Pobacaj je prekid trudnoce pre 26 nedelje kada je plod nesposoban da prezivi u spoljnoj sredini.

Uzroci: nastaje u bilo kom mesecu trudnoce ali do 3. Meseca u toku bolova I krvarenja dolazi do izbacivanja čitavog ovuluma, a nakon 3 meseca mehanizam pobačaja se odvija kao porođaj. Bez obzira o kom se mesecu radi nakon spontanog se radi instrumentalna revizija matericne duplje. Kod spontanog gde se ne zna uzrok najčešde se radi o inkompetentnom grlidu ili o inf. Koja dovodi do prsnuda plod. Ovojaka. Teški uslovi života takođe su uzrok. U pojedinim slučajevima može biti isprovociran nelegalnim metodama ako je u pitanju neželjena trudnoda. Po stadijumu: 1) AB iminenstrudnica ima bolove, može da krvari, a plod vitalan. 2) AB imripens-početni pobačaj..bolovi,krvarenje,grlid se otvara. U oba slučaja adekvatna terap I mirovanje,ako se bolovi zaustave trudnoda može da se nastavi. 3) Pobacaj u toku-AB intractum - jaki bolovi,krvarenje,moze oticanje plodove vod,velika dilatacija grlida iako plod može biti vitalan. Ovde nema povratka, završava se pobačajem. 4) AB spontaneous incompletes – došlo do izbacivanja ploda ili ovuluma ali treba instrumentalna revizija materič.duplje. Kl.Slika: 1) AB febrilis-poviš.T, poremedaj opš. Stanja trudnice zbg inf. Nakon pobačaja stanje se normalizuje. 2) septični-AB uz poviš.T jezu drhtavicu bolove I teško opšte stanje trudnice, nastaje kod nestručno izvedenog abortusa. =Habitualni pobačaji= ponavljaju se u istom mesecu trudnode najmanje 3x. Vrše se ispitivanja jer sigurno postoji uzrok. =Nasilni prekid trudnode= AB arteficijalis legalis obavlja se u zdrv.ustanovama na zahtrev

žene koja ne želi trudnodu do 10.nedelje. Ako je u pitanju <18god ili psih bolesnik samo uz potpis staratelja. Radi se u aseptičnim uslovima uz prethodnu pripremu. Može imati posledice(povreda materice). Ako je došlo do zaostajanja delova ovuluma, produženo krvarenje sa ili bez >T razlog za ponovnu intervenciju. Inf nakon intervencije ide uz krvarenje, bolove, poviš.T. Ove komplikacije mogu dovesti do steriliteta. Kiretaža=bez anestezije ili lokalna ili kratkotrajna opšta. Normalno je krvarenje do 10 dana nakon kiretaže uz antibiotike. Obavezna krvna grupa. Kiretaža nakon 10.ned je nelegalna. Do 20.ned ako plod ima neke anomalije odobrena I u slučajevima gde je ugroženo zdravlje žene. Kod vedih trudnoda pobačaj se ne radi u 1 aktu ved se ordinira određena inekcija I izazivaju se bolovi da bi trudnica sama izbacila plod. Krvarenja u trudnodi-u drugom zbog promene u radu organizma prestaju ciklična dešavanja I izostaje menstruacija iako u prvim mesecima trudnode može da se javi krvarenje u vreme menstr. Svako krvarenje smatra se potencijal.opasnim, suumnjivim na patološku trudnodu. I u ½ I u ½ krv. Može da nastane zbog tumora na spolj. I unutrašnj.genital.organima koja nemaju veze sa trudnodom, ali u ½ može biti znak patološ. zbivanja: uginulog ploda, pobačaja, vanmater.trudnode, grozdaste moel. Grozdasta mola-patološ.trudnoda, dolazi do uginuda ploda a horion.čupice se transform.u mehuride grupisani u grozdove. Ispunjene bistro tečnošdu. Ne mogu da odgovore norm.zahtevima snabdevanja ovuluma hranlj.materijama I O2 zbog čega plod ugine. Luči mnogo vedu količinu beta HCG hormona. Trudnica krvari.

Ultrazvučno se konstantuje nevitalnost ploda, materica veda nego što treba u tom mesecu I daje sliku snežne medave. Visok nivo beta HCG više pobudjuje sumnju da je reč o molarnoj trudnodi. Trudnoda se prekida a material se šalje na HP pregled I potvrdjuje se dijagnoza. U 2/2 trudnode krv može biti znak pobačaja, placentae previe ili prevremenog odlubljivanja normalno usađene posteljice. Placenta previa- posteljica niže usađena na materici. Ako dodiruje unutrašnje ušde radi se o vaginalnoj posteljici. Ako delimično pokriva ušde matericeplacenta previa paracialis. Ako potpuno prekriva – Placenta previa centralis. Krvarenje nastupa u 7. Mesecu trudnode kada materica povremeno dobija kontrakcije. Posteljično tkivo nije elastično I ne može pratiti kontrakcije donjeg segmenta materice, odvaja se on njega I dolazi do krvarenja. Obično se dijagn.tada da se radi o placentarnoj previji. Krv ne mora biti obilno ali de se ponavljati jer se donji mater segment sve više širi I razvlači a najviše kada počnu porođ kontrakcije. Kod parcialne I centralne placen.previe vaginalni porodjaj je nemogud pa se vrši carski rez. Prevremeno odlubljivanje norm usađene posteljice=abduptio placentae prepox-svako odlubljivanje koje se desi pre 3.porođajnog doba je prevremeno I može biti fatalno zbog kidanja veza između materice I posteljice, onemoguduje se dotok hranlj materija I O2 plodu I to ga ugrožava. Ako se odlubi 1/3 plod je ugrožen, bradikardičan, izbacuje mekonujum. Ako je 2/3 plod ne može da preživi jer krv može da se prazni preko vagine ali I kroz zid materice u trb duplju tj u zidu materice prisutni su svi znaci spolj tj unutraš krvarenja I znaci hemorag.šoka.

Dg:ultrazvuk. Th: Hitno carski rez. Porođaj=krvarenje može biti posledica prevremeno odlublj posteljice,zaostalih delova posteljice, ako je posledica čvrsto srasla tj urasla u materični zid I ne može se odlubiti a materica kontrahovati, ako postoje rascepi mekog dela porođ.puta, atonična materica.U trudnodi I pobačaju opasna krvarenja mogu biti posledica poremedaja koagulacije krvi zbog pada fibrinogena zbg pretvaranja u fibrin ili njegove razgradnje štetnim agensima. On se troši I kod produženog I obilnog krvarenja pa hipofibrinogemija produžava vedpostojede krvarenje.

Vanmaterična trudnoda=je svaka trudnoda koja se razvija van materične duplje. Najčešde se dešava u jajovodu bilo u istmičnom ili ampularnom delu. Bez obzira gde nastaje ovulum nigde nema uslove za rast I razvooj kao u materici a osim toga svojim početnim rastom izaziva promene na mestu gde je I remeti integritet okolnog tkiva. Simptomi:izostanak mentruacije, pozitivan test na trudnodu, bol u trbuhu, oskudno krvarenje u tragu. Ultrazvukom nema gestac.meška u materici. KL.SL.1: trudnoda se odvija u širem delu jajovoda,ovulum raste, razvlači zidove tube koja se kontrahuje da izbaci ovulum iz sebe, dolazi do krv.u tubi pa se ta krv sa odovojenim ovulumom izbacuje I spušta u duglasov proctor gde se koagulum organizuje stvarajudi priraslice sa matericom I crevima.Žena se javlja zbg izostanka menstr,bolova u trbuhu I + testa na trudnodu. Ultrazvukom se ne gijagn trudnoda u materič šupljini a ginek..pregledom postoji povišena bolna osetljivost levo ili desno, a duglasov proctor izbočen I palpatorno bolno

slučaju operacija osim u samom početku vanmater. inf.SL.krv sudovima I KUS.Svi znaci hemoragičnog šoka.T. puerperalna inf carskog reza ili endometrijuma.topla na dodir sa poviš. U toku laktacije do zapalj može dodi kod ragada I fisura bradavice koje su ulazno mesto inf I kod nedovoljno ili nepravilnog pražnjenja dojke nakon podoja. mastitis.Retko dostigne 38.antibiotic. organizam resorbuje jajnu del što prođe bez nekih ozbiljnih simptoma I posledica. I postfatalno su češda atonična krvarenja.TA . KL.2: ukoliko se ovulum razvija u užem delu jajovoda dodide do njegove rupture I velikog krv u trbušnu duplju. U početnom stadijumu hladne obloge.Simptomi:bolna. Porodja se zbog svega pomenutog završava carskim Komplikacije u puerperijumu: krvarenja. egzarcervacija ranije preležane bolesti. a u toku porođaja zbog prerastegljivosti zida materice česte su neregularne kontrakcije.Zbog više plodova u materici veda je mogudnost njihovog patološkog položaja I naleganja.anemija. nedonesena deca.Dozvoljeno dojenje.urinarnog trakta.nedelju što znači da se češde rađaju nezrela. antipiretici.šeder. .može biti nesvesna.To su rizične trudnode jer se češde javljaju komplikacije: poviš.ženu dovodi hitna ili porodica.subinovulucija materice.ne dojenje. hiperemična dojka.problem sa kičmom.trudnode. puerperalni tromboflebitis.osetljiv.sl je dramatična.a ako je svesna javlja se iznenadni jak bol kao ubod nožem nakon čega je izgubila svest I oseda se jako loše. Mastitis: zapaljenje tkiva dojke u laktaciji ili van nje.otečena.Kl.Ultrazvučno povišena količina slobodne tečnosti u trbuhu.patološke lohije. Kod ovih trudnoda vedi je % pobačaja I prevremenih porođaja.a u najtežim slučajevima gde se formira apces incizija I drenaža.životno ugrožena.pražnjenje.U odmaklim slučajevima više antibiotika. Višestruka trudnoda-svaka trudnoda u kojoj se u materici nalazi 2 ili više ploda. I u 1.hitna operacija I tada se zapravo postavlja dijagn.