Ne - Jose Luise Hidalgo

Noć te uništava da bih te tražio kao ludak, u tami, u snu, u smrti. Moje srce izgara kao osamljena ptica. Tvoja me odsutnost ruši, život se zatvorio. Kakva samoća i mrak, kakav suh mesec na nebu, kakvi daleki putnici po nepoznatim telesima pitaju za tvoju krv, za poljupce, za kucanje tvog srca, za tvoju neočekivanu odsutnost u noći koja raste. Moje ruke te ne stežu i moje oči te ne poznaju. Moje su reči uspravne trazeći te utaman. Spokojna noć u meni, horizontalna i duga, pružena kao reka sa samostalnim obalama. Ali idem da te tražim, otimam te i čupam iz tame, iz sna, prikrivam te za svoje sećanje. Tišina gradi tvoju neobjašnjivu istinu. Svet se zatvorio. Sa mnom ostaješ.

Na moje rame naslonjena - Atolaguire Manuel
Na moje rame naslonjena bila si mi desno krilo. Kao da bi razastrla svoje milo, crno perje, dizale me tvoje reči u svetlo i belo nebo. Uzbđenje. Tišina. Sad sedim za svojim stolom, iz ramena krv mi teče, odsutnost me tvoja boli...

Desanka Maksimovic Ako se volite ljubavlju koja buja u samći. jer i sebe time ne činimo srećnima. dakle kada voli. To je rekao Buda. To je bilo učenje. onda je dobro. Vi koji se volite ljubavlju isposnika. koji kao ptica o kavez lomite krila. od razdaljine.Biti srećan . njegova sposobnost da voli. Samo smo zato na svetu. onda svet zvuči zajedno s dušom. sa strahom od sagrešenja. Za svakoga je na ovome svetu jedino važno njegovo vlastito najunutarnjije. njegova duša.Herman Hesse U životu ne postoji nikakva dužnost osim dužnosti: biti srećan. jedino učenje na svetu. Ako je ona u redu. i po rastanku drhtćete od miline. . koja je više od sna nego od svesti. mognete li se još ikada sresti. To je rekao Isus. svim moralom i svim zapovijedima retko činimo jedno drugoga srećnim. Ako čovek može biti dobar. a sa svim dužnostima. kada u sebi ima sklada. onda je svejedno jede li se proso ili kolači. nose li se dragulji ili rite. Slovo o ljubavi . može to samo onda kada je srećan. To je rekao Hegel.

Ako vam je ljubav nož u srcu. zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele. a bojite se taj nož izvući. Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo. čije su nam usne ostale nepoznate. a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama rađa. Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir može da strese. kojima smo samo s proleća. misao na nju budiće te i kad se rastanete. setiće te se i umirući. ako te lomi neutoljena želja luda. Ako je želis bezgranično. a bojimo se da je dodirnemo. ako voliš u njoj san i dete. ako ti je bez nje pusto i gluho. . Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja. pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa. Onih s kojima se igramo oko vatre. Oni koji se kao reke ne mogu sliti.sećaćete se uvek jedno drugom lika. pisali pismo. Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti. sćanja na nju nikad se nećes spasti. u snu. među kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele. s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi. a srca im se dozivaju ludo. pamtiće te on. kao da ćete tog časa umreti. sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge. svanuću slično.

ali ranu zbog koje se jedino živi. u sećanje nam banu i kad zavolimo druge i osetimo se nesrećni i krivi. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful