P. 1
Curs 5_benzine Continuare

Curs 5_benzine Continuare

|Views: 1|Likes:
Published by Cristi Iverson

More info:

Published by: Cristi Iverson on Jan 17, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2014

pdf

text

original

BENZINE AUTO – CARACTERISTICI FIZICE si CHIMICE continuare Densitatea Densitatea este data de relatia: ρ = m/V [kg/L]. Se determina conform ISO 36 !

sa" /si #S$% &'!(. Densitatea com)"sti)ililor *aria+a in limite ing"ste, d"-a nat"ra .idrocar)"rilor din care s"nt formati si este -ro-ortionala c" n"mar"l de atomi de car)on din molec"la. Se o)isn"ieste sa se determine densitatea com)"sti)ililor -rin com-aratie. /a-ort"l dintre densitatea com)"sti)il"l"i si densitatea a-ei se n"meste densitatea relativa 0entr" a reali+a intotdea"na conditii identice de incercare, densitatea a-ei se determina la 1& '2 si notea+a ρ&(' sa" ρ&5!. Densitatea se -oate determina c": 7 areometr" 8densimetr"9 7 termoareometr"8termodensimetr"9 7 )alanta %o.r :est-.al 0entr" densitate la )en+ine, norma e"ro-eana ;<((=/5>>> im-"ne ca limite ', (! 7 ', ! kg/L, iar -entr" motorine norma e"ro-eana ;<!>'/5>>> im-"ne ca limite ',=(' 7 ',=&! kg/L. In -ractica "tili+ator"l -refera car)"rant la densitatea cea mai mare -osi)ila, com-ati)ila c" s-ecificatiile, deoarece ofera cel mai sca+"t cons"m s-ecific la 5''km. Se estimea+a ca o crestere a densitatii c" 5? antrenea+a o red"cere a cons"m"l"i de 5?.
5

6' mm3g, iar

densitatea com)"sti)il"l"i se determina de o)icei la 1('42 si 15!426 se

#mericanii "tili+ea+a de o)icei e@-rimarea in grade #0I, definita de Instit"t"l #merican de 0etrol, astfel:

6'4 A = 5!,6426 4A = >/! t4 1 3(. Deoarece amestec"l aer7)en+ina n" este omogen 8este de fa-t "n amestec de aer c" *a-ori de car)"rant9 inertia -icat"rilor inter*ine intr7o oarecare mas"ra la re-arti+area acest"ia intre cilindri, la motoarele ec.i-ate c" car)"rator. !uterea calorica "calori#ica$ L"cr"l mecanic -rod"s de motor de-inde de cantitatea de cald"ra de+*oltata -rin arderea com)"sti)il"l"i. Se n"meste
%utere calorica

a com)"sti)il"l"i cantitatea de cald"ra care se

degaBa -rin arderea com-leta a "n"i kilogram de com)"sti)il6 se e@-rima in kC/kg sa" kcal/kg. 0"terea calorica a com)"sti)il"l"i se determina intr7"n a-arat s-ecial, n"mit calori&etru "#i' ($ 2" aB"tor"l "nei scantei electrice, esantion"l de com)"sti)il se a-rinde6 -rin arderea l"i c"
O2

din )om)a se degaBa o cantitate de cald"ra

determinata, care incal+este amestec"l ga+os. #cesta cedea+a cald"ra sa a-ei din *as"l c" a-a. 2"noscand cantitatea de lic.id din *as"l c" a-a si cresterea de tem-erat"ra mas"rata c" termometr"l de mare -reci+ie din dotarea calorimetr"l"i, se -oate determina cantitatea de cald"ra de+*oltata -rin arderea com)"sti)il"l"i. La arderea com)"sti)il"l"i in calorimetr", cantitatea de cald"ra degaBata
(

2a "rmare.este -"tin mai are decat cald"ra degaBata in cilindrii motor"l"i. Fi' ()Calori&etru %entru deter&inarea %uterii calori#ice su%erioare a co&*usti*ililor Puterea calorifica superioara Q s (Pcs) este cantitatea de cald"ra degaBata la arderea "n"i kg de com)"sti)il. *a-orii de a-a din ga+ele arse condensea+a si eli)erea+a cantitatea de cald"ra care a fost necesara -entr" formarea lor 8cald"ra de *a-ori+are9. cand n" se cer 3 . Puterea calorifica inferioara Qi (Pci) este cantitatea de cald"ra degaBata -rin arderea "n"i kg de com)"sti)il in conditii reale. tem-erat"ra ( a-ei in *as"l calorimetr"l"i este egala c" cea a ga+elor arse din )om)a si m"lt s") tem-erat"ra de *a-ori+are a a-ei. cand *a-orii de a-a raman necondensati. in conditii de calorimetr". %etoda de determinare este foarte la)orioasa si de aceea. #cest fenomen se e@-lica astfel: -rin arderea com-leta a com)"sti)il"l"i se -rod"ce 2O si *a-ori de 3(O6 in moment"l determinarii.

ina este &ai re.a 2i i&%licit ci#ra octanic.ie Ci#ra octanic.ine cu re.isten.5(6 FB/Fg96 motorina 7 5'''' kcal/kg 8&5.int.la ardere+ 4n condi.inelor cre2te 4n ur&-toarea & .a caracteri+ea+a re+istenta la detonatie a "n"i car)"rant.ea.re+"ltate foarte e@acte. Motoarele &oderne+ caracteri. Ci#ra octanica (CO) 2ifra octanica este o caracteristica a )en+inelor legata direct de ca-acitatea acestora de a arde in cilindrii motoarelor n"mai d"-a initierea -rin scanteia )"Biei.istent.i deose*ite de ardere+ adic.ate %rin ra%oarte de co&%resie &ari+ necesitco&*usti*ili cu calit-.ii antidetonante a *en.ate %entru a%recierea ci#rei octanice sunt Researc3 "COR$ si Motor "COM$ A&*ele &etode de la*orator utili.>65 FB/Fg96 -etrol lam-ant 7 5'3'' kcal/kg 8&3..ie Antidetonan.3&&FB/Fg9.ooctan "0+0+1) tri&etil)%entan$ dintr)un a&estec etalon "%e scara Ed'ar$ de i.re%re.la detona. .ooctan 2i n) 3e%tan+ care se co&%ort.a *en.inei in & a i + la un ra%ort de co&%ri&are deter&inat Ci#ra octanic.ina testatMetodele de la*orator utili. se -refera sta)ilirea -"terii calorifice c" relatii em-irice )a+ate -e com-o+itia elementala sa" -e constante fi+ice. Valori estimati*e -entr" Dci la di*ersi com)"sti)ili: E E E E E )en+ina 7 5'!'' kcal/kg 8&3.a un &otor &onocilindric de ti% CFR)ASTM+ IT5)6+ IT5)0M+ IT5)0 Cu c7t valoarea ci#rei octanice este &ai &are cu at7t *en.con.*en.la detona. > FB/Fg96 metanol7&6(' kcal/kg 85>.ii identice de 4ncercare+ si&ilar cu *en."CO$ este un criteriu de a%reciere al calit-.inutul %rocentual "/vol$ de i.= ' FB/Fg96 etanol 7 6&'' kcal/kg 8(6.

#-ar detonatii c" atat mai re-ede c" cat este mai ridicata -resi"ne si tem-erat"ra in motor. ce se a"d in regim"ri Boase. deci inainte ca -iston"l sa aB"nga la -"nct"l de com-rimare ma@ima.inut ridicat 4n i. -oate fi e*al"at c" "rmatoarea form"la: Mo&ent detonatie : A %)n e"B.a este insotita de +gomote metalice asc"tite 8ciocanit"ri9 c" intensitati diferite. iar -roces"l de "+are a set"l"i motor se intensifica. distincte de +gomot"l mai s"rd datorat com)"stiei6 motor"l tinde sa se s"-raincal+easca. %oment"l a-aritiei detonatiei este legat de tim-"l necesar -entr" a-aritia in cantitate s"ficienta de radicali -entr" o reactie in lant.T$ "nde: # 7 constanta care de-inde de com-o+itia car)"rant"l"i6 n 7 sensi)ilitatea la -resi"ne a car)"rant"l"i6 G 7 sensi)ilitatea la tem-erat"ra a car)"rant"l"i6 0 7 -resi"nea medie la sfarsit"l com)"stiei6 $ 7 tem-erat"ra medie la sfarsit"l com)"stiei.o%ara#ine 2i 3idrocar*uri aro&atice Detonatia este a"toinflamarea amestec"l"i car)"rant inainte de sfarsit"l com)"stiei.o%ara#ine 9 3idrocar*uri aro&atice Ast#el+ cele &ai *une *en. *a -rod"ce o detonatie care *a ! . care de-inde de calitatea car)"rant"l"i si de conditiile de f"nctionare a motor"l"i. O )en+ina care in -roces"l com-rimarii si ridicarii tem-erat"rii. se a-rinde inainte ca )"Bia sa dea scanteie sa" in fata front"l"i de flacara generat de aceasta. #-ar detonatii cand d"rata de a-aritie a acestor radicali este mai mica decat d"rata normala de com)"stie.ine "antidetonante$ sunt cele cu un con. %oment"l a-aritiei detonatiei.ordine8 n)%ara#ine 9 na#tene 9 i. ca efect al com-rimarii. .

cand se a-rinde amestec"l aer7)en+ina c" o scanteie. #rderea detonanta este caracteri+ata -rin fa-t"l ca. arderea se -ro-aga din -"nct"l initial -rin tot *ol"m"l ga+"l"i s") forma "nei +one ing"ste. in loc sa arda -rogresi*. in -aralel. #meliorarea calitatilor antidetonante la )en+ine a fost limitata de necesitatea eliminarii -l"m)"l"i -rec"m ai a metalelor grele.im-inge -iston"l ina-oi s-re -"nct"l mort inferior. care in 6 . 0rin arderea instantanee a amestec"l"i nears in front"l "ndelor de soc se -rod"c "nde de detonate c" *ite+e e@cesi*e *d = 5!''73''' m/s. d"-a "nii a"tori 8('7&' m/s d"-a altii9.-iston.a. Hnda de com-resie ce ia nastere -ro*oaca o crestere mare de -resi"ne inaintea moment"l"i -otri*it -entr" -rod"cerea l"cr"l"i mecanic. Se -rod"ce astfel "n de+ec. In conditii normale. care d"ce insa la a-aritia fenomen"l"i de detonatie ale carei consecinte a" im-"s necesitatea -re*enirii l"i -rin cresterea calitatilor antidetonante la )en+ine. o scadere a randament"l"i si c. to-iri ca.ili)r" in f"nctionarea motor"l"i. la ince-"t. reactiile dec"rg normal insa. front"l flacarii.s. #mestec"l aer7)en+ina se incal+este asa de tare incat detonea+a s")it in toata masa.iar defecti"ni maBore ale ar)orel"i si ansam)l"l"i )iela7mani*ela 7 -iston. care inaintea+a c" *ite+e de 5(7(& m/s. o constit"ie marirea ra-ort"l"i de com-resie. Hna din -rinci-alele cai de marire a indicilor economici ai m. in fata front"l"i flacarii a-ar -"ncte de emisie l"minoasa care se de+*olta in n"clee de flacara ce se -ro-aga c" *ite+e de (''7 !' m/s si a-oi in "nde -"ternice de soc ce se -ro-aga in amestec"l com)"sti)il / aer nears si in ga+ele arse c" *ite+e de circa 5('' m/s.

Se modifica ra-ort"l de com-resie -ana la a-aritia detonatiei care se a-recia+a d"-a +gomot.ooctanul 8(. formea+a gre" -ero@i+i si de aceea este -"ternic antidetonant. = 75' 426 -.= '.general s"nt la )a+a "nor com-"si antidetonanti c" efecte im-ortante.idrocar)"ri de referinta: I. -entr" determinarea calitatilor antidetonante ale )en+inei a"to detonatie se n"meste este cifra octanica 82O9.6>5 kg/L. i+o-arafinele si naftenele c" ramificatii com-le@e s"nt alcanii normali s"nt cei mai detonanti6 cicloalcanii si alcanii -"tin ramificati -re+inta o com-ortare cele mai re+istente la detonatie6 E E intermediara. #re "rmatoarele -rinci-ale caracteristici: -. . 0rima metoda de a-reciere a -ro-rietatilor antidetonante ale )en+inei a fost metoda ra-ort"l"i critic de com-resie.idrocar)"ra ramificata dest"l de com-acta si are o )"na sta)ilitate c.(. care se determina com)"sti)il etalon. . Dre-t com)"sti)il etalon -entr" a-recierea 2O este "tili+at "n amestec format din . 2O este mai mare.ste o .a.& trimetil-entan"l9 car"ia i s7a atri)"it con*entional cifra octanica 5'' atat d"-a metoda /esearc. cat si %otor.t.f. in -re+ent.s si intensitatea detonatiei de-ind in mare mas"ra de nat"ra com)"sti)il"l"i "tili+at: E aromatele. %etoda -re+inta erori mari. /a-ort"l de com-resie care cores-"nde fenomen"l"i de ra-ort critic de com-resie.imica. = >>426 . $endinta de detonare a m. 2riteri"l -rinci-al "tili+at. 2om)"sti)il"l dat se incearca -e "n motor monocilindric c" ra-ort de com-resie *aria)il. -rin com-ararea )en+inei c" "n 2" cat )en+ina detonea+a mai gre".

#re "rmatoarele -rinci-ale caracteristici: -. Determinarea se face -rm "tili+area de i+ooctan. .CH )9 7 16 3 2 2 2 2 2 3 este o .idrocar)"ra sat"rata liniara careia i s7a atri)"it con*entional cifra octanica %otor si /esearc. folosit alat"ri de i+ooctan.imica sla)a. sa" in conditii grele de oras. "nde "tili+area acest"ia mai este -ermisa.CH .f.CH 7 CH . Cifra octanica +otor (C(+ sau +(. n7 2 356 este "n alcan c" catena intinsa. = ' 82O// si 2O/% = '9 si este etalon"l -rimar. la care se ada"ga diferite cantitati de tetraetil-l"m) 8$. 82O% 7 5''9. 2ifra octanica /esearc.u ber) = este o caracteristica care arata com-ortament"l motoarelor in sarcina. #ceasta indica sensi)ilitatea )en+inelor in . reformarea catalitica si etilarea c" tetraetil de -l"m).6=3= kg/L. Cifra octanica a benzinei reprezinta % in volu e !e izooctan !intr-un a estec !e izooctan si n-"eptan# a estec care are aceeasi sensibilitate la !etontie ca si co bustibilul !e incercat# !eter inarea efectuan!u-se in con!itii stan!ar! !e incercare (e$e plu% benzina care !etoneaza ca un a estec for at !in 7& % izooctan ' 2& %n "eptan are C( ) 7&)* Indicele de performanta are semnificatia de 2O e@tinsa -este 5''. /elatia intre indicele de -erformanta motor 8I0%9 si cifra octanica motor 82O%9 este: I0% = 5'' 1 3 .= (' '.CH . -entr" determinarea cifrei octanice.= >=426 .Nor&al3e%tanul 8C H 8CH 7 CH . -entr" a -"tea a-recia )en+inele s"-ercar)"rant si cele -entr" motoarele de a*iatie c" -iston. c" sta)ilitate c.t.09.= 7>5426 -. Gen+inele de distilare -rimara s"fera tratamente s-ecifice -entr" cresterea cifrei octanice si an"me. sa" -rintr7o e@-rimare generala -entr" e*al"area 2O: 2O% = 5'' 1 8I0% 7 5''9/3.+otor (ctane . 82O/9 la )en+inele de distilare -rimara din titei *aria+a intre 6'76! din titei"rile -arafinoase si (7 6 din titei"rile asfaltoase.

ilate. indiferent de marirea sa" micsorarea a*ans"l"i la a-rindere. nee@istand inca instalatii in f"ncti"ne care sa asig"re )en+inelor 2O% la *aloarea de =! "nitati. emisiile datorate motoarelor a"to tre)"ia sa fie red"se considera)il. conform standard"l"i . 2O% a )en+inelor se -oate im)"natati crescand com-o+itia in -rod"se i+omeri+ate. im-ort"rile *or fi limitate.nologii mo derne din rafinarii. > . S-ecificaIiile de calitate im-"se )en+inei fa)ricate Ln -re+ent Ln /omJnia s"nt -re+entate Ln ta)el"l 5. c"m se -re*edea iniIial.ii de calitate ale *en. dar c" o calitate octanicM s"-erioarM 7 )en+ina . 2O% este o caracteristica im-"sa e@-res in "ltim"l tim. -e -iaIa mondialM a )en+inelor a"to normele restricti*e -ri*ind control"l emisiilor -ol"ante cond"c la o)Iinerea de )en+ine neetilate. in -roces"l normal de -rod"ctie.< ((=.l a o *aloare de minim"m =! "nitati."ro !. ale cMrei condiIii de calitate s"nt -re+entate Ln ta)el"l (.0. S%eci#ica. fara detonatii. In /omania maBoritatea )en+inelor comerciale a" 2O% c"-rins intre =5 si =& "nitati.im)ata.com-ortament"l motoarelor in regim de accelerare 7 decelerare.idrocar)"ri aromate de cel m"lt 3!?. meto@ilate sa" alc. )en+inele din instalatiile de reformare si cracare catalitica a" 2O/ >57>( si 2O% ='7=5. Lnce-and c" 5 ian"arie (''! 7 Ki n" de la 5 ian"arie ('' . De reg"la. dar 2O% ramane oarec"m nesc. re+"ltate din instalatii c" te. normele e"ro-ene fiind deBa a-licate Ln rafinMriile romJneKti.inelor #a*ricate 4n Ro&7nia Legat de s-ecificaIiile de calitate ale com)"sti)ililor. iar din (''=7(''> a a-ar"t )en+ina . +gomote. fara deranBamente in f"nctionare. De asemenea. /omJnia s7a miKcat relati* ra-id.< ((=/5>> 7 la )en+ine. cifra octanica a )en+inelor create la 2O/ >!. s7a admis introd"cerea -e -iaIM n"mai a )en+inei fMrM -l"m) care are "n conIin"t de s"lf de ma@im !' -MrIi -e milion 8--m9 Ki "n conIin"t de . In astfel de regim"ri )en+inele tre)"ie sa se com-orte normal fara ca motor"l sa s"fere intrer"-eri."ro &. se s-ecifica ca Lnce-Jnd c" 5 ian"arie (''!. Nn -re+ent. Ln conformitate c" standard"l naIional S/ . 0rin etilare c" $. De asemenea tre)"ie menIionat fa-t"l cM Lnce-Jnd c" ('' . -e lJngM alte -re*ederi. 0otri*it act"l"i normati*.

< 56'5 . S/ 53& & . *ara Distilare #S$% Va-ori+at la 5''O2 Va-ori+at la 5!'O2 #nali+a .i 7 7 k0a >i&ite Min Ma? >! 7 =! 7 7 6' Metode de testare . /eid. ? masM ? *ol.destina.$a)el"l 5 S%eci#ica.idrocar)"rilor Olefine #romate Gen+en 2onIin"t"l de o@igen ? *ol. 2ifra octanicM %otor 0resi"ne de *a-ori.' (.< ISO 3&'! Unit-. ? *ol.< 5( 5' .' &(.< (!56& .' 5.ia 2ifra octanicM /esearc.' !.i ve3iculelor ec3i%ate cu &otor cu a%rindere %rin sc7nteie de la ( ianuarie 0<<= $i-"l: Gen+inM S%eci#ica.' 7 7 7 7 7 7 5=. &6..ilor %e %ia.ii te3nice ale car*uran.< (!563 .

2om-"Ki o@igenaIi metanol 8tre)"ie adM"gaIi agenIi de sta)ili+are9 etanol adM"gaIi sta)ili+are9 alcool i+o-ro-ilic alcool terI)"tilic alcool i+o)"tilic eteri 2! sa" mai grei #lIi com-"Ki o@igenaIi 7 2onIin"t de s"lf 2onIin"t de -l"m) mg/kg g/l 7 !' 5' '.< (3 5' 5! 5' 8ar -"tea agenIi fi de Vol. ? ! 5' .''! S/ ISO 5&!>6 S/ ISO (&(6' S/ ISO = !& .< 56'5 .< 5353( 7 3 55 .

' ma@ &(. 3 ! 5' 5' .? 0resi"ne de *a-ori. ? 2onIin"t"l de com-"Ki o@igenati.? :7*ara 7iarna ' Distilate .ina EN 00@ Caracteristica 2ifra octanica /esearc.idrocar)"ri conIin"te. ?ma@ . ? Olefine #romatice 2ontin"t"l de )en+en.' &!76' 6'7>' 5''' 5(!' ma@ (.*a-orat la 5!' 2.8F0a9 7*ara 7iarna Indice de *olatilitate. min 2onIin"t"l de g"me.mg/l Densitate la 5!'2. Sta)ilitatea la o@idare.$a)el"l ( Condi. mg/5''ml #s-ect $i-"ri de .*a-orat la 5'' 2.mg/kg.tanol 7alcool i+o-ro-ilic 7alcool i+o)"tilic 5( Aaloare min >! min =! ma@ ! ('7 ! ma@ 5!' min 36' ! Lim-ede si trans-arent ma@ 5=.V0.82O/9 2ifra octanicM %otor 82O%9 2onIin"t"l de 0). 2 /e+id"" la distilare.ma@8VLI9 7*ara 7iarna 2onIin"t"l de O(. Fg/m3 2onIin"t"l de s"lf.tanol 7.*a-orat la ''2 : 7 *ara 7 iarna ' .?.' 5 ('7&= ((7!' &67 5 &67 ( ! ! ma@ (5' ma@ (.ii te3nice %entru *en.?ma@ : 7.min :7*ara 7iarna ' 0"nct final de fier)ere.

de corecIie Ki aditi*i.7alcool terI7)"tilic 7eteri 7alIi com-"Ki o@igenati O*. iar Ln rafinMriile integrate. e*ent"al. com-"teri+atM a acestor do+aBe. Aa)ricarea )en+inelor finite "tili+ea+M com-onenIi de corecIie -entr" creKterea tensi"nii de *a-ori.inerea *en. moderne act"ale -rin o-timi+area reIetelor de amestec Ki a-licarea a"tomati+atM. 2om-onenIii care se "tili+ea+M -entr" fa)ricarea -rod"selor -etroliere -rin amestecare. #mestecarea celor trei categorii de com-onente de fa)ricare a "n"i -rod"s se reali+ea+M ind"strial Ln instalaIii s-eciale de amestecare. 53 . control"l caracteristicilor fi+ico P c. /eali+area calitMIii com)"sti)ililor comerciali im-licM o serie de o-eraIii com-le@e P reform"larea -ro-ri" P +isM P care consta" Ln selecIionarea com-onenIilor Ki amestecarea lor Ln -ro-orIiile necesare.imice Ki.inelor co&erciale auto o)Iinerea -rod"selor comerciale. 5! 5' De o)icei. -resi"nea de *a-ori sa" cifra octanicM. "rmMrirea Ki *erificarea -erformanIelor -rod"s"l"i final. se -ot Lm-MrIi Ln com-onenIi de )a+M. 6' ?6 )9 com-onenIi de corecIie Ln -ro-orIie mai micM de &'?6 c9 aditi*i Ln -ro-orIie mai micM de 5?. -rocesele de -rel"crare a IiIei"l"i n" cond"c direct la finite.i de corec. Co&%onen. Hn -rod"s comercial se o)Iine -rin amestecarea "rmMtoarelor materiale: a9 com-onenIi de )a+M Ln -ro-orIie mai mare de a-ro@. Lncor-orarea aditi*ilor s-ecifici.ie 2om-onenIii de corecIie se ada"gM Ln )en+ina finitM Ln sco-"l Lm)"nMtMIirii an"mitor -ro-rietMIi c"m ar fi: com-o+iIia fracIionarM.

o&eri. 2orectarea cifrei octanice se -oate reali+a c" -rod"se de la i+omeri+area -rod"selor "Koare 2!. eteri etc. c" alc.o%entanul "0 &etil*utan$ se o)Iine din di*erse -rocese 8/2.idrocar)"ri nesat"rate 2& sa" c. Ben. i+omeri+are9. 2om-o+iIia i+o-entan"l"i te. 26. s"sce-ti)ilitate mare.ina de alc3ilare #lc.are I+omeri+area fracIiei 2! – 26 Lntr7o sing"rM trea-tM cond"ce la o creKtere "KoarM a cifrei octanice. cifrM octanicM ridicatM 8=> – >=9.are re+"ltM -rin -olimeri+area fracIiei de .9 I. se o)Iine o )en+inM de i+omeri+are c" cifrM octanicM >3 – >&. DacM se l"crea+M c" recirc"lare.ilarea i+o)"tan"l"i c" olefine 2( – 2! este a-licatM -entr" o)Iinerea "n"i com-onent care are sta)ilitate s"-erioarM. alc. 22. fracIie 2> de la /2 Ki com-"Ki o@igenaIi 8alcooli.il )en+eni s"-eriori. care se "tili+ea+M dre-t com-onent de amestec c" )en+ina de /2 -entr" corectarea 2O Ki a c"r)ei de distilare.ina de %oli&eri.ilatele Ki com-onenIii aromatici: tol"en.iar a fracIiei 23 – 2& o)IinJnd"7se )en+inM c" cifrM octanicM de amestec foarte ridicatM 8>' – 53!9. 2 . Ben. -resi"ne de *a-ori 5& . 32. 2orectarea tensi"nii de *a-ori se face c" )"tan 8n72 &35'9 sa" i+o-entan 8i72!35(9.nic de-inde de -reci+ia rectificMrii "tili+ate -entr" se-ararea l"i. S"sce-ti)ilitatea la etilare a )en+inei de -olimeri+are este foarte micM 85 – ( "nitMIi octanice9. Ben.creKterea cifrei octanice Ki asig"rarea com-o+iIiei fracIionare a )en+inei -e Lntreaga c"r)M de distilare. $ensi"nea mare de *a-ori a i+o-entan"l"i limitea+M adM"garea l"i la ! P ('?6 se ada"gM Ki Ln )en+ina de a*iaIie deoarece n" red"ce -rea m"lt tensi"nea de *a-ori.ina de i.

#stfel se micKorea+M admisia Ki se mMreKte diametr"l -icMt"rilor de com)"sti)il -"l*eri+at6 • se sc. com-onenIi ce ar necesita mMs"ri s"-limentare de tratare im-"se de restricIiile de medi". $a)el"l 3.scM+"tM Ki o sensiti*itate scM+"tM. !ro%riet-. °2 IniIial 3( t5'? ( t!'? 5'6 t '? 55' t>'? 5(6 $em-erat"ra finalM 5>= • se mMreKte densitatea.ilat"l n" conIine . iar miros"l ei este afectat6 5! . 0ro-rietMIile "n"i asemenea com-onent de corecIie re+"ltat dintr7o instalaIie ti-icM de alc.ilare s"nt -re+entate Ln ta)el"l 3. *Jsco+itatea Ki tensi"nea s"-erficialM a )en+inelor ceea ce are ca re+"ltat modificarea condiIiilor de f"ncIionare a motor"l"i. )ar '.& 2"r)a de distilare #S$% D =6. alc.im)M com-o+iIia fracIionarM a )en+inelor.6 >&. 5' > . 6 ! 5! . De asemenea.6 '. 2O/ 2O% 5!.ile alc3ilatului Densitatea relati*M.idrocar)"ri aromatice sa" olefinice Ki nici s"lf. crescJnd masa molec"larM Ki micKorJnd"7se grad"l de *a-ori+are Ki astfel se LnrM"tMIesc -ro-rietMIile la -ornire Ki condiIiile de ardere Ln motor6 • creKte Lntr7o an"mitM mMs"rM cMld"ra latentM de *a-ori+are a )en+inei ceea ce d"ce la o scMdere mare a tem-erat"rii Ln cond"ctele de )en+inM datoritM *a-ori+Mrii6 • se accent"ea+M caracter"l to@ic ale )en+inei.& $ensi"nea de *a-ori /eid.

c"r)a de distilare Ki cMld"ra de *a-ori+are 8$a)el"l &9.i #i. !ro%riet-. 8etil7terI7)"til7eter9. care s"nt "tili+aIi -entr" creKterea cifrei octanice. *olatilitatea. Co&%u2ii or'anici o?i'ena. s"nt com-"Kii organici o@igenaIi ca alcool"l metilic Ki etilic. Ln s-ecial. eter"l i+o-ro-ilic.igrosco-icitatea )en+inelor Ki.im)M cantitatea de aer teoretic necesarM -entr" arderea com-letM6 • se mMreKte . $#%. . DI0.inei 2i ale unor co&%u2i o?i'enati Metanol Etanol MTBE TAME Ben. cetonele etc..ice ale *en. %$G. stocare Ki distri)"Iie. $a)el"l &.eaIM din )en+inM la tem-erat"ri Boase ale aer"l"i6 • se mMreKte tendinIa de formare a f"ninginii ce stim"lea+M a"toa-rinderea.i 2om)"sti)ili de corecIie -romiIMtori. Ln ceea ce -ri*eKte 2O. 8metil7 terI7)"til7eter9.• se sc. asociat c" aceasta. 2om-ortarea acestor com-onenIi Ln amestec diferM Lntre ei. 8di7i+o7-ro-il7eter9.in- 56 . -ericol"l de-"nerii de cristale de g. 8terI7amil7metil7eter9.$G. -rin -risma -osi)ilitMIilor corelMrii -ro-rietMIilor c" cerinIele motor"l"i ca Ki a -osi)ilitMIilor de o)Iinere.

de fier)ere.6& >5 P > =( P = 55.G"tan I+o-entan Gen+inM "KoarM /eformat de -resi"ne medie /eformat de -resi"ne BoasM /eformat gre" 8iniIial 55'° 29 Gen+inM totalM de 22 Gen+inM "KoarM de 22 Gen+inM grea de 22 8iniIial 55'° 29 #lc. COR >! >( 6= >& >> 553 >5 >3 >! >! =! > 55! 55& COM >( => 6 =! == 5'( =' =( =! >( =( =( >> >= 5 .$G.Ci#rele octanice ale unor co&%onen. . 6 !' 6! 6. >& 3! = >:5 ( .6> 555 >& '. :5 3!. ! 5!.55 55 5'5 '. 56 =6 ' '.O 2 /a-ort"l stoec.ilat I+omeri+at Dimersol 8oligomeri+are olefine "Koare9 %$G.in.>3 55& >! '. 6 '. :5 &(.i de *en. &6 5= !! 55.!:5 5>. = P (' P ('' 5&.auto Ti% de *a.6( 55( >> Nn ta)el"l ! s"nt -re+entate cifrele octanice ale com-onenIilor "tili+aIi -entr" fa)ricarea )en+inelor comerciale $a)el"l !.iometric aer/com)"sti)il 2Mld"ra netM de com)"stie 8%Ckg759 2O/ 2O% 5!.Densitatea. ( P '.6 O@igen.>5:5 3 . ? masM $em-.

c" miros d"lceag.09. sM ardM com-let. sM fie renta)ili. 2om-o+iIia car)"ranIilor -entr" motoare este Lntr7"n -roces contin"" de e*ol"Iie atJt Ln ceea ce -ri*eKte -erformanIele cJt Ki Ln res-ectarea restricIiilor de medi". ei tre)"ie sM ai)M eficacitate mare la concentraIii mici.i)itori de r"ginire6 aditi*i antiLng. sM n" fie to@ici Ki sM n" forme+e -rod"Ki de ardere to@ici. sM fie sol")ili Ln com)"sti)ili Ki insol")ili Ln a-M. de o)icei Ln cantitMIi mici -rod"selor. -roteBea+M motor"l de -rod"sele re+"ltate Ln tim-"l f"ncIionMrii.eI6 aditi*i de-resanIi ai -"nct"l"i de congelare6 aditi*i detergenIi6 aditi*i dis-ersanIi. 0)82(3!9&.Aditivi %entru 4&*un-t-.imici c" care *in Ln contact. fMrM re+id""ri. O im-ortanIM a-arte Ln asig"rarea acestor noi cerinIe o a" Ki aditi*ii. mai dens 5= .irea ci#rei octanice #diti*ii re-re+intM acele s")stanIe sa" amestec"ri de s")stanIe care adM"gate. #diti*ii -roteBea+M com)"sti)ilii de acIi"nea agenIilor fi+ico7c. "Kor de -roc"rat Ki de de-o+itat etc. conferM -ro-rietMIi f"ncIionale noi com)"sti)il"l"i.id incolor. sM -re+inte sta)ilitate termicM. "n"l dintre aditi*ii antidetonaIie foarte larg "tili+at. $etraetil-l"m)"l 8$. Lm)"nMtMIesc sensi)il an"mite -ro-rietMIi Ki -ot conferi altele noi 8ta)el"l 69 . 0entr" a7Ki e@ercita rol"l. 0entr" )en+ine aceKtia s"nt: Q' Q5 Q( Q3 Q& Q! Q6 Q aditi*i -entr" Lm)"nMtMIirea cifrei octanice aditi*i antio@idanIi6 aditi*i de+acti*atori ai metalelor6 aditi*i anticoro+i*i Ki in. este "n lic.

0 P /7R -oartM n"mele de lic"i! etilic sa" etilflui! iar )en+inele care7l conIin se n"mesc benzine etilate. #mine . Sn82&3>9&. -e )"Bii determinJnd "+"ra acestora. 5> 0)82339&. -"tJnd"7se de-"ne -e -ereIii cilindrilor.0 se amestecM c" deri*aIi . /7R 8dicloretan 2l(2(3&.plu b. Nntr"cJt -l"m)"l Ki deri*aIii sMi s"nt to@ici Ki -ol"anIi s7a "rmMrit Lnloc"irea $. Ae82O9!. fiind eficace Ln concentraIii foarte mici. Ta*elul 6 ADITIAI !ENTRU BENZINE $i-"ri de aditi*i S")stanIa acti*M #cIi"ne #ntidetonanIi 3idrocar)"ri c" 2O mare6 %Mresc 2O a )en+inelor.5(?. 0entr" a -reLntJm-ina aceste efecte. a*Jnd LnsM Ki "n cost ridicat. 0)82(3!9&.de detonaIie 233I. di)rometan. di)rom-ro-an Gr(23369 care la -este = 'o2 transformM o@i+ii -l"m)"l"i Ln . aromatice.alogen"ri *olatile.0 c" alIi antidetonanIi neto@ici Ln benzinele f-r. e*ac"Jnd"7se Ln ga+ele de eKa-ament.ste foarte to@ic.-reLntJm-inM fenomen"l Se82(3!9(. -e s"-a-e. . sol")il Ln )en+ine Ki insol")il Ln a-M. alcool etilic. Nn ca+"l aditi*ilor menIionaIi cantitatea adM"gatM este LnsM semnificati* mai mare. . 2" mare s"cces se "tili+ea+M metil7terI)"tileter 8%$G. #mestec"l $. alcool terI)"tilic sa" alcool i+o-ro-ilic. #lIi aditi*i din clasa car)onililor s"nt alternati* "tili+aIi. acIionJnd as"-ra sistem"l"i ner*os central.decJt a-a. $. O@i+ii -l"m)"l"i s"nt ne*olatili Ki gre" sol")ili Ln )en+inM.9 sa" amestec"ri antidetonante ne-ol"ante c"m s"nt cele -e )a+M de alcool metilic. Gr(2(3&.alogenaIi.l se ada"gM Ln )en+inM Ln -ro-orIie de '.

8<3&19. a e*a-orMrii 0reLntJm-inM Lng. %n.teri g. alcooli alifatici Nm-otri*a formMrii de-"nerilor 8/7O39.Nm-iedicM de-"nerea Dimetilformamida. sMr"ri decoro+i*M a com-"Kilor din 8<O379. acIi"nea -rimare 8/7<3(9. #minofenolio@idare -rin micKorarea radicali li)eri formaIi Ln tim-"l #nticoro+i*i #moniac amoni" 8<339.9 Aenoli 8(."Kor antrena)ile Ln ga+ele 8233930O&.<S7di)"til -7aminofenol9 n"mMr"l"i o@idMrii amine#ni. V.ilea+M a+otaIi)en+inM -roces"l de de fenol9. aci+i graKi 2om-"Ki organici ai )or"l"i$ransformM de-"nerile de Ki al"mini"l"i6 AosfaIi2 Ki 0) Ln -artic"le fine. %Mresc cond"cti)ilitatea deelectricM a )en+inei (' . metalelor Degi*ranIi anticongelanIi Ga+e Sc. glicol"l"i #ntistatici %etil7*inil-iridina Dii+o-ro-ilsalicilat calci" .i)itori de o@idare9 %etil7terI)"til7eter 8%$G.eIarea a-ei.inoleinei NnlMt"rM metalele 2o. organici 8metil7etilfosfat.iff <i. tricre+il7fosfat9 de ardere De+acti*atori ai Deri*aIi ai o@ic. #mine. Ae.eIii -e car)"rator ca ai"rmare )en+inei.#ntio@idanIi 8in. 2r. car)o7naIi alcalini 8<a(2O39.67di)"til &7metilNncetinesc 8<. 2" formand c.elaIi #lcooli inferiori 8/7O39. 832O<82339(9.

c"m ar fi . Se -oate disc"ta des-re familii de aditi*i care deBa a" fost fa)ricate Ki comerciali+ate.idrotratarea.idrocracarea. 0reoc"-arile e@istente -e -lan mondial in acest sco. Ln -re+ent n" se mai fa)ricM -rod"se -etroliere finite fMrM aditi*i. . fMrM -l"m). 2" foarte rare e@ce-Iii. caracter"l neregenera)il si re-arti+area ne"niforma a re+er*elor de -etrol -e glo).*i+ea+a.idrocar)"ri re+"ltate din "tili+area ga+elor nat"rale dre-t com)"sti)ili a"to6 sist"ri )it"minoase si nisi-"ri asfaltice6  (5 .nologiile noi de -rel"crare a -rod"selor -etroliere.area co&%u2ilor or'anici o?i'enati dre%t co&*usti*ili auto 2resterea necesar"l"i de com)"sti)ili -etrolieri si a cost"rilor acestora in -ers-ecti*a an"l"i ('5(. "rmatoarele cai:  o)tinerea de com)"sti)ili -e )a+a de . cel -"tin -artiala a )en+inelor si motorinelor clasice.iar o "tili+are la scarM mai mare.Gacterici+i 2re+oli. com-"Ki ai )or"l"i re+er*oare $e. aminofenoli. -rec"m si restrictiile im-"se de conser*anea medi"l"i am)iant. As%ecte %rivind utili. a" modificat cererea de aditi*i Ki se estimea+M Ln *iitor c. a" im-"lsionat cercetarile desfas"rate in *ederea o)tinerii si "tili+arii "nor noi s"rse de com)"sti)ili necon*entionali. asociate c" tendinIa eliminMrii )en+inei etilate ca Ki de+*oltarea de com)"sti)ili noi.idrofinarea Ki . in s-ecial. care sa -ermita s")stit"irea.Distr"g )acteriile din naftoli. Ki n" de -rod"se de serie micM.

#limentarea motoarelor a"to c" alcooli -"ri 8metanol. o)tinerea )en+inelor sintetice -rin c.imi+area ga+elor nat"rale. -rec"m Ki a dimin"Mrii ni*el"l"i -ol"anIilor emiKi Ln atmosferM -rin arderea com)"sti)ililor Ln motoare c" ardere internM. terI7 )"tanol.i B car*uran. Ln -ro-orIii diferite6 3. eteri.ic"lelor c" amestec"ri de alcooli. esteri.-lante "tili+area .i %entru &otoarele cu a%rindere %rin sc7nteie "MAS$ <ecesitatea red"cerii cons"m"l"i de com)"sti)ili a"to clasici.96 (. s"nt ela)orate la scarM ind"strialM "rmMtoarele *ariante de s")stit"Iie totalM sa" -arIialM a )en+inei clasice c" com-"Ki organici o@igenaIi: 5. etc. etc. a fa)ricarea de )en+ine sintetice -e )a+a de metanol.alcooli. a" stim"lat cercetMrile -ri*ind "tili+area com-"silor organici o@igenaIi -entr" alimentarea miBloacelor de trans-ort. etanol..idrogen"l"i ca *iitor com)"sti)il a"to6 "tili+area de com-"si organici o@igenati. car)"nel"i si a )iomaselor6  direct din )iomase6  energeticeT6   Co&%u2ii or'anici o?i'ena.iar o)tinerea de car)"ranti de )iosinte+a -rin c"lti*area de . Nn -re+ent. Ln amestec c" )en+ine6 (( . etanol si c. Htili+area com-"Kilor organici o@igenaIi de ti. A"ncIionarea *e.

Nn acelaKi tim-. Hn interes deose)it il -re+inta metanol"l. se im)"natateste considera)il calitatea octanica a acestora si.75. iar motoarele acestora sa -oata f"nctiona atat c" amestec"ri de )en+ina si alcooli. . care -ermit folosirea acestora in amestec c" )en+ina.675.tanol"l -oate fi transformat Ln )en+inM sinteticM -rin con*ersie cataliticM.ine+ alcooli 2i eteri Dific"ltatile legate de "tili+area integrala a alcoolilor. astfel incat modificarile ad"se a"tomo)ilelor sa fie minime. etanol"l. Hna din caile im-ortante de s")stit"ire a )en+inelor clasice o re-re+intM transformarea c. Infl"enta alcoolilor as"-ra ra-ort"l"i 2O/ / 2O% al "nor )en+ine de )a+a neetilate este redata in fig. tert. (. Ki *ite+e *ol"mare Ln inter*al"l '. (3 . etanol9 Ki a "lei"rilor *egetale Ln )en+ine sintetice6 0rin introd"cerea de alcooli Ln )en+ine se Lm)"nMtMIeKte considera)il calitatea octanicM a acestora Ki sim"ltan se o)Iine o scadere nota)ila a concentraIiei de no@e din ga+ele emise. )"tanol"l. Car*uran. dre-t car)"ranti -entr" alimentarea motoarelor a"to a" cond"s la sol"tii intermediare. c" randament mai mare de >!?. sim"ltan.t7O3 Ln )en+ine sintetice c" 2O ridicate.i auto %e *a. 2atali+atorii "tili+aIi transformM etanol"l Ln )en+inM la tem-erat"ri de 3''7&'''2. -resi"ni de 57!atm. -rod"sii de fermentatie acetono7)"tilica -rin introd"cerea de alcooli in )en+ine.imicM a %e7O3 Ki .a de *en. 2on*ersia alcoolilor 8metanol. -rin ada"garea de alcooli se -oate dimin"a sa" elimina total 0) din )en+inele comerciale. se o)tine o scadere nota)ila a cocentratiilor de no@e din ga+ele emise. cat si n"mai c" )en+ine.&.

mai -"tin satisfacatoare in -ri*inta factor"l"i 2O% al amestec"l"i. 0ractic.5 si nr. are o infl"enta mai red"sa as"-ra ni*el"l"i octanic al amestec"rilor.tanol"l. re+er*or"l statiei de alimeritare. (& . In#luenta adau'arii alcoolilor asu%ra ci#relor octanice COM si COR ai unor *en. in sc. aB"ngand -ana la '' --m. com)"sti)ilii -etrolieri contin intotdea"na.9. "rme de a-a 8!'U=' --m9 care s-oresc in c"rs"l diferitelor eta-e de de-o+itare 8cisterna. metanol"l are infl"enta cea mai ridicata as"-ra 2O/. determinind cresteri nota)ile ale ni*el"l"i octanic al )en+inelor. . c. dintre alcoolii en"merati.t7O3 as"-ra -arametr"l"i 2O/ al )en+inei nr. O alta dific"ltate. de-o+it.iar la iesirea din rafinarie.Aig. desi este caracteri+at -rin aceeasi *aloare -ro-rie 2O/. este determinata de toleranta red"sa fata de a-a a acestora. 2om-ortarea metanol"l"i este. intam-inata la "tili+area amestec"rilor )en+ineU alcooli in calitate de car)"ranti a"to.ine de *a.(.a infl"enta alcoolilor %e7O3 si .im). Se -oate remarca fa-t"l ca.36 * infl"enta alcoolilor as"-ra -arametrilor 2O% ai )en+inelor nr. (.ic"l"l"i etc. -rec"m si in f"nctie de anotim-. re+er*or"l *e.

alcooli e*identia+a o serie de diferente considera)ile fata de com)"sti)ilii lic. Di#icultati inta&%inate la utili.$oleranta fata de a-a a amestec"rilor )en+ine7alcooli este de-endenta de tem-erat"ra. etc.inei si alcooli $oleranta fata de a-a a amestec"rilor )en+ineUmetanol -oate fi im)"natatita semnificati* -rin introd"cerea "nor cosol*enti de ti-"l: . alcooli s"-eriori 8n7)"tanol. Htili+area eficienta a alcoolilor in calitate de com)"sti)ili im-"ne. cat si -entr" *alorificarea "nor -ro-rietati fa*ora)ile. etanol9 se im)"natateste considera)il -rin cresterea contin"t"l"i de . $oleranta fata de a-a a amestec"rilor )en+ine7alcooli 8metanol. de nat"ra si concentratia alcool"l"i si de contin"t"l in . in consecinta.area alcoolilor in &otoarele cu a%rindere %rin scanteie #nali+a -ro-rietatilor fi+ico7c. fractii de "lei de f"+el9. i7)"tanol. modificari de ordin constr"cti* si -ri*ind reglarea motoarelor. Dintre -ro)lemele -rinci-ale care se ridica la "tili+area alcoolilor dre-t com)"sti)ili ca atare in motoarele c" a-rindere -rin scanteie se -ot en"mera:  tendinta de red"cere a -"terii efecti*e la "n de)it constant de alcooli.imice ale -rod"silor organici o@igenati de ti.9. I&*unatatirea tolerantei #ata de a%a a a&estecurilor de *en.idrocar)"ri aromatice al )en+inelor.i+i de origine -etroliera. $#%. ca "rmare a -"terii calorifice mai red"se a acestora. atat -entr" aten"area "nor infl"ente negati*e. eteri 8%$G. esteri si alti com-"si organici. com-arati* (! .idrocar)"ri aromatice.idrocar)"ri aromatice din )en+ina..

iar etanol"l U doar 6l? din aer"l necesar arderii )en+inei96 -rin "rmare. determinata de *alorile ridicate ale cald"rilor de *a-ori+are ale alcoolilor si care necesita re-roiectarea sistern"l"i de admisie6  tendinta de crestere a frec*entei incidentelor s"r*enite la f"nctionarea motor"l"i la cald ca "rmare a formarii do-"rilor de *a-ori (6 . -e de alta -arte. astfel incat.efiat9 sa" ameliorarea -"l*eri+arii 8metanol"l necesita -entr" *a-ori+are de 3. micsorarea necesan"l"i de o@igen -entr" ardere. -rin marirea cores-"n+atoare a de)it"l"i de com)"sti)il 8-entr" mentinerea ra+ei de acti"ne a a"tomo)il"l"i tre)"ie marita. ra-ortata la *ol"m"l de amestec. com-arati* c" )en+ina96  tendinta de inra"tatire a *a-ori+arii in sistem"l de admisie la motoarele c" car)"rator. -"terea calorifica a amestec"l"i com)"sti)il7aer.im)ata a -"terii motor"l"i c" o cilindree data.  dific"ltatea -ornirii la rece.c" )en+ina 8la arderea metanol"l"i se degaBa o cantitate din energie c" circa !'? mai mica decat in ca+"l arderii "nei cantitVti ec.i*alente de )en+ina. com-arati* c" )en+ina. se -oate asig"ra mentinerea nesc. este -"tin modificata 8metanol necesita c" &&? mai -"tin aer -entr" com)"stie. iar -rin arderea etanol"l"i re+"lta doar 66? din energia degaBata la ardenea )en+inei96 -re+enta o@igen"lni in str"ct"ra molec"lara a alcoolilor asig"ra. in ansam)l". -ornirea la rece -oate fi sol"tionat -rin folosirea de com)"sti)ili a"@iliari 8)en+ina sa" ga+ -etrolier lic. ca-acitatea re+er*or"l"i de com)"sti)il96 .6 ori. iar etanol"l U de (. determinata de -resi"nea red"sa de *a-ori la tem-erat"ri Boase6 in ca+"l "tili+arii alcoolilor -"ri. totodata. ori mai m"lta cald"ra.

de atac"l to@icitatea alcoolilor si. este de (6'' mg/m 36 efecte fi+iologice -ot.de = ore -e +i.&6 mg %eU O3/m3. determinate de *isco+itatea red"sa a alcoolilor si care afectea+a direct c"-l"rile de frecare. 5U5.  coro+i"nea. digesti*a si c"tanata. indeose)i. com-arati* c" )en+ina96  calitati defa*ora)ile de "ngere. in general.in -rim"l rand la ni*el"l -om-ei si in secti"nea de inalta -resi"ne a instalatiei de alimentare6  incom-ati)ilitatea com-"ilor organici si. sit"atie care cond"ce la formarea "nei ( . determinata de alcooli si. etanol9. 2ate*a dintre acestea s"nt -re+entate in contin"are. datorita cald"rii de *a-ori+are ridicate a alcool"l"i are loc o racire intensa a amestec"l"i aerUcar)"rant. re+"ltati in c"rs"l arderii6  -atr"nde in organism -e cale res-iratorie. a alcoolilor c" "lei"l de "ngere si c" materiale de ti-"l elastomerilor. de asemenea. care de-ind de conditiile e@-"nerii si de s"sce-ti)ilitatea indi*id"ala6 concentratia limita de *a-ori de metanol in atmosfera. indeose)i.si a emisiilor de alcooli 8-"nctele de fier)ere ale alcoolilor fiind co)orate. In ca+"l motoarelor alimentate c" alcooli 8metanol. se im-"n o serie de modificari constr"cti*e.i-ea+M miBloacele de trans-ort act"ale sa -oata f"nctiona c" metanol sa" etanol. admisa la o e@-"nere contin"a tim.imic direct al "nor com-"i s-ecifici. inter*eni si -rin e@-"nere la concentratii de 5. c" care acestia *in in contact nemiBlocit6 . -ro*ocand. Modi#ic-ri constructive ale MAS ali&entate cu alcooli 0entr" ca motoarele ce ec. a metanol"l"i6 metanol"l -oate c. into@icatii c" efecte gra*e. insa.

to@icitatea *a-orilor de metanol.iometrica este de circa do"a ori mai mic in ra-ort c" de)it"l cores-"n+ator car)"rant"l"i clasic. In consecinta. 0entr" asig"rarea "nei a"tonomii de circ"latie ec. efect"l corosi* al car)"rant"l"i as"-ra -ieselor metalice. colector"l de admisie tre)"ie racordat la circ"it"l de racire al motor"l"i sa" la trase"l de e*ac"are a ga+elor arse. transfer"l de cald"ra de la -eretii fier)inti ai camerei de ardere si ai cilindr"l"i este s"ficient de mare -entr" a asig"ra *a-ori+area ra-ida a alcool"l"i si -entr" reali+area "n"i amestec omogen in cilindri. este necesar sa se mareasca diametrele Bicloarelor de com)"sti)il 8Biclor"l -rinci-al. #stfel. arderea *a fi incom-leta. Datorita -"terii calorifice red"se a alcoolilor. 2a "rmare a re-arti+arii ne"niforme a amestec"l"i in cilindrii.i-ament"l"i de alimentare. sistem"l de formare a amestec"l"i car)"rant tre)"ie modificat. Biclor"l de sarcina si Biclor"l de mers in gol9 si. Datorita contin"t"l"i ridicat de o@igen din molec"lele de alcooli. )en+ina. res-ecti*. -ractic.-elic"le de alcool -e -eretii trase"l"i de admisie.ic"l"l"i ec. La -roiectarea si constr"ctia sistem"l"i de stocare a alcoolilor la )ord"l a"to*e.i*alente a a"to*e. In acest fel. d")l".Htili+area alcoolilor dre-t com)"sti)ili -entr" motoarele c" ardere interna 8%#S9 im-lica si o ada-tare cores-"n+atoare a ec. ca-acitatea re+er*or"l"i de com)"sti)il tre)"ie marita in mod cores-"n+ator. 0entr" eliminarea acest"i de+a*antaB.i-at c" "n astfel de motor. incl"si* -osi)ilitatea se-ararii (= . de)it"l de aer necesar -entr" arderea stoec.ic"l"l"i tre)"ie sa se ia in considerare -ro-rietatile acestor com)"sti)ili. com-arati* c" )en+ina. sa se micsore+e diametr"l Biclor"l"i de aer. cons"m"l de com)"sti)il al motor"l"i alimentat c" metanol este.

imica a metanol"l"i si a etanol"l"i in )en+ine W sintetice X. re+er*or"l de com)"sti)il tre)"ie etansat cores-"n+ator.ic"l"l"i si e*itarea contact"l"i acestora c" atmosfera "meda. 0entr" e*itarea efect"l"i corosi*. (> . ecologice c" cifre octanice ridicate. este necesar ca re+er*or"l de com)"sti)il sa se reali+e+e din materiale re+istente la acti"nea alcoolilor.fa+elor alcool7com)"sti)il con*entional in -re+enta a-ei 8in ca+"l sistem"l"i mi@t de alimentare9. 0entr" -re*enirea degaBarilor de *a-ori de alcooli 8metanol9 in interior"l a"to*e. Hna din sol"tiile ado-tate consta in constr"ctia re+er*oarelor -re*a+"te c" ca-ac interior flotant. Hna dintre caile im-ortante de s")stit"ire a )en+inei clasice o re-re+inta transformarea c.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->