SISTEM LONGKANG

Pemasangan longkang perlu untuk salirkan air buangan dan dari alatan kebersihan, dapur, sesalur air hujan (R.W.D.P) serta air permukaan berturap ke pebentung awam dan seterusnya ke tempat pembuangan dan perawatan khas.

Longkang-longkang yang dibina harus mempunyai ciri-ciri berikut : 1.Longkang hendaklah tidak mudah bocor 2. Air buangan dan najis tidak dapat memberi kesan kepada longkang. 3.Dapat menahan tekanan tanah serta ‘building settlement’ 4.Berupaya menahan pengaliran haba dan cecair.

JENIS-JENIS LONGKANG: 1. Bentuk U 2. Separuh bulat 3. Bentuk V

JENIS LONGKANG YANG BIASA TERDAPAT DI MALAYSIA: 1. Longkang jenis konkrit. 2. Longkang jenis tembikar 3. Longkang PVC

1

Longkang jenis konkrit Longkang jenis tembikar 2 .

3. Meletakkan pasir. Penggali 3. Mengorek tanah 3. Memasang dan memaras. Aras spirit . BAHAN-BAHAN BAGI MEMBUAT LONGKANG KONKRIT 1. Benang . 3 . Cangkul 2. Simen 2.mendapatkan kerataan. Pasir LANGKAH-LANGKAH KERJA BAGI PEMASANGAN LONGKANG 1. 4. 4. 5. Menyediakan bahan dan alatan.Longkang PVC Bahan bagi membuat longkang ialah tembikar. Menyambung ikatan antar longkang ALATAN MEMASANG LONGKANG 1. Batu baur. 2. pvc dan konkrit.bertujuan untuk mendapatkan jajaran lurus bagi jarak yang panjang.

PERATURAN SERTA KEHENDAK YANG PERLU DIBERI PERHATIAN DALAM PEMASANGAN LONGKANG 1. Penahan . Kedalaman . 4 .perlu diadakan untuk menyekat bau busuk ke dalam bangunan serta tidak menghalang laluan 5. Saiz dan isipadu muatan . Laluan . Pengudaraan .laluan/bilik khas mesti disediakan bagi tujuan pemeriksaan atau pembersihan jika longkang tersekat 6. Bahan . 9. 2.pengudaraan perlu diadakan untuk mengelakkan dari bau busuk yang kurang menyenangkan 4.bahan harus tahan lasak dan tidak mudah pecah.sambungan perlu diadakan bagi mengelakkan dari berlakunya kebocoran atau keretakkan pada longkang 8. Ini untuk memastikan paip dan longkang tahan serta mampu untuk menahan beban dan tegangan 7.longkang perlu diberi kecerunan supaya pergerakan air tidak jadi lambat dan tersumbat. Kecerunan . Sambungan .untuk pastikan perletakan longkang mendapat sokongan dan tidak mudah pecah.hendaklah mengikut jenis atau bentuk longkang.longkang bawah tanah mesti di tanam dengan kedalaman yang cukup bagi mengelakkan dari berlakunya paip bocor atau pecah yang disebabkan oleh beban yang terdapat di atasnya. 3. Contoh : kenderaan. Penutup .