You are on page 1of 3

14. TVU an. patologica- macroscopic.

Uroteliul e format din 3-7 straturi de tesut epitelial tranzitional, straturile de la suprafata avand aspect de umbrela, conectate intre ele prin legaturi intracelulare stranse. In afara str. bazal se mai gaseste lamina proprie si un strat muscular neted mai profund , care constituie muscularis propria. pro!imativ 7"# din toate tumorile vezicale se localizeaza in trigonul vezical si va afecta orificiile endovezicale. apro! 1$# sunt localizate la niv. domului vezical cu origini embriologice diferite, iar restul va afecta mucoasa peretelui posterior si a peretilor laterali ai vezicii. %acroscopic tum. vezicale se clasifica in tumori pediculate, sesile si infiltrante. Tumorile pediculate arata ca niste e!crescente ale mucoasei vezicale, rosiatice, unice sau multiple, cu fran&uri fine, scurte sau lungi, flotand in mediul vezical, implantate printrun pedicul subtire si incon&urate de mucoasa cu aspect normal. 'and sunt foarte multe pot realiza maladie viloasa vezicala, ocupand toata endovezica. Tumorile sesile se prezinta cu caracterele de mai sus, insa cu baza larga de implantare, asemanandu-se cu tumorile solide, mai inc(ise la culoare, cu fran&uri scurte, mai putin mobile. %ucoasa peritumorala apare adesea cu modificari congestive, edematoase. Tumorile infiltrante sunt tumori vegetative sau infiltrant-ulcerate, cu baza larga de implanatare, cu suprafata mamelonata, neregulata murdara cu zone de (emoragie si necroza. T)umorile vezicale sunt aproape mereu maligne, iar ca tumora benigna e recunoscut papilomul vezical, tumora papilara cu un pedicul , iar la polul superior se afla tesut epitelial tranzitional normal. 'u cat tumora e mai mare si are baza de implantat mai mare, cu atat ea este mai maligna, dar asta nu e!clude posibilitatea ca tumori mici nepediculate sa fie maligne. 1". Tumori vezicale - asp. microscopic. vem urmatoarele varietati* carcinomul tranzitional si carcinomul netranzitional. +$# din TV sunt tranzitionale. vand drept criterii pleiomorfismul celular, marimea lor, polarizarea nucleara, (ipercromatismul si nr. mitozelor prezente ,%- a propus clasificare (istologica in 3 grade. In functie de nr. de celule cu aspect neoplaic sunt 4 grade* I. peste 7"# din celule sunt bine diferentiate II. intre "$-7"# cel. bine diferentiate. III. Intre ." si "$ # cel. bine diferentiate IV sub ." # celule bine diferentiate.

cand creste nr. celulelor slab diferentiate creste malignitatea. carcinomul in situ e un carcinom plat nepapilar si anaplazic. 'arcinoame tranzitionale* a/ adenocarcinoame- apro! . #, sunt secretoare de mucus si pot avea o structura glandulara sau coloida. 0oarte des, la momentul descoperirii ad1. este invaziv in tunica musculara. b/ carcinomul scuamos sau epidermoid apro! "-1$# din TV. este asociat cu litiaza vezicala si antecedente de infectii urinare cronice sau purtataorii de catetere vezicale ptr. lungi perioade de timp. u o evolutie clinica agresiva. c/ carcinoamele nediferentiate sunt leziuni tumorale rare. cel mai cunoscut este carcinomul cu celule mici, asemanatoare leziunilor canceroase pulmonare, avand si o agresivitate clinica similara. d/ carcinoamele mi!te repr. 4-2 # din leziunilie vezicale epiteliale maligne fiind comb. de carcinoame epidermoide si nediferentiate sau de ad1 cu carcinoame tranzitionale. 12. TVU clinica 3ematuria - cel mai frecvent +$# . 'aracterele (ematuriei provocate de tumori* variabila ca intensitate, capricioasa ca orar, fara marca de organ, dar adesea insotita de semne si simptome care atrag atentia asuptra vezicii urinare. pare datorita infiltratiilor si complicatiilor aparute, si de cele mai multe ori ramane singurul semn pe toata evolutia clinica. 4iuria se intalneste rar, ca semn izolat si indica tumori infiltrative, ulcerate, sfacelate cu supuratie asociata. 4oate indica si o litiaza sau o infectie urionara, daca se ignora celelalte semne asociate. 4ola1iuria. 5 inconstanta si se intalneste in apro!imativ .$ # din cazuri. pare foarte rar izolata si apare de cele mai multe ori in cazurile infiltrative, care afecteaza supletea organului. 5ste un semn tardiv in evolutia tumorilor vezicale. 0isuria poate apare dat. infiltrarii colului vezical, in cazul localizarii cervico-trigonale si se poate manifesta izolat. Tumorile plon&ante in colul vezical sau cu localizare cervicala pot reproduce toata simptomatologia obstructiva. 0urerea pelvina. 5ste semn sugestiv de infiltratie tumorala pelvina sau metastaze in oasele bazinului. %anifestarile obisnuite constau in senzatii dureroase pelvine, (ipogastrice sau perineale, spontane sau declansate la mictiune, cu iradieri in rect, perineu , gland. 'istita tumorala- e carcateristica apropae tuturor tumorilor vezicale avansate, rezultat din invazia detrusorului, supuratia tumorii, reducerea capacitatii vezicale si infiltratia

detrusorului. 6icturie- lipsa de somn nemie prin spoliere (emoragica 4ierdere ponderala stenie, adinamie, stare de rau general 5!amenul local consta in inspectia si palparea abdomenului, in special a vezicii urinare prin palparea (ipogastrului combinata cu tactul rectal sau vaginal. Va fi e!aminat pe masa gineco sau urol in pozitie de talie perineala cu vezica goala, de preferinta anesteziat si miorela!at. 17. TVU investigatii imagistice 5valueaza starea morfologica si functionala a ap.urinar superior si aprecieaza profunzimea penetratiei parietale a acestora si prezenta adenopatiilor regionale sau a metastazelor la distanta. ))V- si UIV- e!. de baza ptr orice pacient cu (ematurie. Tum. infiltrative reduc supletea uroteliului, cele vezicale det. aparitia unei imagini lacunare. Uretero(idronefroza sau rinic(iul mut sunt rezultantele invaziei si obstructiei intraamurale induse de tumori solide infilgtrative. 5cografia vezicii urinare si a aparatului urinar in intregime e neinv 7IV, repetabil, oferind foarte multe informatii. 4ot fi identificate tumori vezicale papilare, si eventuale adenopatii regionale sau metastaze (epatice in cazul eco abdominal.Vezica trebuie sa fie plina, tumorila aparand de aspect ecogen proiectate in lumen. eco transuretrala ofera inform bune si multe, dar se evita dat. faptului ca da complicatii. 't si )%6- certifica diagnosticul si aprecieaza infiltratia tumorala pana la 8"# si decelarea adenopatiei pelvine pana la +$#. radiografii si scintigrame osoase.