P. 1
Arad

Arad

|Views: 89|Likes:
Published by Rares Pop

More info:

Published by: Rares Pop on Jan 21, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/19/2015

pdf

text

original

Universitatea “Babes- Bolyia”, Cluj- Napoca Facultatea de Geografie Specializarea: Amenajare și dezvoltare turistică, II

Arad Capitală Culturală Europeană în 2021

Autori: Stahi Alina Stanca Ioana Vulpe Daniela

Cluj- Napoca 2014

1. De ce dorește orașul pe care îl reprezentați să participe la competiția pentru titlul de Capitală culturală europeană? Aradul dorește să arate lumii întregi că este legătura vestică a României cu Occidentul dar mai ales dorește să pună în evidență multiculturalitatea orașului ce s -a născut cu secole în urmă și care a lăsat urme adânci impregnate în istoria și arhitecutura orașului iar prin multietnicitatea acestui oraș demostrează că aici cultura este împletită și influențată benefic de un lung șir de nații ce și-au dus traiul în pace în acest oraș de secole până în prezent. Prin participarea Aradului la aceasta competitie, se încearca să arate ca pe plaiurile lui mioritice exista un bogat fond cultutral care impletindu-se cu multietnicitatea locului beneficiaza de valori unici in lume si care merita a fi dscoperite. Privind arhitectura orașului Arad, amplasamentul lui riveran, conceptele ce-au concurat la conturarea urbanistică a Aradului, se pot regăsi cu o ușurință izbitoare în cele mai frumoase capitale renascentiste ale Europei. Începând cu vecina noastră, Budapesta, până la Viena, Paris ori Londra, găsești câte o firmitura de Arad în aproape fiecare clădire impozantă de acolo. Asul din mâneca Administrației Locale este Cetatea Aradului!

Care ar fi, pentru orașul dumneavoastră, principalele provocări ale acestei desemnări? Principalele provocari pentru municipiul Arad ar fi in primul rand punerea la punct a infrastructurii de transport cat si a celei turistice pentru a facilita accesul strainilor dar si renovarea principalelor oboicetive turistice din oras. O alta provocare ar fi cel al infiintarii unor organizatii care sa asigure o buna desfasurare a calendarului cultural 2021 cat si implicara activa a polulatiei locale.

cafenele. Un centru de informare turistica dotat corespunzator. Explicați conceptul programului care ar fi lansat dacă orașul ar fi desemnat Capitală culturală europeană.Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng la Mureşului a fost ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza. anticariate. Ghidul turistic al Aradului editat in mai multe limbi straine si care va fi pus la dispozitia doritorilor în mod gratuit sau contra unui cost foarte mic Editarea de matiereale informative complete care vor contine programul si locatia tuturor evenimentelor culturale. restaurante. librării. . are formă de stea cu şase colţuri. prin lățime și lungime. Programul ce urmeaza a fi lansat in cazul in care Aradul v-a castiga titlul de capital europeana ar include renovare principalelor obiective turistice cum ar fi: Cetatea Aradului . Dezvoltarea acestei zone ar consta în nenumărate lucrări de restaurare. 2. în facilitatea unor impozite/chirii diminuate pentru ca investitorii să-și deschidă galerii de artă. Turur turistic al orasului organizat de ghizi locali. ca și Champ Elysees-ul parizian. Bulevardul Revoluției. etc. magazine de lux. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille. era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri. Bulevardul Revoluției care este mai impunător. felurite boutique-uri.Care sunt obiectivele orașului pentru anul în cauză? Aradul anului 2021 Capitala Culturala Europena Obiectivele principale pentru acest an din partea autoritatilor locale sunt: Organizarea tuturor evenimentelor culturale conform calendarului cultural Asigurarea acesului tuturor doritorilor in incinta muzeelor si institutiilor culturale din Arad O infrastructura de acces si turistica moderna. ce se desfășoară între Piața Avram Iancu și Catedrala Ortodoxă. este coridorul strategic din interiorul orașului. care puteau fi inundate.

. etc. sârbi. ) care astazi in confera aradului o multiculturalitate deosebita. atribut completat cu un terminal cargo pentru încurajarea si fluidizarea traficului de marfuri pe rute aeriene interne si internationale. evrei şi cehi. nouă minorităţi naţionale: maghiari. germani. Ce zonă geografică intenționează orașul să implice în evenimentul „Capitala culturală europeană”? Explicați această alegere. Includerea acestor obievtive intr-un ciruit turistic cat si realizarea de material informative despre acestea in mai multe limbi straine: etc Parteneriatele ce urmeaza a fi consolidate sa asigure un mediu multicultural care sa transpuna calitatea Aradului ca si poarta de vest a Romanie catre occident. cetate ce a constituit puntea de legatura si gravitare a asezarilor Gai. părti ale Palatului Cultural Palatul Cultural. Vatra orasului s-a dezvoltat în mare parte pe malul drept al Muresului. azi cartiere ale orasului. Este unul dintre cele mai mari noduri de circulatie ale tarii. Datorita prezentei raului Mures asset oras a dezvoltat o serie de legeturi cu natiuni di n europa si nu numai. Gradiste. astăzi. Din acest punct de vedere primaria Aradului doreste sa includa zona zeografica a municipiului Arad cat si cea aferenta acestuia. De ce aceasta zona? Pentru ca este zona in care daorita conditiilor fvorbile s-au construit cele mai multe obiective turistice de aici cat si prin faptul ca aceasta zona a reprezentat un important suport pentru convetuirea mai multor natiuni. ucrainieni. respectiv în meandrul râului. s-a construit cetatea Aradului (1763-1863). Municipiul Arad este situat în partea de sud-vest a judetului cu acelasi nume si este unul dintre marile orase ce constituie axa urbana a Câmpiei de Vest. Bujacu Mare. Teritoriul administrativ al municipiului are o suprafata de 300 km2 si se desfasoara în câmpia aluvionara a Muresului. Micalaca si Sânnicolau Mic. Aradu Nou. Teatrul „Ioan Slavici” și Biblioteca Județeană „A. rromi.- Filarmonica Arad și Muzeul. în judeţul Arad trăiesc. bulgari. 3. Xenopol”. slovaci.D. (alături de români. în marea bucla. dar din motive de ordin strategic.

Înfiinţarea unei Case de cultură sau Centru multicultural care să fie centru de comandă. cum ar fi : Promovarea Aradului ca pol cultural regional în zona transfrontalieră (Obiectiv Strategic) Promovarea cooperării la nivel regional. a regiunii? Luând in considerare obiectivele principale din staregia de dezvoltare a municipiului Arad. dacă este cazul.4. europene şi internaţionale în domeniul culturii Păstrarea identităţii culturale Conservarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi redefinirea utilizării lor. Prezervarea şi valorizarea tradiţiilor locale ca element important al vieţii culturale comunitare şi ca instrument al dialogului intercultural Continuarea programelor şi a proiectelor viabile care promovează înfrăţirea unor localităţi din regiune cu aşezări similare din alte ţări. naţional şi european Intensificarea şi diversificarea cooperării transfrontiere. Cum se încadrează evenimentul în dezvoltarea culturală pe termen lung a orașului și. 5. Aveți deja sprijinul autorităților politice locale sau regionale sau intenționați să le cereți sprijinul ulterior? Candidatura Aradului in cursa pentru obtinerea titului de capital cultural europeana in anul 2021 a fost sustinuta de primaria municipiului Arad. Consiliul Local Arad si Boardul municipiului Arad. Primaria urmeaza sa ceara sprijinul politic si a tuturor formatiunilor politice care au sediu in Arad. finanţare şi control a ofertei culturale Înfiinţarea unei reţele naţionale a centrelor culturale din România . încredere şi mândrie locală Re-însuşirea de către populaţie a patrimoniului Promovarea diversităţii şi a multiculturalităţii în condiţiile în care coabitarea diverselor minorităţi din municipiu reprezintă un factor sinergetic de generator de modele culturale unice. ceea ce are efecte benefice pentru circulaţia creatorilor şi a artiştilor şi pentru diversificarea ofertei Îmbunătăţirea infrastructurii culturale Îmbunătăţirea sentimentului de apartenenţă.

.- Dezvoltarea şi diversificarea ofertei culturale în funcţie de cerinţele şi nevoile consumatorului Colaborarea între administraţie. astfel incat reprezentanti ai minicipalitatii au intreprins o serie de vizite in alte orase europene fie care au detinut acest titlul fie care s-au inscris in aceasta competitie. organizaţii şi societăţi pentru valorificarea patrimoniului : Conservarea. şi în interesul viitoarelor generaţii etc. dezvoltarea şi promovarea diversităţii culturale şi artistice.( ex. • Stimularea ofertanţilor culturali pentru păstrarea. a interculturalităţii. În ce măsură intenționați să întăriți legăturile cu celălalt oraș care va fi desemnat Capitală culturală? Din acest punct de vedere municipiul Arad si-a inceput demersurile inca din faza incipienta de anuntare a intentie de a candida pentru titlul de capital culturala Europena 2021. 6. - - - - Se poate spune ca evenimentul se incadreaza perfect in dezvoltarea cultural pe tremens lung al municipiului. In acesst scop este suficient sa amintim ca acest proiect va contribui la: Creşterea participării locuitorilor la acţiunile culturale care au loc în Municipiul Arad. culturale şi sociale – preocupare constantă pentru conservarea calităţii ambientului natural şi cultural. • Promovarea culturii arădene în circuitul naţional şi internaţional de valori. • Păstrarea. Marsillia) In cazul in care Aradul va fi desemnat castigatorul titului Capitala culturala Europena pentru anul 2021. Pornid de la acest criteriu definitoriu pentru Arad se va incerca o colaborare din care turistii vor avea cel mai mult de castigat. instituţii de cultură. conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural arădean. acesta va incerca sa intareasca legaturlel cu celălalt oras astfel incat sa fie pusa in valoare cultura celor 2 orase dar mai ales multiculturalitatea municipiului Arad. universităţi. îmbogăţirea şi valorificarea patrimoniului Găsirea unor modalităţi de atragere către actul cultural al unor categorii mai largi de consumatori Dezvoltarea comunitară prin valorizarea patrimoniului cultural şi a semnificaţiilor culturale locale Transformarea patrimoniului local într-un motor al dezvoltării economice.

în toate domeniile cultural. expozitii interenationale pe teme culturale diverse care sa evidentieze colaborarea dintre Arad si alte orase europeme si nu numai. Explicați în ce mod ar putea îndeplini evenimentul criteriile următoare. artiștii și orașele din țară și din alte state membre. Se vor organiza evenimente de tipul “ Zilele culturale ale. in special in domeniul arhitectural infuente a mai multor culture..întărirea cooperării între operatorii culturali. Vă rugăm să vă argumentați răspunsul în cazul fiecărui criteriu (răspunsul la această întrebare trebuie să fie foarte detaliat în etapa selecției finale).7. cum intenționează orașul să contribuie la îndeplinirea următoarelor obiective: . . Luandu-ne dupa alte orase care au detinut aceast titlu vom organiza o serie de intalniri. festivaluri. Acest aspect se va pune in evidenta prin faptul ca in orasul nostru convetuiesc peste 9 natiuni care scot in evidenta faptul ca Aradul este un teritoriu in care diversitatea culturala este la ea acasa. fapt care a contribuit la sustinere aspectelor comune ale culturii europene.sublinierea bogăției diversității culturale în Europa.evidențierea aspectelor comune ale culturilor europene Acest punct va fi pus in contur prin faptul ca in Arad se pot evidentia.” in cadrul caraora se va pune in evidenta cultura statelor partenere. vom organiza o serie de activitati culturale care sa puna in valoare atat bogatia culturala autohtona cat si cea a popoarelor europene si nu numai. Pornid de la amplasarea geografica a municipiului Arad si faptul ca acesta este considerat poarta vestica catre Occident. . . În ceea ce privește „Dimensiunea europeană”.

Explicați cum ar putea îndeplini evenimentul criteriile următoare. Cum intenționează orașul să se implice sau să creeze sinergii cu activitățile cultural sprijinite de instituțiile europene? Din acest punct de vedere vom dori sa organizam o serie de activitati culturale de notorietate internationala si in organizarare carora vom incerca sa obtinem finatarea din fonduri europene sau prin sprijunul institutiilor europene de cultura.8. Vă rugăm să vă argumentați răspunsul în cazul fiecărui criteriu (Răspunsul la această întrebare trebuie să fie mai detaliat în etapa selecției finale). sunt invitate şi trupe din străinătate . ai împrejurimilor sale și ai zonei cuprinse în program In cadrul desfasurarii evenimentelor pe parcursul intergului an. acestea vor incerca sa atraga un numar cat mai mare de participant (fie direct ca participant la eveninet fie ca simplu vizitator. Aradului se află la a şaptea ediţie şi promovează traditiile cele mai puţin cunoscute turiştilor: muzica .stimulează interesul populației la nivel European. etc 9. În ceea ce privește „Orașul și cetățenii”. origine. Din acest punct de vedere Aradul va pune in lumina reflectoarelor mai multe brosuri. Ex: Festivalul Rock pe Mureş (co‐organizat şi de către Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad). atrăgând în fiecare an câteva mii de participanţi. Festivalul de muzică medieval în cetăţile propriu‐zisă este interpretată în locuri medievale (cetăţi) sau în biserici. cum intenționează orașul să garanteze că programul evenimentului: . meserie. Este popular în rândurile tinerilor. .încurajează participarea artiștilor. site-uri care sa promovezi acest eveniment astfel incat acestea sa atraga atentia populatiei europene. Dorim sa organizam mai multe festivaluri. ghiduri. expozitii si activitati culturale care sa implice pe cei doritori indiferent de varsta. părților interesate pe scena socioculturală și implică locuitorii orașului.) In acest scop la evenimentele organizate in acest an vor fi invitati sa participe atat personalitati culturale remarcabile cat si artistii care sunt la inceput. În fiecare an.

care ar fi efectele evenimentului pe termen mediu și lung din punct de vedere social. cetate europeană a diversităţii culturale". un eveniment de promovare a oraşului. targuri si diverse sarbatori cum ar fi Zilele Aradului sau Festivalul Vinului Arad. cultural și urban? Intenționează autoritățile municipale să facă o declarație publică de intenții privind perioada ulterioară anului evenimentului? Misiunea Strategiei culturale a municipiului Arad vizează dezvoltarea unei oferte culturale atractive. Anumite părți ale programului sunt concepute pentru grupuri specifice (tineri. Teatrul de Marionete Arad. care a cuprins prezentarea a două filme documentare despre municipiu şi minorităţile care trăiesc în .Xenopol" Arad. pentru stimularea participării populaţiei şi racordarea la valorile culturale europene.)? Precizați părțile relevante ale programului prevăzute pentru eveniment. Complexul Muzeal Arad. 11. 13. expozitii si lansari de carte.Filiala Arad. festivaluri. a memoriei şi identităţii culturale locale. Lista evenimentelor mondene si culturale din Arad in 2014. în incinta Parlamentului European. accesibile şi diversificate. prin valorificarea potenţialului cultural arădean. ce marchează peisajul cultural arădean. Cum a fost concepută și pregătită candidatura? Primăria Arad a organizat. Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Arad precum şi de bogata activitate ulturală realizată de fundaţiile şi asociaţiile culturale arădene. Viaţa culturală este activă şi diversă fiind definită de oferta culturală realizată fie de instituţii culturale importante. minorități etc.D. fie de activitatea culturală a uniunilor de creatori : Uniunea Artiştilor Plastici din România . Biblioteca Judeţeană "A.10. În ce sens este proiectul inovator? Proiectul isi popune se scoata in evidenta multiculturalitatea din aceasta zona si sa puna in lumina reflectoarelor o cultura bogata cu influente a peste 9 natiunii. spectacole de teatru si stand-up comedy. Raliulu Aradului. 2013 include: concerte si partyuri organizate de diverse cluburi si baruri din Arad. Filarmonica de Stat Arad. Dacă orașului în cauză i se acordă titlul de Capitală culturală. sub denumirea "Arad. 12. la Bruxelles. Casa de Cultură a Municipiului Arad. precum: Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad.

Potrivit primarului municipiului. ne anunţăm oficial intrarea în această competiţie importantă (…) Locul ales este important pentru că unii dintre oamenii care vor juriza acest concurs vor fi de la Bruxelles". . cetate europeană a diversităţii culturale” va avea o structura complexa a carui principale linii directoare vor fi cele ale punerii in valoare a culturii ca si factor de dezvoltare si colaborare intre natiuni cat si ca si un imbolt pentru creearea parteneriate care sa evidentieze legatura si infuenta ce o pate avea cultura asupra societatii. dar in prezent se preconizeaza o prelungire de desfasurare si dupa anul 2021.oraş. iar participanţii au putut degusta produse specifice zonei şi vinuri din Podgoria Aradului. manifestarea a coincis cu lansarea candidaturii Aradului la titlul de "Capitală Culturală Europeană 2021". Prin prezentarea la Bruxelles a tradiţiilor şi valorilor noastre. Aradul a dovedit de-a lungul istoriei sale că este un model de multiculturalism şi multietnicitate. acestea fiind printre primele argumente cu care intrăm în competiţia pentru obţinerea titlului. În cadrul evenimentului. Durata programului va fi stabilita ulterior. II Structura programului evenimentului Ce fel de structură intenționează să dea orașul programului anului în cazul în care este desemnat drept „Capitală culturală europeană” (linii directoare. temă generală ale evenimentului)? Care este durata programului? Urmand exemplu Marsiliei mumicipiul Arad va desfasura in anul 2021 . in cazul in care v-a fi ales Capitala culturala Europena un program prin care sa puna in evidenta multiculturalitatea acestui spatiu. Gheorghe Falcă. dar şi o expoziţie de fotografii şi picturi intitulată "Aradul cultural . a declarat Falcă.expresie a coexistenţei interetnice". reprezentanţi ai minorităţilor etnice din Arad au prezentat costume tradiţionale. titlul programului „Arad.

teatrul a reuşit să devină un reper al culturii arădene atât la nivel local. Prin frumuseţea. de colectivul de organizatori. ingeniozitatea şi bucuria dăruită micilor spectatori. din ţară de la Cluj sau Bajamont. de la Galaţi sau Cham. iar din 1998 rolul de finanţator principal a revenit Consiliul Local al . Festivalul Naţional de Teatru Clasic a fost lansat în anul 1995 luându-se în consideraţie structura publicului arădean. tematica festivalurilor de teatru profesionist în ţară. Din dorinţa de a asigura accesul nediscriminatoriu la cultură al tuturor copiilor din municipiul Arad. Ministerul Culturii şi UNITER. cu tendinţe conservatoare. ediţia din anul 2007 a Festivalului Euromarionete a avut ceva special: a fost pregătit aproape în întregime pe internet. realizate în stagiunea curentă. prin participarea sau iniţierea de evenimente naţionale şi internaţionale. şi prezentarea în acest context valoros a unei producţii a teatrului arădean. Spania. Unii participanţi au venit de departe. de cea mai bună calitate.Care sunt evenimentele principale care vor marca anul? Pentru fiecare dintre ele. Finanţarea primelor ediţii a fost asigurată de către Consiliul Judeţean Arad. alţii din Europa. Germania. au răspuns unei prime invitaţii lansate pe Net. Este un festival bianual. prezente la festival. Prima ediţie a acestui festival unic în România fost lansată în mai 2008 din dorinţa de a readuce Teatrul de Marionete Arad în lumea internaţională a teatrelor de gen. Festivalul internaţional de arta animaţiei. Pe durata a 11 zile au fost prezentate spectacole de marionete la fire lungi. Festival Internaţional de Povestiri cu Marionete. Cehia.“Euromarionete”. respectiv al Ministerului Culturii. crearea unui spaţiu de exprimare pentru teatru printrun târg de teatru la care să fie invitaţi directori ai unor festivaluri internaţionale de teatru din Europa. Toate trupele străine sau europene. cât şi la nivel naţional şi internaţional. teatrul a lansat o stagiune permanentă în limba maghiară realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Local Municipal şi al Primăriei Municipiului Arad. vă rugăm să precizați următoarele informații: descrierea evenimentului/ data și locul/ partenerii proiectului/ finanțarea Festivalul Naţional de Teatru Clasic Unic în România. scurte şi medii ale unor trupe din ţară şi din străinătate: România. tradiţia culturală a locului. Obiectivele urmărite de teatru prin organizarea acestui festival sunt: prezentarea publicului arădean de spectacole ale dramaturgiei clasice remarcabile. un public educat.

prezentarea a peste 20 de spectacole ale trupelor participante.. sunt exemple grăitoare ale ofertei muzicale diversificate cu care îşi întâmpină publicul acolo unde se află el. “Festivalul muzicii pentru chitară clasică”. Atingerea acestor obiective este posibilă prin multiplele şi diversele acţiuni organizate în cadrul festivalului.realizarea de dezbateri în jurul spectacolelor vizionate cu titlul “Tinerii au cuvântul”.susţinerea a cel puţin 15 ateliere de teatru şi a unui spectacol al atelierelor. oferă perspective dezvoltării spirituale a societăţii şi formării unui spirit specific unei comunităţi de nivel European în Arad. Sinagoga Neologă. Gala de operă open-air etc. sau pe pontonul de pe cursul râului Mureş. Opera în concert. organizarea întâlnirilor zonale ale fanfarelor de amatory din vestul României etc. . Festivalul are următorul format : . al promovării valorilor naţionale şi europene. Evenimente şi programe implementate cu succes precum “Festivalul muzicii sacre”.Municipiului Arad. participarea la festivalurile municipale “Primăvara arădeană” şi “Zilele Aradului. precum şi locaţiile alternative în care sunt prezentate unele dintre concerte: Domul Minorit. în luna octombrie a fiecărui an. pe parcursul a şapte zile. Sala festivă a Palatului de Justiţie.. în spiritul unităţii în diversitate. UNITER şi Fundaţia Culturală „ART CLASIC” Arad.. “Muzică în cetăţile Aradului”.prezentarea unui spectacol profesionist în deschiderea festivalului. Festivalului Internaţional de Teatru Amifran Festivalul este cel mai important proiect al Asociaţiei Amifran Arad având ca obiective specifice: educaţia culturală şi artistică a tinerei generaţii prin teatru şi limba franceză. . educaţia în spirit european. Biserica Roşie. . Filarmonica. . “Concurs internaţional pentru Pian”. dar şi în spaţii libere pe scene construite special în Piaţa Avram Iancu. evenimente care includ Aradul între oraşele cu repere culturale de nivel înalt. Festivalul Arădean de Muzică Vieneză”. Parcul Reconcilierii. în parteneriat cu Ministerului Culturii şi Cultelor.

.aniversarea a 45 de ani de la moarte).Jean Cocteau.desfăşurarea unui concurs de limbă.Capitala Culturala Eurpeana 2021” prin care se incearca o centralizare a tuturor factorilor de decizie in privinta acestui proect.. Ce fel de structură este preconizată pentru organizația responsabilă cu implementarea proiectului? Ce tip de colaborare va promova aceasta cu autoritățile orașului? In acest sens Primaria municipiului Arad in colaboare cu Consiliul Judetean Arad si Centrul Cultural Județean Arad va pune bazele Asociatiei culturale “Arad .adiacent are loc susţinerea unor concerte de muzică tânără franceză şi o seară de cântec internaţional. ( Ex: Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. Palatul copiilor din Municipiul Arad. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Care sunt modalitățile preconizate de oraș pentru selecționarea proiectelor/ evenimentelor care vor constitui programul anului? Cel mai important criteriu de selectionare a proictelor si evenimentelor ce vor constitui programul este cel a importantei culturale la nivel local. Din aceasta asociatie vor face parte toate institutiile culturale care vor fi cuprinse in cadrul acest proect. III Organizarea și finanțarea evenimentului Structura organizatorică 1.apariţia cotidianului festivalului “Girouette de la nuit ”editat în 6 numere. cultură şi civilizaţie franceză având ca temă personalitatea unui dramaturg francez (2008 . . Cum aceste evenimente pun in valoare cultura locala si legaturile pe care le au cu alte culture europene si in ce mod sustin colaborarea pe plan cultural cu tariile europene si nu numai si contribuie la imbogatirea patrimoniului cultural. national dar si europena. Teatrul Clasic “Ioan Slavici“etc .

constituie un factor favorizant pentru dezvoltarea sa economică şi urbană. Se stiie doar ca evenimentul va fi finantat prin fonduri alocate de primarie dar si prin fonduri europene acaparate in acest scop.Curtici -17 km (cel mai mare punct vamal de căi ferate din vestul ţării) • pe cale aeriană: . în câmpia aluvionară a Aradului. Oraşul se află la o altitudine de 108. Pe baza căror criterii și dispoziții a fost sau va fi ales directorul artistic al evenimentului? Care este/va fi profilul lui (ei)? Când va prelua noua funcție? Care va fi câmpul său de acțiune? Directorul artistic al evenimentului (din datele pe care le avem) inca nu a fost ales insa va fi ales in momentul in care se va depune dosarul complet in vederea obtinerii acestui titlu. Este primul oraş important din România la intrarea dinspre Europa Centrală . Situarea la intersecţia drumurilor europene E 68/60 (la 594 km de Bucureşti (E) şi 275 km de Budapesta (V)) şi E 671 (la 50 km de Timişoara (S) şi 117 km de Oradea(N)). IV Infrastructura orașului Oraşul Arad este situat în extremitatea vestică a ţării (aprox.20.cu traseul şoselei rapide ce va lega Ucraina cu Serbia).situat pe malul Râului Mureş.54 km .3 km . Finanțarea evenimentului: Cum va fi organizat bugetul evenimentului? Bugetul evenimentului inca nu a fost organiza pe motiv ca inca proiectul este in faza sa de concepere iar o decizii va fi luata in cel mai scurt timp.68 km • pe calea ferată: .5m şi se întinde pe o suprafaţă de 5830 ha. fiind amplasat la intersecţia unor importante reţele de comunicaţii rutiere (Coridorul european rutier -IV. în apropierea ieşirii acestuia din culoarul Deva-Lipova.2.Nădlac . 50 km de graniţa de vest).Vărşand . parte a Câmpiei de Vest. Cele mai apropiate puncte de frontieră sunt: • pe şosea: Turnu .

pe tipuri de structuri de primire turistică in judetul arad Indicele de utilizare neta a locurilor de czare in judetul arad Ce proiecte sunt programate între momentul actual și anul pentru care orașul candidează la titlul de Capitală culturală europeană în termeni de infrastructură urbană și turistică. în judeţul Arad activau 138 unităţi de cazare turistică. 24 pensiuni agroturistice şi 2 popasuri turistice. două tabere de elevi şi preşcolari.Aeroportul Internaţional Arad Care este capacitatea de absorbție a orașului în privința cazării turistice La 31 decembrie 2010.. 20 vile turistice şi bungalouri. 2 cabane turistice. În aceste unităţi se înregistrează o capacitate de cazare turistică de 5 554 locuri. Sosiri în principalele structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică. 7 campinguri şi unităţi tip căsuţă. inclusive în privința renovărilor? Municipiul Arad va lansa o serie de programe prin care se vor reabilita o serie de obiective turistice de un mare interes turistic iar in preset cele mai importante sunt: Proiectul de reabilitare a centrului istoric al municipiului Arad Proiectul se încadrează într-o strategie mai amplă a Primăriei Municipiului Arad de reabilitare şi revitalizare a centrului istoric al oraşului. care vizează atât modernizarea . din care: 35 hoteluri şi moteluri. 46 pensiuni turistice.

naţională şi europeană. ansamblu înregistrat ca monument istoric. cu întregul . Cuza Vodă. Străzile propuse pentru reabilitare prin proiect sunt incluse in Ansamblul Urban Arad. Conservarea şi valorificarea potentialului turistic cultural local şi regional prin revitalizarea zonei protejate cu valoare istorică . cât şi crearea unei reţele de puncte de atracţie turistică pe harta Municipiului Arad. la o mai bună poziţionare a oraşului pe harta turistica regională. prin realizarea următoarelor obiective specifice. Academia Teologică. şi identitate locală întărită pentru a susţine creşterea atractivităţii turistice şi dezvoltarea unei societăţi durabile. Malul Mureşului. În acest scop. Străzile sunt incluse în zona denumită Ansamblul Urban Arad. Preparandiei.cultural a cărui valoare. diversitate şi autenticitate locală trebuie conservate şi protejate. care acoperă partea veche a oraşului. str. între străzile Cozia. AMPLASAMENTUL LUCRĂRII Partea centrală a Municipiului Arad. cu finalizarea legăturii rutiere cu Calea Romanilor prin doua puncte: Piaţa Arenei şi strada Patria. str. Cresterea importanţei turismului şi culturii la nivelul Municipiului Arad. str.infrastructurii de bază a zonei. respectiv centrul vechi al Municipiului Arad. se urmăreşte punerea în valoare a zonei situate pe aliniamentul străzilor Dornei şi Preparandiei. str. Paul Chinezu.istoric şi modernizarea infrastructurilor conexe. str. Obiectivul general al proiectului constă în: Creşterea atractivităţii turistice a Municipiului Arad si a judeţului Arad prin reabilitarea si valorificarea durabilă a patrimoniului cultural . va contribui la revitalizarea acestei zone a oraşului de pe Mureş sub aspect economic si social. care să asigure continuitatea elementelor definitorii ale devenirii oraşului pentru turiştii care aleg să-l viziteze. Paul Chinezu. str. Florilo r. Ia îmbunătăţirea imaginii şi ofertei oraşului destinaţie turistică. În cadrul proiectului de Reabilitare a Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad. care concentrează un bogat patrimoniu istorico . Dornei. Patria. str. str. str. Mucius Scaevola şi Malul Mureşului. de conservare. infrastructura veche existentă în această zonă necesită lucrări de reabilitare. Mucius Scaevoia. Reabilitarea zonei protejate cu valoare istorică. str. Cozia.centrul vechi din Municipiul Arad.

Direcţia multiculturală şi multietnică va fi atuul nostru în această competiţie europeană. Vom încerca să beneficiem în continuare de resursele ce ni le oferă Cetatea Aradului. cultural şi arhitectonic. pe de altă parte. in cadrul Asociatiei “Arad capital culturala 2021” se va implementa un sistem care sa urmareasca efectele sale asupra activicatii economice. VII Informații suplimentare În opinia dumneavoastră. care poate face legături trainice între naţiuni. Vom face toate demersurile pentru a concretiza dorinţa noastră de a îngloba Cetatea Aradului în circuitul cultural şi turistic. pentru . Protejarea acestui patrimoniu impune reabilitarea sistemului rutier şi a tuturor reţelelor de utilităţi aferente pentru a limita. precum și parametrii succesului său în calitate de Capitală culturală europeană sau. VI Evaluarea și monitorizarea evenimentului: Intenționează orașul să creeze un sistem special de monitorizare și evaluare impactul programului și efectele sale colaterale? pentru gestiunea financiară? Pentru ca municipiul Arad doreste ca acest proiect sa aiba un succes cat mai mare.patrimoniu istoric. care şi-au anunţat intenţia de a candida pentru acelaşi titlu. V Strategia de comunicare Care este strategia de comunicare preconizată a orașului pentru evenimentul Capitala culturală europeană? In momentul de fata nu s-a pus la punct aceasta strategie dar se incearca o promovare si o comunicare facilizata cu cei interesati de proiect si de oferta culturala a municipiului Arad prin site-uri de specializare cat si prin ghiduri de specialitate editate. culturale si administrative la nivelul municipiului. în vederea asigurării continuităţii elementelor definitorii ale devenirii oraşului. un reper istoric puţin cunoscut publicului larg. prin istoria militară şi arhitecturală. Este foarte important aceasta monitorizare la sfarsitul programului sa confirme faptul ca acesta a avut sccesul scontat. respectiv a reduce impactul negativ asupra patrimoniului existent în această zonă. care sunt punctele forte ale candidaturii orașului. care sunt punctele sale sensibile? ”Aradul are câteva avantaje şi puncte forte faţă de alte oraşe mari din România.

spălătorii. expoziţii. ONG-uri cu obiect de activitate în domeniul turismului: Condor Club Arad. structuri de cazare variate: pensiuni. bancomate. italiană. telefonie prin cablu locală).engleză.Aradul are ceva special. apartenenţa municipiului Arad la Asociaţia oraşelor culturale europene (membru AVEC) şi participarea comunei Hălmagiu la proiectul INTERREG IIIC. servicii modernizate de poştă şi telecomunicaţii (telefonie mobilă. campinguri.). germană. concursuri sportive.Falca Ofertă culturală bogată: festivaluri şi sărbători. cabane. germani. pe câteva cunoscute: multiculturalitatea şi multietnicitatea oraşului. Steaua Nordului. interculturalitate datorată coabitării etnice: maghiari. instituţii active şi competente pentru promovarea şi dezvoltarea turismului: Biroul de informare turistică în municipiul Arad şi Centrul Cultural Judeţean. concerte. care au fost până acum capitale culturale europene. Liliacul. ş. obiceiuri şi tradiţii bine conservate. Ne vom axa. franceză. popasuri turistice.” Primarul Aradului G. Cercetaşii României. Prietenii Naturii. hoteluri de la 1 stea la 4 stele. săli de conferinţe şi întâlniri de afaceri organizate în incinta mai multor hoteluri. dar şi pe legăturile Aradului cu unele naţiuni europene şi extraeuropene. . aeroport. sârbi. bulgari. din cele şase direcţii pe care trebuie să le atingem. benzinării. făcând parte din Reţeaua europeană de turism rural. slovaci. pe faptul că Aradul este poarta de vest a României. existenţa unor unităţi de prestări-servicii diversificate (bănci. o legătură cu mai multe naţiuni europene. iniţiatorul 'Târgului de turism'. Veniţi cu Noi. ateliere de reparaţii auto. Pavilionul expoziţional al CCIA. Ne vom baza pe înfrăţirile pe care le avem şi pe partenerii noştri. Asociaţia Turiştilor Montani. capacitate de comunicare în alte limbi de circulaţie internaţională . care reiese şi din documentele care se aflăla Arhivele din Viena. vile. funcţionarea structurilor ce favorizează turismul de afaceri: zonele industriale de la periferia municipiului Arad. experienţă în derularea de programe ale UE în domeniul turismului. spectacole de teatru.a.

hipism. staţii de epurare). sporturi de iarnă promovare inconsecventă în rândul populaţiei a principalelor acţiuni şi evenimente cultural-artistice mijloace de transport public (autobuze. trenuri. precum şi în principalele oraşe. staţiuni absenţa unui sistem de indicatoare turistice rutiere şi insuficienţa marcajelor turistice montane ofertă limitată privind activităţile sportive .Puncte slabe ce trebuie imbunatatite: PUNCTE SLABE drumuri nemodernizate şi infrastructură edilitară insuficientă în zonele agroturistice (reţele de apă. tramvaie) uzate fizic şi moral. amenajare peisageră deficitară calitate precară a serviciilor turistice numărul redus al pensiunilor cu specific agroturistic lipsa spaţiilor de agrement în zonele împădurite ofertă restrânsă pentru agrement promovare insuficientă a resurselor şi posibilităţilor de servicii turistice exploatare redusă din punct de vedere turistic a obiectivelor istorice şi de arhitectură lipsa unor centre de informare turistică în Punctele de trecere a frontierei. necorespunzătoare şi numeric insuficiente valorificarea redusă în scop turistic a trenului de epocă 'Săgeata Verde' ofertă slabă şi nediversificată a souvenir-urilor inactivitatea agenţiilor de turism în organizarea de trasee turistice în judeţul Arad lipsa ghizilor calificaţi pentru prezentarea atracţiilor turistice locale . canalizare şi telefonie. în gară şi aeroport.agrement nautic.

- insuficienţa surselor de informare prin materiale specifice de promovare descentralizare administrativă locală redusă grad scăzut de folosire a instrumentelor financiar-bancare moderne (carte de credit. virament prin internet) Intenționează orașul să elaboreze proiecte culturale speciale în anii următori. indiferent de rezultatul candidaturii lui la titlul de Capitală culturală europeană? Da! Penru municipiul Arad acest proiect nu reprezinta decat inceputul unui lung serii de evenimente pe care acesta doreste sa la cazeze. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->