Chestionarul de anxietate Cattel

1. Generalitati
R.B. Cattel - nascut in Anglia in 1905; Anxietatea este: 1. o stare permanenta de tensiune psihica, iritabilitate, lipsa de incredere in propria persoana, rezerve in asumarea riscurilor; 2. o emotie penibila de asteptare, o teama fara obiect, care se produce in asteptarea unui eveniment.

2. Chestionarul de anxietate Cattel
- cuprinde un nr de 40 de itemi organizati dupa 1. factorii primari componenti si 2.caracterul manifest sau interiorizat. - primii 20 de itemi se refera la manifestari indirecte, voalate alte anxietatii; - ultimii 20 de itemi se refera la expresia anxietatii la nivelul comportamentului. - raportul intre A si B (cele doua jumatati) este un indice pentru gradul de mascare sau exprimare in comportamentul observabil al anxietatii. - Cattel a utilizat doua corectii importante ale notei generale de anxietate: 1. sexul si 2. varsta. - pentru Cattel, factorul anxietate este secundar si reprezinta o combinatie a 5 factori. - modul de organizare ale celor 2 jumatati este similar.

. necesitati nesatisfacute de orice tip. Q3 .teama de o situatie.reprezinta gradul cu care participa lipsa de securitate sociala la cresterea anxietatii. . Q3 si Q4 sunt cele mai direct legate de influenta mediului iar C este legata de contributia ereditara.reprezinta capacitatea de 1.reprezinta sentimentul lipsei de demnitate personala.culpabilizare anxioasa depresiva (6 itemi .nivelul acestei componente se manifesta in inclinarea catre emotivitate.reprezinta o anxietate combinata cu autoacuzare cauzata de presiunile Supraeului. standardelor sociale aprobate.Q3 arata gradul in care s-a legat anxietatea cu structurile caracteriale si cu obisnuintele social acceptate.4 in total) . nevoia de consideratie. O nota standard intre 0 si 1 este semnificativa pentru lipsa de motivatie generala sau pentru starea de apatie.3. 2.Emotivitatea (3 itemi . de a o exprima intr-un mod adaptat si realist.Q3. unui sentiment de sine acceptat constient si 2. C.insecuritate . Factorii chestionarului .tendinta paranoica (2 itemi .10 in total) . 5. tensiune. .reprezinta gradul de motivatie in integrarea comportamentului in jurul 1.8 in total): . Q4 . sentiment de autoculpabilizare.6 in total) . L . Q4 1.absenta unei asemenea integrari este una din cauzele majore ale anxietatii. O.o tensiunea anxioasa poate conduce la la regres psihic si impidicarea cresterii normale a fortei Eul-ui.Forta eului . . a controla imediat tensiunea si 2. 3.12 in total) .tensiunea ergica (5 itemi . L. .de aceasta componenta sunt legata excitarea apetitului sexual.presupune impulsuri activate sau provocate. nervozitate. . iritabilitate. C . 4.Eul social ideal (4 itemi . O . .

win2pdf. The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only. This page will not be added after purchasing Win2PDF.This document was created with Win2PDF available at http://www.com. .