FONTECAL CALDAIE: MICROCENTRALA MURALA – TIP DIGIT E,EF si ER

MANUAL DE INSTRUCTIUNI
INSTALAREA SI EXPLOATAREA MICROCENTRALELOR PE GAZ CU ARDERE MODULATA CONTINUA, CU MICROPROCESOARE PENTRU COMANDA INCALZIRII SI PREPARARII INSTANTANEE DE APA CALDA SANITARA

Cuprins: 1. INFORMATII GENERALE 2. RECOMANDARI 3. INSTALARE 4. UTILIZARE, FUNCTIONARE SI INTRETINERE 5. DATE TEHNICE

1

1. INFORMATII GENERALE
Va multumim pentru alegerea produselor noastre si va invitam sa cititi si sa pastrati cu atentie prezentul manual de instructiuni pentru a putea obtine intotdeauna o buna functionare a microcentralei. Pe interiorul capacului care acopera panoul de comanda al microcentralei exista o placuta de timbru cu numele aparatului, seria, modelul, numarul matricol si datele tehnice ale aparatului. Simbolurile inscrise dupa denumirea comerciala reprezinta principalele caracteristici ale microcentralei Dv. pe gaz cu ardere modulata continua, cu microprocesor. Model: DIGIT E incalzire si preparare instantanee de apa calda menajera, cu modulare electronica; putere termica utila 20000 kcal/h; tiraj natural, aprindere instantanee electronica, camera de ardere deschisa (B11BS – EN297). DIGIT EF incalzire si productie instantanee de apa calda menajera; cu modulare electronica; putere termica utila 20000 kcal/h; tiraj fortat, aprindere instantanee electronica, camera de ardere deschisa (B121 UNI9893). DIGIT ER incalzire si productie instantanee de apa calda menajera; cu modulare electronica; putere termica utila 24000 kcal/h; tiraj fortat, aprindere instantanee electronica, camera de ardere deschisa (C12, C32, C42, C52 – EN483).

2. AVERTISMENTE
Prezentul manual face parte din dotarea aparatului si va fi pastrat impreuna cu acesta pentru a permite o exploatare si intretinere corecta de catre cine utilizeaza aparatul. Desfaceti ambalajul de carton fara a rasturna aparatul. Aveti grija sa mentineti aparatul in pozitie verticala sprijinit in continuare pe invelisul inferior de polistiren, nu asezati niciodata microcentrala direct pe podea. Dupa ce ati desfacut ambalajul, asigurati-va de integritatea aparatului, in cazul in care exista probleme, anuntati imediat furnizorul. Pentru o functionare corecta si in deplina siguranta instalatia trebuie exploatata fie conform normelor si legilor in vigoare, fie conform instructiunilor date de producator apeland mereu numai la personalul tehnic calificat, in conformitate cu normele legale in vigoare si cu instructiunile producatorului. Aparatul trebuie sa fi instalat in locuri adaptate si cuplat la instalatii in conformitate cu legislatia in vigoare. Constructorul isi declina orice responsabilitate in cazul daunelor cauzate de erori de instalare, exploatare si intretinere a aparatului. In cazul unei functionari defectuoase, inchideti aparatul imediat si chemati Societatea de Service mentionata pe certificatul de garantie. ATENTIE. Operatia de PRIMA PUNERE IN FUNCTIUNE va fi efectuata numai de personalul autorizat al societatii de service agreata de CALOR si in 8 zile de la instalarea aparatului. La punerea in functiune delegatul societatii de service va completa certificatul de garantie si va elibera o copie spre pastrare; numai astfel incepe perioada de garantie. Cititi cu atentie conditiile indicate pe talonul de garantie. Service-ul in garantie este asigurat numai dupa ce s-a prezentat talonul de garantie validat la punerea in functiune. ATENTIE. Sunt obligatorii operatiile de intretinere si acestea se vor efectua cel putin o data pe an. Adresati-va personalului societatii de service agreata de CALOR si in conformitate cu normele in vigoare. In urmatoarele capitole al prezentului manual vor fi prezentate importante avertismente ulterioare.

2

UMIDITATE. ATENTIE. in cazul instalarii in exterior microcentrala trebuie sa fie ferita de VANT. lasati un spatiu de cel putin 35 cm. in orice caz. Evitati instalarea microcentralei in locuri cu praf sau cu un grad ridicat de umiditate.3. DIMENSIUNI DE GABARIT. RACORD COMBUSTIBIL-GAZ ½” 4. permanent ventilate. SPATII MINIME DE MONTAJ. CABLURI ELECTRICE 5. RACORD TUR INSTALATIE ¾” 7. RACORDURI: 1. se va lasa un spatiu de cel putin 40 cm in plan vertical intre microcentrala si tavan (sau orice alt obstacol fix). RACORD APA CALDA SANITARA ½” 2. Partea superioara a aparatului nu trebuie sa fie usor accesibila cu mainile. animalelor. RACORD DESCARCARE PRIN SUPAPA DE SIGURANTA 3. INSTALARE ATENTIE. POZITIE RACORDURI HIDRAULICE. PLOAIE. RACORDURI PENTRU ASPIRATIE AER SI EVACUARE GAZE ARSE. NUMAI DE CATRE PERSONAL AUTORIZAT. Pentru a facilita exploatarea si intretinerea. Cu exceptia microcentralei proiectate special pentru instalarea in exterior. 3. AMPLASAREA MICROCENTRALEI Microcentralele de interior. FIGURA 1.1. sau orice altceva care ar putea dauna aparatului. care nu sunt cu camera inchisa pot fi instalate numai in spatii permise de normele in vigoare si. PRAF. care sa cunoasca aparatul. RACORD RETUR INSTALATIE ¾” ⇓ ASPIRATIE AER Ø 100-60 E Ø 60 a 450 450 450 b 75 75 75 c 55 55 55 d 350 350 350 e 160 f 225 195 195 EVACUARE GAZE ARSE Ø60 g h Ø 230 850 130 270 850 60 270 850 100-60 / 60+60 XE X EF X ER 3 . care a citit manualul si care sa respecte normele in vigoare (nationale si locale) in zona de instalare. RACORD APA RECE SANITARA ½ ” 6. GER. Interzis accesul persoanelor straine. DEMONTAREA CARCASEI EXTERIOARE. Instalarea trebuie sa fie realizata. Aparatul va fi instalat pe perete rezistent cu ajutorul celor doua dibluri din dotarea aparatului. copiilor.

) Transformarea aparatului pentru un alt tip de combustibil se realizeaza prin schimbarea prealabila a duzelor si un reglaj ulterior a presiunii maxime si minime a electroventilului de gaz. In acest scop introduceti un robinet reductor de presiune pe conducta de apa rece a microcentralei. Presiunea apei in reteaua hidraulica pe returul microcentralei trebuie sa fie controlata si mentinuta sub limita indicata pe placuta de timbru a microcentralei. trebuie utilizat sablonul de carton livrat odata cu aparatul. de exemplu la schimbarea unei microcentrale vechi. acolo unde nu reusiti sa deserviti la fel toate radiatoarele este posibil sa se imbunatateasca circulatia apei introducand o electropompa de circulatie mai mare.L. Poate fi vorba despre gaz natural (metan) si G. Pentru a stabili pozitia corecta a diblurilor de sustinere si a conductelor sprijinite pe perete. La instalatii cu o singura conducta. sa aiba un debit minim de 4 kg/h si presiunea de iesire sa fie reglata la 37 mbar (370 mm c. secventa conductelor (vedere dinspre perete) RACORDURI NORMALE. Electropompa de circulatie pe treapta III trebuie aleasa in functie de marimea instalatiei. In figura 2. varianta aparatului cu “RACORDURI HIDRAULICE UNIVERSALE”. VerificatI concordanta intre tipul de combustibil disponibil in instalatie si cel inscris pe placuta de timbru a aparatului. Conductele de alimentare cu gaz combustibil cat si organele de manipulare trebuie sa fie etansate perfect si sa aiba sectiuni corespunzatoare aparatului.P. sunt reprezentate curbele inaltime de pompare-debit pentru instalatia de incalzire.P. DIAGRAMA INALTIME DE POMPARE. conductele trebuie sa iasa din perete. la cerere. Atunci cand instalatiile sunt deja realizate. prezentam in Figura 1. La cerere se livreaza sablonul metalic cu robinete de sectionare.3. foarte mari sau cu mari pierderi de sarcina. Aparatul este reglat din fabricatie pentru tipul de combustibil inscris pe placuta de timbru amplasata pe partea interioara a carcasei aparatului.a. FIGURA 2.DEBIT DISPONIBIL PENTRU INSTALATIA DE INCALZIRE GRAFIC 4 . asigurati-va ca reductorul de presiune pentru a doua treapta de pe circuitul rezervor-cazan. ea este caracterizata de racorduri hidraulice pozitionate departe de perete care usureaza efectuarea racordurilor.2 INSTALATII HIDRAULICE SI INSTALATII DE COMBUSTIBIL. realizabile cu tuburi flexibile sau cu tuburi rigide di cupru indoite corespunzator.L (propan + butan) la care se indica debitul nominal cu care se dimensioneaza conductele. Pentru instalatiile hidraulice la modelele noi. este furnizata. Acesta operatie trebuie efectuata exclusiv de personalul calificat: al societatii service agreate de CALOR. In cazul alimentarii cu G. La 8 zile de la data punerii in functiune este obligatoriu sa chemati personalul societatii service pentru a verifica corecta functionare a aparatului si a valida conditiile de garantie.

este necesara introducerea unei clapete de tip by-pass (vezi Accesorii). este amplasat pe carcasa aparatului dar in mod normal este mentinut rece de aerul aspirat prin gurile laterale de pe carcasa realizat prin tirajul natural al cosului. 4. vor trece cel putin 120 secunde. Proba de functionare a dispozitivului de siguranta gaze arse. deci porniti aparatul la putere maxima cel putin 30 minute asigurandu-va ca incaperea in care este instalata microcentrala este mentinuta la o temperatura de circa 20°C. Inainte de efectuarea racordurile hidraulice (incalzire. 5 . – manusi izolante cu care sa decuplati canalele de gaze arse de la cos 2. Daca se mentine cauza care a produs tirajul necorespunzator. Daca microcentrala nu reuseste sa moduleze puterea intrerupeti incalzirea si repetati proba. golire vana de siguranta si combustibil). dupa acest timp. reglati pe maxim termostatul de incalzire. cazanul isi reia functionare. poate deteriora obiecte si structuri din interiorul si exteriorul spatiului de instalare. Durata opririi depinde de conditiile ambientale si in mod normal dureaza cel putin zece minute. si supuneti instalatiile probelor pentru a va asigura de etenseitatea sa. circuit apa calda menajera. Aceasta proba se poate dovedi periculoasa daca microcentrala nu a fost instalata in conformitate cu legile in vigoare. se impune golirea completa a instalatiei. simte existenta unei situatii anormale si intervine oprind temporar microcentrala. Este dotata cu dispozitiv de siguranta gaze arse. 1. Grupul poate functiona si cu antigel cu ajutorul crono-termostatului de ambianta. ATENTIE. 3. Pentru intretinerea dispozitivului de siguranta gaze arse se recomanda utilizarea pieselor de schimb originale puse la dispozitie de producator prin reteaua societatii service Calor. Decuplati tronsonul conductei de evacuare gaze arse amplasat deasupra microcentralei si imediat dupa aceea astupati cu o tabla iesirea gazelor arse din aparat. In zonele geografice in care se inregistreaza scaderi mari de temperatura adaugati o cantitate corespunzatoare de antigel specific in apa instalatiei de incalzire. Din clipa in care s-a astupat complet cosul pana cand microcentrala se opreste datorita dispozitivului de siguranta gaze arse. In cazul unui tiraj redus sau inexistent al dispozitivului. In cazul instalarii robinetelor termostatice la toate radiatoarele sau a unor vane de izolare totala a circulatiei apei. In cazul unor perioade foarte lungi in care aparatul nu este utilizat. Acest dispozitiv de tip termic. ATENTIE. In cazul in care dispozitivul de siguranta gaze arse determina oprirea repetata a cazanului si este obligatoriu solutionarea si eliminarea definitiva a acestei probleme.Vasul de expansiune din dotarea microcentralei permite functionarea corecta pana la o capacitate a instalatiei de incalzire de circa 140 litri. numit termostat de gaze arse. se vor adopta solutii adecvate. 3. Pentru instalatii mai mari sau cu desfasurare pe verticala mai mare. incalziindu-se. procurati-va: – o tabla plana care poate sa inchida complet sectiunea de iesire a gazelor arse.3 ASPIRATIE AER SI EVACUARE GAZE DE ARDERE Model E Microcentrala este clasificata ca fiind de tip B11BS EN297. Este interzisa scoaterea din functiune a dispozitivului de siguranta pentru gaze arse. Microcentrala nu este dotata din fabricatie cu o vana automata de by-pass intre tur si retur. a microcentralei. cazanul se va opri din nou. scoateti dopurile de protectie de la conductele de retinere apa existente. consumand din abundenta apa calda menajera. ATENTIE. ATENTIE. care opreste arzatorul in cazul in care exista dificulatati momentane sau permanente de evacuare a gazelor arse prin cos. Scoaterea din functiune a acestui dispozitiv poate avea efecte dezastruoase: poate pune in pericol viata persoanelor si a animalelor aflate in interiorul sau exteriorul spatiului in care s-a instalat microcentrala. La sfarsitul fiecarei operatii de intretinere care implica direct sau indirect dispozitivul de siguranta pentru gaze arse este indispensabil sa se controleze functionarea corecta a dispozitivului. Ø 130 mm.

6 . Ø130 mm. Oprirea dureaza pana cand se restabileste debitul (gaze arse sau aer) evacuat. Este dotata cu un dispozitiv de siguranta pentru gaze arse. decuplandu-se percepe existenta unei situatii anormale. in conformitate cu legile in vigoare. 6. Este interzis sa scoateti din functiune sau sa dereglati dispozitivul de siguranta pentru gaze arse. Acest dispozitiv este sensibil la fluxul de aer sau de gaze arse evacuate de microcentrala. decuplandu-se. ATENTIE. Interventia asupra acestui dispozitiv poate avea efecte dezastruoase: poate pune in pericol viata persoanelor si a animalelor aflate in interiorul sau exteriorul spatiului in care s-a instalat microcentrala. Evacuarea gazelor arse. Pentru intretinerea dispozitivului de siguranta pentru gaze arse se recomanda utilizarea pieselor de schimb originale puse la dispozitie de producator prin reteaua societatii de Service agreate de CALOR. Model EF Microcentrala este clasificata ca fiind de tip B121 UNI9391. trebuie sa se realizeze in conformitate cu normele nationale in vigoare referitoare la microcentralele care nu sunt dotate cu ventilator pe circuitul de combustie (cu tiraj natural). asteptati ca aparatul sa reporneasca. care opreste arzatorul in cazul unor dificulatati momentane sau permanente in evacuarea a gazelor arse prin cos.5. suficient pentru a garanta o corecta functionare a arzatorului. poate deteriora obiecte si structuri din interiorul si exteriorul spatiului de instalare. intrerupe temporar functionarea aparatului. Dupa ce aparatul s-a oprit. ATENTIE. numit presostat gaze arse. Este obligatoriu sa se instaleze microcentrala in incaperi ventilate in permanenta. Dupa ce s-a incheiat verificarea aerisiti incaperea in care este amplasata microcentrala si curatati toate partile asupra carora a-ti intervent in prealabil. cu evacuarea complet astupata. Microcentrala aspira aerul pentru combustie necesar pentru functionarea sa din incaperea in care este instalat si din acest motiv trebuie instalate prize de aer. ATENTIE. In cazul unui tiraj absent sau redus al dispozitivului. Trebuie sa treaca cel putin 10 minute (600 secunde) pe timpul carora nu trebuie deschise ferestre sau usi nici sa se produca variatii ale temperaturii ambiente sau curenti de aer semnificativi.

ATENTIE. Este necesar sa fie instalate prize de aerisire prescrise de Normele in vigoare deoarece microcentrala aspira aerul din combustie. cu doua conducte individuale distincte. cu guri aflate in zone cu presiuni diferite (conditii de vant diferite). C12= sistem de aspiratie aer-evacuare gaze arse cu conducte orizontale individuale cu guri de aspiratie si evacuare foarte apropiate. din incaperea in care este instalata. C52= sistem de aspiratie aer-evacuare gaze arse. Este obligatoriu sa instalati aparatul in incaperi ventilate in permanenta. considerate in conditii de vant identice. Evacuarea gazelor arse trebuie sa se realizeze conform normelor tehnice nationale si locale in vigoare referitoare la aparatele dotate cu circuit de combustie (cu tiraj fortat). Pentru evacuarea gazelor arse direct in exterior lungimea maxima pentru conducta de diamtru traseu Ø60 mm (orizontal si ascendent) este de 6 metri. cu conducta verticala individuala. MODEL “ER”: PIERDEREA DE SARCINA TOTALA Rtot MAXIMA ADMISA IN CONDUCTE. cu guri de aspiratie si evacuare foarte apropiate totusi. necesar refunctionarii. In cazul in care dispozitivul de siguranta pentru gaze arse comanda opriri repetate ale aparatului. realizate prin racordarea a doua conducte colective distincte. FIGURA 3 a. C42= sisteme de aspiratie aer-evacuare gaze arse. este obligatoriu sa va straduiti sa eliminati radical problema si sa verificati din nou functionarea corecta a microcentralei. una pentru aer si alta pentru gaze arse. FARA VARIATIA SISTEMELOR DE ASPIRATIE A AERULUI DE ARDERE SI DE EVACUARE GAZE ARSE. Model ER. ATENTIE. considerate in conditii de vant identice. Traseul aerului pentru combustie Traseul gazelor arse 7 . fiecare cot la de 90° scurteaza cu 0.5 metri. C32= sistem de aspiratie aer-evacuare gaze arse. una pentru aer alta pentru gaze arse.

gaze arse. necesita doua lagaturi. Tub coaxial Dop Colier Tub dublu Colier Dop Diafragma Diafragma Clapeta Clapeta Microcentrala functioneaza cu tiraj fortat. MODEL “ER”: PIERDERE DE SARCINA R LA TRONSOANELE ELEMENTARE ALE CONDUCTEI. FIGURA 3 b. una pentru fluxul de aer comburant preluat 8 .R= Pierdere de sarcina la un traseu simplu de conducta Rtot= Pierdere de sarcina totala a intregului traseu de conducte aer. are camera de combustie etansa fata de spatiul in care este instalata microcentrala si din aceasta cauza. Modele ER.

in caz contrar trebuie sa cresteti diametrul conductelor si sa repetati verificarea pornind de la punctul 3.0 a 4. Microcentrala cu camera inchisa cu flux fortat: M. In ambele cazuri raman neutilizate un colier si un dop.P. se pot termina in conducte colective pentru microcentrale cu camera inchisa sau direct in exterior pe acoperis sau la perete. unul dintre cele 4 sisteme aer de ardere-gaze arse din Fig.3b. va trebui sa se monteze colierul de diametru mic pe aspiratia aerului pentru coaxial. Cele doua legaturi se pot ramifica de la microcentrala in orice directie si pot fi vecine sau chiar concentrice. 1) Selectati. se determina diafragma care este necesara si cum se regleaza clapeta. 2) Masurati traseul total ce trebuie acoperit de conductele de aer si de gaze arse.3a.0 a 4. 3.. diametru si lungime conducte). C32. Urmatoarele tabele rezuma in functie de sistemul de aer-gaze arse preselectat (coaxial sau dubla conducta dubla). Pentru a monta doua conducte separate. CONDUCTA DUBLA. pentru sistemul aer-gaze de ardere selectionat. Exista 4 diafragme insemnate cu 1. 4) Calculati pierderea de sarcina totala Rtot. 2 dopuri. insumand pierderile de sarcina “R” din toate conductele.0 da 2. una pentru aspiratia aerului si alta pentru evacaurea gazelor arse (Ø60 mm). Pentru a monta CONDUCTA COAXIALA trebuie sa se monteze dopul mic pe lacasul de aspiratie aer pentru un tronson cu doua conducte si colierul mare pe locasul de aspiratie aer pentru un tub coaxial. ER fino a 2. 3a). si alta pentru evacuarea gazelor arse. ALEGEREA CONDUCTELOR LA MODELELE “ER”. ER Rtot sistemi C12-C32 Rtot sistemi C42-C52 diaframma ø100per coassiale diaframma ø60 per doppio tubo regolazione serranda fino a 2. C42. in functie de tipul de microcentrala si de pierderea de sarcina totala “Rtot” a traseului aer-gaze de ardere. Clapeta este situata pe partea frontala a mantalei (nu este prezenta la MAX.0 a 3.0 a 5.) si din fabrica este pozitionata pe “-“ (sus). 6) Depasind faza de verificare de la punctul precedent trebuie stabilit daca este necesara montarea diafragmei si cum se va regla clapeta. pentru a efectua reglajul pe pozitia “+” (jos) ridicati parghia si rotiti-o in sens orar pana la pozitia “+”. 4.B. diafragma se monteaza intre colierul de aspiratie a aerului si carcasa.3a.0 fino a 1.0 “3” “4” da 2. aceasta datorita diafragmei de reglare a aspiratiei aerului si a unui robinet cu sertar reglabil.0 a 2.3a (C12.0 - MEDI ER fino a 2.0 fino a 1. Diafragmele se procura la cerere odata cu conductele.0 - MAX.0 a 4. atunci cand o permit legile in vigoare (Fig.0 da 2.0 da 1.0 a 5. Diafragma va fi montata pe gura de spiratie aer numai atunci cand conductele sunt prea scurte pentru a depasi pierderea de sarcina totala Rtot de 2.0 da 1. 5) Confruntati valoarea calculata a lui “Rtot” cu valoarea maxima admisa din fig.0 fino a 1. Aparatele cu camera inchisa au in dotare un numar de 2 coliere. pierderea de sarcina “R”.0 - 9 .0 da 1. C52).0.0 “1” “2” da 2. si 8 suruburi autofiletante pentru racordul intre cazane si conductele de aspiratie si evacuare gaze arse. Se pot totusi utiliza conducte cu diametru mai mare de conducte cu diametru mai mare.direct din exterior. conform legislatiei in vigoare. Valoarea calculata trebuie sa fie mai mica sau egala cu cea determinata din fig.0 a 5. asigurand colectarea si evacuarea condensului. 2. atat de aer cat si de fum.0 da 3. 3) Alegeti diametrul (sau diametrele) conductelor de aer si de gaze arse si cu ajutorul Fig. asa cum este indicat in figuri. aflati pentru fiecare tronson de conducta. Este posibil sa se obtina intotdeauna conditiile optime de radament (Directiva 92/42/CEE) la microcentrala cu camera etansa in toate situatiile prevazute (sistem aer-gaze arse.

1. Rb=0.2. Erorile in aceasta faza pot determina blocarea repetata a arzatorului. 10 . acolo unde nu sunt instalate garnituri corespunzatoare. 8x0m. Re=0. cu rezistenta Rd=0. 6) Conform tabelului nu trebuie montata nici o difragma deoarece Rtot este mai mare cu 2. Rg=0. Rc=0.64+0.5. este obligatorie etansarea atat a legaturilor microcentralei cu colier si cu dop. ATENTIE: la microcentrala de exterior.0.2. ATENTIE. Este interzisa folosirea instalatiilor hidraulice sau de gaz ca priza de impamintare pentru instalatiile electrice sau telefonice. In cutia cu cleme de legatura gasiti cele doua cleme 11-12. pentru gaze de ardere (e) cot la 90° + (f) 1. Este necesar sa verificati daca a fost realizata o buna legatura de impamantare la microcentrala. Legatura trebuie realizata la borna speciala amplasata pe panoul de comanda. Rf=1. 8=0.5m element drept. eliminati puntea de legatura si legati termostatul de ambianta (sau cronotermostatul). insa este necesara mutarea clapetei pe pozitia “+” Atentie: urmeaza un desen explicativ.2+0.1=2. Dupa ce ati scos mantaua.59 5) Rtot=2. Pentru cuplarea termostatului de ambianta TA (sau a cronotermostatului) este necesara desfacerea cutiei de legaturi situata in interiorul panoului de comanda al microcentralei. Sigilati cu silicon racordurile dintre cele doua conducte.5x0.2+0.2+0. si nici prin racordurile dintre tronsoanele dintre conducte.0. Fabricantul nu isi asuma nici o raspundere pentru daunele rezultate din nerespectarea acestei instructiuni.45+0.4 INSTALATIE ELECTRICA Este necesar sa verificati ca tensiunea electrica alternativa disponibila sa corespunda exact cu cea inscrisa pe placuta de timbru a aparatului (230Vac FN 50Hz). demontand capacul panoului de comanda.59 este bun pentru sistemul C52 deoarece este mai mic decat valoarea 4.8.2.8m element drept + (c) cot la 90°. Microcentrala X ER 1) Sistem aer-gaze de ardere preselectat: conducta dubla C52. pentru a impiedica patrunderea apei de ploaie in aparat. cat si a legaturilor colier-tub si tub-tub. ATENTIE: Asigurati-va in faza de instalare ca gazele de ardere sa nu poate fi reaspirate de aparat pe la terminale. 4) Rtot=0.EXEMPLU. Respectati politaritatea electrica de faza si nul si legatura de impamintare.8+0. (g) element anti-vant. 3) Se selecteaza Ø60mm pentru aer si Ø80mm pentru gaze de ardere.3=4. Efectuati legaturile electrice dupa ce ati decuplat aparatul de la reteaua de alimentare electrica. aveti acces la cutia de legaturi electrice. pentru conducte gaze de ardere Ø80 este necesara o reductie (d) 60-80. Microcentrala trebuie alimentata prin intermediul unui intrerupator omnipolar cu distanta de deschidere a contactelor de cel putin 3 mm. ATENTIE. 2) Traseu total: pentru aer (a) element anti-vant + (b) 0. respectand legaturile electrice indicate. Deasemenea terminalele trebuie sa impiedice intrarea apei de ploaie. 3. 64. gasiti “R” a unui singur traseu: Ra=0.

protejata de vant (capac inchis ermetic). animalelor sau lucrurilor. - 3. o crestere a debitului conduce la scaderea temperaturii. 3. Asigurati-va ca a-ti lasat suficient spatiu liber care sa va permita efectuarea operatiilor de intretinere asa cum este prevazut in prezentul manual. 11 . fabricantul nu este responsabil de daunele cauzate aparatului si/sau daunele cauzate de aparat persoanelor.7): o reducere a debitului conduce la cresterea temperaturii apei. incastrata pe unul dintre pereti externi ai cladirii. ales in asa fel incat sa poata percepe temperatura medie a peretilor apartamentului. Asigurati-va ca eventuali condensi sau apa de ploaie din conductele de gaze arse si de aer sa fie colectate si eliminate fara ca acestea sa ajunga in contact cu aparatul. Regulatorul debitului nu este un reductor de presiune intrucat presiunile excesiv de mari la reteaua hidraulica vor fi reduse cu ajutorul reductorilor de presiune amplasati in exteriorul aparatului.6 FUNCTIILE JUMPER-ILOR DE PE PLACA ELECTRONICA ATENTIE. nexpusa la soare. Asigurati-va ca instalatiile de cuplare ale microcentralei sa fie legate la conductele corespunzatoare. avand grija. Realizati cuplarea supapei de siguranta interne la aparat cu o conducta de evacuare speciala. Instalatia de incalzire. n. Efectuati conexiunile intre tuburile de aspiratie aer si evacuare fum. instalatia de apa sanitara si in special radiatoarele se vor spala bine cu apa si cu un detergent – degrasant. Personalul neautorizat poate compromite integritatea sau corecta functionare a aparatului si conduce la pierderea dreptului de asistenta in perioada de garantie. Daca aparatul este instalat mai jos de elementii de incalzire ale instalatiei de incalzire este necesara introducerea unei vane de interceptare intre instalatie si microcentrala in asa fel incat sa permita efectuarea cu usurinta a operatiilor de intretinere. Pentru aparatele cu flux fortat asigurati-va ca in cosul de fum nu patrund alte gaze.Unele microcentralele prezinta posibilitatea montarii unei sonde SE pentru masurarea temperaturii externe. ca tuburile sa nu se poata desfaca singure si sa-si pastreze etanseitatea in timp. CUTIE CU CLEME DE LEGATURA (REGLETA). Aceasta este practic identica cu cea la celelalte doua sonde apa din interiorul microcentralei. Fac exceptie cosurile speciale de fum cu care sunt echipate microcentralele cu camera etansa. Este necesara efectuarea reglarii debitului de apa sanitara (actionand asupra fluxostatului.19 Fig. cosul de fum si priza de aerisire prin care intra aerul comburant. In cazul incalcarii acestei prevederi. verificand ca acestea sa fie stabile dar demontabile. Pozitia recomandata pentru SE este in exterior. Asigurati-va ca a fost curatata corespunzator conducta de evacuare a gazelor arse.5 RECOMANDARI INAINTE SI PE PARCURSUL MONTARII APARATULUI PE PERETE. sa eliminati complet apa de spalare. Fabricantul nu este responsabil pentru eventualele daune provocate de iesirea apei din respectiva supapa in cazul in care aceasta nu este canalizata spre conducta de scurgere. Operatiile care urmeaza sunt destinate in exclusivitate numai personalului tehnic autorizat de fabricant.

la aparatele de serie este exclusa.5’) Jumper-ul METAN/GPL J7 selectioneaza plaja curentilor de modulatie.l.L.P.L. Pg20 G.5 minute arzatorul oprit . Pacc = 25-45 J17: INCALZIRE NETEMPORIZATA J17:INCALZIRE TEMPORIZATA (TIMP DE OPRIRE > 2.0mbar 12 . cu g.5 mbar. independent de racirea apei sesizate de sonda instalatiei de incalzire.Inainte de a da clientului aparatul spre folosire este necesara efectuarea inregistrarilor pe placa sau pur si simplu verificarea corectitudinii acestora. Pmax > 85 Pacc = 45-55 J7: GAZ NATURAL Pmax > 85. prin intermediul tastelor +/.N. FIGURA 4.p.l.JUMPER SCHEDA J16: VARIATIE NECORESPUNZATOARE A PARAMETRILOR J16: VARIATIE CORESPUNZATOARE A PARAMETRILOR (Pacc=PUTERE APRINDERE ARZATOR. J19: NU MODIFICATI POZITIA INDICATA IN FIGURA J18: NU MODIFICATI POZITIA INDICATA IN FIGURA Jumper-ul J17 activeaza functia impotriva aprinderilor frecvente pe parcursul incalzirii. Puterea de aprindere Pacc se poate regla doar prin modificarea parametrilor activati. Parametrii modificabili sunt Pacc si Pmax.P. in timp ce cu g/p. Pg31 50% ≈25 2.a instalatiei de apa sanitara si este vizualizata pe ecran ca % din puterea maxima: in cazul metanului valoarea 25 corespunde la circa 2. J7: G.5mbar ≈50 10. acesta se va deconecta cu metanul (tarare presiune gaz pana la 12mbar). Jumperul J16 serveste pentru activarea functiei: modificarea parametrilor: ecranul clipeste pana cand acesta nu se dezactiveaza. Fenomenul se poate verifica daca apa circula cu viteza mica sau daca instalatia este relativ mica: activand functia impotriva reaprinderilor frecvente aparatul mentine pentru cel putin 2. valoarea de 50 corespunde la circa 10.-ul acesta se va conecta (tarare presiune gaz pana la 35 mbar). Pmax= PUTERE MAX.INCALZIRE). Pacc G.0 mbar.

7mbar ≈50 10.4mbar 4. SCHEMA HIDRAULICA A CIRCUITELOR DE INCALZIRE SI DE APA CALDA SANITARA.5mbar G.N.3 bar (*) prezenta numai in tarile unde este obligatorie exclus RX FIGURA 5b. prin intermediul tastelor +/ale incalzirii si vizualizata pe display ca % al puterii maxime (din fabricatie este inregistrata la valoarea 99. Puterea de incalzire Pmax se poate regla numai prin modificarea parametrilor activi. FIGURA 5a. AER SI GAZE DE ARDERE. BR = arzator D = diafragma (*) D2 = distribuitor aer secundar DA = dezaerator DC = apa calda menajera DV = supapa de deviere E1 = electrovana de siguranta E2 = electrovana de modulare E3 = electrovana principala EP = schimbator de caldura primar ES = schimbator de caldura pentru apa calda sanitara FL = flusostat FT = filtru de gaz FW = senzor de curgere GV = vana de gaz H = termostat de siguranta ID = manometru MV = ventilator N = duze de gaz PC = pompa PF = presostat gaze de ardere PW = presostat apa RD = radiatoare RF = regulator de flux RI = retea hidraulica RM = robinet de umplere RX = regulator de presiune SC = robinet de golire TC = sonda pe circuitul de incalzire TS = sonda pe circuitul sanitar VE = vas de expansiune VI = vana de interceptare VS = supapa de siguranta . Pmax 100% 80% 65% 50% G.P.0mbar ≈70 22. SCHEMA CIRCUITELOR DE COMBUSTIBIL. 13 .2mbar 2. >85 ≈65 ≈45 ≈25 pG20 10.L. pG31 >85 35.4mbar ≈60 14.0mbar Este OBLIGATORIU verificarea corectatii presiunii gazului cu ajutorul unui manometru.Este OBLIGATORIE verificarea corectitudinii presiunii gazului cu ajutorul unui manometru.0mbar 6. dar in mod normal este necesar sa coborati sub 85 pentru a incepe scaderea puterii maxime).

Modelele ER/MAX ER 14 .

FIGURA 6. SCHEMA ELECTRICA Legenda AC = aprinzator AE = dispozitiv control flacara AM = dispozitiv modulare flacara DV = supapa de deviere E1 = electrovana de gaz E2 = electrovana gaz de modulare E3 = electrovana gaz principala EA = electrod de aprindere flacara ER = electrod de ionizare flacara F = siguranta fuzibila H1 = termostat de siguranta apa H2 = termostat de siguranta aer (*) IG = intrerupator general (nu este in dotare) IW = intrerupator in asteptare apa sanitara M123 = comutator prioritate apa sanitara MN = termostat antigel (*) MR = regleta MV = motor ventilator MX = termostat de racire (*) NTC1= sonda pe circuitul de incalzire NTC2= sonda pe circuitul sanitar PF = presostat gaze de ardere PC = pompa cazan (incalzire) PW = presostat apa R = rezistenta incalzire (*) SE = sonda NTC externa (optional) TA = cronotermostat de ambianta (optional) TF = termostat gaze arse VZ = ventilator de racire (*) 15 .

Remontati rampa la arzator. Rotiti de 2 ori in sens inversorar surubul/piulita de reglare pentru maxim.L. (cu Kit-ul G. utilizand materialele continute in kit-ul special. SIT HW HW. ER E.P. Decuplati contactele electrice ale blocului de modulare si actionati asupra surubului de minim pentru a regla presiunea minima a gazului (vezi tabelul) Apasati pe varful blocului de modulare si reglati actionand pe surubul de maxim presiunea maxima a gazului. presiune maxima a gazului trebuie sa corespunda cu puterea maxima a arzatorului (vezi tabelul). Montati la loc capacelul. ER SUP.GAZ HW. EF.N. SIT HW. SIT HW. 1 1 2 2 3 4 5 MODEL ER E.) sunt asemanatoare cu cele pentru transformarea pe METAN (cu kit-ul METAN).4) Scoateti capacelul de protectie al blocului de modulare Desfaceti priza de presiune de la intrarea vanei de gaz desuruband dopul. pe vana de gaz si in apropierea placutei de timbru. EF ER E. Pe dispozitivul de modulare mutati jumper-ul J16 (Fig. sigiland (de exemplu cu o picatura de vopsea) suruburile de reglare. si controlati cu un manometru presiunea la intrare (vezi tabelul de mai jos). Selectionati pe dispozitivul de modulare tipul de gaz mutand respectivul jumper J7 (fig. Verificati valorile cu cazanul in functiune.7 Deconectati manometrul si inchideti priza de presiune cu dopul sau. EF. Inchideti priza de presiune cu dopul sau.3. pe arzatorul principal se va aprinde flacara. SIT SIT HW. SIT HW. 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 16 .P. SIT HW. EF E. desfaceti priza de la iesirea vanei de gaz si conectati manometrul.L. SIT OPERATII Demontati placa frontala a camerei etanse desuruband suruburile de fixare -Demontati panoul frontal al camerei de combustie -Demontati grupul arzatorului de rampa si colectorul port-duza Inlocuiti duzele si garniturile din cupru cu cele din kit. SIT HW. OPERATII Valabil numai in tarile unde gazul de retea este distribuit cu presiune dubla: montati sau demontati diafragma dintre tubul de iesire si vana de gaz (aceasta este eventual livrata in kit). SIT HW.P. Aplicati etichetele adezive METAN (G. reconectati la reteaua electrica si incalzirea. ER E.L.8 TRANSFORMAREA PENTRU FUNCTIONARE PE GAZ A APARATULUI Transformarea trebuie sa fie efectuata exclusiv de personalul societatii service agreate de CALOR.) sau G. EF. Observand valoarea masurata cu manometrul reglati presiunea maxima a gazului actionand asupra surubului de maxim. SIT HW. care corespunde cu puterea maxima a arzatorului (vezi tabelul) Recuplati contactele blocului de modulare si controlati presiunile deja reglate. SIT HW. Instructiunile care urmeaza referioare la transformarea microcentralei pentru functionare cu G.4) in pozitia pentru stabilizarea variatiei parametrilor si pentru a regla parametrii urmand instructiunile de la punctul 3. SIT HW.

Pentru a avea mereu sub control functionarea centralei. Instructiuni speciale pentr Modelul E In cazul unui tiraj de gaze arse insuficient aparatul se opreste din functionare si pe ecran va aparea un semnal de eroare (E5) care se mentine pentru cel putin 10 minute.75 mm presiune intrare G. = 10. 2) PANOU DE COMANDA 3) TERMOSTAT DE AMBIANTA (vezi 4. In cazul unui tiraj de gaze arse insuficient aparatul se opreste din functionare iar pe display apare un semnal de eroare (E5). = 20.30 mm GPL = 0. = 1. inchideti robinetul de gaz al cazanului. ATENTIE. Aparatul reporneste automat dar se va opri iar in cazul in care aceasta problema de tiraj persista. apelati serviciul de asistenta tehnica si nu mai incercati sa porniti aparatul. prize de aer obturate) sa puna in pericol integritatea persoanelor. chiar si in cazul functionarii perfecte ar putea ca din cauza conditiilor externe ( de exemplu cos obturat. Aparatul poate avea unele probleme de functionare. este necesar sa stiti sa operati asupra urmatoarelor 3 puncte: 1) ROBINET DE UMPLERE (vezi 4.N. In cazul unor opriri repetate din cauza problemelor de tiraj dezactivati alimentarea electrica.UTILIZARE.9 mbar GPL = 3. sau.0 mbar GPL = 35. Aparatul poate functiona prost. Aparatul reporneste automat imediat ce este remediata problema de tiraj.2).3). prize de aer obturate) care pot pune in pericol integritatea persoanelor.1 si 4.N. sau chiar si daca functioneaza perfect poate fi influentat de conditiile externe (de exemplu cos obturat. In cazul unor opriri repetate din cauza tirajului inadecvat deconectati aparatul de la reteaua electrica.6 mbar 4.N.0 mbar presiune minima G. operatiile care urmeaza vor putea fi efectuate direct de dumneavoastra si care pentru o utilizare corecta si rapida vor trebui memorate si puse in practica cu rapiditate. = 0. 17 .0 mm GPL = 37.duze arzator G. ATENTIE. Acestea vor putea fi executate cu succes dupa terminarea efectuarii operatiilor de prima punere in functiune. Instructiuni speciale pentru Modelul EF. apelati la serviciul de asistenta tehnica fara a mai incerca repornirea aparatului. FUNCTIONARE SI INTRETINERE Aparatul poate fi utilizat numai dupa ce prima operatie de punere in functiune (aprindere) a fost efectuata exclusiv de Serviciul de Asistenta Tehnica autorizat.0 mm presiune maxima G. O executie atenta si corecta a tuturor operatiilor necesare la prima aprindere constituie premiza pentru functionarea corecta si de lunga durata a aparatului. In schimb.N.

FIGURA 7.5 bar aparatul ramane inactiv). POZITIONAREA PARTILOR COMPONENTE 1 racord evacuare gaze arse 2 vas de expansiune 3 dezaerator 4 schimbator de caldura primar 5 termostat de siguranta 6 termostat circuit de incalzire 8 arzator 9 electrod de aprindere 10 presostat de apa 11 pompa 12 vana de gaz 13 bloc modulator 14 robinet de golire 15 robinet umplere 16 supapa de siguranta 17 sonda sanitara 18 vana cu 3 cai cu flusostat 19 regulator debit flusostat 20 bloc microcomutatori 21 schimbator de apa calda sanitara 22 electrod de aprindere – ionizare 23 capac etans 24 clapeta 25 racord aspiratie aer 26 ventilator tiraj fortat 27 presostat fum 28 termostat de racire (*) 29 rezistenta incalzire (*) 30 ventilator racire (*) 33 termostat gaze arse 34 flusostat 36 racord recirculare (optional) 37 termostat antigel (*) (*) numai la medelul pentru exterior 4.8 si 1. deschideti robinetul de umplere (n. inchideti total acest robinet. n. Controlati pe indicatorul de presiune (termohidrometru. Dupa efectuarea acestei operatii. cu microcentrala la rece (T=20°C).15) pana cand se ajunge la valoarea presiunii de 1 bar.15). In cazul in care exista o presiune inferioara.1 UMPLEREA INSTALATIEI Robinetul de umplere a instalatiei este accesibil prin partea inferioara a microcentralei.5) al panoului de comanda ca presiunea din instalatia de incalzire sa fie cuprinsa intre 0.2 bar (sub 0. 18 . aproape de zid (n. un pic ascunsa printre tevile din dreapta.

sau “oo”. pe ecran va aparea scris “o”. lipsa gaz. Pentru a functiona atat cu productie de apa calda sanitara cat si cu incalzire in functie de exigentele dv. - 19 .FIGURA 8. Pe ecran va aparea scris “ON”. Daca arzatorul nu se aprinde si se blocheaza (semnal de eroare E2) eliminati cauzele (robinet de gaz inchis. Daca arzatorul se blocheaza frecvent opriti aparatul si chemati Serviciul de Asistenta Tehnica. “o” daca se doreste sa ramana activa doar productia de apa calda sanitara continuati sa apasati de cateva ori pana cand apare “o” (vara) si va fi aprinsa numai lampa din dreapta.…). apasati o singura data pe intrerupatorul PORNIT/OPRIT al microcentralei. si ca urmare apasati pe intrerupatorul RESET (2). deschideti intrerupatorul general extern al microcentralei pentru a o alimenta cu energie electrica.2 UTILIZAREA MICROCENTRALEI PENTRU PUNEREA IN FUNCTIUNE A MICROCENTRALEI asigurati-va ca toti robinetii de alimentare existenti pe circuitul de gaz sa fie deschisi. apasati o singura data pe intrerupatorul VARA/IARNA al microcentralei. “oo” daca se doreste sa fie activa atat productia de apa calda sanitara cat si incalzirea apasati pana cand pe ecran apare “oo” (iarna) si se aprind ambele lampi de semnalizare. timp de 5 secunde. PANOU DE COMANDA 1 intrerupator PORNIRE/OPRIRE 2 intrerupator pentru resetare 3 intrerupator VARA/IARNA 4 intrerupator crestere temperatura 5 led indicator: pornire incalzire 6 intrerupator scadere temperatura 7 ecran luminos 8 intrerupator crestere temperatura apa sanitara 9 led indicator: termostat apa sanitara in functiune 10 intrerupator scadere temperatura apa sanitara 11 hidrometru 4. urmati instructiunile succesive. timp de 5 secunde.

ale instalatiei de incalzire servesc pentru reglarea de la 40 la 80° (sau de la 15-40°C) a temperaturii apei din turul instalatiei. Incalzirea functioneaza la o valoare de referinta fixa a temperaturii apei din instalatia de tur Tm. si inchiderea robinetului de alimentare cu gaz combustibil. productia de apa calda sanitara si incalzirea. in concordanta cu urmatoarea formula: Tm = (Ta-Te)K/10+Ta (vezi graficul explicativ) 20 . Functiile principale ale microcentralei sunt oprite. 10). se vor stinge luminile dupa ecran si lampile de semnalizare. in corelatie cu temperatura externa.daca este aprinsa numai lampa de semnalizare din partea dreapta inseamna ca este activa numai productia de apa calda sanitara. Cand sonda externa SE nu este conectata.daca sunt aprinse atat lampa de semnalizare din dreapta cat si cea din stanga inseamna ca sunt active ambele functiuni. .Pentru o oprire pe o perioada mai lunga de timp. sau este decuplata prin intermediul unui intrerupator montat in serie cu aceasta.daca indica “o” microcentrala functioneaza in regim de VARA si sunt in curs operatii pentru producerea de apa calda.ale instalatiei de apa sanitara apare valoarea corecta introdusa pentru Ts.pentru o oprire de scurta durata apasati o singura data pe intrerupatorul PORNIT/OPRIT al microcentralei. Observand ecranul amplasat pe panoul de comanda: . . PENTRU REGLAREA INCALZIRII . microcentrala functioneaza in regim de VARA si nu este in curs nici o operatie pentru productia de apa calda. in afara faptului ca opriti microcentrala apasand pe intrerupatorul PORNIT/OPRIT este necesara oprirea de la intrerupatorul general care este amplasat in exteriorul microcentralei. . intrerupatoarele +/. Apasand o singura data pe unul dintre intrerupatoarele +/. Cand sonda SE este conectata incalzirea functioneaza cu o temperatura fluctuanta Tm a apei din tur. Servesc pentru a varia temperatura apei primare trimisa in radiatoare in mod direct (fara SE) sau indirect (cu SE). .daca sclipeste inseamna ca functioneaza anormal (vezi SEMNALIZARI PENTRU PROASTA FUNCTIONARE). PENTRU A STI CUM FUNCTIONEAZA MICROCENTRALA Observati lampile de semnalizare amplasate pe panoul de comanda: . Servesc pentru variarea temperaturii apei calde sanitare TS. PENTRU REGLAREA TEMPERATURII APEI CALDE SANITARE intrerupatoarele “+/-“ ale instalatiei de apa sanitara (8. Apasand o singura data pe unul dintre intrerupatoarele instalatiei de incalzire apare valoarea corecta inregistrata a lui Tm care este vizualizata pe display timp de 5 secunde in care ulterioarele apasari pe intrerupator modifica valoarea inregistrata. Cu SE (optional la versiunile de microcentrale cu senzor exterior).PENTRU OPRIREA MICROCENTRALEI .intrerupatoarele “+/-“ ale instalatiei de incalzire (4.daca nu indica nimic.6). reglabil intre 30 si 60°C. . Fara SE.daca indica un numar. microcentrala functioneaza pe incalzire si acel numar indica temperatura in grade Celsius ale apei care va fi trimisa la radiatoare. .daca indica “oo” microcentrala functioneaza in regim de “IARNA” si sunt in curs operatii pentru producerea de apa calda. aceasta este afisata timp de 5 secunde in care ulterioare apasari asupra intrerupatoarelor pot modifica valoarea introdusa.

utilizatorul nu actioneaza direct asupra temperaturii apei Tm. in care ulterioarele apasari asupra intrerupatoarelor modifica aceasta valoare. Te= temperatura externa masurata. Ta=temperatura de ambianta dorita. Dupa cele 5 secunde apar timp de 2 secunde liniutele “—“. k = 5/10/20/35.OPERATIE REZERVATA EXCLUSIV SERVICE-ULUI. in care ulterioarele apasari asupra intrerupatoarelor modifica aceasta valoare.ale instalatiei de incalzire apare valoarea corecta inregistrata a lui Ta timp de 5 secunde. Exemple de termoreglare automata cu inregistrarea utilizatorului: -TA = 20°C . Aceasta functie blocheaza la maxim modularea puterii arzatorului cu scopul de a permite analizarea combustiei. Pentru a o activa si opri microcentrala. marind valorile inregistrate ale lui Ta sau ale lui K indirect va creste valoarea lui Tm. mentinand apasat intrerupatorul VARA/IARNA dupa care reporneste cu 21 . deci este aratata valoarea corecta inregistrata a lui K timp de 5 secunde. In concluzie utilizatorul. TM (°C) -TEMPERATURA APEI TE (°C) – TEMPERATURA EXTERNA PENTRU ACTIVAREA FUNCTIEI DE CURATARE A COSULUI”.ale instalatiei de incalzire. prin intermediul intrerupatoarelor +/. Apasand o singura data pe unul din intrerupatoarele +/.in care Tm=temperatura masurata a apei din instalatia de incalzire. K/10=coeficient de dispersie (pierdere) a cladirii. Temperatura de ambianta Ta (reglabila de la 5 la 30) este exprimata in grade Celsius. coeficientul K (reglabil intre 5 si 35) este adimensional. Grafic.

deasemenea. La mod. Puterea aparatului este modulata in continuu pana la 30% din valoarea nominala adaptandu-se automat la variatia cerintelor instalatiei sanitare si de incalzire. clipind. arzatorul continua sa functioneze inca pentru cateva minute. controlabila pe hidrometru (11). Pentru a activa incalzirea pe langa pornirea aparatului si a da consensul pe circuitul de incalzire trebuie actionat atat asupra intrerupatorului vara/iarna. ER semnalizarea continua pana cand a fost eliminata problema. Daca in aceasta faza temperatura ar continua sa creasca arzatorul s-ar opri insa electropompa ar continua sa functioneze. clipind. ca sonda de incalzire functioneaza cu intreruperi sau este defecta. Semnalizeaza. ca aparatul este inactiv din cauza tirajului defectos. cat si asupra termostatului de ambianta (daca exista). Functionarea defectuasa a sondei poate fi depistata numai cand este ceruta apa sanitara. sau sa opriti intrerupatorul general extern al microcentralei. clipind ca arzatorul s-a blocat. Arzatorul si electropompa de circulatie vor porni si radiatoarele vor incepe sa se incalzeasca. Alternativ cu E2 ar putea sa clipeasca un numar care indica temperatura pe circuitul primar (tur) memorizata in momentul blocarii. Din acest moment functionarea incalzirii va fi controlata automat de termostatul de ambianta (daca exista) si de termostatul de incalzire. In schimb cand incalzirea functioneaza “on-off” oprirea se produce la o temperatura mai mare cu 5° fata de temperatura inregistrata (sau calculata). In fazele de mai sus controlul temperaturii revine sondei instalatiei de incalzire. clipind lipsa apei in radiatoare sau ca presiunea este oricum inferioara la 0. daca este atinsa temperatura de 85°C arzatorul se opreste. In cazul functionarii sub minimul de putere modulata. arzatorul functioneaza “on-off” fiind respectata oricum temperatura aleasa de utilizator. Semnalizeaza.5 bar. dupa 10 minute inceteaza semnalizarea. reactivarea functionarii normale este automata dupa ce s-a reglat presiunea actionand asupra robinetului respectiv. Clipirea persista pana cand se repara sonda. SEMNALIZARI IN CAZUL UNEI PROASTE FUNCTIONARI E1 Semnalizeaza. clipind. Cu intrerupatorul de resetare (2) se poate incerca reactivarea functionarii. ca sonda instalatiei de apa sanitara functioneaza cu intreruperi sau este defecta. Semnalizeaza. nu este activa nici o componenta electrica a microcentralei. sau sondei de pe circuitul sanitar. Cand termostatul sanitar functioneza “on-off” oprirea se realizeaza la -3° fata de temperatura inregistrata. La modelele EF. Pe masura ce se apropie de temperatura inregistrata arzatorul trece de la functionarea cu putere maxima la cea cu putere minima. E2 E3 E4 E5 4. termostatul de incalzire va mentine constanta temperatura de ambianta la iesirea din microcentrala 22 . Semnalizeaza. Atat in faza de incalzire cat si faza de productie de apa calda sanitara intra simultan in functiune arzatorul si pompa.intrerupatorul PORNIT/OPRIT: semnalizata pe display pana cand nu se dezactiveaza. Instalatia sanitara va functiona oricum dar se va obtine o productie de apa sanitara la o temperatura mai scazuta. iar daca nu a fost eliminata problema. reaprinderea se produce la o temperatura mai mica de 5° fata de aceasta. Interventia termostatului de ambianta opreste functionarea arzatorului si a pompei de circulatie.E. pentru a o exclude este necesara apasarea pe intrerupatorul VARA/IARNA. Sclipesc indicatorii de temperatura daca este in cursul variatiei parametrilor Pacc si Pmax (chemati service-ul) sau daca a fost activata functia de curatare a cosului. Microcentrala nu va functiona pana cand nu se va repara sonda. In schimb. aceasta se autoexclude imediat cum se constata o cerere de apa calda sanitara. daca nu clipeste nici un numar inseamna ca blocarea s-a produs pe parcursul incalzirii si se poate intelege ca s-a blocat datorita supraincalzirii sau din cauza lipsei ionizarii flacarii (la rece sau la cald).3 FUNCTIONAREA MICROCENTRALEI Toate aparatele sunt dotate cu o vana de gaz cu debit modulabil controlat de un microprocesor.

I –inchiderea termostatului de ambient (incalzire pornita): circuitul de incalzire este activ si este controlat de aparat. aceasta reunind functiile termostatului de ambianta si ale time-rului (programator orar al circuitului de incalzire). a carui interventie comanda modularea. electropompa si arzatorul vor fi oprite. si chiar se impune. microprocesorul activeaza o postcirculatie de 5 secunde in scopul de a evita supraincalzirea agentului termic primar din microcentrala.0 – inchiderea completa a incalzirii (incalzire oprita): ramane activa doar productia de apa calda sanitara. functia este activa chiar si atunci cand centrala este oprita de la butonul pornit/oprit. ferit de surse de caldura (radiatie solara. ATENTIE: Termostatul de ambianta poate comanda incalzirea microcentralei numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: . Termostatul de ambianta se poate fixa in trei pozitii de functionare: . La interventia acestuia este exclusa incalzirea. comanda modularea prin oprirea si reaprinderea numai a arzatorului mentinand activa pompa de circulatie in asa fel incat sa poata rapid sa perceapa variatiile de temperatura ale instalatiei. Temperatura apei sanitare la iesire din aparat este controlata de termostatul sanitar. electropompa este pornita pentru cateva secunde in scopul de a preveni blocarea din cauza intasarii. Productia de apa calda sanitara determina comutarea hidraulica a supapei deviatoare si functionarea simultana a arzatorului si a pompei de circulatie in regim de recirculare. pe un perete interior al apartamentului.spre radiatori. prin termostatul circuitului de incalzire.daca aparatul este pus in functiune (led verde aprins). 23 . In locul termostatului de ambianta se poate monta un cronotermostat . in mod normal la 20°C. Pentru a activa functionarea circuitului de apa calda sanitara este suficienta deschiderea unui robinet de golire: functionarea in regim de incalzire va fi pe moment oprit pana cand se va opri cererea de apa calda sanitara. . activarea zilnica a incalzirii. oprirea si repornirea numai a arzatorului mentinand activ circuitul intern pentru a putea sa perceapa rapid variatiile de temperatura ale apei calde sanitare. . temperatura care va fi egala cu cea indicata pe display. Termostatul de ambianta si timerul NU influenteaza producerea apei calde sanitare. Chiar si cu incalzirea oprita ramane activa mereu functia de producere a apei calde sanitare pentru a raspunde cererii. Daca in interval de 24 de ore nu se manifesta nici o cerere de functionare.AUTO – functionare pornit-oprit: se poate fixa temperatura la nivelul dorit. calorifere). Se va monta la circa 1.4 TERMOSTATUL DE AMBIANTA Termostatul de ambianta (sau cronotermostatul) este un accesoriu optional extern aparatului. In orice caz este necesara. In momentul deschiderii contactului termostatului de ambianta. In timpul perioadelor de colectare a apei calde sanitare sonda de la incalzire indeplineste functia termostatului de limita 85°C pentru a evita supraincalzirea agentului termic primar. 4. El comanda functionarea microcentralei tinand sub control temperatura aerului din apartament. Time-rul circuitului de incalzire (optional montat pe panoul de comanda) are aceeasi functie ca si in pozitia centrala (AUTO) de pornit-oprit urmand programele zilnice preprogramate. .daca termostatul circuitului de incalzire al microcentralei nu este reglat pe temperaturi mai joase decat cele ale termostatului de ambianta. Are aceeasi functie ca si intrerupatorul vara-iarna.5 metri de podea. adica.daca intrerupatorul vara-iarna al aparatului este fixat pe “iarna”. . In absenta termostatului de ambianta centrala va functiona automat mereu pe pozitia “– I – “ .

ATENTIE: Tineti la distanta de aparat persoanele straine. animalele si orice altceva care poate perturba functionarea sa. Pentru curatarea carcasei aparatului.5 bar Supapa de siguranta maxima 3 bar Camera de ardere inchisa Manta de protectie impotriva ploii si vantului XE + + + + XEF + + + + XER + + + + + + + + + + CARACTERISTICI TEHNICE Categorie microcentrala Consum nominal gaze naturale (G20) Consum minim gaze naturale (G20) Consum nominal Propan (G31) Consum minim Propan (G31) Consum nominal Butan (G30) Consum minim Butan (G30) Putere termica nominala Pn Putere utila (*) Modulare de putere (%) Rezistenta sonde la temperatura de ambianta (kΩ) Presiune maxima gaz natural G20 20mbar Presiuni minime gaz natural G20 20mbar Presiune gaz la aprindere G20 Presiune maxima Propan G31 37mbar Presiune minima Propan G31 37mbar Presiune gaz la aprindere G31 Presiuni maxime Butan G30 30mbar Presiuni minime Butan G30 30mbar XE/ER/EF II2H3+ 2.4kW 23. In cazul in care veti observa o functionare anormala a aparatului. 5.15Kk/h 0. Pentru intretinerea anuala este obligatorie contactarea societatii de service agreata de CALOR.9 mbar 2.0mbar 29. opriti alimentarea aparatului si stergeti cu o carpa moale putin umeda si cu putin detergent lichid.2kW 100-30 12-15 10. copiii.05 kg/h 0. opriti-l si chemati imediat societatea de service.65kg/h 26. Mentineti in permanenta camera in care functioneaza aparatul curata (de praf) si nu astupati niciodata priza de aer a aparatului. DATE TEHNICE TABEL DISPOZITIV DE SIGURANTA termocuplu relevare prezenta flacara Aprindere la 50% din putere Dispozitiv de control evacuare gaze arse Termostat de siguranta pe circuitul electrovalvelor de gaz Termostat si rezistenta electrica antiger Termostat si ventilator de racire Termostat de siguranta supratemperatura compenente Presostat presiune minima apa 0.0 mbar 3.80 mc/h 0.5 mbar 35.6 mbar 10.2 mbar 24 .ATENTIE: NUMAI persoanele autorizate ale societatii de service au acces la componentele interne ale aparatului.84 mc/h 2.0mbar 3. NU efectuati nici un fel de interventii de intretinere in interiorul aparatului deoarece exista parti interne foarte calde ce pot provoca arsuri si exista legaturi sub tensiune care pot provoca electrocutari la atingere.0 mbar 0.62 kg/h 2.

75 mm 80°C 0.4-6 bar 8 litri istantaneo 13.22 88.79 92.34 EF 60 110 52 160 5+35 43 99AQ137 87.P.3 litri/1’ 9.5 litri/1’ G3/4 ‘’ G1/2’’ 45x85x35 ALTE CARACTERISTICI Ø racord evacuare gaze arse (mm) Temperatura nominala gaze arse (aer 20°C) Debit aer de alimentare (mc/h) Putere electrica (W) 230V 50Hz Plaja de temperatura ambient (°C) Greutate neta (kg) Cerificare CE Randament cu Pn 100% (%) Randament cu Pn 30% (%) Clasificare cu stelute E 130 110 55 130 5+35 40 99AQ138 88.5-3.30 mm 13x0.0mbar 13x1. (G31+G30) Temperatura maxima de incalzire Presiuni apa in circuitul de incalzire: Min-Max Presiune apa in circuitul de preparare ACS: Min-Max Capacitate vas de expansiune Schimbator pentru preparare ACS Debit ACS cu ∆T = 25°C Debit ACS cu ∆T = 35°C Debit ACS (acumulare ∆T = -25°C) Racorduri hidraulice la circuitul de incalzire Racorduri hidraulice ACS si gaz Conexiuni hidraulice universale Dimensiuni (cm) 8.61 93.63 ER 60 130 35 160 5+35 49 99AQ139 92. valorile reale pentru diverse modele se vor deduce in functie de produs: putere termica nominala Pn pentru randament cu Pn 100%.98 (*) valoare nominala.Presiune gaz la aprindere G30 Duze arzator gaze naturale (G20) Duze arzator G.L. 25 .0 0.