ILMU MENGENAL DIRI Jalanmu jalan nyata Jalan ku jalan rasa Berjalanlah engkau pada jalanmu Dan aku

a Engkau dan Aku Kalau engkau hendak menemui aku kan berjalan pula pada jalanku Ushakan kita sejalan, engkau dan aku Supaya tercapai yang di tuju Kalau engkau mengatakan kita sejalan Engkau harus dapat membuktikan Bukti yang dimaksudkan Ialah kesanggupan untuk menurutkan. Engkau mempunyai keinginan Aku mempunyai kesanggupan Engkau di luar aku di dalam Tempat mu di kiri aku di kanan Berjalanlah engkau pada jalanmu Untuk menjumpai aku lebih dahulu Dalam perjalanan kita bertemu Engkau dan aku Aku yang engkau jumpai diperjalanan Tidak akan engkau perdapat, kalau engkau tak tukar haluan Kerana disaat itu aku keluar engkau ke dalam Dan untuk mendapat aku, jalanku yang akan di turutkan

Jiwa berbeza dari Raga dan pastinya zahir berbeza dari batin. yang mana jiwa dan yang mana raga dan yang selalu jadi sebutan orang ya itu yang mana zahir dan yang mana batin. tapi sebenarnya tidak. tapi tahukah kita perbezaan antara keduanya?? Perbezaan ini lah yang ramai antara kita tidak dapat menerangkan dengan jelas apa lagi untuk dapat merasakan perbezaannya. Kebanyakan dari kita berangapan bahawa jasad kasar kita ini atau badan kita ini lah di panggil "Diri" dan dapat hidup sendiri sendiri.Berjalan pada jalanku Berarti engkau besertaku Dengan jalan itu engkau akan dapat mengenal aku Aku yang selama ini terahsia bagi mu. (SAJAK PENINGGALAN GURUKU) BAPAK BAGINDA MUCHTAR Bila kita membicarakan "ILMU MENGENAL DIRI" tentu ramai dari kita yang akan menyangka bahawa yang akan di bicarakan ialah Diri yang kelihatan iaitu jasad kasar kita ini atau yang di kenali dengan panggilan Badan. Diri yang di maksudkan itu ialah Diri Sebenar Diri. Kita harus nya faham perbezaan dua kata kata ini. Jasmani tentunya berbeza dari Rohani. yang duduknya di dalam Jasad atau badan kasar kita ini. sebelum kita lafaskannya. yang mana diri terdiri dan diri terperi. tetapi sebenarnya Jasad atau Badan kasar kita ini yang kita jaga dan perindahkan . Untuk itu kita haruslah memahami yang mana jasmani dan yang mana rohani. Jika tidak mengapa ada dua perkataan tersebut yang sentiasa menjadi sebutan kita? Kita semua tahu dan selalu menyebut akan kalimah ini.

iaitu yang dipanggil Jasmani (Jasad) dan Rohani. Renung kembali kesah ujudnya Adam Setelah Malaikat menyiapkan Jasad Adam dan Jasad Adam terbaring kaku. dan bertanyalah akan Roh kepada Allah " Ya Allah melalui jalan mana harus aku masuk?" maka Allah pun menjawab. Perlulah di ketahui bahawa kita ini secara amnya terbahagi kepada 2. Jadi di sini dapatlah kita fahami bahawa bila Roh masuk ke dalam jasad Adam. Dan seterusnya kita bernafas melalui hidung. maka Allah pun memerintahkan Roh untuk masuk ke dalam Jasad Adam. Penghidup ini lah yang dipanggil Diri Sebenar Diri. oleh itu faham lah kita bahawa Diri sebenar Diri ujud sesudah Roh berada di dalam Jasad.Atau ada juga orang memanggil Jiwa dan Raga dan banyak lagi nama nama yang di beri kepada Diri dan jasad untuk mudah di fahami dan mengikut perguruan tertentu. sebenarnya ialah benda mati. yang tidak dapat berbuat apa apa jika tidak ada "Penghidupnya" yang duduk nya didalam jasad itu sendiri. Diri sebenar Diri . " Masuklah melalui mana mana yang kau senangi" dan seterusnya Roh memasuki Jasad Adam melalui Hidung. ini jelas menunjukkan bila Roh masuk kedalam Jasad barulah Jasad hidup atau juga di panggil Bernyawa.ini. barulah Adam hidup dan seterusnya bangun dan berdiri. Diri yang berdiri dengan sendiri dan yang ujud apabila Roh memasuki Jasad .

dan tugas nya menghidupkan jasad kita dan dia juga di panggil nyawa dan macam macam nama lagi mengikut Aliran Perguruan yang mengajar Ilmu Mengenal Diri ini. Roh itu adalah Cahaya dan bila ia memasukki jasad maka cahaya tadi memenuhi ruang jasad di dalam dan akan menjadi saperti jasad nya sendiri. . dan dia lah yang menjadi "Penghidup" kepada Jasad.Setelah Roh memasukki Jasad. baharulah ujudnya "Diri" atau jelasnya "Diri" ini mendatang kemudian setelah Roh memasuki jasad. tapi ianya ghaib. Dia lah hidup sebenar benar hidup. Maka dengan sebab ini lah "Diri" itu rupanya sama dengan jasadnya sendiri. lagi menghidupkan. Dan harus diingat hanya yang ghaib sahaja dapat menghubungi yang ghaib. Cahaya (Diri) tadi mengalir ke seluruh jasad di dalam. Walau bagaimana pun perlu di tegaskan disini semua Aliran Perguruan adalah benar dan mempunyai kelebihan kelebihan tersendiri. Keterangan ringkasnya ialah. BARANG SIAPA MENGENAL DIRINYA NESCAYA KENALLAH IA AKAN TUHANNYA Saperti yang telah di terangkan diatas Diri ini rupa nya saperti kita cuma ia nya ghaib dan duduknya di dalam jasad kasar kita ini.

.. yang maksud nya dengan membuka pintu bagi nya untuk keluar. Dibuka kan oleh Guru yang Berpengalaman. Diri yang banyak daya guna dan banyak menyimpan rahsia. dengan cara mengalirkan pancaran cahaya kehidupan di dalam jasad.. (jalannya) dan cara melahirkan nya ada 3: 1.. Bukankah dia berasal dari sana.... dan kelahiran kali kedua ialah bila kita berjaya melahirkan Diri Sebenar Diri yang diamnya di dalam jasad kita sendiri dan dengan tugas dan rahsia nya yang tersendiri... dan kalau ingin mengenalnya dengan erti kata kenal sebenar benar kenal tentulah kita perlu melahirkan Diri itu. Bagaimana kah cara untuk mengenalnya? Diri sebenar Diri yang duduk nya dalam jasad itu. Apa Maksud Dibuka ( dilahirkan ).menghidupkan kita....Ini lah Diri Sebenar Diri yang harus di kenal dengan rasa dan perasaan.. 2. dimana tugas nya menghidupkan jasad... dan dengan geraknya yang tersendiri. 3... Dengan itu kenali lah Diri sebenar Diri kita itu...... . Membuka dengan Sendiri. Terbuka Sendiri. Untuk itu lahirkan lah itu Diri Sebenar Diri...dari Yang Maha Pencipta dan Yang Maha Besar. tapi sayang jasad tidak pernah terfikir untuk memikirkan siapakah yang menghidupkan nya. Kelahiran pertama kita ialah bila Ibu kita melahirkan kita.

Mereka mereka yang mendapat cara ini selalunya yang beramal dengan kaedah Tarikat. dan tangan mereka seolah menolak atau bergerak perlahan lahan. Terbuka Sendiri.    Mengikut pengalaman saya sendiri.1. dengan izin Allah Kebanyakan orang akan mempelajarinya mengikut cara ke 3 ia itu dengan di bukakan atau dilahirkan Diri sebenar Diri itu melalui Guru yang membukakannya. dan ada juga yang berjaya di izinkan Allah  3. dan keterbukaan Diri ini diperdapatkan nya pada satu hari mereka berdoa dan tiba tiba jari jemari mereka mula menimbulkan satu rasa.  Ini boleh dilakukan dengan berdoa untuk di lahirkan Diri Sebenar Diri itu. di dalam badan mereka terdapat satu rasa dan perasaan. Dibukakan oleh Guru yang berpengalaman  Untuk ini pelajar atau mereka yang ingin di buka perlu duduk dihadapan guru dan akan berzikir bersama sama sehingga Diri itu lahir. 2. Mereka perlukan penerangan dan penjelasan dari orang orang yang lebih mengetahui akan ilmu ini. . Mereka mereka yang mendapatkan nya dengan cara ini selalunya tidak mengetahui dan faham apakah yang terjadi sebenarnya. saya telah berjumpa dengan 5 insan yang terbuka (terlahir) Diri Sebenar Diri nya. Membuka dengan sendiri.

cuma beza nya aliran ini ialah cahaya kehidupan dan ianya berupa arus letrik. luar dan dalam jiwa dan raga. tapi cuba kita renungkan. Dan ianya mengaliri keseluruh batang tubuh kita. Aliran Batin atau Rohani  Aliran ini berisikan daya hidup yang pangkalnya dari "Hidup" yang mengaliri aliran tertentu saperti aliran Jasmani. dan isi kepada aliran zahir ini ialah Darah. adakah kita faham apa yang kita katakan? Kita sebenarnya mempunyai 2 aliran: 1. 2. Ini telah di buktikan oleh ahli sain dari Cina dimana mereka berjaya mengambil gambar arus letrik yang mengalir dalam badan manusia ini. Aliran Zahir atau Jasmani  Aliran ini bertitik tolak dari bekerjanya Jantung kita.Selalu kita mendengar orang berkata zahir dan batin. DIRI        Ianya duduk didalam jasad Rupa nya sama saperti jasad tapi ghaib Dia lah yang Menghidupkan kita Punca tenaga Ia serba tahu kerana datang dari yang Maha Tahu Dialah yang mengenal Allah kerana dia berasal dari sana .

0182420552 / 012-3516531 . dimana bagi orang luar atau orang nyata. perbetulkan lah kehidupan dalaman kita ini dahulu dan dengan sendirinya kehidupan luaran kita akan sempurna.Insyaallah Oleh itu kenalilah Diri Sebenar Diri anda dan insyaallah kenal lah ia akan Tuhannya saperti Sabda Nabi junjungan kita" Barang siapa mengenal Diri nescaya kenal lah ia akan Tuhannya" OSMAN HADI ..KEHIDUPAN KITA DI DALAM "Diri" ini lah sebenarnya kehidupan kita yang hidup di dalam jasad dan sememangnya kehidupan kita bermula dari dalam badan kasar kita ini.. dia mengisi kehidupan kita dan meliputi keseluruhannya.GOMBAK SELANGOR DARUL EHSAN .. kehidupan di dalam ini nagetif kerana tidak nyata. dan di tutup serta di batasi dengan bulu dan kulit kita. Tetapi kalau kita mau tau dan mau cuba memahami bahawa sebenarnya.