Ντοπάρισμα: το Πώς, το Τι και το Γιατί...

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Jacques Rogge είχε προειδοποιήσει ότι
σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πιθανό να υπάρξουν τα περισσότερα
θετικά αντι-ντόπινγκ τεστς από όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία
της διοργάνωσης.
Θα υποβληθούν σε εξετάσεις περισσότεροι αθλητές, νέα τεστς έχουν αναπτυχθεί, ενώ
πολλά δείγματα θα καταψύχονται για περαιτέρω ανάλυση.
Ποιες είναι όμως οι ουσίες και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται και τι προσφέρουν στους αθλητές
που τις χρησιμοποιούν; Πόσο εύκολο είναι να διαγνωστούν / ανιχνευτούν;

ΔΙΕΡΓΕΤΙΚΑ
Τι είναι ;
Ουσίες που δρουν στον εγκέφαλο προκειμένου να διεγείρει το σώμα φυσικά αλλά και ψυχολογικά.
Παραδείγματα ουσιών:
Αμφεταμίνες, κοκαϊνη, έκσταση, ephedrine, salbutamol.
Γιατί τα χρησιμοποιούν οι αθλητές ;
Τους επιτρέπει να αγωνίζονται στα όρια τους για μεγαλύτερη διάρκεια, μειώνει το αίσθημα της κόπωσης.
Μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους.
Παρενέργειες:
Αύξηση της πίεσης, επιθετικότητα, άγχος, εθισμός, απώλεια της όρεξης, καρδιακές αρυθμίες, ταχυπαλμίες,
πονοκέφαλος.
Πιθανότητα ανίχνευσης:
Υψηλή, ειδικά μετά την χορήγηση.

ΙΣΧΥΡΑ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ
Τι είναι ;
Η ισχυρότερη μορφή παυσίπονων - αναλγητικών.
Παραδείγματα:
Μορφίνη, μεθαδόνη, ηρωίνη, pethidine.
Σε τι βοηθούν ;
Αυξάνει τα όρια ανοχής του πόνου, ώστε ο αθλητής να μπορεί να προπονηθεί και να αγωνιστεί
περισσότερο και σκληρότερα. Μειώνουν ή εκμηδενίζουν τον πόνο, ώστε να είναι δυνατόν να συμμετέχει ο
αθλητής ακόμα και άρρωστος ή τραυματίας.

ναυτία. αυξημένη επιθετικότητα. δυσκοιλιότητα. tetrahydrogestrinone (THG). Φυσικές ή συνθετικές ουσίες οι οποίες δρουν με παρόμοιο τρόπο όπως η ορμόνη της τεστοστερόνης. βλάβες στα νεφρά. κράμπες. αν εξεταστεί ο αθλητής μέσα σε 3 μήνες από τη χρήση. τριχόπτωση. της ικανότητας για συγκέντρωση. Παραδείγματα τέτοιων ουσιών: Acetazolamide. Πιθανότητα ανίχνευσης: Υψηλή. DHEA. ΠΕΠΤΙΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΙΝΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ Τι είναι . λιποθυμίες και πτώση σε κόμα. Προϊόντα που βοηθούν στην αποβολή των υγρών από το σώμα. Γιατί τα χρησιμοποιούν οι αθλητές . Παραδείγματα ουσιών: Nandrolone.Αυξάνουν την επιθετικότητα και την αγωνιστικότητα. androstenedione. ανικανότητα και στειρότητα. Πιθανότητα ανίχνευσης: Μεγάλη. Ορμόνες που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα και ελέγχουν λειτουργίες όπως την σωματική . Βοηθούν στην αναπτυξη του μυϊκού όγκου. Γιατί τις χρησιμοποιούν οι αθλητές . Πιθανότητα ανίχνευσης: Τα στερεοειδή παραμένουν στο σώμα για 6 μήνες και ανιχνεύονται πολύ εύκολα στα ούρα. πονοκέφαλος. chlorthalidone. ζαλάδες και ναυτία. Εύκολα ανιχνεύσιμα. ΔΙΟΥΡΙΤΙΚΑ Τι είναι . stanozolol. ειδικά σε αγωνίσματα που έχουν κατηγορίες βαρών. εμετούς. και για να αποκρύψουν την παρουσία άλλων απαγορευμένων ουσιών αυξάνοντας το ρυθμό με τον οποίο παράγονται και αποβάλλονται τα ούρα. ακμή. Προκαλούν απώλεια της ισορροπίας και του χώρου. αλλοίωση της φωνής. όπως τριχοφυία στο πρόσωπο. ζαλάδα.Παρενέργειες: Είναι ιδιαίτερα εθιστικά. Στις γυναίκες: ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών. ΑΝΑΒΟΛΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Τι είναι . γυναικομαστία. Παρενέργειες: Αφυδάτωση. αρυθμία της περιόδου. της δύναμης και της ισχύος του αθλητή. αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική επιθυμία. Για να χάσουν γρήγορα βάρος. triamterene. Παρενέργειες: Στους άνδρες: βλάβες στα νεφρά. αν ελεχθούν. σμίκρυνση και σκλήρυνση των όρχεων. Επιτρέπουν την μακρότερη και εντονότερη προπόνηση.

αποθήκευση του. Οι "ουσίες" είναι οι συνθετικά παρασκευασμένες ορμόνες. Παρενέργειες: Υπερβολική δόση από HGH μπορεί να προκαλέσει γιγαντισμό των άκρων (αφύσικη ανάπτυξη των χεριών. 2 με 3 μήνες πριν τον αγώνα. αλλά έχει στο ενεργητικό του λίγα θετικά αποτελέσματα σε αθλητές μέχρι στιγμής. Κακή χρήση του EPO μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις στο αίμα. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα υπάρξουν αξιόπιστες εξετάσεις και για τα HGH στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. το οποίο έχει ήδη αναπαράγει την ποσότητα που του είχε αφαιρεθεί. Πιθανότητα ανίχνευσης: Πρόσφατα αναπτύχθηκε ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει την ουσία EPO. ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Τι είναι . human chorionic gonadotrophin (HCG). Οσο περισσότερη ικανότητα έχει το αίμα να αποθηκεύει οξυγόνο. προσώπου και εσωτερικών οργάνων). ποδηλάτες και κολυμβητές. ποδιών. χρήση των ουσιών epitestosterone ή bromantan. Παραδείγματα: Μετάγγιση αίματος . Γιατί το κάνουν οι αθλητές ."διαχείρηση" του αίματος και των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός αθλητή προκειμένου να αυξηθεί η περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο.. μετάδοση μολισματικών ασθενειών. HCG). . για να βοηθήσουν στην ανάπλαση των ιστών για να έχουν γρηγορότερη ανάρρωση από τραυματισμούς ή σκληρή προπόνηση (HGH) και για να βελτιώσουν την ικανότητα του αίματος να αποθηκεύει οξυγόνο (αυξημένη περιεκτικότητα) και κατά συνέπεια την ικανότητα του αθλητή να προπονείται και να αγωνίζεται σκληρότερα και για περισσότερη ώρα (EPO). Παραδείγματα: Human growth hormone (HGH).. Πιθανότητες ανίχνευσης: Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εξετάσεις . corticotrophin. Γιατί το κάνουν οι αθλητές . καρδιακά επεισόδια και θάνατο. τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχουν οι αθλητές. Η . Για να αναπτύξουν τον μυϊκό τους όγκο και δύναμη (HGH. ΧΗΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ Τι είναι . βλάβες στα νεφρά από αλεργική αντίδραση. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ. Γιατί τις χρησιμοποιούν οι αθλητές .ελάχιστες πιθανότητες. που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά.ανάπτυξη. αλλά οι αμφιβολίες παραμένουν. Παραδείγματα: Χρήση ούρων από άλλο δότη. Βοηθάει περισσότερο σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων. την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αίσθηση του πόνου. Παρενέργειες: Κόμποι στο αίμα. Αφαίρεση αίματος από τον αθλητή. Η χρήση ουσιών ή μεθόδων για να αλλοιωθεί ένα δείγμα ούρων. erythropoietin (EPO). υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος. και μετάγγιση του πίσω στο σώμα.ερυθρών αιμοσφαιρίων στον αθλητή.

Για να αποκρύψουν την παρουσία απαγορευμένων ουσιών στο δείγμα από τα ούρα τους. Παρενέργειες: Ελάχιστες. Πιθανότητα ανίχνευσης: Εξαρτάται από τον παράγοντα που κάνει τις εξετάσεις. Η φυσική αλλοίωση / αλλαγή των ούρων δεν είναι δυνατόν να γίνει αν ο εξεταστής ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται. . Η epitestosterone μπορεί εύκολα να ανιχνευτεί αν εξεταστεί ο αθλητής.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful