12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT:Barisan pertama: Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki .

keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T : "Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat". Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka". Barisan ke-2: Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah "mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk." Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu. Barisan ke-3: Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking "mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan. Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka Barisan ke-4: Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut "Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal. Barisan ke-5:

M ereka adalah orang yg melakukan zina. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka. Barisan ke-7: Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran. Barisan ke-6: Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu. takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah.bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran . Barisan ke-8: Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik.melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka". Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita. Tempat mereka juga adalah di neraka. sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar "Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka.kepala kebawah & kaki ke atas. Barisan ke-9: Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru. Barisan ke-11: Diiringi dari kubur dlm keadaan buta.gigi panjang seperti tanduk lembu jantan. Barisan ke-10: Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta.

a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. ia boleh menjadi kenyang. Sesiapa membaca surah Yassin. Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga. iaitu: 1.nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali. Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan. 5. 7. 12. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia.w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan". Sabda Rasulullah s. 8.a. turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat .T" BACALAH YASSIN RASULULLAH s. "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari. kasih sayang & keredhaan Allah S. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.yg menjijikkan. terhindar daripada penyakitnya. 11. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh. Barisan ke-12: Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka. Jika terpenjara akan dibebaskan. 2. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.W.a. 4. Jika dibacakan kepada orang yang sakit. Jika musafir membacanya. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin. Jika orang yang dahaga membacanya. Allah meringankan siksanya. 6. Rasulullah s. Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya. beroleh keampunan.w lagi. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian. akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya. hilang rasa hausnya. 10. 9. memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat. 3.

Rasulullah s."Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini". dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. 14.a. Siapakah orang yang sibuk ? Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat. menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".s Siapakah orang yang manis senyumannya? Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun. 13. dia adalah orang-orang yang munafik." Lalu sambil berkata. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah.Maut. Siapakah orang yang miskin? Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk . Siapakah orang yang rugi? Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan. sambil mengukir senyuman. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini.numpukkan harta. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain. . Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil. Untuk renungan semua. Siapakah orang yang kaya? Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah org yg KEDEKUT ? Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja.Siapakah orang yang paling cantik? Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. malah dia tidak akan menyampaikan pula pada org lain. Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang. Siapakah orang yang mempunyai akal? Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.. . Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya. Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful