P. 1
Pengetahuan Pedagogi Isi Kandungan 3_2014

Pengetahuan Pedagogi Isi Kandungan 3_2014

|Views: 14|Likes:
PPIK SCE3109 3
PPIK SCE3109 3

More info:

Published by: Azwan Lai Azahary II on Jan 19, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/19/2014

pdf

text

original

PENGETAHUAN PEDAGOGI ISI KANDUNGAN 3 Nama : Mohamad Azwan bin Azahari Punitha a/p Nagappan Shutha a/p Avadiyan Tarikh : 7 Januari

2014 Tajuk : Tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui Soalan Tugasan 1. Persembahkan satu pengurusan grafik berkenaan tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui.

TENAGA

TENAGA BOLEH DIPERBAHARUI

TENAGA TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI

Tenaga suria (solar)

Bahan api (fosil)

Hidro (Air)

Arang batu

Biojisim

Gas asli

Angin

Petroleum

Geoterma Nuklear Ombak (pasang surut)

TENAGA BOLEH DIPERBAHARUI Tenaga yang boleh diguna semula dan tidak akan habis digunakan Sumber Tenaga  Suria (solar)  Kelebihan Cahaya matahari dalah percuma Tidak mencemarkan alam sekitar Kekurangan    Bergantung kepada cuaca Peralatannya mahal Tidak berfungsi pada waktu malam Kawasan yang luas diperlukan untuk menakung air Kos pembinaan empangan sangat mahal  Air (hidro)  Tenaga elektrik boleh dijana sepanjang masa Tidak mencemarkan alam sekitar    Biojisim  Murah kerana hanya menggunakan bahan buangan Mengurangkan bahan buangan  Menyebabkan pencemaran udara apabila dibakar Angin   Angin adalah ercuma Tidak mencemarkan alam sekitar   Kebergantungan kepada cuaca (kekuatan angin) amat tinggi Banyak kincir angin yang diperlukan untuk menjana tenaga  Geoterma   Haba daripada bumi adalah percuma Tidak mencemarkan alam sekitar Hanya sedikit bahan api yang digunakan untuk menjalankan pam    Sukar untuk mencari kawasan bagi mendirikan loji geoterma Bahan kimia yang berbahaya mungkin terlepas ke bawah tanah Peralatan yang mahal diperlukan  Ombak   Ombak adalah percuma Tidak mencemarkan alam sekitar  Bergantung kepada kekuatan angin yang menyebabkan ombak berlaku Sukar mencari kawasan yang mempunyai ombak yang kuat dan kerap .

TENAGA TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Tenaga yang tidak boleh diguna semula dan akan habis setelah digunakan Sumber Tenaga  Bahan api fosil  Kelebihan Mudah terbakar dan banyak tenaga haba yang dapat dihasilkan Mudah untuk mengangkut bahan api fosil   Menyebabkan pencemaran udara apabila dibakar Kekurangan Bahan buangan nuclear yang dihasilkan sangat berbahaya dan memerlukan kos yang tinggi  Nuklear  Menghasilkan jumlah tenaga yang banyak Tidak mencemarkan alam sekitar untuk menguruskannya  Kemalangan nuclear yang berisiko untuk berlaku boleh membawa kecelakaan yang besar kepada manusia dan hidupan lain  Kos untuk membina stesen janakuasa sangat mahal .

Ini disebabkan oleh elemen pemanas di dalam cerek elektrik di etakkan terus di dalam air untuk mendidihkannya supaya kehilangan haba berlebihan dapat dikurangkan. Menanam pokok bagi membantu proses penyejukan di rumah kerana tumbuhtumbuhan meresap karbon dioksida (CO2) di udara Menggunakan cerek elektrik kerana menjimatkan tenaga elektrik. Suhu pemanas air boleh ditetapkan di antara rendah dan sederhana bagi menjimatkan tenaga. Menukar kipas yang telah lama kerana ianya lebih cekap dan menjimatkan tenaga Menukar penggunaan lampu mentol kepada lampu kalimantang adalah beberapa kali lebih cerah daripada lampu mentol bulat untuk Watt elektrik yang sama. Antara peranan dan langkah yang saya ambil dalam menjimatkan penggunaan tenaga dalam kehidupan seharian adalah seperti yang berikut:  Menyokong usaha pelaksanakan program-program kesedaran awam mengenai penggunaan tenaga secara cekap seperti ‘Earth Hour’ setiap tahun.  Tidak memasukkan makanan melebihi muatan peti sejuk. pameran. Peralatan dapur yang bersaiz kecil digunakan bagi membantu mengurangkan penggunaan tenaga elektrik yang banyak. edaran-edaran risalah dan buku panduan serta aktiviti-aktiviti peringkat sekolah mengenai kepentingan dan cara-cara untuk menjimatkan penggunaan tenaga.     Menutup periuk atau kuali untuk mengurangkan masa memasak. Aktiviti-aktiviti yang diadakan adalah seperti seminar.        Menetapkan suhu pendingin hawa di antara 24°C hingga 26°C. Apakah peranan anda dalam mengurangkan pembaziran tenaga di dalam kehidupan seharian? Bincangkan. iaitu paras rendah (24°C) semasa cuaca panas dan paras tinggi (26°C) pada musim hujan.2. dan letakkan periuk atau kuali mengikut saiz pembakar. Menadah air hujan untuk tujuan menyiram bunga dan membasuh kereta Tidak menggunakan kuantiti air secara berlebihan dalam membuat kerja rumah seperti membasuh baju dan membasuh pinggan . Menutup kepala paip atau sumber air selepas digunakan. Ini kerana udara sejuk perlu mengalir dengan bebas untuk memastikan makanan disimpan pada suhu yang betul.

 Membersihkan kipas angin bilik sekurang-kurangnya 2 bulan sekali untuk mengelakkan habuk-habuk daripada melekat dan seterusnya menggunakan elektrik yang lebih untuk bergerak.   Membersihkan lampu dengan kerap. Pada masa yang sama haba daripada koil kompresor mesti bergerak dengan senang untuk memudahkan proses penyejukan. Lapisan habuk boleh melitupi sehingga 50% pengeluaran tenaga. Meletakkan peti sejuk jauh daripada sinaran matahari secara terus.  Tidak menyimpan peti sejuk dan perkakas elektrik yang melebihi 10 tahun kerana besar kemungkinan ia tidak cekap tenaga. Ini akan menaikkan suhu peti sejuk. Ini akan menyebabkan pembaziran tenaga. .

serta membiarkan kipas angin sentiasa terbuka. Kaedah lain yang boleh digunakan ialah dengan menggunakan teknik lakonan. Selepas itu. Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran anda? Saya akan meminta murid-murid mengadakan perbincangan secara berkumpulan. Manakala Belanda pula menggunakan angin sebagai sumber tenaga alternatif mereka. Murid diminta untuk mengklasifikasikan sumber tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui. misalnya penggunaan air yang berlebihan di rumah ataupun tidak menutup lampu rumah pada waktu siang. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti ini? Dalam pembelajaran aktiviti saya dapat mengetahui dan mengenalpasti sumber tenaga terbahagi kepada dua iaitu sumber yang boleh diperaharui dan sumber yang tidak boleh diperbaharui. 2. . Selain itu. biojisim. Ini berbeza dengan negara luar seperti India yang menjadikan tenaga biojisim sebagai sumber tenaga yang utama kerana meraka mempunyai sisa-sisa haiwan sperti lembu yang sangat banyak yang boleh diproses dan kemudian dijadikan sebagai sumber tenaga. Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah mengajar topik ini? Tahun :5 Tema : Menyiasat Daya Dan Tenaga Topik : Memahami Tenaga Yang Boleh Diperbaharui Dan Tidak Boleh Diperbaharui 3. Sumber-sumber tenaga yang diperolehi sesebuah Negara itu bergantung kepada keadaan sekeliling seperti di Malaysia penggunaan sumber tenaga dari hidroelektrik dan petroleum serta gas asli sangat tinggi kerana Malaysia mempunyai kawasan yang sesuai untuk dijadikan empangan yang boleh membekalkan tenaga. Di Malaysia sendiri mempunyai sumber tenaga seperti tenaga suria. mereka diminta untuk berbincang dan menyenaraikan tentang cara mengurangkan penggunaan tenaga dalam kehidupan seharian. saya akan menggunakan powerpoint semasa proses PdP yang mana memaparkan sumber tenaga yang digunakan sebagai tenaga alternatif di negara luar. Murid-urid diminta untuk melakonkan situasi contoh-contoh penggunaan sumber tenaga yang berlebihan. hidroelektrik.Soalan 1. arang batu. petroleum dan gas asli.

Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? Guru berperanan sebagai fasilitator dalam membimbing murid memahami input-input yang telah diperolehi oleh mereka di dalam kelas. Guru dapat menguji tahap pemahaman pelajar melalui penyoalan dan kuiz ringkas. Melalui penyoalan guru dapat mengenalpasti murid yang lemah dalam memahami isi pengajaran dan kemudian guru perlu membantu memberi penerangan yang lebih untuk mengukuhkan lagi pemahaman murid terhadap topik ini. Guru juga boleh membimbing pelajar dengan memberi maklumat tambahan serta contoh tentang penggunaan sumber tenaga dalam kehidupan seharian manusia.4. .

Dicapai pada 7 Januari 2014 di http://e-tenaga.t.php/energy-tips/58-23-cara-mempraktikan- penjimatan-tenaga William D.renewableenergyworld.com/renewable-energy/save-money-onenergy. Dicapai pada 7 Januari 2014 di http://www. 10 Easy Ways to Save on Energy at Home.aspx Suet Ling Loh. A.org.motherearthnews. Audrey M. Science PMR Bilingual. Types of Renewable Energy.RUJUKAN Avirananthan R. Dicapai pada 7 Januari 2014 di http://switch. L (2009). Dicapai pada 6 Januari 2014 di http://www. Penjimatan Tenaga. Fokus Ace PMR 2009.my/v3/index. 23 Cara Mempraktikan Penjimatan Tenaga. Shah Alam: Arah Pendidikan Sdn Bhd Thanesh Kumar (2011). Energy: Firend or Enemy? United States: National Academies Press . (2010). Chong Kum Ying Science (2009). Nordhaus (2011).).html Chang See Leong.com/p/penjimatan-tenaga.blogspot.com/rea/tech/home Sean Rosner (2009). Bangi: Pelangi Publishing Book Sdn Bhd National Renewable Energy Laboratory (t.M.

LAMPIRAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->