Frigiderul şi combina frigorifică

Frigiderul este fără îndoială aparatul electrocasnic cel mai util şi cel mai răspândit din lume. Aşa a fost de la apariţie până în prezent şi aşa va rămâne pentru mult timp de acum înainte. Din acest motiv frigiderul beneficiază din plin de inovaţiile tehnologice din domeniu, lucru care nu poate decât să ne bucure pe noi toţi, diversitatea ofertelor de pe piaţă asigurându ne posibilitatea alegerii aparatului cel mai potrivit nevoilor personale. !ăsfoind diverse reviste de femei am avut ocazia să citesc câteva sfaturi oferite de către acestea pentru cumpărarea unui frigider, ca de e"emplu să alegem unul al cărui culoare să se asorteze cu culoarea mobilierului din bucătărie, sau dacă vrem ca frigiderul nostru să pară ca nou, să i umplem e"teriorul de magneţi şi abţibilduri. #n continuare noi vom trece mai departe de acest nivel şi vom analiza aparatele frigorifice în întreaga lor comple"itate şi personalitate, deoarece interacţionând zilnic cu ele orice amănunt este important. $entru început vom enumera tipurile constructive de frigidere cu avanta%ele şi dezavanta%ele specifice, după care trecem în revistă caracteristicile tehnice importante la alegerea aparatului ideal.

Tipuri constructive de frigidere şi combine frigorifice
1. Frigider cu o singură uşă &ândva au fost cele mai răspândite modele din !omânia, înainte de liberalizarea pieţei şi apariţia concurenţei. 'unt disponibile de la capacităţi de doar câteva zeci până la câteva sute de litri, având de obicei şi un compartiment de congelare în partea superioară. &ele mici sunt uneori cu alimentare duală, (() * şi +( * pentru a putea fi utilizate şi în maşină, rulote, ,ahturi. -odelele cu o singură uşă oferă cel mai bun raport între volumul util din interior şi volumul total al frigiderului. Au de regulă cel mai mic preţ. *edeţi lista de frigidere cu o uşă din ofertele e-ag, .lectroFun, .lan/o şiFlanco.

2n e"emplu de asemenea frigider3congelator este 4e/o *5. Frigider cu două uşi. congelatorul fiind amplasat sus este mai la îndemână decât partea de refrigerare. Au de regulă un singur compresor..0 subcategorie a frigiderelor cu o singură uşă o constituie aparatele frigorifice cu dublă utilizare. cât şi ca un congelator vertical. 2. . *edeţi lista de frigidere cu două uşi şi congelator sus din ofertele e-ag. mult mai des utilizată şi pentru care în cazul de faţă va trebui să ne aplecăm de fiecare dată. frigul de la compartimentul de congelare asigurând şi răcirea celui de refrigerare. #n funcţie de nevoile personale. . 1impul de tranziţie al aparatului frigorific dintr un mod în celălalt este de apro"imativ o oră.lectroFun.lan/o şi Flanco. prin simpla apăsare a unui buton aparatul poate fi comutat din regim de funcţionare frigider în cel de funcţionare ca şi congelator. Au ca dezavanta% faptul că deşi este mai rar folosit. 'unt mai ieftine decât variantele mai practice despre care vorbim în continuare. +)((. congelator în partea de sus Aceste combine frigorifice au compartimentul congelator de capacitate mai mare şi accesibil printr o uşă separată. Acestea pot funcţiona atât ca şi frigidere normale.

3."istă şi variante care între congelator şi frigider mai au un sertar care. să fie când frigider. . acestea sunt mai practice decât modelul precedent.. &ongelatorul fiind folosit mai rar. congelator în partea de jos 5umite adesea şi combine frigorifice. Avem în schimb frigiderul amplasat la nivelul cel mai comod posibil.lan/o şi Flanco. *edeţi lista de frigidere cu două uşi şi congelator %os din ofertele e-ag.lectroFun. când congelator. în funcţie de model. . poate fi refrigerator pentru legume sau tot congelator. nu deran%ează că trebuie uneori să ne aplecăm pentru a l accesa. motiv pentru care sunt tot mai cumpărate. . 6a unele modele mai noi funcţia respectivului sertar poate fi comutată după nevoi. Frigider cu două uşi.

care ocupă puţin spaţiu în poziţia deschis. Deşi sunt tot mai apreciate în occident.uadrio . dar care are uşa superioară. De asemenea putem deschide doar o %umătate a frigiderului când manipulăm produse mărunte.lectroFun.<DAA=& :otpoint Ariston . menţinându se mai bine temperatura interioară. side de a avea uşi înguste. ombină frigorifică cu trei uşi în stil france! . în magazinele de electrocasnice găsindu se următoarele modele9 • • • • Liebherr CBNes 6256 disponibil la .4. dar fără dezavanta%ul acestora repectiv spaţiul interior îngust. din două %umătăţi 7nu neapărat egale.uadrio .uadrio .ste o versiune mai nou apărută a modelului anterior.ste o construcţie foarte practică. ceea ce este atât practic cât şi economic. de pe partea frigiderului.<DAA4& . depinde de model8.lan/o :otpoint Ariston .<D>AA=& :otpoint Ariston . 0feră avanta%ul modelelor side b. pe piaţa românească sunt deocamdată o raritate. . Flanco şi .

încăpând greu sau deloc produse mai mari. cele două sertare ale congelatorului sunt acţionate motorizat. pe verticală.ste o categorie tot mai căutată în !omânia. . care nu incomodează mult când sunt deschise. De asemenea datorită spaţiului îngust. ". complet separate. scutind utilizatorul de orice efort. *edeţi lista de combine frigorifice side b. Din aceste motive în occident au devenit mai puţin populare în favoarea modelului cu trei uşi în stil francez. mult mai practic.6a unele modele mai noi. Au însă şi un dezavanta% deloc negli%abil9 cele două compartimente sunt relativ înguste. &ompartimentul de congelare şi cel de refrigerare sunt una lângă alta. produsele sunt mai greu aran%abile şi mai ales mult mai greu accesibile cele a%unse în partea din spate. ca de e"emplu o cutie de pizza. ca de e"emplu 6? 6-=(@AA<. Au avanta%ul uşilor de acces înguste.lectroFun. . probabil datorită influenţei filmelor americane.lan/o şi Flanco. ceea ce înseamnă că acestea se deschid şi se închid automat la simpla apăsare a unui buton. side din ofertele e-ag. având fiecare propria ei uşă de acces. ombină frigorifică cu două uşi side#b$#side ..

ombine frigorifice încorporabile Aceste aparate sunt proiectate să se potrivească perfect în mobilierul de bucătărie. -area ma%oritate a lor au adâncimea destul de mică. sub blat sau în insula centrală dacă avem o bucătărie mai mare. 'ertarele frigorifice de abia anul acesta au pătruns pe piaţa românească de electrocasnice. dar şi capacitatea lor este redusă. 'ertarele frigorifice 'unt mai recent apărute pe piaţă. 'unt disponibile în formatele frigider sus şi congelator %os.lan/oşi Flanco. însă costă semnificativ mai mult decât modelele independente similare. 'unt însă foarte practice pentru lucruri mărunte care trebuie să se afle mereu la îndemână. !aportat la dimensiunile lor. în stil francez cu sau fără sertar suplimentar şi în format side b. incorporabile în mobilierul de bucătărie. . Au consum de energie redus. . deocamdată fiind numai modelul 7foarte reuşit de altfel8:otpoint Ariston 4D! +A) AAB. *edeţi lista de combine frigorifice încorporabile din ofertele9 e-ag 7frigidere încorporabile şi combine frigorifice8.%. . . eficienţa energetică nu este grozavă şi nici preţul foarte mic.ste vorba despre două sau trei sertare frigorifice suprapuse. side. &. De obicei sunt astfel concepute încât să se poată monta pe ele panouri de mascare din acelaşi material ca şi restul mobilierului. ceea ce limitează foarte mult spaţiul interior disponibil şi scade randamentul lor energetic.lectroFun 7frigidere şi combine8.

Astfel un frigider prea mare în loc să scadă cheltuielile cu hrana. 6a modelele cu uşi . să măsurăm spaţiul disponibil în locul unde intenţionăm amplasarea acestuia. Din acest punct de vedere mărimea ideală este cea care în condiţii normale de utilizare este aproape plin. oamenii au tendinţa instinctivă de a l umple. stricându se în frigider. rămânând un raft gol pentru eventuale situaţii neprevăzute. Dacă aţi ales un model cu o uşă mare. nu va face decât să le urce şi mai mult.apacitate 1entaţia multora este de a cumpăra un frigider cât mai mare. mari cantităţi de mâncare vor a%unge la gunoi. 2n aparat mai mare de atât înseamnă un preţ mai mare plătit la cumpărare şi o factură lunară de curent semnificativ mai mare. este important ca înainte de a pleca la cumpărarea unui frigider. va trebui lăsat un spaţiu liber în spatele frigiderului şi în laterale. (imensiuni Având în vedere bogăţia de modele de pe piaţă. 1rebuie avut în vedere şi faptul că. atenţie la direcţia în care se deschide aceasta. $entru a evita surprize deloc plăcute. lucru nu tocmai inspirat atât ca cost de achiziţie. deci cu cât este mai plin. &ercetătorii au arătat că indiferent cât de mare este frigiderul. De asemenea trebuie ţinut cont dimensiunile uşii în poziţia deschisă şi de faptul că va trebui să rămână loc să ne putem mişca comod pe lângă uşa deschisă. 2n frigider funcţionează cu atât mai bine şi mai economic. deci risipă din toate punctele de vedere. Din acest punct de vedere sunt în avanta% modelele dotate cu două uşi. pentru a asigura ventilarea optimă în vederea eliminării căldurii. 2n alt motiv pentru evitarea cumpărării unui frigider mai mare decât ne este în mod real necesar este de natură psihologică. cât şi ca cost pe toată durata e"ploatării acestuia. $rodusele refrigerate neavând un termen de valabilitate prea lung. cu cât se află mai puţin aer în interior. acestea ocupând un spaţiu semnificativ mai mic în poziţia deschis decât cele cu o singură uşă. fără a mai aminti de spaţiul ocupat în locuinţă. cred că putem găsi relativ uşor un aparat potrivit nevoilor şi posibilităţilor personale.

#n cazul combinelor frigorifice se pot întâlni şi diverse combinaţii ale lor. !afturile elevatoare au un mecanism care permite deplasarea lor pe verticală fără a le scoate din frigider şi mai ales fără a le goli de produse. ompartimentare interior şi uşi După mărime. Dacă rafturile au poziţie fi"ă. care trebuie repetată cu regularitate.ste o dotare întâlnită la unele frigidere din vârful de gamă. (e!g*e+are manuală &ândva era singura posibilitate de eliminare a umezelii acumulate în interior. lucru e"trem de neplăcut deoarece scoaterea raftului de deasupra creează prea mult spaţiu. 'ituaţia ideală este când poziţia rafturilor poate fi a%ustată după nevoi în trepte de ma"imum câţiva centimetri. cel mai important lucru la un frigider sunt posibilităţile de compartimentare interioară. trebuie să fim atenţi la distanţa dintre ele. )afturi elevatoare . 'e întâmplă frecvent ca această distanţă să fie cu câţiva milimetri mai mică decât înălţimea standard a borcanelor din comerţ. &ompartimentarea este la fel de importantă şi când este vorba despre uşa frigiderului.reversibile sensul deschiderii se poate oricând modifica. iar lăţimea acestora trebuie să fie suficientă pentru a încăpea sticlele de suc de ( litri. . Dacă . fiecare cu avanta%e şi dezavanta%e proprii. $oziţia suporturilor de pe uşă trebuie să fie a%ustabilă pe înălţime. o risipă inutilă. Dacă frigiderul este dotat cu cutii de plastic. dar la cele fără această facilitate constructivă este important să ne asigurăm de la început că se potrivesc în spaţiul disponibil. (e!g*e+are 'unt trei variante de dezgheţare a frigiderelor. acestea trebuie să fie uşor de scos.ste o operaţiune destul de incomodă. astăzi se întâlneşte numai la modelele cele mai ieftine.

2nele aparate din categoria celor fără gheaţă 7no frost8 sunt dotate cu un filtru antibacterial pe bază de argint 7şi8 pe partea de ventilaţie. dar diferenţa este mică. în funcţie de zona geografică căruia îi sunt destinate. lasa climatică Aparatele frigorifice sunt proiectate pentru a funcţiona între anumite intervale de temperatură. mai puţin familiarizate cu tehnologiile moderne. cum ar fi de e"emplu plecare în concediu. -ulti AirFloC. De aceea frigiderele cu interiorul antibacterial. şi dacă e"istenţa lor este însoţită de posibilitatea setării unor moduri de funcţionare adaptate unor situaţii particulare. comen!i digitale . Fără g*ea+ă . (e!g*e+are automată Frigiderele cu dezgheţare automată sunt astfel construite încât apa rezultată în urma dezgheţării să se adune într un locaş special în partea de %os. 'ertare cu temperatură ajustabilă 2nele frigidere mai sofisticate au sertare în care temperatura poate fi reglată separat de cea din restul spaţiului. $ot fi utile dacă afişează informaţii utile. de obicei cu ioni de argint. care sunt active până la +AE&. dar nu şi pe cea a bacteriilor. scad performanţele acestuia şi creşte semnificativ consumul de curent. De asemenea aceste frigidere sunt uşor mai zgomotoase decât celelalte variante.8 #n frigiderele ventilate produsele neambalate se deshidratează puţin mai repede decât în altele. ca de e"emplu temperatura interioară. Dacă frigiderul pe care îl cumpărăm va fi destinat unor persoane în vârstă. De e"emplu se poate seta o temperatură mai scăzută în sertarul cu produse din carne şi peşte. de unde se scurge în afara frigiderului.ste un aspect de avut în vedere la achiziţionarea unui aparat şi mai ales la alegerea locului de amplasare a acestuia în locuinţă. -ulti 5et etc. /nterior antibacterial 1emperaturile din frigider sunt suficient de scăzute pentru a împiedica activitatea microbilor. De aici se va evapora. *ariantele mai scumpe folosesc coloane de aer multiple. cum ar fi de e"emplu bucătăria. .cranele touchscreen şi meniurile comple"e îşi fac loc în tot mai multe electrocasnice moderne. 01terior din o+el ino1idabil anti amprente . sunt o variantă demnă de a fi luată în considerare. frigiderele nefiind e"cepţie. răcirea fiind efectuată prin ventilarea interiorului cu curenţi de aer rece. ciupercilor şi mucegaiurilor. lucru trecut în materialele de mar/eting sub diverse denumiri.se întârzie prea mult cu dezgheţarea frigiderului. • • • • '5 de la D+)E& până la DF(E& 5 de la D+GE& până la DF(E& '1 de la D+@E& până la DF@E& 1 de la D+@E& până la D<FE& .no frost6a acest sistem formarea gheţii în interiorul frigiderului nici nu mai este posibilă. a%utată fiind şi se căldura dega%ată de compresor în timpul funcţionării. fiind preferabil evitarea încăperilor calde. ar fi preferabil să alegem un model cu comenzi clasice. greu sesizabilă. în funcţie de marcă 7-ultiFloC. într o tăviţă aflată deasupra compresorului.fişaj electronic.

. dar preţul este perfect %ustificat de calitatea germană şi dotările sale. $e unele frigidere distribuitorul include şi un filtru pentru reducerea impurităţilor din apa de la reţea. mai ales că aparatele destinate acestor funcţii permit alimentarea cu apă plată sau apă de izvor. pentru a avea presiunea necesară funcţionării.ste un aparat mai scump.&ombinele frigorifice cu carcasa de oţel ino"idabil sunt imune la coroziune şi au un aspect deosebit de elegant."emplu9 Liebherr SBSes 7165 PremiumPlus i!idor Bio"resh No"rost. în timp ce frigiderul cu distribuitor încorporat trebuie legat la reţeaua casnică de apă. aparatele dotare cu distribuitor de apă şi gheaţă se defectează semnificativ mai des decât cele fără. $oate fi achiţionat de la9 e-ag. . 'ă nu uităm că 6iebherr este în domeniul electrocasnicelor echivalentul !olls !o. oferind avanta%ul economisirii de spaţiu dar cu costul reducerii capacităţii frigiderului sau a congelatorului. oferind calitate fără compromisuri. $entru cantităţi mai mari de câteva sticle se poate achiziţiona o vitrină de vinuri separată. cel mai important. Din aceste motive merită luată în considerare alegerea unei combine frigorifice simple şi folosirea unui aparat independent pentru obţinerea apei reci3calde şi eventual a gheţii. Acest este mai puţin important. dar trebuie să fim atenţi la alegerea unuia ca suprafaţa e"terioară să aibă proprietăţi anti amprente.ce din domeniul automobilelor.lectroFun. side şi devine tot mai răspândită şi la alte categorii constructive de combine frigorifice. (istribuitor de apă şi g*ea+ă Această funcţie este prezentă în ma%oritatea frigiderelor side b. . . altfel se compromite toată frumuseţea şi eleganţa specifică. pe ţeava de alimentare cu apă a frigiderului putându se monta orice filtru din comerţ şi având astfel posibilitatea schimbării mai simple şi mai ieftine a elementului filtrant. sau una încorporată într o combină frigorifică.lan/oşi Flanco. . 'pa+iu pentru vin Bubitorii de vinuri au posibilitatea de a alege un frigider dotat cu un raft sau un locaş special pentru păstrarea în condiţii optime a sticlelor cu această băutură nobilă. Din păcate însă este însoţită şi de două dezavanta%e9 prezenţa ei reduce spaţiul interior disponibil şi. 2ltima variantă este un compromis. #n funcţie de preferinţe aparatele din ino" sunt disponibile cu finisa% mat sau lucios. fiind căutată de public.

ramă fotografică. pla. .2ultimedia 1ot mai mulţi producători lansează modele scumpe de combine frigorifice dotate cu televizor.er multimedia şi alte accesorii audio video. având astfel şi o mare fle"ibilitate în alegerea modelelor preferate. în amplasarea lor convenabilă în bucătărie şi nu în ultimul rând schimbarea acestora cu modele mai performante independent unele de altele. *eţi economisi mii de lei dacă veţi alege să cumpăraţi aparatura de divertisment separat faţă de aparatul frigorific.