You are on page 1of 7

1.0.

HOME SWEET HOME CONTEXTE

Amb aquest escrit volem aclarir com pretn interactuar lassociaci cultural 08 amb Sitges, en relaci al projecte dauto construir-nos la nostra seu social en un solar cedit o sollicitat per/a lAjuntament. Sha dentendre aquest document com un full de ruta obert a les millores aportades pels diferents actors que intervenen o intervindran en el seu futur desenvolupament. El projecte Home Sweet Home conclou nalment en la necessitat de crear-nos un espai que permeti denir-nos com una associaci dedicada a la producci i transmissi de cultura emergent de qualitat, que fa atenci a la diversitat existent, que sadrea i treballa per la societat. Un espai on fer visibles i/o participatius els processos de creaci, tot propiciant activitats ldico pedagogiques de diferents nivells i per a diferents pblics. Preveiem una implementaci gradual del projecte. La idea es que es vagi fent possible a mida que sestableixin les complicitats i sapleguin els suports necessaris per dur-lo a terme, tant en la vessant econmica com en les aliances de collaboraci i acceptaci requerits. La nostra nova seu social, esperant ubicaci fsica, vol esdevenir un espai que articuli la vida creativa emergent de la vila, visualitzat com un laboratori didees, i materialitzat com un espai de treball, divulgaci i exhibici de cultura contempornia, especialment aquella que potencia les singularitats locals, donant aix personalitat al centre, a lAssociaci i a Sitges. Som conscients que amb la nostra situaci i recursos, ens ser difcil competir amb altres centres situats a grans capitals, per pensem que a travs de projectes culturals creatius, capdavanters i singulars, tot i que petits, podem situar a Sitges en el mapa de la cultura contempornia nacional. Volem fer de la nostra associaci un centre cultural obert i atent que aporti recursos i coneixement, un laboratori de creaci actiu i participatiu.

2.0. HOME SWEET HOME OBJECTIUS OPERACIONALS

El nostre objectiu amb el nostre nou espai s poder repercutir en els segents aspectes: -Territori: exercir la funci dagent de dinamitzaci i desenvolupament territorial, aglutinant, vertebrant i desenvolupant iniciatives culturals i creatives daltra natura. Fomentar la interacci amb els diferents agents socials i molt especialment, amb els esdeveniments motors de la cultura i daltres sectors econmics, prioritzant la dinamitzaci dels artistes i agents artstics i culturals del territori i laplicaci en el mateix, dacord amb els propsits de lassociaci i els seus membres. -Creaci: ens proposem esdevenir un referent cultural dedicat a la creaci/creativitat i el pensament contemporani, amb una mirada especial al seu ancoratge en la realitat local i al seu inters global, cercant lanlisi per part dels creatius, de laudincia i dels propis ciutadans. -Producci: fomentar i fer accessible la producci, aix com totes les formes de suport als creadors/creatius, tant membres de lassociaci (prioritriament) com externs, impulsant el treball en procs i basat en la investigaci ens els mbits que desenvolupa lassociaci. -Difusi: fer difusi dels projectes relacionats amb lassociaci, denint activitats i exposicions en funci duna gran varietat de pblics, donant especial atenci a les propostes ms arriscades i innovadores, treballant per tal de fer accessibles les propostes. -Mediaci: propiciar des duna entitat particular, lestabliment de sinrgies amb la ciutadania i altres entitats, afavorint la participaci activa del pblic, per tal descurar la distancia entre lactivitat artstica underground i els interessos de la societat, reforant la relaci amb lentorn, el desenvolupament dun programa pedaggic i el treball en xarxa. -Gesti: basar la gesti del centre en els parmetres de les bones prctiques de la gesti cultural, fonamentades en la qualitat, leccia, lecincia i transparncia en la gesti, aix com en la sostenibilitat i respecte amb el medi ambient, la comunicaci 2.0, pagament dhonoraris i drets dautor, respecte a la propietat intellectual, etc.

3.0. HOME SWEET HOME PROGRAMA EL CENTRE AL SEU TERRITORI

Sitges forma part dun territori amb una industria caracterstica, la dels serveis i el turisme. El nostre objectiu s convertir-nos en un espai on es vertebri i integri a la vegada, la reivindicaci de la creativitat per resoldre problemes, amb que aix es pugui convertir en un actiu turstic (poc agresiu), i a lhora doni loportunitat dobrir noves vies de negoci o industria. Volem estimular lactiu social, que a la vegada activi i inspiri leconomia creativa local, afavorint acords de cooperaci entre els mbits pblico-privats, aix com amb la societat civil. Pretenem desenvolupar un projecte al voltant dels conceptes Ciutat Creativa, Ciutats intel.ligents amb ciutadans intel.ligents, i per aix ens oferim per treballar en collaboraci amb lrea de Promoci i Ocupaci de lAjuntament de Sitges en el desenvolupament dun projecte de foment de lemprenedoria i leconomia creativa, al mateix temps que contribueix a dinamitzar leconomia local i a modernitzar la zona urbana on simplementi el projecte. LAssociaci 08 pot aportar el coneixement que t dels professionals de la creativitat i rendibilitzar la condici dassociaci cultural per, al nostre nivell, connectar, conixer i relacionar-se amb les industries creatives. Tamb pot vincular el projecte amb els circuits emprenedors internacionals que sinterconnecten a travs dels centres de creaci i dart contemporani o altres associacions o collectius. Fomentar lemprenedoria entre els creatius pot contribuir a que les noves generacions encarin la seva professionalitzaci de forma competitiva, tot buscant una autonomia econmica que els permeti una independncia clara respecte als suports pblics. Tamb ens proposem per treballar en col.laboraci amb altres rees de lAjuntament tals com la de Turisme, Urbanisme, Joventut, o Cultura, treballant en transversal per un millor desenvolupament municipal. Pensem que aquest projecte pot esdevenir clau en el posicionament de Sitges com a ciutat, que pot esdevenir un pol datracci de talent i de turisme de qualitat. Considerem que posar en valor i aprotar el talent s indispensable per fomentar la competitivitat dun sector, duna ciutat o dun pas en tots els contextos de leconomia. Amb el desenvolupament daquest projecte pretenem esdevenir un node articulador i de projecci exterior que ha de fomentar latracci de nous creatius emprenedors a Sitges, per tamb per donar a conixer els resultats a possibles consumidors i inversors com a poble dedicat al turisme que s. El model a seguir son determinats centres dart que han dut a terme experincies pioneres en aquest sentit amb elevat xit com podrien ser el Blit de Girona, el centre dart Serralves de Porto, o lEutokia de Bilbao.

4.0. HOME SWEET HOME ACTIVITAT

Lactivitat es centrar en donar valor a la investigaci, al desenvolupament i a la recerca de la innovaci en els projectes que desenvolupa lassociaci, prestant especial atenci a la funci educativa i als nous formats. Tamb les formes de comunicaci, mediaci i participaci de la comunitat creativa que forma part de la nostra associaci i de la ciutadania seran protagonistes. Aix doncs, pretenem desplegar una programaci dexposicions, cursos i tallers, projeccions, audicions, propostes especques i treballs en procs, tot cercant la implicaci social i el reconeixement dels seus autors. Laposta per la innovaci, el risc i la reexi han de contribuir al desenvolupament del sector artstic i creatiu, que doni una nova visi i dimensi al sector econmic i turstic de la nostra vila. De cara a ordenar tota la informaci, i a fer-la accessible i comprensible a tothom, diferenciarem cada rea de lAssociaci amb un nom diferent. La classicaci, sent susceptible de canvis, tindria aquest aspecte en lactualitat: - 08_urban Relatiu a lo urb: microurbanisme, acupuntura urbana, accions a lespai pblic i al disseny i anlisi de les seves caracterstiques. - 08_sound Relatiu a tot all relacionat amb la msica (producci i representaci) alternativa i a linclusi de propostes culturals creatives a loci nocturn. - 08_live Relatiu a les representacions en viu, performances, ... - 08_gastro Relatiu a la restauraci i a loferta gastronmica. - 08_press Relatiu a tot lo relacionat amb la comunicaci externa de lassociaci. - 08_edu Relatiu als tallers, workshops o xerrades de caracter educatiu. - 08_kids Relatiu a tot all dirigit a un pblic infantil o juvenil. - 08_cool Relatiu a les exposicions. - 08_progress Relatiu als treballs en procs.

5.0. HOME SWEET HOME PROGRAMA

Ordenem les activitats del centre en tres programes. Els programes es desenvoluparan en projectes, normalment de carcter transversal, que posar en relaci els diferents programes i activitats de lassociaci. Aquests programes son: -INNOVACI I DESENVOLUPAMENT (RECERCA, PRODUCCI I CREACI). Es preveu desenvolupar projectes de creaci, producci, recerca i reexi en el camp de la cultura contempornia, la creativitat i la representaci en el marc de lo local. a. Espai pblic: intervencions a lespai pblic, tant per millorar la relaci entre els habitants, com per naturalitzar la convivncia amb els visitants. La creaci de situacions, la construcci concreta dambients momentanis de la vida, i la seva transformaci en una qualitat passional superior. Desenvolupament de propostes. Creiem que les intervencions creatives puntuals (o no), el fet de tenir un espai pblic dinmic que es mou i sadapta al ritme i necessitats de la societat, ajuden a una ms rpida capacitat de resposta davant dels canvis. Entre els treballs que tenim en cartera en aquesta faceta del programa, destaquem: - Intervencions puntuals a diferents espais pblics a dembellir-los, transformarlos, reivindicar-los, ... Especial atenci als anomentas no llocs. - Aplicacions alternatives de solucions smart per lespai pblic i potenciament de lsmart citizen.. -Gobernabilitat i xarxa: relacions potencials entre aquests dos components. b. Comunicaci: investiguem sobre la comunicaci i les seves diferents formes. Tant de forma interna com per explicar o posar en prctica alguna de les idees que plantejem, i basant-nos sempre en un pressupost reduit i el concepte smart citizen, aconseguir els objectius perseguits, detallant i documentant les propostes. Entre els treballs que tenim en cartera en aquesta faceta del programa, destaquem: - Civisme vs. Generositat Urbana: estudi sobre les interpretacions de treballar el mateix concepte amb diferents paraules. Estudi crtic i amb aplicacions reals. - Radioclash total: pretenem crear un producte de comunicaci cultural total amb lajuda i les oportunitats que aporten les noves tecnologies. c. Treball transversal: projectes que pretenen interactuar amb altres entitats locals per potenciar el treball en xarxa i la fusi destils i pensaments. Possibles col.laboracions amb la Fundaci Stampl, lIAB, Gato Azul, Consorci de Colls i Miralpeix, Festival de Cine Fantstic, Festival Blanc (Vilanova),

Mster en disseny i espai pblic dElisava, Posidonia Festival, ... Entre els treballs que tenim en cartera en aquesta faceta del programa, destaquem: -Peix de Sitges: reempendre el comproms i ajudar en la mediaci per tirar el projecte endavant. - Colls i Miralpeix: seguir treballant per transformar i donar valor a lespai. Reempendre antics projectes de col.laboraci amb altres agents municipals per asjudar a la comunicaci de manteniment de lespai. -Barraques: consolidaci de la idea de crear un espai alternatiu per Festa Major que potenci lassociacionisme. d. Discjockeys: desenvolupament de programes, accions i guies per interioritzar una visi cultural de loci nocturn del nostre entorn. Entre els treballs que tenim en cartera en aquesta faceta del programa, destaquem: -Seguiment de noves tendncies musicals i social al voltant de loci nocturn i la cultura de nit. -Creaci dun festival musical: seguint amb lexperincia adquirida en el desenvolupament de diferents Festa Sonora (del qual ens sentim un dels pares), i donat el carcter incert que te aquest, pretenem desenvolupar un festival que aporti els mateixos valors: qualitat, alternatiu i potenciant lo local. -Creaci dun segell musical de qualitat.

-DIFUSI I MEDIACI (EXPOSICIONS, ACTIVITATS I EDUCACI). Aquesta s la principal area de creixement que pretenem desenvolupar amb la nostra seu social. Les exposicions i activitats son una forma essencial per la difusi de lactivitat de la nostra associaci. Actuen com a porta dentrada del pblic potencial, al mateix temps que dinamitza i satisf la demanda del pblic real i dels nostres associats. Entre els treballs que tenim en cartera en aquesta faceta del programa, destaquem: - Exposicions de producci prpia, comisariades per membres de lassociaci o basades en el treball dels mateixos. - Exposicions i representacions en collaboraci amb altres entitats o creadors ans a la nostra losoa. - Audicions dels msics o djs membres de lassociaci o ans a la nostra losoa. - Desenvolupament del programa de rdio Radioclash (www.mixcloud.com/radioclash). - Taller per aprendre a punxar msica i taller de producci musical. - Taller Urban Knitting. - Borsa de treball per creatius.

-DOCUMENTACI I PATRIMONI (ARXIU, DOCUMENTACI). El Centre socupar de produir i fer accessible la documentaci resultant dels processos dinvestigaci, producci i exhibici vinculats amb la seva programaci, aix com emmagatzemant la informaci en el seu propi web, fent assequible i fcil la transmissi de coneixement de les dades. Es documentar la prpia activitat i la que es produeixi a la ciutat i al territori, sempre que sigui possible, per posar en valor les possibilitats dinteracci entre agents i afavorir la creaci de noves relacions professionals.