Κεφαλαλγία (Πονοκέφαλος

)
Κεφαλαλγίες

October 14, 2001

Ο πονοκέφαλος αποτελεί μία από τα πιο συχνά ενοχλήματα και από τους
κύριους λόγους που οι άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια. Μπορεί να αποτελεί
σύμπτωμα μιας πολύ σοβαρής κατάστασης και να είναι έκφραση κάποιας
πάθησης (κεφαλαλγίες με ιστική βλάβη-βλ. τον πίνακα 2). Τα σημεία κινδύνου
ενός τέτοιου πονοκεφάλου φαίνονται στον πίνακα 1. Εννοείται ότι με την
παραμικρή υποψία τέτοιου είδους πονοκεφάλου πρέπει να καλέσουμε άμεσα
ιατρική βοήθεια.
Ευτυχώς στο 95% των περιπτώσεων , οι κεφαλαλγίες είναι πρωτοπαθείς ,
δηλαδή δεν υποκρύπτουν κάποια πάθηση (κεφαλαγίες χωρίς ιστική βλάβη). Τα
τελευταία έτη γίνονται πολλές έρευνες ώστε να διευκρινιστεί ο μηχανισμός
πρόκλησης αυτών των κεφαλαλγιών.
Τύποι πρωτοπαθών κεφαλαλγιών
Γενικά διακρίνονται τρεις τύποι πρωτοπαθών κεφαλαλγιών , αλλά μπορεί να
υπάρχουν και αλληλοεπικαλύψεις (ένας πονοκέφαλος δηλαδή να έχει στοιχεία
και των τριών μορφών).
Κεφαλαλγία τάσης

Προσβάλλει το ίδιο άνδρες και γυναίκες
Αμβλύς , συνήθως ήπιος , αλλά επιμένων πόνος στον αυχένα , στο
λαιμό , στο μέτωπο , αλλά και στο δέρμα του κρανίου. Αίσθημα βάρους
, με κατανομή που μοιάζει με καπέλο.

.

Πίνακας1 Σημεία Κινδύνου στον
πονοκέφαλο
Διαταραχές ύπνου και διαταραχές
μνήμης
Ναυτία , έμετοι , δυσαρθρία ,
φωτοφοβία, νευρολογικά σημεία
Πυρετός, φαρυγγίτις, πνευμονία
πριν την έναρξη
Αυχενική δυσκαμψία ,
ευερεθιστότητα στα παιδιά
Κεφαλαλγία μετά από άσκηση ,
sex , βήχα , ψυχικό stress
Αιφνίδια εισβολή νέου πόνου ιδία
σε άτομα άνω των 50 ετών

Πίνακας 2.Παθήσεις που
προκαλούν κεφαλαλγία
Εγκεφαλικά επεισόδια
Μηνιγγίτιδα-εγκεφαλίιδα
Όγκοι εγκεφάλου
Παρραρινοκολπίτιδες

Ημικρανία
H ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Είναι μία πολύ συχνή
νευρολογική νόσος , που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του
ασθενή , την επαγγελματική , αλλά και την οικονομική του κατάσταση και να
οδηγήσει σε πραγματική αναπηρία σε σοβαρές περιπτώσεις.

Οξύ γλαύκωμα
Ανευρύσματα σε αγγεία του
εγκεφάλου
Μετατραυματικές κεφαλαλγίες
Κροταφική αρτηρίτιδα
Φάρμακα -αλκοόλ

Ημικρανία

Οι άνδρες προσβάλλονται πιο συχνά .• • • • • Ο πόνος είναι σοβαρός και προκαλεί ανικανότητα Οι γυναίκες προσβάλλονται σε τριπλάσια συχνότητα από τους άνδρες Αρχίζει κατά την εφηβεία και σπανιότερα μετά τα 40 Ο πόνος είναι σφύζων . Μπορεί να διαγνωσθεί ως ιγμορίτις ή επιπεφυκίτις κατά λάθος. συνήθως πιάνει το ένα ημιμόριο της κεφαλής . Μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλα διαστήματα ελεύθερα από κεφαλαλγία. Σχετίζεται με τις καιρικές αλλαγές και μερικές φορές παρουσιάζει περιοδικότητα. Συνήθως διαρκεί κάπου 60 λεπτά. Αθροιστική κεφαλαλγία • • • • • • Σταθερός . Πώς να αντιμετωπίσουμε την κεφαλαλγία Κεφαλαλγίες τάσης Πρώτα. λάμψεις ) και σπανιότερα μπορεί να μουδιάσει ή και να παραλύσει το ένα χέρι και πόδι (ημικρανιακή ημιπληγία). τεχνικές . όπως και οι καπνιστές και οι πότες. κρύα ή ζεστά επιθέματα. και κουραστικός πόνος γύρω από το ένα μάτι . μπορεί να συνοδεύεται από οπτικές διαταραχές ( ο πάσχων μπορεί να βλέπει φώτα . αλλά και υπερευαισθησία στο φως (φωτοφοβία). τάση για έμετο . Συνοδεύεται από ναυτία .Έχει την τάση να εμφανίζεται την ίδια ώρα κάθε μέρα για μερικές εβδομάδες (αθροιστικά). αλλά και μέσα σε αυτό. ισχυρός . δοκιμάζουμε τοπικό massage. Προκαλεί δακρύρροια και ερυθρότητα στο μάτι και ρινική καταρροή (από το σύστοιχο ρουθούνι).

πιθανόν θα συστήσει κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις και θα συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα. Μερικοί σταματούν την κεφαλαλγία με το να κοιμηθούν σε ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο .χ b-blockers όπως προπανολόλη). ιδιαίτερα αν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να αποτελεί και φαρμακευτική αντίδραση (παρενέργεια). αλλά και η συσχέτιση με γεγονότα που τα προκαλούν (headache diary) είναι χρήσιμη .χαλάρωσης ή ένα ζεστό ντους. της διάρκειας του πόνου . Ο επαρκής ύπνος αλλά και η σωματική άσκηση δρουν αποτρεπτκά στην εμφάνιση νέων κρίσεων. Σε σοβαρές περιπτώσεις θα δοθούν και φάρμακα που δρουν προστατευτικά στην ημικρανία ( π. Ειδικά για την ημικρανία Τις πιο πολές φορές καταλαβαίνουμε πότε έρχεται και αρχίζουμε την θεραπεία αμέσως. . Κεφαλαλγία στα παιδιά Η κεφαλαλγία είναι συχνή στη σχολική ηλικία και συνήθως δεν αντικατοπτρίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν μία μικρή δόση παρακεταμόλης μπορεί να βοηθήσει. Ιατρική βοήθεια-Πότε τη ζητάμε Αν η αυτοβοήθεια δεν αποδώσει σε 1 με 2 ημέρες πρέπει να επισκεφτούμε ειδικό. Πολλές φορές σχετίζεται με ιογενείς λοιμώξεις. την οικογένεια . προβλήματα με το σχολείο. Αν τα επεισόδια είναι σχετικά συχνά χρειαζόμαστε ιατρική συμβουλή. τους φίλους κλπ. ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη στις δόσεις που συστήνονται. Για επαναλαμβανόμενες κεφαλαλγίες • • • Η καταγραφή των επεισοδίων . θα προβεί σε κλινική εξέταση . Στα παιδιά οι κρίσεις συνοδεύονται από ναυτία και έμετο αλλά και τάση υπνηλίας. αλλά νομίζω έξω από την ελλληνική ιδιοσυγκρασία. Η ημικρανία δεν είναι άγνωστη στην παιδική ηλικία . Αυτή η κίνηση είναι η καλύτερη για την αποτροπή του επεισοδίου όσο είναι νωρίς. Ο γιατρός θα πάρει ιστορικό . ¨Ενας πονοκέφαλος μπορεί να σημαίνει ψυχική ένταση . Χρησιμοποιούμε ασπιρίνη . Αποφεύγουμε ότι έχουμε παρατηρήσει ότι μας προκαλεί πονοκέφαλο και προσπαθούμε να αλλάξουμε συνήθειες αλλά και τρόπο ζωής αν αυτός έχει κάποια σχέση με την κεφαλαλγία. ενώ άλλοι με το να πιουν καφέ ή cola.

Η βιβλιογραφία για το παρόν είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο . • Κάπνισμα. συνήθειες και καταστάσεις που σχετίζονται με έναρξη πονοκεφάλου είναι πολλές. πονόδοντο ή μέση ωτίτιδα τότε πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή. μολυσμένος αέρας. • Mπανάνες. (Ο πονοκέφαλος μετά τον οργασμό συνήθως είναι αθώος . • Ανωμαλίες στην όραση . φυστικοβούτυρο. Εμμηνόπαυση. • Δυνατά φώτα . πολύωρα ταξίδια. Προδιαθεσικοί παράγοντες-Αποφυγή Τροφές . • Η αρτηριακή υπέρταση αντίθετα με ότι πιστεύεται δεν προκαλεί συνήθως κεφαλαλγία . • Φυσική και σεξουαλική δραστηριότητα. ορισμένα εσπεριδοειδή όπως τα κίτρα. • Αλλαγή στις ώρες ύπνου και φαγητού. έντονα αρώματα . ισχυρός θόρυβος . αλλά αν είναι έντονος και επιμένει μπορεί να σημαίνει υπαρραχνοειδής αιμορραγία). λιπαρά τυριά. • Αλλαγές της ώρας . Ενδεικτικά: • Aλκοόλ και ιδίως το κόκκινο κρασί. Θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα. • Stress και κόπωση. κακή εφαρμογή γυαλιών. καφές.Αν ο πονοκέφαλος έρθει μετά από φαρυγγοαμυγδαλίτιδα . • Ορμονικές αλλαγές. σοκολάτα. παρά μόνο όταν είναι εκσεσημασμένη και κακοήθης και οδηγεί σε επεισόδιο υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας. προσθετικά τροφίμων και βελτιωτικά γεύσης .