Mencuci Tangan Kepentingan mencuci tangan: Setiap kali sebelum menjamah makanan adalah dinasihat agar kita sentiasa

membasuh tangan terlebih dahulu. Ini kerana terdapat kuman pada permukaan kulit yang boleh menyebabkan kita dijangkiti pelbagai penyakit. Kuman boleh disebarkan melalui tangan yang kotor dan percikan ludah iaitu ketika batuk atau bersin. Jangan memandang ringan terhadap keperluan untuk membasuh tangan. Membasuh tangan bukan sahaja ketika kita ingin makan, tetapi juga ketika kita memasak, mengemas rumah, selepas melakukan kegiatan di luar rumah seperti beriadah, bersenam, berkebun dan juga bermain. Membasuh tangan juga bukan sekadar membasahi tangan dengan air malah terdapat cara mencuci dengan betul.

di bawah kuku hingga ke siku.. AKIBAT JIKA TIDAK MENCUCI TANGAN DENGAN BETUL. amalkanlah membasuh tangan terlebih dahulu sebelum memasukkan sebarang makanan ke dalam mulut.. CIRIT BIRIT MUNTAH . Kemudian bilas dan keringkan dengan tuala kering yang bersih.. Jika perlu..... Ini merupakan cara termudah agar tubuh badan sentiasa sihat dan cergas. cucilah tangan dengan air yang sedikit hangat kerana air hangat dapat membunuh kuman..Cucilah tangan dengan menggunakan sabun.. Cucilah seluruh bahagian tangan seperti celah-celah jari.

 Selepas melawat orang sakit.BILA KITA PERLU MENCUCI TANGAN?  Sebelum makan atau menyentuh makanan.  Selepas menyentuh haiwan.  Selepas balik dari sekolah.  Selepas menggunakan tisu untuk mengelap hidung.  Selepas menggunakan bilik air atau tandas. contohnya ketika membantu memasak atau menyediakan makanan. .  Selepas bermain di kawasan luar rumah. Jangan terus menyentuh ahli keluarga atau makanan tanpa membasuh tangan.

APAKAH YANG TERDAPAT PADA TANGAN YANG KOTOR? .

LANGKAH-LANGKAH MENCUCI TANGAN .