FAKTOR PEMILIHAN KEMASAN LANTAI

      TAHAN LAMA /LASAK KESELESAAN CANTIK PENYELENGGARAAN PEMBINAAN HARGA

JUBIN • • • • DARI TANAH LIAT BENTUK KALIS AIR DIPASANG DI LUAR/DALAM 2.PEMASANGAN JUBIN DAN MOZEK 1. MOZEK EMPAT SEGI • DARI TANAH LIAT • KEPINGAN KECIL YANG DI SUSUN DALAM PELBAGAI CORAK DAN DILEKATKAN ATAS KERTAS BERUKURAN 300 mm x 300 mm • KALIS AIR • DIPASANG DI BILIK AIR/DINDING/DAPUR .

ISTILAH-ISTILAH PEMASANGAN 1. .12” panjang dengan tinggi 3”  Kemasan tambahan yang dipasang pada permukaan kaki dinding RUNNING ROLE  Kayu panjang lurus 2”x 2” untuk menahan jubin semasa pemasangan  Diletakkan di atas 1 jubin WATER LEVEL  Untuk dapat aras ketinggian 6. SKIRTING  Berukuran 3”. 5. 3. DATUM LINE  Garisan aras tinggi untuk pemasangan jubin yang perlu di tanda GROUT  Cecair mortar/simen SPACER  Alat tambahan untuk jarakkan sambungan jubin ADHESIVE  Simen yang telah dikilangkan oleh pengeluar simen 2. 7. 4.

Pilih jubin yang sesuai 2. Nisbah bancuhan mortar 1:2 untuk meratakan permukaan . Pastikan permukaan dinding sama rata 4. perlu direndam dalam air supaya tidak terlalu serap mortar 5. kasarkan dahulu permukaan dinding dan pastikan bebas dari habuk dan kotoran 3. Jika dinding lama. Jika jubbin jenis seramik.PERATURAN PEMASANGAN 1.

Sudip 13. Pita pengukur 17. Notched trowel 6. Tile nipper 16. Hawk 7. Span/kain 20. Sesiku L 15. Straight edge . Wooden float/skinning trowel 5. Cangkul 18. Baldi 14. Tile cutter 2. Hammer 10. Skop 19. Pensil tukang 12. Spirit level 11. Benang 9. Tile spacer (2mm) 3. Plumb bob 8.PERALATAN 1. Steel trowel/laying trowel 4.

Potong jubin menggunakan tile cutter .MORTAR 1. Adhesive cement (ready made) PROSES PEMOTONGAN JUBIN 1.C yang dicmpur dengan air 2. Tanda permukaan yang hendak dipotong 2.P. Gunakan O.

Lekatkan jubin ke atas permukaan dinding 8.KAEDAH PEMASANGAN JUBIN DINDING 1. Pastikan sambungan jubin yang seterusnya 2mm dengan menggunakan tile spacer . 3. Pastikan dinding bersih. 2. kering. 6. kukuh dan rata Tandakan aras ketinggian jubin (datum line) Pindahkan aras tersebut menggunakan hos air ke dinding yang lain Pasang keyu pelurus (running role) pada lapisan kedua jubin Susun corak jubin dan mozek mengikut kertas kerja di atas plywood Sebarkan mortar dengan menggunakan notched trowel/letakkan terus mortar dibelakang jubin 7. 4. Ketukan perlahan ke atas permukaan jubin 9. 5.