TIPURI DE DEGRADARI ALE IZOLATIILOR

Alexandru Marius Dumitrescu Razvan TMLC, Anul I, Grupa 2

GENERALITATI
Materialele pentru izolatii cuprind totalitatea produselor (materialelor) utilizate in constructii in scopul asigurarii durabilitatii si confortului. Prin confort se intelege ansamblul conditiilor optime necesare desfasurarii activitatii umane. Pentru protectia elementelor de constructii la actiunea mediului ambiant, care in unele cazuri pot produce degradarea lor se realizeaza diferite lucrari de izolatie. Acestea pot fi: • izolatii hidrofuge sau hidroizolatii care au rolul de a impiedica patrunderea apei in interiorul cladirii sau in elementele de constructie;

• izolatii termice sau termoizolatii care au rolul de a reduce pierderile de caldura prin elementele cladirii astfel incat in interiorul constructiilor sa se realizeze conditii de confort termic; • izolatii fonice care au rolul sa atenueze transmisia sunetelor prin elemente de constructii si instalatii in scopul realizarii conditiilor de confort acustic; • izolatii anticorozive. Izolatiile se realizeaza pentru a mari durabilitatea constructiilor si pentru a asigura conditii optime de viata si munca. Totodata izolatiile pot suferi o serie de degradari si de aceea trebuiesc protejate.

produse pe baza de diatomit etc. vata minerala. materiale ceramice poroase. • mixte: bitum pe suport din fibre de sticla. . polimeri etc. • organice: bitum. vata de sticla. Dupa natura lor: • anorganice: BCA.CLASIFICAREA MATERIALELOR PENTRU IZOLATII Materialele pentru izolatii se clasifica astfel: A. bitum pe folii de aluminu etc. pluta.

. Dupa structura lor: • coerente: poroase celulare (BCA. polimeri expandati). • necoerente: fibroase (vata de sticla. vata minerala). folii de polimeri. granulare (perlit expandat). pluta. folii de aluminiu). compacte (cauciuc. impaslituri). fibroase (cartoane.B.

DEFINITIA DEGRADARILOR Degradarile se definesc ca fiind pierderea caracteristicilor fizico-mecanice ale materialelor de constructie. . executie. afecteaza rezistenta si rigiditatea acestora. exploatare sau/si a mediului ambiant. fara a produce insa scoaterea din exploatarea partiala sau totala a cladirii. ca urmare a actiunii unor factori agresivi proveniti din defectiunile aferente fazelor de proiectare. din care sunt realizate elementele din subsistemele sau sistemele unei cladiri care.

actiunea microorganismelor etc. pot influenta considerabil caracteristicile lor initiale. In aceste conditii incepe degradarea acestor materiale ca urmare a repartizarii inegale a contractiilor si dialtarilor prin fisurarea sau chiar sfaramarea lor. variatiile de temperatura.ACTIUNEA AGENTILOR EXTERIORI ASUPRA MATERIALELOR IZOLATOARE Materialele izolatoare sunt folosite in diferite medii in care umiditatea. materialele izolatoare sunt supuse unor variatii continue de temperatura. Influenta temperaturii Atat in constructii cat si in industrie. in care caz ele sufera actiuni de dilatare si contractie. 1. .

Temperaturile scazute au.Materialele izolatoare se degradeaza si ca urmare a acumularii apei in structura lor. altele casante. Din aceste constatari se desprinde necesitatea stabilirii domeniilor optime de folosire a materialelor izolatoare si a unor solutii de protectie. La temperaturi mai mari decat cele prescrise. materialele izolatoare anorganice incep sa se inmoaie sau sa se topeasca si in acest fel isi pierd proprietatile izolante. Este cazul materialelor poroase supuse procesului de inghet si dezghet. . unele materiale izolatoare devenind sfaramicioase. deasemenea. Materialele organice in conditii identice se descompun complet prin ardere. actiuni distructive.

Ca urmare acestui fapt mucegaiesc iar rezistentele si capacitatea de izolare a acestora scad. Efectul acestui fenomen are influenta si asupra constructiei care a fost izolata. . Influenta umiditatii Sub influenta umiditatii materialele izolatoare organice ca pluta. turba etc.2. purezesc slabind in acest fel rezistentele mecanice si scazand coeficientul de conductivitate termica. Materialele organice izolatoare care absorb apa pot da nastere la medii prielnice dezvoltarii microorganismelor. deoarece mucegaiul se intinde pe suprafetele cu care materialul izolator folosit vine in contact. ceea ce face ca fibrele sa devina rigide si casante. Unele materiale izolatoare anorganice (vata de sticla) pot sa hidrolizeze lent.

unele materiale de natura organica se umfla ceea ce duce la degradarea izolatie. Inversul umflari. Influenta microorganismelor Microorganismele pot produce modificari esentiale caracteristicilor esentiale ale materialelor izolatoare (compactitate. adica se contracta (betoanele usoare). elasticitate etc. . 3. slabirea rezistentelor mecanice si a compactitatii etc. La unele materiale izolatoare.). unele materiale sub influenta temperaturilor negative sau a altor factori isi micsoreaza dimensiunile. pe langa aceste neajunsuri producerea diferitor ciuperci face sa apara un miros caracteristic. Contractia poate produce o degradare avansata a materialului prin fisurari.Ca urmare a umiditatii. rezistente.

Determinarile calitative urmaresc formarea mucegaiului pe suprafata materialului izolator. acestea apar chiar in timpul cand se executa determinarea. In cazul materialelor foarte sensibile la actiunea microorganismelor. In cazul cand ele apar in cateva saptamani si in colonii mici si izolate. acesta este un indiciu ca materialul rezista mai bine.Pentru determinarea rezistentei materialelor izolatoare la actiunea microorganismelor se fac determinari calitative si cantitative. Materialul izolator are o slaba rezistenta la actiunea microorganismelor in cazul cand ciupercile apar in colonii mari in numai cateva zile. .

. – material complet distrus: cand acesta a devenit sfaramicios. Comportarea materialului izolator in aceste conditii este stabilita dupa procentul de pierdere in greutate si dupa scaderea rezistentelor initiale. – material atacat puternic: cand rezistentele au scazut farte mult.Determinarile cantitative se executa in cazul culturilor de ciuperci xylofage care sunt puse sa lucreze in contact direct cu materialul izolator. – material putin atacat: cand resistentele au scazut foarte putin. Dupa gradul de scadere al rezistentelor initiale se stabileste o clasificare a materialelor: – material rezistent neatacat: cand si-a pastrat rezistentele initiale.

DEGRADAREA POLISTIRENULUI Polistiren expandat Polistiren extrudat .

Degradarea sub actiunea luminii. oxigenului.Degradarea chimica sub actiunea agentilor chimici Imbatranirea naturala este o insumare de timp a efectelor factorilor fizici si chimici prezenti in mediul inconjurator. umiditatii sau apei. respectiv la expunerea la lumina solara a polistirenului in perioada de exploatare sau stocare. impuritatilor gazoase (oxizi de azot sau sulf prezenti in zonele industriale) . urmarea fiind deteriorarea proprietatilor polistirenului si scoaterea lui din uz. caldurii. Aceasta se manifesta prin modificarea proprietatilor mecanice si a conductivitatii termice. are ca efect degradarea fotochimica evidentiata prin schimbarea culorii si modificarea unor proprietati mecanice. Degradarea polistirenului in atmosfera este cauzata de insumarea efectelor ale actiunii luminii. .

atunci polimerul sufera o fotooxidare.S-a constatat ca sensibilitatea crescuta a polistirenului la radiatiile ultraviolete este cauza in principal a defectelor de structura. fapt care grabeste procesul de fotodegradare. efect dependent de natura si marimea solicitarilor. . bioxidului de sulf. Degradarea sub influenta oxizilor de azot. care au ca urmare modificarea in sens negativ a proprietatilor sale. ozonului si oxigenului. Daca actiunea radiatiilor se exercita si in prezenta oxigenului. polistirenul sufera transformari structurale. la fel si solicitarile mecanice au deasemenea un efect accelerator. In urma degradarii oxidative sau termooxidative.

Bloc.Actiunea focului Polistirenul este un material puternic combustibil. Targu Mures .

Bucuresti .Confort City.

.

crapaturi si dislocari de material.Alte degradari posibile • Ondulatii la temperaturi ridicate. • Zgarieturi. sub actiuni mecanice cu corpuri dure. . din cauza dilatatiilor termice. • Fisuri la temperaturi joase.

DEGRADAREA SPUMEI POLIURETANICE Izolare la interior Izolare la exterior .

Pentru evitarea acesti actiuni mereu trebuie sa se reacopere aplicarile exterioare prin materiale specifice de protectie contra radiatiei ultraviolete. care in principiu este superficiala. nu este stabila fata de radiatia ultravioleta. Degradarea chimica sub actiunea agentilor chimici Chiar daca poliuretanul prezinta o buna rezistenta fata de majoritatea produselor chimice. dar care cu trecerea timpului poate sa ajunga sa distruga spuma. fapt pentru care nu este recomandata folosirea in contact cu acest fel de produse. acizii minerali puternici si cativa dizolvanti il ataca. . din cauza naturii sale.Spuma rigida de poliuretan. Aceasta produce in aplicarile exterioare o degradare.

Degradarea din cauza actiunii mecanice In aplicarile unde poliuretanul ar trebui sa reziste eforturilor mecanice (acoperiri.). aceasta fiind o alta cauza pentru care poliuretanul trebuie protejat. . terenuri circulabile etc. invelitori. Si pasarile pot deteriora spuma. trebuie sa se aleaga densitatea adecvata pentru cerintele care ar fi necesare. si deasemenea sa se realizeze o protectie care sa efectueze o distribuire a sarcinilor in scopul de a evita deteriorarea sa.

ceea ce ar provoca o aderare defectuasa. trebuie sa se evite aplicarile la aceste temperaturi. .Decolari. se poate ca reactia poliuretanului in zona de contact cu substratul sa nu fie buna. ceea ce ar provoca aparitia pungilor si desprinderea poliuteranului in zona aplicata. Pentru prevenirea aparitiei acestui defect. Prin urmare nu trebuie sa se proiecteze pe suprafete ude sau cu condensari de suprafata. • Prin prezenta umiditatii Aplicarea asupra suporturilor umede face ca aderenta sa nu fie corecta. desprinderi • Prin aplicare pe suprafata rece In proiectiile asupra suprafetelor foarte reci (la mai putin de 5 grade C) .

cum ar putea fi acoperind spatiul de dilatatie cu o membrana separatore de mai putin de 30 cm latime si aplicand poliuretanul deasupra ei. fisurilor • Prin spatii de dilatare Aplicarea poliuretanului pe spatii de dilatare poate provoca fisurarea poliuretanului prin miscarile substratului. . acoperisuri sau terase unde aparitia de fisuri poate sa rupa impermeabilizarea. Acest defect capata importanta speciala in invelitori.Aparitia crapaturilor. Pentru a evita aceasta problema este necesar sa se faca un tratament adecvat.

Actiunea temperaturii si a razelor UV asupra termo-hidroizolatiei unei terasei .

Din cauza deformarii termo-hidroizolatia retine apa .

. • Tasari. care micsoreaza dimensiunile stratului de vata minerala si implicit reduce calitatile termoizolante ale zonelor ramase libere. produse de compresiunea prin diferite mijloace.DEGRADAREA VATEI MINERALE Degradari • Distrugerea calitatilor termoizolante din cauza umezirii produsa de apa absorbita.

Degradarea unei termoizolatii din vata minerala. la un planseu in consola .

DEGRADAREA BLOCURILOR CERAMICE SI DE BCA Bloc ceramic BCA .

cu ocazia efectuarii unor goluri. insa numeroase. Aceste degradari au drept cauze principale cutremurul. slituri sau strapungeri in zidarie. tasarile inegale si starile indelungate de umezire. – crapaturi mai mici. Calitatea executiei zidariei are o mare influenta asupra comportarii ei in timp. Degradarea zidariei mai este cauzata si de instalatori. care arata o dezagregare a zidariei. .Degradari din cauze mecanice Din punct de vedere mecanic la zidarii se pot constata doua tipuri principale de avarii: – crapaturi pronuntate care indica dislocari masive de zidarie.

Degradari din cauze fizico-chimice Principalii agenti ambianti care deterioreaza si degradeaza zidaria sunt urmatorii: • Umiditatea Este principalul agent al procesului de degradare a zidariei. Este de retinut faptul ca umiditatea migreaza in zidarie. susceptibila de a retine fluide prin absorbtie si solide prin adsorbtie. ce poate sparge peretii porilor si. O cadere brusca de temperatura face sa inghete apa in porii unei zidarii. al carei volum creste cu 10%. provoaca dezintegrarea zidariei. . in cele din urma. Aceasta actiune cauzeaza o presiune mecanica. Porozitate zidariei ofera o mare suprafata interna.

saruri in solutie. pana cand este retinuta o umiditate specifica de echilibru cu umiditatea relativa a aerului. . conduce la riscul unei degradari rapide. ce contine adesea. de atragere si retinere a apei. O zidarie cu o microporozitate ridicata are o presiune capilara ridicata. Aceasta aptitudine. care produce urcarea apei din sol. • Penetrarea vaporilor de apa Condensarea acestora este urmata de penetrare.• Actiunea capilara Creaza o suctiune.

• Sarurile solubile Pot actiona direct pe suprafata zidariei. sau pot fi aspirate in structura poroasa prin actiuni capilare. . cand cristalizeaza. • Poluarea aerului Poluarea aerului prin gaze acide este principala cauza a degradarii elementelor componente ale zidariei. Ele pot conduce la degradarea zidariei.

Efectul umiditatii asupra zidariei .

Efectul umiditatii asupra zidariei .

DEGRADARI ALE BITUMULUI .

scurgeri. ondulari la actiunea temperaturilor ridicate.Degradari • Imuieri. • Rupturi si smulgeri de material la actiunea vantului. rupturi. desprinderi de material la actiuni mecanice cu corpuri dure. • Fisuri. • Micsorarea dimensiunilor si fisuri la temperaturi scazute. neuniformitati ale stratului. .

DEGRADAREA VOPSELEI PE BAZA DE ULEI .

• Zgarieturi. sub actiuni mecanice cu corpuri dure.Degradari • Exfolieri sub actiunea umezelii actumulate in stratul suport. murdarire si schimbarea culorii din cauza procesului de imbatranire in timp. rupturi. • Acumulari de praf. . dislocari de material.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful