You are on page 1of 6

REFERAT

THEODOR AMAN

pe numele său adevărat Dimitrie Mihali Dimo. tocmai din îndepărtata Vienă. prin anul 1848.  Theodor Aman a fost pictor și grafician. Sava din București. unde va trăi vreme de zece ani (1848 – 1858) și va primi influențele esențiale pentru arta sa. decide să plece la Paris. arată de mic. Din ce în ce. în familia boiernașului aromân Dem.  Bazându-se pe o moștenire generoasă. precum și întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București. pleacă la Paris să-și completeze studiile în această direcție. Theodor Aman are privilegiul de a studia la Colegiul Sf. unde îl va avea ca profesor de desen pe C-tin Lecca.  Copilul Theodor. Theodor Aman s-a născut la 20 martie 1831. Datorită aplecării deosebite către lumea artelor. familie înstărită care a pus accent pe educația copiilor. iar la douăzeci de ani. 2 . academician român. Aman. pedagog. la Câmpulung. se simte mai mult atras de pictură. cărora le-a adus profesori de muzică și limbi străine. Copilăria și-a petrecut-o la Craiova. alături de cei patru frați ai săi. predispoziții artistice.

contra cărora este periculos să te ridici. în deplină concordanță cu idealurile naționale de dezrobire și libertate socială ale românilor. clasice. Theodor Aman este deja adeptul genului istoric în pictură. din familiile bogate ale acelor vremuri. Flori în vas 3 . nu numai în direcția artei sale.La întoarcerea în țară. În timpul șederii sale la Paris. Izgonirea turcilor la Călugăreni  Theodor Aman este un produs al educației îngrijite. ci și pe tărâm literar. Theodor Aman caută să se cultive și muncește serios. Anumite principii vor fi considerate de el ca dogme. tradiționaliste.

Pictura ise părea prea puțin lucru. Anii 1853 și 1854. incursiuni în domeniul sculpturii. apoi. trimis și expus în țară. fiind considerată cea mai nobilă formă a artei. este „Lupta de la Oltenița între ruși și turci” din anul 1853. Pe lângă portretul și pictura istorică. inspiră în „Românul” muza vorbăreață a lui Aricescu.  Alte tablouri istorice urmează: „Bătălia lui Mihai la Sfântul Gheorghe” și „Ultima noapte a lui Mihai Viteazul”. în opera sa. Va face. natura moartă. chiar dacă ar fi fost exercitată în toate ramurile ei. Primul tablou important. pe care. scenele de interior. 4 . fost consul al Franței la București și prieten al românilor. acuarelă și gravură. în ulei. la sfatul lui Billecocq. de acest fel. el va practica pictura decorativă. îl duce la Constantinopol și-l dăruiește sultanului. inspirată de versificația lui Bolintineanu și reprodusă de marele litograf romantic Monilleron. sunt foarte rodnici în activitatea sa. apreciată și de Parisul acestei epoci. din ce în ce el se simte mai atras spre pictura istorică. Mihai Viteazul si capul lui Bathory  Un tablou despre Unire. al arhitecturii și al literaturii.

La 19 august 1891. din 1891. Atelierul cel mare al artistului”. nu lasă penelul din mână până în ultimele sale momente.  În ultimul timp lucra mai greu. lucrează mai ales ca să uite. Lucrează mult și cu spor. o eroare gravă comisă de medici în aplicarea tratamentului. 5 . că publicul îl părăsise. „Bal costumat în atelier”. tot mai sâcâit și chinuit de neajunsurile bolii. Theodor Aman moare. neterminați. „Autoportret”. „Pe terasa de la Sinaia”. că Școala de Arte nu mergea cum și-a dorit.  Alte opere reprezentative ale sale sunt: „Portret de femeie”. În primăvara anului 1891. „După culesul viei”. pentru a ne demonstra că acel care fusese un muncitor. toată viața lui.Atelierul artistului  Ultimii ani ai vieții artistului sunt tot așa de fertili ca cei ai maturității sale. Ultimul său tablou sunt niște trandafiri. pe de o parte. pe de altă parte. „Țiganca”(1884). l-a țintuit pentru totdeauna la pat.

nudul și natura moartă. 6 . pe care aproape toate ramurile artei cu diversele lor tehnici. iar ca portretist.  Theodor Aman costituie exemplul artistului întreg și multilateral.iar la moartea sa. pictura. cult și receptiv. precum și toate genurile picturii: compoziția istorică. ca pictor istoric a preamărit eroismul poporului. întărindu-i încrederea în forțele proprii și contribuind la formarea conștiinței lui patriotice. gravura. vitraliul. l-au preocupat: desenul. portretul.  Theodor Aman. sculptura. foștii săi elevi au luat parte în număr foarte mare. genul. arhitectura. decorațiunea ornamentală și figurativă. peisajul. acuarela. a ridicat arta interpretării figurii umane la nivelul unei pătrunzătoare analize psihologice.