszor. Kvesd tancsainkat, s megsprolhatod a fraszt nap vgn a msfl rs Szeretsz?" lelkizseket. Gondolj ezekre olyan ellegknt, amelyek biztostjk a kapcsolatodat.

A j pasi kziknyve

85

Tudjuk, hogy most vakarod a fejed. Hogy a csudban lehet egy nvel rviden beszlni? Csak replsi informcit prbltam adni anymnak, s hszperces csevej lett belle." A kvetkez, tkletesen tiszteletre mlt, minimlisan meghunyszkod megoldsok tesznek csodt: Akkor hvd, amikor tudod, hogy nem veszi fel. Tudom, hogy nem vagy otthon, de rd gondoltam meg arra, milyen klassz volt azon a killtson/hotdogev-versenyen/leszbikus kltszeti esten/[az utols randitokon]." Akkor hvd, amikor csak kt perced van. H, rgtn be kell mennem az rtekezletre, de kell hozz egy kis [a bartnd neve] ersts. Hogy vagy?" Akkor hvd, amikor tudod, hogy dolga van. Gondolom, a tzrai megbeszlsre kszldsz, de van egy perced? Csak a hangodat akartam hallani." (Kln pontot r, hogy tudsz a tzrai megbeszlsrl.) Hvd fel egy gyors krdssel. A nvred szereti a gyertykat, vagy elg, ha egy CD-t veszek a szlinapjra? Tudnl ebben segteni?" Ennek elnye az is, hogy igazi gyben hvod. Ez a pillanat ersti a ktdst, s a bartnd rtkelni fogja a befektetst. (s hello? Ajndkot veszel a nvrnek? Zseni vagy. Megengedjk, hogy elhajtsd ezt a knyvet.)

86 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Amennyiben a fentiek szerint jrsz el, ez a taktika 93 szzalkban hatsos. Persze a maradk 7 szzalkhoz tovbbi segtsg kell. Segtnk. Ha gy tallod, hogy a bartnd tovbb cseverszik, mint szeretnd, pr kedves szval megtmogathatod az indoklst, amirt le kell tenned, mint pldul Imdok veled beszlni, de... be kell fejeznem ezt a jelentst/most fordulok r az autplyra/ppen felajnlom tltetsre a vesmet/[illeszd ide a te indokodat], ksznm, hogy megrtesz." Amikor gy megtmogatod az indoklst, egyttal a bartndet is megtmogatod abban, hogy megrt legyen.

Tovbbi trkkk
Telefonon beszlgetni olyan, mint fogselymet hasznlni. Tovbb megtarthatod a fogaidat s a bartndet, ha lsz mindkettvel. s ahogyan a fogorvosod, aki mindig

LNYOK EGYMS KZT


Tancs a bartndnek!
A pasik nem gy h a s z n l j k a telefont, ahogy te. Amint m e g b e s z l t t e k , hol vesz fel t g e d s hov visz vacsorzni, m r t e n n is le a kagylt. Hossz, benssges beszlgetsekre csak akkor tudod r v e n n i a pasidat, amikor m g nem a pasid.

A j pasi kziknyve 87

jabb s jobb fogselyem-alkalmazsi technikkat ajnl, mi is knlunk nhny kiprblt s bevlt trkkt, nehogy felgyljn a plakk (s egyb trutyi) kzted s jobbik feled kzt. Amikor azt mondod, bizonyos napon, bizonyos idpontban fogsz hvni, ne gatyzz - HVJ. Krlek, ne becsld le ennek a jelentsgt. Neknk szmt. Ha rosszkor hvunk (dolgozol, tvt nzel, hmiasz), mondd azt, hogy nem tudsz beszlni, s majd visszahvsz. Msknt verblisan ldzbe vesznk, nem tudvn, mi vonja el a figyelmed, nyugtalanul, hogy taln valami rosszat tettnk, s a beszlgets katasztrfba torkollik. Ha sok-sok j pontot akarsz, hagyd a csudba a vrakoz msik hvt, s ezzel arathatsz: Senki mssal nem akarok beszlni, csak veled." Ha van hvsazonostd, ne kerld el a hvsunkat tl sokszor, vagy gyelj, hogy ne jjjnk r.

s lgy szinte: volt mr, hogy mikzben telefonon beszlgettl a bartnddel, nzted magad a tkrben? Tudod-e, mi az bra? Halljuk, amikor tanulmnyozod magad. Halljuk, hogy a hangod kiss elvltozik, s rezzk, hogy gondolataid elkanyarodnak a beszlgets tmjtl, ilyesfajta rdekes vilgokba: Fekete haj a csaj? Nem kellene borotvlkoznom? Csak nem kopaszodom?

88 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Jzusom, de jl nzek ki!" Tudjuk, kpes vagy egyszerre tbbflre koncentrlni, de lebuktl. Mi tudjuk, amikor velnk beszlsz, hogy kzben vadul e-mailezel, tnzed az iratokat, vagy meccset nzel (lsd a tvrl szl fejezetet). Csak annyit szeretnnk, hogy tudd. Ui: Ha pisilned kell, mikzben velnk beszlsz, pisilj a kagyl falra, hogy ne halljuk a csobogst; s ha szellentened kell, inkbb hvj vissza - utna.

Vonalban a veszekeds
Br knnyebb telefonon kzlni, hogy Szeretlek", mint szemlyesen (Lou bartunk lnyegben csak gy kpes r), knnyebben csszik t a beszlgets telefonon hoszszadalmas, nyls kapcsolatelemzsbe is. Ezektl a beszlgetsektl, amelyekre valahogy mindig az jszaka kzepn kerl sor, be lehet zsongani. Nincs szksged klnsebb tbaigaztsra, hogy kimssz egy ilyen beszlgetsbl, s bemssz az gyba; elegend annyit mon-

llj KSZEN!
Amikor s z a k t u n k valakivel - m g i n k b b , ha a pasi s z a k t v e l n k -, f e l h v j u k , hogy otthon van-e. Ha felveszi, l e t e s s z k , a z t n pr rval k s b b jrahvjuk. Vagy belehallgatunk a h a n g p o s t j ba. Nem vagyunk erre b s z k k , de nem b r u n k magunkkal. Ha t e h t nem akarod, hogy halljunk valamit, t r l d azonnal. M g jobb, ha m e g v l t o z t a t o d a kdot.

A j pasi kziknyve 89

dnod: Ez fontos, beszljk meg szemlyesen." Ettl a bartnd megnyugszik. Rjn, hogy nem akarsz balht, te pedig szunyihatsz. Ha mgis veszekedni kezdtek telefonon, a beszlgetst zrd le mindig nhny kedves szval, hadd lssa, hogy fontos, hogy szereted. Akkor is, ha hazugsgnak rzed, s abban a pillanatban gylld, mert az a helyzet, hogy tizennyolc rval ksbb megint szeretni fogod, s addig is rtkelni fogja ezt a gesztust. Az ilyen gesztus a jv fedezete.

E-mail
gy fest, hogy amikor az e-mailt feltalltk, a pasikra gondoltak. Tkletes frum a gyors flrtlshez, s csodafegyver a telefonbeszlgetsek elkerlsre. Az e-mail megadja az intimits rzst - intimits nlkl. Zsenilis. A kapcsolattarts egyik legknnyebb, leginkbb fjdalommentes mdja, s a bartnd imdni fogja. Nincs jobb, mint kapni a pasidtl egy rvidke e-mailt. Lehet kurta, de des - Hogy telik a napod?"; vagy egy kicsit provokatvabb - Az a vrs tanga van rajtad? Mert gy rzem. Az e-mail pomps veszekeds utni bklsre is. Egy gyors Bocs" vagy Seggfej voltam, kezdjk jra" csodkat tesz. A legjobb esetben az e-mail a veszekedst gyba fektetheti - a bartnddel egytt. De ha mg mindig beszlni akar rla (s ez elfordulhat), legalbb knnyen vgezted el a nehezt - gy krtl bocsnatot, hogy ott sem voltl.

90 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Ne feledd, hogy megkml ugyan a telefonlstl (amelynek egyszer vge lesz), de az e-mail rk. Brmilyen paprra vetett nyom paprra vetett nyom marad. Ha az e-mail igazn jl vagy igazn rosszul sikerlt, a bartnd kpes tovbbtani a bartninek vagy akr az agykurksznak.

Levlhulls
A telefonnak megvan a maga helye; az e-mailnek is. De semmi sem foghat a levlhez. A levl olyan, mint egy titok, csendes beszlgets ketttk kztt, amelyrl nem tud senki ms. Romantikus s rgimdi, s a bartnd az kszeres dobozban, vagy a fehrnems fikjban rizheti. Amikor Juli bartnnk nyolcadikos volt, levelet kapott tborban lv fijtl. A src kt plcikaemberkt rajzolt szorosan egyms mell, s ezt rta al: Ht nem vagyunk helyesek gy, egytt? Szeretettel, Andy. Juli ma harmincves, s mg rzi. Ellenttben az ajndkkal, amelyet vsrolsz neknk, a levl egy darabka belled, a te kzrsod, a te helyesrsod, a te nylad a bortkon (a kriminalista elmknek a te DNS-ed).

LLJ KSZEN!
Ha elcseszted, s egy ideje nem jelentkezt l , ne p r b l d a t e c h n o l g i r a fogni. Mi, csajok, nem vesszk be a n e m kaptad meg az e-mailemet?" szveget. A kutyk nem eszik meg a hzi feladatot, s az e-mailek nem vesznek el, mint zoknik a s z r t g p b e n .

A j pasi kziknyve 91

A levlnek nem kell okosnak vagy szellemesnek lennie. Csak hagyd a konyhaasztalon: Megettem a torta maradkt, j volt. Rd gondolok. A szerteszt hagyott kis

cetlik (vagy szmtgpes zenetek) vagy a hagyomnyos, postn kldtt levl a kapcsolattarts tkletes s fjdalommentes mdja. Kt mondattal lezrhatsz egy balht. Tudasd a lnnyal, hogy alig vrod a kzs vacsort, s mris flig levetkztt. Msknt figyelnk oda a leveleidre, mint a telefonjaidra vagy az e-mailjeidre. Taln, mert ritkbbak. Brmi is az oka, ne feledd, hogy a levlnek slya van. Fordtsd ezt a magad elnyre. Levlben szakthatsz, de csak egy balfk szakt e-mailben, elre gyrtott szmtgpes zenettel pedig csak a leggyvbbak. (A bartnd emlkezni fog a Szex s New York epizdjra, ha te nem is.)

Csak knnyedn
A kapcsolattarts lehet rm, de nyg is. Ha bnn kapitullsz, mert a bartnd kveteli, hogy hvd, zenj, rj, ne tedd. Az e-mail s a telefon terhet jelenthet, mert a bartnd ignyt tart rjuk, de titkos fegyver is lehet a romnc s a csbts arzenljban. Vltoztasd bartodd az ellensget. Gondolj rjuk gy, mint bizonyos cl elrsnek eszkzeire, mint eljtkra. Prbld gy tartani a kapcsolatot, ahogyan mindketttknek kellemes. Ha vltozik a vlemnyed, az lmny is vltozni fog. Hiszen kicsi korodban azt sem tudtad, hogy a lnyok mirt pisilnek lve...

FEJEZET

8.

PNZ

Jane bartnnk a pasijval selt, az pedig folyamatosan felhvta


a figyelmt a csinos lnyokra. Persze viccnek sznta, s Jane vette is a lapot egy ideig, de vgl megunta. H", mondta, azt akarod, hogy n meg azokat a pasikat mutassam meg, akik tbbre vittk nlad?" Tallt. A src megrtette, s azt szeretnnk, ha te is megrtend. A frfinak a pnz olyan, mint a nnek a szpsg: hatalom, sttus s belp a sznfalak mg brhov, ahov csak vgyik. Olyan ez, mint az ADSL-kapciolds s a betrcszs kapcsolds kzti klnbsg. A sikerre vgy n fiatal, gynyr, vkony s szvtipr akar lenni. A frfiakra is nyoms nehezedik, de k pnzre s sikerre vgynak. Beismerjk, a pnzes pasasra gerjednek a nk. Carrie Bradshaw, a Szex s New York tipikus bartnje se bukott Mr. Little-re, nem igaz? A pnzes pasas ltszik a megoldsnak, minthogy neked sincs szksged msra gondolod te -, mint egy gynyr nre, a srga tglat, amely az rk boldogsghoz vezet. Ez nem azt jelenti, hogy a pnzes pasik a legjobb pasik; nha totlis seggfejek, akik csak a pnzre gondolnak. De a pnz szexi.

96 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Egyes nk megvesznek rte, msoknak csupn kellemes pluszt jelent. Ha vastag vagy, felkeltheted az rdekldsnket, de ahhoz nem elg, hogy a szvnket is elnyerd. Tudjuk, most gnyosan kacagsz - de hallgass vgig. Nan, hogy feldob, ha a platina magnrepldn reptesz minket St. Barthba, de ha undok bugris vagy, mg ez az letstlus is gyorsan elveszti a vonzerejt, mert az az igazsg, hogy a legtbb nnek fontos a pnz, de nem azrt, amirt te hiszed. Ha sokat keresel, azt azrt is talljuk vonznak, mert a pnz szabadsgot s stabilitst ad. Ltunk egy pnzes pasit, s hacsak nem az rksgt szrja szt kt kzzel (ami rendben van; segtnk), ebbl arra kvetkeztetnk, hogy felels ember, hogy j a maga terletn, hogy odafigyel az zletre. Ez pedig sokat mond a jellemrl, amely mlhatatlanul kivlnak ltszik. Ne rtsd teht flre, nem azt mondjuk, hogy gazdagnak kell lenned. ppgy imponl a szernyebb anyagiak bkez s felels felhasznlsa. A legtbbnknek nem a bankbetted nagysga szmt, hanem az, ahogyan felhasznlod.

Prkapcsolat s pnz
Rgen knny volt. A frfiak fizettek, a nk megkszntk. A frfiak kalapot viseltek, a nk kesztyt s sifonslat. De ma mr nem ilyen vilgosak a szablyok, s a frfiak meg a nk nemigen ismerik ki magukat a prkapcsolat meg a pnz etikettjben. Tbbrl van sz, mint hogy ki fizet s mennyit. Ahogyan a pnzzel bnsz, elrulja, ki vagy, s hogyan rzel az irnt, akivel vagy.

A j pasi kziknyve 97

A pnz msfajta intimitst kpvisel, ennek tudatban kell lenned. s ahogy az intimits msik, npszerbb formjnl - a SZEX-nl -, tudnod kell, hogy a randizs szablyai msok, mint a bona fide proknl. Ne feledd otthon a trcdat Eleinte, hacsak

a partnered kifejezetten nem kri, hogy ki-ki alapon fizessetek, abbl indulj ki, hogy te fizetsz. Taln rgimdinak ltszik, s taln egyszer ez is megvltozik, de egyelre ez a szably. Ne szaladjon el veled a l. A bkezsg vonz, de ne vidd tlzsba. Maradj a knyelmi zndon bell. Ha a lehetsgeid fltt kltesz, a lny azt hiszi majd, azok a valdi lehetsgeid, erre te neheztelni fogsz r, s nem fogja tudni, mirt. Ne lgy hmsoviniszta. Ha a bartnd akar meghvni, lgy engedkeny. Ne te akard fizetni a vattacukrot, a tetkt, a cirkuszjegyet [rd ide a kiadst]. Modern, de lovagias akarsz lenni. Ne lgy pitiner. Soha ne elemezd a szmla tteleit. Ha szmt, hogy a lny tofu fajitja kt dollrral tbbe kerlt, mint a te parmeznos csirkd, inkbb maradtl volna otthon. Ne vrj valamit a pnzedrt. Ez nem quid pro quo. Akkor fizess neki vacsort, amikor vacsort akarsz fizetni neki, ne akkor, amikor azt szeretnd, hogy leszopjon. (A fellci egy fettucinrt srt mindketttkre nzve.)

98 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Ne lgy szkmark a pincrrel. Ha azt ltod, hogy a lny Elnzst, sajnlom" arckifejezssel nz a pincrre, nem adtl rendes borravalt. Minimum tizent szzalk jr, ezt elre kalkulld bele a kiadsokba. Ne fizess kuponokkal. Tnyleg annyira kell az a kisebb vagy nagyobb rtk ingyenital vagy eltel?

Anyagias lnyok
Valamennyien l t t u n k m r T r u m p - v a d s z l n y o k a t , akik olyan zsros pasit akarnak k i h a l s z n i , aki egy l e t e n t l u x u s k r l m n y e k e t nyjt nekik. Az a baj, hogy ezek n m e lyike igazn gynyr. De ha van is annyi lvd, hogy felkeltsd a f i g y e l m k e t , maradj ezektl tvol, mert ha e l j u l tak a M e r c i d t l , nagy r az esly, hogy nyomban kiugranak b e l l e , ha e l h z mellettetek egy Bentley.

CsRme
Nem kell Howard Hughesnak lenned egy randin ahhoz, hogy a kislny odig legyen. ltalban nem az a legfontosabb, amit egytt csinltok, hanem ahogyan, amilyen hangulatban. Shawn bartunk tehetsges, m szntelenl hez New York-i muzsikus volt, akinek nyer randit sikerlt mgis sszehoznia gy, hogy hot dogot vettek egy utcai rustl, aztn megnztk a napnyugtt a Staten Islandre men komprl. A tj felsges volt,

A j pasi kziknyve 99

a gondolat, hogy egytt nzik a szeretett vros pratlan ltkpt, romantikus volt, s az egsz sszesen 4,95 dollrba kerlt. Igaz, nhny csajt ez a program elijesztett, de azok gysem sokig jrtak volna Shawnnal.

J s olcs randitippek
Izzaszts. Vidd a kislnyt bringzni, trzni vagy stlni. Ha szereti, jtsszatok baseballt. A termszet lgy ln. Te taln giccsesnek tartod a pikniket, nem fogja. Tudakold ki, mit szeret enni, s azzal lepd meg a piknikkosrban. Filmfesztivl. Rendezz filmfesztivlt. Jtszd le neki kedvenc, rgi filmjeidet sajt gyad knyelmben. De okosan vlassz; nem minden lny rajong gy a Termintor-trilgirt, mint te. Mulattasd. Szervezz dlutni randit egy motelba. Vigyl 25 centeseket, hogy ugrljon az gy. De ne csinlj ebbl rendszert, mert unalmass vlik. Vedd olaszosra. Tegyl fel egy Louis Prima-lemezt, vegyl egy veg bort, s fzz valami olaszost a laksodon. De finomat. Mert a mirelit pizzt gy is felismeri, ha nem ltta a dobozt. Knyeztets. Rszestsd teljes lbpolsban, a krmlakkozst is belertve. Szexi dolog, ha rossz munkt vgzel is. Mert az szinte biztos.

100 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Csak jtkosan. Vidd jtkterembe, ahol klnbz lvldzs videojtkokat jtszhattok, mintha is fi lenne. Szp estnk lesz. Jtsszatok el, hogy ids hzaspr vagytok, ldgljetek a padon a parkban, aztn menjetek dlutni mozieladsra. Pornra csak akkor, ha akarja. Szp az lmodozs. Nzegessetek kirakatot a vros legelegnsabb rszn. Kpzeljtek el, hogy ltek majd, ha megnyeritek a lotttst. Igyatok meg egy kvt stemnnyel egy mregdrga cukrszdban. Ha a lny csak flig olyan, amilyennek mi hisszk, imdni fogja az tleteidet, s tisztelni fog azrt, hogy nem lsz nagyobb lbon, mint teheted. De volna egy fontos kiegszts: ha nmi lvhoz jutsz, mg ha rvid idre is, vidd el valahov, ljetek egy kicsit. Koncertre, sznhzba, divatos tterembe. Ha eddig motelba jrtatok, ideje elmenni a Ritzbe. Isteni lesz, s nem kell sokat beszlned, hogy megmutasd neki, milyen nagyra becsld, mert hajland berni azzal, amit nyjtani tudsz neki.

Amikor mr szmtasz
Ok, telt-mlt az id, immr egy pr vagytok. Gratullunk, isten hozott a j pasik klubjban. Immr van valakid, akit felhvhatsz, amikor megkapod azt a remek llst vagy ellptetst, vagy amikor az a gykr elcseszte a Harleydat. Hogy mirt? Mert immr van bartnd. s ettl az is megvltozik, ahogyan egymssal bntok pnzgyekben, akr kicsik, akr nagyok.

A j pasi kziknyve 101

A BBI MEG A BUGYELLRIS


A b a r t n d tele van p n z z e l . Vagina s vastag? M e g t t t e d a f n y e r e m n y t . Igaz? H t , ez nem ilyen e g y s z e r . Az j , hogy nem kell eltartanod, s v a l s z n leg nem a p n z e d r e hajt. De az baj, hogy a m g r e m e k l m l a t o d a z i d t minden h t v g n a n y a r a l j b a n , a benned l a k s e m b e r leszokik a l a p v e t k t e l e s s g e i r l . Minthogy nem neki kell b i z t o s t a n i a az l e l m e t s a fedelet, kezdi g y k k t s majomnak r e z n i m a g t . E t t l b e p c c e n . s amikor a benned l a k s e m b e r b e p c c e n , akkor azt ki is mutatja. L m p k t r n e k , a k a n a p n alszol. s ez m r senkinek sem j . Mit tehetsz? l l a p o d j a t o k meg olyan f e l l l s b a n , amelyik m i n d k e t t t k n e k megfelel, hogy te jra f r f i n a k r e z h e s d magad, pedig folytathassa a megszokott l e t s t l u s t . Ha, m i u t n magadba n z t l , gy r z e d , nem tudsz rossz r z s e k n l kl e g y t t lni egy rksnvel, o k . De m i e l t t lelpsz, gondoskodj rla, hogy elvigyen v s r o l n i .

J lefektetni bizonyos alapszablyokat, hogy a kapcsolatban mindketten egyformn kockztassatok. Nhny tipp ahhoz, hogyan navigljatok ezen a terepen. Szerelmet venni nem lehet. Ne helyettestsd a figyelmet pnzzel. Ha szp helyekre viszed, vagy drga cuccokat veszel neki, az nem ptolja azt, hogy kellemes, zavartalan rkat tlts gy, hogy csak r figyelsz.

102 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Ne kritizld. j szereped az letben arra sztnzhet, hogy brld pnzkltsi szoksait, kivlt, ha knnyedn kzli, hogy milyen elkpeszt szszeget perklt le egy pr ciprt. Ne tedd. Arra vgyik, hogy azt mondd, r annyit, st tbbet is. (Ha ezt mondod, lehet, hogy megmutatja neked azt a cipt, de gy, hogy se ruha, se fehrnem ne vonja el rla a figyelmedet.) Ne jtszd a fnkt. Ha a szmlk zmt te fizeted, ne hidd azt, hogy nagyobb beleszlsod van a dntsekbe, mint neki. Ebbe a felllsba mentl bele, s azt akarod, hogy egyenl partnerek legyetek. Tartsd ht be a jtkszablyokat. Senki nem szereti az olyan jtkost, aki vad kzepn szeretn jratrgyalni a szerzdst. Nincs benne a kltsgvetsben. Ahogy a kapcsolat fejldik, szreveszed, hogy egytt tervezgettek - nyarals, nagyberuhzs. Ne flj nem formlisan egytt tervezgetni vele. Semmi rulkodrl vagy knosrl nincs sz, csak szervezztek meg kiss kzs lmaitokat s azok fontossgi sorrendjt, gy egytt vrhattok valamire, s ltni fogja, hogy szerepel a jv vi terveidben. Ha mgis kitr rajta a tlzott vsrlsi lz (lltlag vannak ilyen nk), korbban kitztt cljaid gyengd, szeretetteljes kerete segt neki, hogy tgondolja, kell-e az a Prada kutyakosr.

A j pasi kziknyve 103

A vlts
Amikor a bartnd harminc fel kzeledik - eddig tkletesen elgedett volt azzal, hogy egytt nzttek a Seinfeld ismtlseit, s sajtos makarnit ettetek a laksodon -, egyszerre csak ingatlanrl, a karrierrl s ad-visszatrtsrl kezd beszlni. Nyugi. Nem azrt teszi, mert anyagias lett, hanem mert igazn szeret, s hajland veled kpzelni el a jvt, persze azrt nem lakkocsiban. Tudjuk, hogy a kukacod mr a jv" sztl lehervad kiss, mert egyik rszed azt hiszi, hogy ez rkre gy mehet. Ht nem. A Seinfeld meg a sajtos makarni ugyanaz marad, de ha nem ktsz ki lland bartn mellett, igen valszn, hogy ezeken a csemegken egyre rondbb s nyomorultabb csajokkal fogsz osztozni, s mg k is elhagynak, s anyukdnak megszakad a szve. Ha teht nem akarod meglni anyucit, kt krdst kell feltenned magadnak. 1. Hajland vagyok-e ingadanon, karrieren s advisszatrtsen gondolkodni? 2. Hajland vagyok-e ezekrl vele gondolkodni? Ha mindkt krdsre igen a vlasz, remek. Ha nem, mondd meg neki. Taln gy dnt, hogy hagy mg idt neked a gondolkodsra, s ezt az idt a klcsns tisztelet s szintesg lnyegesen kellemesebb lgkrben tltheted majd el. Ha ksz vagy minderre, de nem vele, azt is mondd meg neki. Ha tljut a srtdttsgn, gy gondol majd rd (joggal), mint becsletessrcra.Kzben szabadd tetted magad az igazi szmra, aki taln a kvetkez sarkon vr. Brmit teszel, ne kamuzz, mert ha rjn, dupln dhs lesz rd, s igaza lesz.

104 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Pnzt vagy letet?


Ahogyan a nknek gondot okoz, hogy sokszor azt hiszik, a frfiak csak tkletes testet tudnak szeretni, a frfiaknak az okoz gondot, hogy elhiggyk: van n, akinek fontosabb a minsg, mint a mennyisg. Igen, a gymnt a lny legjobb bartja, amg az a lny meg nem fzik, s akkor a legjobb bartja, kprtktl fggetlenl, az a src lesz, aki hslevest meg egy j knyvet visz neki. Szval ne szarj be, ha nem te vagy Donald Trump (s remljk, nem az vagy, tbb okbl is, s ezeknek csak egyike a frizurja). A bartnd ismeri a fnyzs rt s a pnz rtkt, de a j pasi rtkt is. Ha teht az cska Toyotddal veszed fel, hzd ki magad, bartom. A j bartnk is busszal rkeznek.

FEJEZET
9.

NLAD
VAGY NLAM

Egyszer volt, hol nem volt, valamikora rges-rgi 1960-as vekben volt egyszer egy jkp rhajs - nevezzk Csini rnagynak -, tallt egy palackot az elhagyatott tengerparton. Tbb mrfldnyire volt a legkzelebbi brtl, nagyon vgyott egy italra, ht kinyitotta. s egyszerre csak ott termett egy gynyr n, hossz, szke lfarokkal, annyi ruhban, mint egy sztriptztncosn. Csini hazavitte (te nem tennd?), gy kezddtt boldog kzs letk. A Dzsinnirl lmodom vekig ment, egyszeren azrt, mert egy kollektv lmot brzolt. A pasi hazamegy egy lengn ltztt szkesghez, aki rlten szerelmes bel, Gazdmnak" hvja, s jl fz. Egyetlen sz nlkl eltnik, amikor kell, a bvs palackjba, amely leginkbb Hugh Hefner szerelmi fszkre hasonlt. A srcnak tkletes bartnje van, aki ott van, de mg sincs ott, s lesi a parancsait. Ilyen minden pasi vgylma. De a sorozatot a nk is szerettk, mert megrtettk, hogy br ltszlag Nelson rnagy parancsolt, valjban Dzsinni rngatta a kteleket. Senki nem foglalhatta el a helyt, nem jrhatott tl az eszn. Dzsinni volt a hatalom, mert varzslatos

/10 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

volt, s mert imdta a pasija, a pasi bartai s tvnzk millii orszgszerte. Brki boldogan befizetett volna erre az des otthonra. Minden rsz arrl szlt, hogy Csini rnagy s bvs bartnje hogyan oldjk meg a dolgaikat. Es j volt a fellls. Dzsinni egsz nap az rnagy hzban volt, de minden este visszatrt a palackjba, gy az rnagynak nem kellett aggdnia, hogy mire hazatr, a lakst trendeztk, vagy a frdszoba tele van ni kozmetikumokkal. Csini rnagy hza az vra maradt. Ez a nem-egszen-egyttls jl bevlt nluk. Minden pr tudja, milyen knyes ez a krds. De ha az letedet nem az N B C rta, tisztban kell lenned nhny alapszabllyal, hogy simn menjenek a dolgok akkor is, amikor egyms plyjn mozogtok.

Quid pro quo


Amikor mr egy pr vagytok, apr, ltszlag rtalmatlan krdsek kezdenek felmerlni. Otthagyhatja-e a bartnd nlad a fogkefjt? A fehrnemjt? Szedjen-e fogamzsgtlt? Adsz neki kulcsot? Ne mtsd magad. A fogkefe jelent valamit - nem olyan sokat, mint a kulcs, de szmt. A bartnd ott akarja majd hagyni nlad a holmijt. Ettl gy rzi, helye van nlad, visszahvod. Felll a htadon a szr? Megrtjk. Ez az els lps az egyttls fel, s az els tvolod lps fggetlen nmagdtl. De tudnod kell, hogyan rtelmezi a bartnd azokat a bugyikat a fikodban: birtokodban van valami, ami az v,

A j pasi kziknyve 111

s, quid pro quo, te meg egy kicsit az birtokban vagy. Teht ha hagyod, hogy a bugyijait ott hagyja a rgi baseballsapkid kztt, ne tgy gy, mintha ez nem jelentene semmit. Ugyanez vonatkozik arra, amikor te hagysz valamit nla. Ha kedvel egyltaln, rlni fog, ha nla hagyod a holmidat. Azt jelenti, hogy otthon rzed magad, s ami a legfontosabb, visszajssz. Ellenttben veled, neki nemigen ll fel a htn a szr az egyttlsnek ettl az els lpstl; st izgatnak fogja tallni. A bartnd szereti maga krl a cuccaidat. Rd emlkeztetik. Negyvents mret edzcipd, cska pld s hatalmas farmerod mellett niesebbnek rzi magt, mert azok annyira frfiasak. Es akr hiszed, akr nem, ha a piszkos pldat az koszos pljval egytt dobod a mosgpbe, az borzongatan izgalmas. Nem mintha szeretnnk mosni; csak ettl gy rezzk, sszetartozunk, s klnlegesek vagyunk. Egybknt ugyanezt rezzk akkor is, ha mst tesznk rted - nem csak hztartsi munkkra gondolunk.

GPS

Bartn-elhelyez Rendszer

A srcok a hideg kglit szeretik. A csajok a meleget. Tekerd fel a ftst, t b b eslyed van t m e z t e l e n l

/12 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Kulcskrdsek
Adni vagy nem adni, az itt a krds. Ha adsz kulcsot a bartndnek, vagy elfogadod az vt, jval nagyobb lps, mint ha a farmerodat az gyn felejted. Ha adsz neki kulcsot, annak sok elnye van. Hazajssz a munkbl, s ott vr... pucran. Vagy kis cdulkat s ajndkokat hagysz neki, s vacsorval vrod... pucran. Csbt, igaz: persze htrnyok is vannak. Ha szaktasz vele, s bepccen, trlheti aPC-d tartalmt, tnkreteheti a filmed, ellophatja az sszes ltnyd nadrgjt, s - a tudtod nlkl - vgblhmrnek hasznlhatja a fogkefdet. (Megtrtnt.) A kulcs visszakrse csnya lehet. Az egyik haverunk otthagyta Bartn 1-et Bartn2-rt, s br hivatalosan szaktottak, nem merte visszakrni a kulcst. Az jszaka kzepn megjelent a hlszobjban B l , amikor B2 bksen aludt a karjban. Nem volt szp. Bl meg akarta lni B2-t, hogy aztn letpje s megegye a fejt. Kpzeld el Drakult Frankenstein szrnye ellen egy kertvrosi utccskban. A src csak annyit kvetett el, hogy tl knnyen adott kulcsot. Csak ennyit. Ne feledd ht, hogy a kulcs komoly dolog; ne osztogasd gy, mint a rggumit. Felsorolunk bizonyos ismrveket. Ha nem tartod be valamelyiket, te vllalod rte a felelssget. 1. az egyetlen n, akivel lefekszel - komolyan s igazn. 2. Meg kell bartkoznod a gondolattal, hogy brmikor megjelenhet, s meglephet, amikor nem vagy olyan hangulatban.

A j pasi kziknyve 113

3. Meg kell bartkoznod a gondolattal, hogy bemehet a laksodba, amikor nem vagy otthon. (Nem baj, ha tnzi a fikokat meg azokat a dobozokat. Mert tnzi!) 4. Meg kell bartkoznod a gondolattal, hogy felveszi a telefonodat. 5. Meg kell bartkoznod a gondolattal, hogy megtudja nhny titkodat. Ha elcseszed, s rjssz, hogy egy eszement tyknak adtl kulcsot, mg mindig lecserltetheted a zrat, amg dolgozik.

LLJ KSZEN!
A b a r t n d m g t b b p r n t akar majd az gyra meg a pamlagra. Minden f e l l e t e t szeretne k i p r n z n i . A s r c o k n a k nincsenek p r n i . Szerinted a pamlag m r gy is puha. R a d s u l amikor te l e l s z , t b b n y i r e a f l d r e dobod a p r n t . r e g e m , ez a p r n a m n i a " . N e h z k i l n i , mint a g o m b t . Vissza lehet szortani, de llj k s z e n : l l a n d bersget ignyel. I s m e r n k egy pasit, aki k i d o b l t a a p r n k a t az ablakon, hogy a csaj m e g r t s e vgre. Amikor h a z a f e l azt ltta, hogy a jrda gy fest, mint a hippik utcai szerelmi f s z k e i a hatvanas v e k ben, vgre m e g r t e t t e .

/114 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Amikor trendezi a laksodat


Mihelyt a bartnd jl rzi magt nlad, vagy igazn magabiztos (rtsd: erszakos"), esetleg kidobja a kedvenc takardat, vagy szksgt rzi, hogy trendezze a laksodat. Ne ijedj meg. llj ellen. Vagy ellenkezleg, fordtsd a javadra a dolgot. Ha a bartnd mnikus lakberendez, lehet, hogy tallja meg a tkletes pamlagot, asztalt, trlkzt,
Csak mert n, mg nem biztos, hogy van zlse. Ragaszkodhatsz narancsszn plss-sznyegedhez.

grillstt (lsd: vsrlsi gn). Tekintsd haszonnak. Alattomban kidobja mszlas gynemdet, s kicserli szzszzalkos pamutra. A kvzasztalon fekv cska tornatermi zok-

nidat illatgyertyval ptolja, igaz, hogy kosarazshoz nem hordhatod, de sokkal jobb szag. thoz vagy vesz valsznleg pr trlkzt, mert br a tieid csak ngy hnaposak, sosem mostad ki ket, s bdsek, no meg lejnnek rluk a bolyhok, amikor trlkzik. Megeshet, hogy egy csinos sznyeget tert a padlsznyegen lv csnya foltra, amely akkor keletkezett, amikor az elz bartnd a fejedhez vgta a kagylprkltet. Az ilyen figyelmessg nem kros, s legynk szintk, hacsak nincs macska, a lnylaksok ltalban jobb szagak, mint a fikglik.

A j pasi kziknyve 115

Foly gyek
Egy szt a vcdeszkrl. A gondolkodk egyik iskolja szerint a vcdeszka llsa kizrlag a frfiakra tartozik. Neknk ms a vlemnynk. A bartnd laksn a deszknak lehajtva kell maradnia. Mi lelnk. A deszka lenn marad. Egyszer. Ha teht a bartndnl vagy, pisils utn, krlek, hajtsd le a deszkt, kivlt jjel. (Mi, lnyok utljuk, amikor az altjunk vratlanul hideg vzbe r hajnali hromkor.) Tedd meg, s ha nlad vagyunk, mi is megtesszk a magunkt. Te felhajtva szereted? Ok. Felhajtjuk, mihelyt vgeztnk, sz nlkl. Kutatsaink kimutattk, hogy sok pasinl vcpaprproblmk vannak. Megesik, hogy hetekig egyltaln nincs. Elkpzelni se tudjuk, hogyan oldjtok meg nlkle. Be kell szerezned vcpaprt, ha azt akarod, hogy tovbbra is feljrjunk hozzd. Az mr egyenesen isteni lenne, ha a tartra is tennd, de kevesebbel is berjk. s lgy szves, ne a legolcsbbat vedd, mert nem szvesen trljk meg a nunnkat smirglivel. s mg valami. Beszlhetnnk a pisils utni kirzsrl? Lehet, hogy ez si terlet-megjellsi szoks, de a cseppecskk szerte a frdszobban gusztustalanok. A ragacsos foltok a kvn szintn. Lgy ht krltekint: rzd ki vatosan.

Nhny szerny krs


Lehet, hogy tisztasg dolgban nem vagytok egy vlemnyen a bartnddel. Ok. Nem akarunk megtrteni, csak felvilgostani. Nem azt mondjuk, tettesd magad ha-

/16 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

lottnak, amg Barbie-hzz vltoztatja a vradat, de sz vesebben lesz nlad, ha a kgli megfelel a minimlis tisz tasgi ignyeknek. Ha horgolt tertcskvel takarja 1 a frissen vett vcpaprt (ltjuk, figyeltl!), ha Hello Kitt frdszobasznyeget szeretne, vagy hangslyos" sznek rl kezd beszlni, ne hagyd magad. De ha vakondszrk gynemdet szebbre cserli (frfias is lehet szp), lehel hogy csak szvesen heverszne az gyban egsz nap. Tudjuk, hogy titeket, srcokat, aggaszt, hogy mindi; meg akarunk vltoztatni benneteket. gy van. De h bartnt akarsz, meg kell tallnod a kompromisszumo akztt, hogy gy lsz, mint egy elsves egyetemista vagy megszll Mar tha Stewart, a szuper hziasszony szellem
a Szletett felesgek

bi. Csak annyit k rnk, lgy tekintette a bartnd knyei mre, s a tancsain] teljesen gyakorlatiak Ez annyit tesz: vegye valdi vcpaprt, ne a szalvtkat lopkodd a sarki pizzribl. A frdszob ban legyen igazi sampon, nem hgtott mosogatszer Ha a porcick mr akkork, mint a valdi cick, vegyl porszvt. Takarts ki kicsikt, szerezd be a legalapvetbb dolgokat, pldul zsrszegny tejet a kvjhoz (hogy lssa, odafigyelsz), s mris bizonytottad, hogy megred a belpdjat.

Vgezetl: a frfi hza a vra, de ha otromba, nem megynk fel. Ha a koszban vetkzs rted rzett vgyunk prbja, rununk.

1o.FEJEZET

MSORUNKAT FLBESZAKTJUK

Buck bartunk a pankrcit hasznlja fel, hogy elkerlje a bartnjt. Szemltomst


az egyetlen mdja annak, hogy egy kis nyugalomhoz s bkessghez jusson, ha Zorrnak ltztt kvr rgket bmul, amint egymsra ugrlnak. Szingliv vlni, vagy lecserlni a nt jobb megolds volna. De zlsek s pofonok. .. A televzi, ahogyan a svjci bicska, rengeteg dologra hasznlhat. Lehet a kzs lazts vagy egyms gyengd elkerlsnek eszkze, de rgy is, hogy lelkezznk a sttben. Lehet a tanuls eszkze, a mulatsg forrsa, vagy eljtk, anlkl, hogy felllnnk a pamlagrl. Buck esetben a csaj tvol tartsnak biztos eszkze. De vgignzni a 24 els vadjt, hzhoz szlltott kajt eszegetni, nha szexsznetet tartani kzben, ez az egyik legjobb mdja egy ess vasrnap eltltsnek. Taln a kandallnl is jobb. A nk a tvzst pros tevkenysgnek tartjk, ugyanakkor a frfiak kis hatsfok egyttltnek, amikor gy vagyunk egytt, hogy nem figyelnk teljesen a msikra. A bartndet taln rabul ejti a Lost, belemerl az rzelmeibe, s imdja, s te is lvezheted az rzseidet, mert a drma biztonsgos tvolban zajlik (valami elhagyott sz-

122 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

geten), s a tvzs nzi sportg. azt hiszi, mlyen megrendt lmnyben osztoztok; te gy vled, izgalmas trtnetben, s a knnyek a szemedben rtkes pontokat szereznek neked. Soha nem fizettl kevesebbet, hogy ilyen sokat kapj cserbe.

Kapcsoltam?
A szfrazsettek kiharcoltk a nk szavazati jogt, de nem sejtettek semmit a tvirnytrl. Hogy a tvirnyt semleges terletre jusson, ahhoz valsgos gerillahbor szksges. Ti, srcok, gy tesztek, mintha a tvirnyt holmi megszentelt mszer volna, olyan mvszet, kpzettsg s ihlet kellene a kezelshez, mint a Millennium Falcon vezetshez. A nk, gy ltszik, nem alkalmasak a szentsges mszer kezelsre. Mark bartunk magval viszi a mosdba is, nehogy a bartnje visszaljen vele. Bevallotta, hogy ha elmegy, kpes kiszedni belle az elemeket is, hogy megvdje a birodalmt. Csak azrt, mert hmvessz alak, mg nincs a szletsedtl megillet jogod hozz. Van m egyenjogsgi trvny is (igaz, sosem ratifikltk, mgis tekintettel kell lenned r, ha bartnt akarsz). Ehhez mit szlsz? tadjuk neked a tvirnyt elsdleges hasznlati jogt, de nneplyesen t kell engedned neknk vente nhnyszor, s figyelembe kell venned, hogy a nk msknt tvznek, mint te. Igen, a ni tvnzsi szoksokrl beszlnk. Ha egytt nzitek a tvt, r fogsz jnni (ismt), hogy a bartnd nem olyan, mint te. Nem kapcsolgat, te viszont nemigen llapodsz meg. megllapodik an-

A j pasi kziknyve 123

nl, amit a legjobbnak vl, s a cmben valsznleg nem lesz se riskamion", se golyzpor". Lgy ht okos. Engedj. Mi bajod eshet, ha megnzel nha egyegy romantikus filmet? Es ha a vlsgban lv n" mozitl srva fakadsz is, ne feledd, hogy a srs tesztoszteront szabadt fel, amely mlyti a hangot. Hossz tvon a dolog mg frfiasabb is tehet.

Karattyoltam?
A nk szeretnek beszlni. Mindentt. Otthon, munkahelyen, knyvtrban, mosdban, tornateremben, gymlcsosztlyon, gpjrmosztlyon, adosztlyon, s aMacy's nagyruhz fehrnemosztlyn. De itt mg nincs vge. Mi tvzs kzben is szeretnk beszlni. Nyilvnval, ha sok a duma, nemigen van tvzs. Ertjk. De a tvnzshez

LNYOK EGYMS KOZT


Tancs a bartndnek!
Amikor megy a t v , a srcok szemlld llapotba k e r l n e k ; ez t h a t o l h a t a t lan. Ez a z r t van, mert a pasik egyszerre csak egy dolgot c s i n l n a k . Amikor szeretkeznek, akkor szeretkeznek. Nem gondolnak m u n k r a , v a c s o r r a , p o s t r a , ahogy mi. Hadd n z z e nyugodtan a t v t , s ha nagyon s z e r e t n d , hogy r d figyeljen, kapcsold ki a t v t , vagy v e t k z z le, vagy m i n d k e t t .

124 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

szksges csend nha lebrhatadan vgyat breszt bennnk, hogy bejelentkezznk nlad. Semmi komoly, csak res fecsegs. Nem is tartjuk zavarnak; de a te lvezetedet bizonyra elrontja. Ti, srcok, azt szeretitek, hogy rhangoldtok, kikapcsoltok, s nzitek. Mi szeretnk rszt venni. Gondolj csak a tv-shop sikerre. Ht ne hagyd, hogy a karattyolsunkkal elrontsunk egy egybknt tkletes percet. Szlj fnk. Jelld ki a nem-brekeg znkat. Ha nem tartannk tiszteletben a krsedet, mg mindig ott a szigetelszalag.

Tvkalauz
Az fix, hogy a bartnd is meg te is nzni akarjtok a Megasztrt, de te szvesen megnzed a Star Trek sszes rszt egy lt helyedben, viszont inkbb egsz nap Colin Firth sszes kosztms filmjt bmuln. Ne feledd a szablyt: mindenben egyformn kell osztozni. Mindenki kapja meg a magt.

LLJ KSZEN!
s z r e v e t t e d , hogy amikor t v t n z t e k , a bar t n d sz n l k l az l e d b e teszi a lbt? Ez nem kegy, nem helycsere, nem krs. Nem is k r d s e s : azt akarja, hogy simogasd a l b t . Ez a b b l ered, ami b e n n n k macska. Az is az l e d b e ugrik, simogatod. Ne rontsd el azzal, hogy te is odadugod neki a l b a d . Hiszen a t v k a p c s o l gyis a t i d . gy tisztessges.

A j pasi kziknyve 125

De hogy rlj is, ha lelsz a bartnddel megnzni valami a Szex s New Yorkhoz hasonl lnyoknak val" filmet, lthatsz sok csinos, fiatal csajszit, szexulis furcsasgokat, esetleg holmi leszbibulit is. Ht ne tiltakozz kapsbl. Kiderlhet, hogy nyedre van ez az j z a menben.

11.FEJEZET

PPEN ERRE VGYTAM

A j pasi zsfolt letben az ajndkok tmja nem szerepel


elkel

helyen, s a kapcsolatotok ms aspektusaihoz viszonytva taln nem is tartod lnyegesnek. De mi kln fejezetet sznunk a tmnak, mert, ahogy mr szrevehetted, amit te lnyegtelennek tartasz, a bartndnek mlysgesen fontos lehet. Nem mintha a bartnd mohn vgyna ajndkokra - ha mgis, szabadulj meg tle -, hanem mert neki fontos az ajndkok idztse s megvlasztsa, s ezek alapjn tli meg az rzelmeidet. (Ismersen hangzik? Amit teszel, nem csak az, amit teszel; mst is kpvisel.) Ezrt kell a neki adott ajndkaidat zeneteknek tekintened; potens jelkpeknek, lnyegben. (s melyik pasi szeretne impotens lenni?) A rosszul megvlasztott ajndk - simtlapt, fzgp, tv-shop trzsvsrli krtya - rossz zenetet kzvett; ugyanakkor a jl megvlasztott ajndk - a kedvenc parfmje, brkabt, vakolkanl - nyomban figyelmes, romantikus lovagg varzsol.

130 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Nem kellett volna


Tudjuk, hogy az ajndkok krdse ijeszt, de vannak szablyok, s ha ismered ket, magabiztosan vghatsz bele a vlogatsba. Ne intzd el annyival, hogy Nem tudom, mit vegyek neki" vagy Olyan nehz vsrolni neki." Ahogyan a klt mondja, nyisd ki fledet", mert gy hamarosan rjssz, hogy a bartnd brmelyik hten legalbb tizenht olyan dolgot emlt, amelyekre vgyik. Minimum. Ht figyelj. Egy kirakat eltt megkvn egy blzt; megdicsri valaki ms retikljt; megemlti, hogy elfogyott a kedvenc parfmje, spagettiszsza vagy sportzoknija, rj listt, ha kell, vagy legyen rajtad poloska", s hallgasd le a felvtelt, amikor egyedl vagy. s nem olyan nehz, amilyennek ltszik. Ha figyelsz, rjssz, mit kedvel, mit nem, gy knnyebb lesz kedvre val ajndkot venned. A tkletes ajndkrt ni boltokba menj, ne vasboltba. Az kszer mindig nyer, de gyrt ne vegyl bartsgbl. Elszr akkor nyissa ki a kis gyrs dobozt, amikor megkred a kezt. A ruhanem mindig j tlet, s ha nem tetszik neki, amit vettl, feljogostottad, hogy elmenjen vsrolni azzal az rggyel, hogy kicserli.

LLJ KSZEN!
Ha nem ers oldalad a f i g y e l s , m m e l d . Vgy kasmrkendt.

A j pasi kziknyve 131

Krdezd meg a bartnit; k tudjk, mit szeret. A cipnek is mindig rlnk. Nagyon szemlyes, sajtos s kiss gyakorlatias ajndk, de a bartndnek vgtelen rmforrs. Csak nzd meg a szekrnyben a mretet, s hogy melyik a kedvenc mrkja. Adjunk mg tleteket? Szexi ajndk brmikorra, ami mr a tid: kifakult, puha egyetemi pld, amelyet gy kedvel (s otthon nem is fog hozz mst felvenni), a baseballsapkd, a gyerekkori fnykped. Imdni fogja azt, ami rd emlkezteti. ltalban nem javasoljuk a hztartsi gpeket: robotgpet, porszvt, kenyrpirtt, ednyt stb. s SlimShaper alakformlt a problms testrszek csiszolshoz semmikppen. Brmekkora szksge lenne ezekre, tbbet nyom a latban az, hogy nem romantikusak, mint a hasznossg. De ha a bartnd imd stni-fzni, egy men konyhagp sikert arat nla. Egy olyan robotgp, amelyikre mindig vgyott, a legdivatosabb sznben vagy egy ktszemlyes kapucsnfz remek ajndk. Es ha mr a masinknl tartunk, egy szexulis jtkszer vagy vibrtor nyer lehet. Ha mr hasznltok ilyesmit, vedd meg neki azt a forg vibrtort, zmmg versenyegrrel a vgn. De ne feledd: ez a jtkszer valjban a tid, mint a zsinr nlkli frgp, ht jobb, ha veszel egy doboz csokit.

zlsek s pofonok
Hogy tallhatod ki, melyik a megfelel ajndk a te bartndnek? Ne feledd, nem mindig a legdrgbb a legjobb. Ha odafigyelsz, mitl julnak el a nk (mert

132 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

eljulnak),

fogsz jnni,

hogy az ajndk figyel-

messgtl s tletessgtl, nem az rtl. A lnyeg, hogy olyan ajndkot vegyl neki, ami tkrzi a szemlyisgt, azt mondja: Tudom, ki vagy, s mit szeretsz, s fleg: figyelek rd." Mirl lmodozik? Titokban rocksztr szeretne

lenni? Vegyl neki gitrt (bizomnyiban sok mindent tallsz), s hozz nagyon szexi, fekete fehrnemt. Olvasni Szeret?Tbbfle knyves folyiratbl kaphatsz tleteket. Ha tudod, milyen knyveket kedvel, a knyvesboltban is segtenek vlasztani. Vagy elfizethetsz a kedvenc folyiratra. Szereti a virgot? Van olyan, amelyik az els randitokra emlkezteti? Szereti az orgont? Az olyan virgot kedveli, amelytl illatos a hz, mint a tubarzsa, vagy inkbb zldfszereket termesztene az ablakprknyn? Szeret nevetni? Nhny tlet: Best of Glvlgyishow- vagy Best of Heti Hetes-DVD, esetleg tncolj el egy rszt a Hattyk tavbl - ttben. Szereti knyeztetni magt? Fizesd be a kedvenc kozmetikjba arcpakolsra, manikrre, pedikrre. Ha elkldd, hogy a te pnzeden szpljn, valsgos Mikuls vagy.

A j pasi kziknyve 133

Szereti a j brt? Nem arra gondoltunk! Vegyl neki gynyr pnztrct vagy irattrct. Szeret bizonyos mrkt? Igaz, hogy a Prada vagy a Gucci a legtbbek szmra elrhetetlenl drga, van megfizethet alternatva. Nzz utna. Kedves emlkek. Ha mr egytt vagytok egy ideje. Egy src azzal szerzett j pontokat, hogy tadta neki egy kis ezstdobozban azt a gyufaskatulyt, amelyre a lny elszr felrta neki a telefonszmt. Kvesd ezeket a tancsokat, s nem kell az utols pillanatban a fehrnemboltba rohannod, ahol izzad a tenyered, s az eladlny sznakozva nz rd. De ha mgis, egy j tancs a mreteket illeten: bugyibl kicsit, melltartbl nagyot vegyl. Egyik sem lesz r j, de azt fogja hinni, gy emlkszel r: kis popsi, nagy cici. J pontok? Egy szt se.

Csacska cseklysgek
Ne vrj nnepnapra vagy szletsnapra. A csak-azrtmert-beld-vagyok-esve ajndktl elll a llegzete, s a nyakadba borul. Ajndkozd meg azzal a felkiltssal, hogy Gondolok rd" vagy Horkolsz". Ismt nem pnzkltsrl beszlnk. Ezek az ajndkok lehetnek csacska cseklysgek. Csomagolj be szpen egy csomag rggumit, egy htmgnest, egy stemnyt, egy tojsfz rt

134 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

vagy egy utazsi magazinnak azt a szmt, amelyiknek a cmlapjn az a hely van, ahov utazni szeretne. Megteszi szinte brmi a drogribl: mks frdsapka, rzsaszn habfrd, frds, mints, vzll sebtapasz.
Lgy kreatv.

Tallj

ki

sajt

nnepnapokat:

Hla istennek, nem vagyunk unokatestvrek, msknt ma vrfertzs nap lenne. Mert szereted azt a buta tvt nzni nap. rlk, hogy eljttl hozzm nap. Rsejbni- s srnap. Mert elviselsz egy ilyen undok alakot, mint n nap. Hivatalos gyban marad nap. rlk, hogy jl festesz kis fekete ruhban, mert n nem nap.

Vilgos s kzvetlen veszly: eszedbe ne jusson" ajndkok


Sajt kszts CD. Nem szexi ajndk. Inkbb katasztrfa. Lehet, hogy rkba telt, amg felvetted egyms utn a kedvenc szmaidat, de a bartnd nem fogja rtkelni. Blint-napra semmikppen ne adj neki ilyet.

A j pasi kziknyve 135

Tovbbajndkozs. Anydtl kapott mks kvsbgrk s kk-barna mohersl. Az irodd PROZAC felirattal elltott jegyzettmbje. Libazld, XXXL mret pl GYGYSZERIPARI KONFERENCIA 1998 felirattal. Mi, bartnk, azonnal kiszagoljuk a tovbbadott ajndkot, ht jegyezd meg: a tovbbajndkozs" tbb nyelven volt bartnt" jelent. Plasztikai mtt. Ha van zsozsd, vidd el Arubba, s szeresd az orrt, a seggt, a cicijt, mindent olyannak, amilyennek az r alkotta. Brmi, ami a volt bartnd volt. Az egyik bartunk egy olyan inget ajndkozott a bartnjnek, amelyet a volt bartnjtl kapott. Igazn men, antik darab volt, ritka lelet. De a pasi a kutyalban kttt ki, az ing pedig az iratmegsemmistben. (Ez ll mindarra is, amit a volt bartndnek vettl, de sosem adtl t. Mi tbbnyire ezt is kiszimatoljuk.) Ajndkutalvny mszaki boltba. Ilyesmit adjon

neked. Ez is bizonytja, mekkora baromsg a monds, miszerint vegyl neki olyasmit, aminek te rlnl". Norbi Update letmdprogram. Ha ilyesmire ratod be, rossz lnyt vlasztottl. Mr mondtuk, de nem rt ismtelni: azt szeresd, ami eltted van, vagy llj tovbb. Kszpnz. Nem j ajndk, hacsak nem kurvval randizol. Viszont t lepednl nagyobb sszeg jhet.

136 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Vezeklstan
A Sajnlom" ajndkon mr el kell gondolkodni. Ha tnyleg rossz fi voltl, akkor knny. Vedd ki a bankbl az sszes lovettt, s indulhat mris az ajndkokkal megrakott teheraut. De ha a lny pipa rd, s nem tehetsz rla? Taln csak flrerts. Az sztnd azt sgja, nem kellene ajndkot adnod. Mirt nyeld le a keser pirult, amikor nem krted, s nem is rdemled? Most jl figyelj, mert ez fontos. Vannak ajndkok, amelyek azt mondjk, Felejtsk el, s kezdjk ellrl." Mit szlsz a virghoz? Igen, az tlet egyszer, de bevlik. A virg egy rvidke levllel gygyr minden veszekedsre. Nem pulcsi, amely j szletsnapra vagy karcsonyra; nem is kegyelemrt knyrg kszer, amely a bn abszolt beismerse. Gesztus, s igen, ebben az esetben a gondolat szmt. Aztn van olyan ajndk, amelyrt vezekelni kell. Kate bartnnk nemrgiben meslte el huszonnyolcadik szletsnapjnak trtnett. A pasija, Rob, ktnapos krra fizette be egy remek gygyfrdbe. Kate pakolsokrl, illatos masszzsolajokrl s frdkrl lmodozott, amelyek utn t kilval sovnyabb s tz ponttal menbb lesz a szexi skln. Tkletes, igaz? Csakhogy a szletsnapjn, amely szombatra esett, a pasija gy dnttt, dolgozik, s nem Kate-tel tlti a napot. Rossz hzs. Tnkretette az ajndkot s a pasi addigi sszes kemny munkjt. Kate lazthatott volna ugyan Svetlana, a fiatalts crnjnek kezei alatt, m ehelyett elhagyatottnak s magnyosnak rezte magt, mert Rob dolgozott, s nem vele tlttte a szletsnapjt.

A j pasi kziknyve 137

A gondolat szmt... Hacsak nem rossz gondolat


Brenda b a r t n n k rosszajndk-sztorikat krt e-mailben. t percen b e l l bedugult a p o s t a l d j a : A d i s z n e z s t karperecet hozott Tiffany dobozban. Els a j n d k o m volt a T i f f a n y t l , izgatottan nyitottam ki a szp, k k dobozt. vekkel k s b b j t t e m r , hogy nem r semmit, s nem is a T i f f a n y t l val. Hogyan? M e g z l d l t a csuklm." Kt, cici formj gyertyt kaptam. Mit kpzel, ki vagyok n, Howard Stern?" George gy igyekszik, de sosem sikerl neki. I d n hatalmas, lelg Juicy Couture strassz f l b e v a l t vett a s z l i n a p o m r a . Csakhogy A) nem hordok k s z e r t s B) nem vagyok B e y o n c . No s : e g y l t a l n g y r t a Juicy Couture f l b e v a l t ? " A p u a legrosszabb. Anya nagyon szereti a rgi kszereket, erre az u t b b i h r o m v b e n kapott: - egy golftkszletet - golf l e c k k e t - egy h a j m o d e l l t ( e n n l azt hittem, nyomban e l v l i k ) . " Egy kosr citrom i l l a t kozmetikum. Ez az az illat s z, amelyet a legjobban utlok. H r o m ve vagyunk e g y t t . " Egy ve j r t a m a srccal, s egy bortkban p n z t adott, mert nem tudta, mit vegyen nekem." N e m fogod elhinni, de az vfordulnkra adott egy mobilt, amelyet ingyen kapott a m a g m e l l . Az els karcsonyunkra horgszfelszerelst vett, amelyet klcsnkrt. Ez llandsult: knyvek, amelyek t r d e k e l t k , irodaszerek, amelyek neki kellettek, neki t e t s z sztere b e r e n d e z s . (Az e n y m nyolcadikos korom ta megvan.) Az utols kzs karcsonyunkra befizetett (felesben a m a m j v a l ) egy f z t a n f o l y a m r a . Azt e g y b k n t l v e z t e m , s ma m r fincsi vacsorkat fzk az j pasimnak, Johnnak." Egy ujjra h z h a t Fradika b b o t . Igen, jl hallottad."

138 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Tancsunk: hagyd ki a frdt, vegyl ki egy szabadnapot, s legyl a bartnddel. Szrakozzatok. Nzzetek tvt az gybl, kirnduljatok. Kszts a bartndnek reggelit. Tedd a fejedre a bugyijt, s tncolj a Csillagok hborja zenjre. Nem az ajndk becse a fontos, hanem a gesztus, hogy megbecsld t. s ha igazn el akarod rni, hogy szeressnk, gondolj azokra, amiket mi ess napi ajndkoknak neveznk. Klassz rgimdi knyvtmaszok, kpkeretek, brmi a bolhapiacrl, rgi knyvek, vzk, kis, hmzett prnk a pamlagra, puha pokrcok: mindezek annyira otthonosak. Mr csak egy ess nap hinyzik s te.

A lnyeg a lnyeg
Lehet, hogy szerinted te vagy Isten ajndka a lnyoknak, mi mgis ajndkokra vgyunk. Megmondjuk, mirt: mi, lnyok, beszddel fejezzk ki az rzelmeinket (jra meg jra). gy tartunk kapcsolatot, gy mutatjuk ki a trdsnket, azt, hogy megosztjuk magunkat azokkal, akiket szeretnk. Ti, srcok, msknt kommunikltok, de mi jl alkalmazkodunk. Tudjuk, hogy nem tudunk vizet fakasztani sziklbl, hossz lre eresztett vlaszt az tlagos heteroszexulis hmbl. Ezrt ms betpllt informcit vrunk tletek. Ezrt nem az ajndk ra szmt, hanem figyelmetek s ktdsetek felbecslhetetlen rtk minsge.

12.FEJEZET

RUHA TESZI AZ

EMBERT

Sok dolog van a vilgon, amiben nem vagyunk biztosak: igaz-e hogy egy
ltssel idejekorn elkerlhetnk ksbb kilencet? Valban az vagyunk, amit megesznk? Es ha egy megtakartott forint valjban azonos egy megkeresett forinttal, szerepelnie kell-e az adbevallsunkban? Ezeket a megvlaszolhatatlan krdseket inkbb hagyjuk a szakemberekre (gy a varrnre, a dietetikusra s a knyvelre), de egy dologrl tudjuk, hogy igaz: ruha teszi az embert. Az ltzkeddel megmutatod a vilgnak, ki vagy. A bartnd szemszgbl, az ltzked elrulja a vilgnak, hogy kivel fekszik le, ht biztos lehetsz benne, hogy gyelni fog a csomagolsodra. Vannak szletett stlusos pasik, s ilyenkor a lny kveti a pldt. Msoknl viszont csak hrom krds merl fel: tiszta-e? Feljn-e? Egy darabban van-e? Ha a hrombl kettre igen a vlasz, jhet. De akkor jn a bartn, s tancsol, terelget, tamtamot is ver nha. J dolog szakrti tancsokat kapni, de elrkezel egy ponthoz, amikor kezded magad frfi mankennek rezni, s kinek kell ez? Nem arrl van sz, hogy azzal prblj imponlni a bartndnek, hogy egyhavi bred rrt veszel egy pr cipt; arrl sem, hogy hacukahepped legyen. Az sem

144 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

rdekel, hogy spekulatv befektetsi alapokat kezelsz-e, vagy fldrajzot tantasz. Azrt vagyunk itt, hogy tancsot adjunk ahhoz, hogy az ltzked ne vonja el a figyelmet charme-odrl s a remek klsdrl, s ne
A ruha a bels nedet fejezi ki, de ha ltna abban a kordltnyben,

rezd gy, hogy a bartnd dirigl. Azt hiheted, fontos neknk, hogy milyen kocsival jrsz, s hogy mekkora a, khm, nagykpernys tvd, s nem

jobban szeretn taln, ha ms kpviseln.

fogunk neked hazudni. Fontos. De valjban az olyan pasikat szeretjk, aki jl rzi magt a brben, aki szsze tudja prostani a zoknijt, s nem mondja, hogy Szagold meg - tiszta?"

Als hangon
Ahogyan egy mess kszert nem adnl t paprzacskban, nem mszklhatsz holmi nyomorsgos alsnemben sem, amely elnytelenl hangslyozza a csaldi kszereket. Jancsi meg az ikrek jobbat rdemelnek. Az alsnem tnyleg nagyon fontos. Ahogy Superman rntgenszeme, a lnyok tekintete is mindenen thatol, kivlt, amikor a frfiak alsnemjrl van sz. Zsfolt teremben is kiszrjuk, melyik pasi visel men bokszeralst, s melyik totlisan bna bugyit. A frfibugyi undort, ne viseld. A lnyok a bokszeralst szeretik. Szerintnk szexi, s a kpzeletnek is hagy valamit. Radsul nem mutatja

A j pasi kziknyve 145

ijeszten dudorod csomagotok teljes krvonalt, mint valami fura tengeri herkentyt. Hidd el: nem akarjuk ltni, hogyan festenl egy fecskben, valahnyszor leveszed a nadrgodat. s mg valami: a bokszer idllbb. Egy elszrklt, elsrgult, csupa lyuk bugyitl a frfi gy fest, mint akit rvahzbl szalajtottak. Ha jobban szereted a bugyi nyjtotta biztonsgot, s nem akarod, hogy az sszes himblz alkatrsz himblzzk, me, nhny elnys s men kompromisszum: 2(x)ist. Ez a mrka taln drgbb, de ppen olyan elnys, mint lnyoknak egy jl szabott, fekete bugyi. Minden fenk jl nz ki benne. T-box. Olyan, mint a nagyt. Olyan az eleje, mint a gatyapc, gy a legszernyebb csomag is hatalmasnak ltszik benne. Ha lttl mr Shakespeare-darabot, tudod, milyen elnysen ll a gatyapc azon a kt veronai nemesen. Stanfields. A vadnyugati filmeken lthat hossz frfials szexi vltozata. Kt gomb van rajtuk (csak dsznek), s a pasi kemnynek s vadnak fest bennk. Banana Republic. Ezek a bokszerek nem testre simulok; inkbb klasszikus bokszerra hasonltanak. Szabadon mozoghatsz bennk, de nem fktelenl.

146 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

De alapjban vve hagyomnytisztelk vagyunk, s a klasszikus bokszrt tartjuk az igazinak. Ha ennl meggyzbb rv kell, nzd meg az Abercrombie & Fitch-hirdetseket. Persze a kpek amolyan Tl a bartsgon npeknek kszltek, de nem tagadhatod, hogy a gatyk fantasztikusak. A nyolc legelkelbb egyetemi sportklub jut rluk eszedbe, nyri vitorlzsok Maine-ben, kvfzs reggel a bartnddel, melletted egy arany labrador. Vagy, ha a nyugati parton lsz, gondolj a szrfskre, akiknek leszakadna a kpe, ha bugyiban ltnk ket. s ha tovbbi rvek kellenek, tudd meg, hogy egy felntt frfi ltvnya derkig felhzott, feszes, fehr bugyogban arra ingerel minket, hogy betrjk a fejt.

Farmerllomny s egyb megfontolsok


Nemigen van annl szexibb, mint egy pasi a megfelel farmerban s plban. Az alms pithez hasonlan teljesen amerikai farmer, ami a cowboyok kedvence, s amit filmsztrok tettek hress, letformv vlt, a divat lland darabja s pnznyelje. Mg a dalai lma is farmert visel, de csak amikor Goldie Hawnhoz

LLJ KSZEN!
A bokszer e l n y s e b b a b u g y i n l . Nem bugygyan r az s z g u m i , jobban fest benne a l b s a d e r k .

A j pasi kziknyve 147

megy ltogatba Aspenbe. Hogy milyen farmert viselsz - s hogyan viseled -, ktetekre valt rul el nemcsak a fenekedrl, hanem rlad is. A farmerra a bartnd gerjedhet, de hnyingere is lehet tle. M i n t olcs s mindenre j darab, nyilvn a farmer az els. Felhzod, s kszen vagy. De ne olyan hevesen, uram... meg kell beszlnnk nhny aprsgot. Amerika fegyverproblmja. Divatok jnnek-men-

nek, de van egy alapszably: ha a farmerod kzvetlenl az gykod fltt nyugszik, tl lent van. Nem kvnjuk ltni a fanszrzetedet, s a fegyveredre egyltaln nem vagyunk kvncsiak. Meg aztn mi rtelme a trcdat a trdednl keresglni, s minek az a tmntelen harmonikz textil a surrand krl? Mmi farmer. Ha nyolc ve nem vettl jat, mmi" farmert viselsz. Garantljuk, hogy szk, b, hnaljig r, rncos vagy rvid. A mmi farmeros pasi kioltja a vgy tzt. Hordjon ilyet a nnikd, te meg vegyl jat. Muszkli Miska. Csak akkor vgd le legombolt nyak inged ujjt, hogy mutogasd a muszklidat, ha Hazzard megye lordja vagy. Ha mutogatni akarod a karod (aminek tapsolunk), a legjobb egy feszes, fehr pl. Hurkagyurka. Kerld a szk cuccokat. Ha felszedtl pr kilt, vegyl nagyobb farmert. Es ne feledd, hogy amikor hzol, nem csak az a rszed n, amelyiket a farmer eltakarja. Ismernk egy pasit, aki kihzta a szemvegt.

148 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Ha szort az inged gallrja, figyelj oda. A hzst meg tudjuk bocstani, de olyan srccal nem lehet beszlgetni, akinek szinte lell a vrkeringse, mert a gallrja elszortja. lts ltnyt. Az ltny szexi; ne sajnld r a pnzt. Komolyan mondjuk, br nem biztos, hogy a srcok elhiszik. Ha megltnak egy pasit jl szabott ltnyben, a lnyoknak elakad a llegzetk. A nyakkend mint olyan nem rdekel minket, csak ne legyenek rajta versenyautk vagy golfozk. Tipegtippek. Az cska cip vilgt reklmfelirat a lnyoknak: ELFUTNI! Rengeteg energit fektetsz a szerelsedbe, de ha a cipd undort, gusztustalan, vagy gy fest, mint ami Kelet-Eurpban kszlt, krba veszett minden. Nem kell gy kinzned, mintha divatlapbl vgtak volna ki. Philip Seymour Hoffman imdnivalan szakadt mindig, de mg is (aki szentl hiszi, hogy az a pl, amelyiken a macska aludt, haute couture) tk j cipket visel. Ha azt hiszed, az elegancia cscsa a Danskin-fle karaktertnccip, verd ki a fejedbl. A kttt sapkkrl. Tudjuk, hogy tavaly divatosak voltak, taln mg a mlt hten is, de akkor is hlyn nztl ki bennk. A srcok azt hittk, gy festenek, mint Ashton Kutcher, Brad Pitt vagy Colin Farrell, valjban inkbb vzzel telt gumivszerre emlkeztettek. Ugyan mr, hiszen Jack

A j pasi kziknyve 149

Nicholson is vltott, s mostanban, amita frfiasabb fejrevalkat hord, mr nem gy nz ki, mintha lenne a Grincs unokatestvre dr. Seuss hres mesjbl. Csizms kandrok. Hacsak nem Texasban lsz, ne viselj cowboycsizmt (vagy -kalapot) ltnyhz. Ez elfogadhat volt az 1980-as vekben, amikor a Dallas ment, de ha a napi munkd nem lasszzs, tartzkodj tle. Egyszer valaki azt mondta, a macknadrg a remny halla. Egyetrtnk. Csak akkor vedd fel, ha azt akarod, ne kvnjunk. i

Tkrm, tkrm Amit te ltsz /Amit lt


FRFI: Az ujjatlan necctrikd kellemes, rajta NASCAR felirat. Szexi s szells. N: Bepillants, de nem a lelkedbe, hanem a szrs hnaljadba. Igazolja, hogy csak a btyja s mkorcsolyabajnokok viselhetnek neccbl kszlt cuccokat. FRFI: Guatemalai mellny, amelyet akkor kaptl, amikor Dl-Amerikban nkntesknt laksokat ptettl a szegnyeknek. Vilgutaz vagy, fejlett a trsadalmi tudatod, a kk mellny kiemeli a szemed sznt. N: Kvlet a hetvenes vekbl egy olyan mellnyben, amelyiket akkor kellett volna kidobni, amikor a Sonny s Cher Show kiment a divatbl.

150 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

FRFI: Istenien mutat a tested a minimlis tornatermi cuccban, kidomborodnak a legjobb tulajdonsgaid. Tkletes csajok flcspshez. N: Rpa Rudi kikandikl abbl a rvid sortbl. Igazn be kellene mr tiltani a lasztexet. FRFI: Igazn mks a pld a LE A JGVAL! felirattal. N: Igazn mks a pld a LE A JGVAL! felirattal.

gyba, gyba, gyba


Mit viselj az gyban? Ha veled van a bartnd, tbbnyire azt szeretn, ha dmkosztmben lennl. Vannak srcok, akik nem szeretnek gy aludni, s felvesznek egy csinos alsnadrgot (lsd fent) meg egy plt. Ok, de a flanelpizsamig ne menj el. A bartnd a pasijval akar hlni, nem a kisccsvel. Ha a reggeli kvnl csak csbos alst viselsz, fell semmit, a bartnd legszvesebben azonnal visszarngatna az gyba. Alhatsz pucron, vagy lehet rajtad brmi, csak arra gyelj, hogy az gyban soha ne viselj fldugt, szemmaszkot, horkolsgtlt, zoknit s olyan inget, amelyikbe beleizzadtl, s kerld a selyempizsamt is - ilyesmit csak Al Pacino engedhet meg magnak A sebhelyes arcban, vagy az, aki mr elg ids s rokkant, s persze a Hustler magazin szerkesztje.

A j pasi kziknyve 151

A trtnelem tipp-topp fazonjai


XIV. LAJOS: p a r k t s magas sark c i p t hordott, a hlgyek m g i s versengtek r t e . N a p k i r l y n a k lenni j. TEDDY ROOSEVELT: frfias frfi, a szabad vilg vezre. Z m k s t m z s i ltre e g y f o r m n e l e g n s volt ltnyben s v a d s z s z e r e l s b e n . A John L e n n o n - s z e m v e g e t hozta divatba, jval Lennon e l t t . ALBERT EINSTEIN: a pasinak t z b a r t n j e volt, s ha valaki k p e s kerek puhakalapot s g y r t t l t n y t viselni, s m g i s e l l l n i a r e l a t i v i t s e l m l e t t e l , akkor brmit tesz, divatos lesz. JAMES BOND: ugyan a k p z e l e t s z l t t e , de az, ahogy Connerytl Craigig Bond az egyszer, fekete szmokingot viseli, az t n y l e g szvdgleszt. A M A G N Y O S LOVAS: ez a korai amerikai t v h s hozta divatba a feszes, f e h r n a d r g o t , rojtos k e s z t y t s fekete maszkot. Ha h v s o d r a a l v i s s z a j n , jl c s i n l s z valamit. BARACK OBAMA: elegns s kellemes l l a m f r f i . Konzervatv, stt ltnyk szolid n y a k k e n d k k e l . Ha az embert nem a k l s e j e , hanem a cselekedetei szerint tlik meg, m i n d k e t t b e n nyer. D V I D LETTERMAN: n e h z szrevenni b r m i t a fogai kzti rsen s borotvales e l m j n kvl, de ahogy ki-be gombolja a z a k j t s a n y a k k e n d j t simogatja, a tl szexi az i n g h e z " kifejezs jut az esznkbe. Eltndnk, milyen volna, ha minket gombolna ki, s simogatna. SHREK: jl h a s z n l j a az a d o t t s g a i t , s ragaszkodik a karcsst zld sznhez. M I C I M A C K : i m d j u k azt az des, cskolni val pofjt, br azzal nem r t n k egyet, hogy nem hord nadrgot.

152 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

A tisztasg fl kegyessg?
Immr beszltnk arrl, mit viselsz szpsges tenmagadon, no s mi van szpsges tenmagaddal? Pldul az orrodbl kill szrszlakkal? Nehogy azt hidd, hogy csak nagypapkkal fordul el ilyesmi, hidd el, megesik brmikor s brkivel. s mint a legtbb sorscsaps esetben, a kzelllkat rinti a legslyosabban. A bartnd kptelen figyelni arra, hogy mit beszlsz, vagy jl megszeretgetni, ha azt ltja, gy nylnak ki az orrodbl azok a szrszlak, ahogy a sikong tinilnyok nylklnak egy-egy popsztrrt. Ha vgzel ezekkel a ronda szrszlakkal, egy denevrekkel teli barlang se okozhat gondot. Knyrgnk, szerezz be egy orrszrzetvgt, s hasznld. Ugyanez vonatkozik a fledre s az orrod klsejre is. (A legtbb bartn egybknt szvesen segt ebben; a feladat ppoly vonz szmunkra, mint a htadon lv miteszszerek kinyomkodsa. Krlek, ne fintorogj!) s ha mr a mitesszereknl tartunk, nha vizsgld meg alaposan a brdet. Nhny src mitesszerei vnebbek a bartnjknl. Vagy oda temettk Jimmy Hofft. A piszkos krm elmegy, ha ppen munkbl jttl, de az esti programnl mr gusztustalan. De ha nem vagy a Maffizk egyik szereplje vagy kzmodell (micsoda?), eszedbe ne jusson a krmdet polrozni vagy isten ments kilakkozni. Az a mi osztlyrsznk, s nem szvesen osztozunk. A gyantzott vagy szedett szemldktl is frszt kapunk. Taln azt hiszed, ettl kevsb ltszol sembernek, devaljban transzvesztitnak vagy ni szerepet jtsz japn sznsznek ltszol. Persze vgni a szemldkbl szabad, kivlt, ha olyan hossz, hogy be lehetne fonni. Csak tudj idejben megllni.

A j pasi kziknyve 153

Ami a klnit illeti, a kevesebb tbb. Ne locsolj magadra annyit, hogy egy puszi utn rajtunk maradjon az illata. Ez olyan, mintha a bcsiknkkal smaciznnk. Az az igazsg, hogy szeretjk a szagodat - tbbnyire. De ami sok, az sok. Nem szeretjk, ha a szagod keveredik az utca, a kt rval korbbi edzs, az porodott leveg s a stressz bzvel. Az utbbit kudarcizzadsnak" hvjuk, s rossz. Es ha mr itt tartunk, tudjuk, hogy nem jut eszedbe ellenrizni, de a fiilzsr undort. Vegyl fltisztt plcikt, s hasznld, mert des csacskasgokat suttogni srga ragacsba nem igazn lvezet. gyelj a csipra is. Mindenkinl elfordul, de nlkle szeretnnk ltni ibolyakk vagy koromfekete szemedet. Tudjuk, hogy felhvsunkra nem rohansz rgtn orrszrzetvgt venni. A rgi szoksok nehezen mlnak, s elismerjk, hogy a trtnelem sorn sok piszkos krm, bds frfi lt teljes s boldog letet. De hidd el, ha kicsit polod magad a megfelel helyeken, a bartndnek sokat
Sosem vagy teljesen f e l l t z v e mosoly n l k l , nos, hogy llsz ezzel? T b b n y i r e valamelyik ifj rokon hvja fel a figyelmedet, hogy a fogad s z r k e vagy s r g a . De ne l t a s d magad. Csak azt m o n d j k ki, amire m s o k is gondolnak. Figyelj oda a fogaidra, jobb lesz a leheleted, s t b b lehetsged nylik a csrzsre. R b e s z l n k a fogfehrtsre is. A d r o g r i b a n k a p h a t c s k o k k a l remek e r e d m n y r h e t el. Ha m r ott vagy, vegyl szjszagostt is, mert ha a leheleted nem d e s , akkor az e l l e n k e z j e : hullaszag , r e g g e f s z a g , p i a s z a g , c i g i s z a g . . . stb. A b a r t n d nem szl, nem akar m e g b n t a n i , de Isten nem v l e t l e n l t a l l t a fel a szjszagostt.

154 Felicity Huffman & Patrcia Woff

Amit z e n n i prblsz m e n cuccaiddal, ni szemmel m s nak ltszik; az egyik ember m a r h a s l t e s s z e n d v i c s t egy m s i k v r e s l l a t i izomcafatnak l t j a k t darab g l u t n k z t t . l t a l b a n a klasszikusra szavazunk a trendivei szemben. Az e g y s z e r s g n b i z a l m a t s u g r o z , h t lgy e g y s z e r . Azt s z e r e t j k , ha a pasi nem p v s k o d i k , s mindegy, mit visel, viszont figyel a b a r t n j r e .

jelent. Nem azt mondjuk, amit a Sir Francis Baconnek tulajdontott szls, miszerint a tisztasg fl kegyessg, csak azt, hogy tisztasg hjn egyedl fogsz hlni.

Ha a kisujjad nyjtod...
Lehet, hogy szexistnak gondolsz minket, de ha a bartnd azt mondja, Ezt nem veheted fel", valsznleg igaza van. Viszont ha a kisujjad nyjtod, rgtn az egsz karodat akarja. Aha", gondolod, ha a bartnmre hallgattam volna, szebb lenne a frizurm, jobb ingeim, klasszabb cipim lennnek, s jobban ltztt, sokkal poltabb eunuch volnk." Hogy meddig nyesegetheti a klsd, anlkl, hogy gy reznd, lenyisszantotta a mogyoridat? Hol lp t egy olyan hatrt, ahonnantl az egsz elveszi a frfiassgodat? Csak te tudhatod. J dolog, ha tancsokat kapsz a bartndtl, de ha vadul csatztok egy narancssrga nadrg fltt, nem a nadrgrl van mr sz, hanem arrl, ami benne van. Csak addig fogadd el a tancsait, amg a tkrbe nzve mg magadat ltod. Az ltzkdsed megvltoztatsa nem azonos a te megvltoztatsoddal.

13.FEJEZET

EGY
KIMARADS

KIS

Jenny akkor jtt r elszr, hogy tetszik egy finak, amikor Steven Goldstein
fejbe rgta egy focilabdval harmadikos korukban. Pokolian fjt, de legbell Jenny rlt. Steven nemcsak kedvelte t, hanem ezt gyakorlatilag nyilvnossgra hozta az egsz iskola eltt. Ha egy fi ekkort rg egy labdba mindenki szeme lttra a jtsztren, nyolcves korban, az olyan, mint amikor Tom Cruise fel-le ugrndozott Oprah pamlagjn, gy harsogta vilgg a szerelmt. Ahogy Jenny ott lt az iskolai rendelben, fejn a hideg borogatssal, rjtt, hogy az letben vltozs trtnt. Felsben a dinamika kezdett megvltozni. Ha egy finak tetszett Jenny, telefonlt, s rkon t beszlgettek telefonon. s ha Jennynek tetszett egy fi, kldtt neki egy levlkt egy bartn kzvettsvel. Egyszer, amikor igen mersznek rezte magt, Bobby Mortleynak olyan levlkt kldtt, amelyen x-et kellett tennie valamelyik kockba:
Kedvelsz engem?"

Nagyon. Kicsit. Kzepesen.

160 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Amikor a levlke visszajtt, Jenny szve majd kiugrott. Bobby a legfelst ikszelte be. Jenny a hetedik mennyorszgban lebegett... amg msnap az ebdlben Bobby r sem nzett. Akkor sszeomlott. A kzpiskola megvlts volt. Nem volt tbb hajcibls, fejbe rgs, htraarc. Ha egy finak tetszett Jenny, az beszlt, flrtlt, nha mg el is hvta valahov. Volt mozi, pizza, egy kis cskolzs, egy kis tapizs. De brmennyire heves volt is az a tapizs, amikor msnap Jenny megltta ifj szerelmest a folyosn, a src, aki a kocsi hts lsn mg Valentino volt, talakult valami teljesen msfajta fi-llatt, aki komoran nzett r alig pelyhedz bajusza mgl. Jenny korn megtanulta, hogy a pasik viszonylag knnyen tudtodra adjk, hogy tetszel, de elgg nehezen vllaljk ezt nyilvnosan. A te bartnd is megtanulta ezt, ezrt vizsglja olyan alaposan a nyilvnossgnak mutatott szemlyisgedet. Csodlod?

Egy kis figyelmessg


Otthon knny gy bnni a bartnddel, mintha lenne a szobban az egyetlen n - valsznleg gy is van. De ha elmentek szrakozni, sokan versengnek a figyelmedrt: a bartod, a mobilod, a csapos, az a dbbenetes kebelcsoda, aki ppen belpett. Figyel a vilg, de a bartnd is. A tettek hangosabban beszlnek a sznl, s a nyilvnossg eltti cselekedeteid szinte ordtanak a bartnd flbe. Akr kvzban vagytok, akr szletsnapon, akr az autszalonban, a bartnd arra vgyik, hogy

A j pasi kziknyve 161

ugyanaz a figyelmes pasi lgy, aki az elz este lehzta a tangjt. Kvetkezetessgre s udvariassgra vgyik. Neki ezek szmtanak. Vedd fel a rendthetetlensg fnyl pncljt, s gy odalesz, hogy konzervnyitval fogja lefejteni rlad. De ha szabadjra ereszted az elkalandoz tekintet bels ripkt, jobban vrja, hogy j pasit fogjon, mint te az j bartnt. Azt hiszed, nehz? Nem az. Ne hidd, hogy jabb viselkedsi aknamezrl van sz. Inkbb olyan terlet, ahol sok j pontot szerezhetsz csekly erfesztssel. Nzznk szembe vele. A lc elgg alacsonyan van. Nyilvnossg eltt egy parnyi gesztus is - kinyitod az ajtt, felllsz, amikor visszajn az asztalhoz - igen sokat jelent. Bnj jl a lnnyal a nyilvnossg eltt, s nyert gyed van.

Velem van
Mind lttunk mr olyan pasit, aki rendszeresen randizik egy lnnyal, de mintha sosem lenne teljesen vele. Tvolsgot tart, alig r hozz (amg haza nem rnek), s sosem mondja magrl, hogy a pasija. Ez teljesen hibs viselkeds. Nem lehet egyszerre kt trflen jtszani. Mint az ingatlangynk, aki kitesz egy ELAD tblt olyan hzra, amely nincs a piacon, az ilyesmi szemtsg, becstelensg, s semmi rtelme. A nk nem butk. Mi tudjuk, hogy azzal a lnnyal van, teht olyan pasit ltunk, aki nem akarja elktelezni magt. A dologban az a vicc, hogy amikor olyan pasit ltunk, aki csgg a bartnjn, s elhalmozza figyelmessggel, azt gondoljuk: Abban a pillanatban, ahogy a csaj lelp, ez a pasi kell nekem."

162 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Az egyik bartunk mindig hrom lpssel a bartnje eltt vonult, mintha lett volna a kirly, a lny meg a ksrete. Vgl a lny runt, s szlt, de a src nem rtette. Szmra ez rgi szoks volt, szre se vette. De a bartnjnek rengeteget elrult. gy rezte, a gyors gyaloglssal a pasi azt fejezi ki: A CSAJ NEM VELEM VAN. Ahogyan minden n, is igen rzkeny volt az rtkre vonatkoz gesztusokra. Ez olyan neurotikus vons, amellyel szmolnod kell, annak ellenre, hogy mr azeltt ltezett, hogy te belptl volna a kpbe.

LLJ KSZEN!
Szinte b r m i t mondasz vagy teszel, az a mi r e l a t v r t k n k e t fejezi ki a v i l g b a n , s ami m g fontosabb, a s z v e d b e n . Erre nem vagyunk b s z k k , de ezzel nem vagyunk e g y e d l . Ne feledd: neked is megvannak a magad n b e c s l s i p r o b l m i , s t l n k n h a igen k e d v e z r t k t l e t e t kapsz.

A j pasi kziknyve 163

Egy kis kiruccans Amit a frfi lt/Amit a n lt


Munkahelyi karcsonyi buli FRFI: Csupa haver, ingyenpia, egytt bulizhatok a fnkkel. N: Csupa idegen meg a pasija, aki szemltomst pilsban akar kitnni, amg neki a knyvelsrl Ed monolgjt kell hallgatnia, hogy mekkora Star Trek-rajong volt hajdann. Mr megint. nnepi vacsora FRFI: Megrkezik a bartnje. rl neki, de nem mehet oda, hogy dvzlje, mert a legjobb bartja ppen egy trtnet kzepnl tart. N: A pasija mg arra sem kpes idt szaktani, hogy dvzlje. Kr volt eljnnie. Romantikus este FRFI: Kpes vagyok elvinni egy drga tterembe, amikor az a nagy bokszmeccs van a tvben. Micsoda ldozat, micsoda figyelmessg, micsoda j pasi vagyok. (Mi van abban, ha nha belehallgatok, hogy ll a meccs?) N: Magnyos lny, aki knytelen az estt mogorva, szrakozott pasival tlteni, aki egsz vacsora alatt a mobiljra rkez e-maileket vrja.

164 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Pedig nem kell sok, hogy a bartnd gy rezze, trdsz vele. Sarah bartnnk a pasijval, Reeddel ebdelt, s nyugtalankodott, hogy a lass kiszolgls miatt nem r vissza idejben a munkahelyre. Reed erre udvariasan szlt a pincrnek, hogy sietnek. Anlkl, hogy Sarah krte volna. A lnynak imponlt a figyelmessg s a hatrozott fellps. Ezek a kis figyelmessgek olyanok, mint az sszegyjttt kilomterek a gyakori replknl: amikor elegend jtt ssze, becserlheted egy els osztly jegyre - a bugyijba. Taln egyszeren hangzik, de gy van. Amikor gy rezzk, szeretsz, elismersz, figyelsz rnk, kvnunk. Nagyon.

Ne itt
A lnyok tbbnyire jobban kedvelik a szeretet nyilvnos megnyilvnulsait, mint a pasik. Dniel bartunk egyszer kifakadt: Mirt kell fognom a kezed, s szorosan melld lnm ebben a tgas taxiban? Nem imdhatlak csak a szememmel?" A vlaszunk, sajnos, nem. A bartnd szeretetignye, nyilvnosan s privtim, szinte olthatatlan. Persze a moziban tkarolod, nha megfogod a kezt, st olykor megcskolod az utcn, de ami szmodra nagy falat, szmra csak morzsa. Mi a gond? Mirt ragaszkodik hozz, hogy vilgg krtlje a kapcsolatotokat? Nehz megmondani. Nha csak szerelembl, nha bizonytalansgbl, nha dicsekvsbl: Nzztek, micsoda klassz pasim van, s hogy belm van zgva." Ha ez a helyzet, azt jelenti, a bartnd szerint rdemes veled dicsekedni, ht tartsd magad

A j pasi kziknyve 165

szerencssnek. Ha knosnak rzed, szelden szlj neki, ismerd el a szksgleteit, de fejtsd ki a tiidet is. Magyarzd el, hogy amikor a kzrtben sorban lltok a pnztrnl, nem igazn szeretsz lelkezni, azt inkbb olyan privt helyeken tennd, mint a hlszobd vagy a konyhd kvezete. Az a helyzet, hogy ezen a tren mindketttknek ki kell lpnetek a knyelmi zntokbl. Te knytelen leszel nha akkor is rzelgsnek mutatkozni, amikor nem rzed, neki pedig be kell rnie valamivel kevesebbel, mint amennyit szeretne.

166 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Hogyan viselkedj vele nyilvnossg eltt


TRCBAN HORDHAT HASZNLATI UTASTS Ha b e l p s z egy buliba vagy t t e r e m b e , s a b a r t n d m r ott van, ne v e g y l j . Ha csak p r r j a l t t a d , akkor i s menj egyenesen h o z z , s adj neki nagy puszit. Ez azt jelent i : g y van, emberek, n vagyok az a szer e n c s s , akivel hazamegy", s ez n b e t e l j e st jslat.

Vond be a b e s z l g e t s b e vagy s z t o r i b a , akkor is, ha m r hallotta. Ez szemkontaktust meg olyanokat jelent, hogy K i r s t e n szerint csak k i t a l l t a m ezt, de igaz!"

s f o r d t v a . Figyelj, ha m e s l , vagy viccet mond, akkor is, ha m r hallottad. Ne n z z m s h o v , ne kalandozzon el a figyelmed. T m o g a s d , karold t , mondj a t b b i e k n e k olyanokat, hogy E z remek" vagy E z tetszeni f o g . " Nem kell nevetned a v i c c n , de mellette kell lenned.

A j pasi kziknyve 167

Ne felejtsd el bemutatni a b a r t n d e t . K z e n f e k v n e k l t s z i k , de c s o d l k o z n i fogsz. pedig r l n i fog, ha bemutatod a b a r t a i d n a k , akik olyasmit mondanak, hogy V g r e . Annyi c s o d sat hallottunk r l a d , hogy m r azt h i t t k , Bili csak m e g l m o d o t t . " Mondj h t nekik ilyeneket, a z t n kasszrozd be a jutalmat.

A b a r t n d tudja, hogy b r m e n n y i r e szereted, akad m s l t n i v a l is. O k . Mi sem vagyunk vakok. Nyugodtan m e g n z h e t e d a csinibab k a t , ha nincs ott, de ha e g y t t vagytok, ne tedd. Ha Eva Longoria j n be bikiniben, a bar t n d e l t t ne skubizd. Hidd el, nem ri meg.

Ha m r a s t r l s n l t a r t u n k , ne k v e s d Narcissus p l d j t . Az olyan pasi, aki m a g t n z i minden t k r z f e l l e t b e n - kirakat, visszapillant tkr, kanl -, kibrndt. Egy l n y se k v n olyan pasival l e f e k d n i , aki szebbnek tartja m a g t n l a .

F e l l l n i , amikor a b a r t n d v i s s z a j n az asztalhoz, kinyitni neki az a j t t t a l n r g i m d i nak hangzik, de a l e g t b b l n y i m d j a . A koc s i a j t r a is vonatkozik.

14.FEJEZET

TON
TFLEN

Az aut nmagban kln vilg. Kzlekedsi eszkz, olyan hely, ahol


a nyilvnossg eltt teljesen egyedl lehetnk, a terpia egyik formja; hlszoba, afrodizikum, bnbak, az uralkods, a megbkts, a bossz, a krkeds, a bosszants eszkze; a kzvetts formja; a ktds mdja; a hmvessz meghosszabbtsa; szomor knyszer; valdi ned kiterjesztse; gyllt ned kiterjesztse; akadlyoz teher; elrhetetlen gret; jtk a benned lakoz gyereknek; kikt a vilg ell; egy darab szar, utlod; menekls; kit. Nem csoda, ha ti, srcok, szeretitek az autt. A bartnd bizonyra nem annyira rdekldik a kocsik irnt, mint te, s nem ismer fel egy 1954-es Plymouth blablt akkor sem, ha cseresznyepiros. Tged viszont nem tud felizgatni egy olasz retikl, teht kvittek vagytok. Taln. Te meg a bartnd bizonyra sok idt tlttk az autban, s mert mindketttknek sajt elkpzelse van a vezetsrl (nem is szlva a kocsi polsrl, a zenrl, a mobil hasznlatrl s a trkpolvassrl), a kocsi vitk forrsa lehet. gyelj ht az tjelz tblkra:

172 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Veszly: lees vrcukor Veszly: hbortos vezet Tarts jobbra, kivve, ha nem Lgy vatos, ksd be magad. Ha ktyra futtok, gy legalbb lesz nmi eslyetek, hogy egyben megsszatok.

Sofrtpusok
A BBC szerint a frfiaknak van egy olyan gnjk, amilyen a nknek nincs. Senki sem tudja, mit mvel ez a gn, de miutn titkos laboratriumunkban (Patti 1995-s Honda Civicjben) kiterjedt kutatsokat vgeztnk a frfiak jrmbeli viselkedst illeten, megllaptottuk, hogy ettl a gntl a frfiak nemcsak arra kpesek, hogy eltalljanak gyorsan mozg labdkat, s prhuzamosan parkoljanak, hanem meghatrozza azt is, milyen sofrtpus vagy. Vin Diesel. Egyes srcok mintha tesztoszteronpirult vennnek be, mieltt a volnhoz lnek.

Amikor ketten vagytok a kocsiban, a bartnd gy rzi, ez a p r k a p c s o l a t ideje. (Amikor fogat mosol, neki az is az.) Te nyilvn gy r z e d , a tettek ideje, el kell jutni valahov, vagy p p e n s z a b a d i d . k t d n i akar. Te vezetni. rtjk. Tudjuk, hogy i d e g e s t k tudunk lenni, de azt nem, hogy nektek (a szexen kvl) mi a p r k a p c s o l a t ideje, h t prblkozunk.

A j pasi kziknyve 173

Ordtoznak ms vezetkkel, kromkodnak, fenyegetznek. Lehet, hogy te ezt frfias vezeti stlusnak tartod, de a bartnd szerint inkbb orvoshoz kne fordulnod a dhkitrseiddel. Lgy Vin Diesel a szabadiddben, de ha a bartnd a kocsiban l, vegyl be nyugtatt. Gilligan. A hatvanas vek npszer tvsorozatnak hse hajtrst szenvedett. gy jrsz te is a bartnddel, tbbrnyira otthontl. A lny rlne, ha ura lennl a helyzetnek, ht induls eltt tankolj, s tanulj meg gumit cserlni. Ha nem megy, legyen nlad az autment szma. Semmi nem lohasztja le jobban egy lny libidjt, mint ha az t szln kell csorognia, mert a pasijnak nincs meneklsi terve, s nem tud kereket cserlni. Flix. Beleizzadsz, ha a bartnd kint valamit a kocsiban? Tisztra, mint a Furcsa pr Felixe! A bartndnek ez a viselkeds azt jelenti, neked fontosabb a kocsid krpitjnak az llapota, mint az knyelme. Nem ppen hzelg. Az utn kezdj ht takartani, hogy kitetted t. (Persze a disznlt sem szeretjk. Nem knyelmes talpalatnyi helyet keresni derkig ll hulladkban.) Fittipaldi. Ha azt hiszed, a sebessg egyenl a szenvedllyel, azt is hiheted, hogy a leggyorsabban gy juthatsz a bartnd bugyijba, ha rn-

/ 74 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

knt 240 kilomteres sebessggel repted. meg valsznleg rmlten kapaszkodik, s sajnlja, hogy nem rt vgrendeletet. Ha teht nem kifejezetten kri, Lssuk, mit tud a verda" (mert akkor meglelted a lelki trsad), menj feleolyan gyorsan. A haverokkal versenyezz. Verdabuzi. Csak a jrgnyrl tud beszlni. A bartnje kifejezstelen kpe se riasztja el attl, hogy doblzzon a dupla turbval meg a hajtkerkkel, blablabla. Lehet, hogy fantasztikus ficknak kpzeled magad, aki rdialkatrszekbl ssze tud rakni egy Fordot, de a lny csak a lzrt ltja az autboltbl, akit gimiskorban messzire elkerlt. Fabio. Ahogy a hres, olasz szrmazs fotmodell, a kocsijt divatcikknek, a bartnjt a rajongjnak tekinti. Magt a tkletes olasz gpnek ltja a tkletes olasz gpben. A bartnje a legjobb esetben is csak hi pozrt lt, aki letveszlyes, hiszen a mosolyt nzegeti a visszapillant tkrben, radsul a motorhztet alatt megbj lernek kellene ptolnia azt az ert, ami nem bjik meg a nadrgjban. Ha ez ismersen hangzik, kltzz Eurpba.

A j pasi kziknyve 175

Zskutca
Tudod, mirt bolyongott Mzes negyven vig a sivatagban? Mert nem krt tbaigaztst. Hallottuk a vicceket a frfiakrl, akik nem krtek tbaigaztst, s nem ismteljk meg ket (az elbbit kivve, mert az tnyleg j). srgi gy: a frfiak nem krnek, a nk nem rtik, mirt. De szerintnk igazsgtalanul vdoljk a srcokat ebben az gyben, flrerts az egsz. Nem arrl van sz, hogy a srcok utlnak tbaigaztst krni, hanem azt utljk, ha nem ltszanak hozzrtnek s a helyzet urnak. Nem haragszunk. A bartnd msknt ltja. Szerinte tbaigaztst krni nem a gyengesg jele; s ha tancsot ad, nem azrt, mert nem hisz benned. az egszet mkd partnerkapcsolatnak ltja. Azrt akar megllni s tbaigaztst krni, mert a partnered, s segteni akar. Nem tudja, hogy ez tged bosszant. Szmra ez nem nagy gy, csak egy kis tbaigaztst krtek ti ketten a benzinkutastl. A bartnd nem tudja, de azzal segtene, ha azt mondan neked: Tudom, hogy odatallsz, drgm." Ti, srcok bizalmat rdemeltek, btortst s csodlatot. Mert nem arrl van sz, meddig tart, amg megtallod az IKEA-t, a sztriptzbrt, vagy a szllst. Hanem arrl, hogy a bartnd - s vele egytt a vilg - alkalmasnak lt-e. Neki az a dolga, hogy teret s idt adjon neked ehhez. De ha vgl rjssz, hogy fogalmad sincs, merre menj, ideje, hogy megllj, s letekerd az ablakot.

176 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Karbantarts
Ha mr az alkalmas frfiaknl tartunk az autikban, essen sz a karbantartsrl. Vegyk Betsey bartnnket. Rendesen kipakolt a pasijnak, Jeffnek. A panasza? Nem trdik vele, nem elgti ki a szksgleteit. Mirt nem masszrozza meg a vllt a hossz munkanap utn? Mirt nem fz vacsort? Mirt nem vesz neki soha ajndkot csak gy? Jeff nem hitt a flnek. Mirl beszlsz?", mondta. Szerinted ki cserl olajat az autdban? Ki tlti fel az ablakmost? Ki ellenrzi a fkeket? Nzz rm, szivi, mert n vagyok az." Tessk. Amikor Betsey meslte el a trtnetet, a pasijrl szlt, aki egsz szombat dlutn a garzsban szszmtl, amikor moziba is mehetnnek. Amikor Jeff meslte, olyan szombat dlutnrl szlt, aki a bartnjrt dolgozott, volt a legjobb pasi. Ddelgette a lnyt, a rendelkezsre ll kpessgeinek felhasznlsval megtett mindent a biztonsgrt, habr a lny ezt nem ismerte fel. Nha olyan ton-mdon adsz, hogy nem vesszk szre az erfesztst. Mondtuk mr, most ismteljk: a valsg relatv. Ami a frfinak olajcsere, a nnek elhagyatott dlutn.

Az anyslsen
A vezetsi stlust nem kell szeretned ahhoz, hogy t szeresd, ahogy neki sem kell szeretnie azt a rmes vrs nadrgodat (lsd az ltzkdsrl szl fejezetet). Van vlasztsod. Vagy rszlsz, ha tl lassan engedi ki a kzifket,

A j pasi kziknyve 7 77

vagy megint rossz helyen fordul be, vagy htradlsz, s lvezed az utazst, ha kicsit ksbb rtek is oda. Nha fontosabb, hogy kedves lgy, mint hogy igazad legyen. Ha nem rzed magad biztonsgban, az ms. Hogyan figyelmeztesd, hogy lasstson, ha nem akarod, hogy gyvnak tartson? Sose mondd azt, hogy Ettl ideges vagyok" vagy Meg akarsz lni?" Inkbb ezt: Nem is tudtam, hogy ez a kocsi gyilkos fegyver" vagy Szp hall, amikor kt tonna fm lapt ssze". Ha egy kis szerencsd van, veszi a lapot, s lasst, s te megred a kvetkez szletsnapodat. s, figyu, regem: lgy okos. Ha nem tudod elviselni, hogy ms vezet, lj te a voln mg, hadd szekljon a bartnd. Fog. Beleszlni a vezetsbe a n szmra nha ppen olyan ellenllhatatlan, mint beszlni a bartjhoz, amikor az mssal beszl telefonon. Tudod, mire gondolunk. Te beszlgetni prblsz, meg folyton kzbeszl: Mondtad, hogy visznk dessget? Mi olyan vicces? Ksznd meg nekik a vacsort. Mondtad, hogy bartokkal megynk?" Mikzben te beszlni prblsz valakivel a vilg tls vgrl. Az ilyen bartnk nem lljk meg, hogy ne segtsenek" a pasijuknak rmenni a j svra", lasstani kanyar eltt" vagy nem elfelejteni, hogy szombaton az autplya gyorsabb". A httrben beszlk ppen olyanok, mint az anyslsrl vezetk. Az ilyeneknl hrom a K: korriglnak, kritizlnak, kunyerlnak. Ha rd jnne brmelyik K, fogd be. Ha csak t percig brod, ok; holnap tz percig is menni fog. Akkor aztn a csendben szunyklhatsz, vagy tervezgetheted a kvetkez zleti lpsedet, pedig tartalmas

/ 78 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

egyttltnek vli majd a hallgatsodat. Ha megkrdi, mi jr a fejedben, llj el a mindig mindent megold mondattal: Rd gondoltam, drgm. Csak rd". Es trj viszsza a becses csendhez.

Veszlyes zem
Mobil a kocsiban. Azt hittk, a hvsvrakoztats az egyetlen mdja annak, hogy kt embert srtsnk meg egyszerre, de telefonlni, amikor a partnereddel vagy a kocsiban, ugyanerre kpes. Elhisszk, hogy a kocsi irodaknt s chatszobaknt is szolgl. Pompsan lehet benne elmaradt hvsokat lebonyoltani. De sok vitra ad okot, mert a hv nem tudja, hogy a kocsiban lv msik szemly kirekesztve rzi magt. Nem knny eset, ha mnikus mobiloz vagy, de a megolds egyszer: randi idejre kapcsold ki a mobilodat. Ha felttlenl telefonlnod kell, tisztzd a dolgot az utasoddal. Zene a kocsiban. Mit hallgatsz, s hogyan? A legtbb pasi nagyon hangosan szeret zent hallgatni. Lehet, hogy a bartnje is szereti a hangos zent, csak nem anynyira hangosan. Lehet, hogy a lny szvesebben hallgat beszlgetmsorokat, te pedig szvesebben mennl ilyenkor fogorvoshoz. Te a gengszterrapet szereted, viszont akkor inkbb menne ngygyszhoz. Ezekre az zlsbeli klnbsgekre egyetlen megolds van: ebbl is egy kicsikt, abbl is egy kicsikt.

A j pasi kziknyve 179

Szex a kocsiban. Ha csak olvasol rla, mr attl is meleged lesz, mi? De kiss knyelmetlen. Alapjban vve huszont ves kor alatt megengedett. s szexi, hacsak: A kocsid nem Mini. Vagy Ha ez az egyetlen megolds, mert mg a mamddal laksz, s csak a kocsiban lehet. Ha nem tudsz hov menni, menjetek szllodba. Huszont fltt a szex a kocsiban csak klnleges alkalom vagy hirtelen jtt tlet lehet, vagy amikor: Klnsen hajlkonynak rzed magad. Vagy Viagrt vettl be, s le akarod dolgozni azt a legends ngyrs erekcit. Ha teherautd van, akkor se prblkozz. A legjobb esetben az 1970-es veknl megrekedt perverznek fognak nzni.

traval
A kocsiban fognak taln a leglvezetesebben leszopni; a kocsiban fognak taln a legkellemetlenebbl letolni. Nem tudjuk, mirt, de nha a legfontosabb beszlgetsekre is a kocsiban kerl sor. Tudod, amikor hazartek, lelltod a motort, s mg egy rt dumltok a kocsiban. Szeretnnk tudni, hny kezet krtek meg kocsiban, hnyan hatroztk el az sszekltzst kocsiban,

180 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

hnyan szaktottak; hny ilyen hossz beszlgets vgn vontk le a kvetkeztetst, hogy a csaj menthetetlenl lktt, a pasi remnytelen seggfej. No persze nem New York Cityben, ahol a taxi egyrs vrakozsra rmegy egyheti bred. Az letedbl sok minden trtnik a kocsiban. Fontos s flsleges. J s rossz. Igyekeztnk kevs s egyszer tancsot adni. Kvesd ket, s j utat.

A j pasi kziknyve 181

Tz mondat, amelyet sosem hallasz a bartndtl a kocsiban


1. 2. 3. 4. Kilencre t o n akarok lenni. Rosszul van b e l l t v a a k e r k . Hallod, hogy z r g valami? Ez a kocsi nagyon kis t e r l e t e n meg tud fordulni. 5. T k l e t e s a h m r s k l e t . 6. I g a z b l egy kamiont s z e r e t n k . 7. Micsoda basszusa van ennek a h a n g s z r n a k . 8. Nem, nem kell megadnunk, pisiltem otthon. 9. Nincs s z k s g e m a t k r r e , m r kisminkeltem magam. 10. Meghallgatjuk a meccs v g t ?

Tz mondat, amelyet sosem hallasz a pasidtl a kocsiban


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A v i s s z a p i l l a n t t k r s e g t s g v e l kifestheted magad. Olyan fincsi meleg van itt. T e s s k , itt egy v i l g t t k r . Mennyire lehet ezt az l s t h t r a t o l n i ? Milyen klassz, nagy kerekek! N z d , e l f r minden cuccom. A k a b r i k nem b i z t o n s g o s a k .

8. Sosem mosom le a kocsimat. 9. r e g vagyok n m r a sportkocsihoz. 10. g y r l k , hogy kettesben l e h e t n k .

15.FEJEZET

EGY KIS

TR

A pasim azt mondta, szksge lenne egy kis trre... ht kizrtam, A bar
tom azt mondta, szksge lenne egy kis trre... ht a fejhez vgtam a Csillagok hborja dszdobozos kiadst. A pasim azt mondta, szksge lenne egy kis trre... ht betrtem a laksba, s elvittem a zenegpt, a plazmatvjt s a dvnyt." Es gy tovbb. A tr - a pasi, a n, a mink - annyi mindent jelenthet, s egyiknek sincs semmi kze a trhez, viszont mindnek kze van a tvolsghoz. A fick, aki kiejti ezeket a szavakat, nem tbb helyet kr, hogy kinyjthassa a lbt, hanem vltoztatni akar az lsrenden. A pasi szmra a tr lehet a vgs hatr: kaland s izgalom, klingonok, rutazs s csinos fldn kvli lnyok lengn ltzve. De szabadid is a fibulikhoz, lehetsg, hogy legurtson egy srt Spockkal s McCoyjal. De a bartnd szmra ugyanez azt jelenti, hogy otthagytad az rhajn a robottal s a liofilizlt kajval. Azt mondani a bartndnek, hogy trre van szksged, olyan, mintha Supermannek mondand, hogy ksz a kriptonit, s a hatsa is ugyanolyan vgzetes lehet: ugyanaz a tehetedensg s flelem. Trdre knyszertheti t. A min-

186 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

dig a rejtett jelentst keres bartnd ezt rtheti gy is, hogy ma este a fikkal krtyzom", de gy is, hogy nem megy, szabad akarok lenni". Fl, hogy amikor teret krsz, valjban gy gondolod, le akarok lpni innen, el tled, rlk, hogy megismertelek, adios, au revoir, auf Wiedersehen, vigyzz, meg ne ssn az ajt, amikor kimsz". s tudod, mirt hiszi ezt? Mert ltalban gy is van.

Korbban mr birtokolt kapcsolat


Az emberek szvesen adnak hangzatos neveket a nehezen fogyaszthat dolgoknak. A hasznlt autbl" korbban mr birtokolt" lesz. A munkanlkli" ppen kt projekt kztt" van, s az alacsony" testmagassg tekintetben htrnyos helyzet". A meneklsi tervedet nha gy fogalmazod meg, hogy leugrom egy csomag cigirt". Lehet, hogy a bartnd mg nem beszl folykonyan frfiul, de felismeri a ltszlag rtalmatlan mondatbn a fenyegetst. Tudja, hogy a szksgem van trre" ltalban azt jelenti, hogy:

GPS

- Bartn-elhelyez Rendszer

S z k s g e m volna trre." A b a r t n d p n i k b a esik ettl a h r o m sztl, ahogyan te a frfias t p u s kopaszods" h a l l a t n .

A j pasi kziknyve 187

Valjban szaktani akarok veled, de nem merek, adj ht nhny napot, aztn majd felhvlak, s telefonon szaktok (vagy e-mailt kldk, ha igazn gyva vagyok). A munkahelyemen van egy csinibaba, szksgem van egy kis idre, hogy eldntsem, lecserljelek-e vele. Fojtogatnak s undortnak talllak, de biztos vagyok benne, hogy ez csak az n problmm, ht szemtl szembe nem mondom meg. Csods vagy, igazn szeretnk veled maradni, de nem maradok, ha teht nem ltlak egy ideig, remlhetleg hinyozni fogsz. Ha n e m . . . ht nem. Kell egy kis id, hogy beszljek rlad a bartaimmal - hogy megerstsenek abban, hogy rlt vagy -, mert szaktani akarok. Ha ebben a helyzetben tallod magad, s a mondat fel akar trni a lelked vagy a gatyd mlyrl, stop! 1. Knnyedn cserben akarod t hagyni. 2. Gyva vagy. 3. El akarod kerlni az tkzst s a vele jr srlseket. 4. Mindhrom igaz rd.

188 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Trdsed, titkolzsod, teszetoszasgod csak nehezti a bartnd helyzett. Ht ne prbld enyhteni a csapst. Ha kezdesz gy bnni a bartnddel, mint egy bncselekmny helysznvel, ahonnan meneklni kell, r fog jnni, hogy valami nem stimmel. (s mindenki tudni fogja, hogy bncselekmny sznhelyrl msz el; azaz mindenki bnsnek fog tartani.) Ne prblj sumkolni. Mondd meg neki az igazat. Csak annyit, hogy: 1. Nem akarok mr kizrlagos kapcsolatot." 2. Tartsunk egy kis sznetet vgre." 3. Nekem ez nem megy tovbb." 4. Brmelyiket vagy mindhrmat.

Pasik bna kifogsai valdi helyzetekben


HAL:* S z k s g e m van trre, a b t y m f l t k e n y . " MIKE: S z k s g e m van t r r e , t a l a k t o m a l a k s o m a t . " tudod... n nem... nem nagy..." WILL: S z k s g e m van trre, most tiszta rlet a m e l . "

DOUG: S z k s g e m van t r r e , n csak... az van...

Boldog-boldogtalan: S z k s g e m van trre, annyi minden trtnik m o s t a n b a n . "


* Az rtatlanok vdelmben a neveket megvltoztattuk. (Nem igaz.)

A j pasi kziknyve 189

Lnyoknak tilos a bemenet


Azta, tudjuk, hogy szksged van a bartaiddal tlthet idre, amita kitetted a gyerekszobd ajtajra a LNYOKNAK TILOS A BEMENET tblt. s egyes bartnknek ezzel semmi bajuk. Nem csmborognak mln s elhagyottan. Igazn felnttes dolog. De ott vagyunk mi is, tbbiek. Tudjuk, hogy a bartaiddal tlttt id s az a titokzatos tr" nem ugyanaz. Tudjuk, hogy a fiid" s a szksges tr" teljesen klnbz llatok, s tudomsul kne vennnk. Ez a bkken: sok pasi arra hasznlja a bartaival tlttt idt, hogy elhanyagolja a bartnjt. A bartnd olyan, mint valami nyomoz, lecsap minden apr jelre, amely rulkodik az irnta rzett rzelmeidrl. Tnyleg nmi idre van szksge, vagy rm unt? Tnyleg olyan lvezetes a kosrlabda, vagy csak nem akarja az gyamban tlteni a vasrnap dlelttt?" Mirt nem hisznk neked? Mert jellemnk formldsnak veiben tini bartunk lemondta a programot azzal, hogy leckt r, baseballedzse van vagy flvi vizsgra kszl (jliusban?), aztn meglttuk a futcn Susy Spielberggel. s nem vsroltak. De azokon a bartnkn, akiket nem vertek t, szintn kitrhet az retlensg s az esendsg. Kiveszel egy kis szabadsgot fiprogramokra, pedig elkezd aggdni, hogy a tvolsg lehetv teszi szmodra, hogy meggondold magad, s mg kpes leszel gy dnteni, hogy nem elgg j, nem elgg szp, nem elgg rdekes, nem elgg akrmi. Msknt szlva, hogy

190 Feiicity Huffman & Patrcia Wolff

szhez trsz. s ez a te bajod, mert...? Nem. Csak azt akarjuk, hogy tudd, milyen kvetkezmnyekkel jr, ha rtatlanul egy kis szabadidt krsz. A dologban az a vicc, hogy minl jobban eltvolodsz, a bartnd annl jobban rd akaszkodik. s minl jobban kiborul attl az idtl, amelyet a srcokkal tltesz, annl jobban vgysz r. Ilyen az emberi termszet. Megmondjuk, mit tegyl: a srcokkal akarsz lenni? Nosza. Mindegy, hogy csak gy ltalban, vagy specilis program miatt: esti pkerparti, kosrlabda, kirnduls. Ha szabadulni akarsz egy idre attl a sok sztrogntl, ne legyen bntudatod. Rajta. Mg izgatott is lehetsz. Neknk is szabadulnunk kell nha a tesztoszterontl. Ha lecsap rd a neheztels cunamija, s egy kurta persze" vagy egy nyers ahogy akarod" a vlasz, ha remeg szjat ltsz, vagy egy kvscsszt vgnak a fejedhez, vedd el a zsebszmolgpedet, s vgezd el a lnymatekot: Szabadid krse fiprogramhoz + bizonytalansg = egyenes t a szaktshoz. Ha a bartndnl ez jn ki, egyenslyozd ki szeretettel s megnyugtatssal. Add tudtra, hogy alig vrod, hogy jra tallkozz vele, s felhvod, mihelyt befejezed azt a szmtgpes jtkot, a kttanfolyamot, az t orszgon t tervezett biciklitrt vagy [rd be, micsodt]. Msrszt lehet, hogy igaza van, ami azt jelenti, hogy nem bizonytalan, semmi baj az nbecslsvel, csak valban nem vagy vele eleget. Ha gy van, azrt ne mondd le a fi-

A j pasi kziknyve 191

programodat. Csak szakts idt a bartndre is, hogy tudja, eljn az is, s megnyugszik. (Persze mindig fennll annak a lehetsge, hogy hazudsz. A trre van szksgem"-et pkerpartinak lczod. Ha gy ll a dolog, lsd mint fent, mert valjban szaktani akarsz.) Ha egyik forgatknyv sem vlna be, s a bartnd mg mindig nehezmnyezi a pkerpartit, a vasrnap dleltti kosrlabdameccset vagy a srzst, krd meg, hogy olvassa el ezt a rszt, s vonuljon vissza. Mondd neki azt, hogy a szabadidd jt tesz a ketttk kapcsolatnak, s neki ppgy ldst kellene adnia a te fiprogramjaidra, ahogyan te ldsodat adod az lnyprogramjaira.

LNYOK EGYMS KZT


Tancs a bartndnek!
Ha kicsit hosszabb przra engeded a pasidat, esetleg nem akar majd m e n e k l n i . Ha mgis, gysem t u d n d megtartani. Hagyd a sintrre.

192 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Ami j

mindketttknek

Ha a bartnd elmlt tizenngy ves (s a te rdekedben remljk, elmlt), tudja, hogy minden pasinak kell egy kis id magra - ahogy minden lnynak is. Ha teht szabadidt akarsz, nosza. Ha egyedl akarsz lenni, rajta. Ha nem akarsz ott aludni - fradt vagy, sok msnap a dolgod, egy kis sznetre vgysz, csak gy -, ne aludj nla. De tudnod kell, hogy ezrt fizetned kell. Be kell dobnod kommunikcit s figyelmessget, ha egy kellemes dlutni golfjtkra, egy tollaslabdaestre vagy a szpkerklubodban tlttt napra vgysz, vagy brmi egybre, amit ti, fik, szoktatok csinlni. Szakts magadnak idt r, s lvezd, mert higgy neknk, nincs rosszabb, mint olyan pasival egytt lenni, aki szvesebben lenne mshol.

16.

FEJEZET

SZ E X

Ht itt vagyunk - a legtbben nyilvn ehhez a fejezethez lapoztatok elszr. Sajnos, nincsenek kpek. Nem mintha szksged volna rjuk. De van ebben a fejezetben olyasmi, amire szksged van: szenzcis hranyag, els kzbl. Jl figyelj, mert annak a pasinak, aki igazn felfogja az ebben a fejezetben felvzolt elveket, a bartnje a tenyerbl fog enni. Vagy amit csak akar. Kvesd az utastsainkat, csi, s bajnokot faragunk belled. Ok. Az els nagy titok. Nem mindig valljuk be, de sok szempontbl ppen olyanok vagyunk, mint te. ppgy szeretjk a szexet, mint te. Taln nem gondolunk r olyan gyakran (tlagosan a frfiak tvenkt msodpercenknt gondolnak a szexre), s taln nem gy, de igen elmlylten gondolunk r. Tbbnyire ppen olyan ficksak s ppen olyan mocskos fantzijak vagyunk, mint te. Egyms kzt egyrtelmen beszlnk arrl, hogy mit szeretnk, mit nem. s igen, arrl is beszlnk, milyen vagy az gyban. A msodik nagy titok? Ugyanakkor teljesen msok vagyunk. Ellentmondsnak hangzik? Az. Nem csak azrt mondjuk, hogy knozzunk s sszezavarjunk. Elgg zavarba ejt ez a mi segtsgnk nlkl is. Persze mi is sok

198 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

olyan pajzn, kjes, egyrtelmen szexulis dologra gerjednk, amikre te, de gyakran gy fest, neked csak ennyi kell ahhoz, hogy a paripd ki vgtasson a kapun. s ebben vagyunk msok. Ugyanaz a dolog minket legfeljebb kivisz a plyra, s nhnyszor krbekocogtat. Neknk kell az a msik dolog is, amelyikre te nem gondolsz, mert nem olyan a felptsed, hogy akkora szksged legyen r, mint neknk. A legtbbnknl az a msik dolog a kulcs. Szeretnnk mi is szguldani a plyn, lpst tartani veled - ppen annyira akarjuk, mint te -, de neknk a msik dolog kell ehhez. s a nknl az a lnyeg, hogyan jutunk el odig.

A msik dolog
Mi ht az a msik dolog? Ne aggdj. Mint mindig, most is rtheten fogalmazunk: a n szexualitsa olyan, mint a hzimozi. Ugye mris jobban rzed magad? Minden hzimozirendszerhez van hasznlati utasts, vannak vezetkek s gombok. gy van ez a bartnddel is. Sajnos, t nehezebb installlni, s nincs hozz hasznlati utasts. De ha csak egy percig tanulmnyozod a dobozbl frissen kivett, eld rakott alkatrszeket, megrzed, milyen kis kapcsoldsokat kell elszr ltrehoznod. Ha nem jut eszedbe semmi, nyugodtan krdezz. Meg fogsz lepdni, milyen beszdes nmelyik hzimozirendszer. Minden bartnnek megvan a maga gyri belltsa, alaphibi s alapbelltsai, de ritka az olyan modell, amelyiknek van szexkr funkcija vagy gyorscs-

A j pasi kziknyve 199

velje, amellyel kihagyhatnd a giccses prbeszdet, hogy nyomban rtrj a lnyegre. A bartnd szmtalan rnyi anyagot kpes trolni, ezrt figyelembe kell venned a teljes felhozatalt; vagyis azt, mi ms trtnik az letben. Ha msra figyel vagy stresszes, adj idt neki, hogy ellazuljon, kieresszen, mieltt lpsz. Mg jobb, ha segtesz neki ellazulni. Nem tudhatod, htha olyan mzlista vagy, hogy a bartnd attl lazul el a legszvesebben, ha furulyzhat. Mieltt felcsigzod a bartndet, tudnod kell, mi az erforrsa: az, hogy gy rzi, ktdik hozzd. E nlkl az intimits nlkl valsznleg nem akarja a szexet. A legtbb bartn igen sajtosan kapcsoldik az erforrshoz. Ez biztonsgi vons; ha nem megfelelen jrsz el, a n lell. Ez nem jelenti azt, hogy gyors numerrl sz sem lehet; nem jelenti azt, hogy szex utn beszlgetni kell; nem jelenti azt, hogy a szexnek komolynak kell lennie. Lehet dilis, hbortos s gyors, de a bartnt elszr be kell dugni az aljzatba. Es az te vagy.

Alli KSZEN!
A n k harminc-negyven perces e l j t k o t szeretnek (ahogyan minden szakcsknyv rja, a j n l a t o s a stt e l m e l e g t e n i , m i e l t t beteszed a h s t ) , m a f r f i a k n a k e l e g e n d harminc-negyven m s o d perc (mint a gyors v a c s o r n a k a m i k r o b n ) . Az t l e t e d , hogy menj n k fel hozzd, elbvl ugyan, de nem s z m t e l j t k n a k .

200 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

, , egy kis csk...


A vilgrt se hidd, hogy semmisg! Jl cskolni fontos. A nk taln a cskra gerjednek a legjobban. Ha neked mr megy, gratullunk, s j vadszatot. Ha nem, ideje gyakorolnod. Hidd el, hls leszel rte. A nk veken t pletyklnak a rosszul cskol pasikrl. A cskolzs mvszeti forma, s mint ilyen, tbb stlusa s mfaja ismert: a puszi, a szenvedlyes csk, az ingerl csk, az eljtkcsk, a szeretkezs utni csk, az alig vrom, hogy jra egytt legynk csk", a szeretnlek itt, helyben leteperni csk". Szinte minden alkalomra van csk, de koncentrljunk most a szenvedlyes, romantikus cskra, amelyik vagy teljes lmny nmagban, vagy valami msnak a felvezetje. Egyesek szerint a j cskra szletni kell, de mi ebben nem hisznk. Ha te vagy az a felfedezsre vr cskbajnok, nhny tipp. Kezdd gyengden. Az ajkad tud udvarolni s csbtani. Gondolj r gy, mint leggyengdebb rzelmeid kvetre. Brmi, amit a lny tudtra kvnsz adni, kommuniklhat, amikor sszer a sztok. Cirgasd a szddal az ajkt. Snassz? Nem lesz az, ha megltod, mit tesz vele. Tgy gy, mintha egy csknl nem is akarnl tovbbmenni. gy valsznleg elegend idt hagysz neki. s ne feledd, hogy nem szjzr a clod. Simogasd meg az arct, vagy leld t. Pr percnyi ebbl, aztn belphet A Nyelv. Nha, szenvedlyes percekben a nyelv lehet a nyitszm, de tbbnyire szksge van egy kis bemelegtsre. gy engedd be teht a nyelved a szjba, ahogyan

A j pasi kziknyve 201

a tested szoktad hideg viz tba: aprnknt s lassan, ne ugorj bele. s br a komolyabb nyelvmunka nha kellemes, ne vizsgld vgig a szj regt, mert mg azt hiszi, fogorvosnl van. Ezek csak tletek. Lehet, hogy a bartnd egszen msra bukik. Honnan tudhatnd? Krdezd meg tle. Ha vlaszol, lgy fogkony. Meg fogja mondani, mi j neki. Nehz olyan pasit tallni, aki jl cskol, de egy ilyet elhagyni mg nehezebb. Nhny tipp, hogy milyen cskot jobb kerlni: A bernthegyi. Semmi ajak, csak nyelv, nylas a fle is. A hulla. Mintha olyasvalakitl kapnl szjbl szjba llegeztetst, aki a mlt hten kimlt: ernyedt, ztelen, puhny. A gyk. Hossz, hegyes nyelv, mindenhov behatol, mintha legyet keresne. Mintha valami rmes kzpiskolai igazgat cskolna. A guppi. Mintha a fogorvosod vrjban ll akvrium egyik halacskja cskolna. A fogcsikorgat. Nem az a j, ha a fogaidat a fogaihoz drzsld gy, hogy csikorog. Nem. A bcsi krumplisalta. A rosszul megvlasztott mentl bds lehet a szd. A mentolos cukorka nem csak cukorka, tudod.

202 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Beszlj, bbi
Ahogy a b a r t n d n e k el kell mondania neked, mit szeret, mit nem, neked is jogod s k t e l e s s g e d elmondani, neked mi j. Ez mindenre l l , az obozstl a z a b k s i g . Akarjuk s r t k e l j k az i n f o r m c i t , kivlt, ha szeretettel a d j k . Amikor elmondod, mi j neked, nem kell n v szerint e m l t e n e d , kivel c s i n l t a d . Legfeljebb annyit: Olyan r g e n volt, nem is e m l k s z e m . " tudni fogja, hogy hazudsz, de m e g b o c s t j a . N z d , lehet, hogy sosem l n e vissza vele, de mit lehet tudni?

Ni erogn znk
Amikor gy rzed, szereted, azt akarod, hogy gynyrben legyen rsze. Ehhez az a legjobb, ha a teste szakrtjv vlsz. Itt kvetkeznek teht fentrl lefel a bartnd erogn zni: Az elme. Nzz szembe vele. Semmire nem gerjednk gy, mint a szvegedre, ahogyan szlsz hozznk, amikor mks vagy elbvl vagy, s azokra a ritka pillanatokra, amikor tnyleg felfogod, mit akarunk, mi kell neknk. Figyelj rnk igazn, s csods jszakd lesz. Ez a legfontosabb. Minden ms - jl lemaradva - csak msodik. A fl. Az egyik leggyengbb pont. A beszd s a suttogs igen hatkony lehet. Ha kicsit belefjsz a flnkbe, az is j. Prblkozz szexi dumval. A nyalogats is j, de

A j pasi kziknyve 203

ha utna megrzza a fejt, mint akinek vz ment a flbe, tlzsba vitted. A flcimpa finom rgcslsa kellemes, de a durvasgrt gyors s kemny bossz jr. A nyak. Ez nagyon fontos. Ujjak, nyelv, jhet. Rgcsls is, kivlt a nyakszirtnl, a haj alatt. Nyam. Ha egy helyen kiszvod, klassz. Kt helyen mr sok. Mell. Azt hitted, elkelbb helyen van a listn? Nem. Mondunk valami fontosat: ne szorongasd tlzottan. Nem tgy az isten szerelmre! Cici, s ahogyan mi, is azt szereti, ha cirgatjk, rtkelik s imdjk, br nmely tanulatlan tet gy bnik vele, mint holmi rgimdi rdival: csavargatja az llomskerest, nyomkodja a gombokat. Igen, tudjuk, hogy hangulatba hoz, de ne feledd, hogy a mi testnk rsze. A bimb rzkenysge igen klnbz, ht csak lassan, s figyelj oda a lnyra, hogyan reagl. Nmelyik lny mellre rmehetsz csiszolgppel, szeme se rebben. (Ugye tetszik a gpre val hivatkozs?) Msok az enyhe szellt alig brjk elviselni. Es ha mr a tmnl tartunk, szereted a nagy cicit? Kpzeld el, a kicsi tbbnyire rzkenyebb. Es ha mr a tmnl tartunk, akr tlcsordul a melltartnk, akr flig res (mr amit a jisten vagy a j sebsz adott neknk), szeretnnk hinni, hogy te ppen azt szereted. Persze tudjuk, hogy fllentesz, de megbocstjuk. Titkos pontok. Minden nnek vannak titkos rzkeny pontjai. Taln furnak vagy lnyegtelennek tartod, de ha megtallod a megfelel pontot a megfelel lnyon a meg-

204 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

felel pillanatban, igencsak kifizetd lehet. Kedvenceink kz tartozik az alkar bels oldala, a ht tve, a trdhajlat bels fele, a lbfej - alul s fell -, a fenk... az orca isteni s... nos, gondolkozz. Felfedezutad kzben tartsd szemmel a libabrsdst. Ha van, jl csinlsz valamit. Mg mi? Jaj, bbi... a hnalj, kivlt, amikor frissen van borotvlva. Hzd vgig az ujjaidat knnyedn a brn. Minl knnyedebb az rints, annl finomabb. Rszletezzk itt neked a dolgokat, de nincs egy dolog vagy egyetlen dolog magban, amitl lngra lobban. Brcsak ilyen egyszer lenne: Cscsld a mellt, s mris hanyatt dobja magt." Ellenttben veled, a nk egszkben reaglnak a dolgokra: a csbtsnak teljesnek kell lennie. Arra gerjednek a legjobban, ha egsz csomagknt bnsz velk. s ha mr a csomagrl beszlnk, amikor akarunk tged, teljes egszben akarunk, testestl-lelkestl. Nem csak a tr rudit.

A csikl: hasznlati utasts


Ezzel elrkeztnk a megszentelt templomhoz. gy van, errl a nehezen elrhet, rk sztrrl beszlnk... A Csiklrl. Hallottl rla, olvastl rla, taln mr lttl is egyet szabadon. Nagyon figyelj oda! A csikl fogs, ravasz krds. Ezt gy rtjk, hogy nincs helyes vlasz. Asszonyod csikljval szeretetteljes kapcsolatot kialaktani a vgs prbattel. Mert ahogyan az unokanvre, a mellbimb, Csikl kisaszszony is mindenkinl egy kicsit ms.

A j pasi kziknyve 205

Gyakran feltett krdsek


Hol van az a franc?J krds. Egyeseknek ez problmt okoz, br szintn szlva, nem tudjuk, mirt. Magnak a vaginnak a tetejn, ahol a szemremajkak fordtott V alakban sszernek, pontosan ott - ott tallhat a csikl az alatt a lgy, rzkeny brred alatt. Nha kiss ki is kukucskl, de nem gyakran. Tbbnyire fellrl lefel egy parnyi, rzsaszn br takarja. Lgy kedves hozz, a bartod. Most, hogy megleltem, mit csinljak? Most kezddik

a munka neheze. Ami az egyik nnl bevlik, attl a msik falra mszik. me, a megfelel stratgia, amikor elszr tallkozol az adott csiklval: gondolj a csiklra gy, mint nagyon dgs, csinos pipire, aki most kltztt a krnykre. Az a src, aki rgtn odaront az ajtajhoz, ltalban nem jut sehov. Stlj el eltte nhnyszor. Kerlgesd a hzat. Aztn menj el. Ksbb jra haladj el mellette. Nagyon lassan. Hadd tudja, hogy a kzelben vagy. Amikor mr kezdi azt hinni, nem rdekel, mutatkozz be. De ne neki. Tlts el egy kis idt azzal, hogy megismerkedsz a szomszdaival. Maradj a kzelben, s amikor gy rzed, itt az ideje, kldj neki zeneteket a szemremajkak kzvettsvel. Ha kzvetlen kapcsolatba akar kerlni veled, tudatni fogja. s ha kzvetlen kapcsolatba lpsz vele, lgy ber. Ha sok neki, kiss vissza fog hzdni, vagy gyorsan levegt vesz. Ne flj bejelentkezni; nha azok a hangok, amelyek azt jelentik, Krlek, ott mg

206 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

ne nylj hozzm", dbbenetesen hasonlk azokhoz a hangokhoz, amelyek azt jelentik, Abba ne hagyd, mert letpem a fled!" Nha a lny fog gyengden a fel a terlet fel terelni, amelyet szeretn, ha megdolgoznl. Nha az egyik oldal rzkenyebb, mint a msik. Ez nrl nre vltozik, de htrl htre is vltozhat ugyanannl a nnl. Nem ltszik tisztessgesnek, de ht mit tegyl? Lehet, hogy azt kri, pihegi, vagy arrafel lkds, hogy kicsit mshol matass. Tekintsd ezt j hatrnak az ismers tjon. A megrkezs. Amikor az gret fldjhez kzeledik, a bartnd nagyon ersen sszpontost, a teste taln rzkdik, vagy megfeszl, kivlt a vgyott hely krli izmok. Ilyenkor ne vltoztass azon, amit ppen csinlsz, vagy lgy kreatv. Folytasd kitartan, s juttasd el a cscsra. Lgy trelmes. Lehet, hogy lebegni fog egy bizonyos ponton, s pokolian pedlozik, hogy elkapja a vgtelennek tetsz percek hullmt. Tarts ki. Megri. Miutn a bartnd hallelujt nekel, ne hagyd rgtn abba. Orgazmus utn megesik, hogy a n szuperrzkeny, ht folytasd, amg le nem llt. Gyakran elfordul olyan szp, br rvid peridus, amikor a n lassan akar lellni. Tudjuk, hogy sok src ers ksztetst rez, hogy sszeomoljon, st eljuljon, de ha le tudod ezt kzdeni, s egy gyengd rintssel vissza tudod t vezetni a fldre, nagyon hls lesz. s ki tudja? Taln egy vratlan visszavg rszese lehetsz.

A j pasi kziknyve 207

A G-pont
N m e l y i k nnl ezt a bvs pontot olyan knny m e g t a l l ni, mint Las Vegast. M s o k n l olyan, mint az elveszett Atlantisz. De a G-pont l t e z i k , s r d e m e s megismerkedni vele. Ha a b a r t n d tudja, hol az v, mutassa meg neked. Ha nem, e g y t t induljatok f e l f e d e z t r a . Lehet, hogy munkaignyes, de m e g r i .

Ez bonyolultabb,

mint az integrlszmts. Az,

de

ma-

napsg az ezzel foglalkoz srcoknak megri. Neked is. Ha tovbbi informci kell, nzd, hogyan maszturbl a bartnd. Ltni fogod, hogyan cirgatja a brt a kis bartnje krl. Amikor rajtad a sor, nagyon figyeld a lgzst, s hogy milyen hangokat ad. Ebbl tudhatod, hogyan teljestesz. Hzelegni fog neki az erfesztsed, s igyekezni fog segteni neked. Mindketten csak nyerhettek.

Mekkora a hajd?
des istenem, hogy ez mennyi gondot okoz! Igen, egyes nk jobban kedvelik a nagy jachtokat, de az az igazsg, hogy a legtbbnknek teljesen mindegy. Amg van szkpes hajd, s azon a bartnd az egyetlen utas, szert ejti, hogy menjen. Egyes nk knyelmi okokbl jobban szeretik az evezs hajt a hossz motoros jachtoknl, s mert az evezs haj kapitnya tbb idt s erfesztst fordt hajvezetsi tudomnynak tklete-

208 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

stsre, azaz az cen mozgsra. Jut esznkbe. Ha azok kz a hajsok kz tartozol, akik nem tudtak ellenllni a ksrtsnek, s holmi mks vagy dicsekv nevet adtak a jrgnyuknak, jobb, ha magadban tartod, mert ha a kapcsolat nem mkdik, azt kockztatod, hogy amikor belpsz a brba, gy kszntenek: Nocsak, megjtt Csodadk r!"

Vegyes zelt
Ami itt kvetkezik, valsgos svdasztala azoknak a szaftos krdseknek, amelyek mindig, mindentt felvetdnek.

Orlis

szex

Adni, Tudjuk, hogy egyes frfiak viszolyognak bartnjk orlis kielgtstl, de szerintnk ez csak az nbizalom hinya miatt van. A dolog nmagban is kielgt tud lenni, vagy a legjobb mdja a lny felizgatsnak addig a fokig, amikor maga kri, hogy trtnjen meg az aktus. rtkelni fogja, ha gy knyezteted testnek legintimebb rszt, s ezt a te legintimebb rszeid knyeztetsvel fogja kimutatni. Ami a technikt illeti, olvasd el a fentebbi rszt a csiklrl. Most olvasd el mg egyszer. Kapni. Ht mit mondjunk? A legtbb srcnak nincs kifogsa az orlis szex ellen, br ahogy eddig mr rjhettl, mi nem gy vagyunk belltva, hogy ltalban sze-

A j pasi kziknyve 209

ressk a dolgot, ha nem intim, szerelmes krnyezetben kerl r sor. Ez nem jelenti azt, hogy sz sem lehet nha nmi furulyzsrl vezets kzben, de meccsnzs kzben nem. Mondd, meg a lnynak, mit szeretsz, de brmilyen kanos vagy, ne nyomd be neki. SOHA. Ha olyan ritka nre tallsz, aki nem szletett szj zrreflexszel, gratullunk, megttted a fnyeremnyt. De a legtbbnk gy szletett, s ha knyszertesz, biztosan bekvetkezik. Ami igen knos. Tudjuk, hogy a fog-a-hmvesszn baleset igen hervaszt, s prbljuk elkerlni, de ha mgis, szlj, s megprblunk egytt biztonsgos jtszteret teremteni a kicsikdnek. Ok, bocs. A nagyocskdnak. Lenyelni vagy nem lenyelni? A bartnd dnti el; a sperma ze, akr a Clorox, ht biztosan megrted, ha nem nyeli le.

Orgazmus

Egyes nknek fl tucat orgazmusuk is van a normlis kzsls sorn, valahnyszor beszllnak a ringbe. Msoknak a csikl (kzvetlen vagy kzvetett) kzi stimullsra van szksgk. Egyes nknek egyetlen, falrenget orgazmusa van, msoknak sok kicsike. Gyorsan ki fogod ismerni a bartndet. s ki tudja? rdekes lehet, ha megprblod tgtani tapasztalatainak krt. Tallkozhatsz nhny gynevezett nemorgazmusos nvel is; olyan ez, mint a ftyls, van, aki sosem tanulja meg. Ha ppen ilyenbe zgsz bele, s mindketten szembenztek a feladattal, az orgazmus elrse lehet a cl. Ehhez nagy rzkenysg, trelem s sok kommunikls kell.

210 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Esetleg hetekig tart, kzs erfeszts. Mint mondtuk, ha szereted, ez kapcsolaterst s intim feladat, s ha sikerrel jr, igencsak hls lesz rte.

Anlis

szex

Egyeseknek ez mg mindig nagy tabu - s ettl szexi. Teljesen szemlyes gy. Hatrozottan nem olyan dolog, amit erltethetsz, s valsznleg jobb vrni a prblkozssal. Ha hajlandsg mutatkozik a hts ajtn val behatols engedlyezsre, nagyon lassan kezdd, s fokozatosan haladj az ujjaiddal kezdve. Skostani ktelez. Vrj, amg mindenki tisztnak rez mindent. Alapszably: ami a fenkhez r, nem rintheti a puncit. Hacsak nem akarod, hogy olyan hgyti fertzst kapjon, amely hetekre kivonja t a forgalombl.

Hrmasban

Ha akarjuk, majd szlunk neked. Nincs frasztbb a folyton erre clozgat srcnl. Ok, eljhet a nap, amikor szvesen gyba vinnnk mg valakit, de ha az illet n, akkor sem az az ppen szabad liba a sportklubbl a hatalmas szilikoncscseivel, akirl mindig fantzilsz. Valsznleg az a karcs barna lesz a jgaklubbl, de lgy vatos, mert ha nem vagy olyan ravasz nyelvsz, amilyennek hiszed magad, rjvnk a gyenge oldalaidra. Radsul esetleg szvesen meginvitlnnk szexi legjobb bartodat, Titust. Ht gondold meg, mieltt meghvod a mi bartnnket.

A j pasi kziknyve 211

fanszrzet gyantzsa/borotvlsa

Ne tedd. Hacsak nem krnk r kifejezetten. Ha nagyon bozontos, egy kis trimmelsrl lehet sz, de szrtelenl gy nznl ki, mint egy mestersges hmvessz. ltalban prblj kerlni mindent, ami emlkeztet minket erre a megfizethet s kevsb bosszant lehetsgre, amely sosem hagyja felhajtva a vcdeszkt, s nem horkol. Es amikor mi borotvlunk vagy gyantzunk, az olyan, mint minden ms hajvgs vedd szre. Pokolian fjt, s elvrunk nmi elismerst rte.

Szexbeszd Egyltaln nem olyan, mint a beszd a htkznapi letben: nem mindegy, mit mondasz s mikor. s persze, hogy mikor fogd be, s lss munkhoz. Nmi disznsg j lehet, de fontos a szvegkrnyezet. Ha az els egyttlt alkalmval pldul azt tallnd mondani, Nesze, itt az egsz, ribanc", az bizony elrontan a hangulatot. (Brmikor elrontan.) ltalban kerld a cikornys przt. Csak akkor emlegesd lktet kjlcedet", ha azt akarod, hogy rhgjnk. Valami olyasmi, hogy Tudod, hogy kibaszott szp vagy?" gyes vlts a pajznabb dumra. Ha beszllunk, tekintsd zld lmpnak. Ha nem, lgy igen vatos.

Szexulis

jtkszerek

A kapcsolat bizonyos kritikus pontjain a klcsnsen jvhagyott eszkzk bevetse j tlet lehet. De nem szeretnnk gy rezni magunkat, mint valami ram-

212 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

hullm-kiegyenlt, amelybe annyi ktyt dugtak be, hogy szinte tzveszlyes. Egyszerre csak egyet, gyengden, s az isten szerelmre, meg ne jelenj egy olyan ldoronggal, amilyeneket a szexboltokban rulnak, hacsak nem egy kancn akarod kiprblni. s ha vibrtort hozol, ne legyen tlsgosan drga vagy hatkony, mert ha a legkzelebb valami szamrsgot csinlsz (s ez hamarosan bekvetkezik), a hasznossgodat mg ktsgbe talljuk vonni (lsd lent).

nkielgts

Mindenkppen mveld. Mi is szeretjk. De hadd javasoljunk valamit: nagy nha, amikor ppen nem kvnjuk a szexet, de kiss bizonytalanok vagyunk a dolgunkban, kezdd el gyengden cirgatni a diverdet mellettnk az gyban. (Hacsak nem kell korn kelnnk. Mert akkor aludj, te tapintatlan bunk!) Nha az, ahogyan kielgted magad, szmunkra csbt s j informcit nyjt izgatszer.

Pornogrfia

Minket nem rdekelt soha annyira a pornogrfia, ahogyan tged a kzpiskola els osztlya ta. Teht ne tegyl be pornfilmet, arra vrva, hogy nyomban izgalomba jjjnk. Az is lehet, hogy a bartndet te ismerteted meg a pornogrfival, amikor is ajnlatos lassan haladni, regem, mert mg azt hiszi, tlzottan perverz vagy (ha egy kicsit, az ok), vagy hogy nem elegend szmodra.

A j pasi kziknyve 213

Pozcik

Amita az emberi lnyek nemi letet lnek, llandan jabb s jabb pozcikat keresnek az aktus vgrehajtsra. Taln csak az jdonsgot keresik, vagy mg jabb vltozatot ehhez a csods rzshez. Gondoljtok azt, hogy a Twister nev gyessgi jtkot jtsszatok, s prbljtok ki, mi hov illik. Ez szrakoztat s kellemes mindaddig, amg nem srl valami, vagy nem elnytelen szgbl ltjtok egymst. Hasznos kiderteni azt is, mely pozcik felelnek meg mindketttknek, s melyik a legjobb annak a mechanizmusnak, ahogyan a ketttk teste sszelik. Az egyik bartnnk jrt egy energikus fickval, akit csak A Jginak nevezett. A pasi annyifle pozcit vett vele vgig, hogy a lny kezdte azt hinni, titokban a Cirque du Soleil tagja lett.

Els a biztonsg
Mindannyian f e l n t t e k vagyunk - mit m o n d h a t n n k ? Els a b i z t o n s g o s szex. Ne lgy ostoba. Nemcsak arrl van sz, hogy v s z e s e n sok a nemi t o n t e r j e d betegs g , hanem a g y e r m e k l d s r l is. Nincs a s z l e t s s z a b l y o z s n a k jobb p r o p a g a n d j a , mint ha e l t l t e s z egy d l u t n t egy k t v e s s e l . s ha ez sem volna k i h v s , gondolj arra: b r m e l y i k f r f i szexi, amikor felteszi a kondomot, de csak igazi nagyember tud szexinek l t s z a n i akkor is, amikor leveszi.

214 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Kzsls

utni

viselkeds

Tudjuk, erfesztssel jr, hogy rdekldst mutass azutn is, hogy mr ellveztl. Nhnyan bren maradni is alig tudtok (a szex rlt kmija!). De a bartndnek ez a legfontosabb idszak. Ht ne kapcsolj mg ki. Egy kis sszebj ssl sokra mehetsz. Vgy mly llegzetet, s tarts ki mg tz percig. Ezt gyakorolnod kell.

szex

tanulsa

A szex a trtnet kezdete s vge. Ez hozza ssze, s vlasztja szt az embereket. Amikor egy kapcsolat meginog, elszr a szex mlik el, s utoljra ez jn vissza. A pasinak a szex a kapcsolattarts tja-mdja; lnyegben a pasinl a szex a szerelem sztra. Mindazok a szavak, amelyekre valaha is szksge lehet, az gyban tallhatk. A nk is tartani akarjk a kapcsolatot, de nluk
J tancs: ha szexre vgysz, javts meg valamit.

a szex

nem

annyira inkbb

a szerelem

sztra,

szinonimasztr. Mi msfajta szavakbl is vlogatni tudunk, msknt is ki tudjuk fejezni az irntad rzett szerelmnket vagy vgyakozsunkat, de az gyet vgl mgis az pecs-

teli meg, ha megtalljuk ezt a vgs pont. Nem foglalkoztunk minden alapvet tmval - a tma nagy (ha szerencsd van), teht csak nhny fontos dologrl tettnk emltst.

A j pasi kziknyve 215

Mindannyian izgalmat, kielglst, ellazulst, megknnyebblst, ktdst s j mulatsgot akarunk. Persze megeshet, hogy bizonyos kommunikcis ksrleteink elvesznek a fordts sorn: a lny azt mondja, akarom", te gy rted, te barom"; a lny azt mondja, gyere beljebb", te gy rted, reggel keljek?" A lny azt mondja, s most simogasd a csiklm", te gy rted, s most riogasd a siklm". Ne aggdj. A szex olyan nyelv, amelyet minden n, akivel egytt vagy, a maga dialektusban beszl. Amint tanulni kezded az vt, is elkezdi elsajttani a tidet. Hitted volna, hogy a nyelvtanuls ennyire szrakoztat? Sokkal jobb, mint a kzpiskolai spanyolrk.

Mi szexi a bartndnek?
Ha reggel gyba viszed a kvt Ha tiszta az g y n e m Ha masszrozod a h t t Ha n z e d , amikor leveszi a blzt Ha csak a te egy szl ingedben mszkl Ha beszlgetsz vele, amikor a kdban l Ha felllsz, amikor visszajn az asztalhoz Ha csak t n z e d a buliban Ha amikor taxiba l t e t e d , azt mondod a sofrnek, Vigyzzon a bartnmre!" Ha fogod a kezt Ha vacsort fzl, ha pocskotis Ha hbortos vagy Ha szereted a gyerekeket Ha sportember vagy Ha nem vagy sportember Ha f e h r plt viselsz Ha kignyolod magad Ha tudsz idegen nyelvet Ha jl cskolsz Ha nagy u t a z vagy Ha van n b i z a l m a d Ha j vagy a n y d h o z Ha b k e z vagy Ha s z e m v e g e s vagy

17. FEJEZET

RONDN
RGSZ

A bartnddel tlttt els hromhat hnap a nszt idszaknak szmt.


Romantikus vacsork, hossz stk a parton, gyban tlttt dlutnok jsggal. Ez a tkletessg idszaka, a bor meg a rzsk napjai, amikor, ha lementek a kzrtbe, az is csak jabb lehetsg a cskolzsra, s te engeded, hogy csodlja a szellemessgedet, frdesz a rajongsban, s arrl brndozol, hogy a konyhaasztalon teszed a magadv. A vgy s a romantika nem hagy lehetsget semminek, ami nem izgat. Ahogy mlik az id, s nha mr leveghz jutsz a szex s a megszllottsg kztt, kezdesz szrevenni benne nhny bosszant aprsgot. Kis dolgokat, hogy pldul nem csavarja r a kupakot a fogkrmre, vagy mshov teszi a tvirnytt. Nem veszel tudomst a fejedben megszlal halk bresztjelrl. Lenyomod az bresztgombot. Ktszer. De ahogy mlik az id, az ra egyre hangosabban csrg, egyre nehezebb flresprnd azt a bosszant szokst, hogy nevet, amikor ideges, s kpes szrcslni a fehrbort. s ez lgy a levesedben, tske a krmd alatt, szar dolog. Mindenkivel megesik. Nincs kt olyan ember, akik tkletesen kpesek sszecsiszoldni. Emberek vagyunk, nem legkockk.

220 Feticity Huffman & Patrcia Wolff

Nagyjbl veled egy idben, fogadni mernnk, hogy a bartnd fejben is megszlal az bresztra. szreveszi, amikor vizes trlkzt hagysz az gyon, betrd az ingedet az alsnadrgodba, megzavarod, amikor telefonl (br is megteszi ezt veled), s a pamlagon vgod a lbkrmdet, gy, hogy a prnk kztt kis krmdarabka-halmok maradnak. De van egy kis klnbsg. Ti, srcok, knnyebben tlteszitek magatokat a pillanatnyi bosszsgokon, mint mi. A lnytba dobott kavics fodrokat vet, egszen a partig. Amikor a kavics fitba hull, az elnyeli; a felszn mit sem vltozik. Ti, srcok, tbb bosszsgot vagytok kpesek elviselni, mint mi. Szmtalanszor lttuk. A pasi csak vllat von, megcsvlja a fejt, s besorolja a dolgot a Ht igen" kategriba, amely mr tele van vastagra tmtt, sztszakadni kszl bortkokkal. Persze idvel ti is elvesztitek a trelmeteket, srcok, de ksbb, mint mi. A hlgyek az elsbbsg.

Summa

summarum

Az a tny, hogy te olyasmiket teszel, amik t bosszantjk, pedig olyasmiket, amik tged dhtenek, aggodalommal tlti el a bartndet. A harmnia hinyaknt rtkeli, kiborul, s gy reagl, hogy az ltszlag messze nincs arnyban a helyzettel. Nem lineris egyenlet, ez bizony lnymatek, s valahogy gy nz ki: Nem mosolyog a pincrre = Nem kedves, nincs jvnk.

A j pasi kziknyve 221

Megeszi az sszes cukorkt mg a film kezdete eltt = nz, nincs jvnk. Kiszrcsli a rkot a pncljbl = Otromba, nincs jvnk. Elksik, mert lapos az egyik kereke = Nem akar rtem jnni, nincs jvnk. Olyan filmekrl mesl, amelyeket egytt lttunk = szre sem veszi, hogy ltezem, nincs jvnk. Randi eltt nem zuhanyozott = Nem izgatja, hogy velem lehet, nincs jvnk. Ha igazn szeretnm, ezt nem vennm szre = Taln nem szeretem, nincs jvnk. Ltom, bosszantja, ha fehrbort iszom = Nem akarja, hogy jl rezzem magam, nincs jvnk. Utlja, hogy olyan lassan dntk = Mris boszszantom, mi lesz, ha kieresztem a palackbl a szellemet, nincs jvnk. Minthogy a bartnd mindezt nyugtalantnak tallja, tudomsodra fogja hozni, hogy helyrehozd. Ha megtetted, azt fogja hinni, tbb nem fogja zavarni t. s akkor a lnymatek valahogy gy fog nla kinzni:

222 Feiicity Huffman & Patrcia Wolff

Nem szrcsli a rkot = Van jvnk. Nem szemtkedik a pincrrel = Tkletesen kijvnk egymssal. Nem falja fel az sszes dessget = Szeret engem. Vett nekem egy pr imdni val cipt = Ismeri a valdi nemet. Tnyleg figyel rm = Izgatom t. Nem felejtette el a macskm szlinapjt = A mindensgnek a kzepe vagyok.

A bartnd bartni
A b a r t n d n e k szksge van a b a r t n i r e . V e l k kell fennie n h a , telefonon kell b e s z l n i e v e l k - sokat. R l a d fog beszlni. Szokd meg a gondolatot, hogy n h n y k i v l a s z t o t t lny tudni fogja minden titkodat. Ne a k a d l y o z d . B t o r t s d - ha nem r t e d is -, mert ha nem b e s z l g e t h e t a bartnivel, neked kell k e t p t o l n o d , s sok duma lesz r z e l m e k r l . Ha s z e r e n c s s vagy, a b a r t n i kedvelni fognak, s te is k e t . De n h a ez nem k n n y . Ha nem jssz ki v e l k , csak v a t o s a n ; a b a r t n k sokat r t h a t n a k neked, ha nem szvelnek. Mindenesetre nagy s z e r e p k van a bartnd l e t b e n s a te vele val l e t e d b e n is.

A j pasi kziknyve 223

Gumicsontok
Szval csak mondja s mondja, hogy mivel bosszantod. Szerinte ez fontos informci, hogy ne lgy goromba, bosszant vagy gizda, s ne kelljen j pasi utn nznie. Szerinted akadkoskods. s egyetrtnk. Nincs olyan, hogy pt brlat. Nem ltezik. Mrgez. Nem arrl van sz, hogy mi ne tudnnk javtani magunkon gy vagy gy; hanem arrl, hogy ha van is nmi nyeresg, eltnik a szemrehnysok tmege alatt. Mit tegyl ht, ha a bartnd egyre csipked? Elszr is kzld vele, hogy akadkoskodik, nem segt, nem ad hasznos tancsokat, hanem akadkoskodik, mgpedig nagybetvel. Ha folytatja, vgs megoldsknt sorakoztasd fel a magad bosszsgait, mert gy ltszik, segtened kell, hogy leszlljon a magas lrl. Szerepel-e ezek kzl valami a te panaszaid kztt? Hatvan dollrral a zsebben teszi a mosgpbe a farmerjt. A mamja a legjobb bartnje, s tl sokat tud a kapcsolatotokrl. Sosem fizeti be idejben a csekkeket, aztn dhng, ha megbntetik. Egy ital utn tri a magyart. Azt hiszi, mindig a legdrgbb a legjobb (tterem, orvos, autszerel).

224 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Gyilkolja" a kuplungot. Fogfehrt cskkal a szjban bjik gyba. Nem tallja a kocsikulcst zsfolt retikljben, s tled krdi szemrehnyn, hov tetted. Bartkozik minden pincrrel. Szmra semmi sem egyszer. Kptelen dntst hozni s kitartani mellette. Szeszlyes s kritikus, mindent szemlyes srtsnek tekint. Zavarba ejtik a laksod elektronikus cuccai, s azt gondolja, szndkosan akarsz kiszrni vele.

LNYOK EGYMS KZT


Tancs a bartndnek!
Vannak kis, k z e p e s s nagy gyek. Az els kt kategriaban ne prblj javtani a pasidon. Nem megy. E l g , ha nagy g y e k b e n nyaggatod. gy v l e d , gyakorls teszi a mestert? Akkor gyakorold a mesteri d i c s r e t e t .

A j pasi kziknyve

225

Szellents
Lgitmads. Eregets. Hazagondols. Rotyogtats. P u r c a n t s . P u k i z s . Brhogy nevezd is, szokd meg a lass s z e l l e n t s t . Erre a dologra minden csaj m s k n t r e a g l . Az egyik b a r t n n k egy d o l l r r a b n t e t i a p a s i j t , valahnyszor az szellent az g y b a n ; m r majdnem sszegylt egy d i g i t l i s f n y k p e z g p r e val. S z e r i n t n k jogosan szedi a p n z t , hiszen szagolja. A pasi meg azt mondja, csak olyan n mellett szellent az g y b a n , akit szeret, akihez ktdik. Ez hzelg a bartnre nzve.

A szennyes kiteregetse
Sokan gy szabadulnak mindennapi srelmeiktl, hogy megvrjk, amg nyilvnossg eltt teregethetik ki a szennyest. Ugye ismersz egymst csrol prokat? Azon vicceldnek, hogy a csaj mindig ksik, a pasi soha nem emlkszik semmire, a csaj mindig pnzzavarba kerl, a pasi minden durrants utn fttyent. A kapcsolat kezdetn azrt teszik ezt, hogy kimutassk, mennyire sszetartoznak: Nzzetek rnk. Olyan helyesek vagyunk, s olyan kzel llunk egymshoz, hogy brmit mondhatunk egymsnak." A szemllk ezrt talljk ezt egyszerre zlstelennek s irigylsre mltnak, zlstelen, mert... Irigylsre mlt, mert a civakod pr olyan nyilvnvalan sszetartozik (pedig nem is viselnek egyforma plt).

226 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Az intimitshoz vezet ilyen gyors hddal az a baj, hogy csalka, mert a nyilvnos trfs csipkelds egykettre a napi srelmek egyetlen biztonsgos frumv vlhat. Ami egyestknt kezddik, almossa a kapcsolatot, s mint a savas es, idvel sztmarja kapcsolatotok kedves rszleteit, csak a nagy, szrke srelmek maradnak. Szerintnk az ilyen civakods ids hzasproknak val, akik mr jogot szereztek arra, hogy ne llhassk egymst. A hibakeresst tartsd magadban: nem vonz, s rtalmas. A mindennapi srelmek olyanok, mint a gyomok, ha fojtogatjk azt a kpessgeteket, hogy lvezztek egymst, tvestl ki kell ket irtani, msknt ellepik az egsz kertet.

Az utols idegszlig
Amikor a mindennapi bosszsgok kiteregetsrl van sz, ti, srcok, nagyobb terhet brtok cipelni s hosszabb ideig, amg kezditek nehznek rezni. m egy id utn a teher slyosan krostja a htatokat, s ahelyett, hogy megmondantok a bartntknek, mi nem j, nmn szenvedtek. Aztn a legnagyobb meglepetsnkre lelptek a fizikoterapeuttokkal. A n pont fordtva reagl. Amg ti a kelletnl tbbet vagytok hajlandk elviselni a kelletnl tovbb, tlreagl apr bosszsgokat, mert nincs arnyrzke. Ez nektek dolgozik, amikor azt mondjtok, hogy mintegy harminc centi hossz az ujjatok, m kevsb, amikor gy vli, hogy az a tny, hogy nem mosstok ki a mosdbl a fogkrmet, azt jelenti, hogy a kapcsolatotok hallra van tlve. Mintha rvid-

A j pasi kziknyve 227

ltk lennnk. Ha elgg kzel van valami ahhoz, hogy rfkuszljunk, nagy gynek kell lennie. Nem rt, ha klcsnsen tanulunk egymstl, mert ti, srcok, nem tudtok idejben nemet mondani, mi, lnyok, pedig nem tanultunk meg tz krmmel kapaszkodni.

A jghegy cscsa
A bosszsg elbukkan cscsa alatt nha kontinensnyi jg bjik meg a mlyben, amelyet senki sem lt, de te azrt rzed. Taln azrt borulsz ki, ha kt rt tlt a bankautomatnl (mit csinl, adbevallst?), mert most tr felsznre valami rgebbi srelem. Vagy pedig besokalltl tle, nem akarsz a pasija lenni, eleged van a kapcsolatbl. Hogyan dntheted el, hogy szemt vagy-e, vagy csak dhs, mert egy bels hang azt sgja, ideje lelpned? Vgezd el a tesztet: gyakorisg, idtartam, intenzits. Egy tzes skln jelld a bosszankods gyakorisgt: feltrja az gyat, jtszik a hajval, egy nap negyvenhatszor mondja, hogy Ugye most viccelsz?" Ha a bartnd llandan tzeseket r el, nem te vagy a Szombat esti lz nyertese. Ne mtsd magad. Ki akarsz szllni. Ht tedd azt. (Megkapod az engedlynket, hogy elrelapozz a szaktsrl szl fejezethez.) Ha a teszt eredmnye nem meggyz, mgis gyakran gondolsz arra, Muszj a visszapillant tkrben rzsoznia magt?" vagy Ha legalbb egyszer meg tudn jegyezni, hol parkolt!" vagy Mirt nem kpes kt percnl rvidebben telefonlni?", krnk, mondd meg neki. Nem minden cseklysget, s nem minden alkalommal

228 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

- ahhoz az let rvid. De ne tgy gy, mintha bizonyos dolgokat elfogadnl, amikor nem. Csak idbe telik, amg a bolhbl elefnt lesz. Ok, taln szereted az elefntot, de eljhet a nap, amikor sok lesz, s akkor kiiratkozol a bartndtl. Adj hangot kifogsaidnak, s figyeld, elmlik-e a bosszsgod. Ha igen, j neked. Isten hozott a csodlatos vilgban, ahol emberi lnyek kpesek tisztzni egymssal a dolgokat.

Ha mr bosszsgokrl van sz...


Van greenwichi id, nyri i d s z m t s . . . s b a r t n - i d s z m t s . Ez a l e g r g e b b i . K r d e d a b a r t n d e t , mikor lesz k s z , azt mondja, t perc. s mindig t z lesz. Bocs. B r c s a k meg t u d n n k mondani, m i r t ! De nem tudjuk. l l a n d a n m g t b b minden kell ahhoz, hogy szebbek l e g y n k . Csak ennyit s z e r e t n n k , h t nem? Tudjuk, hogy ettl m e g r l t k . Ezrt e n g e d j k t nektek a k a r f t a replgpen.

18. FEJEZET

A SZERELEM

FJ

Hilary bartnnk fl a replstl,


nlis nknt nem gond megrtenie, hogy amikor autval megy, gyakran fut ktyba. De a repln elhagyja a jzan esze. Minden huppansnl elfogja a pnik, hogy lezuhan, s elg. Egy szp napon gy hozta a sors, hogy egy pilta mellett utazott Coloradba. Pocsk volt az t, Hilary markolta a karft, s bevallotta, hogy a turbulencik megrmtik. Ekkor lpett kzbe ChuckYeager: A replgpek a lgramlatokon utaznak, azok pedig termszetknl fogva turbulensek. A huppansok nem kivtelek az egybknt sima ton; hanem ez maga az t." Chuck nemcsak jkp volt, de j perspektvt is knlt Hilarynek, hogy sokkal kellemesebben utazhasson a bartsgos gbolton. Ettl az jfajta felismerstl s nmi Xanaxtl Hilary nyugodt utas lett. Tekintsd a bartndet ideges utasnak, aki elveszti az arnyrzkt, amikor elrtek mindennapi letetek ktyihoz. Egy heves vitt veszekedsnek lt, a veszekedst pedig gy li meg, hogy ti mint pr le fogtok zuhanni, s elgtek. A bartnd a vitt vratlan turbulencinak tekinti, s attl tart, hogy ketttk kapcsolata nem ll ellen a rzkdsnak. Arrl nem is szlva, hogy elgurul az dts kocsi, s mi abban a j?

br sokat utazik. Egybknt intelligens s racio-

234 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Nem arrl van sz, hogy a bartnd nyuszi. Attl fl, amit a srlds jelenthet. Sokan vagyunk lnyok, akik szeretjk a j balht, de szvgyekben a legtbben nagytt hasznlunk. Ez azt jelenti, hogy kis dolgokat hatalmasnak ltunk, s kptelenek vagyunk msknt ltni. A frfiak a szenvedlyes vitt szinte brmirl gy fogjk fel, mint a j edzst: egszsges s szrakoztat, az egyrints rzelmi megfelelje. Egy heves politikai vita szmodra heves politikai vita, de a bartnd szemben eljuthat odig, hogy Mirt nzel gy rm?" vagy Mirt kiablsz velem?", st Mr nem szeretsz." Szmra ez diszharmnia s szemlyes srts. Gyorsan megfeledke-

LLJ KSZEN!
Mi, nk azrt tlzunk el mindent, mert tlzottan trznk mindent. Ennek oka tbbnyire a hormonokban keresend, s ez nem vicc. A tesztoszteron lehetv teszi n e k t e k , f i k , hogy gy sszatok vgig az leten, mint egy replgp-hordoz, helyesen s egyenletes sebessggel. Az sztrogn miatt mi inkbb kis evezs hajnak rezzk magunkat. szunk mi is, de minden kis hullmot megrznk. Ezzel nem mentegetzni akarunk, csak szeretnnk, ha megrtentek, mirt viselkedik gy a bartntk. Mert tlfesztett. s akkor ez most azt jelenti, hogy lbujjhegyen kell jrnod, s egyet kell vele rtened mindenben? Nem. De ha a legkzelebb az alkoholizmus trhdtsrl vitztok az shonos npek krben, s duzzogva elvonul, s azt motyogja, mindig tudta, hogy butnak tartod, most mr tudod, mirt. Evezs haj.

A j pasi kziknyve 235

ik a vita eredeti tmjrl, s mris azt veszed szre, hogy a kapcsolatotokrt kell harcolnod. Sajnos ebbl szempontbl ostobk vagyunk.

Olaj a tzre
Vitk addnak minden formban s mretben, de vannak ltalnos buktatk. Vigyzz, hogy el ne gncsoljanak. me, a prok els tz vitatmja. 1. Pnz. A pnz rmletet okoz, s a rmlt ember hamar dhbe gurul. 2. Id. Amit nem eleget tltesz vele.

3. Stressz. Tudjuk, hogy nyilvnval, de nemcsak rncost s az immunrendszert gyengti, hanem ok nlkl dhbe is jhetnk tle. 4. Oda nem figyels. Ezrt tnyleg begurulunk. Ha nem vagy kpes igazn figyelni r, amikor beszl, legalbb igyekezz minl jobban mmelni. 5. Ha kszpnznek veszed. Olyan j hozzd, olyan knny vele lenned, hogy megszokod. Zsebre vgod az aprpnzzel, rggumipaprral, lezott tapasszal egytt. Ami kell, figyelem a rszleteknek - a te figyelmed az rszleteinek.

236 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

6.

Ugrats. Ne gnyold ki a bartndet msok eltt. Valsznleg belemegy, de ksbb hromszorosan megfizet rte.

7. Kirakatnzs. Ha azt hiszed, megszhatod, hogy megbmulsz ms lnyokat, elhiheted, hogy nem. 8. Ajndkok. Teljes fejezetet szenteltnk annak, hogy mit tekintnk ajndknak. Csak a sajt felelssgedre hagyhatod figyelmen kvl. 9. Kss. Igen, tudjuk, mi is szoktunk ksni, s tudjuk, hogy ketts a mrce, de ha te csak negyed rt ksel, szemlyes srtsnek vesszk. Tessk. Beismertk. s mi vltozatlanul ksni fogunk.
10. Ha elfelejted:*

A szletsnapjt. Hogy destvel issza a kvt. Hogy allergis a kivire. Hogy minden kedden rja van (Hov msz?"). Hogy utlja a thai konyht. Hogy ki nem llhatja a gombt.
(* Ha nem emlkszel r = nem trdsz vele.)

Medve a biciklin
Sok vitt okoz az alapvet eltrs frfiak s nk problmamegold technikjban. Nem is eltrs ez, hanem a Grand Canyon. A frfiak mindig azt hiszik, hogy

A j pasi kziknyve 237

a nk tancsot s megoldst keresnek problmikra, pedig mi csak egytt rz hallgatsgot szeretnnk. Mondjuk, azzal jn a bartnd, hogy sszeveszett a mamjval, s egsz jjel nem aludt. Nzd", mondod erre neki, anyddal mindig gy van. Jobban rzed majd magad, ha gyorsan bocsnatot krsz, s mit ennl inkbb, olasz kajt vagy tengeri herkentyket?" O dhbe jn, s duzzog, kzli, hogy az olasz kajt utlja, a tengeri herkentykre allergis. Es mris ll a bl. Mi trtnt? Azt hitted, segtesz, s azzal mutatod ki a szerelmedet, hogy megoldst javasolsz, de a bartnd ezt az Oldjuk meg" megoldst az rzelmei semmibevtelnek tekinti, s mrges. Ne knlj vlaszt neki, akkor sem, ha j. Csak arra vgyik, hogy hallgasd meg. Ne mondd, hogy az anyjnak is igaza van, hogy egyszer flrerts, hogy mirt nem hvja fel. A bartnd szrl szra el akarja meslni a vitt, ki akarja engedni a gzt, le akarja rni az anyja testbeszdt, a frizurjt, de mg azt a rmes brosst is, amelyet viselt. Mi tbb, el akarja meslni, hogy amikor nyolcves volt, a mamja nem vette meg neki azt a jtk tzhelyt, s ez valjban ugyanaz. Ismernk egy pasit, akinek az a vlemnye, hogy ez az egyttrzs-hajts a tancsadssal szemben olyan, mintha egy medvtl azt vrnnk, hogy biciklizzen. Ha hozol nekem egy problmt, megoldom, mert a pasiknl ez a szoks. Ha megoldst akarsz, gyere hozzm. Ha egytt rz hallgatsgot, menj a lnyokhoz." Tudjuk, hogy nehz elhinni, hogy ez az sztneidnek ellentmond reagls a helyes, de higgy neknk. Ha a bartnd ki

238 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

A N K E G Y T T R Z S T AKARNAK, NEM T A N C S O T , NEM GYORS M E G O L D S T .


AZT MONDOD: Szvem, az a megolds, hogy..." Ne izgasd fel magad" Mirt srsz?" Mr eldnttted, mit tgy?" AZT HALLJA:

Hisztis vagy, nem tudsz gondolkodni." Rosszul Butasg, llsz hozz."

ha gy rzed."

Errl tbbet nem akarok hallani."

s lehet, hogy jl hallja - nem akarsz e g y t t r e z n i ; i n k b b m e g o l d a n d , s t o v b b l p n l . K r ; a l n y o k nem gy mkdnek.

van bukva, ne vesd magad a vzbe mentmellnnyel, mg ha felelsnek rzed is magad a problmrt. szklj vele egytt a vzben, vagy beszlgess vele a partrl. A mentmellnyre s tleteid listjra ksbb lesz szksg, amikor mr nem mly vzben kapldzik.

Knnyek tengere
Veszekedtek a bartnddel, srva fakad, neked ez nem tetszik. Neki sem. De a knny nem manipull eszkz, aminek sok frfi tekinti. Persze van nhny n, aki vallja, hogy ha elsre nem sikerl, srj s srj megint. De hidd el, a legtbb n nem szeret srni. Egyebek kztt azrt sem, mert tnkremegy a smink. Msrszt szipogva nehz rtheten beszlni.

A j pasi kziknyve 239

Br a srcok utljk a hangjt, a ltvnyt s a knynyek kzelsgt, a srs j is lehet, mert a bartnd gy vszeli t a veszekedst. Ez is benne van a csomagban, ha vagind van. Ezt teszi. Ht ne borulj ki, s ne dhngj. Nem hal bele. Tudjuk, hogy amikor a bartnd sr, bntudatod tmad: des istenem, llat vagyok, egy vadbarom." Ez a reakci beld van szerelve kissrc korod ta. A fiknak nem szabad a kislnyokat bntani, sem megrkatni (nagy csvba kerltl, amikor Gail Griener srva panaszkodott rd a tant nninek), s az egyik rszetek ott rekedt a jtsztren. rtjk. Rossz nzni, hogy sr a bartnd. Ki ne rezn rosszul magt? Amikor sr, gy rzed, bocsnatot kell krned, akkor is, ha te vagy a srtett fl, ami igazsgtalannak ltszik. De me, a j oldala: vigasztalhatod sr bartndet bntudat nlkl, bocsnatkrs nlkl s az llspontod feladsa nlkl. Hadd srjon. Kell neki; gy van sszeszerelve. John McEnroe dhkitrseit sem lehetett klnvlasztani a jtktl. Szerves rsze volt. s a srs a bartn kommunikcijnak szerves rsze.

A dh kezelse
Nehz gy tovbbmenni ebben a fejezetben, hogy ne hangozzk gy, mintha nsegt knyvet rnnk (gondoskodj rla, hogy meghalljanak; soha ne kezdd a mondatot azzal, hogy te mindig"; a dh annak a jele, hogy hatrokat lptetek t; a frfiak a Marsrl jttek, a nk a Bloomingdale ruhzbl stb.) Ha mlyebben bele akarsz

240 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

menni, vegyl msik knyvet, mert a veszekeds valban fontos, s tnyleg fontos jl veszekedni. me, nhny gyakorlati tancs: Beszlj! Hallgatni hadifoglyoknak kell. Ha hallgatsz, a bartnd azt hiszi, ftylsz r. Fejezd be a veszekedst. Csak elssk szedik ssze a golykat, s llnak odbb. Hallgasd meg! Vgig kell t hallgatnod, akkor is, ha nem rtesz vele egyet. rdemes megismtelnnk - akr egyetrtesz vele, akr nem. Tarts ki a magad igaza mellett Mondd el neki az igazat a te szemszgedbl, s minl egyszerbben, te csacsi, pldul Butasgot tettl, s haragszom." Balhzz tisztessgesen. Most is elvrjuk azt, amit az vodban. Ne kiablj kgyt-bkt, ts, haraps, hajhzs tilos. Maradjatok kvittek. Ne tartsd szmon, ne gyjtgesd magadban a srelmeket. Mert ksbb robbanni fogsz valami aprsg miatt, s azt fogja hinni, beteges dhng vagy.

Amikor a lny csnyn viselkedik


A pasik nha nem gy tlik meg a bartniket, ahogyan megtlnnek egy frfit. Csnya viselkedst annak tulajdontjk, hogy Ilyenek a nk", mg akkor is,

A j pasi kziknyve 241

amikor tnyleg komiszul viselkedik. Ha egy src tenn, behznl neki egyet. Ha a bartnd teszi, elintzed annyival, hogy Minden n lktt". Megrtjk az impulzust: ha Japnban kezet nyjtasz valakinek, s nem fogadja el, nem tekinted srtsnek. Ha Franciaorszgban goromba a pincr, benne van a pakliban. Ha jgkunyhban vendgeskedsz, nem tekinted tolakodsnak, ha megdrzslik az orrodat. s mert a bartndet egyltaln nem rted, sokat megengedsz neki. De hadd adjunk tancsot: ne tedd! Ne trd el a csnya viselkedst csak azrt, mert lny. Nem j neked, s vgl is neki sem. (Mit gondolsz, Naomi Campbell hogy kezdte?) llj ki magadrt. A legrosszabb esetben lpj le. A bartndnek sem kell veled maradnia, ha rosszul bnsz vele, s fordtva.

Brmit mondasz,

felhasznlhat ellened

Egy jabb zavarba ejt ellentmonds. Minthogy a bartnd egy heves vitt veszekedsknt rtkel, s mert sokat sr, azt hihetnd, htrnyos helyzetbe kerl, ha vitztok. De nem. Mihelyt a bartnd elfordtja a slusszkulcsot, s igazn veszekedni kezdtek - kivlt, ha ketttkrl -, gy kicselez, egy Priust. ahogyan egy Maserati A bartnd nyomot hagyott morzskbl, hogy visszatalljon indokolt pozcijhoz, te felfaltad a morzst, azt hitted, tbb nem kell arra menned.

242 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Gyrket beszl krd, s srelmek dolgban olyan az emlkezete, akr a zlogbecssnek. Azt mondja, Kt hete nem ezt mondtad", s neki lesz igaza. Szrl szra. Egy leten t trkpezte fel a kapcsolatokat, s memorizlta a kincseket rejt trkpeket rejtett megfejtsekrt. Ha vita kezddik, ismeri a terepet: tnyek, rzsek, rgi beszlgetsek, gesztusok s arcrngsok. Ismeri az sszes jelents tereptrgyat, a jelentsket, s hogy hogyan hasznlja ket. Ti, srcok, knnyebben odatalltok a stadionhoz, mint mi, de a dolgok lnyeghez nem. Arra vagytok programozva, hogy nyomtatott trkpeket olvassatok, az rzelmihez nem rtetek. A pasi csak ahhoz folyamodhat, amihez a katona: nv, rang s sorszm. gy hangzik: Brmit mondtam is, nem gy gondoltam, s brmit nem mondtam is, brcsak mondtam volna." Persze hogy jobban szeretnd, ha amit fl ve mondtl, nem lenne felhnytorgathat vita esetn. Az lenne a legjobb, ha minden sz rvnyt veszten ht nap elteltvel. Ezrt igyekeznek a frfiak eljtszani az Ers Hallgatag Ember szerept. De sajnos ez csak filmen jn be. Az letben a nk az ersebbek, s kiirtjk a hallgatagot.

A veszekeds sportgai
Ahogyan a krtynl ismerni kell a lapokat, sokat segt, ha tudod, mifle vitnak vagy a rszese. Nem fociznl vvmaszkban, s nem mennl operba frdruhban. Fel kell kszlnd. me, nhny klasszikus:

A j pasi kziknyve 243

Sok hh semmirt. Olyan gyakran veszekedtek, hogy a j u t a l o m - k i l o m t e r e k k e l e l r e p l h e t n t e k Blira. Minthogy nem hajtasz ebben a klubban trzsutas lenni, azt tancsoljuk, vltoztass lgitrsasgot. Apuci szeme fnye. A tudtodon kvl olyan lnnyal jrsz, akit apuci tlsgosan vagy nem elgg szeretett. A krt nem tudod se felmrni, se jvtenni, ht keress egy j pszichitert - mindketttknek. A H" Szvetsg. Anlkl lehetsz itt klubtag, hogy tudnd: a H" azt jelenti Ht n?" Ha ez a bartnd mottja, adzz neki idejben - add meg neki a figyelmet s a trdst, amire vgyik -, s akkor nem lesz baj. Hipochonderek Szvetsge. Olyan klub tagja vagy, amely attl tart, hogy a kapcsolat immunrendszere krosodott, s lland ellenrzsre szorul. A credo: Hogy vagyunk?" s Jl vagy?". Ha itt vagy klubtag, azt tudjuk tancsolni, vegyl neki egy hrcsgt, azzal anyskodjon. Bgmasink Bandja. Mindegy, milyen szm mezt visel, a bgmasina sr, ha egy j vitnl lehorzsolja a trdt. A gylst mindig azrt hvjk ssze, hogy megvitasstok az idjrst vagy az aktulis esemnyeket, s mindig azzal zrul, hogy nem szereted t elgg. Ha ebben a klubban tallod magad, dobd vissza a vzbe, amg feln.

244 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

A Tessk Ide Nzni Doktorai. Akkor iratkoztl be, amikor olyan lnnyal kezdtl, aki kikezd minden tjba akad pasival. Kielgthetetlen figyelemvgyt azonnal ki kell elgtened, de nehogy azt hidd, hogy megvltozik. Ha azt ignyli, hogy mindenki szeresse, sosem fogja berni egyetlen pasi szerelmvel, mg ha te vagy a legnagyobb tallmny a kerk feltallsa ta, akkor se. Azt Hittem, Csak Beszlgetnk" Trsasg. Megesett

mr, hogy szpen beszlgettl a bartnddel, s egyszerre csak a fldn talltad magad, s a bartnd dhben a gigdon taposott? Sajnlatos mdon belptl az Azt Hittem, Csak Beszlgetnk" Trsasgba. Ez a klub akkor lsezik, amikor valami butasgot mondasz, vagy bartnd fj pontjt rinted. Beindul. Krj ht bocsnatot, amirt megharagtottad, hadd prologjon el a mrge.

Ki krjen bocsnatot?
Az 1970-ben kszlt Love Story cm filmben hangzott el az rkbecs mondat: A szerelem azt jelenti, sosem kell bocsnatot krned." Bocsnat (!), de ez olyan borzasztan des, hogy szerintnk Ali MacGraw nalakja cukorbetegsgben halt meg, nem rkban. A skla msik vgn Shakespeare egyik j pasija, aki des szavaival s hetyke gatyapcvel tbb zben is az erdbe csalta kedvest, igazat mondott, amikor azt lltotta: A h szerelmek folyama, amennyit n olvastam, vagy regben hallottam, knyelmes nem volt soha."*
* Szentivnji lom. Arany Jnos fordtsa.

A j pasi kziknyve 245

A flrerts, a hiba s a zrzavar minden szerelmi kapcsolatban mindennapos, tudjuk. De tudjuk azt is, hogy azt krni egy pasitl, hogy krjen bocsnatot, anynyi, mintha megkrjk a disznt, repljn. Azt hiszed, bocsnatot krsz, de valahogy gy jn el: Jaj, ugyan mr, n nem. Azt hittem, ettl kzelebb kerlnk egymshoz. Mondtam, hogy nem j egytt lennem anyddal. Mit akarsz tlem? De te mondtad, hogy ne mondjam el neked. Arnytalanul felfjod a dolgot! Drgm, eszembe sem jutott. Mi?

LLJ KSZEN!
A bartnd az sszes b a l h t megbeszli a lnyc s a p a t v a l . Mindent jra meg jra kielemeznek. A v e s z e k e d s u t n napokkal, hetekkel, h n a p o k k a l is e m l k e z n i fog r a b a r t n d b a r t n j e , s felhozza neki az j a b b c s e t e p a t n l . gy nem is egy nvel szrakozol, hanem egsz h r e m m e l . Brcsak ez a szexre vonatkozna i n k b b !

246 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

me, nhny mondat, amelyekkel gy krhetsz bocsnatot, hogy az kielgtse a bartndet, s mindketten tovbb tudjatok lpni. s akkor nem kell kimondanod azt a kt szt - bocsnatot krek -, amelyektl, gy hiszed, spontn porr gsz, ellepnek a kitsek, vagy hirtelen kin a melled. Elsimtjk a dolgot, anlkl, hogy brmit is grnl. Brcsak ne tettem volna. Megijedtem. Nem akartam, hogy megtrtnjen. Meg tudsz nekem bocstani? Brcsak ellrl kezdhetnm. Tudod, hogy mennyire szeretlek. Bntiben vagyok, igaz? Ne kezdjk inkbb jra? Hadd prbljam meg jra. gyazzak meg a pamlagon mris, vagy rr? Ht, azt hiszem, ezrt verst rdemelnk.

A j pasi kziknyve 247

A harccal ki kzdhet lehetsg


Amire ti, srcok, a legkevsb vgytok, hogy amikor hazajttk, hatalmi harcokkal s csetepatkkal talljtok szembe magatokat. ppen elg van ebbl a csnya klvilgban. De amikor a bartnd magnyosnak, elhagyatottnak vagy egyszeren elhanyagoltnak rzi magt, balhzni fog mr csak azrt is, hogy odafigyelj r. Tudjuk, hogy a pasik ezt utljk, de mit tehetnnk? Amikor a frfiakat ms kti le - legyen az munka, pnz vagy a Maffizk vadzr folytatsa azt a nk elutastsknt lik meg. Ha ilyen helyzetben tallod magad, gondold meg, hogy taln csak egy kis figyelemre vgyik, mieltt lecserlnd egy j modellre. Nha csak azrt balhzunk, mert hinyzol.

18.FEJEZET

DE HT AZT

HITTEM

JL

MEGVAGYUNK

Sok minden latszik jnak a maga


rkt, a nagy fej tengeri prhalat s a vietnami hbort. Ez magyarz bizonyos kapcsolatokat is (gondolj Dvid Spade-re s Heather Locklearre). A legjobb szndk s a legalaposabb tervek ellenre a ltszlag boldog kapcsolat is gyorsan tnkremehet. Az egyik pillanatban sima a tenger, az g kk, s szerelemillat a leveg. Aztn szempillants alatt tajtkot vet a tenger, s ugyanazok a hatalmas erk, amelyek egymshoz sodortak, veszlyes sziklaztonyok fel sodornak titeket. Deszkzd be a fedlzeti nylst, bartom - most lptl be a kapcsolat Bermuda-hromszgbe: fltkenysg, megcsals s szakts.

idejben. Ez magyarzza a diszkt, a nejlonpa-

A zld szem szrny


A fi tallkozik a lnnyal. A fi megkapja a lnyt. A fi titkon kveti a lnyt, hogy beigazolja a gyanjt, miszerint a lny az kollgiumi szobatrsval hl.

252 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

A f l t k e n y s g kimert, rabul ejt, s tiszta idpocskols. De kezelni kell. Vedd gy, mintha b e j e l e n t k e z n l a proktolgusnl. Az sztnd t a l n azt sgja, majd e l m l i k , de jobban jrsz, ha bemsz, rendbe hozzk, s kimsz. Nem akarod ott tlteni az egsz napot. Nem plza az.

Amikor azt ltjuk, hogy valaki megkapja, amit mi akarunk, vagy amit a magunknak hisznk, felti csf fejt a fltkenysg. Az egyenl eslyek agresszora, a fltkenysg, az rzelmek brnyhimlje: kevesen sszk meg ezt a viszket, knyelmetlen s boldogtalan lmnyt. Mindenkit megfertz. s a legrosszabbat hozza ki mindenkibl. A bartn ragads lesz, eszels s rgeszms. A pasi harcias, paranois s aljas. Tindzserkorban olyan klassz rzs rlten fltkenynek lenned a bartndre. Drmai, mg romantikus is. Ifj bartnd esend kinccs vlik, amelyet annak a veszlye fenyeget, hogy ellopjk, mikzben te jtszani prblod a kemny legnyt, hogy megvdd azt, ami a tid. Ez tizenhat vesen remek, de ha felnttknt viselkedsz gy, knnyen a Kk fnyben kthetsz ki. Amikor felvetdik kzted s a bartnd kzt a fltkenysg - ami nagyon valszn -, szinte lehetetlen megmondani, ki a hibs, s hogyan lehet helyrehozni a dolgot. Vegynk egy pldahelyzetet, nzzk meg klnbz szemszgekbl, s dertsk ki, hol a baj.
A helyzet:

A volt bartnd fut be, elhv egy kvra. Te elmsz, s a bartnd fltkeny lesz.

A j pasi kziknyve

253

VAJON EZ:
A) flrerts?
B) az v?

C) a tid?

A) Ha flrerts, knny a dolog. A bartnd emlkszik, hogyan beszltl rgi szerelmedrl, s azt hiszi, visszaemlkezsed azt jelenti, hogy mg mindig azt a rgit szereted. rthet, hogy fltkeny. Ha kedvesen s szintn ismerteted vals rzelmeidet, s megnyugtatod, hogy nincs mirt aggdnia, a szemedbe nz, ltja, hogy szinte vagy, s megnyugszik. B) Mi van, ha vele van baj? A bartnd tudja, hogy nincs semmi kzted s a rgi bartnd kzt, de elbb fagy be a pokol, semhogy elengedne egy msik nvel. Mg Edna nnd is problma neki. Nem azrt, mert te megbzhatatlan vagy, hanem neki van ldztetsi mnija, s parancsba szeretn adni, hogy tven mternl ne mehess kzelebb ms nhz. Ha ilyen lnynyal jrsz, remljk, nem bnod, ha rvid przon tartanak. C) Mi van abban a valszntlen esetben, ha a fltkenysgnek te vagy az oka? Ok, lgy szinte, mg mindig van valami nemi vonzalom kzted s a rgi kzt, amit a bartnd helyesen rez. Emlkszik, hogyan beszltl a rgirl, s nem tudja, mirt teszed ki magad merszen ennek a ksrtsnek. Lehet, hogy az j bartnddel annyira intim a kapcsolatod, hogy az mr

254 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

zavarja a komfortszintedet? Ha igen, megrtjk, mirt vled j tletnek a kvt a rgi bartnddel - ppen ilyen j tlet g gyuft dobni a benzintartlyba. Csak ne csodlkozz, Ka j kapcsolatod felrobban, s magnyos vizeken ktsz ki, mert vgig ez volt a szndkod.

Fltkeny tpus vagy?


Ha egy fltkenysgi monolg kzepn tallod magad, a hza eltt tborozva, mert szentl hiszed, hogy egyltaln nem a bartnivel ment el, vgy mly llegzetet, s alkalmazz nhny cserkszalapelvet. Ne prblj kijutni a vadonbl, amikor rosszak a ltsi viszonyok, s nincs nlad a jzan sz irnytje. lj le, s tedd fel magadnak a kvetkez krdseket. Vdoltak-e mr azzal, hogy: tlzottan birtokolni vgy vagy? sosem bzol a bartndben? krnikusan bizonytalan vagy? Ha brmelyik krdsre igen a vlasz, hajlamos vagy a fltkenysgre. Ez nagy teher, s csak boldogtalansgot okoz neked s a krltted lvknek. Hossz tvon csak rncokat s sszeszortott szjat nyerhetsz. Ne becsld le a fltkenysg erejt abban, ahogyan tnkreteheti az letedet. Emberev, s senki sem szabadthat meg tle, csak te magadat. Vgy ht ignybe nmi segtsget: terpit, imt, jfajta, rgimdi llekben frkszst vagy

A j pasi kziknyve 255

brmit, amivel kizheted szemlyi dmonaidat. Persze az is lehet, hogy egyszeren seggfej vagy, amire nincs gygyr. De ebben ktelkednk. Akkor nem olvasnd ezt a knyvet. Menjnk egy lpssel tovbb. A bartnd nha okot ad a fltkenysgre. Taln gy rzi, nem becsld elgg, fel akarja hvni magra a figyelmed. Taln kzlni akar veled valamit (br igen rosszul). Taln tettekre prbl sarkallni. Jessica bartnnk azzal ment haza a pasijhoz, hogy Sylvester Stallone leszltotta a Universal CityWalk parkoljban. Igen", meslte, kiszllt a hoszsz limuzinjbl, s meghvott ebdre." Persze hogy csak kitallta, s hogy ppen Slyt vlasztotta (amikor ppgy mondhatta volna Johnny Deppet is), csak azt mutatja, mennyire elkeseredett, de ltod, mire vagyunk kpesek,

LLJ KSZEN!
A S Z F I N X REJTLYE
Sok az olyan f r f i s n, aki arra vgyik, amit nem kaphat meg. L t t u k , vagy (brr!) k z j k tartozunk mi is. A lny azt panaszolja, hogy sehol egy rendes f i , mikzben t l p a hullikon, hogy eljusson egy j a b b ncsbszhoz. Azt kell m e g r t e n e d , hogy csak azt mondja neked, amit akarni szeretne, nem azt, amit v a l b a n akar. Ezzel a nvel (aki valsznleg remek az g y b a n ) el kell fojtanod gyengdebb impulzusaidat, s f a r o k k n t kell f e l l p n e d , hogy megtartsd az rdekldst. s rvid idn bell mr nem is lpsz fel.

256 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

ha elhanyagolsz. Lehet, hogy gy tenni manipulci, s nem felntthz mlt. De kezeld trelemmel; lehet, hogy a bartndnek van nmi igaza.

Hsg - htlensg
Henry Kissinger mondta, hogy Csak mert ldztetsi mnid van, mg nem biztos, hogy nem ldznek." Mae West mondta, hogy Nehz kemny frfit tallni", s Sigmund Freud azt mondta, Egy szivar nha csak egy szivar." Amire mi azt mondjuk, Hacsak azt a szivart nem egy kemny frfi szvja bokszeralsban, mert akkor joggal van ldztetsi mnid." Mindenkinek ms az elmlete arrl, hogy mit neveznk megcsalsnak. Diszn e-mailek? Egy csk egy buliban? Mindenki mshol hzza meg a vonalat. Te politikailag hol llsz megcsalsgyben? A Clinton-korszak arra ksztetett egyeseket, hogy a furulyzst ne tekintsk nvel val nemi viszonynak". Msok, akiknek a Carter-korszakra nylnak vissza a gykerei, szenvednek a bntudattl mr akkor is, ha csak a szvkben vtkeztek. Marad a krds: hogyan hatrozod meg a megcsalst? Van sklja? rlnk, hogy megkrdezted. Kitalltunk egy hsgmrt, amely nagyjbl gy mri a megcsals ltal felszabadtott energit, ahogyan a Richter-skla a fldrengs ltal felszabadtott szeizmikus energit. Gondold meg:

A j pasi kziknyve 257

3,5-nl kevesebb. ltalban nem rzik, de te szleled. Olyan tevkenysgek tartoznak bele, amelyek veszlyes mellkhatsok nlkl lvezhetk, pldul flrtls az eladlnnyal a kzrtben. 3,5-5,4. Gyakran megrzik, de ritkn okoz krt. A bartnd szreveszi, hogy flrtlsz a pincrlnnyal vagy a benzinkutas lnnyal, de szerinte ez helyes s nem fenyeget. 6,00 alatt. A jl megalapozott kapcsolatban csekly krt tesz, de a rosszul megptett bartnknl, akiknek gyenge az infrastruktrjuk, jelents krokat okozhat. A legtbb bartn a 6,00 alatti" tevkenysget gy rtkeli, hogy a fik mr csak ilyenek, ezek kz tartozik a csevegs ms lnyokkal partikon, vagy ms lnyok imdatt trni bulikon. 7,0-7,9. Jelents fldrengs. risi krokat okozhat a kapcsolat nagy terletein. A szakadk szln tncolsz, s a bartnd joggal aggdik, hogy mennyire vagy ellenll. A 7,0-7,9-be beletartozik A Nyelves, s rarenden kvli keflshez vezethet. 8-as vagy nagyobb. Kapcsolatrengs. Nem akarunk kznsgesek lenni, de a dugs az dugs, s ezen senki nem vltoztathat. Ha flrtlsed hamistatlan hancrhoz vezetett, sok szz kilomteres krzetben krt tesz a kapcsolatodban. vakodj a lehull trmelktl.

258 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

A flrtlsre egy vonz partnerrel akr az interneten, akr egy xeroxgp fltt, akr egy zsfolt teremben knny rszokni, s nehz megllni, hogy csak egyszer tedd. A szexi e-mailek addig elgtenek ki, amg mr nem elgtenek ki, s akkor gyorstanod kell. Ha a buliban cskolzol, tbb cskra fogsz vgyni. Ez a helyzet a flrtlssel - vagy abba kell hagyni, vagy gyorstani kell. A szexulisan gerjeszt tnc valban stimullja agyad dopamintermelst. Beindtja a hormonjaidat, s kioltja a jzan eszed. Te taln tudod, hogy csak rtatlan flrt, de a tested nem tudja. Azt hiszi, a lnyegrl van sz, s hamarosan meggyzi errl az agyadat is. Azt tancsoljuk, hogy maradj tvol a ksrtstl. Ne kerlj olyan helyzetbe, amikor nagy fejednek kell fellbrlnia a kicsikt. Mert az sosem jn ssze.

Mindig c s o d l k o z t u n k , hogyan b e s z l n e k f r f i a k s nk a h t l e n s g r l . Csak gy m e g t r t n t " , m o n d j k , mintha k csak m e n d e g l t e k volna r t a t l a n u l a dolguk u t n , a z t n bumm! Megbotlottak, s a nemi szerveik egyszerre csak s s z e a k a d t a k valaki m s i v a l .

Az a csalfa szv
Elszr is, a megcsalsnak vannak egyrtelm okai, amelyek mindkt nemre jellemzek: Mr nem vagyunk beld esve. Tudjuk, hogy mr nem vagy belnk esve.

A j pasi kziknyve

259

Tallkoztunk valakivel, s - abban a pillanatban benne ltjuk a vlaszt. Bosszbl csalunk meg, hogy ne rezzk magunkat tehetetlennek veled szemben. Ki kell jutnunk abbl, amiben vagyunk, valami jba. Mindig egy msik lnnyal akartunk hlni. (Ok, csak bartnknt.) Aztn ott az az ok, amelyik csak a titek, srcok. Ott a fejetekben az a hang, amelyik azt mondja, De meg kell dugnom, mert nem halhatok meg anlkl, hogy meg ne dugnm." A nknl nincs ennek megfelel hang, ezrt nem rtjk az si sztnt, hogy meg kell termkenytenem MINDET"; de tudjuk, hogy ez gy rnt maga utn titeket, mint a Queen Mary a vziszt.

Rajtakapva
Nem szksges ahhoz bngyi helysznels, hogy leleplezznk, ha megcsalsz minket. Nagy valsznsggel lelepleznek azok az apr - ostoba! - dolgok, amelyeket elkvetsz: a mobilod, a telefonszmla, az e-mail, amelyet elfelejtettl kitrlni, a bugyi a zsebedben, a szomszd, aki ltott valakivel, brmi. Br nem rajongunk a megcsalsrt, mulasztst kvetnnk el gyakorlati tancsadi tisztnkben, ha nem hvnnk fel a figyelmed a ktfajta csapdra, amelyekkel a bartnd megprbl rvenni, hogy bortsd ki a bilit. s te mindig bedlsz neki.

260 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

azt fogja mondani:

Jl van, nem vagyok mrges - nekem elmondhatod. Csak tudni akarom az igazat." - VAGY Mr lttalak titeket egytt, elolvastam a levelet, beszltem Susie-val, brmi [behelyettestend] - ht ne prblj hazudni."
Te azt fogod felelni:

Ok, ha tudni akarod az igazat, s nem vagy mrges." - VAGY Hogy jttl r?" Mindkt esetben lebuktl. De legalbb nem mondhatod, hogy nem figyelmeztettnk.

Paul b a r t u n k rossz n v e n s z l t o t t a a b a r t n j t . Azt mondta, csak n y e l v b o t l s volt, s e g y t t nevettek rajta. De szex kzben i s m t a m s i k nevet kiltotta, s az ajtn kvl t a l l t a m a g t a z j s z a k a k z e p n , a l s n e m b e n . A csalsra mindig f n y d e r l . Azt tudjuk t a n c s o l n i , hogy lgy nagyon vatos, s br ez j t a n c s , csak k s l e l t e t i az e l k e r l h e t e t l e n t . Egy t k l e t e s vilgban nem l t e z n e m e g c s a l s , s a f e l e a n n y i zsr, ugyanaz az z " is igaz lenne.

A j pasi kziknyve

261

Tudatban lehetsz ezeknek a csapdknak. s vakodhatsz tlk. Egy bizonyos ponton tl azonban be kell ismerned, hogy trtneted makultlanul tartsa (ugyanazt mondtad a bartndnek a mlt hten, amit a mlt este?) meghaladja a kpessgeidet. Ahogy mr mondtuk, kevs kivtellel, az emberek le akarnak bukni. Mirt? Mert titkot hordozni eleinte izgat, ksbb mr teher. A titok sokba kerlhet, s senki nem viseli el a hossz idn t trtn hazudozs okozta feszltsget, hacsak nem szociopata.

Nhny apr szvessg


Fura ilyesmirl beszlni megcsals esetn, de rgtn a lnyegre trnk. A bartnd mg mindig jobb, ha tled tudja meg a dolgot, mint ha a szomszdtl, a telefonszmlbl vagy egy betelefonls rdimsorbl. Jobb megcsalt bartnnek lenni, mint tbolyult ni Sherlock Holmesnak, aki a pasija ltal hagyott nyomok utn kutat. Mert nem tudjuk megllni, hogy ne keressk azt, amitl vgl megszakad a szvnk, amikor megtalljuk, s ez rettenetes. Ugyanakkor szintn meg kell mondanunk, hogy br arra krnk, mondd meg neknk az igazat, nem tudjuk garantlni, hogy jl fogadjuk. Ben bartunk nem tett kizrlagossgi fogadalmat a bartnjnek, s abban llapodtak meg, hogy kzlik egymssal, ha tanrenden kvli szexre kerlt sor (egszsggyi okokbl). Ben ktelessgtudn beszmolt, s a csaj hetekig gyalzta utna. Egyhamar nem mesl neki a kalandjairl. s itt

262

Felicity Huffman & Patrcia Wolff

a bkken. A krsnk, hogy mondd el, abba a tvhitbe taszt, hogy azt hiszed, megszhatod szrazon. Ht nem. Azt mgis tudnod kell, hogy vannak a megcsalsnak olyan formi, amelyeket a bartnd a legaljasabb hitvnysgnak tart: Ha ugyanabban az gyban csalod meg, ahol egytt alusztok, a bizalmt is megcsalod. Hnyadknak is kell lenned? Ha ajndkot veszel a msiknak, s ell hagyod, hogy megtallja. Ha megtallja nlad a msiktl kapott intim aprsgokat: leveleket, haj csatokat, flbevalt, levlkket, fehrnemt. Ha rsz a dologrl. A hatridnapld mgnesknt vonzza a bartndet. Elkerlhetetlen, hogy elolvassa azt az tkozott vacakot. Ha a msikkal pardzol kzs barti krtkben. Ezzel mindenkit tarthatatlan helyzetbe hozol. Ha a bartnd kedvenc ttermbe msz a msikkal. Ha a legjobb bartnjvel vagy a lny testvrvel fekszel le. Tudjuk, hogy a vonzalom nyolcvan szzalkban kzelsg, de kell lennik a kzelben ms lnyoknak is - ez jvtehetetlen.

A j pasi kziknyve 263

Jelek, hogy a bartnd valsznleg megcsal


Klcsnkenyr visszajr

Szeszlyes s elgedetlen (a szoksosnl is jobban). Mindenben hibt tall, mintha azzal igazoln, hogy megcsal, hogy a veled val kapcsolatban semmi sem stimmel. Szrakozott. Amikor elmegy otthonrl, klnsen dgs. Uj fehrnemt vesz, s nem tart neked divatbemutatt. Fogyni kezd. Vagy a msik pasi kedvrt, vagy a stressztl, amirt hazudnia kell neked. Nem vllal felelssget semmirt a ketttk kzti problmkban. Nem tudod elrni; egyszeriben megmagyarzhatatlan bajok vannak a mobiljval. j bartai vannak, s nem akarja, hogy tallkozz velk. Amikor hazamsz, a zuhany alatt tallod egy msik pasival. Meghv az eskvjre - vflynek.

264

Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Szmos ok van r, hogy ne csald meg a prod: lebuksz; tnkremegy a kapcsolatod; s mint a cigaretta, a hazugsg is rt az egszsgednek (nem a tdd, hanem a lelked lesz fekete tle). De amikor tpeldsz, hogy elkborolj-e vagy sem, a bels logikus, racionlis hangod nmra van lltva. Amikor a csini Mary McCann a falnak tmaszkodva ll, felhajtott szoknyval, igencsak kurta lesz a bels vita, hogy megtedd-e vagy sem. Dntened kell mr jval azeltt, hogy Mary McCann a fledbe sutyorog. Ha a csalst jrhat tnak vled, elkpzelhet, hogy mg nagyon eleven benned a jtkos.

Maradjak vagy menjek?


Egy csnya szaktstl tbb darabkra hullhatsz, mint a tojsemberke az angol gyermekversben, akit a kirly sszes lovai s a kirly sszes emberei sem tudnak soha tbb sszerakni. A szaktsrl csak annyit: tipikusan hromszor kell megtrtnnie, hogy vgleges legyen. Az els alkalommal tlsgosan kibort, s az elsznsod is gyenge. A msodik alkalommal a szaktsi/bklsi szex annyira j, hogy meggyz: mgis menni fog. A harmadik alkalommal mr hajland vagy elviselni az sszes drmt s szvfjdalmat, amelyre szksg van, hogy az egszet lezrd, s tovbblpj. Egy hossz, elnyjtott szakts maga a gytrelem, de egyesek ki akarjk prselni a szenvedly utols cseppjt is dgltt szerelmi kalandjukbl. Ebbl egy parnyi j lehet a Casablanca tpus memriafjlodba, de idvel ki kell

A j pasi kziknyve 265

vetned a szervezetedbl, hadd mljon ki szegny jszg. Mert nemegyszer lttuk mr a kvetkez forgatknyvet: te csak jtszod ezt a bizarr rzelmi oda-vissza jtkot, amikor a bartnd egyszerre csak tveszi a kezdemnyezst, s vget vet neki... s bumm! jra ott vagy az els kockban, megint ksz rzelmi katasztrfba kerltl. Paul Simon felsorolta szerelmed elhagysnak tven mdjt, s mi szentl hisszk, hogy egy megfelel palack tequilval mi szzig is el tudunk jutni. Csak fusd t a mit tgy s mit ne itt kvetkez listjt, hogy felkszlhess, mire rajtad a sor, hogy szedd a lbad: Ne jtszd az gynkt. Telefonon szaktani tapintatlan s gyva dolog. Pont. Ne vrj kzvettkre. Ne a bartnivel kzld, hogy mondjk el neki k.

LLJ KSZEN!
Sajnos, ha megcsalnak, l t a l b a n nagyon nehezen vagy k p e s k i l p n i a k a p c s o l a t b l . Ha k i r g j k a l l a d a l b a d a t , igen nehezen brsz k i s t l n i az a j t n . T a l n gy r z e d , gyorsan d n t e n e d kell, csak hogy szabadulj a f j d a l o m t l . Ne tedd. Ne b r e l j lakkocsit. Ne jegyezd el magad. s ne szakts abban a pillanatban. T e r m s z e t e s , hogy nyomban szexre vgysz, kzelsgre, hogy bizonytsd, m g kellesz valakinek. Ezt se tedd. Vgy nagy levegt, s trd a f j d a l m a t . M e g j n a vlasz. S z e m l l d j tbbet. Tgy kevesebbet. Esetleg nzd a Jbartok ismtlseit, ha fiatalabb vagy, a Tuti gimit.

266

Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Ne bnj vele tl kemnyen. Nem hisznk ebben az elmletben. Dntttl, gondolatban mr szaktottl vele, de nem igazn mondtad mg meg neki. Nem teljesen. Nem egyenesen. Nem nyltan. Szinte biztos vagy benne, hogy felfogta, de lassan csinlod, s lazn randizni kezdesz ms lnyokkal. Ne randizz Tarzan mdra. Elbb engedd el az egyik lint, csak aztn kapd el a kvetkezt, msknt megsebzed a rgi bartndet, az j pedig rjn, hogy nem lehet bzni benned. Ne sajnltasd magad. gy teszel, mintha tged kellene sajnlni, kzben mindenfle disznsgot mvelsz, hogy hagyjon fakpnl. Ne jtssz Lthatatlan Embert. Ne tnj el, ne kerld a telefonjait, ne remld, hogy soha tbb nem ltod. Azzal mentegetzhetsz, hogy seggfej vagy, gysem vagy mlt hozz, de a bartnk mg a seggfejektl is elvrjk, hogy elbcszzanak. Tudjuk, hogy ha szaktani akarsz vele, tisztessgesen megtenni nem mindig elnys. Mert mit hozhat neked? Termszetesen nem akarod bntani, de boldogg tenni a hamarosan mr volt bartndet nem listavezet a tennivalid kzt. Tudjuk, hogy knnyebb ms vrosba kltzni, telefonszmot vltoztatni. De ne tedd. Megmondjuk, mirt:

A j pasi kziknyve 267

Karma. Amit adsz, azt vissza is kapod. Egyszer, isten mentsen, eljhet a nap, amikor te szeretnd, hogy a bartnd mondja meg nyltan. Hrnv. Elkerlhetetlenl lesznek rintleges kapcsolatok az j bartnd meg a rgi kztt, akivel nem szaktottl rendesen. Tbbet rt a hrnevednek, ha csnyn szaktasz, mint ha tisztessgesen. A pletyka terjed - mit gondolsz, honnan indult a minden frfi seggfej"?

s ha szakt veled?
Ha szakt veled, vannak tllsi technikk, amelyek tsegtenek a nehezn. Elszr is tallj nhny bartot, akik meggyznek, hogy tiszta rlt volt, s rlhetsz, hogy megszabadultl tle. Ismtelgesd magadnak, hogy nem volt valami nagy szm. A kvetkez lps, hogy kerld a kt szlssget, a Letmadt s a Csimpaszkodt. A Letmad olyan src, aki rgtn randizni kezd. A figyelem elterelse a szaktsrl segt (s pomps lehet a szex), de a mellkhatsok fellmljk a hasznt. gy viselkedsz, mint a Survivor tllje, aki tizent kilt fogyott, aztn bekltztt egy finompkruboltba. Boldogan zablsz fl vig, de a vgn nem leszel valami j formban. Ne jtssz lepattanra. Menj vissza a kezdkockba, mieltt jra versenybe szllnl. A Csimpaszkod viszont nem tudja tltenni magt a szaktson. Mindannyian lttuk ezt az alakot, s a legtbben magunk voltunk ez az alak. Mlnak a hnapok,

268 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

s te mg mindig gyszolod elvesztett szerelmedet, mg mindig untatod a haverokat a Mandyrl szl, vgyakozssal teli trtnetekkel. Ha ebbe a helyzetbe kerlnl, a leghasznosabb tancs a nagymamnktl szrmazik: Nha az a legjobb mdja annak, hogy tljuss valakin, ha valaki al jutsz."

Legkzelebb lgy szerencssebb


Mindenki elszr kapcsolatokat. Ez elkerlhetetlen. Az igazi prbattel az, hogy milyen gyorsan tudod felmosni a kimltt trutyit s eltakartani a romokat. Napokig ott hagyod, hogy vonzza a legyeket, vagy viszonylag rvid id alatt rendet teremtesz? Ami mg fontosabb, klnbsget tudsz-e tenni az apr, Add ide a paprtrlkzt" tpus trutyi s a nagy, Breljnk nagy teljestmny takartgpet" tpus mocsok kztt? s ami taln a legfontosabb, felismered-e a pusztt erej esemnyt, az olyat, amelyik utn a kapcsolatot nem lehet helyrehozni? A szvfjdalom Bermuda-hromszgn keresztl vezet t felntt vlsi rtus, s a legtbb ember nem kerlheti el. Egyeseknl a megtanult kemny leckk arra ksztetik az utazt, hogy becslje meg jobban a jt, miutn kzelrl ismeri mr a rosszat. Msoknl ez a haszon nem jelentkezik. Eltvednek a fjdalom s a paranoia Bermuda-hromszgben, s sosem talljk meg a kiutat. A bartnd tudja, hogy olyan pasit tallni, aki megjrta a szerelem viharos vizeit, s egy darabban jtt ki

A j pasi kziknyve

269

a tls parton, j dolog. Tudja, hogy aki mr szenvedett egy kicsit a szerelemtl, legkzelebb trelmesebb, engedkenyebb s szeretetteljesebb lesz. Ha teht killtad a fltkenysg, a megcsals s a szakts viharait, olyanfajta tengersz vagy, akit szvesen ltunk a hajnkon. Ne feledd: minden kapcsolat vget r egyszer, kivve az utolst.

Ht ennyi. Leadtuk neked a fiilest, a nagy szenzcit,

a drtot, hogy mi a j, s igencsak valszn, hogy ezek bizalmas rteslsek. Remljk, ezt a knyvet nem feladatok s panaszok listjnak tekinted azt illeten, hogyan kellene megvltoznod, inkbb olyannak, amely bepillantst, rtelmezseket s ihletet ad. Nem biztatunk arra, hogy magold be ezt az anyagot. Vedd a sikerhez vezet receptjeinket, s tedd ket a magadv: tegyl hozzjuk mg nhny elemet, hagyj el prat, gy aztn amikor feltlalod, az tel teljes mrtkben te leszel, egyttal mindaz, ami neki kell. s ha mr itt tartunk, a nk nha elkvetik azt a hibt, hogy szerintk a j pasinak az a legfontosabb tulajdonsga, hogy megrti a bartnje szksgleteit s rzelmi tjkpt. De nem az, s te nem fogod megrteni. A megrtsnl sokkal fontosabb annak az elfogadsa, hogy szoksai s aggodalmai, mint valami idegen orszgi, szerves rszei annak, aki, s tisztelned kell ket akkor is, ha mindezeket rltsgnek tartod. (Egyes orszgokban helynvalnak tartjk, hogy kutyt egyenek.)

272 Felicity Huffman & Patrcia Wolff

Indulj ht, j trkppel s megbzhat irnytvel felszerelve. Javasoljuk, hogy csomagolj be tiszta alsnadrgot s humorrzket is. Gyernk, kapd el ket, tigris!