You are on page 1of 60

SU-LA-CE

Reggeli beszlgetsek Lin-csi apt kolostorban


Kzreadja

magyar knyvklub

Sri Lszl
A m eredeti cme: Su-la-ce'i gsun-'bum A magyar vltozat az albbi kiads alapjn kszlt: Gru-kha'i Pha-rol dgon-pa Lha-sa, 1992 Fordtotta: Sri Lszl Hungarian translation Sri Lszl, 1999 A fedlen Sui (1717-1783) japn mester Lin-csi-brzolsa

A szerz el beszde
Tiszteletteljes hdolat az olvasnak, aki - br nem biztos, hogy mlt r - kezben tartja tndkl szellem Mesterem, Lin-csi apt ltalam idegy jttt tantsait. Miutn Hszian-tung vnek els holdhnapja tizedik napjn [867. februr 18-a] a tantvnyait szntelenl ugat szalmakutyk kiads szidalmazsa utn szkben lve a legrdemesebb Mester megigaztotta ltzett, egyet-egyet legyintett a tz gtj fel s a vgs nyugalomba tvozott, mi, alzatos tantvnyai, sztpt emeltnk emlkre s tiszteletre Tamingban. Jen-csao s Cun-csiang szerzetestrsaim - kik ppgy a legkivlbb Mester tantvnyai voltak, mint jmagam - gy gondoltk azonban, hogy sem a sztpa Tamingban, sem ms kzhelyes fldi hvsg nem oly mlt emlkhez, mint maga a Tants, melyet hirdetett. Ezrt aztn ennek szavait, mint trt cserepeket, k szorgalmasan sszeraktk. n, Su-la-ce, tbbszr olvasva rstud trsaim sovnyka munkjt, gy gondoltam - miel tt mg Mesteremet kvetve utoljra megigaztom krges, vn testemen szerzetesi ltzetemet s a vgs nyugalomba tvozom -, magam is emlkezetembe idzem s rsba foglalom azokat a blcsessgt l s szeretett l sugrz reggeli beszlgetseket, amelyeknek ifj novcius koromban rsztvev je voltam Lin-csi apt Huo-to foly parti kolostorban. Ezeket nyjtom most t nektek, mlt s mltatlan, blcs s balga, ltez s leend szerzeteseknek s vilgiaknak, hogy miel bb meglsstok magatokat s egy mst Lin-csi szellemnek vilgossgnl. Ha akartok, figyeljetek, ha nem akartok, ne figyeljetek rm. Klnben boldoguljatok, ahogy tudtok! Ezt kvnom nektek tisztelettel n, Su-la-ce szerzetes, a Csien-ning korszak negyedik esztendejben, mely (hogy ezt is tudjtok) Csao-cung csszr uralkodsnak ugyancsak negyedik esztendeje [897], amgy pedig a kgy ve, s mely esztend ben, mint emltettem, mr magam is kszlk utols ruhaigaztsomra. Nehogy knnyet ejtsetek rtem! Jobb lesz nlkletek. gyis unlak mr benneteket.

1.
Lin-csi apt kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a szerzetesek a Mesterhez. - Mester! ruld el neknk, mit tegyen az, aki miel bb dvzlni akar! - Semmit - vgta r habozs nlkl Lin-csi, s aztn hosszan hallgatott. - Hogyan kell semmit sem tenni az dvzlsrt? - trte meg a csendet vgl az egyik szerzetes. - Csakis knnyedn - felelt Lin-csi, s a hvek krs re egy pldzattal vilgtotta meg vlaszt. - Tbb szz esztend vel ezel tt a Liang-dinasztia-beli Vu csszr egy szp napon kvetet kldtt Bddhidharmrt, az els ptrirkrt, hogy fradjon udvarba. - Bddhidharma! - szlt a szenthez, mikor az szne el jrult. - Mutasd meg nekem az dvzls tjt, s fejtsd ki legbiztosabb mdjt! Tudni akarom, mit tegyek. A blcs kszsgesen meggrte Vu csszrnak, hogy tmutatst ad, s kifejti az dvzls mdjt. A palota udvarn hatalmas szszket emeltetett magnak, hogy onnan szljon magas rang hveihez. Amikor el adsnak ideje elrkezett, a csszr s a felsorakozott udvari el kel sgek jelenltben Bddhidharma szp lassan fellpkedett a pulpitusra. Amikor felrt, jelent sgteljesen krlhordozta tekintett az egybegy lteken, majd figyelmeztet en felemelte plcjt. gy llt az emelvnyen, nma csendben, hosszan, majd amikor a hallgatsg mr trelmetlenkedni kezdett, a plcval hirtelen nagy er vel a szszkre csapott. A hatalmas csattans utn vrt mg egy keveset, majd nneplyesen meghajolt, s elvonult. Ekkor tantvnya, aki a csszr mellett llt, udvariasan megkrdezte. - Felsged megrtette a Mester tantst? - Nem. Semmit sem rtettem bel le - vlaszolt dbbenten a csszr. - Kr - felelte a tantvny -, mert a Mester mr befejezte el adst. - Nem lesz folytats? Nem fejti ki gondolatt b vebben a Mester? - krdezte a csszr. - Nem. Nincs tbb mondanivalja - felelte Vu csszrnak h vsen a tantvny, s is elvonult mestere utn. Az udvar ott maradt, s elh lten nztek egymsra a megbotrnkoztatott el kel sgek. Majd amikor magukhoz trtek, felhborodottan szidalmazni kezdtk Bddhidharmt. - Nem tudtk - fejezte be Lin-csi apt a pldzatt -, a Mester el adsa arrl szlt, hogy Buddha tantsban nincs semmi er feszts. Nem jr az dvzls tjn az, aki gyorsan jr. Nem lelhet az tra az, aki keresi, viszont rajta jr, aki nem keresi. Hvek! - szlt vgl Lin-csi. - rtstek jl a ptrirkt, s ne tegyetek semmit az dvzlsrt. Csak a kznapi dolgokhoz kell tartania magt az embernek, s gy-nlklinek maradnia. Legyetek nmagatok mesterei ott, ahol ppen vagytok, s ott helyben megigazultok. Minden nap, minden reggel, mindentt - fejezte be tantst Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

2.
Lin-csi apt kolostorban egy reggel gy fordultak a szerzetesek a Mesterhez. - Mondd, apt! Mit tegyen az ember, miel tt elj a vilgvge? Van-e erre nzve szably? - Van - felelte Lin-csi, s mr idzte is a tantst. - Miel tt a vilgvge elj , legjobb, ha az ember befejezi reggelijt - szlt a Mester, s mr sarkon is fordult volna, amikor az egyik szerzetes megkrdezte. - Mondd, Mester! A vilgvgvel minden vget r? - Minden. De ez a minden azon nyomban ltre is jn ismt. A vgtelen id ben vgtelen szm csodlatos pusztuls s keletkezs kveti egymst - mondta Lin-csi, s hogy a szerzetesek tudjk, mi dolguk a vgtelen id ben, elmeslt egy trtnetet. - Nem is olyan rg - kezdte az apt -, itt a Lliang-hegyek kzt, egy szerzetes bekltztt egy nagy fa odvba. gy hvtk ezt a szerzetest, hogy Taj-po. ldglt a fa odvban, teltek az vek szmolatlanul, amikor megjelent az od el tt egy vndorszerzetes. gy szlt a vndor Taj-phoz. - rva vagyon, hogy ez a mostani, kerek millird esztend t szmll vilgkorszak, melyben lnk, hamarosan vget r. Fellngol majd a nagy t z, s mind az ezer vilg elpusztul. Tudni akarom, csakugyan elpusztul-e,

vagy nem pusztul el. Felelj, Taj-po! - s Taj-po felelt. - Elpusztul - mondta. - s akkor mi lesz? Kvetkezik a msik millird ves vilgkorszak? - krdezte a vndor. - Kvetkezik a msik. - Akkor j - vgta r a szerzetes, s megnyugodva is belt Taj-po mell az odba. Nem mintha addig attl tartott volna, hogy unatkozni fog, ha nem kvetkezik jabb millird v s nem lesznek majd benne jabb vilgok, hanem azrt nyugodott meg a vndor, mert megrtette, mirt l a fban Taj-po. Taj-po pedig azrt lt a fban, mert tudta, semmi emberi tevkenysg nem foghat ahhoz, hogy jnnek-mennek a vilgkorszakok. Semmi emberi tevkenysg nem foghat ahhoz, hogy elpusztul mind az ezer vilg, s aztn kvetkezik a msik ezer. s semmilyen emberi tevkenysg nem mrhet ahhoz, hogy mindebben rszt vehet, lhet a fa odvban, s szemllheti a vilgok vltozsait. Taj-po tudta, hogy a vilgok vltozsain tprengeni a legmltbb emberi munka, s mg valamit meg nem rt az egszb l, nincs hov sietnie. Ezt rtette meg Taj-po vlaszbl a vndor is, s ezrt lt be hozz az odba - fejezte be a trtnetet Lin-csi apt, s szgyenkezve vallotta be, hogy nem tudja, mi trtnt ezutn. - Taln Taj-po s a vndor azta is egytt mulnak a vilgok vltozsain. Bmuljk a vgtelen id jtkait. Ti is ezt tegytek, szerzetesek, ha elj a vilgvge, s mr megetttek a reggelit! - szlt Lin-csi apt, s magukra hagyta szerzeteseit, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

3.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a szerzetesek az apthoz. - Mondd, apt! Ha a vilgon mindennek a sorsa pusztuls, mirt kell tkletess vlnunk? - Senkinek sem kell tkletess vlnia! - csattant fl Lin-csi, de nemhiba volt blcs tant, komolyan vlaszolt a rossz krdsre is. - Hvek! Csak az vljon tkletess, akinek szenvedst okoz a pusztuls. Csak az vljon tkletess, aki szenved az elmls gondolattl. Csak az vlassza a tkleteseds tjt, aki csak gy knnythet a sorsn - szlt az apt, s egy trtnettel vilgostotta meg tantst. - Nem is olyan rg, itt a L-liang-hegyekben, egy szerzetes kint az erd szlen meditlt. Mg nem merlt mlyen gondolataiba, gy a legaprbb erdei zajt is jl hallotta. A sok megszokott hangbl egyszer csak egy szokatlan, de ismert neszt sz rt ki. A szerzetes felugrott, s hihetetlen iramban futsnak eredt. Izmai azonnal engedelmeskedtek, lgzse olajozottan gyorsult, teste minden porcikja bmulatos sszhangban m kdtt megfesztett akaratval. Nemhiba edzette testt s szellemt kt vtizede knyrtelen gyakorlatokkal, naponta hossz rkon t. S ez most, nem el szr, az lett mentheti meg. A szerzetes nyugodt volt, tudatosan kereste a menekls tjt, s meg is tallta. Odart a szakadkhoz, s levetette magt. Biztos volt benne, hogy estben bele tud kapaszkodni a lelg er s indkba. gy is trtnt. Megkapaszkodott. A tigris pp akkor rt a szakadk szlre. Mancsval nem rt le az indkig, de nem tgtott a szikls peremr l. Lefel sem volt menekvs, a hasadk tl mly volt, az aljn les kvek. Maradt teht az inda, amelyen lgott. m ekkor egy fehr s egy fekete egr jelent meg az indk kzt, s rgni kezdtk a szrakat. Azok szp lassan vkonyodtak, majd sorban elszakadtak. A tigris mg mindig odafent volt. Ebben a pillanatban azonban a szerzetes egy gynyr nagy szem szedret vett szre az indk fl hajl fagon. Odanylt rte, leszaktotta s bekapta. S lm, milyen nagyon des volt! - fejezte be pldzatt Lin-csi apt a tkletessgr l, mely ktsges vllalkozs ugyan, de trekedni r mgiscsak muszj. - Hvek! Az ember egyetlen mdon nyerheti el jutalmt. Ha mlt helyzetben tallja t a hall. Fizesstek ht meg a szeder rt! - figyelmeztetett vgl Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

4.
Lin-csi apt kolostorban egy reggel szokatlan dolog trtnt. Vndorszerzetes zrgetett a kapun, pedig messze fldn tudtk, hogy Lin-csi nemigen kedveli a vndorszerzetesek ltogatst. - Mit akarsz, vndor? A Tantst? - krdezte t le gyanakodva az apt. - Csomagoljam? Kred a kiszolglst?

De az ifj szerzetes nemet intett fejvel, szomoran shajtott, aztn gy felelt: - Tegnap este az rcbivaly srba esett. Azta semmi hr, sajnos nyoma veszett. Lin-csi, aki maga is rtette a kltszetet, rkrdezett: - Az szi szl is fj, s szl jde fuvola. Vajon kinek szl ez az szi muzsika? Mire a vndor: - Ki ltal jut a tzezer korltokon, Meg sem ll a fnyl gboltozaton. - Na, ezttal tlsgosan nehz krdst feszegetsz, vndor! - szlt erre az apt. - lj le inkbb most mr, s igyl egy j tet! Hagyjuk mra a filozfit - javasolta bartsggal, de a vndor, aki zokon vette, hogy az apt elhagyta a rigmusjtkot, csak szavalt s panaszkodott tovbb. - , jaj! Csak nznek s lenznek a krges vnek, Pedig a lleknek hja mr ifjan knyes! - lj le, s igyl mr egy j tet! - ismtelte meg Lin-csi az ajnlatt, de az ifj srt dtten tovbbllt. Lin-csi hosszan, egyttrz en nzett utna, aztn szerzeteseihez fordult. - Lm, milyen jraval llek - mondta. - Kr, hogy a szavak hnrjba veszett. Klt ez is. Csakis maga krl forgoldik, mg az rcbivaly fel nem kleli. De a szavak, a mmort szavak, akkor sem tgtanak. sszekoldult szavai hegyek slyt nyomjk, de a gondolatok ritkk. - Mind ilyen, apt? - krdezte az egyik szerzetes. - Csak a trelmetlenebbek. Hajtja ket a vak vgy, letk tapogatzs s magyarzkods. Nincs egy kolostor, egy remetebarlang, nem lelik sehol egy fa csendes odvt. Nincs az letkben egyetlen percnyi megnyugvs. Pedig fradtak mr, ezrt hajszoljk a megvltst - szlt Lin-csi apt, s bezratta a kaput a vndor utn. - Hvek! Ltttok, mily nagy veszedelem a llek bdulata, a nyugtalansg. A szentsges igyekezet, az elhivatottsg. Kerljtek ht a megvlts akarst! - tette mg hozz csendesen az apt, kolostorban, a Huoto foly partjn.

5.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - Mondd, apt! Mi az a tants, mely tlmutat Buddhn s az sszes ptrirkn? - Egy szezmmagos pogcsa - felelt azon nyomban Lin-csi, aztn nagy nyugalommal frkszte szerzetesei arct. A hvek zavartan fszkel dtek, majd az egyik megkrdezte. - Trflsz, apt? - Nem trflok, ez a valsg - lltotta Lin-csi, majd ltva a szerzetesek tancstalansgt, gy folytatta. - A szezmmagos pogcsa valban tlmutat Buddhn s a ptrirkk minden tantsn. A szezmmagos pogcsa semmit sem szimbolizl, pogcsa csupn, talnyok s magyarzatok nlkl. Nem gy a Tants, mely tkletlen mesterek tkletlen szavaibl ll, s az utdok rkk ezeket magyarzzk. Hvek! Ha tkletes tantsra vgytok, nzztek meg jl a pogcst! Ne vesz djetek tbb szent knyvek bet ivel, ne knldjatok szikkadt agy mesterekkel, ne er lkdjetek, ne akarjtok rteni az rst. Vesstek el az rott hagyomnyt, vesstek el a pldt. Nem ezekben van a teljessg, a megnyugvs. A Tants harsog hvsg, a szezmmagos pogcsa a csendes valsg - szlt Lin-csi apt, s mr sarkon fordult volna, amikor utnaszlt

az egyik tantvny. - Mester! Tged se hallgassunk ezutn? - Akik a pogcsa valsgos termszett mr fltrtk, killtak minden prbt - vlaszolta az apt. - Azok felm se nzzenek tbb! De akik mg nem tudjk, mennyire terhes minden titok, minden tuds, s akik mg nem tudjk, hogy nem rdemes az ton cipelni mst, csak egyetlen szem szezmmagos pogcst, azok kolostoromban megvrhatjk, mg lekopik rluk a sok rgi okossg. Akkor aztn k is mehetnek tovbb vlaszolt szerzeteseinek Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

6.
Lin-csi apt kolostorba egy nap vendg rkezett. A kzeli kolostor elljrja volt, az apt reggeli beszlgetsei rdekeltk. Egyszer szerzetesknt ltogatta reggelente Lin-csi kolostornak keleti csarnokt. - Mester! ruld el nekem, mi Buddha tantsnak lnyege? - tette fel a vendg egy reggel az vatlan krdst, miutn addig tisztelettudan hallgatott. A szerzetesek elh ltek ekkora otrombasg hallatn. Lin-csi udvariasan elengedte a fle mellett a krdst. De Ting apt, gy hvtk a szomszd elljrt, nem nyughatott. - Mester! Mi Buddha tantsnak a lnyege? - krdezte ismt. Mire Lin-csi odastlt Tinghez, gallron ragadta, lekevert neki egy nagy pofont, majd ellkte magtl. Ting el szr megtntorodott, aztn csak llt dbbenten, mintha mg vrna valamire. Ekkor Lin-csi rkiltott. - Ting apt! Mirt nem ksznd meg vlaszomat mly meghajlssal? Ting erre, ksznete jell, mlyen meghajolt, s valban szinte hlt rzett szvben. - Tudod-e mr, Ting apt, hogy mi Buddha tantsnak lnyege? - krdezte ekkor Lin-csi. - Tudom - vgta r Ting, aki addigra megvilgosodott a hres mester pofonjtl. - Hvek! - fordult most szerzeteseihez a mester. - Sajnlom, ami Ting apttal trtnt. De elljrk se lehetnek kivtelek. Irnta rzett szeretetemt l hajtva mg elmlked zsmolyomat is fejhez vgtam volna, csakhogy vgre megvilgosodjon. m ha m veltebb szerzetessel van dolgunk, ltalban elg egy pofon. Elmjben fnyt gyjt, s nem keresgli tbb a nem ltez knnyebbik utat. Mely nem maga a Tants, csak annak lnyege. Nincs knnyebbik t, nincs rvidebb t, nincsenek fontos s kevsb fontos rszletek. Az egsz megrtse a cl, hogy aztn az egszet vgre elfeledd. Ez az t. s ez se rvidebb, se hosszabb nem lehet szlt Lin-csi mester, majd Ting apt fel meghajolva, magukra hagyta szerzeteseit, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

7.
Lin-csi apt kolostorban, a Huo-to foly partjn, egy nap szomor dolog trtnt. rkre elhagyta trsait a blcs, reg szerzetes, nv szerint Ho-jang. Ho-jang szerzetest nagyra tartotta az apt, megosztotta vele a kolostor irnytst, s csaknem minden gondolatt. pp a temets el kszletei folytak, amikor az egyik tantvny odament a koporshoz, rtette a kezt, s gy szlt Lin-csihez. - Mester! Mondd meg nekem, krlek! Ez itt most let vagy hall? - Nem akarom neked megmondani, hogy ez itt most let vagy hall - felelt egykedv en Lin-csi apt. - Mirt nem mondod meg? - krdezte a szerzetes. - Nem akarom neked megmondani s ksz - makacskodott a mester. Ekkor a tantvny az egyik id sebb szerzeteshez fordult, s t krlelte. - Krlek, reg, lgy j hozzm, s mondd meg nekem, mi ez itt? let vagy hall? - n sem mondhatom meg neked, hogy ez itt let vagy hall - felelt az reg, s nmn, elfogdottan llt Lincsi mellett a koporsnl. - Mirt nem mondjtok meg? - Nem mondhatjuk meg neked - szlt most Lin-csi. - Egyltaln, minek kell ezt tudnod ennyire? - Ha ez hall, akkor felkutatom a halott szellemi maradvnyait. sszegy jtm s rzm szellemnek cserepeit, nehogy vele temesstek.

- Apr fehr hullmok mossk az eget, Csendes szell fjja szt a lgy felh ket. - szlt erre az reg szerzetes, taln Ho-jang emlkt idzve. Majd Lin-csi folytatta. - A szl messzir l messzi r, majd visszatr. Bezrul az g, megnylik a messzesg. Aztn hozztette: - Halottaink szellemi maradvnyait nem kell felkutatnod, fiam. Nem kell cserepeket gy jtgetned s rizgetned. Halottaink szellemi maradvnyai ms alakban kztnk vannak. Fjjk szt a felh ket, mossk az eget. Nyitjk-csukjk a messzesget. Velk llegzel, rptetik a lelked. S pp ez lesz majd egyszer teveled. Mert a te szellemi ltezsed sem oly rvid, mint az leted. Ezrt nem vlaszolhattunk a krdsedre: mi ez itt, let vagy hall? - szlt Lin-csi apt, s intett szerzeteseinek, kezdjk el a szertartst.

8.
Lin-csi apt kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a szerzetesek az apthoz. - Mester! Hol a hideg jn rnk, hol a meleg. Valami mindig gytri szegny testnket. Hogyan tudnnk ezt elkerlni? - Olyan helyre menjetek, szerzetesek, ahol nincs se hideg, se meleg! - vlaszolt Lin-csi, s gy gondolta, eligaztotta a hveket. - Hol van olyan hely, Mester? - faggatta azonban Lin-csit az egyik tantvny. - Tudnotok kell, szerzetesek, hogy a test kvnsgainak egyetlen hely sem felel meg. gy aztn olyan helyet, mely knyes testeteknek se hideg, se meleg, ne is keressetek. De ha ppen nem fztok, s nincs is melegetek, lesz majd ms panasza rigolys testeteknek. hes lesz, vagy fradt, de meg is betegedhet. Ha nem knyeztetitek eleget, bosszt ll a test. Ha jt akarsz, vesd al magad knynek-kedvnek: etesd, itasd, frdesd, kenegesd, hogy a szeszlyes szarzsk ki ne lkjn veled. Vagy ezt teszed, vagy knok kzt tltd az letet. Tudjtok meg, szerzetesek: utlatos, ronda llat a test! - kelt ki magbl Lin-csi apt, rhellte a hs zsarnoksgt. Azt akarta, hogy hvei tudjk: a test rabsg, rks szolgasg. - Mondd, Mester! Akkor ht nincs semmi megolds? - firtatta a krdst az egyik szerzetes tovbb. - De van. Ha megszabadulsz t le, tbb nem knozhat mr. Se fagy, se forrsg, se fjdalom, se vgy. Erre van kitallva a buddhasg - felelte az apt. De figyelmeztet leg mg hozztette. - m addig is, szerzetesek, vigyzztok jl cska testetek! Nlkle fnyessges lelketek csak szrgta szl, lyukas felleg. Olykor majd imdkozom a Magasztos Buddhhoz rtetek. "Krlek, kedvezz neknk, gyenge ednyeknek, kik trsai vagyunk a nyrleveleknek" - fejezte be reggeli beszlgetst rks rabszolgasgunkrl Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

9.
Lin-csi apt kolostorba egy nap vendg rkezett. A kzeli kolostor elljrja nem kedvelte Lin-csi iskoljt, de kvncsi volt r. Nagy vitatkoz hrben llt, lvezte a botrnyt. A szerzetesek kvncsian figyeltk, kihzza-e Lin-csi a mregfogt. - Szeretnk feltenni egy krdst. Lehet? - kezdte a beszlgetst szinte fenyeget en a vendg. - Belevgni a hsba, hogy sebet ejtsnk, azt lehet? - krdezett vissza az apt. Mire a leleplezett vendg mris elcsendesedett. Nagyot shajtva gy szlt: - Tenger tkrn ragyog a hold, rnyk sehol.

A vz mlyn halraj bolyong s homly honol. Mire Lin-csi: - Most, hogy feljtt a hold, eloszlott minden rny, A halraj sem bolyong, tisztn lt clt, irnyt. - , br vilgot gyjtana kes szavad! De mondj most mr rigmust, mit szlt a pillanat! - fordult most mr tisztelettel Lin-csi fel a ltogat, s az apt, ki rtette a kltszetet, mondott is rigmust. - Kardod kbor lovag lttn hzod el , Versed akkor, ha klt az, ki szembej - szlt der sen Lin-csi apt, s ezzel vgkpp levette lbrl a vendget. Az elmosolyodott, megadta magt. Mert pp ezt gondolta is: nem kbor lovagok k, tonll haramik, hanem sokkal inkbb tuds klt k, akik megbecslik magukat s egymst. A rigmust hztk el , szellemket megcsillantottk, elkerltk a mltatlan hitvitt. A szerzeteseknek nagy k grdlt le a szvkr l. Hogy a mesterek mir l is beszlgettek, nem rtettk ugyan egszen pontosan, m hogy szpen szltottk egymst, azt az rstud tantvnyok fljegyeztk. Tbbet nem tehettek rtnk a jmbor szerzetesek Lin-csi apt kolostorban, a Huo-to foly partjn.

10.
Lin-csi apt kolostorba egy nap ifj szerzetesjellt rkezett. Lovon jtt, vgtban, lzas, szent igyekezet hajtotta. Lin-csi szerzetesei egy cssze rizsksval knltk. Megmutattk neki celljt, s magra hagytk. - Apt! - szaladt az ifj mris Lin-csihez. - Apt! Krlek, lssunk nyomban munkhoz. A Tantst akarom! A Tantst! - Megkaptad mr a rizsksd? - krdezte t le Lin-csi kedvetlenl. - Megkaptam. - Na s megetted? - Megettem. - Kikanalaztad az utols szemig? - Kikanalaztam. - Naht akkor most eredj, s mosd el a csszdet! - kiltott r az apt, csak gy zengett a hz. A novciusnak fldbe gykerezett a lba. - Eredj s mosd el! Nem hallottad?! - parancsolta jra, de az ifj csak llt nmn. - Mosd el alaposan, ragyogjon az a tl. Mra ez lesz a dolgod. Induls! Miutn a szerzetesjellt mg mindig megkvlten llt, folytatta az apt. - Holnap hozzltsz s rendbe hozod a celld. Kitakartod, kifested a falt, az ajtajt, ablakt. Estnknt varrsz magadnak nhny rend szerzetesi ruht. Tlire melegebbet, nyrra knnyebbet. Mikorra elkszl a celld, kvetkeznek a tli munkk. Zskvarrs, ktlfons, kosrfons. Kzben gyakran lssalak a konyhn, ksztsd el a szakcsnak a munkt, este pedig jhet a mosogats. Mg tlen kszlj a tavaszi rizsfldi munkra. Mindenekel tt varrj magadnak nemezcsizmt. Nyrra gondoskodj kaprl, kaszrl, ntz kannrl s egyb kerti szerszmrl. sszel lss hozz ismt a celldhoz, hozd rendbe tlire. Nincs utlatosabb a piszkos, hideg cellnl! Hogy knnytsnk az leten, meg kell tanulnod a rendet. Rsznunk erre nhny vet, s amikor mr minden, amit soroltam, knnyedn megy, bevihetjk a celldba a szent knyveket. Akkor mr nem zavarhatjk meg az leted... Szval, ne siess, novcius, ne kapkodj. Addig lesz j neked, mg knyveid a munks nappalok, mestereid a tpreng s jszakk s hajnalok. Most menj, ne is

lssalak! Lgy boldog! - szlt novciushoz Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

11.
Lin-csi kolostorba egy nap vendg rkezett. Vang tancsos urat, aki tmogatja volt a kolostornak, szvesen lttk a szerzetesek. Miutn jt ettek-ittak, Vang s Lin-csi stra indultak. Vgigjrtk a kertet, az pleteket. Amikor a szerzetesek csarnoka el tt meglltak, Vang r megkrdezte. - A szerzetesek, ugyebr, ebben a csarnokban olvasgatjk a szent knyveket? - Nem, tancsos r, a szerzetesek nem itt olvasgatjk a szent knyveket. - Nem itt? Ht hol? - krdezte a tancsos. - A szerzetesek egyltaln nem olvasgatjk a szent knyveket - vallotta be Lin-csi apt, s a tancsos mulatra mg csak nem is szgyenkezett. - Akkor bizonyra a meditciban gyakoroljk magukat a hvek. Itt vgzik a gyakorlatokat? - krdezte Vang nagyr, megadvn Lin-csinek a lehet sget, hogy dicsrje a szerzeteseket. De az apt nem lt vele. - Nem, tancsos r. A szerzetesek nem vgeznek itt gyakorlatokat. - Nem? - Nem. - Ht akkor hol?! - A szerzetesek, tancsos r, egyltaln nem vgeznek meditcis gyakorlatokat - jelentette ki Lin-csi apt, s btran Vang r szembe nzett. A tancsos zavartan hmmgtt, majd jra krdezett. - Bizonyra nagy hitvitkat folytatnak, gy kpzik magukat. Ebben a csarnokban vitatkoznak? - Nem, tancsos r, a szerzetesek sem itt, sem mshol nem vitatkoznak. s nem kpzik magukat - mondta Lin-csi. Zavarban Vang mr r se nzett. - Ht akkor mit csinlnak ebben a kolostorban a szerzetesek? - krdezte vgl flnken. - A szerzetesek, tancsos r, ebben a kolostorban buddhv vlnak. Ha akarnak - felelte Lin-csi Vangnak, majd hosszan hallgatott. S mg az apt hallgatott, a tancsos elmje megvilgosodott. "- Hiszen vilg mlye s seklye, a gondolat fnyessge, a szpsg szp remnye, mind a mi keznkben van" - gondolta Vang. Majd meghajolt Lin-csi fel, s szvben hlval tvozott.

12.
Lin-csi apt kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - Mondd, apt! Mi a vgs rtelme a Szent Tantsnak? Mire Lin-csi vlaszul elbeszlte azt a trtnetet, mely Vu csszrral s Bddhidharmval esett meg. Tbb szz vvel ezel tt Vu csszr szintn felvetette a krdst a ptrirknak. Bddhidharma gy felelt neki. - A Szent Tants vgs rtelme a kozmikus semmi. Aztn mg hozztette: - m ha tudni akarod, csszr, a Szent Tants nem is szent. A vlasz meglepte a csszrt, de tovbb krdezett. - Semmi szentsg nincs a Tantsban? - Nincs, csszr. Semmi szentsg s semmi igazsg. - Mi szrmazik ht a Tantsbl? - Szmodra semmi - jelentette ki vratlanul a ptrirka, s vgtelen nyugalommal tekintett a megzavarodott csszrra. A csszr nem titkolta felhborodst. - Ki vagy te, hogy azt kpzeled, gy beszlhetsz velem? Ki vagy te?! - Nem tudom - vlaszolta csendesen a szent, majd kistlt a palota csarnokbl. Vu csszr hosszan nzett utna, s elmerengett. - Ha Bddhidharma nem tudja, kicsoda , mit tudhatok n? "A Szent Tants vgs rtelmt" firtattam nla. Tudhatja-e brki, mi az, hogy szent, mi az, hogy tants, mi az, hogy vgs , mi az, hogy rtelem? Tl sokat

krtem t le. Tl sokat akartam tudni - dbbent r a csszr, s nyomban a ptrirka utn kldtt. A kvet a Szung-hegy erd s magasban rte utol. - Nincs mr szksge rm a csszrodnak - mondta neki Bddhidharma, miel tt az megszlalt volna. - Egy porszemnyi arany kerlt a szembe, de nagy bajt nem okozott. s mostanra mr kihullott. Ltsa kitisztult, elmje megvilgosodott - mondta a ptrirka, s intett a kvetnek, hogy menne tovbb. Mire a kvet ellovagolt, s a szent is ment tovbb a maga tjn - fejezte be pldzatt Lin-csi apt. A szerzetesek csendesen hallgattk. Mint palotjban Vu csszr, a Huo-to foly partjn k is megrtettk a ptrirka vlaszt.

13.
Lin-csi apt kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - Mondd, apt! Mi gygytja a llek nyugtalansgt? - Elmondom nektek, szerzetesek, mikppen gygytotta Bddhidharma ptrirka, s vegytek gy, mint Lincsi tancst! - szlt az apt, s mris kezdte a pldzatt. - Tudjtok, hvek, hogy Bddhidharma ptrirka, fenn a Szung-hegyen, egyszer kerek kilenc vet meditlt. Egy fal el tt lt, szerette a magnyt. m egy nap izgga kis ember jelent meg nla, a meditl Bddhidharma mgtt le s fl jrklt. - Mit ugrlsz itt, te kerge kecske? - frmedt r a szent, mire a fick vgre megllt. - Olyan nyugtalan a lelkem. Krlek, Mester, csillaptsd le, segts rajtam! - szlt, aztn megint csak le s fl jrt. Bddhidharma nem vlaszolt a krdsre mindjrt, vrt. - Ltod, alig brok magammal. Krlek, Mester, segts! Csillaptsd lelkem nyugtalansgt! - ismtelte meg krst a kis ember, s csak masrozott tovbb. Bddhidharma egyre idegesebb lett t le, vgre rkiltott. - Ht hozd ide a lelked, te szerencstlen! Hozd ide, s lecsillaptom mindjrt! - szlt, mire a kis ember hirtelen megllt. Csak llt magba roskadva, tancstalanul, nmn. Hossz percek teltek, rk is taln, amikor megszlalt jra. - Mester! Keresem a lelkem mindentt, de sehol sem tallom - panaszkodott, szgyellte magt. - Most mi legyen? - Ht mi lenne?! Minek kellene trtnnie azutn, hogy a lelked vgre megnyugodott? - krdezte t le Bddhidharma, mire a kis ember rdbbent, hogy valban lecsillapodott a lelke. - Na, eredj most mr! s ne boncoltasd fl magad, ha nem tudod, mi fj! - bocstotta el a szent, s folytatta meditcijt. - Hvek! A llek gygytsrl ajnlom figyelmetekbe Bddhidharma ptrirkt - fejezte be pldzatt Lincsi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

14.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - Mondd, apt! Mind elri a buddhasg fokt, aki eleget meditl? - Van, aki elri anlkl is, de van olyan is, aki hiba meditl. Elmondom nektek, dhidzsnya mester hogy jrt - szlt az apt, s mris kezdte pldzatt, - Tudjtok, hvek, hogy dhidzsnya mester tantotta Indiban a Magasztos Buddht. volt a Legnagyobb Tudsok Ismeretnek Legf bb Tantja tz vilgkorszakon t. s dhidzsnya mester tz vilgkorszakon t mgis hiba meditlt, buddhv mgsem vlt. Egyszer odament hozz egy szerzetes, aki nem hitte el, hogy ez megtrtnhetett, s megkrdezte t le. - rva vagyon, Mester, hogy egy vilgkorszak 4 milli 320 ezer vig tart. gy van-e? - gy van - felelte dhidzsnya. - rva vagyon, hogy Hatalmassgod, a Legnagyobb Tudsok Ismeretnek Legf bb Tantja, tz vilgkorszakon t meditlt, vagyis 43 milli 200 ezer vig. gy van-e? - gy van - felelte dhidzsnya.

- Ht akkor most mondd meg nekem, Mester, igaz-e, hogy mgsem vltl buddhv. - Igaz - hangzott a vlasz, s a jmbor szerzetes nem hitt a flnek. - Nem rtem, hogy trtnhetett. Mondd meg, krlek, hogyan lehetsges ez? - Mivel jl szmoltad az vek hossz sort, mr tudod is a vlaszt, szerzetes - mondta dhidzsnya. - pp azrt nem lettem buddhv, mert tl sokat meditltam. Tz vilgkorszakon t! - Vagyis hajszoltad a buddhasgot? - Hajszoltam a buddhasgot. Hajszoltam a megvilgosodst - vallotta meg dhidzsnya mester a szerzetesnek az igazsgot. Mire a szerzetes mly meghajlssal ksznte meg a Mester vlaszt. - Hvek! Hallotttok, dhidzsnya mester hogy jrt. Vigyzzatok, el ne kvesstek ti is ezt a hibt! Tz vilgkorszak! Amikor karnyjtsnyira a buddhasg - figyelmeztetett mg Lin-csi apt, kolostorban, a Huoto foly partjn.

15.
Lin-csi apt kolostorban egy nap a szerzetesek Bddhidharmrl beszlgettek. Mirt is kellett, hogy a szent elhozza Knba az indiai vallst? Ezen tprengtek, de nem sok sikerrel. - Fggetlenl a Tants Hrom Kocsijnak eszmit l, a Hrmas Vilg rgiitl, a Ltezs Hat Vilgnak lnyeit l, a tz llapot s a tzezer dolog birodalmaitl, a ngyes alapttelt l s a szz tagadstl, mondjtok meg nekem, mi rtelme volt annak egyltaln, hogy Bddhidharma elhozta neknk az indiai vallst? - tette fel a krdst a legtrelmetlenebb szerzetes, s miutn senki nem vlaszolt r, rbktt egyik trsra. - Te mit gondolsz, bartom? - n ma nagyon fradt vagyok, nem tudnm ezt megmondani. Krdezz meg valaki mst! - trt ki zavartan, mire a szerzetes megszltott egy msikat. - nnekem ma nagyon fj a fejem, nem tudnm ezt neked megmondani - trt ki az is. - Menj be az apthoz! Krdezd meg Lin-csit. majd megmondja neked! - javasolta egy harmadik. A szerzetes be is ment. - Apt! - szltotta meg nagy tisztelettel a szerzetes az elljrjt. - Fggetlenl a Tants Hrom Kocsijnak eszmit l, a Hrmas Vilg rgiitl, a Ltezs Hat Vilgnak lnyeit l, a tz llapot s a tzezer dolog birodalmaitl, a ngyes alapttelt l s a szz tagadstl, mondd meg nekem, mi rtelme volt annak egyltaln, hogy Bddhidharma elhozta neknk az indiai vallst? - Ajaj! Ajaj! - vakarzott az apt. - Most, bartom, alighanem megfogtl. Fogalmam sincs, mi rtelme volt annak, hogy Bddhidharma elhozta neknk az indiai vallst. Ha idig eljutok, itt n is mindig elakadok felelte Lin-csi, s szintn sajnlkozott. A szerzetes visszament trsaihoz, s elmondta nekik, hogy van ezzel a krdssel az apt. Mindannyian pp gy voltak vele. Hosszan hallgattak, aztn megfogadtk, soha tbb nem krdezik meg egymst, hogy mirt is buddhistk. Jobb, ha nem tudjk, ki mit reml, mifle vigasztalsra vr, ott a kolostorban, a Huo-to foly partjn.

16.
Lin-csi apt kolostorban egy nap az reg Hszi-jan szerzetes megszltotta zldfl trst, Jen-csao szerzetesjelltet. - Mondd, Jen-csao! Mita is vagy itt minlunk a kolostorban? - pp egy ve, Hszi-jan szerzetes! - Ht bizony nem nagyon ltszik meg rajtad - shajtozott az reg Hszi-jan, mint aki vgtelenl sajnlja trst. - Na s hnyszor beszltl mr az apttal? Hny krdst tettl fl neki? - Egyet se. Nem is tudom, mit krdezhetnk t le - vallotta meg Jen-csao. - Naht, menj csak be Lin-csihez, s krd meg, rulja el neked, merre tallod a legrvidebb utat a buddhasghoz. Mert ugyebr ezt akarod tudni? Azrt vagy itt, hogy buddhv vlj.

Jen-csao nem titkolta, hogy valban miel bb buddhv szeretne vlni. Bekopogott az apthoz. - Apt! ruld el nekem, merre tallom a legrvidebb utat a buddhasghoz! - A legrvidebbet keresed? - A legrvidebbet, apt! - jelentette ki ismt Jen-csao, mire Lin-csi vratlanul egy hatalmas pofont kevert le neki. Jen-csao meglep dtt, aztn visszakullogott az reghez. - Megvert - panaszolta. - De most legalbb ltszik rajtam valami. - Mutatta felduzzadt arct Hszi-jan szerzetesnek. - Ezt mg nem neveznm kitntetsnek, de szp nagyon - vizsglta a puffadst az reg, majd jabb tancsot adott. - Tudod, mit? Menj vissza, s krdezd meg t le megint. Htha azutn okosabb leszel. Jen-csao visszament, s az apt megverte megint. Mi kor harmadszor is visszatrt, Lin-csi megkrdezte t le. - Valban a legrvidebb utat keresed? - Valban, apt! - Akkor ne lep dj meg, megverlek megint. - s megverte megint. Jen-csao mr nem lep dtt meg, de okosabb most se lett. Amikor azonban visszatrt a celljba s elgondolkozott, valamire mgiscsak rjtt. "Nincs legrvidebb t." Nem tr dve senkivel, Vllunkon a bot, Megynk, megynk egyenest, Ezer hegy van ott. t kell jutnia a sziklk meredekjein! Ott van ht a buddhasg az ezer hegy mgtt, ahogy a vers mondja... Vilgosodott meg Jen-csao elmje a pofonoktl, s hlval gondolt Lin-csi aptra, puffadt arccal, kolostora celljban, a Huo-to foly partjn.

17.
Lin-csi kolostorba egy nap vendg rkezett. A vrosbl jtt, Mingnek hvtk, regember volt, s nem ismerte senki sem. gy szlt Lin-csihez az reg Ming. - Apt! Azrt jttem, mert nincs hitem. Voltam katona, harcoltam messzi hegyekben, voltam keresked , hajztam tvoli tjakon, voltam tisztvisel nagyurak hznl. Volt vagyonom, csaldom, tisztessgben ltem mindenkor. Mgsem nyughattam sehol. Immr vge fel jr az letem, de a nyugalmam most sem lelem. Nincs hitem. Krlek, Mester, tants ht! Segts rajtam! - Ez a ruha, bartom, ez az n hitem - szlalt meg hosszabb sznet utn Lin-csi, s szerzetesi ltzkre mutatott. - Ez az tkez tl, bartom, az n ruhba bjtatott testem. Itt egy knts, itt egy tl, vigyed! mondta az apt, s az reg el tette a kntst s a tlkt. Az reg megprblta flemelni a kntst, de olyan nehznek bizonyult, mint egy hegy. pp gy jrt a tlkval is. - Mester! n a Tantsrt jttem, nem kntsrt, tlkrt! - szlt, flhagyva az er lkdssel. - Tants ht! - Mondd, j reg! Ki vagy te egyltaln? - krdezett jabb hossz csend utn az apt. - Ming vagyok a vrosbl, tudod jl. Az imnt trtam fel el tted az letem. - Nem hinnm, hogy te Ming lennl valban. s azt sem, hogy a vrosbl jttl. Ki vagy te? Mondd meg ht! - Ming vagyok, apt. Hiszen mondtam mr - szlt az reg elbizonytalanodva, kis tprengs utn. - Ne ragaszkodj a nevedhez, ha azt se tudod, ki vagy egyltaln! - kiltott r Lin-csi akkort, hogy majd sszed lt a hz. Az reg megadta magt. "Lehet, hogy nem is Ming vagyok? Lehet, hogy nem is voltam Ming soha? Mit akartam n Mingt l e hossz leten t? Mindig csak t le, pedig nem is ismertem igazn. Nyughatatlan volt, s boldogtalan, vigaszt semmiben sem tallt. Ennyit tudok rla, semmi mst" - gondolt vissza letre az reg, majd vratlanul leborult Lin-csi el. - Ksznm, apt! Megvilgostottad elmmet, s megszabadtottl Mingt l! Ming csak katona volt, keresked , gazdag tisztvisel . Otthon ostoba rokon, maga krl tvelyg vnsg. n meg ltem az lett.

Pedig magam vagyok a szpsg, a vgtelensg, a teljessg! - szlt a vn Ming, majd knnyedn felkapta tlkjt s kntst. rmben vgigszkdcselte Lin-csi apt kolostort, a Huo-to foly partjn.

18.
Lin-csi kolostorban egy nap gy szlt az apthoz az egyik szerzetes. - Nagy Tant! A tz vilgtj buddhi mind rleltek az egyetlen tra, mely a nirvnba vezet. Csak azt szeretnm tudni, hol lehet az az egyetlen t? Tants ht! Lin-csi ekkor felemelte grcss botjt, s egy hossz vonalat hzott vele a leveg be. - Itt van - mondta. - Ltod? - Nem ltom - felelte a szerzetes bizonytalanul, mire Lin-csi a botjval mrgesen a htra hzott. - Ht nyisd ki a szemed, te ostoba! Hiba prdiklok neked? - kiltott r, majd a bottal jra meghzta a vonalat a leveg be. - Ltod? - krdezte a szerzetest. - Ltod mr az utat a nirvnba? - A szerzetes mg mindig nem ltta. Majd amikor az apt mr harmadszorra is hiba rajzolta az utat a leveg be, s harmadszorra is hiba hzott a grcss bottal a szerzetes htra, megsajnlta. - Bartom - fordult hozz. - Ugye, nem gondolod komolyan, hogy n mutatom meg neked az utat a nirvnba? Ugye, nem kpzeled, hogy ilyen knnyen bestlhatsz az rkkvalsgba? - Majd szomoran, mintha csak neki ruln el a titkot, a flbe sgta. - Ugye, tudod, szegny bartom, hogy nem segthetnk egymson. Nincs egyetlen t. Magunk vagyunk a vilgon, s ahnyan vagyunk, annyi az t. s nem ismerhetjk egyms tjait. - Tudom - felelte lehorgasztott fejjel a szerzetes. - Csak azt nem tudom, mirt vertl meg hromszor, miel tt ezt megmondtad. Erre Lin-csi negyedszer is rhzott a botjval a htra. - Ez volt utols tantsom! Vsd jl emlkezetedbe, bartom! - szlt az apt, s a kolostor csarnokban magra hagyta tantvnyt. A szerzetes mg hosszan, csendesen lldoglt, majd elindult kifel az apt utn. A csarnok kijrata felett ez llt: Meg se moccansz, s clodnl vagy, Szd se nylt, s a sz elhangzott. Mozdulsz, de mindig csak a falig Ht erre gondolj hallodig!

19.
Lin-csi kolostorban lt egyszer egy jraval reg szerzetes, nv szerint Ling. Hallgatag, tpreng reg volt, a tuds titkt kutatta egsz letben. "Mi a titka annak, hogy egyesek tuds nlkl is blcsen berendezkednek a vilgban, s boldogan lnek benne, msok meg kiolvassk a kolostorok s palotk sszes knyvtrt, s mgsem boldogulnak?" Ilyen krdseket tett fl magnak Ling, s Lin-csit is rendszerint efflkr l faggatta. - Mondd, Mester! Tuds-e az, amit a felh kb l olvasunk ki, nem knyvekb l? Tuds-e az, amit a knyvekb l olvasunk ki, de nem tudjuk, mire val? - krdezte egy nap az apttl. Az apt a krdsre krdssel vlaszolt. - Tudod-e, j reg Ling, hogy mi a ltusz, amikor mg nem bjt ki a vz all? - Nem tudom - felelt Ling. - Taln semmi. Egy kis semmi a vz alatt. - Egy kis semmi a vz alatt. Miknt minden csak az, mg teljessgben elnk nem trulhat, valdi termszete meg nem mutatkozhat - szlt az apt, s mris intett, hogy a krdsr l nincs tbb mondanivalja. Ling szerzetes megrtette a vlaszt. Meghajolt Lin-csi el tt, majd kiballagott a folypartra.

"Ahol a sznak helye nincs, Tanult szavakkal ha felelsz, Locsogsz sszevissza, S az tra r nem lelsz." Idzte magban a rgi strft sta kzben, s hirtelen mintha knnyebb vlt volna a jrsa. "Lm, mindenb l tmadhat tuds! Csak a szavak hnrja vissza ne hzza a megtallt gondolatot a vz al. Tmadhat felh kb l, szvekb l, szemekb l - csak a sz, mi rla mondhat, nem felh kb l, szvekb l, szemekb l val. Nincs rkt l val sz"! gy elmlkedett Ling szerzetes a Huo-to foly partjn, szavainak rongyos-foltos ruhjba prblvn ltztetni a mlyb l flbukkant gondolatot. Milyen j, hogy hossz stin annyit bmulta az eget! Milyen j, hogy az eget bmulva hallgat az ember!

20.
Lin-csi kolostorba egy nap vendg rkezett. Vang nagyr, ki Lin-csinl gyakran vendgeskedett, gy szlt az apthoz, szinte kszns helyett. - Apt! Hozzd jttem, hogy halljam a Tantst! Mondd, mit tant vallsod a vilg pusztulsrl? Mikorra vrjk a vilgvgt a buddhistk? - A vilgvgt? - Igen, apt. - Ne tprengj ezen, Vang nagyr! - trt ki a vlasz el l az apt. De Vang nem tgtott. - Ki alkotta meg a vilgot, s hny vre teszitek kort? Mikor kveti a teremtst a pusztuls? - sorolta krdseit Vang, ltszott rajta a nyugtalansg. - Flsz, nagyr? Flsz a vilg pusztulstl? - Taln flek is - vallotta meg Vang az aptnak gondolatt. - Mindenesetre rdekelne a szmts. Egyszer mindennek vge lesz, tudni akarom, hogyan ljek tovbb. Halljam a Tantst! - Hallgasd meg, mit mondott a Magasztos Buddha Vaccshagotta remetnek, amikor az a vilg kezdetr l s vgr l krdezte! - szlt Lin-csi, s kezbe vette a Magasztos beszdeinek kosart. Abbl idzte Vangnak a Tantst. - "Egy alkalommal a Magasztos a Dzstavana ligetben tartzkodott. Illend dvzl szavak utn Vaccshagotta remete gy szltotta meg a Magasztost, vagyis Gtama kirlyfit. - Azt az elmletet vallja-e, Gtama r, hogy a vilg rkkval, ez az igazsg, s minden ms nzet tves? - Nem vallom azt az elmletet, Vaccsha, hogy a vilg rkkval s minden ms nzet tves. - A vilg teht nem rkkval? - Nem vallom, hogy a vilg nem rkkval. - Akkor ht milyen nzetet vall, Gtama r, a vilg keletkezsr l s pusztulsrl? - Vaccsha! Minden elmlet, mely szerint a vilg rkkval vagy nem rkkval, pusztn tvhitek s r sge, boztja, tvhitek z rzavara, bklyja, mely szenvedssel, bajjal, knnal, gytrelemmel jr. Nem vezet megnyugvshoz, felismershez, megvilgosodshoz, nirvnhoz. Ezt a veszlyt ltom benne, s ezrt tvol tartom magam mindezekt l az elmletekt l." - gy szlt a Magasztos Buddha Vaccsha remethez, gy tartjk ht a buddhistk! - fejezte be pldzatt Vang-nak az apt. - Vang r! Ha nem akarsz rks flelemben lni, idzd gyakran eszedbe a Tantst! Se nem rkkval, se nem vges a vilg. Fogd fl ht! A vilgvge ostobasg. Nem ily nagy lptekkel jr a hall! - figyelmeztette vgl Vang nagyurat Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

21.
Lin-csi apt kolostorban egy nap gy fordult id sebb trshoz Jen-csao szerzetes. - Mondd, reg Hszi-jan! Hogy lehet, hogy hiba keresem az elmm, sehol nem lelem?

- Hol keresed, Jen-csao? - Ht bennem. Itt kell lennie valahol a testemben. - s mirt kell az neked ilyen srg sen? - Buddha, a Nagy Tant egyszer azt mondta Vaccshagotta remetnek, hogy a Tantst nem hinni, hanem rteni kell. Szeretnm rteni a Tantst. Te rted? - Persze, hogy rtem! - vgta r az reg Hszi-jan. - n mr megtalltam az elmm, tudom, hogy hol lakozik bennem. - Ne mondd! s hol? - krdezte kvncsian Jen-csao. - Nekem ppensggel a talpamban van. Ltod? s valban, mintha az reg talpa all Jen-csao valami nagy fnyessget ltott volna sugrozni. "Ez teht az elme!" llaptotta meg, de hiba kereste testn a vilgt felletet. Bekopogott ht Lin-csihez, igaztsa el t a Mester. - Nagy Tant! Krlek, segts meglelni az elmm, hogy rtsem a Tantst! Nem tallom, hiba keresem! - Felejtsd el a szavakat, Jen-csao! Felejts el olvasni, rni, beszlni! S az elmd megleled - tancsolta neki Lincsi, de Jen-csao hitetlenkedett. - Mester! Gnyt zl bel lem, pedig n a Tantsrt jttem. A segtsgedet krem. - Sz nj meg a szavak krl forgoldni, szerzetes! Az elme egyetlen sz csupn. Te kipnyvztad magad e szhoz, akr egy szamarat a gazda, s most krltte forogsz. Elmd minden erejvel elmdet keresed. Felejtsd el a szavakat! Miel tt teljesen elmenne az eszed - mondta ismt Lin-csi, s szintn sajnlta a szavak hljba gabalyodott szerzetest. - A szavak sosem a dolgok. Ne figyeld a sok beszdet! A szavak kzt csak bolyongsz, Ki csak beszl, eltved. - figyelmeztetett mg a Mester, s elbocstotta magtl Jen-csao szerzetest. A jraval Jen-csao lassan ballagott visszafel a celljba. Fejben mint mrges darazsak dongtak a szavak. De mita a Mester leleplezte ket, mr nem voltak olyan hatalmasak.

22.
Kolostorban egy reggel a Liang-dinasztiabeli Vu csszr s Bddhidharma beszlgetst idzte szerzeteseinek Lin-csi apt. - Tbb szz vvel ezel tt Vu csszr egy szp hossz estn elt n dtt a vilg tgassgn. "Mekkora lehet a vilg?" Tette fel magnak a krdst, de nem tallt r megnyugtat feleletet. Az g szdt magastl, a fld mlysges mlyt l, melyet elkpzelt magnak, szinte megrettent. Ht mg amikor az id s a szellem tgas termeibe tvedt. Ekkor maghoz hvatta a legszentebb ptrirkt, Bddhidharmt, s megkrte. - Mester! Mondd el nekem, mit tant a Magasztos Buddha az emberi vilg hatrairl! Meddig juthat el az ember a valsgos vilgban, s meddig s hov vezetheti a gondolat? Mit tudsz minderr l, ptrirka? - Semmit - felelte erre Bddhidharma nagy egyttrzssel. - Semmit - mondta jra, s nagyot shajtott. A csszr elmult a vlaszon, de nem ktelkedett a szent szintesgben. - Vannak egyltaln hatrok? Mit gondolsz, Mester? - krdezte flnken. Nagyon kicsinynek rezte magt akkor, br hatalmas csszr volt. - Nem gondolok semmit, csszr - szlt megint a ptrirka, majd hozztette. - Egyetlen hajszl felszippanthatja az cent, egyetlen mustrmag elnyelheti a Szumru-hegyet. Mit gondoljak ht a vilg hatrairl? - Mi tltheti be a vilgot, ptrirka? A szellem betltheti? - krdezett tovbb a csszr. - Ha az sszes tantson s a magyarzatokon trgjuk magunkat, annyit rnk vele, mintha egyetlen hajszllal roppant teret akarnnk kitlteni. Ha minden hagyomnyt s a fld minden titkt kitanuljuk, annyi

az, mintha egyetlen cseppet pottyantannk az cen vizbe. Mit gondoljak ht a szellem hatrairl? - Ha mindez valban gy van, mi a teend , Mester? Hogy ne fljnk... - Semmi - hangzott ismt a kurta vlasz. - Ha mindezt flfogtuk, mr bkn meglhetnk otthon. Ennyit tehetnk magunkrt, csszr - szlt vgl Bddhidharma, aztn hagyta, hadd tprengjen a csszr tovbb. fejezte be pldzatt a vilg hatrairl Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

23.
Kolostorban egy reggel a kvetkez krdst tette fel tantvnyainak Lin-csi apt. - Hvek! Tudjtok-e, hogy hol lakozik bennnk a llek? Az egyik szerzetes gy felelt. - A llek lgnem , s tjrja testnk minden rszt. - A llek a nedveket hajtja a test csatorniban - szlt a msik. - A llek a lts szerve, s a szemnkben lakik - mondta egy harmadik. Lin-csi ezutn hosszan hallgatott, majd feltette a kvetkez krdst. - Hvek! Vajon sajt tulajdonunk-e a bennnk lakoz llek? Hossz csend uralta a kolostor csarnokt. - Vajon sajt tulajdonunk-e a test, mely otthont ad a lleknek? - krdezett Lin-csi tovbb. A szerzetesek ismt hallgattak, majd gy folytatta az apt. - Hvek! Ha nem akartok hosszan s hibavalan szenvedni a fldi letben, gondoljatok r, hogy a testben nincs mr sokig maradsotok. A test klcsnkapott ruha, vissza kell adnotok. Ha nem akartok hosszan s hibavalan szenvedni a fldi letben, gondoljatok arra, hogy a llek sem rk. Elemeib l j szemlyisg pl majd egy j testben. Ezt csak azrt mondom, nehogy tlbecsljtek magatokat. Nemsokra nem marad bel letek semmi! A szerzetesek eddig sem becsltk tl magukat, most azonban alig mertek llegzetet venni. Egyikk flnken mgis megszlalt. - Mondd, Mester! Semmik vagyunk ht? Testnk-lelknk sznes homokkp, melyet majd szlbe szr az id ? - Semmik vagyunk. m ez csak addig fjdalmas rzs, mg e semmit fel nem fogjuk. Amikor mindezt megrtjk, mris karnyjtsnyira vagyunk az rkltt l, s bzvst elrjk a nirvnt. Hasonlatoss vlunk a Magasztos Buddhhoz, ki gy zedelmesen tvozott ebb l a vilgbl, s most fnyesen trnol felette. Hvek! Most, hogy mr feltrtuk a llek s a test valdi termszett, s megbeszltk az rkkvalsg titkt, nem maradt ms dolgotok: legyetek buddhv! Ha akartok... - szlt vgl szerzeteseihez Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

24.
Kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordult szerzeteseihez Lin-csi apt. - Hvek! Tudjtok-e, hogy mi ltal vagytok kpesek hallgatni engem? - Flnk s hallsunk ltal hallgatunk tged, Mester! - vlaszoltk a szerzetesek krusban. - rdemes hvek! A Tantst sem hirdetni, sem hallgatni nem kpes anyagi jelleg testetek. Sem a lpetek, sem a gyomrotok, sem a mjatok, sem az epehlyagotok, de mg testetek nylsai (szjatok, fletek) sem kpesek a Tants hirdetsre vagy hallgatsra. Ami minderre kpes, nem ms, mint a ti semmi testisget nem visel fnyessges lelketek. me, a Tants hirdetsnek s hallgatsnak mestere: a llek! - gy szlt a szerzetesekhez az apt, majd krdseikre azt is el adta, mit rt llek alatt. - Hvek! A llek az, amit ltsnak hvunk a szemben, hallsnak a flben, szaglsnak az orrban, szlsnak a szjban, fogsnak a kzben, futsnak a lbban. Alapjban vve csupn egyetlen finom sugr a llek, mely szjjelosztdik e hat rintkezsben. A llek dolgai alak nlkl valk, s mindenhov elhatolnak. Ezrt minden, ami a vilgrl tudni val, csakis a llek segtsgvel ismerhet meg. Ltezse hatrtalan s rkkval. A llek teht tkletes! - szlt szpen s lelkesen Lin-csi mester a llekr l, s a szerzetesek, mint

mindig, htattal hallgattk. m rvid hallgats utn megkrdezte az egyik tantvny: - Mondd, Mester! Mit gondolsz? Ez a tkletes llek vajon mirt van kitve annyi ksrtsnek? Mirt nem tud ellenllni? Mirt van szlets, mirt van hall, mirt van llekvndorls? - Ajaj! Ajaj! - vakarta a fejt Lin-csi apt. - Most alighanem megfogtl, bartom. A llek - valszn leg mgsem olyan tkletes - mondta kedvetlenl, majd kifel ballagva a csarnokbl mg hozztette. - Csak nagyon szeretnnk, ha az lenne. Hogy sejtsk vgre, mirt van llekvndorls, mirt van szlets, s mirt van hall.

25.
Kolostornak csarnokban egy reggel Lin-csi apt gy szltotta meg rdemes hveit. - Hvek! Br elvetjk az rott hagyomnyt, gy nem szoksunk rgi knyveket idzgetni, ma kivtelt teszek. A Magasztos Skjamuni beszdt foglalom ssze szmotokra, a hres T zbeszdet. Mindezt okulsotokra teszem, hogy megismerjtek a buddhista tants alapgondolatt. - gy szlt teht hveihez a Magasztos, India fldjn, Benreszben: "Minden lngban ll, szerzetesek! Lngban ll a szem, lngban llnak a kpek, lngban ll az orr, lngban llnak a szagok, lngban ll a nyelv, lngban llnak az zek, lngban ll a test, a trgyak, lngban ll az rtelem, lngban ll a gondolat! Mi gyjtotta lngra ket? A szenvedly tze, a balgasg tze, a szenveds, a szomorsg, a gytrelem gyjtotta lngra, mondom nektek. Ha egy okos tantvny ezt beltja, elfordul a szemt l, a kpekt l, a flt l, a hangoktl, az orrtl, a szagoktl, a nyelvt l, az zekt l, a testt l, a trgyaktl, elfordul az rtelemt l, a gondolattl. Ha mindezekt l elfordul, a tantvny elri a vgytalansgot. A vgytalansg rvn szabadd lesz, ha szabadd lett, elrte a tkletessget. Cselekvst befejezte, nincs tbb kze a gytrelmekkel teli, lngokban ll vilghoz. Ezt teszi a blcs tantvny, szerzetesek, mondom nektek." gy szlt ht hveihez a Magasztos Buddha India fldjn, Benreszben - fejezte be tantst Lin-csi apt, majd megismtelte szerzeteseinek. - Hvek! A Magasztost okulsotokra idztem, hogy beszdb l megismerjtek a buddhista tants alapgondolatt. Most, hogy mr ismeritek, rtstek is a Tantst! Teht. Legyetek kznysek, hogy lngot ne fogjatok! Ne nyzsgjetek! Ne iparkodjatok! Erre figyeljetek, a tbbivel ne is foglalkozzatok. De azt is mondhatnm: ha az eszetek helyn van, azt csinltok, amit akartok! - foglalta ssze vgl hveinek a Tantst Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

26.
Kolostornak csarnokban egy reggel gy szltotta meg rdemes hveit Lin-csi apt. - Hvek! Figyeljetek, mert klns trtnetet meslek! Indiban, Srvaszti vrosban lakott egyszer egy igen szp arc ember, akit Jdzsnynak hvtak - kezdte a mest az apt. - Ez az ember addig nzegette magt a tkrben, mg belevakult a gynyrkdsbe. Ezutn mr hiba meresztette szemt a tkrre, nem ltta meg magt. Ijedtben pedig azt hitte, azrt nem ltja az arct, mert elt nt a feje. Azon nyomban keressre indult, azt kiltozva ktsgbeesetten mindenfel, hogy "elveszett a fejem, elveszett a fejem, segtsetek!" Az emberek ett l gy elkpedtek, hogy valban gy nztek r, mint egy fejetlenre. s kpzeljtek, szerzetesek, hogy Jdzsnya a rmletbe, hogy tnyleg nincs feje, szrny knok kzt hamarosan belehalt - fejezte be a valban klns trtnetet Lin-csi apt, majd tantvnyaihoz fordult. - Hvek! Mit gondoltok, hogyan trtnhetett meg ez a furcsasg? - Jdzsnya ostoba fick volt! - Vak volt s hlye! lltottk a szerzetesek, mire Lin-csi is hozzszlt. - Bizony, hvek, ez a fick vak is volt meg hlye is. De az utbbi sokkal inkbb. Nem tudta, hogy a tkrkpnek semmi kze a valsghoz. Nem tudta, hogy a sajt fejnk, vagyis a valsg, sajt szemnkkel nem lthat.

- Mi sem ltjuk a szemnkkel a valsgot, apt? Mi is vakok lennnk s ostobk? - krdezte ijedten az egyik szerzetes hosszabb csend utn. - Vakok, bizony - felelte Lin-csi. - Mg nem kapcsoljtok ltsotokat elmtekhez, vakok vagytok s ostobk. Mert tudjtok meg, rdemes hvek, hogy valjban nem is a szem lt, hanem az elme. Az elme ellen rzi a szem s a llek ltst, a fl s a llek hallst, az orr s a llek szaglst s gy tovbb. Az elme magyarzza, mit rejt a kp, a hang, az illat, s ezernyi ms jel, mit rejt a vilg. m az elme, szerzetesek, oly nhitt hatalmassg, hogy nem rdekli, mi a sajt kpzete s mi a valsg. Lm, Jdzsnyt is hogy becsapta! De gy jrhattok ti is, ha nem tudjtok, mily hamis kpet ad a lts s mily nagy veszedelem az ostobasg! figyelmeztette vgl szerzeteseit Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

27.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a szerzetesek az apthoz. - Mondd, apt! Milyen mdon lelhet fl a jelensgek vilgban az igazsg? Mir l ismernk r? Lin-csi, miel tt vlaszolt volna, elgondolkozott. Vajon mit llt err l a Tants? Nem emlkezett r. Ahol viszont nincs kinyilvntott tmutats, ott szabad a vsr. - Hvek! - fogott ht bele Lin-csi apt. - n az igazsgrl ltalban azt gondolom, hogy nem ltezik. De ez nem olyan nagy kr, mint sokan gondoljk. A szerzetesek zgoldtak, de Lin-csi mondta tovbb. - Nincs igazsg a jelensgek vilgban. Egyedl a trvny adhat eligaztst, de a trvny nem tudhatja, mi az igazsg. Az igazsgra lehetetlen rlelni, s gy foglalni szavakba, hogy trvny nlkl is vdeni tudja magt. Ahnyszor prblod, annyifle lesz az igazsg. A trvny br otromba, durva, egyrtelm s rkk val. Az igazsg t nkeny, vltoz. Elrppen, mint egy szpsges madr. Nincs sehol laksa. - Elrppen, mint egy szpsges madr? - krdezte mulva az egyik szerzetes. - Hov? - Ez a madr a meskben lelhet fl odat. De ne csalogasstok, a jelensgek vilgban, idet, gysem hasznlhat semmire az igazsg. Mert tudjtok meg, hveim, nem az igazsgossg hatrozza meg a jelensgek viszonyt! - mondta mg az apt, s befejezte tantst. Mr csaknem elrte a csarnok kijratt, amikor utnaszlt az egyik tantvny. - Mester! Mit tehetnk a jelensgek vilgban igazsg hjn? - Tartzkodjatok az tletekt l, de mindenekel tt kerljtek a viszlyt! - vgta r kurtn, csaknem dhsen Lin-csi, aztn mg egy pillanatra megllt. - De prblkozzatok ms megoldssal is! Mert nem biztos, hogy ez kvethet tancs. Ennl egy kicsit bonyolultabb a vilg - szlt vgl az apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

28.
Lin-csi apt kolostorban, a Huo-to foly partjn, az egyik szerzetes nmasgot fogadott. Aznap reggel, amikor ez Lin-csi flbe jutott, ezzel a krdssel kezdte beszlgetst. - Hvek! Tudjtok-e, hogy a Magasztos Skjamuni Buddha tallkozott egyszer egy kutyautnzval? A szerzetesek nem tudtak a Magasztos s a kutyautnz tallkozsrl. - Akkor elmeslem nektek a trtnetet - szlt Lin-csi. - Indiban egyszer a Magasztos pp Kolija-fldn tartzkodott, s kedvelt ligetben elmlkedett. A ligetben lt Sznija, a kutyautnz szerzetes, aki odasomfordlt hozz, s illend dvzlsek utn kutyamd elje heveredett. - Uram, nehz fogadalmat teljestek, fldre dobott telmaradkkal tpllkozom. Fogadalmam rgta teljestem. ruld el, mi vr rm hallom utn! Miv vltozom? Miknt szletek jj? - Ltom, Sznija, ltom jl, hogy kutya mdra viselkedsz, tkletesen csinlod. De ne krdezd t lem, mi lesz veled hallod utn! - trt ki a vlasz el l a Magasztos. - Uram, ruld el sorsom! - makacskodott a kutyautnz. - llj meg, Sznija, hagyd ezt, ne krdezz! Mondtam mr! - szlt r szigoran Skjamuni, de a szerzetes csak

nem tgtott. Akkor Buddha gy szlt hozz. - Nos, felvilgostalak! El fordul, hogy aki kutyafogadalmat teljest tkletesen, ks bb kutyk kzt szletik jra. Viszont el fordul az is, hogy az illet gy gondolkozik: "Fogadalmam erny, s ernyessgemrt jutalmul kvetkez letemben isten leszek." Naht ennek a kutyautnznak azt jvendlm, hogy pokolra jut! E szavak hallatn Sznija knnyekre fakadt, s a Magasztos kzbenjrst krte, nehogy valban pokolra jusson. Buddha, br knyrletes volt, szigoran megbntette ostoba fogadalmrt. Ezutn azonban flvette szerzetesrendjbe, s jzan, blcs tantvnyt nevelt bel le. lete vge fel pedig Sznija a buddhasg fokra jutott - fejezte be trtnett a Magasztos s a kutyautnz tallkozsrl Lin-csi apt. A szerzetesek jl rtettk a pldzatt. Kolostorban a nma tantvny ks bb Lin-csi legkesszlbb szerzetesv vlt. A mesterek nem szeretik a tvelyg ket, f leg ha becsvgyk. De szvesen megbocstanak nekik. Mint tette Buddha Kolija-fldn, majd Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

29.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordult az apthoz az egyik tantvny. - Mester! rva van, hogy "egyetlen hajszl flszippanthatja az cent, s egyetlen szem mustrmag elnyelheti a Szumru-hegyet". gy van-e? - gy van - felelte a Mester. - Tovbb rva van - folytatta a tantvny -, hogy "ha az sszes tantsokon s magyarzatokon trgjuk magunkat, annyit rnk el vele, mintha egyetlen hajszllal roppant teret akarnnk kitlteni". gy van-e? - gy van - vgta r ismt a Mester. A tantvny folytatta. - Valamint rva van, hogy "ha a vilg minden titkt kitanulnnk, az annyit tenne, mint egyetlen csppet pottyantani az cen vizbe". gy van-e? - gy van - felelte harmadszor is Lin-csi. - Akkor ht mondd meg nekem, Mester - fogott a krdsbe a szerzetes -, hogy mire val a Tants? - Ajaj! Ajaj! - shajtozott Lin-csi. - Ennl a krdsnl n is mindig elakadok. De mg taln maga a Magasztos se tudja, mire val a Tants. Hveim! Mindazonltal gy gondolom, hogy a Tants s minden ms emberi tallmny - vigasztalsra val. Minden csupn vigasztals, semmi ms. Vigasztalsknt azonban mgis csods. A Tants ppgy, mint a tbbi elgondols, mit elnk trnak a tuds mesterek, az brzol m vszek, a potk. Tudjtok meg, szerzetesek, hogy azrt van ez az ris igyekezet, komoly iparkods, mert az ember azt remli t le, hogy ltala knnyebb lesz az let s knnyebb lesz a hall. s azrt, mert nincs ms. Ez a legtbb, amivel az ember segthet magn. Alkot s prdikl - vagyis vigasztaldik, mert tudja, hogy brhol jr, sarkban a hall - mondta szerzeteseinek Lin-csi apt, kolostornak csarnokban egy reggel, a Huo-to foly partjn.

30.
Kolostorban egy reggel a Liang-dinasztiabeli Vu csszr s Bddhidharma beszlgetst idzte Lin-csi apt. - Tbb szz vvel ezel tt - kezdte pldzatt Lin-csi - Vu csszr egy nap maghoz hvatta a legszentebb ptrirkt, Bddhidharmt. - Mester! - szlt a csszr. - Szmos tmutatst kaptam mr t led. Tudom, mi a hall, tudom, hogyan vrjam a hallt, tudom, mi trtnik a llekkel a hall utn. Csak azt nem tudom, hogyan ljek a hallomig. Milyen az ernyes let, Mester? Mi az erny? - Az erny, mint knny jrs, csszr. Mint knny sta csupn. Err l ismered meg leginkbb - felelt a ptrirka, s mint akinek siet s a dolga, mris sarkon fordult. - Mester! - lltotta meg Vu csszr. - Fejtsd ki a tantst! Mondd meg, mit kell tennem! ptsek-e tbb kolostort? ldozzak-e tbbet templomokra, papjaimra? Vagy ltzzek szerzetesnek, s tegyek szigor fogadalmat? Mondd, Bddhidharma, mikor vagyok ernyes?

- Klthetsz tbbet templomokra, papjaidra, de a b kez sg mg nem erny, csszr. A b kez sg is jutalmat vr, ellenszolgltatst. A szigor fogadalom pedig egyenesen ostobasg. Buddha szinte dhbe gurult, amikor megltott valahol egy aszktt. Nem ez az erny tja, csszr. Az erny, mint knny jrs, mondtam mr. Mi kze lenne az nsanyargatshoz? - Legyek ht kemnykez uralkod? Harcos hdt? Gy zni erny, Bddhidharma? - Sem szegnynek, sem gazdagnak, sem jmbornak, sem h snek lenni nem erny, csszr - felelte a ptrirka. - Tovbb sem jnak, sem igaznak, sem szentnek, de mg blcsnek lenni sem erny. Egyltaln, gondold meg, brmiben is jeleskedni, versenyre kelni a tbbivel mlt lenne hozzd? - tette fel a krdst a ptrirka Vu csszrnak, majd meg is vlaszolt r. - Nem, csszr! Ez nem lenne mlt, nem lenne ernyes viselkeds. Er lkds lenne. Mrpedig az erny, mint knny jrs. Knny sta csupn. Ne feledd! - szlt, s magra hagyta a csszrt. - fejezte be pldzatt az ernyr l Lin-csi apt, kolos torban, a Huo-to foly partjn.

31.
Lin-csi apt kolostorba egy nap ifj szerzetesjellt rkezett. dvzlskppen intett a kapusnak, aztn Lincsi celljig meg sem llt. - Apt! Azrt jttem kolostorodba, hogy a te kezedb l kapjam meg Buddha tantst - szlt, s vrta Lin-csi vlaszt. A mester azonban hosszan hallgatott, frkszte az ifj tekintett, vonsait. Majd vratlanul egy hatalmas pofont kevert le neki. Miutn a pofon elcsattant s az ifj maghoz trt, krd re vonta. - Mondd, apt! Biztos vagy benne, hogy rszolgltam erre a pofonra? - , azt nem tudom mg, fiam. Egyel re fogadd dvzlskppen s rokonszenvem jeleknt. De tekintheted akr ajndknak is - vlaszolt Lin-csi, majd ismt hosszan hallgatott. Az ifj knosan feszengett. - Mester! Buddha tantsrt jttem. Fogadj kolostorodba! - szlalt meg vgre jbl, m pphogy elshajtotta kvnsgt, ismt csattant egy pofon. - Fiam! Ezt a pofont mr fogadhatod tr dsem, s t szeretetem jeleknt. Vagy tekintheted akr jutalomnak is, melyre igen gyorsan rszolgltl - szlt ismt talnyosan Lin-csi apt, aztn hirtelen rkiltott az ifjra. Te kolostorba jttl, nem piacra! Mit kpzelsz?! Hogy a Tantst gy adom a kezedbe, mint egy rpt? A Tants nem rpa! Tudhatnd! - kiablta az apt, csak gy zengett a hz. - Mit tegyek ht, Mester? - krdezte az ifj szinte rmlten. - Mit tudom n! Egyel re kapsz egy cellt, aztn sokig ne is lssalak! Ez a kt j pofon most mr a tid. - Elleszel velk egy ideig, j trsasgban - vlaszolt Lin-csi, majd rcsapta a cellaajtt, fakpnl hagyta az ifj tantvnyt. "Vajon ki a pofon? S mirt kapom? Jobb, ha tudom, Vagy jobb, ha nem tudom?" - rmlett fel az ifj emlkezetben a rgi strfa, s eltprengett rajta. Ett l a pillanattl fogva mris a tuds tjn jrt. Lin-csi utn fordulva mly meghajlssal ksznte meg a kitntet pofonokat.

32.
Kolostorban egy reggel a Liang-dinasztiabeli Vu csszr s Bddhidharma beszlgetst idzte szerzeteseinek Lin-csi apt. - Tbb szz vvel ezel tt - kezdte pldzatt Lin-csi - Vu csszr maghoz hvatta az els buddhista ptrirkt, a szent Bddhidharmt. - Mondd, Mester! - fordult hozz. - Szomor dolog-e, hogy a llek egy nap tkltzik ebb l a vilgbl a

msikba? - A hallodra gondolsz, csszr? , ne flj t le! Nagy nap lesz az, szp s vidm! - gy felelt a ptrirka, de a csszr nyomt se ltta tekintetben a gnyoldsnak. Mgis gyanakodva krdezte. - Szp s vidm? Kinek lesz az a nap szp s vidm? - A lleknek, csszr! A lleknek ugyanis jobb odat. Nem szeret itt lenni, nem rdekli ez a vilg. Neki e fld s minden, ami a fldn van: trgyak, emberek, csak mint szalmakutyk. Mire megregszel, a llek mr nagyon fogja unni a vilgot, s te is fradt, ny gs leszel, csszr. - Mr most is fradt vagyok s ny gs. Azrt foglalkoztat a hall - panaszkodott Vu csszr. - Kr... kr ennyire sietned ezzel. Vrhatnl mg egy kicsit - shajtotta a ptrirka, mert szintn sajnlta a csszrt. - De ha mr gy alakult, legalbb lj csendesebben ezutn. Figyelj tbbet magadra! Nzz krl, hol telt az leted! - tette hozz bartian, aztn tbbet nem beszltek err l. Vu csszr megfogadta a Mester tancst. Csendesen itt maradt mg, s szemll dtt. Jobban rezte magt, mint valaha. Pedig nemsokra eljtt az id , amikor valban reg lett mr, s betegnek is rezte magt. Mgis bks volt, s t der s. gy lt mg hosszan, vrta a hallt. De nem halt meg. Tllte a ptrirkt. Egy szp tavaszi napon elstlt a szent srjhoz, s ezt rta r. "A llek kltzik, A szalmakutyk maradnak. Vu csszr zeni Llek-Bddhidharmnak." m Vu csszr lelke sem maradt sokig idet. Hamarosan tkltztt a msik vilgba. ppoly bkessget tallt ott, mint amilyenben utols veit itt tlttte a csszr. A llek mgis sokkal boldogabb odat - foglalta ssze tantst a llek kltzsr l Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

33.
Lin-csi apt egy nap megltogatta a szomszdsgban ll kolostort. Az ottani apt bszkn mutatta neki, mennyi bambuszfklyt gyrtanak a szerzetesei. - Szorgalmas, dolgos szerzeteseim vannak, Lin-csi, lthatod! Sokat dolgozunk, de sokat is keresnk. Annyi bambuszfklyt adunk el a vrosban, hogy kolostorunk vagyona vetekszik Vang nagyrval. - Na s mirt szorgoskodtok ilyen nagyon, apt uram? - krdezte t le Lin-csi. - Munknk hasznbl munksokat vesznk a falubl, s velk mg tbb bambuszfklyt gyrtunk. Majd azt is eladjuk a vrosban. - s a hasznbl jabb fklykat gyrtotok s jabb hasznot termeltek? - krdezett jbl Lin-csi. - Igen. A haszonbl jabb hasznot termelnk, abbl megint jabbat, s gy tovbb - vlaszolta az apt, majd sztrepesztette a bszkesg. - Mondd, minek nektek ehhez a kolostor? - firtatta Lin-csi. - Nyugodtan kint maradhattatok volna a vrosban, ott is mindenki ilyesmivel van elfoglalva. - Elrulom neked, Lin-csi. Mr csak nhny v, s a mink lesz az orszg leggazdagabb kolostora. Ezutn megint nhny v, s gy lnk majd itt, mint palotjban a csszr. s amikor gazdagok lesznk, mr nem gytrjk magunkat fraszt munkval, csak magunkra figyelnk. Tet iszunk naphosszat, s a Tantsrl beszlgetnk. Elmlkednk, s hallgatjuk a kert madarainak nekt. Boldog id k vrnak rnk, bartom! Nekem elhiheted. Ezrt grclnk. - Mondd, apt! Mit csinltatok ti, miel tt nekilttatok pnzt keresni? - Miel tt nekilttunk pnzt keresni - kezdte az apt -, bizony nagyon csendesen ltnk. Igaz, nem gytrtk magunkat fraszt munkval, csak magunkra figyeltnk. Tet ittunk naphosszat, s a Tantsrl beszlgettnk. Elmlkedtnk, s hallgattuk a kert madarainak nekt. De akkor szegnyek voltunk, Lin-csi, nagyon szegnyek - shajtott az apt, s vrta, hogy Lin-csi sajnlja ket. De Lin-csi csak ennyit mondott. - Feltalltad a macskt, j apt, amelyik se kint, se bent nem fog egeret! - s br valban szintn sznta a

csapdba esett aptot, dhsen elviharzott. Soha tbb nem ltogatta meg azt a kolostort.

34.
Lin-csi kolostorban egy reggel gy szlt az apthoz ifj tantvnya, Jen-csao szerzetes. - Mester! ppen kerek egy vet tltttem kolostorodban. Rszt vettem a foglalkozsokon, szorgalmasan dolgoztam, szmos alkalommal vonultam vissza meditcira. Lelkem nyugalmt mgsem lelem. Most teht elmegyek! - Jrj szerencsvel, Jen-csao! - vlaszolta h vsen Lin-csi, s otthagyta a szerzetest. Jen-csao megsrt dtt. - Vrj, Mester! Meg se krded, hov megyek? - Mindegy neked, hogy merre msz, Jen-csao! Lelked bkjt gysem leled. - Azt mondtad egy ve, hogy itt nlad meglelem. Egsz ven t nem kmltem magam, minden percem ezrt ldoztam. Ennyi er feszts nem lehet hibaval! Rossz mesterem voltl, Lin-csi! - panaszolta az ifj, majd vgtelen szomorsggal hozztette. - Lelkem bkje tvolabb van t lem, mint valaha. Flek, ezutn mr valban sehol nem lelem. - Egyszer, mg ifj szerzetesknt, lent dlen, a hegyek kzt tbbszr is tallkoztam egy reg paraszttal fogott pldzatba a Mester, hogy megvigasztalja a tantvnyt. - Ez az reg paraszt mindig ugyanazon az ton jrt megltogatni a gyerekeit - a hegy tls oldaln. s akrhnyszor tallkoztam vele, mindig egy mark fldet vitt a zsebkend jben. Egyszer aztn megkrdeztem t le, hov viszi azt a fldet. - A csaldunk egyik fele a hegy tls oldaln l, a msik fele meg idet. Nehz tmsznunk a meredlyen, amikor megltogatjuk egymst. Ezrt odbb hordjuk innen ezt a hegyet. - Azt mondtam neki. - reg, ez a hegy nagyon nagy. Nem tudjtok elhordani. Hogy kpzelitek? - Minden ton mindegyiknk elvisz a hegyb l egy markkal. Az itteniek is meg az ottaniak is - s majd az unokink unoki is. A hegy egyre kisebb lesz, mi pedig id vel egyre tbben lesznk, s egyre kzelebb kerlnk egymshoz - felelte az reg. - Jen-csao - emelte tekintett az ifjra a Mester. - Te is gy kerlhetsz kzelebb lelked bkjhez. Csakis gy. Ne legyen a munkdban er feszts. Ne siess! Ne kapkodj! S meglsd, elhordjuk a hegyet, szre sem veszed - szlt tantvnyhoz Lin-csi apt egy reggel, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

35.
Kolostorban egy reggel gy szlt szerzeteseihez Lin-csi apt. - Hvek! Elmondom ma nektek, mi trtnt egykor az egygy Vasztuka szerzetessel. Ez a Vasztuka a hres Kalantaka-kolostor novciusa volt az indiai Magadhban - kezdte elbeszlst az apt. - Kpzeljtek, olyan jraval, jmbor s kedves fick volt, hogy id sebb trsai mindenkinl jobban szerettk. Prtfogsukba vettk, segtettk. Vasztuka kszsges volt, szorgalmas, dolgos. Csak egyet nem lehetett elmondani rla, azt, hogy okos lett volna. Balgasgrl azonban maga mit sem tudott. Boldog volt s elgedett, esze gban sem volt a tudomny, a filozfia. Vasztuka csakis azrt llt be szerzetesnek, hogy a kolostorban Buddha tantsa szerint ljen. Az reg szerzetesek azonban, akik jratosak voltak a buddhista dogmatikban, jl tudtk, hogy vallsuk szerint a legf bb b n pp a balgasg. A balgasg, vagyis a nemtuds, nem tudsa annak, milyen is a helyes vilglts, s milyenek az ebb l szrmaz blcs kvetkeztetsek. S mivel Vasztukt igen kedveltk, fejkbe vettk, hogy tuds papot nevelnek bel le. Reggelente kln foglalkozst tartottak szmra, hogy elsajttsa a meditcis gyakorlatokat, estnknt pedig a j trsak egytt olvastk vele a szent knyveket. Vasztuka, br szenvedett nagyon, szpen fejl dtt. Legalbbis id vel gyesen fel tudta mondani a sztrk tartalmt, s rteni ltszott a Tants bonyolultabb rszleteit is. m amikor a knyrgs nnepnek napjn papp avattk volna - celljban h lt helyt talltk. "Bizonyra elrppent valahov. Valszn leg a sz k cellaablakon t." llaptottk meg a trsak, s nagyon sajnltk a j Vasztukt. Vrtk, hogy visszatr taln, de soha tbb nem lttk - fejezte be trtnett ezzel a vratlan

fordulattal Lin-csi apt. A szerzetesek meghkkenten lltak, szlni se tudtak az eset hallatn. Ekkor Lin-csi ismt feljk fordult, s a rgi versb l idzett egy strft. - A blcs a fldn jr, a balga az gben jr. Sem varzslat, sem akarat nem hvhatja el-az gi madarat. - szavalta szerzeteseinek az apt, hogy jl rtsk Vasztuka pldjt, s tiszteljk az gi madarak szabadsgt.

36.
Kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordult szerzeteseihez Lin-csi apt. - Hvek! Tudjtok-e, hogy mi az egyetlen tkletes dolog a vilgon? - A vilgon az egyetlen tkletes dolog Buddha tantsa - szlt hossz csend utn a legbtrabb tantvny. - Szerintem - kezdte a msik - tkletesebb az elme, melyt l a Tants szrmazik. - s tkletes minden elme, mely a Tantst felfogja - szlalt meg a harmadik, s magyarzatul hozztette. Merthogy a Tants ltal minden elme tkletess, vagyis buddha-elmv vlhat. - gy van! gy van! - helyeseltek krusban a szerzetesek, hogy jelezzk, k is buddha-jelltek. - Az emberi elme teht maga a tkly - foglalta ssze Lin-csi mester, aztn egy jabb krdssel folytatta a beszlgetst. - Na s tudjtok-e, szerzetesek, hogy ez a tkletes emberi elme mire val? - Az elme teremt - vgta r a vlaszt a legtudsabb szerzetes. - Az elme teremti a gpet, mely a fld mlyb l kiemeli a vizet, mely megforgatja a szntfldet. Az elme teremt tuds gondolatokat, melyek vilgossgot gyjtanak a vilgban, s teremti a m vszetet, mely szebb, mint a valsg. - Jl mondtad, szerzetes! - dicsrte meg az eminenst azonnal Lin-csi, s tovbb krdezett. - s azt vajon tudjtok-e, hvek, hogy mindezt mirt teszi az elme? A csarnokban ismt nagy csend honolt, majd megszlalt egy reg szerzetes. - Az elme azrt teremt gpet, mert gpek nlkl mr nem boldogul. Azrt gyjt fnyt a vilgban, hogy maga ne tvelyegjen vakon, s azrt teremt m vszetet, hogy gynyrkdjk teremt kpessgben, vagyis nmagban - szlt az reg, mire Lin-csi gy fejezte be a beszlgetst. - Az elme teht egyltaln nem tkletes, hiszen leginkbb nmaga megsegtsn fradozik. Az elme ezenkvl nz s akarnok. Tudsa ncl s haszontalan. rdemes hvek! Az egyetlen tkletes dolog teht a vilgon: a nemtudsotok. Brmit tesztek, tehetntek jobban is. Brmit tudtok, tudhatntok jobban is. Amit viszont nem tudtok, azt hibtlanul nem tudjtok. Vagyis tkletes a nemtudsotok! De azrt el ne bzztok magatokat, tantvnyok! A nemtudsban klnbet, mint ti vagytok, akrhol tallok! - figyelmeztette vgl szerzeteseit Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

37.
Lin-csi apt kolostorba egy nap ifj szerzetesjellt rkezett. - Hogy hvnak? - krdezte t le az apt. - A nevem Taj-lung - felelte az ifj. - Buddha s a ptrirkk tantsrt jttem. Egy kiss ismerem mr a Magasztos s a mesterek tantst, de tancsokat mg szvesen fogadok - tette hozz hatrozottan. Lin-csi szeme elkerekedett, nem ltott mg ilyen szemtelen jelltet. Elhatrozta, hogy kifaggatja. - Mondd, szoktl azon fradozni, hogy rtallj a helyes tra? - krdezte. - Szoktam. - Na s milyen gyakorlatokat vgzel olyankor? - Amikor hes vagyok, eszem, amikor lmos vagyok, alszom - vgta r az ifj. - Ne beszlj! Ez a te buddhizmusod? - Ez az n buddhizmusom.

- Na s mindenki buddhista, aki ezt teszi? - Nem mindenki. - Mirt nem? - Mert amikor k esznek, nem esznek, hanem klnfle ms dolgokra gondolnak, s amikor alszanak, nem alszanak, hanem klnfle dolgokrl lmodnak. Ezrt nem olyanok, mint n. n tudom, hogyan kell enni, hogyan kell aludni. - Taj-lung! Ha te ezt valban tudod, akkor neked nincs szksged semmifle tancsra! - csapott az ifj vllra jkedv en Lin-csi, aztn mgis tancsokat kezdett osztogatni. - Nincs szksged tkletlen tantk tkletlen tantsra! Nincs szksged se a Tants Nagy Kocsijra, se a Tants Kis Kocsijra, se a ngyes alapttelre, se a tizenkettes szablyra, se a tz beltsra, se a szz tagadsra, se a tbbi marhasgra. Hagyd a fenbe az egszet! Te normlis vagy! Kerld el messzire a kolostorokat s a filozfusokat! Ha hes vagy, egyl, ha lmos vagy, fekdj le! s ne hallgass soha senkire! - zporoztak Lin-csi apt tancsai, alig tudta vgre abbahagyni. - Indulj, Taj-lung! Csak gy tovbb! Nincs mr messze a buddhasg! - bcszott t le az apt, amikor eszbe jutott mg egy tancs. - Mindig gondolj r, hogy gy lni nagy btorsg! Mert csak kevesek tudjk, hogy ez a legblcsebb tants. hes vagy - ht egyl! lom j rd - fekdj le! Balgk nznek, nevetnek, Csak a blcsek rthetnek - szlt mg Lin-csi apt Taj-lung utn, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

38.
Kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordult szerzeteseihez Lin-csi apt. - Hvek! Tudjtok-e, hogy mi az elme? A szerzetesek nem tudtk. - Az elme a gondolkods szerve - szlalt meg vgre az egyik. - Az elme az g alatti teremt - lltotta egy msik. - Az elme ltsunk s hallsunk, mozgsunk s maradsunk, tudsunk s nemtudsunk. Az elme minden jelentette ki hatrozottan a harmadik. - Na s tudjtok-e, tuds szerzetesek, hogy hol lakozik az elme? - krdezett jbl az apt. - Az elme a szvnkben lakozik! - Az elme egsz testnkben jelen val! - Az elme mindentt jelen van, tlpheti a test hatrait! - vlaszoltk a szerzetesek, mire megint Lin-csi kvetkezett. - gy vlitek teht, hogy az emberi vilgban az elme a legf bb ltez . Mindent felfog, s mindenre van vlasza, teremt - s varzser , mely a tvolba is hat. Az elme szinte brmit megtehet. Nzzk ht, mit tesz rtnk? A csarnokban ismt nagy csend honolt, vgl a krdsre Lin-csi maga vlaszolt. - rdemes hveim! - kezdte az apt. - Azt hiszem, belthat, hogy az elme, mely "mozgsunk s maradsunk, tudsunk s nemtudsunk", az emberen kvl ll varzsl. Tln tt az emberen "az g alatti teremt ". Ezrt aztn nem is rdekl dik irntunk. Elfordul t lnk, brmikor legyen is r szksgnk. De nem is volt j trsunk soha. Nem fedte fel szmunkra a titkokat, s t tvutakra vezetett bennnket. A legtudsabb elme sem volt kpes szenvedssel teli sorsunkon enyhteni. Az ember az elme jtkszere csupn. Hveim! vatosan az elmvel! vatosan a tudssal! - figyelmeztette vgl szerzeteseit Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

39.
Lin-csi apt kolostori celljnak ajtajn egy reggel bezrgetett az egyik tantvny. - Mester! - szlt mogorvn. - Csaknem egy ve kolostorodban vagyok mr, de nem kaptam t led semmifle tantst! Buddha s a ptrirkk tantsrt jttem, nem vrok tovbb. Most elmegyek! Olyan mestert keresek, akit l tmutatst kapok.

- Micsoda?! Mit beszlsz?! - horkant fl a Mester. - Azt mondod, hogy semmifle tantsban nem rszestettelek? Hiszen amita betetted ide a lbad, egyfolytban tantalak. Kzenfogva vezetlek a tuds tjn, minden figyelmemet rd fordtom. pp terd, szemtelen tantvny! - szlt dhsen az apt, s botjval nagyot ttt elmlked zsmolyra. Az ifj szerzetes meghkkent a Mester kirohansn, s csak llt nmn. Amikor sszeszedte magt, flnken megkrdezte. - Mondd, apt! Elrulnd, mifle tantsrl beszlsz? - Ht el szr is - kezdte Lin-csi. - Reggel, amikor megltsz s kszntesz engem, nem fogadom-e kedvesen dvzlsed, nem viszonzom-e hasonlkppen? Amikor idehozod a reggelimet, nem fogadom-e t led ksznettel? Amikor kitakartasz a cellmban, nem jutalmazlak-e dicsr szavakkal? Erre vlaszolj, novcius! Amikor a konyhn dolgozol, amikor a csarnokban, a kertben, az erd n, a fldeken, nem ltogatlake meg elg gyakran, s nem adok-e neked elg munkt? Hisz alig gy zd mr! Kiteszem rted a lelkem! Nos, beltod? Erre felelj, hltlan tantvny! Az ifj ismt hallgatott, meg se tudott szlalni. Lehorgasztott fejjel llt a Mester el tt, s igyekezett rteni a dolgot. Amikor Lin-csi ltta, hogy hiba er lkdik, csendesen gy szlt hozz. - Bartom! Hol keresnd inkbb a Tantst? Miben? A szavak erdejben? A knyvek bet iben? Nem tancsolom! Maga az egyszer , kznapi let az t. Maga az egyszer , kznapi let a Tants. Errefel lesz a buddhasg. Hidd el nekem! - szlt tantvnyhoz szelden Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

40.
Kolostorban egy reggel gy fordult szerzeteseihez Lin-csi apt. - Hvek! Ma elmeslem nektek, mit mondott rgi mesternknek a blcs paraszt. Amikor a mester, mg vndorfilozfusknt, lent jrt dlen, tallkozott egyszer egy paraszttal. A paraszt kutat sott a fldjre, s ennek a ktnak a vizvel ntzte rizst. Egyszer csbrben kzzel hzta fel a vizet a mlyb l. Amikor a mester odart s megltta, mit csinl, elmult, majd megkrdezte t le. - Te paraszt! Mirt nem hasznlsz gmet? Mire a nap lemegy, hromszor akkora terletet ntzhetnl meg. Mirt nem lltasz a kthoz gmet? Sok flsleges munkt takartanl meg! - A paraszt gy felelt a mesternek. - Tudom, hogy a gmmel munkt takartank meg. De ht ppen ezrt nem hasznlom! Mert mit kezdenk a megtakartott munkval? Ujabb flddarabot m velnk meg, ahol jabb kutat snk, s ha oda is gmet lltank, azzal megint csak munkt sprolnk. Azzal a munkval megint jabb darab fldet m velnk, s a sok megm velt fldn aztn annyi rizst termelnk, amennyit mr eladni se tudnk. Akkor tbb bivalyt s kocsit vennk, s messzi vrosokba jrnk velk piacokra. A piacokon a rizsemmel hossz napokat tltenk, alkudnk, veszekednk, de aztn megint csak egy kicsikt gyarapodnk. Akkor megint jabb darab fldet vennk, megm velnm, kutat snk, gmet lltank, s vgl a gmnek ksznhet en tbbet dolgoznk, mint valaha. A megtakartott munka csakis munkt termelne nekem, egyre keservesebb lenne az letem. Ezt tenn velem a gm. Ezrt nem lltok a kutamhoz gmet - mondta rgi mesternknek a paraszt, pedig lejegyezte szavait, s az rs fennmaradt - fejezte be Lin-csi a trtnetet, majd hozztette. - Hvek! Br kolostorunkban elvetjk az rott hagyomnyt, jegyezztek fl ezt a tantst, s idzztek, ahol csak lehet. Nehogy egyszer ellepjk a fldet azok az otromba, fullnkos gmek! - mondta egykor Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

41.
Kolostori celljnak ajtajn egy reggel kopogtatst hallott Lin-csi apt. - Ki vagy?! - frmedt r az ajtra az apt. Korn volt mg, nem aludta ki magt. - Bocsss meg a zavarsrt, Mester! Cun-csiang vagyok - hallatszott a vlasz az ajt mgl. - Mit akarsz?! - Eressz be, nagy bajban vagyok!

Lin-csi beengedte tantvnyt, de nem szlt hozz. Cun-csiang gy is rkezdett nhny khints utn. - Mester! Most, hogy mr egy ve kolostorodban vagyok, s te Buddha s a ptrirkk tantsra oktatsz, kezdek megvilgosodni. - Ez lenne az a nagy baj, Cun-csiang?! - kiltott r az apt, s a szerzetes a falig htrlt. - Ez, Mester! - szlalt meg kis id mltn. - Mert amita tantasz, a folyk nem folyk, a hegyek nem hegyek. Miel tt idejttem, minden az volt, ami valjban. Buddha Buddha volt, a Tants Tants, n n voltam, a folyk folyk, a hegyek hegyek. - Ajaj! Ajaj! Ez tnyleg nagy baj, Cun-csiang! - Mondd, apt! Mit tegyek? - krdezte a rmlt tantvny. - Tudod mit, Cun-csiang? Vilgosodj meg egszen! Vagy felejts el mindent, amit tanultl! - vgta r az apt. - Nem tudom elfelejteni. Nem tudok megvilgosodni. Felfordult a vilg! Minden a feje tetejn ll! - Nyugalom, Cun-csiang! Megvilgosodsz, s talpra ll a vilg. Tudod, mit kell tenned? - Nem. - Nem lesz nehz, jl figyelj! Ha hes vagy, egyl, ha szomjas vagy, igyl, ha lmos vagy, fekdj le! A folytl pedig ne akarj mst, csak hogy foly legyen, a hegyt l pedig, hogy hegy - szlt Lin-csi apt, s nem vrta meg a tantvny vlaszt. Megfordult gyban, s abban a pillanatban elfelejtette Cun-csiangot s panaszt. A szerzetes nzte, milyen mlyen alszik az apt. Aztn visszament a celljba, s gy aludt el, hogy nem is gondolt r, ki az a Buddha, kik a ptrirkk, s mit tett vele a Tants. Mikor felbredt s kinzett a kolostor ablakn, megint mindent rendben tallt a Huo-to foly partjn. Talpra llt a vilg.

42.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - Mondd, apt! Hogyha mi, csan-buddhista hvek valban elvetjk az rott hagyomnyt s nem olvassuk el a rgi mesterek knyveit, hogyan vlhatunk blcsekk? - Tudjtok-e, rdemes hvek, hogyan vltak blcsekk a rgi mesterek, miel tt megrtk volna blcs knyveiket? - krdezett vissza Lin-csi, de mivel a szerzetesek hallgattak, ht vlaszolt magnak az apt. Kett t gondolhatunk a rgi mesterek fel l, szerzetesek. Mindkett t joggal. Az egyik, hogy taln nem is vltak blcsekk soha. Mert akkor minek is rtak volna knyveket? Tudjuk, ugye, hogy blcs ember nem tesz ilyeneket. A msik pedig, hogyha mgis blcsekk vltak, ht biztos, hogy nem knyvekb l lettek azz. Mert ha ez megtrtnhetne, csak el kellene olvastatni a megfelel knyveket mindenkivel, s egy csapsra blcs lehetne az egsz vilg. Mindenki megvilgosodna, mintha varzsitalt ivott volna. Mrpedig tudjtok meg, szerzetesek, hogy ilyen varzsital nincs, s nincsenek ilyen knyvek se. Ne is keresstek ket! Nem lteztek soha! - Ht hol lelhet fl a blcsessg, apt? - krdeztk gyanakodva a szerzetesek. - rdemes hveim! - fordult ismt tantvnyaihoz a mester, s nagy egyttrzssel gy szlt. - A blcsessg nem m veltsg s nem is tuds, mely a knyvekb l oly knnyen megszerezhet . Nem is okossg, ahogy egyesek kpzelik, s f kppen, nem fortly, ahogy a legbutbbak gondoljk. A blcsessg, szerzetesek, nem ms, mint helyes lts. Mely abban segt minket, nehogy msnak lssk a vilg. A blcsessg kpessg, mely nem tanulhat - jelentette ki hatrozottan az apt, majd vgigtekintve csaldott hvein, hozztette. - Azrt ne keseredjetek el, szerzetesek! Ha jl odafigyeltek, hogyan legelsznek a jmbor birkk a hegyoldalban, vagy meglesitek, hogyan hevernek a lusta, lmos bivalyok a langyos srban, egyszer bizony mg ti is blcsek lehettek - fejezte be reggeli beszlgetst a blcsessgr l Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

43.
Lin-csi apt egy alkalommal nyltan megvallotta, hogy kedveli a kltszetet. - Hvek! - szlt kolostorban egy reggel szerzeteseihez Lin-csi. - lt egyszer egy jmbor indiai klt , akit igencsak kedvelek.

- Mi nem ismernk egyetlen klt t sem, Mester! - vgtak kzbe azonnal a szerzetesek, s szintn felhborodtak Lin-csi vallomsn. - Mester! Mindeddig azt tantottad, hogy utastsuk el az rott hagyomnyt, ne olvassunk irodalmat. Az rs, ppgy, mint az rks szcspls, elfordtja figyelmnket a bennnk rejl buddha-termszett l. Meditlsra s cselekvsre biztattl, s most azt mondod neknk, hogy verseket olvasol. - rdemes hveim! Azt mondtam csak nektek, hogy lt egyszer egy jmbor indiai klt , akit nagyon kedvelek. Ez a klt - Jaduka a neve - olyan klt volt azonban, aki soha nem rt egyetlen sort sem. Azrt nem rt verseket, mert nem volt rstud - felelt Lin-csi apt hveinek, mire a szerzetesek dbbenten hallgattak. Majd gy folytatta. - Ez a klt koldul vndorszerzetes volt, az indiai Magadha llamban lt, s csakis az es s vszakban hzta meg magt valamelyik kolostorban. Brhol is jrt, szerzetestrsai mindentt feljegyeztk, hogy Jaduka boldogan s der sen meslt nekik hossz vndorlsairl. Szerettk hallgatni a trtneteit az emberekr l, szerettk, amikor a tvoli nagy hegyek csendjr l, az erd k, a folyk, a tengerek zgsrl meslt. - Jaduka - mondtk ilyenkor -, te klt vagy, rd le a mesidet. Minden, amit hallunk t led, olyan szp, hogy szvesen olvasnnk tvolltedben is. A kltszeted vigasztal, enyhti szenvedsnket. Ezt mondtk neki a szerzetesek, de Jaduknak esze gban se volt bet vetst tanulni, hogy lerja a lombok s a vizek mesit. - Minek rnm le ket? - szabadkozott ilyenkor. - Ott vannak a hegyek kzt, ott vannak a vizek partjain, hallgasstok ket. - s a feljegyzsek szerint - magyarzatul - egyszer mg ezt is hozztette: Mindentt hallatszik a tenger, mindentt szlanak a lombok. Mindentt sernyebb az ember, mindentt harsognak a dolgok. - Ht ezrt nem rt Jaduka soha egyetlen sort sem. Mgis nagy klt vallomst a kltszetr l Lin-csi apt mul szerzetesei el tt. a klt k kzt - fejezte be klns

44.
Kolostorban egy reggel szokatlan krdssel kezdte beszlgetst Lin-csi apt. - Hvek! - szltotta meg szerzeteseit a kolostor csarnokban, miutn tekintett vgighordozta rajtuk. Lttatok-e mr ny gs szalmakutyt? - Ny gs szalmakutyt mg sose lttunk, Mester! - vlaszoltk krusban a szerzetesek. - Na s tudjtok-e, szerzetesek, milyenek egyltaln a ny gs szalmakutyk? - A ny gs szalmakutyk civdnak, nysztenek, morognak, mg taln harapnak is - vlaszolta az egyik szerzetes. - Szakadatlan vicsorognak, a szalmjuk szraz, porzik s zrg - szlt a msik. - Bolhsak s ugatsak, ostobk s haragosak - mondta egy harmadik, amikor Lin-csi hirtelen lelltotta a ny gs szalmakutyk jellemzst. - Egyszval, pp olyanok, mint ti vagytok! - jelentette ki vratlanul s hatrozottan, mire a szerzetesek bevallottk, hogy valban ny gsek. - Na s mit l vagytok ma reggel ilyen ny gsek, hveim? - krdezte bartsgosan a Mester. - Hosszra nylt az esti beszlgets a csarnokban - feleltk a szerzetesek. - Sokig vitatkoztunk, veszekedtnk, aztn keveset aludtunk. S most ny gsek vagyunk. - Mi a csudn vesztetek ssze, szerzetesek? - krdezte megint Lin-csi, kszsgesen s atyaian, mint aki j modorral akarja leplezni okossgt, amelyre rvidesen fny derl. A szerzetesek ezt vlaszoltk neki. - Tegnap este a buddhasgrl beszlgettnk, Mester. Arrl, hogy akarja-e a szerzetes a buddhasgot, vagy csak vgyakozzk r. - rdemes hveim! Az effle krdsek megvlaszolsra a buddhista gondolkodsban ksz minta szolgl. E szerint a vlasz a kvetkez . A szerzetes akarja is a buddhasgot, meg ne is, vgyakozzk is r, meg ne is. Ugyanakkor ne akarja s ne is vgyakozzk, tagadja akarst s vgyt, valamint ne tagadja akarst s

vgyt. Ezt rja el teht a szably, s n j szvvel ajnlom, hogy hasznljtok - szlt szerzeteseihez Lin-csi mester biztatan, br jl tudta, hogy kora reggel mindez mg a legrdemesebb fleknek is bonyolultan hangzik. - Minden ms eljrs azonban - tette hozz figyelmeztet leg - ny gs szalmakutyasghoz vezet. Lsstok, hveim, mai bredseteket. Ne vitzzatok, ne veszekedjetek, alkalmazztok a szablyt! - mondta Lin-csi apt egy reggel, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

45.
Kolostorban egy reggel szokatlan krdssel kezdte beszlgetst Lin-csi apt. - Hvek! - szltotta meg szerzeteseit a kolostor csarnokban, miutn tekintett vgighordozta rajtuk. Lttatok-e mr brgy szalmakutyt? - Brgy szalmakutyt mg sose lttunk, Mester! - vlaszoltk krusban a szerzetesek. - Na s tudjtok-e, szerzetesek, milyenek egyltaln a brgy szalmakutyk? - A brgy szalmakutyk pislognak, drgl znek, mg taln dorombolnak is, mint a macskk - vlaszolta az egyik szerzetes. - Szakadatlan vigyorognak, a szalmjuk tmtt, fnyes s sima - szlt egy msik. - Ugrlnak s vakkantgatnak, ostobk s tetszelg k! - mondta egy harmadik, amikor Lin-csi hirtelen lelltotta a brgy szalmakutyk jellemzst. - Egyszval, pp olyanok, mint ti vagytok! - jelentette ki vratlanul s hatrozottan, mire a szerzetesek elismertk, hogy valban brgyak lehetnek. - Na s mit l vagytok ma reggel ilyen brgyak, hveim? - krdezte gyanakodva Lin-csi. - Jl sikerlt az esti beszlgets a csarnokban - feleltk bszkn a szerzetesek. - Nem vitatkoztunk, nem veszekedtnk, gyorsan megegyeztnk, aztn sokat aludtunk. S most brgy a kpnk. - Miben egyeztetek meg ilyen bkessgben, szerzetesek? - krdezett megint Lin-csi, kiss zavartan tekingetve hveire, mint aki zavarval akarja leplezni okossgt, amelyre rvidesen megint fny derl. A szerzetesek ezt vlaszoltk neki. - Tegnap este a buddhasgrl beszlgettnk, Mester! Arrl, akarja-e a szerzetes a buddhasgot, vagy csak vgyakozzk r. Megegyeztnk, hogy a szerzetes akarja is a buddhasgot meg ne is, vgyakozzk r meg ne is. Ugyanakkor ne akarja, s ne is vgyakozzk, tagadja akarst s vgyt, valamint ne tagadja akarst s vgyt. Erre az eredmnyre jutottunk az ltalad ajnlott szably segtsgvel - szmoltak be Lin-csinek a szerzetesek, mire Lin-csi gy fordult hozzjuk. - rdemes hveim! Dicsretes, hogy az effle krdsek megvlaszolsra alkalmazztok a mintt, melyet rgta hasznl a buddhista gondolkods. Ezttal azonban szolgaian alkalmazztok, s ostobn! S ltom nyjas s brgy kpeteken, hogy mg dicsretre is vgytok! Szerzetesek! Vesstek el a szablyt! Nincs minden helyzetre alkalmazhat minta. Vitzzatok s veszekedjetek, mert minden ms eljrs brgy szalmakutyasghoz vezet. Lsstok mai bredseteket! - mondta Lin-csi apt egy reggel, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

46.
Kolostorban egy reggel szokatlan krdssel kezdte beszlgetst Lin-csi apt. - Hveim! - szltotta meg szerzeteseit a kolostor csarnokban, miutn vgigtekintett rajtuk. - Lttatok-e mr hamis szalmakutyt? - Hamis szalmakutyt mg sose lttunk, Mester! - vlaszoltk krusban a szerzetesek. - Na s tudjtok-e, szerzetesek, hogy milyenek egyltaln a hamis szalmakutyk? - A hamis szalmakutyk drgl znek, de morognak. Dorombolnak, de harapnak - vlaszolt az egyik szerzetes. - Szntelenl nyugtalanok, haragosak, de vigyorognak - szlt egy msik.

- Spadt, kedvetlen, savany a pofjuk, mintha citromba haraptak volna - mondta egy harmadik, amikor Lincsi hirtelen lelltotta a hamis szalmakutyk jellemzst. - Egyszval, pp olyanok, mint ti vagytok! - jelentette ki vratlanul s hatrozottan, mire a szerzetesek beismertk, hogy valban rosszkedv ek. - Mit l vagytok ilyen rosszkedv ek, hveim? - krdezte nyjasan a Mester. - Nem sikerlt az esti beszlgets a csarnokban - feleltk a szerzetesek. - Nem vitatkoztunk, de egyezsgre sem jutottunk, aludni sem tudtunk, s most savany a kpnk. - Mir l nem vitatkoztatok, s miben nem jutottatok egyezsgre, szerzetesek? - krdezett megint Lin-csi, egy kicsit atyaian s zavartan, mint aki j modorral s zavarval akarja leplezni okossgt, melyre rvidesen megint fny derl. A szerzetesek ezt vlaszoltk neki. - Tegnap este a buddhasgrl beszlgettnk, Mester! Arrl, hogy akarja-e a szerzetes a buddhasgot, vagy csak vgyakozzk r. A helyes vlaszt keresve a buddhista gondolkods szablyait is hasznltuk, meg a sajt esznket is. Ugyanakkor nem hasznltuk sem az egyiket, sem a msikat, de nem is vetettk el ket. Tagadtuk mindkett t, valamint nem tagadtuk egyiket sem. Vgl a logika s a sajt gondolataink hnrjba gabalyodtunk, s most knunkban vigyorgunk, akr a hamis szalmakutyk. Ugatjuk, harapjuk egymst. ruld el, Mester, mit tegynk! - rdemes hveim! - fordult a szerzetesekhez Lin-csi nagy egyttrzssel. - Eddig a helyes gondolkods tjait prblgattuk h siesen, s miutn, gy ltom, sikerlt gondolkodsunkat tklyre vinni, mris kvetkezhet a helyes cselekvs prblgatsa. Ez pedig, hveim, egyetlen szably szigor betartsbl ll: hes vagyok - ht eszem. lom j rm - lefekszem - mondta Lin-csi apt egy reggel a szerzeteseinek, s tvozban mg hozztette. Balgk nznek, nevetnek, Csak a blcsek rthetnek.

47.
Lin-csi apt egy reggel a szavak kett s termszetr l beszlt szerzeteseinek. Lin-csi szeretett a szavakrl elmlkedni, a szerzetesek szerettk hallgatni. - Hvek! - szltotta meg ket a Mester a kolostor csarnokban. - Tudjtok-e, hogy mire valk a szavak? - A szavak minden lthat s lthatatlan dolog megnevezsre valk - vgta r azonnal a vlaszt az egyik szerzetes. - A szavak jelek, amelyek segtsgvel gondolatainkat s rzseinket fejezzk ki - mondta egy msik. - Szavak nlkl nem lenne se tudomny, se kltszet, megllna az let az emberek kztt - szlt egy harmadik. - Gondolkodjatok, szerzetesek! Helyettesthet k-e a szavak ms jelekkel? - krdezett ismt Lin-csi. - A szavakat semmi sem helyettestheti az emberek kztti rintkezsben. A nyelv a legtkletesebb jelrendszer, a legtkletesebb emberi alkots - lltottk a szerzetesek, mire Lin-csi gy szlt hozzjuk. - Hveim! Elismerem, hogy a szavak rendszere, a nyelv a legtkletesebb emberi alkots. ppen ezrt rzek nagy szomorsgot, amikor arra gondolok, hogy ez a legtkletesebb is mennyire tkletlen. Gondoljatok csak arra, mennyit vesz dnk, mire feszes szavakba ltztetjk gondolatainkat, rzseinket. Gondoljatok csak arra, a klt k is milyen fradsgos munkval raknak ssze tkletes szavainkbl egy-egy strft, mely szebb s tbb, mint az tlagos nyelvi alkots. Bizony nagy szgyene az elmnek, hogy br oly rgen szabjavarrja ltzett a szavakbl, mig rongyos-foltos a ruhja. Gyakran visel koldusgnyt el kel trsasgban is. Mindazonltal a nyelv nagyszer - s mg nagyszer bb tkletlensgben. A rongyos-foltos ltzet alatt szpsges titkokat sejthetnk. Ezrt mikor a nyelv tkletessgnek ldoztok, rdemes hveim, ldozzatok a tkletlensgnek is. Mert br mindkt tulajdonsga egyformn rtke a nyelvnek, engem sokkal jobban

rdekel, hogy mit fed el el lnk a tkletlensge, mint hogy mit tr fl a tkletessge. Ha tehetitek, szerzetesek, lessetek be a frceit lepel rsein, s mesljetek rla, mit nem enged ltni a vilgbl ez a rejtlyes takar, a nyelv - fejezte be beszlgetst jmbor tprengseinek kedvelt trgyrl, a nyelv kett s termszetr l Lin-csi apt.

48.
Lin-csi apt egy reggel a szavak kett s termszetr l beszlt szerzeteseinek. Lin-csi szeretett a szavakrl elmlkedni, a szerzetesek szerettk hallgatni. - Hvek! - szltotta meg ket a Mester a kolostor csarnokban. - Tudjtok-e, hogy mire valk a szavak? - A szavak minden lthat s lthatatlan dolog megnevezsre valk - vgta r azonnal a vlaszt az egyik szerzetes. - A szavak jelek, amelyek segtsgvel gondolatainkat s rzseinket fejezzk ki - mondta egy msik. - Szavak nlkl nem lenne se tudomny, se kltszet, megllna az let az emberek kztt - szlt egy harmadik. - Gondolkodjatok, szerzetesek! Helyettesthet k-e a szavak ms jelekkel? - krdezett ismt Lin-csi. - A szavakat semmi sem helyettestheti az emberek kztti rintkezsben. A nyelv a legtkletesebb jelrendszer, a legtkletesebb emberi alkots - lltottk a szerzetesek, mire Lin-csi gy szlt hozzjuk. - Hvek! Elismerem, hogy a szavak rendszere, a nyelv, a legtkletesebb emberi alkots a vilgon. ppen ezrt rzek nagy szomorsgot, amikor arra gondolok, hogy ez a legtkletesebb is mennyire tkletlen. Gondoljatok csak arra, mennyit vesz dnk, mire feszes szavakba ltztetjk gondolatainkat, rzseinket. Gondoljatok arra, a klt k is milyen fradsgos munkval raknak ssze tkletes szavainkbl egy-egy strft, mely szebb s tbb, mint az tlagos nyelvi alkots. Bizony nagy szgyene az elmnek, hogy br oly rgen szabja-varrja ltzett a szavakbl, mig nincs jl szabott ruhja. Gyakran ltyg rajta cifra knts egyszer trsasgban is. Mindazonltal a nyelv nagyszer - s mg nagyszer bb tkletlensgben. Az gyetlen cifrasg alatt szpsges titkokat sejthetnk. Ezrt amikor a nyelv tkletessgnek ldoztok, rdemes hveim, ldozzatok a tkletlensgnek is. Mert br mindkt tulajdonsga egyformn rtke a nyelvnek, engem sokkal jobban rdekel, hogy mit fed el el lnk a tkletlensge, mint hogy mit tr fl a tkletessge. Ha tehetitek, szerzetesek, lessetek be a dszes lepel fodrai al, s mesljetek rla, mit nem enged ltni a vilgbl ez a rejtlyes takar, a nyelv - fejezte be beszlgetst jmbor tprengseinek kedvelt trgyrl, a nyelv kett s termszetr l Lin-csi apt.

49.
Lin-csi apt celljba egy nap vratlanul betoppant az egyik tantvny. - Mester! - szltotta meg izgatottan. - Kerek egy vet tltttem a kolostorodban a Tants tanulmnyozsval. Megismertem a Tants Hrom Kocsijnak eszmit, a Hrmas Vilg rgiit, a Ltezs Hat Vilgnak lnyeit, bejrtam a tz llapotot s a tzezer dolog birodalmt, tl vagyok immr a ngyes ttelen s tl a szz tagadson, mgsem tudok vlaszolni a krdsre, "ki vagyok n?" Felelj nekem, Mester, ki vagyok n! Lin-csi a szerzetesre emelte tekintett, majd elfordult t le. gy krdezte, hosszabb sznet utn, halkan. - Megetted a zabksdat, szerzetes? - Megettem, Mester. - Elmostad az tkez tlkdat? - Elmostam. - Kitakartottad a celldat? - Kitakartottam. - Kisprted az udvart? - Kisprtem.

- Szlltak a falevelek, amikor sprtl, mi? - Szlltak, Mester. - De azrt sszeszedted ket. - sszeszedtem, Mester. - s lttad azt a nagy ciprusft az udvaron? - Lttam, Mester. - Szp tornyos nvs , igaz? - Igaz, Mester. - S finom, balzsamos illat. rezted? - reztem, Mester. - Aztn bejttl hozzm. - Bejttem, Mester. - s azt krdezted, ki vagy te? - Azt krdeztem, Mester, ki vagyok n. - Nos, tudd meg, szerzetes, az vagy te, aki reggel megette a zabksjt, aztn elmosta az tkez tlkjt, kitakartotta a celljt, kisprte az udvart, nzte, hogyan szllnak a falevelek, s rezte a tornyos nvs ciprusfa balzsamos illatt. Majd bejtt hozzm, s megkrdezte, kicsoda . Ez vagy ht, szerzetes, semmi ms. m ez pp elg, hidd el. Nem lehet tbb az ember - mondta most mr a szerzetes fel fordulva Lin-csi, s lassan a szembe nzett. Hallgattak. A szerzetes rezte, hogy az apt szintn szlt hozz. Hosszan meghajolt el tte, s csendesen visszatrt celljba.

50.
Lin-csi apt celljnak ajtajn egy nap kopogtatott az egyik tantvny. - Mester! - szltotta meg izgatottan, miutn Lin-csi betesskelte. - Kerek egy vet tltttem a kolostorodban a Tants tanulmnyozsval. Megismertem a Tants Hrom Kocsijnak eszmit, a Hrmas Vilg rgiit, a Ltezs Hat Vilgnak lnyeit, bejrtam a tz llapotot s a tzezer dolog birodalmt, tl vagyok immr a ngyes ttelen s tl a szz tagadson, megtantottl r, ki vagyok n, s hogy mi dolgom magammal. Megfeledkeztnk azonban egy lnyeges krdsr l. ruld el, Mester, ki vagy te! Lin-csi a szerzetesre emelte tekintett, majd elfordult t le. gy krdezte, hosszabb sznet utn, halkan. - Megetted a zabksdat, szerzetes? - Megettem, Mester. - Elmostad az tkez tlkdat? - Elmostam. - Kitakartottad a celldat? - Kitakartottam. - Kisprted az udvart? - Kisprtem. - Szlltak a falevelek, amikor sprtl, mi? - Szlltak, Mester. - De azrt sszeszedted ket. - sszeszedtem, Mester. - s lttad azt a nagy ciprusft az udvaron? - Lttam, Mester. - Szp tornyos nvs , igaz? - Igaz, Mester. - S finom, balzsamos illat. rezted? - reztem, Mester. - Aztn bejttl hozzm. - Bejttem, Mester.

- s azt krdezted, ki vagyok n? - Azt krdeztem, Mester, ki vagy te. - Nos, tudd meg szerzetes, az vagyok, akinek a kolostorban egy ve minden reggel megeszed a zabksdat, elmosod az tkez tlkdat, kitakartod a celldat, kisprd az udvart, nzed, hogyan szllnak a falevelek, s rzed a tornyos nvs ciprusfa balzsamos illatt. Akinek a kolostorban megtanultad, ki vagy te, s akihez most hirtelen berohantl, s megkrdezted, ki vagyok n... Ez vagyok ht, szerzetes, semmi ms. m ez pp elg. Nem lehet tbb az ember - mondta most mr a szerzetes fel fordulva Lin-csi, s lassan a szembe nzett. Hallgattak. A szerzetes rezte, hogy Lin-csi szintn szlt hozz. Hosszan meghajolt el tte, s csendesen visszatrt a celljba.

51.
Lin-csi mester egy nap megltogatta a szomszdsgban ll kolostort. Az apt bszkn mutatta neki, mennyi bambuszfklyt gyrtanak a szerzetesei. - Szorgalmas, dolgos szerzeteseim vannak, Lin-csi, lthatod! Mr nem is a kolostor fenntartsra dolgozunk, hatalmas vagyont gy jtttnk. Vang nagyr is megirigyelhetn. Igaz, jjel-nappal grclnk. - Na s mirt grcltk ennyire, j apt? - krdezte t le Lin-csi. - Elrulom neked, bartom - kezdte az apt. - Azrt kell ennyi bambuszfklyt gyrtanunk, mert j pnzrt veszik a vrosban. A pnz pedig azrt kell, hogy meggazdagodjunk, s ne kelljen tbb dolgoznunk. Alig nhny v, s nem gytrjk magunkat munkval, csak magunkra figyelnk, tet iszunk naphosszat, s a Tantsrl beszlgetnk. Elmlkednk, s hallgatjuk a kert madarainak nekt - dicsekedett tervvel az apt, s mris a gondtalan jv be lmodta magt. De Lin-csi haragja felbresztette. - Sok munkval sok pnzt keresni a bolond is tud, apt! Nem kell ahhoz tudomny! Radsul a sok pnz nem gondtalansgot jelent, hanem sok gondot inkbb. Ne sok pnzed legyen, hanem elg. Ne sok id d legyen, hanem elg. Ne sokat dolgozz, hanem eleget, ne sokat elmlkedj, hanem eleget. De te ezt fel se red sszel, j apt! - kiablta Lin-csi dhsen, majd mg csendesen hozztette. - Sajnllak tged, de mg inkbb a szerzeteseidet. Ha arra biztatod ket, hogy szaktsk kett letket, el szr szegny rabszolgk legyenek, majd blcselked gazdagok, lehetetlent kvnsz t lk. A semmi be nem lehet faszeget verni, apt! rltsg a terved. lltsd le a munkt! - De Lin-csi sohasem tudta meg, elvetettk-e az esztelen tervet a szomszd kolostorban, abbahagytk-e az rtelmetlen grclst. Haragjban feljk se nzett tbb. Efflkr l az emberek gyis csak maguk dnthetnek.

52.
Lin-csi apt kolostornak kapujn egy nap reg vndor zrgetett. - Lin-csi Mester! Szeretnk tantvnyodul szeg dni, rszt venni reggeli beszlgetseiden - szlt szernyen a kapuban ll apthoz. - Honnan jttl, j reg? - krdezte Lin-csi, kiss meglep dve az reg szndkn. - A vrosban ltem. Egy esztendeje vndorton vagyok. - Na s mi clbl vndorolsz, bartom? - Nzel dm az emberek kzt. - Ki vagy te, hogy csak gy nzel dsz kztnk?! - Ezt te mondd meg nekem, Lin-csi apt! n egsz eddigi letemet gyertyantssel tltttem, semmit s senkit nem ismerek a vilgon, legkevsb magamat. Minden figyelmemet a gyertykra fordtottam. Hevtettem, mertettem, formztam. Hevtettem, mertettem, formztam. Millirdszor s millirdszor. Ekzben teljesen megfeledkeztem magamrl. Elfelejtettem, honnan jttem, hov indultam, mit akarok. Nem tudom, hol vagyok, ki vagyok. Most nzel dm az emberek kzt, eljttem a kolostorodba. Szeretnk rszt venni reggeli beszlgetseiden - vallott magrl az reg. Vallomsa szintn tetszett Lin-csinek.

- Figyelj rm, derk vndor - fordult hozz bartian. - Aki ma bezrgetett ide a kolostorba, valban nem az, aki egyszer testet lttt benned a vrosban. De mr nem is az, aki egy leten t hevtette, mertette, formzta a viaszgyertyt. Aki ma itt ll, egy harmadik ember, s ebben az letben nincs mr ideje tallkoznia az el bbi kett vel. Annl tbb lehet sge lesz azonban a kvetkez ben, amelyben majd blcsen elkerli a millird tallkozst a viaszgyertykkal. Mostani elhibzott letnek pedig vllalja elkerlhetetlen vgt. Eszmletlen bolyongsa utn megl valahol egy kis kolostorban, s szp nyugodtan megvrja szabadulst. Majd elj az a perc vgtre, Melyben elr is a knok vgre, s az esti szell k lgymeleg szrnyain ltalrepl lelke a tenger partjain - szlt vigasztalan az reghez Lin-csi apt, s kitrta el tte kolostora kapujt. tehet rte tbbet. szintn sajnlta, hogy nem

53.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - Mondd, Lin-csi apt! Bizonyos-e, hogy mi, szerzetesek, kik hossz vek ta lnk kolostorodban, egyszer mindannyian megvilgosodunk? - Szerzetesek! - kezdte vlaszt Lin-csi. - Mg az n Huo-to foly parti kolostoromban sem biztos, hogy egyszer mindannyian megvilgosodtok. Hogy mi kezd dik mostani letetek vgvel, csakis rajtatok mlik, hveim. Mg nagyon sokat tehettek magatokrt. De vigyzzatok, szerzetesek, minl kzelebb a vg, annl kzelebb a kezdet! - Lin-csi apt! Huo-to parti kolostorodban eddigi letnk nagyobbik felt a Tants tanulmnyozsval tltttk. Ismerjk a Tants bet it, ismerjk el rsait. Az ton jrunk, ernyesen lnk. Mit tehetnk mg a buddhasg elrsrt? Hogy ne vljanak semmiv eddigi er fesztseink? - krdezte a legbuzgbb szerzetes, aki brmi ldozatot meghozott volna a buddhasgrt. - Szerzetesek! - szlt most Lin-csi. - Flre az er fesztssel, flre az ldozatokkal! Sznalmas sors az er lkd ember. Hogy sorst elkerljtek, mtl fogva egyetlen elvet tartsatok szem el tt. A kvetkez t. Ha hes vagy - egyl. Ha lmos vagy - fekdj le. Ha hideg van - ltzz fel. Ha meleg van - vetk zz le. Reggel-este frdj meg, Hogy ne legyetek bdsek. A celldban tarts rendet, Hogy ne keresd a fejedet, S ha kznl van, se hasznld, Msra tartsd az eszed hasznt. Messzire nzz, az gre fel, Az sz jr lbon, idelenn - idzte a rgi csan-buddhista verset Lin-csi apt, majd karjt szttrva hozztette. - rdemes hveim! Ez minden, amit a buddhasgrt tehet az ember. - Mennyi ez a minden, Lin-csi apt? - krdezte akkor flnken az egyik szerzetes. - Sok vagy kevs? - pp elg - vlaszolta Lin-csi, mire a szerzetesek megnyugodva elvonultak.

54.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a szerzetesek a Mesterhez. - Mondd, Lin-csi apt! Mit tartasz tuds bartunkrl, Szung-ce szerzetesr l? Lehetsges-e, hogy el bb ri el a buddhasgot, mint a magunkfajta szerzetes? - Mirt gondoljtok ezt rla, rdemes hveim? - Szung-ce szerzetes m veltebb is nlunk, tbb nyelven olvassa a szent knyveket, sokfel megfordult a vilgban. Lm, most is ppen Tibetben van zsinaton - feleltk Lin-csi krdsre a jmbor szerzetesek. - Hvek! - fordult feljk most Lin-csi. - Szung-ce szerzetes valban tbb nyelven olvassa a szent knyveket, de egyltaln nem biztos, hogy jobban is rti ket, mint ti. Mint ahogy az sem biztos, hogy mi, bet vet k, jobban rtjk a vilgot, mint sok rstudatlan trsunk. Ezrt nem tiszteljk mi az rott hagyomnyt olyannyira, mint ms kolostorok szerzetesei. S t, mi gy tartjuk, nehezebb rsjelekb l olvasni, mint ms jelekb l. Felh k vonulsbl, madarak rptb l, erd k zgsbl, hegyek hallgatsbl olykor tbbet tud meg a vilgrl az rstudatlan psztor, mint Szung-ce a Mennyei Birodalom sszes knyvtrbl. Szung-ce szerzetes nem a knyvekb l fog megvilgosodni. Valamint nem a nyelvek segtsgvel. Ha Szung-ce nem rti a Tantst, nem leli az Utat, nem segt rajta a tudomny sem - vilgostotta fel rdemes hveit a m veltsg s a buddhasg viszonyrl Lin-csi apt, majd vratlan tlettel gy folytatta. - Radsul, kpzeljtek el, szerzetesek, micsoda csaps a m veltsg arra nzve, aki trtnetesen hlye! Buddhasgra se jut, s mivel a szamrsgait sok nyelven el tudja mondani, mg a vilg vgn is megrtik, s mg ott is kinevetik. Jobban jr az ilyen, ha legkzelebb papagjnak szletik. tok a nyelv, ha nincs hozz fej! - foglalta ssze vgl a krds lnyegt Lin-csi apt. Miutn pedig rdemes hvei megegyeztek abban, hogy a felhozott plda egyltaln nem tvol lv trsukra, Szung-ce szerzetesre rtend , jkedv en sztszledtek.

55.
Kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordult szerzeteseihez Lin-csi apt. - Hvek! Tudjtok-e, mi clt szolgl a tanuls? - A tanuls a tudst szolglja - vgtk r krusban a szerzetesek. - Na persze - szlt Lin-csi. - Persze, hogy a tudst. De melyik tudst, hveim? A nagy ember tudst, mely a helyes elvekrt van, vagy a kis ember tudst, mely a haszonrt van? - A mi tanulsunk a helyes elvekrt van - lltottk magukrl hatrozottan a szerzetesek. - Na s tudjtok-e, blcs szerzeteseim, hogyan kell helyes elveket tanulni? - krdezett tovbb Lin-csi, de miutn a csarnokban egy pisszenst se hallott, maga vlaszolt a krdsre. - A helyes elvek alapja, rdemes hveim, a helyes lts. A Buddha tantsban inaskodk legfontosabb tennivalja teht a helyes lts megszerzse. Ha ltsunk helyes, szabadok lesznk mozgsunkban, sem ltomsok, sem hamis kpek nem ejthetnek csapdba bennnket. De tudjtok-e, szerzetesek, hogyan lesz helyes a ltsotok? Ht csakis gy, hogy mindent l elszakadtok, mindent tvolrl szemlltek. Se rzs, se akarat ne kssn benneteket a trgyhoz, melyet helyesen kell megtlnetek. Ez az egyetlen mdja a helyes lts megszerzsnek. m ha ez megvan, szerzetesek, mris az ton jrtok, s knny lesz a jrsotok. Ahogy a rgiek mondtk: Az igaz t nem oly nehz, Csak ne vlassz s ne szeress! Ha nem gy llsz s nem szeretsz, Fnyessg vr, felh se lesz - fejezte be Lin-csi apt a helyes elvek megszerzsr l szl tantst, s szvben er s szortst rzett a flelemt l, nehogy a szerzetesek megkrdezzk: mikppen lesznk egymssal s Buddha tantsval, ha nem

vlasztunk s nem szeretnk?

56.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - Mester! Egy alkalommal azt krdezted t lnk, mi clt szolgl a tanuls? Azt feleltk, a mi tanulsunk a helyes elvek megismerst szolglja, szemben a kis emberek tanulsval, mely a haszonrt van. A mi tudsunk a helyes elvek tudsa, ennek alapja pedig a helyes lts. Buddha tantsban inaskodva megszereztk a helyes lts kpessgt, mely szabadd tett bennnket mozgsunkban. Azta nem ejthetnek minket csapdba hamis kpek, ltomsok, de elszakadtunk mindent l, tvolrl szemlljk mindazt, amiben rszt vesznk. Sem rzs, sem akarat nem kt bennnket a trgyhoz, melyet helyesen kell megtlnnk. Ez volt az egyetlen mdja a helyes lts megszerzsnek. Azt grted, ha ez megvan, mris az ton jrunk, s knny lesz a jrsunk. Idzted a rgieket, akik azt mondtk: Az igaz t nem oly nehz, Csak ne vlassz s ne szeress! Ha nem gy llsz s nem szeretsz, Fnyessg vr, felh se lesz. Egy lnyeges krdsr l azonban megfeledkeztl, Mester! Mikppen lesznk egymssal s Buddha tantsval, ha nem vlasztunk s nem szeretnk? - hangzott a krds, s a szerzetesek feszlten figyeltek Lincsi aptra. - rdemes hveim! - kezdte vlaszt Lin-csi. - Az effle krdsek megvlaszolsra a buddhista gondolkodsban ksz minta szolgl. Olyan esetekben, amikor nincs sajt megoldsom, s vn mestereim is tancstalanok, e mintt hasznlom. E szerint: vlasszatok is s szeressetek is, ugyanakkor ne vlasszatok s ne szeressetek. Tagadjtok vlasztsotokat s szereteteteket, valamint ne tagadjtok vlasztsotokat s szereteteteket. Ezt rja el teht a szably, s n j szvvel ajnlom, hogy hasznljtok! - szlt Lin-csi apt, majd szttrt karokkal hozztette. - Az elme sem igazn tkletes, a llek sem igazn fnyessges. Csak nagyon szeretnnk, ha ilyenek lennnek.

57.
Huo-to parti kolostorban Lin-csi apt egy reggel igen rosszkedv en bredt. - Hvek! Ma bal lbbal keltem, ny gs vagyok, mogorva. Jobb, ha ma nem vagytok kvncsiak rm. Elmarad a reggeli beszlgets - szlt szerzeteseihez a csarnokban, s mr sarkon is fordult volna, amikor a kapus vndorszerzetesek rkezst jelentette. - Ltom, tiszteletre mlt hvek, hogy nagy buzgsg vezrli vndorlsotok! - szltotta meg a csarnokba felsorakozott hveket Lin-csi. - Ltom az brzatotokon! ruljtok el, mit akartok? - A Tantst akarjuk, Mester - feleltk tisztelettudan a szerzetesek. - Hasztalan vndoroltunk eddig, most a te kezedb l vrjuk Buddha tantst. - Bezrgettek ide, akr egy szatcszletbe, s Buddha tantst kritek?! Ht t lem ne vrjtok, hveim! n nem szolglom fl nektek. Buddha Tantsa mly, s olykor homlyos, kifrkszhetetlen. Nem nektek val. Ti csak szaladgljatok krbe a vilgban, cipeljtek trgyval teli testetek egyik kolostortl a msikig, mint eddig. Shajtstok el szentsges krsetek minden aptnak, s tartstok a markotok, mint eddig. "A Tantst akarjuk! A Tantst! A Tantst!" Ht nem veszitek szre, rhes szalmakutyk, hogy most is ppen Buddha tantsn tapostok piszkos lbatokkal? Nincs tants, mely elrhet ily hi trekvssel, nincs tants, mely megragadhat ily henye tapogatzssal. Nincs tants, melyet kifel kereskedve fellelhet az ember. Ldtalpas, hibbant csavargk! T lem ne vrjatok semmit! - rontott Lin-csi a meghkkent szerzetesekre, majd amikor kifjta magt, vratlanul gy fordult hozzjuk.

- Ha akartok, tovbblltok, ha akartok, maradtok. Minden buddhk titokzatos anyaga mgiscsak ti vagytok. Tantst koldul konok elmk, szlftta gynge lelkek! - szlt, s ezzel magukra hagyta a vndorszerzeteseket. Lassan, bizonytalanul lpkedett cellja fel, amikor eszbe jutott a rgi strfa: rkkn nyugtalan a tenger, rkkn zgnak a lombok. rkkn hborog az ember, rkkn kicsik a dolgok. Ez megnyugtatta Lin-csi aptot. Legyintett egyet, megknnyebblt. "rkkn kicsik a dolgok." Elmosolyodott.

58.
Huo-to parti kolostorban Lin-csi apt egy reggel igen jkedv en bredt. - Hvek! - szlt szerzeteseihez a csarnokban, - Ma reggel nem bnjtok meg, hogy felkeltetek. Jl aludtam, jl bredtem, j hangulatban vagyok. Csupa szpet mondok rlatok. - Mire gondolsz, Mester? - krdeztk izgatottan a szerzetesek. Szinte doromboltak, amikor Lin-csi dicsrte ket. - Arra gondolok, hogy ti vagytok a legfensgesebb m vszet leghivatottabb gyakorli! - A hvek arca felragyogott. - A legfensgesebb m vszet a vilgon - folytatta Lin-csi - az let m vszete. Az let m vszete pedig olyan m vszet, rdemes hveim, amelynek gyakorlshoz minden anyag, minden eszkz, minden tuds a rendelkezsetekre ll. Vagyis: e m vszet gyakorlsra ti vagytok a leghivatottabbak. Ti testetek, lelketek s tudsotok egyedli birtokosai! Nektek, hveim, nincs szksgetek k re, fra, agyagra, vs re, tusra, ecsetre, hangszerekre, hogy m vszknt dolgozzatok. Kimerthetetlen forrsai vagytok nnn magatoknak s a magatokat forml fensges m vszetnek. Vljatok ht miel bb az let legkivlbb m vszeiv! - szlt tantvnyaihoz Lin-csi apt, s mr sarkon is fordult volna, amikor a kapus vndorszerzetesek rkezst jelentette. - Ltom, tiszteletre mlt hvek, hogy nagy buzgsg vezrli vndorlsotokat! - szltotta meg a csarnokba felsorakozott hveket a Mester. - Ltom az brzatotokon! ruljtok el, mit akartok? - A Tantst akarjuk, Mester! - feleltk tisztelettudan a szerzetesek. - Hasztalan vndoroltunk eddig, most a te kezedb l vrjuk Buddha tantst. - Bezrgettek ide, akr egy szatcszletbe, s Buddha tantst kritek?! Naht, azt tantom nektek, hogy vegytek inkbb birtokba testetek, lelketek, s ti alkosstok meg bel le tkletes nmagatokat. Lssatok mris hozz! Ne knyrgjetek tbb Buddhhoz! Szrjtok a szlbe knyveiteket, vesstek szemtre a flesz mesterek rsait, melyeket kincsknt riztek piszkos iszkotokban! Az rsok nem klnbek a vltott ruhnl. Felejtstek el ket, szerzetesek, s gyakoroljtok az let fensges m vszett! Higgytek el, nem szorultok senkire! Csakis magatokbl gazdlkodjatok! - szlt nneplyesen s nyjasan Lin-csi apt a hvekhez, majd vratlanul gy folytatta. - Ha akartok, tovbblltok, ha akartok, maradtok. Minden dmonok titokzatos anyaga mgiscsak ti vagytok. Tantst koldul konok elmk, szlftta gynge lelkek! - szlt, s ezzel magukra hagyta a vndorszerzeteseket. Lassan, bizonytalanul lpkedett cellja fel, amikor eszbe jutott a rgi strfa: rkkn nyugtalan a tenger, rkkn zgnak a lombok. rkkn hborog az ember, rkkn kicsik a dolgok. Ez megnyugtatta Lin-csi aptot. Legyintett egyet, megknnyebblt. "rkkn kicsik a dolgok." Elmosolyodott.

59.

Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fogadtk a Mestert a szerzetesek. - Lin-csi apt! Legutbbi beszlgetsnkkor megdicsrtl bennnket. Azt mondtad, az let m vszetnek hivatott gyakorli vagyunk. De nem rultad el, mit nevezel gyakorlatnak, melyben hivatottak lennnk. - Nem mondtam volna?! - sznlelte a csodlkozst Lin-csi apt. - Nem mondtad, Mester! - feleltk a szerzetesek. - Birtokunkban az anyag, az eszkz s a tuds, hogy tkletess formljuk magunkat. Ezt tudjuk. De hogy miknt tegyk, arra mg nem kaptunk vlaszt. - Nos, szerzetesek! Tekintettel a krds fontossgra s e napfnyes reggel tisztasgra, meg sem ksrlem a vlaszt. Nehogy flrertsk egymst. Nehogy elrontsuk ezt a napot. Pedig, higgytek el, egy ideje mr sejtem, milyen az let m vszetnek hivatott gyakorlsa. Mgsem foglaltam szavakba soha, nehogy egyszer magamat is csapdba ejtsem. Nehogy mdszernek tekintsem ks bb, s szablyknt alkalmazzam megllaptsaimat bizonytalanabb pillanataimban. Mondjuk, egy bors reggelen. Ha ez a szerencstlensg egyszer mgis megtrtnne, csaldnk az let m vszetben s magamban. Elvesztenm m vszi nbecslsemet. Ezrt erre a krdsre nem vlaszolok sem magamnak, sem nektek, rdemes hveim. Inkbb arra biztatlak benneteket, hogy ki-ki maga fogalmazza meg sejtseit e trgyban, s csakis nmagnak. De ezt is vatosan ajnlom - a leghivatottabbaknak - vallott az let m vszethez f z d rzseir l Lin-csi apt, mikzben vta szerzeteseit a hasonl vallomsoktl. A hvek rteni vltk a Mestert. - A nagy thoz nincsen kapu, Ezer tvt visz tova, A sorompk kzt labirint, S te mgis eljutsz oda. - idzte mg a rgi strft Lin-csi apt a tantvnyoknak, hogy tudjk, milyen ton kell jrniuk, mikzben az let fensges m vszett gyakoroljk. Aznap olyan szp, napfnyes reggel volt, knny nek ltszott a gyakorlat. M vszek voltak mindahnyan, s karnyjtsnyira reztk a buddhasgot.

60.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a Mesterhez a szerzetesek. - Mester! Beszlj neknk a tudsrl. ruld el, mi az s mire val? - Nem szltam volna mg rla? - sznlelte a csodlkozst Lin-csi, majd vratlanul kijelentette. - Ne gondolkozzatok ezen, szerzetesek! Jobb lesz nektek nem tudni ezt! - Ha volna mg valami mondanivald rla, szvesen meghallgatnnk - prblkoztak a szerzetesek. - Nincs tbb mondanivalm - felelte hatrozottan Lin-csi, s mr fakpnl hagyta volna ket, amikor az egyik szerzetes utnaszlt. - A helyes tudsrl krdeznk, apt! tmutatst krnk a hasznlathoz. - Az ms! Amennyiben a helyes tudsrl van sz, rdemes hveim, mris rendelkezsetekre llok. Hallgasstok ht a helyes tudsrl szl tantst! - fordult vissza a csarnokba megknnyebblten Lin-csi, s lelt szokott helyre. - Helyes tudsnak azt a tudst nevezzk - kezdte -, mellyel semmi clunk a vilgon. A helyes tuds nmagrt van, s nmagt szemllve a lelket gynyrkdteti. A helyes tuds vatos, rzkeny kapcsolatot tart a vilggal, nem ignyli annak szoros kzelsgt. Sokkal inkbb tvolrl szemlli, mintegy meglesi rszleteit, s kilesi az egsz bonyolult m kdst. Nem avatkozik a folysba, kvncsian s merengve szemlli, s rkkn azt remli, hogy megltja benne a szablyt. A helyes tudst teht csak az rdekli, amivel sohasem gyarapthatja magt. Csak arra kvncsi, ami kifrkszhetetlen, de amit nem frkszni brgysg. Semmi sincs, amit l elfordulna, egyformn vonzza kzel s tvol, mly s sekly, szpsg s csfsg. Leny gzi a vilg. A helyes tuds sohasem hallatja hangjt. Nma s h vs, mint a csillag - fejezte be tantst a helyes tudsrl Lin-csi apt, s a szerzetesek mr felkszldtak a csarnokban, mikor hozztette. - Jegyezztek meg, rdemes hveim, hogy br semmi clunk a helyes tudssal, birtoklsa a legf bb lds. A helyes tuds birtokban nem ragadhat el a szenvedly, nem kell flnnk sem hzunk romlstl, sem

szegnysgt l, sem a megbecsls hinytl, de mg a restsg szgyenletes hrt l sem. A helyes tuds birtoklsa a legteljesebb szabadsg, maga a fldi buddhasg - szlt egykor Lin-csi apt, kolostorban, a Huoto foly partjn.

61.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a Mesterhez a szerzetesek. - Mester! Legutbb a helyes tudsrl hallgattunk tged. ruld el, mit nevezel nem helyes tudsnak, s az mire val? - Ne gondolkozzatok ezen, szerzetesek! Jobb lesz nektek nem tudni ezt! - Ha volna mg valami mondanivald rla, szvesen meghallgatnnk - prblkoztak a szerzetesek. - Nincs tbb mondanivalm - felelte Lin-csi hatrozottan, s mr fakpnl hagyta volna ket, mikor az egyik szerzetes utnaszlt. - Meg akarjuk klnbztetni a nem helyes tudst a helyes tudstl. Ezrt krdeznk, apt! Nincs ms szndkunk vele. - Az ms! Amennyiben a nem helyes tuds felismersr l van sz, mris rendelkezsetekre llok. Hallgasstok ht a nem helyes tudsrl szl tantst - fordult vissza a csarnokba megknnyebblten Lin-csi, s lelt szokott helyre. - Nem helyes tudsnak azt a tudst nevezzk - kezdte -, mellyel klnfle clokra tr az ember. A nem helyes tuds a haszonrt van, s sztnz je a lzas munkavgynak. Nyers akarssal kzelti meg a vilgot, s a legszorosabb kapcsolatra vgyik vele. A nem helyes tuds fojtogatja a vilgot. rmmel ragadja meg s emeli ki rszleteit, s szenvedlyesen hatol az anyagi rszek belsejbe. Az egsz m kdsben a szably zavarja leginkbb, melynek helybe a sajt elveit lltan, hogy azokkal szablyozzon. Hatalommal br az anyagi vilg felett, melynek elemeit szabadon rendezgeti. Ezt nevezi alkotsnak. E m velet a helyes tuds szempontjbl teljessggel rtelmetlen. Az alkots pomps, m veszedelmes jtk, mely a nem helyes tuds birtokost leny gzi, mint a gyermeket. Az elb vlt gyermek mr sohasem tudja abbahagyni a rgeszms jtkot, lete rtelmt ez a rtus adja. Az alkots h se sznes cserpcsrg jt rzza. Csrmpl s harsog, mint krtte a dolgok - fejezte be tantst a nem helyes tudsrl Lin-csi apt, s a szerzetesek mr felkszldtak a csarnokban, mikor hozztette. - Jegyezztek meg, rdemes hveim, hogy br a nem helyes tuds forrsai nem tiltottak, a forrsokat kolostorunkban a helyes tuds leghivatottabb birtokosai rzik. k felgyelik az odajrkat. Nehogy mrtktelenl mertsenek, romlst hozzanak magukra s kolostorunkra, sorsunk a szenvedly legyen, majd a megvets. A nem helyes tudsnak ldozk sorsa: rk szenveds - szlt egykor Lin-csi apt, kolostorban, a Hou-to foly partjn.

62.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a Mesterhez a szerzetesek. - Mester! Hallgattuk tantsodat a helyes tudsrl s a nem helyes tudsrl. De mg valamit tudni akarunk, apt! Meddig rhet el a tuds? Mi az, amit tudhatunk a vilgrl, s mi az, amit soha? - Ne gondolkozzatok ezen, szerzetesek! Jobb lesz nektek nem tudni ezt! - figyelmeztetett Lin-csi, mint mindig, amikor a tudsrl krdeztk. - Mi az, amit tudhatunk, s mi az, amit soha? - tettk fl ismt a krdst a szerzetesek, mire Lin-csi megadta magt. - Hallgasstok ht a tuds hatrairl szl tantst! Ami a tuds hatrait illeti - kezdte -, egyfel l vgtelenl tgak, msfel l tlsgosan sz kek. m pp ott tgasak, ahol sz kebbek lehetnnek, s ott sz kek, ahol a vgtelenben kellene lennik. Vagyis amir l semmit sem rdemes tudni, az a tuds szmra knnyen elrhet , amit azonban fontos lenne tudni, elrhetetlen. gy pldul, elg sokat tudunk mr az anyagi vilgrl, de mg mindig nem tudunk semmit magunkrl. Jegyezztek meg, szerzetesek, hogy rtelmetlen minden igyekezet,

mely nem az ember sorst kutatja. Kik vagyunk, s hogyan boldoguljunk? Hogyan ljnk, s hogyan haljunk? Hol voltunk az let el tt, s hol lesznk az utn? Csak ezek a krdsek lteznek, semmi ms. m hiba vrunk a vlaszra, az ember mit sem tud minderr l. A tuds korltai tiltott terletet riznek. tszakthatatlanul s rkk, hogy az ember soha semmit ne tudjon nmagrl - fejezte be Lin-csi apt a tuds hatrairl szl tantst, amikor az egyik szerzetes megkrdezte. - Apt! Soha? Soha nem tudjuk meg, hogy mi volt s mi lesz velnk? - Mi voltam magam is, mg meg nem szlettem, Mg f b l s llatbl e testet nem vettem? Aludtam mlyen a semmisg lben A magam nem tuds csendes jjelben. - vallott Lin-csi a mltrl. A jv r l mlyen hallgatott. Aztn a szerzetesek fel fordulva halkan mondta. - Soha. Soha. Ez volt Lin-csi legszomorbb tantsa. m az let aznap is rendben kezd dtt a kolostorban. Amikor a szerzetesek felkszldtak s kimentek a csarnokbl a kertbe, mr hajnalodott.

63.
Lin-csi apt kolostorba egy reggel ltogat rkezett. Lin-csi nem kedvelte a ltogatkat, sem a szomszd kolostorok elljrit, sem a vndorszerzeteseket. De azrt nha jl bnt velk. - Apt! - fordult Lin-csihez a jvevny. - Rszt vennk hres reggeli beszlgetseiden. Egy ideig kolostorodban maradnk, ha nincs kifogsod ellene. - Nincs - felelt neki kurtn Lin-csi, s celljba ksrte. Msnap kora reggel a vendg megjelent a csarnokban. Kezben hossz plct tartott, mint a rgi mesterek. - Ugye, nem akarsz neknk el adni semmit? - mregette bizalmatlanul Lin-csi. - Nem, apt. Csak krdsem van hozzd. Mondd meg, mi ez itt a kezemben! Plca vagy nem plca? - szlt a vendg, s vrakozva nzett Lin-csire. A szerzetesek hallgattak. - Nos, apt? llthatod is, tagadhatod is, hogy ez plca. Mi a vlaszod? - Te lltottad s te tagadtad az imnt. Ezek teht a te vlaszaid - szlt Lin-csi, majd hirtelen kivette a vendg kezb l a plct, s darabokra trte. - Ez pedig az n vlaszom - mondta, s felhajtotta a fadarabokat a magasba. Mikor lehullottak, megkrdezte. - Mondd, vendg! Mi ez itt a lbunk el tt? Plca vagy nem plca? llthatod is, tagadhatod is, de jobban rdekelne, mi egyebet tudsz rla? - Ez itt, apt, a valsg - szlt a vendg megfontoltan. - A valsg s a valsg tagadsa. Valamint egytt mindkett , ugyanakkor mindkett tagadsa. - Jl beszlsz - kapta fl a fejt Lin-csi a tetszet s vlaszra. De nem elgedett meg ennyivel. - Jl beszlsz, de mg nem vlaszoltl a krdsemre. Felelj! Plca ez itt vagy nem plca? - Ha most itten villm villan, Ha most itten szikra szll, Ha most itt egy perc suhan el: Mindrkre oda mr! - felelt most versben a ltogat, s Lin-csi megint csak r blintott. - Kedvem szerint beszlsz, szerzetes! Jl alkalmazod a buddhista logikt. Gyakran hasznlom n is a ngysark szablyt, s szvesen tprengek a percek suhansn. Az apt valban szeretett egyszerre lltani s tagadni. Aztn bizonytani egyiket is, msikat is, majd cfolni mindkett t. Mskppen szlva: utlta a konkrt krdseket. - Soha nincs rjuk j vlasz - vallotta. - Vagy ha mgis van, mr nem rvnyes, mire kimondjuk.

pp gy gondolta ezt a vendg is. Szerencsje volt. Lin-csi nem kedvelte az ostoba vendgeket.

64.
Lin-csi apt kolostorba egy reggel ltogat rkezett. Lin-csi nemigen kedvelte a ltogatkat, sem a kolostorok elljrit, sem a vndorszerzeteseket. - Mit akarsz, reg? - szlt oda bartsgtalanul az ismeretlennek. Azt remlte, hogy ezzel elijeszti. Az reg azonban nem mozdult. - Lin-csi Mester! Azrt jttem, hogy a logika tudomnyt tanuljam kolostorodban - szlt, s az apt arca egyszerre felderlt. Akkoriban a logika foglalkoztatta leginkbb. - Klnsen a ngysark ttel rdekel - folytatta a jvevny. - Szeretek egyszerre lltani s tagadni, aztn bizonytani egyiket is, msikat is, majd cfolni mindkett t. - Jl beszlsz, ltogat! - dicsrte meg az reget Lin-csi. Bonyolultabb krdsekr l is pp gy gondolkozott. - Na, de mit akarsz tanulni t lem? - krdezte. - Hiszen kpzett tuds vagy. Ismered a tetralemmt! -lltotta az apt, nla a tetralemma maga volt a blcselet, a legszentebb tudomny. - ruld el, Mester, mirt van az, hogy az emberi dolgokrl szlva minden llts pp annyira igaz, mint amennyire hamis. s ugyangy: minden tagads igaz is meg nem is. Mirt van az, hogy minl bonyolultabbak a dolgok, annl inkbb mindegy, hogy lltok valamit vagy tagadok? - vgott a kzepbe a ltogat, s hosszan nzett az aptra, mintha vallatn. Lin-csit el szr meglepte a krds. Aztn mondta, amit tudott. - Akr lltunk, akr tagadunk, megrvidtjk az igazsgot. Az igazsg mindenkor tbb egy lltsnl vagy egy tagadsnl. s tbb annl is, mint amennyi az llts s a tagads egytt. Tbb a vilg, mint amennyit meg tudunk ragadni bel le ezzel a kt tlettel. Ezrt aztn lltunk is meg tagadunk is, bizonytunk is meg cfolunk is egyszerre. Hogy kzelebb jussunk az igazsghoz - mondta Lin-csi. Tbbet nem mondhatott. A vendg nhny napig a kolostorban maradt. Rszt vett Lin-csi reggeli beszlgetsein. Az apt kedvelte, a szerzetesek sokat tanultak okos krdseib l. Amikor egy alkalommal megkrdeztk, hogy ki s hol szerezte tudomnyt, azt vlaszolta, hogy nha valban kpzett gondolkodnak rzi magt, mskor azonban jmbor tkfilknak. Megint mskor mindkett nek. Olykor pedig egyiknek sem. Hogy ki volt valjban, sohasem tudtk meg a szerzetesek a Huo-to foly partjn. - Igaz ember volt mindenesetre - lltotta rla Lin-csi apt, aki klnben nemigen kedvelte a ltogatkat.

65.
Lin-csi apt kolostorba egy reggel ltogat rkezett. Lin-csi nemigen kedvelte a ltogatkat, sem a szomszd kolostor elljrit, sem a vndorszerzeteseket. - Mit akarsz, jvevny? - rffentett r bartsgtalanul az ismeretlenre. Azt remlte, hogy ezzel elhessenti. - Nem kszltem a krdsedre, Mester! - felelte szinte srt dtten az ifj szerzetes, s csak llt tovbb a kapuban. - Elcsavarogtl otthonrl, eltvedtl a Hrom Vilgban, s most menedkre vgysz, mi? - vetett oda mg egy krdst Lin-csi. - Nem tudom, mi az a Hrom Vilg, Mester! - Elmulasztottad a Ngy Ktelessget, s most elbjnl a felel ssg el l, ugye? - Nem tudom, mi az a Ngy Ktelessg, Mester! - felelte a srtsre higgadtan az ifj, s le sem vette a szemt Lin-csir l. - Ht mi vgre szolglsz te a Tants hvei kzt, szerzetes?! - vonta krd re az apt, de mr meg sem lep dtt a vlaszon. - Nem tudom, mi az a Tants, Mester! - Mondd, szerzetes! Kvet je vagy te az tnak egyltaln? - Nem tudom, mi az t, Mester!

- Azt se tudod, hogy ki a Magasztos Skjamuni Buddha? - Nem tudom, Mester! - Aha - lltotta meg a beszlgetst Lin-csi apt. Krljrta, mregette az ifjt, aztn tovbb krdezett. - Honnan jssz, szerzetes? - Nem tudom, Mester. - Azt sem tudod, hol vagy, s azt sem, hogy ki vagy. Igaz? - Igaz, Mester. - Semmit sem tudsz? - Semmit, Mester. - Hiszen nem is kell! - szlalt meg hosszabb sznet utn Lin-csi, majd vratlanul kijelentette. - Killtad a prbt, szerzetes! Aki nem tud felelni a krdsekre, az killta a prbt. Gyere be! - invitlta t a kolostor kapujt kitrva. "Nagy filozfus lesz bel le! Remek fick!" - gondolta magban az apt, s nyjasan betesskelte az ifj tantvnyt. Tudvalev , hogy klnben nemigen kedvelte a vndorszerzetesek ltogatst.

66.
Lin-csi kolostorban egy reggel a szerzetesek vratlan krdssel fordultak a Mesterhez. - Mester! ruld el, lehet-e egy szalmakutynak buddha-termszete? - Lehet! - vgta r azonnal Lin-csi. - Csakhogy buddha mgse lesz bel le - tette hozz. - Legalbbis nem ismernk ilyen esetet. - Soha nem lesz? - krdezte az egyik szerzetes. - Nem! Szalmakutybl buddha soha nem lesz! - szgezte le az apt, mint aki szakrt je a krdsnek. - Eszes szalmakutybl sem? - Abbl sem! - szlt Lin-csi kurtn. Nem sok kedve volt a vithoz. - Mgis, mirt nem? - Mert a szalmakutyk, akr eszesek, akr tkfejek, mindig nteltek. Hi okosok s hi ostobk! Semmi kzk a buddhasghoz. Knyeskednek, fnyeskednek, m valjban rosszkedv ek, elgedetlenek. Undok ronda npsg. Nem ltnak az orruknl tovbb. Mit sem tudnak ms vilgokrl - jellemezte a szalmakutykat indulatosan Lin-csi, akit az bosszantott leginkbb, hogy sohasem tudott rajtuk vltoztatni. Akrhnyszor prblta, mindig megharaptk. - Lehetetlen rajtuk segteni? - krdezte egy novcius, mintha megrezte volna Lin-csi gondolatt. - Lehetetlen! Harapsak. - Egymst is megmarjk? - rkk marjk egymst. - Mib l lesz a szalmakutya, Mester? - Szalmakutya brmib l ltrejhet, szerzetesek. De leginkbb szorongsbl, rmletb l, fjdalombl s szraz, poros szalmbl lesznek a szalmakutyk. - Sokan vannak? - krdezte flnken egy msik novcius. - Egyre tbben. - rkk lesznek? - Nem tudnak tvltozni. Maradnak. - Kr, hogy nem segthetnk rajtuk. - Egyszer majd csodt tesznk - mondta vgl Lin-csi apt. A szerzetesek hittk is meg nem is. Mg soha nem lttk Lin-csit annyira tancstalannak, mint aznap reggel, kolostorukban, a Huo-to foly partjn.

67.
Lin-csi kolostorban egy reggel tancsrt fordultak a Mesterhez a szerzetesek. - Mester! ruld el, mit tehetnk gyengbb felfogs trsainkrt! Akik nem ostobk, csak nehezen rtik a

Tantst - tette fel zavartan a krdst az egyik szerzetes. - Semmit! - vgta r azonnal Lin-csi. Amikor ltta, hogy a vlasz meglepte a hveket, pldzatba kezdett. - Hvek! Egy rgi mesb l tudom, mit tett a szerelmes Rkatndr a jmbor, egygy ifjval, Li-pval. A jkp , de balga fibl tiszteletre mlt frfit akart varzsolni. El szr szemet adott neki a ltsra, hogy jl lssa a vilgot. Aztn flet a hallsra, hogy jl rtse a blcseket, vgl rtelmet, hogy tprenghessen a ltottakon s a hallottakon. Li-po el szr igencsak rlt a Rkatndr ajndkainak, lvezte les ltst, hallst, elmjnek csods felfedezseit. A Rkatndr is gyakran s hosszasan gynyrkdtt alkotsban, m egyszer szrevette, hogy az addig vidm fick kedvetlenn vlt. - Mi lelt, Li-po? - krdezte t le aggdva. - Nem tudom. Legszvesebben elbjnk egy stt barlang mlyre - vallotta meg rosszkedvt a Rknak az ifj, s csak nzett maga el. A szerelmes Rkatndr minden varzserejt latba vetette Li-prt, de az egyre komorabb lett. Akkor a tndr mg tkletesebb formlta t, hogy ezzel boldogtsa. Li-pt mr szinte istenknt tiszteltk az emberek, boldogsga hatrtalan lehetett volna, amikor hirtelen nyoma veszett. A Rka hiba vrta, hiba kereste. Alkotsa, a tkletes Li-po rkre elbujdosott. sszeroppant tkletessge terhei alatt - fejezte be a rgi mest Lin-csi apt, majd hozztette. - Lm, a tndri varzs sem segthet az emberen! Hogyan tudnnk ht mi, szerzetesek, egymst megalkotni? Semmit nem r az igyekezetnk! Trkeny, gyenge ednyek vagyunk, rintennk sem szabadna egymst. gy kommentlta pldzatt Lin-csi mester, s remlte, hogy szerzetesei tbb nem kutatjk a megvlts titkt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

68.
Lin-csi apt egy reggel ezzel a krdssel fordult szerzeteseihez. - Hvek! Tudjtok-e, hogy mire val az eszetek? - Az esznk? - multak a szerzetesek. - Persze, hogy tudjuk! Az esznk arra val, hogy felfogjuk Buddha tantst - vgta r mris az egyik. - Az esznk irnytja a gondolkodsunkat - szlt a msik. - Az esznkkel boldogulunk - vlte a harmadik. - Jegyezztek meg, szerzetesek, hogy senki sem az eszvel boldogul! Boldogulni ppen az sz fken tartsval lehetsges - szlalt meg jra Lin-csi, majd gy folytatta. - Aki ezt nem tudja, a sajt okossgnak vlik ldozatv. Mert az okossg, rdemes hveim, nem egyb, mint lnk, nyugtalan m kdse az elmnek, nem egyb, mint gyors vlasz a krdsekre. Az okossg meggondolatlan s hi, szvesen tolakszik el re, hogy megmutassa magt. Klnbzik mind a blcsessgt l, mind a tudstl. Nem mly, nem jzan s nem tiszta. Szeszlyes s veszedelmes, mint a hirtelen tmadt szlvihar. Tartstok ht fken az okossgotokat, szerzetesek, nehogy magval ragadjon benneteket. "Az okosak veszteg maradjanak!" Figyelmeztetett egykor reg mesternk. Fogadjtok meg a tancst, szerzetesek! - szlt hveihez Lin-csi mester, s mr sarkon is fordult volna, amikor az egyik novcius megkrdezte. - A Magasztos Buddha okos volt, apt? - A Magasztos Buddha addig gy rte, koptatta, szaggatta okossgt, mg vgl megszabadult t le. cska gncc ny tte, melyre nem volt tbb szksge. s akkor levetette s eldobta. De addigra mr ppen buddhv is vlt - emlkeztetett a Magasztos pldjra a Mester, majd eltprengve mg hozztette. - Minl okosabb az ember, annl hosszabb az t. Annl messzebb a buddhasg - szlt Lin-csi apt, majd gyorsan kisietett a csarnokbl, nehogy a szerzetesek megkrdezzk, vajon okosnak tartja-e magt.

69.
Lin-csi kolostorban egy reggel a szerzetesek vratlan krdssel fogadtk a Mestert. - Mondd, Mester! Okosnak tartod-e magad? - Igen! - hangzott a vlasz szintn vratlanul s hatrozottan.

- s vajon mire hasznlod az okossgodat? Mert az okossg, Mester, mint tudjuk, nem egyb, mint lnk, nyugtalan m kdse az elmnek. Nem egyb, mint gyors vlasz a krdsekre. Az okossg meggondolatlan s hi, szvesen tolakszik el re, hogy megmutassa magt. Klnbzik mind a blcsessgt l, mind a tudstl. Nem mly, nem jzan s nem tiszta. Szeszlyes s veszedelmes, mint a hirtelen tmadt szlvihar. Mire hasznlod ht? Hogyan tartod fken, nehogy magval ragadjon? Munklhat-e az rtelmen az rtelem, az okossgon az okossg? - hangzottak a szerzetesek krdsei, majd nma csendben vrtk az apt vlaszt. - Jegyezztek meg, szerzetesek, hogy senki sem az eszvel fkezi az okossgt - szlalt meg Lin-csi, aztn gy folytatta. - Olyan lenne ez, mint vzzel fkezni az radst, t zzel a t zvszt. Az okossg ellenszere nem az sz, hanem a jzansg. A h vs, rszvtlen viszony nmagunkkal. "Az igaz t nem oly nehz, Csak ne vlassz s ne szeress! Ha nem gy llsz s nem szeretsz, Fnyessg vr, felh se lesz." Mondtk a rgiek. Ha nem magadat vlasztod s szereted, meg tudsz vlni okossgodtl. cska gncc ny heted, aztn levetheted s eldobhatod, ahogy a Magasztos Buddha tette. Ez az okossg lekzdsnek egyetlen mdja. Miel tt azonban megszabadulntok t le, szerzetesek, leplezztek le gyantlanabb trsaitok el tt is az sz igazi termszett. Ez a leghasznosabb munka, amire az okossg foghat - vlaszolt a hvek krdseire Lin-csi apt, aki jabban egyre nehezebben viselte okossgt. Er sen rhellte, olykor szitkozdott is miatta. Pedig teljesen kzmbs s rszvtlen volt maga irnt. m szintn kedvelte szerzetestrsait, rtk nem vetette le az utlatos, knyelmetlen gnyt.

70.
Lin-csi celljnak ajtajn bekopogott az apthoz egy ifj szerzetes. - Mester! vek ta lek kolostorodban. Felfedtem a Hat Forrst, s elkerltem a Hat Tiszttalansgot. Tartzkodom a Hrom Mregt l, kvetem a Hrom Trvny eszmit, vgigjrtam a Ngy svnyt, thaladtam a Szz Kapun, a Tz Irny Bddhiszattvival s a Hrom Vilg Buddhival meditlok, mgsem tallom a helyem. Rosszkedv vagyok, nyugtalan, nem hiszek a buddhasgban. Elmennk, ha tudnm, hov menjek, mit tegyek. Elmennk, hogy soha tbb ne lssam kolostorodat, ahol nem leltem meg bkmet! fakadt ki az aptnak a szerzetes, majd megismtelte a krdst. - Mit tegyek, apt, mit tegyek? Lin-csi nem kedvelte a nyafogst, de szintn sajnlta ifj szerzetestrst. - Lttad mr a feny ket a kertben, szerzetes? - krdezte t le hossz csend utn. - Nem lttam, apt. - Ht a krizantmokat az utak mentn lttad mr? - Nem lttam, apt. - Emlkszel, milyen kvekkel vannak kirakva a kerti utak? - Nem emlkszem, apt. - Na s tudod, melyik kapun jutsz ki a Huo-to folyhoz? - Nem tudom, apt. - Jrtl mr a folynl egyltaln? - Nem jrtam, apt. - Nos, menj ki mris a kertbe. Indulj el a feny k irnyba, aztn a krizantmok kztt menj a kvekkel kirakott ton a Keleti Kapuig. tkzben jl figyelj minden apr rszletre. A sznekre odafent, a hangokra lent, ahogy a kveken jrsz. A feny k cscsra, a tobozok koppansra. rtesz engem jl, szerzetes? - rtelek, apt. - Ezutn hagyd el a Keleti Kapun a kolostorkertet, s menj tovbb, t az erd n. Menj, mg a folypartra rsz. Ekzben is jl figyelj: a lbad al, a fejed fl, a lombok kz, mindenhov. rtesz engem jl, szerzetes?

- rtelek, apt. - Amikor pedig a partra rsz, llj meg, kzel a vzhez. Egyre vigyzz! A vztkrben magadat meg ne lsd! Nzz el inkbb messze-messze a foly fltt, ameddig csak elltsz. Nzd, nzd a messzesget, addig llj ott, amg jl meg nem hezel. Akkor pedig fordulj meg, s gyere vissza a kolostorba. Itt annyi zabkst ehetsz, amennyit csak brsz. Degeszre tmheted magad. Aztn majd eldntd, mit csinlsz azutn - szlt Lin-csi apt, s kitrta a szerzetes el tt cellja ajtajt. A szerzetes kiment a partra, nzte a messzesget. Ks bb a kolostorban degeszre tmte magt zabksval, aztn visszatrt megint a folyhoz. gy telt nap nap utn. vek mltn se nzett a vz tkrbe. Egyetlenegyszer sem. Jl rezte magt.

71.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - Mondd, apt! Mi az, ami szmodra mindennl tbbet r? - lni fenn a hegyen. llni lenn a vzparton - felelt habozs nlkl a Mester, mintha szmtott volna a krdsre. Pedig nem szerette a rossz krdseket. - Mit teszel fenn a hegyen s lenn a parton, apt? - faggattk a szerzetesek tovbb. - Nem tudom - hangzott Lin-csi vlasza rviden. A szerzetesek meghkkentek, zavartan nzel dtek. - Kifejtend, hogy mit nem tudsz, apt? - krdezte aztn flnken az egyik. - Nem tudom, mit tesz a vihar szlcsendes magja, mikzben tombol krltte az orkn. Nem tudom, mit tesz a jgmadr, mikor a foly fltt mozdulatlanul szitl, nem tudom, mit tesz a dermedt tli bogr. - h! - hallatszott a szerzetesek megknnyebblse. rltek, hogy nem csapta be ket az apt. Ezeket bizony senki sem tudhatja. - Mgis, mi lehet ez? - krdezte egyikk. - Ez lenne a buddhasg? - Nem tudom, mi a buddhasg - felelt ismt Lin-csi. - lni fenn a hegyen, llni lenn a parton - nagy kitrulkozs. Elfordulni magamtl - nagy megknnyebbls. Egyedl lenni - nagy csendessg. Mindez egytt - nagy gazdagsg. Kzel s tvol, magas s mly, mindensg s semmisg, mind a te kezedben van. Te pedig ott pihensz kzben a vilg tetejn. Nem tudom, mi a buddhasg. Olykor azt fontolgatom, ne legyeke inkbb Lin-csi apt - vallotta meg eretnek gondolatt szerzeteseinek a Mester. Aztn kisietett a csarnokbl, nehogy azon kapja magt, hogy a buddhasg ellen prdikl.

72.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak a Mesterhez a szerzetesek. - Mester! ruld el neknk, milyen a llek igazi termszete! Svrog-e olykor maga a llek is, vagy csak a test rez vgyakat? - Szerzetesek! A llek igazi termszete ma mr felismerhetetlen. A fnyessges llek tengerfenkre sllyedt roncs, melyre sz rs zalagok, kagylk, csigk s kavicsok rakdtak. Megkvesedett tetem, mely dermedten lapul a mlyben. A llekre tl sok anyagi rakdott mr, nem rez, nem jelez, tompa mozdulatlansg, nmasg. A llek halott. Stt regeiben szrnyek vertek tanyt, s dmonok ltogatjk. Elkpzelni is flelem, borzongs - festette a llek rmsgeit Lin-csi apt, majd gy folytatta. - s taln megtallni sem lehet mr e roncsot. Oly rgen elsllyesztettk. A llek nem kedvelte a test tpllkait, az emszthetetlen fldi port, sarat. Undorodott, ellenllt. Ezrt kellett a testnek megszabadulnia t le. Diadalmaskodott az anyag, a llek lent a mlyben halott. - Fel sem lehet tmasztani? - krdezte flnken az egyik szerzetes. - Nem tudom. De nincs ms vlaszts. Szksg lenne r, nehogy vele vesszen az egsz vilg. Olykor felvilglik a fny, s feltmad bennnk a llek utni vgyakozs. m jn megint az sz, a gnyolds, a rgeszms akars, az alkots, majd a fradtsg, a csalds. A llek nlkl nem tarthat fenn az anyagi vilg. Akkor elvesznk. Tz vilgkorszakra megsz nik a fldn a tavasz, az sz, a tl, a nyr, a fvek, a lombok, az

ember, a madr, a bogr. Prblkozzatok ht, szerzetesek! Tmassztok fl a lelket, ha meg akarjtok ismerni igazi termszett - szlt Lin-csi apt, s a szerzetesek tudtk, hogy aznap reggel nem keser en, csak komolyan beszlt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

73.
Lin-csi kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak az apthoz a szerzetesek. - ruld el, apt! Lehet-e szerencse dolga a buddhasg? Buddhv vlhat-e egy szlks elmj szalmakutya, ha elg nagy szerencsje van? - A szlks elmj szalmakutyknak nem lehet elg nagy szerencsjk - jelentette ki az apt. Ismerte jl, milyenek a szalmakutyk. - s, mondjuk, egy tlagos szerzetesnek lehet? - faggattk a szerzetesek. - A buddhasghoz semmikpp. A buddhasg, hveim, nem szerencse dolga. Sem krtyn, sem kockajtkon nem nyerhet . Sem t porban, sem ldafiban fl nem lelhet . - Mester! Ismertnk egy szerzetest, akir l tudtuk, hogy rdemtelen a buddhasgra. Mgis buddhv lett. Mivel magyarzod ezt? - Hvek! Aki rdemtelen a buddhasgra, sohasem lesz buddhv. m olykor akadhat dolgunk hamis buddhkkal, akik valjban szalmakutyk. - l buddhaknt jr kolostorrl kolostorra, s hirdeti a Tantst. Egszen megvltozott, gy beszl, gy jr, mint a buddhk. - Szerzetesek! A buddhkat nem vltoztatja meg a buddhasg. gy beszlnek, gy jrnak, mint brmelyik szerzetes. Nincs a mozgsukban, nincs a szavaikban semmi keress, semmi utnzs. Lassan, rks nyugalomban lnek. Nem szaladglnak kolostorrl kolostorra, s nem ruljk a Tantst mint portkt. A buddhk letben nincs fradozs. Nincs er feszts, nincs nltats. Vagyis szerzetestrsatok buddhautnz szalmakutya lehet, semmi ms. - Mi pedig elhittk neki, apt! - vallottk meg tvedsket szgyenkezve a szerzetesek. - is elhitte magnak. Ezrt alaktotta jl a buddht. Ezrt alaktanak jl a szalmakutyk. Nagy tehetsg a hamissg. m hiba gyesek a szalmakutyk, a szerencse ket is csak gazdagg teheti vagy szegnny, boldogg vagy boldogtalann. Tkletess, vagyis buddhv soha - vilgostotta fl szerzeteseit egy reggel Lin-csi apt, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

74.
Lin-csi kolostorba egy nap ltogat rkezett. A falubeli legny egy kis emel szerkezetet hozott magval, mely Huang tancsos r tallmnya volt. A tancsos r azt zente, gyrtsanak a szerzetesek bel le, amennyit csak tudnak, jl megfizeti. Majd eladja ket a vrosban, ahol kedvelik az efflket. - Nem gyrtunk! - vgta r az ajnlatra Lin-csi apt, mg miel tt a legny el adta volna mondkjt. - Mirt nem? - krdezte meghkkenve, majd elejtette a szerkezetet. - Mire val ez a hlyesg? - bmulta undorral a szerkenty t az apt, akir l a legnyt kivve mindenki tudta, utlja az effle szerkezeteket. - Kinti a teaf z b l a tet. Nagyon praktikus - lltotta rla az ifj. - Mirt? Van, aki nem tudja maga kinteni? - Nem, olyan nincs. - Akkor ez mire val? - Kinti a csszbe a tet - prblkozott ismt a kldnc. - Megemeli a teaf z t, majd ez a kis rudacska itt megbillenti, s a tea kifolyik bel le. Nagyon praktikus - ismtelte. - Nem rtem! - meresztgette a szemt tovbbra is Lin-csi, s valban nem rtette, mi szksg van r. - Azt zenem a tancsos rnak, hogy szerzeteseim nem vllalnak teaf z -emel gyrtst. leter sek, okosak, gyesek s szorgalmasak, nem bzhatok rjuk egygy , frfiatlan s rtelmetlen munkt. Ezutn is szvesen

gyrtunk mcsest, lampionokat, bambuszfklyt s egyb bambusztrgyakat, de teaf z -emel szerkezet gyrtsa mihozznk mltatlan. Egybirnt megvallom azt is, hogy mindenfajta gpezet ltrehozst ktsges er fesztsnek tartom, ezrt sem dvzlhetem a tancsos r tallmnyt. - Mirt?! - mult most megint a legny. - Nem gyrtunk gpeket! A munkt neknk kell elvgezni. A tet ki kell nteni, a fldet meg kell forgatni, a magot el kell vetni, az rpt le kell vgni. Falat kell rakni s tet t, kpenyt varrni s lbbelit, aztn hordani s koptatni. Ez az let. Az letet pedig lni kell, s nem gpekkel helyettesteni! - vlaszolt a legnynek szrazon Lin-csi apt, s kipendertette t a tancsos r szerkenty jvel egytt.

75.
Lin-csi kolostorban egy reggel fellrmzta az aptot egy ifj szerzetes. - Apt! Apt! Megvilgosodtam! Ma hajnalban buddhv vltam! - Mit beszlsz, szerzetes?! - drzslte a szemt Lin-csi. - Buddha vagyok, apt! Buddha! - Na ne mondd! Honnan veszed? - tltom a valsg titkt, ismerem az okokat s a trvnyt! Megszabadultam a vgyak indulattl, a ltezs indulattl, a tudatlansg indulattl. Legy ztem a szletst, legy ztem a hallt. Tbb nem kell erre a vilgra kerlnm. Buddha vagyok teht! - lltotta magrl nagy komolyan a szerzetes, majd titokzatoskodva megkrdezte. - Mondd, mit kell most tennem, apt? - Reggeliztl mr? - emelte r lmosan a tekintett Lin-csi. - Nem reggeliztem. - A konyhra vagy beosztva mra, vagy rizsgyomllsra? - A konyhra. - Nos, a konyhra ma szlltjk be a magtrbl a gabont. Az egsz vre val rizst most hozzk. Szedj ssze vkkat s zskokat, mindegyikb l tizennyolcat. A rizst vlogasd szt gyesen, gy mint korai rizs, ks i rizs, tlen hntolt rizs, fehr rizs, ltuszrzsaszn rizs, srga kalsz rizs, szraz rizs, kznsges barna rizs, kznsges srga rizs, kss rizs, rvid szr rizs, halvny rzsaszn rizs, cirmos kalsz barna rizs, hntolatlan barna rizs, hntolt cskos rizs, kvr szem srga rizs, hossz szem srga rizs, valamint hossz szem hntolt srga rizs. Ha ez megvan, tltsd meg velk a zskokat s a kosarakat. A zskokat vidd a kamrba, a kosarakat meg a konyhra. Ez lesz a dolgod mra, szerzetes, semmi ms. Kis id re hagyd el a filozfit! Megfekszi olykor az ember gyomrt. Most menj, reggelizz egy kis zabkst. Nehogy hesen kezdd a munkt! - szlt Lin-csi apt, aztn visszafekdt aludni az gyba. Korainak ltszott mg az a buddhasg.

76.
Kolostorban egy reggel fellrmzta Lin-csi aptot egy ifj szerzetes. - Apt! Apt! Megvilgosodtam! Ma hajnalban buddhv vltam! - Mit beszlsz, szerzetes?! - drzslte a szemt Lin-csi. - Buddha vagyok, apt! Buddha! - Na ne mondd! Honnan veszed? - tltom a valsg titkt, ismerem az okokat s a trvnyt! Megszabadultam a vgyak indulattl, a ltezs indulattl, a tudatlansg indulattl. Legy ztem a szletst, legy ztem a hallt. Tbb nem kell erre a vilgra kerlnm. Buddha vagyok teht - lltotta magrl nagy komolyan a szerzetes, majd titokzatoskodva megkrdezte. - Mondd, mit kell most tennem, apt? - Reggeliztl mr? - emelte r lmosan a tekintett Lin-csi. - Nem reggeliztem. - Nos, akkor menj s reggelizz meg, mert nagy munka vr rd!

- Megyek, apt! - Ha megreggeliztl, hzdj vissza a celldba, s ne is lssalak, csak vacsornl. Ezentl mindig csak reggelizzl s vacsorzzl, kzben pedig lss hozz a sztrk s a ssztrk olvasshoz. Kezdd el ma mr! Vedd el szr a Hrmas Kosr kzps knyvnek 5000 sztrjt, ezek kztt is olvasd legfigyelmesebben a Tkletes Blcsessg sztrt. Fontos lesz mg az Igaz Trvny Ltusza, valamint a Nirvna sztra, a Gymnt sztra, a Szv sztra. Ugyancsak lnyegesek a Vgtelen Sugrzs Kristlytiszta Orszgrl szl sztrk, az tvltozs sztri, a fegyelem sztri s a b nvalloms sztri. Nem kevsb alapvet az Aranyos Sz r Oroszlnon l Mandzsusri Bddhiszattva Kristlytiszta Orszgrl szl sztra, valamint az Aranyfny sztra s a jga sztrk. Mindezek utn tanulmnyozd mg a harmadik ptrirka A Szvbli Hit Fnyessge cm tankltemnyt, a hatodik ptrirka alapvetseit s sztramagyarzatait, A Tizenkt Kapu Knyvt, a Szz rs Knyvt meg az Arany Oroszln Knyvt. Nos, ezek a legsrg sebb olvasmnyok. t esztend t adok a tanulmnyozsukra. A tovbbiakat majd megbeszljk azutn. Egy buddha legyen m velt! Ez nlam szably. "Vess el minden rst, de el tte olvass el minden rst!" Mondtk a rgiek. Ht adj magadra te is! Tartsd be a szablyt! Nehogy csak dsznek legyen az a buddhasg! - szlt Lin-csi apt, aztn visszafekdt az gyba. Miel tt elaludt, mg eltprengett, vajon mit l teremnek jabban a buddhk ilyen szaporn. Akr a gombk!

77.
Lin-csi kolostorban egy reggel megkrdeztk a szerzetesek az apttl. - Mondd, apt! Hol laknak a szalmakutyk? - Szalmakutyk mindenhol laknak, hveim. Elvegylnek az emberek kzt, tele van velk a vilg. - Felismerhet k a szalmakutyk, apt? - Eleinte egyltaln nem ismerhet k fl a szalmakutyk. Mg akkor se, ha falkba ver dve talljuk ket, mondjuk, egy szalmakolostorban. A szalmakutya-szerzetesek s a szalmakutya-buddhk a megtvesztsig hasonltanak a valdiakra. Olyannyira, hogy maguk sem tudjk, k a szalmakutyk. - Mire valk a szalmakutyk, apt? - Hogy megklnbztessk magukat t lk a nem szalmakutyk. Hogy pontosan ismerjk megklnbztet jegyeiket, s ezeket jl megbecsljk. Mindez igen komoly haszonnal jr. - Elkerlhet k-e a szalmakutyk, apt? - Nem kerlhet k el egyltaln. De nincs is szksg r. Miutn felismertk ket, jl lehet bnni velk. Attl fogva mr nem veszlyesek rnk. Csak etetni kell ket cukorkkkal b sgesen, s finom szavakkal dicsrni szpsgket s elmjket. Mg akkor is, ha szraz, poros, szrs a szalmjuk s szikkadt, szlks az elmjk. Hallgatni kell panaszos vonytsukat s morgsukat, milyen igazsgtalan velk a vilg. Mindig igazat kell adni nekik, hadd nyugodjanak meg a szalmakutyk. Ez rtalmatlan, kegyes csals. Jegyezztek meg, szerzetesek, hogy a megnyugtatott, elringatott szalmakutyk a legjobb szalmakutyk. Meg az alv szalmakutyk. Mg alszanak, nem harapnak legalbb. S t, ismerek egyet, amelyik lmban olykor mosolyog is, amikor igazi szerzetesnek ltja magt - vilgostotta fl hveit a szalmakutyasg krdseir l Lin-csi apt, szintn aggdott szerzeteseirt, akiket gyakran nyugtalantottak a kolostor krl is egyre szaporod szalmakutyk.

78.
Lin-csi aptot egy reggel ezzel a krdssel fogadtk a szerzetesek. - Mondd, apt! Mit tartsunk azok fel l, akik egsz knyveket rnak tele legszemlyesebb rzseikkel, s aztn mutogatjk ezeket ms embereknek? - A klt kr l van sz, szerzetesek? - krdezett r az apt. - A klt kr l bizony - vallottk meg a hvek. - A klt k magamutogatsa knos krds - shajtott Lin-csi. - Egyfel l rsaik szpek lehetnek s hasznosak,

msfel l az nmutogats gusztustalansg. Nehezen rthet , honnan van hozz btorsguk. - Olvassuk ket vagy ne olvassuk, apt?! - Tanuljtok meg, szerzetesek, egy szempillants alatt eldnteni, hogy j-e az rs, vagy csapnival nmutogats! Ahogy rnztek egy arcra, s leolvasstok rla, hogy tisztessges ember-e a tulajdonosa, gy olvassatok bele az rsok soraiba, s forduljatok el t lk, vagy olvasstok tovbb. Mi azt valljuk, hogy az rs tbbnyire csak cifrasg. A mi iskolnk ezrt veti el az rott hagyomnyt. Ugyanakkor elolvassuk a rgieket, hogy tudjuk, mit vetnk el, s br megmosolyogjuk a klt ket, olykor magunk is verselnk. Taln nem nagy b n ez, szerzetesek, ha nem tl hossz az rs - mondta kiss pirulva Lin-csi apt, aki valban igyekezett rvidre fogni, amikor verselsen kapta magt. - Az rstudk gyakran csalnak, apt? - Az rstudk mindig csalnak, nincs bennk gtls. De ez csak akkor rt, amikor hamis az rs. - Gyakran hamis, apt? - Amennyire msutt is gyakori a hamissg. vakodjatok ht az irodalomtl, szerzetesek, de ne fljtek az rst! Egybknt mindent megold a buddhasg. Odat nincs mr nmutogats, nincs mr kvncsisg. Nincs mr krds, nincs felelet, nincs tuds, nincs nemtuds. Vagyis odat a buddhk mr nem klt k. Idet viszont a klt k mg nem buddhk - szlt Lin-csi apt, s magukra hagyta szerzeteseit, nlkle tprengjenek tovbb. Lehetetlen elmondani, mekkora kn az rs vagy a nem rs.

79.
Kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak Lin-csi apthoz a szerzetesek. - Mondd, apt! Mit kutatnak a vndorszerzetesek, s hov igyekeznek egyltaln? - A vndorszerzetesek, hveim, ppgy a buddhasgot kutatjk, mint mi, csak kevsb talljk - vlaszolt az apt, aki nem nagyon kedvelte a vndorszerzetesek buzgsgt. - De mirt vndorolnak, s hov? - Maguk se tudjk. Ahol kapnak egy kis szellemi alamizsnt, vagy ahol gondolataikat meghallgatjk, ottmaradnak egy ideig. Aztn mennek tovbb. Pedig tudhatnk, hogy nem vezet jra ez a lzas keress, nyugtalansg. Nemigen lesz bel le buddhasg. A szerzetesnek jt tesz celljban a magny, azon kvl pedig a kolostori trsasg. Aki mindig msnak mondja el gondolatt, nem tudja, mihez mri magt. A vndorszerzetes nem kedveli a magnyt, lpten-nyomon fellrmzza a hatrt, f nek-fnak prdikl, s cserlgeti trsasgt. Ez nem szolglja haladst. "Ha nagy a sietsg, soha nem rsz oda." Mondtk a rgiek, s csendes, szerny letet ltek. El sem hagytk a falu hatrt. Szerettk a helyeket. Szerettk, ahol ltek, s ha elmentek, szerettk a visszatrst, a megnyugvst. Szerettk a tjakat, szerettk a trgyakat, megbecsltk a vidk otthonossgt, az otthon bartsgt. A hely szellemben volt a tuds, s csak meg kellett vrniuk, mg felknlja magt. m a vndorok nem tudjk, hogy az igazi tuds pp olyan lepkeszrny, mint a szerencse vagy akr az igazsg. Hiba futsz utna, hiba kapkodsz, kzelebb nem jutsz hozz. Ezrt jrnak nagy sietve keresztl-kasul az orszgban balgn, s azt hiszik, hogy haladnak, gyarapodnak. Pedig legfeljebb ha morzskat szedegetnek az ton - mondta egy reggel szerzeteseinek Lin-csi apt, s tvutakon vndorl trsaikat mindannyian szintn sajnltk.

80.
Kolostorban egy reggel megkrdeztk a szerzetesek Lin-csi aptot. - Mondd, apt! Fontos neknk a buddhasg? - Fontos. - De mirt? - Mert nincs ms - felelt egykedv en az apt, s br a szerzetesek vrakozva nztek r, nem fejtette ki vlaszt. - Semmi ms? - krdeztk ht bizonytalanul.

- Semmi ms - felelt Lin-csi kurtn. - gy gondoltuk az esti beszlgetsnk utn, hogy mgis lenne ms vlaszts. Hiszen nem kell az embereknek sok: szerny munka, csendes let, csald. nnepek, vidmsg, kirnduls. Aztn megint dolgos napok s semmi gondolkods. Hogy ne hinyozzon a buddhasg. Hogy soha ne is gondoljanak r - vallott esti gondolataikrl az egyik szerzetes. - Este knny ilyet kigondolni, szerzetesek - kezdte az apt. - Este egy kicsit vget r a vilg, nincs mr szksg rd. Reggelig bke, alvs, lmodozs. Reggel aztn induls! Jl kpzelttek a folytatst: szerny munka, csendes let, csald, nnepek, vidmsg, kirnduls. Dolgos napok egyms utn, s semmi gondolkods. Aztn megint dolgos napok, megint semmi gondolkods. Hossz veken t. Nincs megings, nincs vltozs, s br tilos a gondolkods, egyszer mgiscsak rdbbensz, hogy a vgn mi vr rd. (Csak veszthetsz, brmit csinlsz.) Egyre tbbszr gondolsz r, egyre kzelebb kerlsz hozz, s akkor mr elkelne egy kis buddhasg. Aztn egyre tbb buddhasg. Ht gy van kitallva, szerzetesek, a vilg! Akkor is elvesz, amikor ad, s te akkor is adsz, amikor kapsz. Ezrt kell az embereknek a vigasztals. Ezrt van a buddhasg, ezrt van a Tants! - szlt Lin-csi apt, s siet sen elindult kifel a csarnokbl. - Micsoda?! A Tants pusztn vigasztals, apt? - krdezte mg Lin-csit az egyik szerzetes, a tbbi megkvlten llt. - Mi lenne ms? - krdezett vissza Lin-csi flegmn, s mg siet sebbre vette a dolgt. Odakint aztn megllt, vgignzett kolostorn, majd stlt egyet a Huo-to foly partjn. maga is megdbbent a helyzet slyossgn.

81.
Kolostorban egy reggel ezzel a krdssel fordultak Lin-csi apthoz a szerzetesek. - Mondd, apt! Mi trtnik a Magasztos Tantsval, amikor a vilgon mr mindenki buddhv vlt? - Kinek a tantsval? - krdezett vissza rtetlenl az apt. A szerzetesek sszenztek. - A Magasztos Buddha tantsval - ismtelte meg bizonytalanul az egyik. - Nem tudok rla, hogy a Magasztos Buddhnak lenne tantsa - szlt az apt, majd hossz csend uralta a csarnokot. - Mester! pp t led hallottuk a tantst! "tltni a valsg titkt, ismerni az okokat s a trvnyt. Megszabadulni a vgyak indulattl, a ltezs indulattl, a tudatlansg indulattl. Legy zni a szletst, legy zni a hallt." Ez Buddha tantsa, s t led hallottuk! - Nem ismerek ilyen tantst. - A fnyessges llek tulajdonsgairl tantottl, a gondolat s az rzs szavakbl varrt ltzeteir l, a lepkeszrny igazsgrl s tudsrl, a balgk gi tjrl, kltszetr l, tls partra vezet trl s vgs csendessgr l odat. Mi volt mindez, Lin-csi apt? Nem Buddha tantsa? - Nem Buddha tantsa volt, szerzetesek! Nem ismerem Buddha tantst. - Mifle tants volt, Lin-csi apt? - Nem volt semmifle tants. Nem ismerek semmifle tantst - lltotta konokul a Mester, s a szerzetesek megint elnmultak. - Mivel tltttk kolostorodban az veket, Lin-csi apt? - krdezte aztn bizonytalanul az egyik. - Magatokkal voltatok elfoglalva. Ez volt a dolgotok. S tette a dolgt minden tantvny. - s a Tants? Nem a Tants szellemben ltnk, apt? - Nincs semmifle tants! Nem is volt, s nem is lesz! Megmondtam mr. Magatok vagytok, nincs semmi ms! Lin-csi el tt ppgy, mint Lin-csi utn. - Mit jelentsen ez, apt? - Nem lehetnk mindig egytt, hveim. Az a cdrus sem ll ott rkk a kertben, nem ll a kolostor sem, de mg a Huo-to partjn ez a hegy sem. s nincs semmifle tants sem, mely mg egyszer sszefogna bennnket s az id t. Nincs semmi sem, csak ti vagytok, mg vagytok egyltaln. Legjobb teht, ha ezutn mr mindent magatokkal intztek el. "tltni a valsg titkt, ismerni az okokat s a trvnyt.

Megszabadulni a vgyak indulattl, a ltezs indulattl, a tudatlansg indulattl. Legy zni a szletst, legy zni a hallt." Ez most mr a ti dolgotok. Menjetek, szerzeteseim! Menjetek tovbb! - szlt Lin-csi apt, befejezve utols tantst, kolostorban, a Huo-to foly partjn.

A szerz bcsbeszde
Remlem, mlt s mltatlan, blcs s balga olvask, ltez s leend szerzetesek s vilgiak, hogy n, Sula-ce szerzetes, alzatos szolgtok, nem hiba guvasztottam szemeim, frasztottam vn ujjaim, koptattam ecsetjeim, hogy rsba foglaljam nektek Lin-csi apt beszlgetseit, melyeknek a Mester Huo-to foly parti kolostorban voltam figyelmes rsztvev je ifj novcius koromban. Mg e beszlgetseket olvasttok, a legrdemesebb Mester szellemnek fnyben frd zhettetek, mindannyian egyformn: mltk s mltatlanok, blcsek s balgk, de mg ti is, szegny, vigasztalhatatlan szalmakutyk. Hanem nincs mit fecsegni err l tovbb! Ha rtettetek bel le, tisztelt olvask, nektek lesz knnyebb ezutn. Ha nem, ht az is a ti dolgotok. "Legjobb teht, ha most mr mindent magatokkal intztek el!" m ha ezutn se boldogultok, akkor se csggedjetek. Van mg a tlparti blcsessg megszerzsnek egy mdja, amit nem rult el nektek a huncut apt. De most - irntatok rzett fkezhetetlen szeretett l hajtva - Su-la-ce szerzetes felfedi el ttetek ennek a titkt. Ha mr Lin-csi sem hasznl, nehz az let s nehz a hall, s kellene hozz a tlparti tuds, a k vetkez t csinld. Nyrid ben, domboldalon lj meg j sok, s keresd az gen, merre szll a glyamadr. Miutn meglelted, kvesd szrnyalst, s lesd meg, mikor engedi el a magasban piszkt. S ha jl megfigyelted, miknt hull al keringve, szllva, forogva, szl htn lebegve, majd jbl alzuhanva, s miknt robban e tnc kzben semmiv; s miutn megltod, hogy piciny darabjai, melyek nem gtek el a s r lgben, gy hullanak majd el tted a gyenge, zld f szlra, hogy az meg sem hajlik alattuk, akkor, tisztelt olvasm, Lincsi nlkl is flfedted magadnak a ltezs titkt. S ha ezt kilested, hidd el, knnyebb lesz az let s knnyebb lesz a hall. Nekem elhiheted, n mr igaztom krges, vn testemen knny utazruhm.

Utsz
Su-la-ce szerzetesr l csak annyit tudunk, amennyit e gy jtemnyhez rt el - s bcsbeszdben elrul magrl. Ezek szerint a Csien-ning korszak negyedik esztendejben, a kgy vben, vagyis 897-ben "idzte emlkezetbe s foglalta rsba" Lin-csi apt beszlgetseit tantvnyaival. A tantvnyok kzt, akik az apt Huo-to foly parti kolostorban gy ltek ssze, maga is ott volt, akkor mg ifj novciusknt. Mindez nhny vvel a 867-es esztend el tt trtnhetett, mivel, ahogy Su-la-ce is rja, Lin-csi mester ebben az vben tvozott "a vgs nyugalomba", s ms forrsokbl tudjuk, hogy a hallt megel z vekben pedig mr nem a Huo-to parti kolostorban lt, amelynek 854-ben lett az elljrja. Su-la-ce teht 854-t l a Lin-csi hallt kzvetlenl megel z vekig vehetett rszt a nagy hr apt beszlgetsein. Nincs azonban kizrva, hogy ebbe a gy jtemnybe felvette a mester ks bbi prdikciit is, amelyek mr nem a Huo-to partjn hangzottak el. Az l beszdb l az is kiderl, hogy Su-la-ce ismerte Lin-csi kt msik tantvnyt, Jen-csat s Cun-csiangot, akik ahogy rja - a mester "szavait, mint trt cserepeket, szorgalmasan sszeraktk". Val igaz, hogy Jen-csao sszegy jttte s rsba foglalta Lin-csi tantsait, Cun-csiang (830-888) pedig "megszerkesztette", vagyis abba a formba nttte a szerzetestrs szvegt, amelyben aztn jval ks bb (el szr 1120-ban) tbbszr is kinyomtattk. Az els kiads Fu-csouban kszlt, ebb l a szvegb l azonban mra mr nem maradt fenn pldny. Tudjuk viszont, hogy minden ks bbi kiads ezt vette alapul, s a Lin-csi beszlgetseib l sszelltott mai knai s japn kiadsok is ennek a szvegnek klnbz vltozatai. Magyarul Mikls Pl fordtsban olvashat egy vlogats (Feljegyzsek Lin-csir l, Kapujanincs tjr, Helikon 1987). Hogy mirt kellett Jen-csao s Cun-csiang munkjnak kt s fl vszzadot vrnia a nyomtatott kiadsra, azt nem tudjuk. Lin-csi hallakor, a 9. szzadi Knban a fadcos nyomtatott knyv mr a szellemi let egyik f szerepl je volt, kszlhetett volna teht mr akkor nyomtatott kiads a Feljegyzsekb l. Mgsem kszlt, s gy Su-la-ce is csak a kt szerzetes ltal a "sovnyknak" nevezett kziratban rztt s hagyomnyozott munkjt olvashatta. Akr valban "sovnyknak" rezte a trsak teljestmnyt, akr jellegzetes csan tnus ugratsnak, trfnak sznta jelz jt az reg bart, tny, hogy ez a m ihlette t sajt, ugyancsak eredeti hangvtel , Lincsi tantsainak szellemt s az apt extravagns alakjt egyarnt hitelesen bemutat munkjnak megrsra. Su-la-ce sajt s a szerzetesek rzseit is megjelent epikus stlusa, a rszletez , kifejt s ezltal jl kvethet el adsmdja, s nem utolssorban humora, legalbbis hitelesteni ltszik mindazt, amit t le vagy msoktl Lin-csir l tudunk. A 9. szzad derekn egy Ennin nev japn buddhista zarndok beutazta Knt, s ekzben hosszabb-rvidebb id t tlttt knai buddhista kolostorokban. Utazsrl naplt rt, s ebb l is tudjuk, hogy akkoriban - vagyis Lin-csi s Su-lace letben - a sz szoros rtelmben egsz Knt elleptk a buddhista kolostorok, templomok s pagodk. Mg a kisebb vrosokban s teleplseken is legalbb kt-hrom kolostor llt, a nagyobb vrosokban pedig tbb tucat. A jobb md kolostorok, persze, a lakott terleteken kvl pltek. Hegyoldalakban, folyk, tavak partjn, varzslatos krnyezetben. A nagyobb kolostorok s a hozz tartoz pletek olykor egsz vrost alkottak, tbb szz vagy ezer szerzetesnek szolglva lakhelyl. A kolostorfalakon bell templomok, csarnokok lltak, s a kolostorkertben s az pletekben buddhk s buddhista istensgek hatalmas szobrai. Az pletekben knyvtrszobk, meditcis termek, szerzetesi cellk s vendgszobk sorakoztak, f leg, a nagyobb helyisgek falait freskk s falrajzok dsztettk. A vndorl bartok olykor vekig vendgeskedtek egy-egy kolostorban, de rvidebb id re el kel vilgiak is gyakran megszlltak a vendgszobkban. A nagyobb kolostorokat er s falakkal vettk krl, ezek a kolostorok egyszerre voltak kegyhelyek, templomok, egyetemek, a krnyk szellemi kzpontjai s vdelmez vrai a hbors belviszlyok el l menekl knek. A kisebb kolostorok (nhny tucat szerzetessel) is betltttek hasonl funkcit, de els sorban a vilgi lett l elfordul tudsoknak, m vszeknek adtak menedket, teht a knai szellemi elit lte itt alkot lett. Ilyen kisebb kolostor, "szellemi fellegvr" volt Lin-csi kolostora is szak-Knban, nem tl messze a mai f vrostl, Pekingt l, Hopej tartomnyban. Falai a Nagy Fal s a Srga-foly kztti terleten emelkedtek, az egyik oldalrl hegyekt l, a msikrl folyvizekben gazdag skvidkt l hatrolva. Eszmnyi krnyezet volt teht a buddhizmus ltal felvetett nagy sorskrdsekben val elmlylshez, kolostori beszlgetsekhez. Itt valban gy rezhettk a szerzetesek, hogy "a vilgok vltozsain tprengeni a legmltbb emberi munka", s mg valamit meg nem rtenek az egszb l, nincs hov sietnik. Lin-csi aptrl, a Huo-to parti kis kolostor elljrjrl mr jval tbbet tudunk, mint Su-la-ce szerzetesr l. Csaldi neve Hszing Ji-hszan, s a szintn Hopej tartomnybeli Nanhua faluban szletett, nem messze ks bbi kolostornak helyt l. Nanhua falu, mely a Srga-foly partjn fekdt, ma mr kisebb vros, mai neve: Tungming. Csaldjrl nem szlnak az rsok, rla is annyit emltenek csupn, hogy mr gyermekknt kivl kpessgek s tulajdonsgok

jellemeztk, ifjknt pedig kit nt szlei irnt tanstott szeretetvel. A szl k megbecslse s tisztelete volt a konfucinus Knban a leginkbb hangoztatott erklcsi parancs. Lin-csi teht e tekintetben nemcsak megfelelt az elvrsnak, de valszn leg tl is teljestette azt, msklnben nem emltenk a forrsok. Ugyanakkor ks bb, nyilvn flrertve a mester valamelyik tantst, blaszfemikus stlust, egy 12. szzadi, termszetesen konfucinus letrajzrja azt lltotta rla, hogy "ha nem llt volna buddhista szerzetesnek, bizonyra rablvezr lett volna bel le". Ezt a megllaptst aztn konfucinus krkben ks bb is szvesen emlegettk, klnsen az tradicionalista normikat srtette Lin-csi szablytipr, s t forradalmi tantsa, szlka volt a szemkben Lin-csi excentrikus figurja. (Annak ellenre, hogy Knban, csakgy, mint Indiban, hagyomnyos tolerancival, s t tisztelettel tekintettek a legklnbz bb szektaalaptkra, vallsjtkra, mivel valamifle misztikus eredet szellemi er t feltteleztek magatartsuk mgtt.) Lin-csi mr fiatalon buddhista szerzetesnek llt, s a knai buddhizmus irnyzatai kztt viszonylag gyorsan rtallt az egynisgnek leginkbb megfelel re, a csan iskolra. A csan szekta kolostorait jrva eljutott messze dlre is, ahol Huang-po (850) mester tantvnya lett, nla lelte meg valdi szellemi habitust, alaktotta ki szemllett, gondolati rendszert. Mestere halla utn aztn visszatrt szl helye szaki tjaira, s ezekben az vekben nyerte el Csen-ting vroska mellett a Huo-to parti kolostor elljri mltsgt. A kolostor kzvetlenl a foly tkel helye mellett llt, innen lett a neve Lin-csi kolostor, mely magyarra fordtva "Rv Szomszdsga"-kolostort jelent. Hagyomnyosan a kolostor nevr l vette a nevt is, s mint a legtbb apt, ekkor hagyta el a csaldi nevt. E kolostorban vlt Lin-csi hamarosan tekintlyes tantv. Lin-csit s szerzeteseit a Huo-to parti kolostorbl ks bb a krnykbeli zavargsok ldztk el, rendszeress vltak a rabltmadsok, s a krnyk egymssal hborz mltsgainak katoni is lehetetlenn tettk a kolostor lett. A Rv Szomszdsga-kolostor bekltztt a kzeli Csen-ting vroskba, ahol Vang Sao-jin mandarin prtfogsval tovbb m kdhetett, s ahol megtartotta addigra mr messze fldn hress vlt nevt is. Az id s mester ks bb a Ta-ming vroska melletti Hszing-hua-kolostorba kltztt t, ahol visszavonultan lt, mg egy nap - a Feljegyzsek s Su-la-ce tansga szerint is 867. februr 18-n - szkben lve, beszlgetst az egyik tantvnnyal ppen befejezve, megigaztotta szerzetesi ltzett s a "vgs nyugalomba tvozott". Ahogy Lin-csit a "szavait, mint trt cserepeket sszerak" kt tantvny, Jen-csao s Cun-csiang m vb l, a Feljegyzsekb l s Su-la-ce beszlgetsgy jtemnyb l megismertk, mg az is elkpzelhet , hogy miel tt eltvozott, valban legyintett egyetegyet a tz gtj fel. ppgy kitelhetett t le, mint a szalmakutyk utols kiads szidalmazsa. Akrhogy is volt, Lin-csi nem tvozhatott az l k sorbl valamifle meghkkent produkci nlkl, az nem lett volna. * Buddhrl s tantsrl mr az id szmtsunk el tti szzadokban tudomsuk volt a knaiaknak. A 2. szzadban kezd d bels -zsiai hdtsok sorn, amelyek clja az els nagy nomd birodalom, a hunok (pontosabban hsziungnuk) megfkezse volt (az betrseik ellen plt mr korbban a Nagy Fal is), a knai harcosok buddhista kegytrgyakat, de nhny Buddhabrzolst is zskmnyoltak, amelyeket hazavittek magukkal, s megmutattak uralkodjuknak. A hun birodalom terletn l npek krben ekkor mr npszer buddhizmus gy keltette fl a knai udvar rdekl dst, olyannyira, hogy a krnikk szerint Ming-ti csszr (i. sz. 58-75) mr kveteket kldtt nyugatra tuds buddhista szerzetesekrt. Az rsok elmondjk, hogy a csszr lmt beteljest kvetek kt buddhista szerzetessel trtek vissza, akik egy szent knyvekkel (sztrkkal) megrakott fehr lovat vezettek a csszri udvarba. Az uralkod templomot emeltetett a szerzetesek szmra, amelyet a sztrkat szllt jszgrl "Fehr L-templom"-nak neveztek el. Ebben a templomban ldegltek bkben a buddhista szerzetesek, s fordtgattk szorgalmasan a sztrkat knai nyelvre. Ennek a legends trtnetnek az elbeszlse utn azonban vszzadokon t hallgattak a krniksok a buddhizmusrl. Klnbz forrsokbl tudjuk, hogy tbb nagy tuds indiai szerzetes is jrt az id szmtsunk szerinti els szzadokban Knban, s a szent knyveket itt is, ott is fordtgattk tovbb, de nagy ttrsr l, buddhista trhdtsrl egszen a 4. szzadig nem tudunk. A buddhizmus elterjedse knai fldn lass s bonyolult folyamat volt teht, a 4. szzadra azonban olyannyira berett, hogy a meggyengl taoizmus pozciit a lakossg csaknem minden rtegnek gondolkodsban, szemlletben tvette a buddhista filozfia s hitvilg. Ezzel azonban a taoizmus nem t nt el a knai gondolkodsbl, hanem egy id re a buddhizmussal szimbizisban lt tovbb, fogalmait ("t", "nem cselekvs", "ressg", "szavak nlkli tants", "termszetessg", "azonosuls") is klcsnzve az j hit knai adaptlinak. S mivel a kt filozfiai rendszer alapvetsei kztt els pillantsra nem mutatkozott nagy klnbsg, a buddhista szvegek els ,

f knt taoista m veltsg fordti szvesen hasznltk is a rgi fogalmakat. m nemcsak a fogalmak "konvertlhatsgt" tekintve voltak tfedsek a rgi s az j gondolkodsmd s hit kztt, a legkorbbi id kb l mg kzs vallsgyakorlatrl is tudunk. A hagyomny szerint pldul mr az els szzadban Lin Jing csszr ppgy tisztelte Buddht (i. e. 560 - 480 k.), mint Lao-ct (i. e. 4-3. sz. k.), s az t kzvetlenl kvet ks bbi csszrok kzl is tbben mutattak be ldozatot egyidej leg mindkett jknek. A 4. szzad vgre azonban felbomlott ez a szimbizis, a buddhizmus el szr az rtelmisgiek tbbsgt hdtotta meg magnak, majd lassan tmegvallss lett ("npi buddhizmus"), s egyre tbb kivltsgot szerzett. Ez vezetett azutn oda, hogy a buddhista kivltsgok ellen mozgstva a ks bbi szzadokban a taoizmus tbbszr is ellentmadsba lendlhetett. De addigra mr annyira meghonosodott a buddhizmus knai fldn, hogy pozciit csaknem egy vezreden t semmi nem ingathatta meg igazn. A 4. szzad vgre ezerszm lltak a buddhista kolostorok a Mennyei Birodalom terletn, s t ekkorra mr megjelentek a n i kolostorok is. Az els apckkal s novcikkal benpestett buddhista kolostort szak-Knban alaptottk, ppen Lin-csi apt s Su-la-ce szerzetes m kdsnek krnykn, a mai Hopej tartomny terletn. A buddhizmus - annak ellenre, hogy kolostori m vel i szmosan voltak - sem Knban, sem msutt nem lttt hierarchikus egyhzi formt. A kolostoron belli rend s munkamegoszts megkvetelte az ott l k kztt a szigor rangsor tiszteletben tartst, de magnak az egyhznak sohasem volt kzponti irnytsa s tisztvisel i szervezete. Egyegy irnyzat ptrirkjaknt tisztelte ugyan legtekintlyesebb szellemi vezet jt, de ez sem jelentett szervezeti hierarchit. Sokkal inkbb a tants tadsnak, fenntartsnak felel ssgt ruhztk a hvek a ptrirkkra, semmint valamifle irnyti hatalmat. Ptrirkkbl is tbbnyire minden korban tbb volt, mg tbb volt azonban irnyzatbl, iskolbl, szektbl. A Tang-kor msodik felben (8-9. sz.) az akkor ltez tbb ezer kolostor szinte mindegyike msms tantst hirdetett, termszetesen ltalnosan elfogadott szilrd buddhista alapelvekre, dogmkra pl tantsokat. Az indiai eredet alapelvek, melyeket maga a trtneti Buddha hirdetett meg, soha egyetlen buddhista irnyzaton bell sem krd jelez dtek meg, taln csak korunk legjabb irnyzatainak hvei prblkoznak olykor efflvel, m k is bizonytalanul. A hrom szilrd tzis, amelyekr l azt llthatjuk, hogy az egsz buddhista gondolkods normatvjt kpezik, a kvetkez k. Az els a ltezs legltalnosabb trvnyt fogalmazza meg, s azt lltja, hogy a vilgon minden szntelen mozgsban s talakulsban van. A msodik - az els b l kiindulva - megllaptja, hogy mivel valamennyi jelensg tmeneti, s semmi sem alkot egysges egszet, hanem sajt alkotelemein tl rzseink, szlelseink s kpzeteink kombinciibl is llnak, szmunkra a jelensgek vilga megismerhetetlen. Ha pedig muland s megismerhetetlen, akkor a vilg lnyegben rossz, lakhatatlan, s ezrt szenvedssel teli. A harmadik tzis pedig - az el z kett re plve azt az ismeretelmleti meggy z dst hirdeti, hogy ha a jelensgek vilga vltoz s megismerhetetlen, akkor ebben a vilgban valjban semmi sem azonos nmagval ("illzivilg"). Ezt a hrom ttelt egsztik ki azutn azok az erklcsi trvnyek, amelyek egy rsze (az t f erny: ne olts ki sem emberi, sem llati letet, ne lopj, ne hazudj, tartzkodj a tiszttalansgtl, vagyis a hzassgtrst l, s a rszegt italok fogyasztstl) a vilgi hvekre vonatkozik, a tovbbi t (vagy nhol mg tbb) el rs pedig a szerzetesekre. Ezeknek a tziseknek a megtagadsa vagy az erklcsi trvnyek figyelmen kvl hagysa teht minden buddhista kzssgben - kolostoriban s vilgiban egyarnt - a buddhizmus megtagadst jelentette. Mivel azonban mindezeken kvl semmifle ms el rs nem szablyozta a hvek vagy szimpatiznsok szemllet- s gondolkodsmdjt, valamint letvezetsi gyakorlatt, a buddhistk minden korban tbbfle utat is talltak s hirdettek a megvilgosodshoz, mely utak hirdet i, iskolk s irnyzatok, tiszta lelkiismerettel vallhattk magukat buddhistknak, hiszen tantsuk az alapvet tziseken llt, s az erklcsi trvnyeket sem vitattk. Erre az indiai eredet gondolatisgra s a trtneti Buddha erklcsi tantsaira pltek teht a klnfle knai buddhista iskolk is, amelyek kzl id vel a legjelent sebb a csan-buddhista irnyzat vlt. A csan iskola kiemelked egynisge, majd ks bb nll tantst hirdet nagy tekintly mestere volt Lin-csi apt, Su-la-ce szerzetes elljrja a Huo-to parti kolostorban. * A csan-buddhizmus megjelensr l knai fldn az iskola krniksai fljegyeztek egy azta is npszer legendt. Eszerint Bddhidharma indiai ptrirka 520-ban szllt partra Kantonban, ahonnan egyenesen Nankingba, a birodalom f vrosba utazott, hogy tallkozzon a knai buddhizmus legjelesebb prtfogjval, a Liang-dinasztiabeli Vu-ti csszrral, aki 502 s 557 kztt uralkodott a Mennyei Birodalom dli tjain. A csszr szmos rdemet szerzett a

buddhizmus elterjesztsben s tekintlynek megszilrdtsban, templomokat, kolostorokat pttetett, szorgalmasan msoltatta s fordttatta a sztrkat, ldozati ajndkokkal kedveskedett s kivltsgok osztogatsval kedvezett a buddhista szerzeteseknek. Blcs s nemes lelk uralkod volt, orszglsa idejn bkessgben s jltben ltek alattvali. Nem csoda ht, hogy Bddhidharma els tja hozz vezetett. Kettejk kapcsolatt azonban, klnsen eleinte, nem jellemezte a vrt egyetrts (lsd Su-la-ce szerzetes elbeszlsei kztt a rluk szl trtneteket). Ks bb egyes legendk szerint bartsguk pldartk v vlt (err l is szlnak Lin-csi trtnetei), ms forrsok viszont arrl tanskodnak, hogy a ptrirka, hamarosan elhagyva Vu csszrt, szakra vndorolt, s az ottani Vej-dinasztia prtfogsval alaptott kolostort. m Lojang vrosban sem volt sokig maradsa, odahagyva kolostort, egy hegyi remetelakban hzdott meg, ahol a hagyomny szerint kilenc vig meditlt a barlang fala el tt. Ezt a hossz elmlkedst nevezi a csan (japnul zen) irodalom azta is falnzsnek (pi-kuan). A falnzs nemcsak arrl nevezetes, hogy e barlang kzelben alaptotta Bddhidharma a ks bb hress vlt Saolinkolostort, mely mig a legnagyobb s legnpszer bb csan-kolostor a vilgon, ahol a szerzetesek a knai harci m vszeteket is tklyre vittk, hanem arrl is, hogy egy szintn korabeli legenda szerint ez a falnzs teremtette meg el szr a meditl buddhista szerzetesek krben, majd ks bb egsz Kna-szerte - a teaivs szokst. Bddhidharma ugyanis a hossz falnzs kzben gyakorta elszundiklt, s egy alkalommal, amikor flriadva ismt ezen kapta magt, tehetetlen dhben kitpte minden szempilljt. Ezekb l a kitpkedett s a barlang krl sztszrt szempillkbl aztn teacserjk sarjadtak, s ebb l a ptrirka megrtette, hogy a tea lenne az ellenszere az elmlkeds kzben rtr lmossgnak. Ett l kezdve f ztk s ittk teht a tet Knban, mely szoks s szertarts ily mdon a buddhizmushoz kapcsoldik, legalbbis a legendt fljegyz krniks szerint. m nemcsak ez utbbi legenda hitelessgt, de mg Bddhidharma szerept a csan knai meghonostsban is a kutatk tbbsge ktsgbe vonja. Szerintk a csan-buddhizmust nem hozhatta Knba az indiai ptrirka, mivel Indiban sem Bddhidharma el tt, sem utna ez az irnyzat nem is ltezett. Tbben azt lltjk, hogy a csant (br a csan sz jelentse, az "elmlkeds", a szanszkrit dhjdna megfelel je) egy Tao-seng (360-434) nev knai buddhista mester alaptotta, mely elkpzels igazolsra annyit mindenkppen fel lehet hozni, hogy a csan valamennyi knai buddhista irnyzat kztt a legknaibb szellem . Ktsgtelen ugyan, hogy a csan-buddhizmus alapja is az indiai gondolatisg, az irnyzat azonban igen hatrozottan viseli magn a taoista filozfia s misztika jegyeit is, csakgy, mint a knai gyakorlatiassg megnyilvnulsait. (Lsd pldul Su-la-ce tolmcsolsban Lin-csi apt trtneteit a kolostori munkrl.) Ezrt aztn nagyon valszn , hogy a mess elemeket legkevsb nlklz Bddhidharma-trtnetek is csak szp legendk. A csan tantsnak lnyege is knai (leginkbb taoista) szellemisgre utal. Mesterei azt tantjk, hogy minden er fesztst el kell kerlni, mely dvtechnikk alkalmazsra irnyul, mg a nirvnba jutsra sem szabad eltklten trekedni. S t, mg gondolni sem szabad tl gyakran a buddhasgra (a megvilgosods llapotra), a buddhasg ugyanis nem rhet el akarssal, hanem csakis "knny jrssal", kznapi s egyszer "hozzllssal". A csan-hvek elutastanak mindenfajta kls sget, tradcit s tudst, nem hajtanak mg a vgs cl, a nirvna fogalmnak bonyolult blcseleti fejtegetseivel sem foglalkozni. Azt valljk, hogy az elme, az rtelem elemz munkja amgy sem kpes a vilg valdi termszett feltrni. Az effle trekvs hi kpzelgs csupn, mindssze a felsznr l szerezhetnk felletes benyomsokat. A "lnyeg" megismersre semmi esly, ezrt aztn teljessggel szksgtelen a knyvek "tudomnynak" tanulmnyozsa is. A csan teht elveti az rott hagyomnyt, melyhez kt dve mr nem alakthatk ki a szabad s termszetes gondolkodsi formk. Hvei szemben nincs teht szentsg, tekintly, szably, rtk, csupn nmegvalsts s nmegvlts ltezik, s az is annyifle, ahnyan vagyunk. De az egyni t felismerse s kijellse sem lehetsges j el re, ezrt van szksg a szabad, ktetlen szellem improvizl kpessgre. A pillanat szli a megvilgosods lehet sgt, megragadshoz pedig mindig nyitottnak kell lennnk - valljk a csan-hvek. Ebbe a nyitottsgba s kznapi felszabadultsgba - szmunkra meghkkent mdon - mg az is belefr, hogy olykor a nagy tekintly mesterek megnyilvnulsai is blaszfemikusak, s t priasak vagy egyenesen kznsgesek. Belefr, hogy a mester lehz egy-egy j pofont a tantvnynak, de az is megtrtnik, hogy a tantvnyok tlegelik a mestert. m mindezek nem a szerzetesek otrombasgnak, faragatlansgnak megnyilvnulsai, hanem a csan szellemb l fakad gesztusok, valjban szellemi technikk, melyek alkalmazst az magyarzza, hogy a csan szerint egy-egy effle meghkkent gesztus is rvezetheti az embert a megvilgosods, a buddhasg fel vezet tra, j esetben pedig az ltala okozott megvillans (szatori) flrhet a teljes megvilgosods lmnyvel is. Ez teht a csan tantsnak lnyege, mely tantst nemcsak a "szablytalansg", a szokatlansg, s t a megbotrnkoztats szndka jellemzi, de klns mdon ennek ellenkez je, a klt isg is. Lin-csi alakjban pldul - e gy jtemny trtneteit olvasgatva is - a legemberibb, legnemesebb vonsokat fedezhetjk fel, viselkedsben tbbnyire nyoma sincs

a tekintlyelv sgnek, nhittsgnek, magabiztos fenegyerekeskedsnek, gyakran lthatjuk t bizonytalannak, eltpreng nek, szeldnek. Mg az olykor titokzatos, m mindig kellemetlenked szalmakutykrl is trelemmel szl. Alakjnak lrai, hogy azt ne mondjuk, romantikus vonsai megnyer ek. Egynisgt pp ezek a vonsok hozzk kzelebb az olvashoz. Lin-csi apt arckpbe termszetesen Su-la-ce szerzetes ecsetje is jcskn belerajzolhatott, m ha az jellemzse er sti is az apt szemlyisgben a lrai vonsokat, brzolsmdja sszhangban ll a csan irodalom msutt is fllelhet klt isgvel. * Su-la-ce szerzetes munkjnak eredeti knai cme: Lin-csi vai-si, azaz Lin-csi "kls " trtnetei. A "kls " jelentse itt annyi, mint "nem hivatalos". Vagyis e ktetben Lin-csi nem hivatalos, msknt szlva apokrif trtneteit tartja kezben az olvas. Su-la-ce bizonyra a cmadssal is jelezni kvnta, hogy br sovnyknak tartja Jen-csao s Cun-csiang szerzetestrsai munkjt (Feljegyzsek) Lin-csi apt tantsairl, mgiscsak az munkjukat tekinti a kanonizlt csan irodalom rsznek. Az id sebb trsak teht az els sg s a dics sg, pedig csupn msodikknt s "kls knt" ajnlja olvasi figyelmbe sajt lmnyeinek s gondolatainak lerst. Mindezzel esze gban sincs a csan knont ostromolni, apokrif szerz szeretne maradni, s nvtelen is csak azrt nem maradt, mert taln gy tisztessgesebb. Su-lace szerzetesben, ahogy el - s bcsbeszdb l megismertk, lett volna annyi btorsg, hogy bevallja azt is, ha munkjtl tbbet vr. Su-la-ce trtnetei Lin-csi apt reggeli beszlgetseir l rejtlyes mdon eddig csak tibeti fordtsban kerltek el . Legalbb is mindezideig nem tudunk rla, hogy akr eredetiben, akr a tibetin kvl ms fordtsban fennmaradt volna bel lk kzirat vagy brmilyen nyomtatott kiads pldny. A tibeti fordts kolofonja azonban kzli az eredeti knai cmet, ami azrt igen fontos szmunkra, mert e cmb l jutottunk a Su-la-ce helyzett s ri szndkt is feltr hasznos informcihoz ("kls trtnetek"). Ez volt az utols adat, amit sikerlt feltrnunk a szerz r l s munkja keletkezsnek krlmnyeir l. * 1992 szn Horvth Z. Zoltn kivl tibetolgus kollgmmal s bartommal Tibetben jrtunk. Lhszban, a vros szln, talltunk egy kisebbforma, tlagos pts s dszts , de aranyozott tetej s felt n en csendes kolostort (Grukha'i Pha-rol dgon-pa). Udvarba nem hordtk a gyapjblkat, a falak rnykban nem tornyosultak hatalmas vajtmbk, s br a tvolabbi fldeken arattak, nem llt gabona sem. A kolostor falai a Lhsza-foly partjn fehrlettek egy tkel hely kzelben. Knyvtrban, legnagyobb meglepetsnkre, 191919/f. szm alatt egy knaibl kszlt tibeti fordts kziratt riztk, a katalguscduln ez llt: Su-la-ce'i gsun-'bum, vagyis Su-la-ce hosang (buddhista szerzetes) sszegy jttt rsai. Ki lehet ez a Su-la-ce? A krds annl is inkbb izgat volt, mivel a knai buddhizmus mestereinek eddig nemigen tudtunk tibetire fordtott munkirl. A knai buddhizmus tantsai Tibetben ppen 1200 esztendeje szls sges s eretnek tantsoknak szmtanak. Mr az egysgeslt s meger sdtt Tibet egyik legtekintlyesebb kirlya, Kri-sron-Lde-bcan, valamikor 792 s 794 kztt (Demiville, pontosabb adat nem llapthat meg a rendelkezsnkre ll forrsokbl) zsinatot hvott ssze Lhszban, melyen az indiai s a knai buddhizmushoz val tibeti viszonyuls krdst alaposan megvitattk. A Bsam-yaskolostorba, melyet a buddhizmust minden eszkzzel tmogat nagy kirly alaptott, meghvtak egy-egy indiai s knai mestert, nv szerint Sntaraksitt s Mohoyehet. A tibeti kirly meghallgatta mindkett t, s gy tlte meg, hogy a knai buddhizmus, melyet a csan iskola kpviselt, vgletes, s mivel nem tiszteli a hagyomnyt s tagadja a kegyes cselekedetek szksgessgt, szentsgtelen. Ezzel a kirly kitkozta a csan-hveket, s betiltotta tanaik hirdetst. Alkalmatlannak tlte ket a tibetiek nevelsre, a pldamutatsra. Mivel a tibeti lmknak, mindezen vallsgyakorlati krdseken tl, a blcseleti tziseket illet en is voltak kifogsaik a csan ellen, s mivel ezek a filozfiai-dogmatikai klnbsgek mig fennllnak a kt irnyzat kztt, a knai buddhizmus napjainkban sem npszer tibeti fldn. ppen ezrt volt szmunkra klnsen izgalmas krds, hogy vajon mit rejt a Su-la-ce'i gsun-'bum. A kolostor aptjtl, Gru-kha'i Pha-rol-po lmtl megtudtuk, hogy a 9. szzadi knai szveg a hres csan mester, Lin-csi apt tantsait rzi, eddig el ttnk ismeretlen kortrsa, Su-la-ce szerzetes elbeszlsben. A m vet a lma tehetsges ifj tantvnya, 'Brismyug rinpocse fordtotta nhny esztendeje tibetire. A Nyugaton is - s nem csak orientalista krkben - npszer Lincsi-tantsok mai tibeti fordtsai (esetleg adaptcii, vltozatai) mg inkbb felkeltettk rdekl dsnket. Attl fogva hossz dlutnokat tltttnk a Lhsza-foly partjn ll kolostorban. Bent a knyvtrban, kint a kertben szorgalmasan

msoltuk, jegyzeteltk a Su-la-ce'i gsut-'bum lapjait. De mindig csak annyit olvastunk bel lk, amennyit az apt aznapra kiksztett neknk. Valamilyen talnyos okbl soha nem adta ki a teljes szveget, gy aztn azt sem tudtuk, valjban hny klnll lapbl is ll a 'Bri-smyug rinpocse ltal nemcsak lefordtott, de szpen illusztrlt, selyemkend be hajtogatott ktet. (A lapok archaizl, dszes keretezse s a nhny rajz a rinpocse bmulatos kzgyessgr l tanskodott.) Ks bb minden alkalommal, amikor a teljes szveget krtk, az apt azzal hrtotta el a krst, hogy 'Bri-smyug rinpocse hozzjrulsa nlkl nem adhatja ki, vglis a fordts az munkja, s kziratrl van sz. Az rvelst el kellett fogadnunk, mg ha megksett, utlagos magyarzatknt hangzott is. Az id haladtval a m r l elg pontos kpet sikerlt alkotnunk magunknak, tovbbra sem sejtve azonban, hogy hol tartunk, hnyat rejteget mg az apt a Lin-csi-trtnetekb l. Mivel az elbeszlsek nmagukban is meglltak, s Su-lace szerzetes el - s bcsbeszde kztt mr a trtnetek ve is kirajzoldni ltszott el ttnk, megelgedtnk a napi adagokkal, s elfogadtuk az apt ajnlatt, miszerint ltogatsaink vgre elksztteti szmunkra a teljes szveg msolatt. Addigra bizonyra a rinpocse hozzjrulst is megkapjuk, lltotta kszsgesen az apt. Mi tovbbra is jegyzeteltnk, s lassan-lassan a szveg hozzfrhet rszt, helyenknt tartalmilag kivonatolva, helyenknt pedig latin bet s trssal, sz szerint spirlfzeteinkbe msoltuk. Vgl elrkezett utols ltogatsunk napja. A megszokott ton indultunk a vrosbl a kolostor fel, a Lhsza-foly partjn. A kziratra gondoltunk, amelynek msolatt vgre megkapjuk. m a folycska tkel helyhez rve, ahonnan mr jl lttuk a kolostort, elmultunk. A szoksosnl is csendesebb volt a krnyk, maga a kolostor pedig teljesen nptelennek ltszott. Kzelebb rve felt nt, hogy ablakairl elt ntek a fehr fggnyk, s cska, elsrgult rongydarabok lgtak a helykn. A kaput pedig nemcsak bezrtk, de be is szegeltk valakik. Ks bb vettk szre, hogy az ablakokat is. Tbbszr krbejrtuk a nptelen falakat, azutn visszatrtnk az tkel hz. El szr a rvsznl rdekl dtnk a szerzetesek hollte fel l. Azt lltotta, nem tud rla, hogy a kolostorban valaha is ltek szerzetesek. A krltte lldoglk blogattak, helyeseltek. Aztn egyikk elmondta mg, hogy a kolostort s kertjt emberemlkezet ta temetkezsi helyl hasznltk, de j ideje mr annak se. A ks bbiekben mg nhnyszor elmentnk az aranyozott tetej plethez, de semmi vltozst nem tapasztaltunk. Nztk a beszegelt kaput, az elsrgult fggnydarabokat az ablakok mgtt, aztn bmultuk a kis foly vizt, mely a tvoli hegyekben majd a hatalmas Brahmaputrba (Gcan-po) r. Azta is tancstalanok vagyunk.

Sri Lszl

TARTALOM
A szerz el beszde 1. "Csakis knnyedn" 2. "Bekltztt egy nagy fa odvba" 3. "Fizesstek ht meg a szeder rt!" 4. "Hagyjuk mra a filozfit!" 5. "Nzztek meg jl a pogcst!" 6. "ltalban elg egy pofon" 7. "Mi ez itt? let vagy hall?" 8. "Utlatos, ronda llat a test!" 9. "A rigmust hztk el " 10. "A Tantst akarom! A Tantst!" 11. "Buddhv vlnak - ha akarnak" 12. "Semmi szentsg nincs a Tantsban?" 13. "Mit ugrlsz itt, te kerge kecske?" 14. "Hajszoltad a buddhasgot?" 15. "Mirt is buddhistk?" 16. "Ne lep dj meg, megverlek megint!" 17. "Lehet, hogy nem is Ming vagyok?" 18. "Ltod mr az utat a nirvnba?" 19. "Egy kis semmi a vz alatt" 20. "A vilgvge ostobasg" 21. "Nekem ppensggel a talpamban van" 22. "Elt n dtt a vilg tgassgn" 23. "Megbeszltk az rkkvalsg titkt" 24. "A llek teht tkletes" 25. "Azt csinltok, amit akartok!" 26. "Mily nagy veszedelem az ostobasg!" 27. "Elrppen, mint egy szpsges madr?" 28. "Kutyamd elje heveredett" 29. "Sarkban a hall" 30. "Az erny, mint knny jrs csupn" 31. "A Tants nem rpa!" 32. "A szalmakutyk maradnak" 33. "Feltalltad a macskt, j apt!" 34. "Most teht elmegyek!" 35. "Bizonyra elrppent valahov" 36. "Az elme nz s akarnok" 37. "Nincs mr messze a buddhasg" 38. "Az ember az elme jtkszere csupn" 39. "Maga a kznapi let a Tants" 40. "Nem lltok a kutamhoz gmet!" 41. "Vilgosodj meg egszen!" 42. "Hol lelhet fl a blcsessg, apt?" 43. "Ez a klt nem rt egyetlen sort sem" 44. "Lttatok-e mr ny gs szalmakutyt?" 45. "Lttatok-e mr brgy szalmakutyt?" 46. "Lttatok-e mr hamis szalmakutyt?" 47. "Gyakran visel koldusgnyt" 48. "Gyakran ltyg rajta a cifra knts"

49. "Ki vagyok n?" 50. "Ki vagy te?" 51. "Ne sok pnzed legyen, hanem elg!" 52. "Hevtettem, mertettem, formztam" 53. "Messzire nzz, az gre fel!" 54. "tok a nyelv, ha nincs hozz fej!" 55. "A mi tanulsunk a helyes elvekrt van" 56. "Mikppen lesznk egymssal?" 57. "Ldtalpas, hibbant csavargk!" 58. "Csupa szpet mondok rlatok" 59. "M vszek voltak mindahnyan" 60. "A helyes tuds nmagrt van" 61. "A nem helyes tuds a haszonrt van" 62. "Ez volt Lin-csi legszomorbb tantsa" 63 "Felelj! Plca ez itt vagy nem plca?" 64. "Klnsen a ngysark ttel rdekel!" 65. "Nagy filozfus lesz bel le" 66. "Mib l lesz a szalmakutya, Mester?" 67. "Hogyan tudnnk egymst megalkotni?" 68. "A Magasztos Buddha okos volt, apt?" 69. "Az okossg lekzdsnek egyetlen mdja" 70. "Mit tegyek, apt? Mit tegyek?" 71. "Nem tudom, mi a buddhasg" 72. "A llekre tl sok anyagi rakdott mr" 73. "Ismerte jl, milyenek a szalmakutyk" 74. "Kinti a teaf z b l a tet" 75. "A rizst vlogasd szt gyesen!" 76. "Nehogy csak dsznek legyen az a buddhasg!" 77. "Mire valk a szalmakutyk, apt?" 78. "Az rstudk gyakran csalnak, apt?" 79. "Mirt vndorolnak, s hov?" 80. "Mondd, apt! Fontos neknk a buddhasg?" 81. "Menjetek, szerzetesek! Menjetek tovbb!" A szerz bcs beszde Utsz (Sri Lszl) *
Magyar Knyvklub, Budapest, 2003 Felel s kiad a Magyar Knyvklub igazgatja Irodalmi vezet Moldova Jlia M szaki vezet Tth Csaba A bortt tervezte Csszr Andrs A nyomdai el ksztst a Pontz Kiad s Reklm Bt. vgezte

Nyomta az Alfldi Nyomda Rt., Debrecen Felel s vezet Gyrgy Gza vezrigazgat Megjelent 9,12 (A/5) v terjedelemben ISBN 963 548 857 2