You are on page 1of 36

PLANIFICAREA PRODUSULUI SI FORMULAREA MISIUNII A.1 Portofoliu de nevoi ale clienţilor N1.

Nevoia unui ceas care sa functioneze ca translator universal; N2. Nevoia de a utiliza o masa de calcat care sa-ti permita sa calci mai usor diferite tipuri de haine; N3. Nevoia de multifunctionalitate a papucilor de casa; N4. Nevoia de folosi ochelarii pe post de „port hands free”; N5: Nevoia de a depozita consumabilele de birou, in spatii restranse si la indemana. A.2 Oportunitaţi / Produse / Clienţi a) Oportunitǎţile de piaţǎ (Motivele formulǎrii nevoii): Pentru nevoia N1: Inexistenţa pe piaţa a unui podus care sa satisfaca aceasta nevoie; Pentru nevoia N2: Inexistenţa pe piaţǎ a unui produs multifuncţional de acest tip; Pentru nevoia N3: Inexistenţa pe piaţǎ a unui produs multifuncţional de acest tip; Pentru nevoia N4: Inexistenta pe piata a unui produs similar; Pentru nevoia N5: Varietate redusǎ pe piaţǎ în comparaţie cu nevoile diversificate ale utilizatorilor; b) Produsele care le satisfac, cu variantele pentru nevoile specificate: Pentru nevoia N1: P1. Programe de traducere; Pentru nevoia N2:P2. Mese de calcat care nu satisfac cerintele clientilor; Pentru nevoia N3: P3. Papuci, Lanterna, Mop; Pentru nevoia N4: P4. Ochelari, Hands free; Pentru nevoia N5: P5. Cutii depozitare, sertare, etajere. c) Clienţii pentru desfacerea produselor: Pentru produsul P1:   Oamenii de afaceri; Turistii;

Pentru produsul P2:    Casnicele, gospodine; Firmele care produc imbracaminte Spalatorii pentru haine;

Pentru produsul P3:   Gospodinele, pentru a face curat mai rapid; Copii pentru a nu fi nevoiti sa mearga noaptea pe intuneric.

Pentru produsul P4:  Persoanele care folosesc ochelari de vedere;   Persoanele care folosesc ochelari de soare; Persoanele care folosesc telefonul mobil.

Pentru produsul P5:     Angajatii care lucreaza la birou Elevii si studentii; Profesorii Persoanele care nu beneficiaza de spatiu suficient de mare pentru pentru depozitarea obiectelor de birotica si papetarie. A.3 Restricţii pentru realizarea prototipului produsului R1: sǎ fie un produs de construcţie mecanicǎ; R2: sǎ fie compus din puţine repere; R3: sǎ aibǎ formǎ constructivă simplă; R4: sǎ aibǎ dimensiuni de gabarit reduse; R5: sǎ conţinǎ repere executate din materiale ieftine şi uşor de procurat; R6: sǎ conţinǎ repere realizate prin procedee tehnice de prelucrare convenţionale; R7: sǎ aibǎ piaţǎ potenţialǎ de desfacere mare; R8: sǎ prezinte un grad înalt de inovare; R9: sǎ aibǎ un cost minim;

A.4 Matricea decizionalǎ pentru selectarea produsului Pentru a selecta produsul care satisface cel mai bine restricţiile impuse se va elabora o matrice decizionalǎ. Se va considera un produs de referinţǎ şi se vor acorda urmǎtoarele simboluri: “+” – dacǎ produsul satisface restricţia mai bine decât produsul de referinţǎ; “–“ – dacǎ produsul satisface restricţia mai puţin bine decât cel de referinţǎ; “0” – dacǎ produsul satisface restricţia la fel de bine ca produsul de referinţǎ; PRODUSUL RESTRICŢIA Ceas translator universal + + + + Masa de calcat Papuci cu Hands free atasat Cutie lanterna si ochelarilor depozitare mop + 0 0 + 0 + + + +

Sǎ fie un produs de 0 construcţie mecanicǎ Sǎ aibǎ un numǎr de maxim 10-15 repere Sǎ aibǎ formǎ constructivă simplă Sǎ aibǎ dimensiuni de + gabarit reduse Sǎ conţinǎ repere executate din materiale ieftine şi uşor de procurat Sǎ conţinǎ repere realizate prin procedee tehnice de prelucrare convenţionale Sǎ aibǎ piaţǎ potenţialǎ de + desfacere mare Sǎ prezinte un grad înalt de + inovare Sǎ aibǎ un cost minim Suma + urilor 3 Suma 0 urilor 1 Suma - urilor 5 Scorul net -2 Rangul 5 Concluzie:

+ + + + 8 0 1 7 1

+ + + 5 2 2 3 2

+ + + 4 1 4 0 4

+ 0 + 5 1 3 2 3

Deoarece produsul “Masa de calcat” satisface cel mai bine restricţiile, obţinând opt “plusuri” şi un “minus” (obţinând rangul 1), acesta va fi selectat pentru a fi realizat.

Ipoteze:   Spatiu redus de depozitare Usor de transportat. etc.A.5 Formularea misiunii pentru dezvoltarea produsului selectat Descrierea produsului:  Dispozitiv care se poate plia si modifica pentru a putea calca mai usor si mai rapid diferite tipuri de haine (camasi. vânzarea a 300 bucǎţi pânǎ la sfârşitul anului 2013.) Obiective esentiale ale afacerii:    Piaţa:     Gospodine Magazinele de specialitate si site-uri online Firme care comercializeaza imbracaminte Spalatorii introducerea produsului pe piaţǎ la data de 1 octombrie 2013. pantaloni. atingerea a 30% din vanzarile totale din anul 2013. Persoane interesate:      Utilizatorul (gospodine) Retele de magazine Magazine online Departamentul de productie Centre de service Utilizatori de vârf 1 2 3 Vânzǎtori detailisti 2 1 2 Centre service 2 Magazinele Firme 9 2 de Matricea de selectare a clienţilor: Utilizatori 6 Gospodine .

robust? Este un produs rezistent? Propuneri de îmbunătăţire Poate fi folosit produsul pentru diverse tipuri de haine? Întretinerea produsului o faceţi relativ repede şi uşor ? Aţi dori ceva anume de la masa de calcat ? Intervievator: _________________________ Data: ________________________________ Utilizări curente: _______________________ Ocupaţia utilizatorului: __________________ Cerinţa interpretată Declaraţie client .Ghid pentru conducerea interviului pentru identificarea cerinţelor clienţilor pentru produsul “Masa de calcat multifunctionala ” Client: _____________________________ Adresa: ____________________________ ____________________________ TELEFON: ___________________________ Doriţi să colaboraţi? Întrebare/Îndemn Utilizări tipice De ce este util? Asigura produsul actual autonomie de lucru pentru o perioada mai mare? Este produsul igienic? Aspecte plăcute la produsul actual Este uşor de utilizat? Este uşor de întreţinut? Oferă siguranţă în exploatare? Este manevrabil? Are manual de utilizare si întretinere? Aspecte neplăcute la produsul actual Există vreun pericol pentru utilizator? Este un produs compact.

5 . Produsul sa aiba o forma atractiva astfel incat sa poate fi folosit cu usurinta MCM este un produs usor de intretinut. MCM poate fi utilizat pentru diverse tipurid e haine Mi-as dori sa fie usor de intretinut. pantaloni. MCM este usor de folosit avand o forma nemaintalnita .05. haine MCM este insotit de carte tehnica MCM nu prezinta nici un pericol pentru utilizator MCM este conceput si pentru calatorii si este compact. etc. sector5 Telefon: 0733211810 Doriţi să colaboraţi? DA Intervievator: Vasile Marius-Adrian Data: 16. Condorului nr. As dori ca produsul sa ofere o siguranta in exploatare As dori sa fie usor manevrabil Produsul trebuie sa fie insotit de cartea tehnica Ar trebui ca acest produs sa nu prezinte riscuri de accidentare. Materialele din care este fabricat MCM sunt rezistente Mi-as dori sa utilizez produsul pentru diverse tipuri de haine. robust? Este un produs rezistent? Propuneri de îmbunătăţire Poate fi folosit produsul pentru diverse tipuri de haine? Întretinerea produsului o faceţi relativ repede şi uşor ? Aţi dori ceva anume de la masa de calcat ? As dori sa fie cat mai simplu de utilizat As dori sa fie usor de intretinut si sa nu consume multe resurse.Client: Malcovici Alexandru Adresa: Str.2013 Utilizări curente: masa de calcat multifunctionala Ocupaţia utilizatorului: student masterand Întrebare/Îndemn Declaraţie client Cerinţa interpretată MCM te ajuta sa calci cat mai usor diferite tipuri de haine MCM are o autonomie foarte buna de functionare Utilizări tipice De ce este util? Asigura produsul actual autonomie de lucru pentru o perioada mai mare? Este produsul igienic? Vreau sa calc mai usor si mai rapid diferite tipuri de haine (camasi.) Produsul trebuie sa permita utilizarea pentru o perioada indelungata As dori ca produsul sa fie igienic MCM este un produs testat de specialisti MCM este un produs simplu de utilizat MCM este simplu de utilizat avand priza incorporata MCM este un produs care ofera siguranta in exploatare. Produsul trebuie sa fie foarte compact Dispozitivul trebuie sa fie fabricat din materiale care nu se distrug usor. MCM prezinta suport pentru Aspecte plăcute la produsul actual Este uşor de utilizat? Este uşor de întreţinut? Oferă siguranţă în exploatare? Este manevrabil? Are manual de utilizare si întretinere? Aspecte neplăcute la produsul actual Există vreun pericol pentru utilizator? Este un produs compact. Bucuresti.

) Produsul trebuie să permită o autonomie de lucru foarte buna As dori ca produsul sa fie igienic As vrea ca produsul sa fie simplu de utilizat si transportat As dori sa fie usor de intretinut si sa nu consume multe resurse. robust? Este un produs rezistent? Propuneri de îmbunătăţire Poate fi folosit produsul pentru diverse tipuri de haine? Întretinerea produsului o faceţi relativ repede şi uşor ? Aţi dori ceva anume de la masa de calcat ? Mi-as dori sa utilizez produsul pentru diverse tipuri de haine. MCM are un design placut Doresc sa aiba un design placut . MCM este foarte usor de folosit si manevrat MCM este insotit de carte tehnica MCM nu prezinta nici un pericol pentru utilizator MCM este usor de mutat MCM rezistă la acţiuni mecanice Aspecte neplăcute la produsul actual Există vreun pericol pentru utilizator? Este un produs compact.05.2013 Utilizări curente: masa de calcat multifunctionala Ocupaţia utilizatorului: student masterand Cerinţa interpretată MCM te ajuta sa calci cat mai usor diferite tipuri de haine MCM are o autonomie foarte buna de functionare MCM este un produs testat de specialisti MCM este un produs simplu de utilizat si de transportat MCM este simplu de utilizat avand priza incorporata Declaraţie client Utilizări tipice De ce este util? Asigura produsul actual autonomie de lucru pentru o perioada mai mare? Este produsul igienic? Aspecte plăcute la produsul actual Este uşor de utilizat? Este uşor de întreţinut? Oferă siguranţă în exploatare? Este manevrabil? Are manual de utilizare si întretinere? Vreau sa calc mai usor si mai rapid diferite tipuri de haine (camasi.Client: Maria Badescu Adresa: Str. Mi-as dori sa fie usor de intretinut. Produsul trebuie sa fie foarte compact Dispozitivul trebuie sa fie fabricat din materiale care nu se distrug usor MCM este un produs care ofera siguranta in exploatare. pantaloni. MCM poate fi utilizat pentru diverse tipurid e haine MCM este un produs usor de intretinut. etc. As dori ca produsul sa ofere o siguranta in exploatare As dori sa fie usor manevrabil Produsul trebuie sa fie insotit de cartea tehnica Sper sa nu prezinte vreun pericol la utilizare. Avrigului nr. 29 Calarasi Telefon: 0723910056 Doriţi să colaboraţi? DA Întrebare/Îndemn Intervievator: Voicu Ion Stefan Data: 16.

05. MCM este un produs nou pe piata. ap. robust? Este un produs rezistent? Propuneri de îmbunătăţire Poate fi folosit produsul pentru diverse tipuri de haine? Întretinerea produsului o faceţi relativ repede şi uşor ? Aţi dori ceva anume de la masa de calcat ? Vreau sa calc mai usor si mai rapid diferite tipuri de haine Produsul trebuie să permită o autonomie de lucru foarte buna As dori ca produsul sa fie igienic As dori sa fie cat mai simplu de utilizat As dori sa fie usor de intretinut si sa nu consume multe resurse. As dori ca produsul sa ofere o siguranta in exploatare As dori sa fie usor manevrabil Produsul trebuie sa aibe instructiuni de utilizare Sper sa nu prezinte vreun pericol la utilizare. Continetala. Bl. MCM este foarte usor de folosit si manevrat MCM este insotit de carte tehnica MCM nu prezinta nici un pericol pentru utilizator MCM este conceput si pentru calatorii si este compact. Mi-as dori sa fie usor de intretinut. Mi-as dori sa utilizez produsul pentru diverse tipuri de haine. .Client: Militaru Marian Adresa: Str. Materialele din care este fabricat MCM sunt rezistente Declaraţie client Utilizări tipice De ce este util? Asigura produsul actual autonomie de lucru pentru o perioada mai mare? Este produsul igienic? Aspecte plăcute la produsul actual Este uşor de utilizat? Este uşor de întreţinut? Oferă siguranţă în exploatare? Este manevrabil? Are manual de utilizare si întretinere? Aspecte neplăcute la produsul actual Există vreun pericol pentru utilizator? Este un produs compact.2013 Utilizări curente: masa de calcat multifunctionala Ocupaţia utilizatorului: student masterand Cerinţa interpretată MCM te ajuta sa calci cat mai usor diferite tipuri de haine MCM are o autonomie foarte buna de functionare MCM este un produs testat de specialisti MCM este un produs simplu de utilizat MCM este simplu de utilizat avand priza incorporata MCM este un produs care ofera siguranta in exploatare. Buzau Telefon: 0732984372 Doriţi să colaboraţi? DA Întrebare/Îndemn Intervievator: Radu Lungescu Data: 16.T4. Sa fie un produs nemaintalnit pe piata pana acum. MCM poate fi utilizat pentru diverse tipurid e haine MCM este un produs usor de intretinut.23. Produsul trebuie sa fie foarte compact Dispozitivul trebuie sa fie fabricat din materiale care nu se distrug usor.

MCM este bazat pe o tehnologie avansata . Iuliu Maniu.2013 Utilizări curente: masa de calcat multifunctionala Ocupaţia utilizatorului: student masterand Declaraţie client Cerinţa interpretată MCM te ajuta sa calci cat mai rapid diferite tipuri de haine MCM are o autonomie foarte buna de functionare MCM este un produs testat de specialisti MCM este un produs simplu de utilizat MCM este simplu de utilizat avand priza incorporata MCM prezinta suport de sustinere stabil MCM este foarte usor de folosit si manevrat MCM este insotit de carte tehnica MCM nu prezinta nici un pericol pentru utilizator MCM este conceput si pentru calatorii si este compact. As dori ca produsul sa ofere o siguranta in exploatare As dori sa fie usor manevrabil Produsul trebuie sa fie insotit de cartea tehnica Sper sa nu prezinte vreun pericol la utilizare. Telefon: 0749036266 Doriţi să colaboraţi? DA Întrebare/Îndemn Intervievator: Musat Mihai-Nicolae Data: 16. Mi-as dori sa utilizez produsul pentru diverse tipuri de haine. Mi-as dori sa fie usor de intretinut. robust? Este un produs rezistent? Propuneri de îmbunătăţire Poate fi folosit produsul pentru diverse tipuri de haine? Întretinerea produsului o faceţi relativ repede şi uşor ? Aţi dori ceva anume de la masa de calcat ? Vreau sa calc mai rapid diferite tipuri de haine Produsul trebuie să permită o autonomie de lucru foarte buna As dori ca produsul sa fie igienic As dori sa fie cat mai simplu de utilizat As dori sa fie usor de intretinut si sa nu consume multe resurse.Client: Tiglis Calin Adresa: Str. Produsul trebuie sa fie foarte compact Dispozitivul trebuie sa fie fabricat din materiale care nu se distrug usor.05. MCM rezistă la acţiuni mecanice Utilizări tipice De ce este util? Asigura produsul actual autonomie de lucru pentru o perioada mai mare? Este produsul igienic? Aspecte plăcute la produsul actual Este uşor de utilizat? Este uşor de întreţinut? Oferă siguranţă în exploatare? Este manevrabil? Are manual de utilizare si întretinere? Aspecte neplăcute la produsul actual Există vreun pericol pentru utilizator? Este un produs compact. Sa beneficieze de o tehnologie avansata MCM poate fi utilizat pentru diverse tipurid e haine MCM este un produs usor de intretinut. 137. nr.

pantaloni. MCM poate fi utilizat pentru diverse tipurid e haine MCM este un produs usor de intretinut. MCM este foarte usor de folosit si manevrat MCM este insotit de carte tehnica MCM nu prezinta nici un pericol pentru utilizator MCM este conceput si pentru calatorii si este compact. robust? Este un produs rezistent? Propuneri de îmbunătăţire Poate fi folosit produsul pentru diverse tipuri de haine? Întretinerea produsului o faceţi relativ repede şi uşor ? Aţi dori ceva anume de la masa de calcat ? Vreau sa calc mai usor si mai rapid diferite tipuri de haine (camasi. Mi-as dori sa utilizez produsul pentru diverse tipuri de haine.Client: Stan Luminita Adresa: Str.2013 Utilizări curente: masa de calcat multifunctionala Ocupaţia utilizatorului: student masterand Cerinţa interpretată MCM te ajuta sa calci cat mai usor diferite tipuri de haine MCM are o autonomie foarte buna de functionare MCM este un produs testat de specialisti MCM este un produs simplu de utilizat MCM este simplu de utilizat avand priza incorporata MCM este un produs care ofera siguranta in exploatare. Rovinari. Calarasi Telefon: 0761238022 Doriţi să colaboraţi? DA Întrebare/Îndemn Intervievator: Miclea Dragos Costin Data: 16. Materialele din care este fabricat MCM sunt rezistente Declaraţie client Utilizări tipice De ce este util? Asigura produsul actual autonomie de lucru pentru o perioada mai mare? Este produsul igienic? Aspecte plăcute la produsul actual Este uşor de utilizat? Este uşor de întreţinut? Oferă siguranţă în exploatare? Este manevrabil? Are manual de utilizare si întretinere? Aspecte neplăcute la produsul actual Există vreun pericol pentru utilizator? Este un produs compact.) Produsul trebuie să permită o autonomie de lucru foarte buna As dori ca produsul sa fie igienic As dori sa fie cat mai simplu de utilizat As dori sa fie usor de intretinut si sa nu consume multe resurse. etc. 11. Mi-as dori sa fie usor de intretinut. Produsul trebuie sa fie foarte compact Dispozitivul trebuie sa fie fabricat din materiale care nu se distrug usor. As dori ca produsul sa ofere o siguranta in exploatare As dori sa fie usor manevrabil Produsul trebuie sa aibe instructiuni de folosire Sper sa nu prezinte vreun pericol la utilizare. MCM este relativ ieftin Sa aiba un raport calitate-pret bun MCM are o calitate ridicata .05. nr.

crt. Materialele din care este fabricat MCM sunt rezistente MCM poate fi utilizat pentru diverse tipurid e haine MCM este un produs usor de intretinut. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 22 23 24 25 Nevoia interpretată MCM te ajuta sa calci cat mai usor diferite tipuri de haine MCM are o autonomie foarte buna de functionare MCM este un produs testat de specialisti MCM este un produs simplu de utilizat MCM este simplu de utilizat neavand nevoie de resurse. MCM prezinta suport pentru haine MCM prezinta suport de sustinere stabil MCM rezistă la acţiuni mecanice MCM are priza incorporata MCM prezinta suport de sustinere stabil MCM este usor de mutat . MCM este un produs care ofera siguranta in exploatare. MCM este usor de folosit avand o forma nemaintalnita MCM este relativ ieftin MCM are o calitate ridicata MCM este bazat pe o tehnologie avansata MCM este usor de folosit avand o forma nemaintalnita MCM are un design placut MCM este un produs nou pe piata.Nr. MCM este foarte usor de folosit si manevrat MCM este insotit de carte tehnica MCM nu prezinta nici un pericol pentru utilizator MCM este conceput pentru calatorii si este compact.

Nevoile clienţilor ierarhizate MCM poate fi utilizat pentru diferite tipuri de haine (multifunctional): MCM te ajuta sa calci cat mai usor diferite tipuri de haine MCM usor de mutat: MCM este foarte usor de folosit si manevrat MCM este conceput si pentru calatorii si este compact. MCM are suport de sustinere stabil MCM are manual de întreţinere MCM prezintǎ siguranţă în funcţionare: MCM este bazat pe o tehnologie avansata MCM nu prezinta nici un pericol pentru utilizator MCM rezistă la acţiuni mecanice MCM spatiu de depozitare redus MCM prezinta suport pentru haine MCM este relativ ieftin MCM usor de manevrat / manipulat: MCM are o calitate ridicata MCM are priza incorporata MCM are o autonomie foarte buna de functionare .

Nevoile clienţilor poate fi utilizat pentru diferite tipuri de haine (multifunctional) usor de mutat suport de sustinere stabil are manual de întreţinere prezintǎ siguranţă în funcţionare rezistă la acţiuni mecanice spatiu de depozitare redus prezinta suport pentru haine este relativ ieftin usor de manevrat / manipulat are priza incorporata Importanţa relativă 5 4 4 1 4 1 3 1 5 2 3 Nr. Mărimea / Caracteristica Unităţi 1 2 3 4 6 7 10 11 12 Alimentare facila a fierului de calcat Design placut Calitatea componentelor Asigură protecţia utilizatorului Inaltime reglabila Protectie impotriva ruginirii si excesului de umiditate Dimensiuni de gabarit Masa totala Pret de vânzare Acumulatori / Retea Subiectiv Subiectiv Da/Nu Da/Nu Max L*l*h Kg RON .

Ø16 = MCM rezistă la acţiuni mecanice Ø17= MCM spatiu de depozitare redus Ø18 = MCM prezinta suport pentru haine Ø19 = MCM este relativ ieftin Ø20 = MCM usor de manevrat / manipulat: Ø201 = MCM are o calitate ridicata Ø21 = MCM are priza incorporata Ø211 = MCM are o autonomie foarte buna de functionare .)”. Ø122 = este conceput si pentru calatorii si este compact. s-a stabilit că funcția generală a produsului dezvoltat este "calcarea rapida si usoara a diferitelor haine(camasi. Arborele funcţional pentru produsul „Masa de calcat multifunctionala”(MCM) este prezentat in continuare: Ø = Permite calcarea rapida si usoara a diverselor tipuri de haine Ø11 = MCM poate fi utilizat pentru diferite tipuri de haine (multifunctional): Ø111 = MCM te ajuta sa calci cat mai usor diferite tipuri de haine Ø12 = MCM usor de mutat: Ø121 = este foarte usor de folosit si manevrat. Ø13 = MCM are suport de sustinere stabil Ø14 = MCM are manual de întreţinere Ø15 = MCM prezintǎ siguranţă în funcţionare Ø151 = este foarte usor de folosit si manevrat. pantaloni etc. Ø152 = este conceput si pentru calatorii si este compact.GENERAREA CONCEPTELOR PRODUSULUI Clarificarea problemei şi definirea funcţiei generale Pornind de la nevoia identificată.

care determină succesul comercial al produsului. Lista functiilor critice Nr.Functia generala Nr. functiei Ø11 Ø19 Functia critica a produsului MCM poate fi utilizat pentru diferite tipuri de haine (multifunctional) MCM este relativ ieftin . Aceste funcții critice corespund mărimilor si nevoilor cu importanța relativă maximă (5) (a se vedea tema anterioară). Functiei Ø11 Ø12 Ø13 Ø14 Ø15 Ø16 Ø17 Ø18 Ø19 Ø20 Ø21 Permite calcarea rapidca si usoara a diverselor tipuri de haine MCM poate fi utilizat pentru diferite tipuri de haine (multifunctional) MCM usor de mutat MCM are suport de sustinere stabil MCM are manual de întreţinere MCM prezintǎ siguranţă în funcţionare MCM rezistă la acţiuni mecanice MCM spatiu de depozitare redus MCM prezinta suport pentru haine MCM este relativ ieftin MCM usor de manevrat / manipulat: MCM are priza incorporata Stabilirea funcţiilor critice: Din rândul funcțiilor principale stabilite anterior am alcătuit lista funcţiilor critice (tabel 2).

trebuie să ținem seamă de faptul că metoda TRIZ nu înlocuiește celelalte metode. inovative pentru probleme tehnice complexe. totodată. Consultarea expertilor: Pentru gasirea de solutii la functiile pe care produsul trebuie sa le dezvolte. identificati in tema 1. fiind. ci este complementară acestora. încercând astfel să reducă inerția psihologică ce blochează apariția noilor idei.) METODA TRIZ. ce depășesc necesitatea unui compromis sau compromis între cele două elemente. TRIZ oferă o metodologie simplă și eficace de analizare a unei probleme și de găsire a unei soluții creative în rezolvarea problemei. elevi. Scopul principal al metodei TRIZ este aplicarea strategiilor și instrumentelor pentru găsirea unor soluții superioare. consultati au facut urmatoarele recomandari principale:    Produsul trebuie sa aiba dimensiuni reduse. adulti. Produsul sa nu necesite intretinere speciala. un instrument foarte puternic care generează soluții elegante. firme de curatare haine etc. Produsul poate fi utilizat de toate categoriile de persoane(copii. Totuși. .) care au facut urmatoarele recomandari:   MCM este o masa de calcat care prezinta siguranta in functionare. Interviuri cu utilizatorii de varf: Utilizatorii de varf(persoanele casnice). student. Această metodologie combină avantajele a două tipuri de concepție.metoda multiecrane Concepte Metoda TRIZ este considerată un instrument care facilitează creativitatea și inovarea. prin aptitudinea ei de a genera soluții. batrani etc.Stabilirea sistemului de fenomene naturale Pentru evidenţierea sistemului de fenomene naturale folosite la dezvoltarea funcţiei generale" calcarea rapida si usoara a diverselor tipuri de haine ” şi a funcţiilor componente se menţionează fenomenele naturale care stau la baza dezvoltării acestor funcţii. am consultat experti(gospodine. utilizând mijloace analitice bazate pe cunoștințe. Produsul sa aiba un pret accesibil. Sistemul fenomenelor naturale folosite la dezvoltarea funcţiei generale Arborele de clasificare alcătuit pentru produsul "calcarea rapida si usoara a diverselor tipuri de haine”.

o Rezolvarea creativă a problemelor necesită un mix de gândire abstractă și de cunoștințe specifice. Cele 76 de soluții standard etc. o Cea mai simplă analiză sistematică a unei probleme conduce deseori la rezolvarea inovativă a problemei. produsul ideal etc. ținând cont de contradicțiile care pot să apară și eliminarea acestora. și anume. rezultatul final ideal. acest lucru făcând diferența între ea și celelalte metode. astfel încât problema supusă rezolvării să fie comparată cu mai multe probleme rezolvate. ar putea transforma procesul de realizare a invenției într-unul mai accesibil. A doua caracteristică a metodei o reprezintă rezolvarea inventivă a problemelor. o Multe probleme cu conținut asemănător au fost rezolvate deja în alte domenii sub nume diferite. Caracteristici ale metodei TRIZ Metoda TRIZ se bazează pe multe fundamente de valoare științifică. Principiile separației. O altă caracteristică constă în perfecțiunea cu care sunt rezolvate problemele. identificarea soluțiilor existente reprezentând un punct de plecare în găsirea soluției problemei inițiale. cu ajutorul elementelor definitorii.Metoda TRIZ se bazează pe ipoteza că sursa creativității inovatoare este reprezentată de anumite principii universale ale inovării care. o Contradicția este elementul central care conduce la inovare în problemele tehnice. O primă caracteristică a metodei este faptul că aceasta se bazează pe cele mai actuale descoperiri și realizări științifice din mai multe domenii. Categoria bazată pe cunoștințe cuprinde: Cei 39 parametrii ai TRIZ. o Problemele noi trebuie să fie cât mai corect formulate pentru a permite ajungerea la soluții creative. prin abordarea situației de analizat în timp și spațiu. Cea de-a doua categorie cuprinde algoritmul ARIZ și altele. Principiile de bază ale metodei TRIZ1 o Evoluția sistemelor implică un proces sistematic. dacă ar fi identificate și standardizate. Matricea contradicțiilor. o Un instrument al metodei TRIZZ este “Metoda celor 9 ecrane”. care se folosește pentru a formula problema propusă pentru rezolvare. Cele 40 de principii creative. o Instrumente și tehnici utilizate de metoda TRIZ o o Metoda TRIZ utilizează două categorii de instrumente și tehnici. deoarece sistemele evoluează pe măsură ce se elimină contradicțiile interne. de la simplu la complex . cum ar fi: sistemul ideal. categoria bazată pe cunoaștere și categoria analitică. o Problemele se formulează prin prezentarea contradicțiilor ce trebuie eliminate pentru a se obține soluții îmbunătățite.

În general.SUPRASISTEM SISTEM Problema de analizat SUBSISTEM Fig. întrucât modelul unui proces implică o serie de parametrii (posibil conflictuali) care influențează sistemul. Trecut indepartat Trecut mediu Trecut apropiat Prezent Viitor apropiat Viitor indepartat Subsistem Sistem SupraSistem . nr. 2 – Metoda celor 9 ecrane Un aspect important pentru metoda TRIZ este reprezentat de contradicții (proiectarea prin compromis). se presupune că îmbunătățirea unui sistem duce la înrăutățirea altuia.

2 (20 %) 0.2 (20 %) 0.05 (5%) 0. stabilite pe baza cerinţelor clientilor si a caracteristicilor produsului.CASA CALITAII QFD Vezi Excel Casa calitaii In tabelul de mai jos se prezintă lista criteriilor de selectie care caracterizeaza functia generala a produsului.2 (20 %) Drept concept de referinta a fost ales conceptul A deoarece acest concept este utilizat in cadrul unui produs aflat pe piata. Este o solutie simpla. Criteriile de selectie Nr.”-urilor si a ”0”-urilor acordate. Ponderile au fost stabilite conform celor prezentate. Pozitia fiecarui concept a fost stabilita in urma cumularii ”+”-urilor. a ”.1 (10 %) 0. criteriu Criteriul de selectare 1 2 3 4 5 6 7 Simplitatea operarii Usurinta folosirii Fiabilitatea Design si ergonomie Universalitatea Usurinta fabricarii Cost Ponderea 0. In tabelul urmator s-a alcatuit matricea de triere a conceptelor.1 (10 %) 0. ce implica costuri relativ mici. .15 (15 %) 0.

   Conceptul B: Conceptul C: Conceptul D: .Matricea de triere a conceptelor Concepte Criteriul de selectie Concept A (referinta) + + + + 0 4 2 2 2 1 Da Concept B + + + + 4 0 3 1 2 Da Concept C Concept D + 0 0 + + 3 2 3 0 3 Da + 0 0 0 1 3 3 -2 4 Nu Simplitatea operarii Usurinta folosirii Fiabilitatea Design si ergonomie Universalitatea Usurinta fabricarii Cost Suma “ + ” .urilor Scor net Pozitie Se continua? In urma alcatuirii matricii de triere au fost retinute cateva concepte pentru imbunatatire sau pentru combinare.urilor Suma “ 0 “ . care se prezintă dupa cum urmează.urilor Suma “ – “ .

conform celor prezentate în tabel. C. Scara de evaluare a conceptelor Nr. Este o solutie simpla. Scara de evaluare a conceptelor a fost stabilită în raport cu conceptul de referinta (conceptul A). scara de evaluare propusă fiind prezentată in tabelul de mai jos. Pentru fiecare criteriu de selectie au fost stabilite subcriterii asociate tinand seama de cerinţele clientilor si de specificatiile obiectiv.2. 2. 2 2.2. 2.3. Simplitatea operarii Simplitatea mecanismului Usurinta utilizarii produsului Usurinta folosirii Usurinta punerii in functiune Usurinta mutarii Usurinta intretinerii Siguranta in functionare Criteriul de selectie . crt Performanta relativa 1 2 3 4 5 Mult mai rau decat conceptul de referinta Mai rau decat conceptul de referinta La fel ca si conceptul de referinta Mai bun decat conceptul de referinta Mult mai bun decat conceptul de referinta Evaluare 1 2 3 4 5 Criteriile de evaluare au fost stabilite ca si in cazul trierii.1. ce implica costuri relativ mici.1.4. B. Lista criteriilor de evaluare a conceptelor Nr. 2. criteriu 1 1. 1. respectiv conceptele A.Selectarea conceptului optim folosind o metodologie bazată pe matrice de evaluare In urma trierii conceptelor au fost selectate 3 concepte integrale ale produsului. dar cu o rezolutie mai ridicata. Drept concept de referinta a fost ales conceptul A deoarece acest concept este o solutie evidenta a problemei de proiectare.

4. 3. 4. 4.2.1.1.4.1. criteriu 1 1. 2 2.4. 3. 6. Suma ponderilor tuturor criteriilor este 100 % Ponderile criteriilor de evaluare Nr.3. 2.2.2. 7.3.1 6 6. 7.2.1.2.3.2.3. 4 4. 5 5. 1. Criteriul de selectie Simplitatea operarii Simplitatea mecanismului Usurinta utilizarii produsului Usurinta folosirii Usurinta punerii in functiune Usurinta mutarii Usurinta intretinerii Siguranta in functionare 15 4 3 3 5 Pondere [%] 10 7 3 . 2. 7 7. 2.1. Fiabilitatea MTBF Interschimbabilitatea pieselor Rezistenta si durabilitatea subansamblurilor Design si ergonomie Aspect placut Proportionalitatea formelor Dimensiuni de gabarit Portabilitate Universalitatea Categorii de persoane Usurinta fabricarii Tipul materiilor prime si materialelor Prelucrabilitatea materialelor Cost Costul fabricarii Costul intretinerii Costul scoaterii din uz Ponderile fiecărui criteriu de selectie au fost stabilite in functie de importanta relativa a criteriului (marimii şi cerinţei pe care o reflecta).1.3 3.

7.4. 6.1. 3.3.2. 6 6. 3.2.1.3 3.3. Fiabilitatea MTBF Interschimbabilitatea pieselor Rezistenta si durabilitatea subansamblurilor Design si ergonomie Aspect placut Proportionalitatea formelor Dimensiuni de gabarit Portabilitate Universalitatea Categorii de persoane Usurinta fabricarii Tipul materiilor prime si materialelor Prelucrabilitatea materialelor Cost Costul fabricarii Costul intretinerii Costul scoaterii din uz 20 10 5 5 15 5 3 4 3 5 5 15 10 5 20 10 5 5 Matriciea de evaluare a conceptelor este prezentată în tabelul urmator. 5 5.1. 4 4.2.3. 4. 7 7.1.2. 4. Conceptul selectat este Conceptul A: deoarece acest concept a obtinut in urma evaluarii cel mai mare scor total.1. . 4. 7.

04 0.20 0.10 0.15 0.21 0.15 2 1 1 0.09 2 2 1 1 0.Matricea de evaluare a conceptelor Concepte Criteriul de selectie Pondere [%] Concept A (Referinta) Concept B* Concept C* Evaluare Simplitatea operarii Simplitatea mecanismului Usurinta utilizarii produsului Usurinta folosirii Usurinta punerii in functiune Usurinta mutarii Usurinta intretinerii Siguranta in functionare Fiabilitatea MTBF Interschimbabilitatea pieselor Rezistenta si durabilitatea subansamblurilor Design si ergonomie Aspect placut Proportionalitatea formelor Dimensiuni de gabarit Portabilitate 15 5 3 4 3 3 3 3 3 20 10 5 5 3 3 3 15 4 3 3 5 3 3 3 3 10 7 3 3 3 Scor Scor Scor Evaluare Evaluare ponderat ponderat ponderat 0.15 3 0.15 2 0.03 0.03 1 2 1 3 0.06 0.12 0.20 1 1 2 2 0.06 0.12 0.10 0.03 0.14 0.10 0.03 0.04 0.30 0.06 0.15 2 2 1 4 0.05 0.09 0.06 2 1 0.08 0.30 0.09 0.10 .09 3 2 0.21 0.05 3 2 2 0.04 0.09 0.10 0.15 0.06 0.05 0.06 Universalitatea Categorii de persoane 5 5 3 0.

05 2.00 1 2 3 2 1 0. 6. se foloseşte sc ara celor 9 puncte a lui Saaty.01 3 3 0. Pentru aceasta. Scara fundamentală a lui Saaty pentru compararea perechilor Intensitatea importanţei 1 3 5 7 Definiţie Importanţă egală Importanţă moderată Importanţă puternică Importanţă foarte puternică sau demonstrată Importanţă extremă Descriere Două activităţi contribuie în mod egal la realizarea obiectivelor Din gândire şi din experienţă putem acorda o uşoară favorizare a unei activităţi în raport cu alta Din gândire şi din experienţă putem acorda o puternică favorizare a unei activităţi în raport cu alta O activitate este favorizată foarte puternic în raport cu alta.05 0.15 2 4 0.15 0.30 0.40 0.20 2 2 0.30 0. Această scară a fost validată prin teste statistice pentru a da rezultate reproductibile cu înaltă precizie. în care se compară criteriile pe per echi utilizând scara lui Saaty Matricea pătratică pentru compararea criteriilor pe perechi Simplitatea operării Uşurinţa folosirii Fiabilitatea Design şi ergonomie Universalitatea Uşurinţa fabricării Cost . pe baza unor elemente demonstrate în practică Dovada favorizării unei activităţi în raport cu alta este la cel mai înalt grad de siguranţă posibil 9 2. 8 Aceste punctaje sunt folosite drept valori intermediare Stabilirea ponderilor se realizează cu ajutorul unei matrice pătratice .20 0.Usurinta fabricarii Tipul materiilor prime si materialelor Prelucrabilitatea materialelor Cost Costul fabricarii Costul intretinerii Costul scoaterii din uz Scor total Rangul 15 10 5 20 10 5 5 3 3 3 0.30 0.20 0.05 2.10 SELECTAREA CONCEPTULUI OPTIM FOLOSIND O METODOLOGIA AHP – ANALITICALLY HERACHY PROCESS Aplicarea metodei AHP începe stabilirea ponderilor fiecărui criteriu luat în considerare.10 0.15 3.17 3 4 1 1 0. 4.

028 0.5 1/5 = 0.103 0.025 0.333 1 1/3 = 0.229 1.000 Fiabilitatea 0.375 Ierarhizarea conceptelor pentru criteriul “Uşurinţa folosirii Concepte Uşurinţa folosirii Ierarhizare A 1 B 3 C 2 .333 2 3 13.077 0.035 0.122 0.5 1 7.244 0.2 1/2 = 0.5 1 4.232 0.232 1.Simplitatea operării Uşurinţa folosirii Fiabilitatea Design şi ergonomie Universalitatea Uşurinţa fabricării Cost 1 1/3 = 0.333 2 3 13.333 1/7 = 0.225 0.075 0.077 0.061 0.210 0.229 0.142 1.225 0.000 Ponderea criteriului 0.116 0.172 0.031 0.2 1 2 8.103 0.142 0.000 Total Uşurinţa folosirii 0.000 Design şi ergonomie 0.046 0.000 Cost 0.333 1 1/3 = 0.220 1.061 0.5 2 1/2 = 0.150 0.075 0.142 0.143 1/2 = 0.5 1 4.200 1 1/3 = 0.225 0.333 1 1/3 = 0.229 0. Valorile normalizate Simplitatea operării Simplitatea operării Uşurinţa folosirii Fiabilitatea Design şi ergonomie Universalitatea Uşurinţa fabricării Cost 0.333 1/5 = 0.150 0.210 0.244 1.128 0.075 0.2 1/2 = 0. Media pe fiecare rând dă ponderea pentru fiecare criteriu.047 0.375 B 2 0.025 0.241 1.000 2 1/2 = 0.172 0.250 C 3 0.232 0.426 0.033 3 1 3 1 1/3 = 0.073 0.000 Se realizează apoi câte o matrice de ierarhizare a celor patru concepte pentru fiecare criteriu în parte Ierarhizarea conceptelor pentru criteriul “Simplitatea operării” Concepte Simplitatea operării Ierarhizare Fracţiune din total A 3 0.033 0.000 Universalitatea 0.244 0.075 0.333 5 3 5 3 1 5 7 29.225 1.225 1.024 0.076 0.333 1 1/3 = 0.127 0.115 0.000 Uşurinţa fabricării 0.225 0.309 Total În continuare se realizează un tabel al valorilor normalizate care se obţin prin împărţirea valorilor din fiecare celulă a tabelului 9 la totalul pe coloană.076 0.071 0.172 0.333 1/5 = 0.366 3 1 3 1 1/3 = 0.

4. 5 şi 6 valorile ierarhizărilor obţinute în corespunzătoare criteriilor luate în considerare.200 Ierarhizarea conceptelor pentru criteriul “Uşurinţa fabricării Concepte Uşurinţa fabricării Ierarhizare Fracţiune din total A 2 0.166 0.400 B 2 0.400 C 1 0.166 B 3 0.200 Ierarhizarea conceptelor pentru criteriul “Cost Concepte Cost Ierarhizare Fracţiune din total A 3 0.Fracţiune din total 0.200 B 3 0.400 În continuare se realizează matricea deciziilor în care pe coloana a doua se înscriu ponderile determinate iar pe coloanele 3.333 Ierarhizarea conceptelor pentru criteriul “Universalitatea Concepte Universalitatea Ierarhizare Fracţiune din total A 1 0.500 0.285 C 2 0.333 Ierarhizarea conceptelor pentru criteriul “Fiabilitatea Concepte Fiabilitatea Ierarhizare Fracţiune din total A 3 0. Scorurile decizionale înscrise pe ultimul rând se obţin însumând produsele dintre ponderile criteriilorşi valorile de ierarhizare din coloanele 3.285 Ierarhizarea conceptelor pentru criteriul “Design şi ergonomie Concepte Design şi ergonomie Ierarhizare Fracţiune din total A 1 0. 4.428 B 2 0.300 C 4 0.300 B 3 0. 5 şi 6. S=ΣpkFk .600 C 1 0.500 C 2 0.

166 0.400 0.Matricea deciziilor Criteriu de decizie Simplitatea operării Uşurinţa folosirii Fiabilitatea Design şi ergonomie Universalitatea Uşurinţa fabricării Cost Total Pondere pk 0.166 0.220 Concept A Fk 0.300 S=0.073 0.333 0.F .200 0.325 Concepul B va fi ales deoarece are scorul cel mai ridicat. Puterea motorului electric Proprietatile materialului (permitivitatea sunetului) Modelul dinamic al poluarii sonore a MCM Nivel de zgomot in functionare Geometria constructive Proprietatile materialului Puncte de fixare Modelul dinamic al poluarii sonore al MCM Forta de desprindere de la sol Caracteristicile acumulatorilor Geometria elementelor Calitatea materialelor Modelul dinamic al functionarii MCM M.210 0.348 Concept C Fk 0.128 0.200 0.285 0.300 0.375 0.127 0.400 0.200 0.500 0.400 0.325 Concept B Fk 0.285 0.375 0.T.500 0.250 0.333 0.428 0.600 0.031 0.210 0.B.

înlocuirea unor componente fabricate in cadrul firmei cu componente procurate de la terţi a fost alcătuit tabelul 2 în care s-a urmărit creşterea performantelor produsului si reducerea costului.75 1 1 3.6 117. a procedeelor de fabricare sau de asamblare./ MCM Maxim Minim Total maxim (LEI /MCM) (LEI /MCM) (LEI/reper) (LEI/repere) Total minim Subansamblu stocare Recipient de stocare a masei de calcat Blatul mesei pentru calcat Suport pentru haine Suport de sustinere stabil Subansamblu alimentare energie si actionare Subansamblu reținere baterii Cablu de alimentare Subansamblu anexe Dispozitiv de fixare haine Buton on/off Suport fixare Subansamblu costuri Manopera asamblare 2$/ora Costul direct Regie 20% din costul direct TOTAL 22 18 20 98 19.54 1 1 1 10 1.Alcătuirea tabelului cu costurile estimate ale produsului pornind de la conceptul selectat (tabelul 1) Componenta Cant.5 3 8 0..5 2 2 1 3.95 11.75 10 1.5 3 8 0. .59 69.6 10 57.2 18 Prin înlocuirea materialelor unor componente.2 6 10 21 3 24 5 12 1.5 2 2 1 1 3 1 3 10 7 3 8 5 4 1.

95 12.9 1 1 1 10 1.5 3 8 0.9 10 60.2 18 .5 2 2 1 3.75 10 1.75 1 1 3.Componenta Cant.5 3 8 0.2 6 8 18 3 24 5 15 1.5 2 2 1 1 3 1 3 8 6 3 8 5 5 1.9 105.19 73./ MCM Maxim Minim Total maxim (LEI /MCM) (LEI /MCM) (LEI/reper) (LEI/repere) Total minim Subansamblu stocare Recipient de stocare a masei de calcat Blatul mesei pentru calcat Suport pentru haine Suport de sustinere stabil Subansamblu alimentare energie si actionare Subansamblu reținere baterii Cablu de alimentare Subansamblu anexe Dispozitiv de fixare haine Buton on/off Suport fixare Subansamblu costuri Manopera asamblare 2$/ora Costul direct Regie 20% din costul direct TOTAL 22 18 20 93 12.

Tabloul concurentei exprimat prin costul de producţie estimat în funcţie de media timpului de buna funcţionare 300 Masa de calcat multifunctionala 250 200 150 100 Valori limita Masa de calcat multifunctionala 50 Valori ideale 0 100 200 300 400 500 600 700 800 FIGURA 2.FIGURA 1.dB . Tabloul concurentei exprimat prin costul de producţie estimat în funcţie de nivelul de zgomot in funcţionare 300 Masa de calcat multifunctionala 250 200 150 100 Valori limita Masa de calcat multifunctionala 50 Valori ideale 0 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 Nivel de zgomot in functionare.

Val. totodată. producția și design-ul vehiculelor). prin aplicarea căreia se ajunge la rezultate optime.In prezent se folosește în activitățile de mentenanță și de asigurare a calității în întreprinderile mici și mijlocii. proceselor de muncă şi a mediilor de producţie. In anii ’80 a fost folosită pentru prima dată în industria de automobile (compania Ford – pentru a îmbunătății siguranța. Lim.5 METODA FMEA Metoda FMEA este considerată ca fiind un instrument de bază în managementul calității totale. Rel. FMEA – Definiții: Este o metodă de analiză a defectărilor potențiale ale unui produs sau proces. eliminând posibilitatea defectărilor produselor. atingându-se astfel calitatea superlativă a produsului şi. A fost folosită pentru prima dată în anii ‘60 de proiectele NASA pentru asigurarea unei disponibilități maxime a echipamentelor militare strategice. componentă a managementului calităţii. Ideale Acumulatori/ 1 TIP DE ALIMENTARE ASPECT MANUAL DE INTRETINERE SI UTILIZARE ASIGURA PROTECTIA UTILIZATORULUI GRAD DE PROTECTIE TENSIUNE DE ALIMENTARE PUTEREA CONSUMATA NIVEL DE ZGOMOT IN FUNCTIONARE PRET DE VANZARE LUNGIME CABLU DE ALIMENTARE Retea 5 3 5 5 4 5 4 5 2 Subiectiv DA/NU DA/NU MAX V W dB RON m Retea Retea 2 3 4 5 6 7 8 11 12 DA DA MAX 100-240 <150 <85 100-300 <=1 DA DA INFINIT 150 100 50 150 1. în vederea elaborării unui plan de măsuri ce au ca scop prevenirea acestora și creşterea nivelului calitativ al produselor.Nr. Măr. . satisfacţia maximă a consumatorului. 3 Unităţi Acumulatori/ Val. Mărimea Imp.

produs-proces.TIPURI DE FMEA: FMEA este orientată către: produs-proiect.proiect permite urmărirea şi analiza produselor încă din stadiul de proiectare.Hidraulic .Mecanic) : ..proces permite validarea tehnologiilor de realizare a unui produs. astfel încât să fie asigurată o fabricaţie eficientă a acestuia. în scopul diminuării numărului de rebuturi. FMEA mijloc de muncă/utilaj este focalizat pe analiza mijloacelor de producţie. a ratei de detectare şi creşterii fiabilităţii şi disponibilităţii. DIAGRAMA CAUZA-EFECT Câteva exemple de cauze de defectare în trei domenii diferite ( Electronic . FMEA produs . mijloc de muncă/utilaj sau sistem FMEA produs . încercând să evidenţieze care sunt defectele posibile şi implicaţiile acestora asupra utilităţii produsului final.

APLICAREA METODEI FMEA PE PRODUSUL “MASA DE CALCAT MULTIFUNCTIONALA” .

.

In urma dezvoltării modelului de cost al produsului s-a stabilit ca preţul de vânzare este prea mic pentru a putea realiza produsul dezvoltat de echipa. .F. echipa a stabilit ca.In urma dezvoltării modelelor tehnice prezentate.media timpului de buna funcţionare (M.B.).T.nivel de zgomot in funcţionare. . Au fost completate specificaţiile definitivate ale produsului cu valori aflate in domeniile ideale. neimplicand costuri majore şi neinfluentand celelalte specificaţii obiectiv. . acesta fiind ajusta la o valoare de 100 Lei.Concluzii privind specificaţiile definitive obţinute: In urma alcătuirii harţii (tabloului) produselor concurente si a stabilirii domeniilor valorilor ideale si limita acceptabile pentru următoarele mărimi: . . memoria interna a dispozitivului poate fi 15 GB.