PENGENALAN

• • Sejarah terawal yang direkodkan di Sabah ketika tamadun bermula adalah pada abad ke-15 ketika era Kesultanan Brunei. Sebelum ini, penduduk awal hidup dalam masyarakat yang berpuak dan puak-puak ini terus wujud sehingga abad ke-19. Kini, Ppenduduk Sabah terdiri daripada pelbagai kaum dengan latar belakang dan kebudayaan masingmasing. Penduduk aslinya atau lebih dikenali sebagai bumiputera, terdiri daripada sekurang-kurangnya 30 kumpulan dengan menggunakan lebih dari 50 bahasa dan tidak kurang dari 90 dialek.


KELOMPOK ETNIK DI NEGERI SABAH 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) 15) 16) Kadazandusun Bajau Melayu Brunei Murut Orang Sungai Iranun Bonggi Kwijau Paitan Lun Bawang Lundayeh Kedayan Suluk Binadan Bisaya Kokos 17) 18) 19) 20) 21) 22) 23) 24) 25) 26) 27) 28) 29) Rumanau Lotud Minokok Tidung Rungus Kagayan Tatana Tagas Ubian Kimaragang Bajau Laut Ida'an Inokang .

6. Walau bagaimanapun ada di antara mereka menggunakan nama suku mereka sendiri seperti Lotud. majoriti daripada mereka adalah Kristian dan terdapat juga sebahagian yang beragama Islam. Dari segi kepercayaan beragama. Rungus. 2. ianya merupakan koleksi kelompok etnik yang bertutur dalam bahasa dan dialek yang hampir sama. Kebanyakan di antara mereka bekerja sebagai petani tradisional. Selain itu suku ini juga menetap di beberapa tempat di kawasan pedalaman Sabah seperti Ranau. Meskipun demikian masih terdapat juga kelompok individu yang masih mengamalkan kepercayaan animisme seperti Pagan. 4. Dalam etik Kadazandusun sendiri terdapat sekurang-kurangnya 10 bahasa yang mempunyai lebih dari 30 jenis dialek. Orang Sungai (River People). Suku Kadazandusun biasanya ditemui di Bahagian Pantai Barat Sabah dari Kudat sehinggalah ke sempadan Sarawak. Tambanuo dan banyak lagi. 3.KADAZANDUSUN 1. Manakala yang lain terutama sekali di kawasan Penampang dan juga Papar menggunakan Kadazan untuk menggelar diri mereka. 7. Secara umumnya. Kadazandusun merupakan etnik utama yang terbesar di negeri Sabah. Terdapat sesetengah masyarakat Kadazandusun lebih gemar dipanggil sebagai Dusun. . Kuijau. Tambunan dan Keningau. 5.

.

Κunak. Lahad Datu. • • • . Tuaran.Panglima Dilaut. Semporna dan Tawau.Pelaut dan Pelayar Terunggul. Mereka juga mendapat gelaran istimewa dan unik seperti “sea gypsies. mereka pakar dalam pembuatan pedang Samurai yang dipercayai di perturunkan oleh tentera Jepun suatu ketika dahulu kepada kaum Bajau Samah dan Irranun di Kota Belud. Mereka bekerja sebagai petani dan nelayan di persisiran pantai barat di samping menunggang kuda dan Bajau di Pantai Timur Ѕabah sebagai nelayan dan penyelam yang mahir. pakaian tradisi.BAJAU • • BAJAU adalah terbahagi kepada dua kumpulan yang telah menetap di Pantai Barat dan Timur Sabah sejak beberapa ratus tahun yang lama dan diiktiraf sebagai penduduk asli dan antara bumiputera terbesar di negeri Ѕabah dan sekitarnya. Masyarakat Bajau Samah Pantai Barat banyak yang terlibat dengan pertanian sawah padi manakala masyarakat Bajau Semporna terkenal dengan kegiatan penangkapan hasil laut. Orang Bajau boleh dibahagikan kepada Orang Bajau Samah Pantai Barat yang menetap di sekitar Putatan. Pedang Samurai daripada Kota Belud amat tinggi kualitinya dan senang diperolehi.pemakanan adat resam dan budaya hidup adalah sangat-sangat berbeza. Ѕandakan.” Selain itu. Manakala Orang Bajau Pantai Τimur pula menetap di sekitar Κudat.Kota Marudu Kota Belud dan Papar. Dari segi pertuturan.

.

Kedua-duanya seperti adik beradik.MELAYU BRUNEI • Orang Melayu Brunei adalah kumpulan etnik asli yang menetap di seluruh Brunei dan di pantai barat Sabah dan juga Sarawak. Sesetengah dari mereka telah merantau ke banyak tempat di Kepulauan Melayu. Labuan dan Miri adalah berketurunan Brunei. Ini diperkukuhkan lagi dengan perkahwinan campur di antara Orang Melayu Brunei dan Kedayan. • • • . Kebanyakan daripada mereka mengamalkan agama Islam Sunah. Hampir separuh daripada penduduk Melayu di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak) adalah milik etnik Brunei dan hampir seluruh penduduk Melayu di Kota Kinabalu. Hubungan Orang Melayu Brunei dan Kedayan sentiasa erat.

.

Bookan. • Tempat tinggal mereka termasuk Tenom. Paluan. . Tidung. • Kaum Murut mempunyai bahasa tersendiri yang berbeza dengan suku kaum Murut yang lain seperti Lun Bawang/Lun Dayeh. Sembakung. Timugon. Kemabong. rotan dan madu lebah). • Kaum Murut terbahagi kepada Murut Tahol atau Tagal. pemburu dan penangkap ikan sungai. Kebanyakan mereka adalah petani berpindah. Kalabakan. Suku kaum Murut adalah suku kaum ketiga terbesar di Sabah.MURUT • Kaum Murut menetap di pedalaman dan kawasan tenggara Sabah serta wilayah perbatasan antara Kalimantan dan Sarawak.000 orang. Ini disebabkan faktor geografi sebagai penghalang dalam komunikasi bahasa mereka. Mereka tinggal di dalam rumah panjang dan hidup harmoni dalam keluarga besar. Mereka juga mejalankan pemungutan hasil hutan(damar.9% daripada penduduk di Sabah iaitu lebih kurang 50. Murut Serundung dan Murut Lundayeh. Dimana kaum Murut mewakili sebanyak 2. Pensiangan dan Keningau.

Ia di sambut selepas mereka menuai padi. • Suku kaum Murut pakar dalam membuat perahu dan menurunkan kepakaran mereka kepada generasi seterusnya. . • Kaum Murut juga menyambut perayaan seperti Hari Raya dan Pesta Kalimaran dan lain-lain. kaum Murut tinggal di rumah panjang yang berhampiran dengan kawasan sungai atau membuat penempatan sepanjang sungai. • Kaum Murut ini masih lagi mengamalkan adat istiadat yang diamalkan oleh nenek moyang mereka sebagai adat turun temurun yang mempunyai nilai estetika tinggi dalam kehidupan.• Secara uniknya. Selain itu kaum Murut pakar dalam berburu dan masih mengamalkan tradisi bertatu seperti kaum Iban di Sarawak tetapi tradisi ini semakin kurang di lakukan oleh generasi muda suku kaum ini. Mereka tinggal di dalam rumah panjang yang menempatkan 10 hingga 20 keluarga. Pesta Kalimaran ialah pesta sama seperti kaum kadazan-Dusun yang menyambut pesta Kaamatan.

.

Paitan. . Mereka kini digolongkan ke dalam kelompok suku kaum KadazanDusun disebabkan mereka berkongsi adat resam dan bahasa yang hampir serupa. di mana bahasa-bahasanya juga berbeza mengikut daerah masingmasing. Bukit Garam. Pamol. iaitu di kawasan Sukau. •Kebanyakan Orang Sungai menganut agama Islam. dan Pitas • Terdapat pelbagai pecahan suku bagi bangsa Sungai itu sendiri. Sapi-Nangoh. Beluran. dan Kota Marudu. Pinangah. Telupid. tetapi terdapat sebahagian daripada mereka yang beragama Kristian dan animisme. Tongod. •Orang Sungai kebanyakannya menetap di daerah Kinabatangan.ORANG SUNGAI •Orang Sungai merupakan salah satu dari suku kaum asli di Sabah.

Jika dilihat daripada segi kehidupan sosial. Kedatangan Islam dalam kaum Bisaya adalah melalui hubungan dagang dengan pedagang dari tanah Arab. • . sedikit sebanyak pengaruh Arab memainkan peranan dalam urusan mereka sehari-harian.BISAYA • Bisaya dikatakan di antara yang pertama menerima Islam pada awal kurun ke-13.

Lahad Datu. Semporna. Kaum Suluk ini juga mempunyai budayanya yang unik dan tersendiri.SULUK • Sulu berasal daripada Kepulauan Sulu dan Borneo (Sabah) sejak zaman Kesultanan Sulu lagi.T uaran dan Telipok . Sandakan. Pusat petempatan bagi orang Suluk adalah terletak di daerah Kudat. Kota Kinabalu. Menggatal. . Agama rasmi yang dianuti adalah agama Islam. Kaum Suluk ini menggunakan bahasa Tausug sebagai bahasa pertuturan.

. Terdapat juga ramai suku kaum Tidung di beberapa kawasan di Sandakan seperti di Beluran. Tidung Merotai dan Tidung Kalabakan. Antara suku kaum Melayu Tidung begitu dikenali di Tawau ialah Tidung Apas. Tidung Membalua. Tidung Indrasabah.TIDUNG • Suku kaum Tidung adalah suku kaum rumpun Melayu yang banyak terdapat di bahagian tenggara Sabah iaitu sekitar daerah Tawau dan Sebatik.

TAMAT .