You are on page 1of 10

Universitatea Transilvania Braov Facultatea de Sociologie i Comunicare Programul de studii: Sociologie Anul III, grupa 2

Situaia copiilor cu prinii plecai n strintate

Studeni

Lefter Valentin Maican Leonard Coordonator: Lect. Univ. Dr. Florentina Scrneci Mari Mriuca

Braov, 2014

Inventarierea tipurilor de probleme: Absenteism Consum de tutun Conflicte ntre elevi Problemele elevilor ai cror prini sunt plecai n strintate Dispute cu prinii Dificulti de nvare

1. Stabilirea unei categorii de probleme ce urmeaz a fi rezolvate: Elevii ai cror prini sunt plecai n strinatate.

2. Obiectivele cercetrii: Modul in care elevii percep plecarea unuia sau a ambilor parinti in strainatate; Avantajele / dezavantajele acestui aspect; Problemele cu care se confrunta acesti elevi in viata de zi cu zi; Identificarea consecintelor plecarii parintilor in plan emotional; Identificarea consecintelor plecarii parintilor in plan educational; 3. Metode: Focus grup.

4. Participani: Au participat 10 elevi ai Colegiului Silvic, cu vrsta cuprins ntre 16-18 ani, (3 fete i 7 biei), toi avnd prinii plecai n strintate. 5. Procedura:

Focus grupul a fost dirijat de un modelatori, la care s-au adugat doi observatori. La sfritul activitii participanii au fost recompensai cu suc i bomboane. 6. ntocmirea raportului de cercetare i prezentarea rezultatelor: FOCUS-GRUP Problema cercetrii: Elevii ai cror printi sunt plecati n strintate. Ce vrem s descoperim: consecintele faptului c elevii au unul din printi / ambii printi plecati n strintate (n plan emotional, educational)

Structura: A) B) la nceputul activittii, moderatorul salut participantii si se prezint; A) moderatorul trebuie s obtin informatii despre participanti si s valorizeze orice pozitie exprimat; B) mpreun cu participantii, stabileste un set de reguli; A) explic obiectul ntlnirii si subiectul (introducerea n tema focus-grup-ului); A)insist asupra faptului c nu exist rspunsuri bune sau rele; B) si expune propriul rol, n care nu va aduce contributii de substant la desfsurarea focus-grup-ului, ceea ce i confer legitimitatea rolului de moderator; Subiecte abordate: cum percep faptul c unul/ambii printi sunt plecati n strintate; avantaje / dezavantaje ale acestui fapt; probleme cu care se confrunt n viata de zi cu zi; consecinte n plan emotional; consecinte n plan educational;

I. ntrebri de deschidere (ntrebri foarte simple, fiecrui subiect i se d ocazia s vorbeasc si s prezinte caracteristicile sale de spargere a ghetii):

1) Exemple: ce caracteristic personal te defineste?

II. ntrebri introductive (care ne introduce n tema propriu-zis) 2- care este primul cuvnt care v vine n minte cnd spun strintate?(raspunsul va fi dat in scris)-(asociatii spontane) 3- cunosteti persoane care au unul din printi plecati n strintate? 4- V-ar placea s mergeti s locuiti cu printii n alt tar?

III. ntrebri cheie (rspund la obiectivele principale ale studiului) 5- n grija cui rmn copiii ai cror printi pleac n strintate? 7- care sunt avantajele faptului de a avea printii plecati n strintate? Dar dezavantajele? 8- cu ce probleme credeti ca se confrunta un copil/ adolescent care are parinti plecati in strainatate? 9- ce consecinte ar putea avea acest lucru n plan emotional? 10- ar afecta acest fapt performantele scolare? Argumentati. 11- ar afecta acest fapt starea de sntate? Argumentati.

IV. ntrebri de legtur (trecerea ntre prtile principale ale studiului; pot fi rezumative fat de ceea ce s-a discutat, sau introductive cu privire la ceea ce urmeaz s se discute) 6- cum credeti c se simt copiii care se afl n aceast situatie? - se poate ntmpla ca acesti copii s aib probleme cu familia, politia, cu profesorii sau alti copii?

- credeti ca modul in care isi petreceau timpul liber s-a schimbat de cand au plecat parintii lor? In ce fel?

V. ntrebri finale (permitem subiectilor s-si exprime punctul de vedere dup derularea intregii discutii) - Credeti c am omis ceva n legtura cu aceast tem? 12- Este ceva ce mai vreti s adugati aici? 13- Care este prerea dumneavoastr general despre ce am discutat astzi aici? 14- ati mai participa la o astfel de experient/intalnire?

Analiza pe orizontal 1. Rspunsul cel mai frecvent obinut la ntrebarea V-ar plcea s mergei s locuii cu prinii n alt ar este afirmativ, n proporie de 60%. Restul de 40% au rspuns c nu i doresc acest lucru.

2. Copiii ai cror prini sunt plecai n strintate rmn n grija bunicilor (30%), a frailor mai mari (20%), a prinilor vitregi (20%), mtu (10%), cellalt printe (10%) i singuri(10%) . Bunicii sunt persoanele cu care rmn copii n urma plecrii prinilor n cele mai multe din cazuri, urmai de frai i prini vitregi. De aici putem deduce faptul c bunicii sunt cei mai disponibili de a-i lua n grij.

3. n raport cu rezultatele, am constatat c o mare parte din elevi consider c trsturile de personalitate i contextul situaional influeneaz starea acestora. Majoritatea au rspuns c se simt ru, din cauza faptului c au rmas singuri, nu beneficiaz de sprijinul prinilor, se simt neglijai.

4. Avantajele faptului de a avea prinii plecai n strintate sunt: libertate-20%, situaia financiar -50% i un viitor mai bun 30%. Avantajul principal pe care l vd elevii din plecarea prinilor n strintate reprezint creterea situaiei financiare a familiei, urmat de asigurarea unui viitor mai bun (posibilitatea de a-i urma pe prini acolo, de a avea un trai mai bun i de a fi n rnd cu lumea). Libertatea este un alt avantaj pe care elevii l resimt (nu se mai simt att de supravegheai ca nainte, pot organiza i participa la mai multe petreceri).

5. Cele mai frecvente dezavantaje sunt legate de lipsa controlului din partea prinilor ( nu mai sunt controlai la coal, fapt ce conduce la alt dezavantaj- sunt afectate rezultatele colare).
6

Prinii nu te pot supraveghea ca nainte, astfel poi fi expus pericolelor, nefiind suficient de matur pentru a face fa situaiilor cu care te confruni. Un alt dezavantaj vizeaz partea emoional (dorul de prini, lipsa acestora i afecteaz). Libertatea este vzut i ca un dezavantaj, ntruct prea mult libertate poate duce la dorina i posibilitatea intrrii ntr-un grup de egali, care nu adopt numai norme i valori dezirabile din punct de vedere social.

6. Problemele cele mai des ntlnite cu care se poate confrunta un elev vizeaz insuficienta maturitate cu care acesta se confrunt (poi cheltui pre muli bani, poi cdea n diferite capcane), lipsa sfatului i protecia prinilor, dar i ngrijorarea excesiv din partea copilului pentru prini. O alt problem cu care s-ar putea confrunta copilul este necunoaterea prinilor, n sensul c, aflai la distan, nu se realizeaz o relaie specific puternic (elev-printe).

7. Consecinele din plan emoional fac referire la posibilitatea apariiei depresiei, agresivitii (n special n plan verbal) i nervozitii (plngi din orice, te rzbuni pe apropiai, nu ai chef s vorbeti cu nimeni). De asemenea, fie dorul de prini se intensific, fie se instaleaz o rceal fa de acetia (din cauza faptului c se rcesc interaciunile dintre acetia). De asemenea, sensibilitatea este mai ridicat la aceti elevi. 8. Performane colare-30% din respondeni consider c plecarea prinilor n strintate nu este o condiie care s afecteze performanele colare ale eleviilor. Din contr, poate crete motivaia pentru nvare din dorina de a-i mulumi pe prini (10%). Pe de alt parte, 60% dintre elevi consider c rezultatele pot fi afectate, porninnd de la scderea interesului pentru coal, i ajungnd la abseintism, corijene i chiar la dorina de a abandona coala.

9. Majoritatea sunt de prere c plecarea prinilor n strintate afecteaz starea de sntate a copilului, att n plan psihic, ct i n plan somatic. n plan psihic pot aprea de la disfuncionaliti ale ateniei, pn la teama i ngrijorarea excesiv (ajungnd chiar la gnduri sinucigae. n plan somatic i comportamental, poate aprea dezinteresul pentru acest aspect (nu iei n seam simptomele i nu te tratezi la timp, astfel bolile putnd s se agraveze).

10. n ceea ce privete maturizarea, elevii sunt de prere c aceasta se produce mai repede, comparativ cu cei care nu au prinii plecai. Astfel, responsabilitile i contientizarea acestora crete, te gndeti de dou ori nainte de a aciona, i selectezi mai atent prietenii, preiei din atribuiile prinilor (gtit, plata facturilor, curenie). Un rol important n maturizare, identificat de elevi l are educaia primit, mentalitatea individului i atitudinea acestuia n raport cu problemele cu care se confrunt.

Analiza pe vertical ntrebare 1.V-ar placea s mergeti s locuiti cu printii n alt tar? 2. n grija cui rmn copiii ai cror printi pleac n strintate?

da

da

da

nu

nu

mtua

bunicii

singuri

3. Cum credeti c se simt copiii care se afl n aceast

Le lipsete acel ceva

Depinde de firea fiecrei persoanei

singuratici

Fraii mai Cellalt printe mari!!!!!! rmas n ar Ai spus sa modific...da nu stiu ce sa scriu...modifica tu triti Cteodat bine, cteodat ru

situatie? 4. Care sunt avantajele faptului de a avea printii plecati n strintate 5. Care sunt dezavantajele faptului de a avea printii plecati n strintate 6. Cu ce probleme credeti ca se confrunta un copil/ adolescent care are parinti plecati in strainatate? 7. Ce consecinte ar putea avea acest lucru n plan emotional? Posibilitatea de a pleca dup prini Libertate i partea financiar e spre binele nostru Asigurarea prii materiale Un trai mai bun

Se las de coal

Dorul de prini

Lipsa controlului de ctre prini asupra colii

Lipsa susinerii

Mult prea mult libertate

Poi cdea n diferite capcane. De ex. consumul de alcool sau droguri

ngrijorarea Lipsa excesiv din sfatului partea printesc copiilor pentru prini

Nu eti suficient de matur

Riscul de a cheltui prea muli bani

Nervozitate ridicat. Nu ai chef s vorbeti cu nimeni.

8. Ar afecta acest fapt performantele scolare? Argumentati.

Nu este o condiie ca plecarea prinilor n strintate s i afecteze negativ performanele

Agresivitate verbal asupra persoanei cu care locuieti i asupra prietenilor. Absenteism din cauza problemelor familiare

Rzbunare pe cei apropiai

Te inchizi n tine

Devi mai rece fa de prini

Intervine dezinteresul fa de coal.

Da, din cauza libertii prea mari, deoarece trebuie s iei singur deciziile.

Duce la corijen

9. Ar afecta acest fapt starea de sntate? Argumentati. 10.Cum se produce maturizarea la copii ? 11. Care este prerea dumneavoastr general despre ce am discutat astzi aici?

colare Pe plan psihic. Poi ajunge la psihiatru i s faci tratament. Te gndeti de dou ori nainte de a face ceva. mi-a plcut, ns data viitoare a dori s ne axm pe o tem anume.

Ai gnduri sinucigae

Ii pierzi concentrarea i te poi rni singur.

Dac suferi de anumite boli se pot agrava.

Da, depinde de copil. Dac afli veti rele de la prini te poi mbolnvi. Ai mai multe responsabiliti dect cei de vrsta ta. Nu m-am simit atacat prin formularea ntrebrilor.

i selectezi prietenii mult mai atent. mi-a plcut, chiar dac am mai vorbit pe tema aceasta.

Te gndeti la consecinele faptelor tale. mi-a plcut pentru c ne-am regsit toi n aceeai situaie.

Depinde de educaia primit i de mentalitatea fiecruia. Imi pare bine c am cunoscut colegi noi cu care pot discuta pe aceast tem

10