You are on page 1of 42

Farkas Bernadett

A fejleszt jtkok s alkalmazsuk a fejlesztmunka sorn

A kvetelmnymodul megnevezse:

ltalnos pedaggiai asszisztensi feladatok


A kvetelmnymodul szma: 1283-06 A tartalomelem azonost szma s clcsoportja: SzT-022-50

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

ESETFELVETS - MUNKAHELYZET
Ahogy azt korbban mr hangslyoztuk, a fejlesztmunka egyik legfontosabb alapelve a jtkossg. Az albbiakban olyan elmleti jelleg ismereteket gyjtttnk ssze, amelyek segtenek ennek a jtkos alaphelyzetnek a megteremtsben, ugyanakkor nagy hangslyt fektetnk gyakorlati tletek ismertetsre is, melyeket majd munkjuk sorn hasznlhatnak. E tekintetben nagyon fontos a rugalmas s nyitott hozzlls, amely hasonl a jtk spontaneitshoz, azonban nem feledkezhetnk meg a tudatos s tervszer mkdsrl sem, amely szintn alappillre lesz munknknak. Egy pldval szeretnnk illusztrlni azt, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban ! Ha krlnznk az asztalunkon vagy a tsknkban , bizonyra tallunk legalbb ngy trgyat, amit felhasznlhatunk egy egyszer jtkhoz. Esetnkben ez most egy toll, egy csomag papr zsebkend, egy kulcs s egy radr. Tegyk ezeket egyms mell, s krjk meg a gyermeket, hogy mindegyikrl mondjon nhny szt. Pldul milyen tulajdonsgaik vannak, miben hasonltanak egymsra, vagy miben klnbznek egymstl? Ezzel mris pozitv hatst gyakorlunk a figyelmre, a beszdre s a gondolkodsra. Ezek utn az emlkezett szeretnnk fejleszteni. Krjk meg, hogy csukja be a szemt. Ez alatt vegynk el egy trgyat, majd krjk meg, hogy nevezze meg a hinyzt. Nehezthetjk a feladatot azzal, hogy egyszerre kt trgyat vesznk el. A szerialitst, vagyis a soralkotsi kpessget fejleszthetjk azzal, ha felcserljk kt trgy helyt, majd a gyermeknek kell azokat visszatenni a megfelel helyre. Kvetkez fokozat lehet, ha nveljk a trgyak szmt vagy tbb (sszes) trgy helyt megvltoztatjuk. Bzunk benne, hogy ezzel a kpzeletbeli jtkkal sikerlt krvonalazni azt, hogy hogyan is plnek fel a fejleszt hats szitucik, s egyrtelmv vlt az Olvas szmra, hogy n em a jtkeszkz maga, hanem a hozzlls, a hozzrts s az odafigyels az, ami a legtbbet szmt ebben a helyzetben.

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

SZAKMAI INFORMCITARTALOM
A fejleszts alapja - a sajtos nevelsi igny tanulk esetben fggetlenl attl, hogy milyen (specilis, vagy tbbsgi) iskolba jr - az egyni fejlesztsi terv. A terv elksztse a gygypedaggus feladata, de fontos, hogy asszisztensknt is lssuk a terv lnyegt s ksztsnek alapelveit.

ISMERETEK AZ EGYNI FEJLESZTSI TERVRL1 1. Az egyni fejlesztsi terv hasznlatnak elnyei


A pedaggus szmra elny, mert: Segti a napi felkszlst, megknnyti a differencilt feladatok vlasztst. Rugalmas szemlletet alakt ki, nveli az elfogads kpessgt. Mdszertani szabadsgot ad, de tudatoss teszi a napi tervezst. Alkotmunkra sztnz, motivlja a pedaggust, Pedaggus s nem pedaggus partnereit be tudja vonni a fejlesztsbe . A szlk, a szli hz hatsra is szmthat fejleszt munkja sorn. Az egynisgnek s szemlyisgnek megfelelen kap segtsget. A sikerek rvn nveli a motivcijt. pt az egyni felelssgre, emellett rdekeltt vlik a terv megvalsulsban. Nveli a gyermek eslyeit a tanulsi sikerek elrsben s a beilleszkedsben. Megersdik a tanul biztonsgrzete, mert tapasztalja a sokirny s az egymsra is pt trdst.

A tanul szmra elny, mert:

2. Az egyni fejlesztsi terv ksztsnek lpsei


1. Komplex llapotfelmrs elksztse, amely magban foglalja a gyermek orvosi, pszicholgiai s gygypedaggiai vizsglatt, a mr meglv dokumentumok elemzst, a szlkkel s a gyermekkel foglalkoz szakemberek llspontjnak megismerst. 2. A f fejlesztsi irnyok s kiemelt fejlesztsi terletek meghatrozsa. 3. A terletek fejlesztsnek feladatokra bontsa. 4. A fejleszts sszehangolsa az vodai/iskolai lettel, elvrsokkal. 5. temezs elksztse. 6. Munkamegoszts tervezse. 7. A konkrt dokumentum elksztse. 8. Folyamatos visszacsatols.

Vargn, 2008 alapjn.

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

A JTK SZEREPE A GYERMEKI FEJLDSBEN2


A jtk nemcsak rmforrs a gyermekek letben, ha nem fejldsnek hangslyos eleme . Olyan tevkenysgeket, viselkedsformkat tanulnak meg s gyakorolnak be ltaluk, amelyek ksbbi letkben fontos szerepet tlt enek majd be. Lehetv teszi a valsg, az let feldertst s felfedezst a val letbeli lehetsges negatv kvetkezmnyek nlkl. A jtk sajtossgai: A jtk a gyermek ltal szabadon vlasztott, kls knyszertl mentes tevkenysge. A jtk rmforrs. A jtk cltudatos tevkenysg, azonban nem hasonlthat ssze a munkval vagy a tanulssal, clja mindig a bels ksztets kilse. A jtk a gyermek szmra komoly tevkenysg. Jellemzje a jtktudat, teht a gyermek tisztban vele, hogy a jtk vgn "visszalp" a valsgba, ahol a trgyak eredeti rendeltetsk szerint mkdnek majd. Velejrja az utnzs.

A jtk els megjelensi formja a csecsem ismerkedse sajt testvel. Ennek rvn alakul ki a testtudata, majd a ksbbiekben a testsmja. Ezt kveten a felnttek is bekapcsoldnak" a testi szinten zajl jtkokba a ringatk, a tapsoltatk, simogatk, mutogatk" (Hol van az orrod?", Mutasd meg a pocakodat!") rvn. Ezekben a helyzetekben termszetesen az anynak van kiemelt szerepe, aki biztonsgot nyjt, s stimull helyzeteket teremt. A korai trsas jtkok a kisgyermek szmra a szocilis tanuls lehetsgei: alkalmat adnak sajt hatrainak megtapasztalsra; a feszlt helyzetek tlsvel s felolddsval a feszltsgtrs gyakorlsra; a pozcivlts gyakorlsra; az intimits s a sajt hatkpessg megtapasztalsra (n leejtem, a mama felveszi" tpus jtkok); a jtkot ksr rzsek tlsre (meglepets, visszautasts...)."3 Nem sokkal ksbb (szintn 0-2 ves kor kztt) megjelenik a gyakorljtk (vagy explorcis jtk), amelyben szintn a mozgsnak s a krnyezet megismersnek van kiemelked szerepe. Lnyege az elsajttand vagy a mr elsajttott mozgsok, funkcik ismtelgetse, kszsgszintre fejlesztse. Erre a tpus jtkra jellemz az n. funkci-

rm, amit a cselekvs kivitelezsre val kpessg okoz. Peter Smith a jtk ngy tpust rja le, amelyek a ksbbi funkcik gyakorlsra szolglnak:
Helyvltoztat jtkok (futs, ugrs, szkdels) Trgyjtkok (trgyak rzsa, pakolsa) Trsas jtkok Testi rintkezst ignyl jtkok (kergetzs, birkzs) Testi rintkezst nem ignyl jtkok (pts)

2 3

Cole - Cole, 1998 s Kovcs - Bakosi, 1995 www.tofk.elte.hu

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Fantziajtkok (a jtktevkenysg egy elkpzelt helyzetben zajlik, a trgyakat jelentse is eltrhet a valsgostl)

Mit tanul a gyermek ezekben a jtkokban?


Megtanulja fkuszlni a tekintett Megtanulja elvlasztani a trgyakat sajt cselekvstl Gyakorolja az lst, mszst, kszst, jrst Megtanulja sszehangolni a mozdulatait Tapasztalatot szerez a tri viszonyokrl, trbeli elrendezdsekrl (sorba rendezs) Ismerkedik a trgyak fizikai tulajdonsgaival (kicsi, nagy, sima, rdes, hideg, meleg, puha, kemny, koppan, csattan, csrren, knny, slyos) Felfedezi az oksgi sszefggseket (sajt tevkenysge s a ltrehozott vltozs kztt) Nvekszik az nllsga Kialakul az nbizalma4

A beszd megjelensvel folyamatosan cskken a gyakorl jtk szerepe, azonban nyomokban mg sokig fennmarad (akr mg felnttkorban is, pldul egy j mozgsforma elsajttsakor). Hromves kor tjn kezd megjelenni a szerepjtk (vagy szimbolikus jtk), amelynek felttele a

mintha"

szitucik

rtelmezsnek

kpessge,

teht

klnbsget tud tenni a valsg s a jtkban elkpzelt esemnyek kztt. Ezen a kategrin" bell is elklnthetk bizonyos szakaszok: eleinte a trgyak funkcija dominl (a kanllal megeteti a babt, a fsvel megfsli stb.), ezutn eltrbe kerlnek a szocilis funkcik s a szerep kiprblsa lesz hangslyos (orvos, autvezet, fodrsz lesz). Erre a jtkra az utnzs, az tvltozs rme jellemz. A jtk fejldse azonban nem ll meg ezen a szinten, ugyanis a fantziajtkokat az iskolskor elejn felvltjk a szablyjtkok. A szablyjtkok sorn a gyermekek mr nemcsak sajt elkpzelseiket valstjk meg, hanem alkalmazkodnak egymshoz s a szablyokhoz is, ezrt ez egy magasabb szint tevkenysget felttelez, mint a jtk korbbi szintjei. Ebben az esetben a gyermekek szembestik vgyaikat a (trsadalmi) elvrsokkal is. A szablyjtk kialakulsnak felttele teht a megfelel rtelmi fejlettsg (ami a szably rtelmezshez kell), a decentrls kpessge (nemcsak nmaga, hanem ms vagy msok szemszgbl is kpes rtelmezni a helyzetet) s a frusztrcitrs (nem akkor s gy trtnik, ahogy szeretn). Erre a jtkra a gyzelem rme jellemz.

Az vodskor gyermekek szablyjtknak nhny jellemzje:


kezdetben maga a cselekvs a lnyeg, a szablyok betartsa elssorban az egyni rmszerzst szolglja (mozgsos szablyjtkoknl: futs, mszs...); ksbb alvetik magukat az egyszerbb szablyoknak, lvezik a mozdulatsorok egymsutnisgt, az ismtlst, gyelnek a sorrend betartsra; a szablyok megtartsnl dominl az utnzs;

www.tofk.elte.hu

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN a dramatikus elemek (jtkos kerettrtnetek, felajnlott szerepek...) segtenek a szablyok megtartsban; a vesztesg nagy rzelmi terhet jelenthet; tbbnyire ignylik a felntt irnytst.5

A szablyjtkok alakulsa 7-8 ves kortl:


a gyermek viselkedst az egyttmkds s megegyezs jellemzi; a (leegyszerstett) szablyok vlnak a jtkok lnyegv; kpesek viselkedsket alrendelni a megegyezsen alapul szablyrendszernek; a kisiskols nllan, felntt segtsg e nlkl is tud szablyjtkokat szervezni s irnytani; a viszonylag kttt szablyokban sem hagyatkoznak mindig a vletlenre, rvnyestik gyessgket, stratgijukat (a kiszmolkban az eredmnyt kiegsztsekkel vagy kihagysokkal mdostjk); a fik klnsen a szemlytelenebb, verseng jelleg csapatjtkokat helyezik eltrbe; a jtk ignye (az egyre komplexebb vl szablyjtkok formjban) az let ksbbi szakaszaiban is fennmarad.6 A jtk tpusait tovbbi szempontok szerint is csoportosthatjuk, jelen esetben kettt emelnk ki ezek kzl: Spontn jtk: ebben az esetben a gyermek szabadon dnt a jtk tartalmrl, a trsakrl, az eszkzkrl, a helyrl s a jtk idejrl. Ekkor a (gygy)pedaggus feladata abban ll, hogy megteremtse a megfelel feltteleket, biztostsa a nyugodt lgkrt, vagyis inkbb kvlllknt, segtknt van jelen. Kezdemnyezett jtk: esetben a (gygy)pedaggus szerepe erteljesebb lesz. hatrozza meg a jtk menett, helyt, idejt, a szablyokat s az eszkzket. Ezeknek a jtkoknak konkrt clja van, amelyek a tanulshoz vagy a kpessgek fejlesztshez kthetk. Ez az a tpus jtk, amely gyakran elfordul a fejlesztfoglalkozsok alkalmval. A mai vilgban hatalmas jtkvlasztk ltezik, azonban nem minden arany, ami fnylik", azaz egyltaln nem biztos, hogy a legszebb, legdrgbb jtkok a legjobbak. Sok jtkot hirdetnek fejlesztjtk cmen, azonban ez nmagban nem garancia arra, hogy hasznt is vesszk. Egy jtk akkor vlik fejlesztv, ha hasznlata kzben a gyermek j ismereteket szerez, vagy addigi tudst rendszerezheti egy ms szempont szerint." 7 Nagyon sok mlik a jtkot irnyt szemly hozzllsn s tudsn .

5 6 7

www.tofk.elte.hu www.tofk.elte.hu Aszalai - Horvth - Horvthn - Rnn, 2005, p.57.

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN A jtk fejldse prhuzamos a gyermekekre ltalnossgban jellemz rdeklds

alakulsval. Az rdekldsben megmutatkoz letkori sajtossgokat s termszetesen az egynre jellemz rdekldseket is figyelembe kell vennnk a foglalkozsok tervezsnl. A gyermeki rdeklds szakaszai teht (Nagy Lszl alapjn): 0-3 v: trgyi rdeklds (a gyermek krnyezete s az ott megtallhat trgyak irnt rdekldik) 3-9 v: funkcik, esemnyek dominlnak (a funkcirm s a kszsgek, kpessgek begyakorlsa motivlja a gyermeket) 9 v felett: szocilis rdeklds (a trsas kapcsolatok, a bartok s a kapcsolatpts rdekli erteljesen) 11-13 v: ksbbi plyavlaszts els jelei (tgul az rdekldsi kr) 13-15 v: intellektulis rdeklds (elmletek, elvont gondolatok, filozfik irnt is nyitott vlik) 15-20 v: egsz letre hat individulis rdeklds (kialakul a szemlyre jellemz, egyni rdekldsi kr) A jtk s a tanuls kapcsolata Gyermekkorban a jtk s a tanuls kz a kzben jr", hiszen a gyerekek a jtkos tevkenysgek rvn jutnak ismeretekhez, tesznek szert tapasztalatokra. vods korban ez a jtkos tanuls erteljesen rzelmi alapon motivlt, az iskolai vek alatt pedig e gyre erteljesebb lesz a tudatunk akaratlagos mkdtetsnek kpessge. A kzs vonsok ellenre azonban le kell szgeznnk, hogy a jtk s a tanuls nem egyenl egymssal. A tanuls egy sszetett pszichikus mkds, a jtktevkenysg pedig ennek a mkdsnek a szemmel lthat megjelense. Most gondoljuk t, mit is tanulnak a gyerekek az egyes jtktpusok gyakorlsa ltal8:

A mozgsos jtkok (jrs, kszs, mszs, csszs, ugrs, dobs)


hozzjrulnak a testsma s a testtudat kialakulshoz, megersdshez, elsegtik az elemi mozgsok sszerendezst, a trbeli tjkozdst szolgljk (irnyfelismers s irnykvets) , fejlesztik az egyenslyrzket, segtenek az rzkszervi tapasztalatok szervezsben.

A manipulcis, konstrul, pt jtkok, kzimunka, barkcsols (trgyi jtkok) sorn a gyermek:


folyamatosan gyakorolja a finommozgsokat, a szems kzmozgsok

sszehangolst, megtanulja a dolgok elemekre bontst s sszerakst, tanulmnyozza az elemek tulajdonsgait, az egsz s a rszek viszonyt, rendez, csoportost, sorakoztat, mdost, alkot s jraalkot,

www.tofk.elte.hu

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN tli a ltrehozs rmt, sikerrel nyugtzhatja a ltrehozott produktumot.

A szerepjtk, bbozs, dramatizls:


elindtja a fantzia mkdst, segt a szocilis vilg bonyolult rendszernek kitapogatsban, segt az rzelmek feldolgozsban, gyakoroltatja a trsas igazodst, a szocilis szerepeket , fejleszti a nyelvi s a kommunikcis kpessgeket.

A szablyjtk az nkontroll, a szablytudat erstsben meghatroz.


A jtktr Termszetesen az voda s az iskola pletn kvl is rendkvl sokfle jtktr ltezik, most azonban az intzmnyek falain belli terekre trnk ki. Fontos, hogy a jtktr megfelelen tagolt legyen. A legidelisabb az, ha rendelkezsnkre ll egy nagy kzs tr, s van/vannak csendesebb, elvonulsra is alkalmas helyek a csoportszobn vagy osztlytermen bell. A fejleszt foglalkozsokhoz a kisebb, nyugodtabb helyisgek javasoltak. Lnyeges szempont a jtktr vltoztathatsga, vagyis szksg esetn legyen rugalmasan talakthat. Mindenkpp hangslyos szempont az tr t- s belthatsga, hogy a gyermek komfortosan rezze magt benne. A jtkeszkzk Ahogy a bevezetben szerepl pldnk illusztrlja, szinte brmi lehet jtkszer. Az els s legfontosabb szably termszetesen az, hogy ne jelentsen veszlyforrst a gyermekek szmra (ezekrl a kritriumokrl jogszably is rendelkezik). Pedaggiai szempontbl kiemelend, hogy az letkornak s a kpessgszintnek megfelel, lehetleg tarts s eszttikus legyen. Elnys, ha ezek a trgyak rszben ismertek, azonban rendelkeznek ismeretlen tulajdonsggal is; alkalmat adnak a prblkozsra, a felfedezsre; s megmozgatjk a fantzit, beemelik a vletlent. A jtk, mint a legalapvetbb diagnosztikus eszkz9 A jtkhelyzetekben a gyermekek (s a felnttek is!) teljes mrtkben kpesek felolddni, gy alkalmunk nylik arra, hogy bepillantsunk legbelsbb gondolataikba s rzseikbe. Olyan informcik birtokba juthatunk, melyek segtsgnkre lesznek abban, hogy megtalljuk a gyermek szmra legmegfelelbb fejlesztsi mdszereket, eljrsokat. Sokszor azonban a jtk nmagban gygyt" hats, hiszen segtsgvel a gyermekek kpesek levezetni, feldolgozni bizonyos feszltsgeket, legyzni flelmeiket, bizonytalansgaikat.

www.tofk.elte.hu

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN A jtk informcit nyjt a pedaggusnak a gyermek mozgsfejldsrl (hogyan jr, fut, mszik, ugrl; mikppen tjkozdik a trben; biztonsggal mozog-e klnbz trgyakon), finommozgsrl (milyen mdon bnik a jtktrgyakkal; melyik kezt (lbt) rszesti elnyben; milyen jtkokat konstrul; milyen a viszonya klnbz anyagokhoz), beszdfejldsrl (mit mond jtk kzben, milyen kifejezseket hasznl; milyen a beszdrtse) s szocilis rettsgrl (milyen mdon kpes trsaival egyttmkdni, kpes-e kontrolllni viselkedst; rszt vesz-e a csoportos jtkokban; jtszik-e szerepjtkot). A pedaggus szmra problmra utal jel lehet, ha a gyermek: ltalban a fiatalabb gyermekekre jellemz mdon jtszik; nem tud elmlyedni a jtkban; inadekvt vagy sztereotip, esetleg bizarr mdon hasznlja a trgyakat, vagy tevkenykedik; agresszven bnik a trgyakkal, rombol, trsaival szemben tmad viselkedst mutat; mozdulatai bizonytalanok, flnk, szorong; knyszeresen tapad egy-egy jtkhoz, jtktmi szegnyesek, hinyzik a kezdemnyezs.

A MOTIVCI JELENTSGE10
A tanulsi, ismeretelsajttsi problmval kzd gyermekek mr az vodban meglik azt, hogy bizonyos helyzetekben nem tudnak gy teljesteni, mint trsaik, nem olyan gyesek, mint a tbbiek. Ezek a sikertelensgek s a kudarclmnyek az iskolba kerlve megsokszorozdhatnak, emiatt ezeknek a gyerekeknek teljes mrtkben elmegy a kedvk a tanulstl, vagyis nagymrtkben cskken a motivcijuk. Motivci nlkl pedig nem fog megfelelen mkdni a tantsi-tanulsi folyamat. Ennek a negatv folyamatnak az elkerlse rdekben a kvetkezket tehetjk: Trekedjnk a szemlyes, bizalomra alapul kapcsolat kiptsre minden egyes gyermek esetben. Alaktsunk ki kellemes lgkrt a foglalkozsokon, ehhez hozzjrul a fejlesztszoba berendezse s a pedaggus szemlyisge is! Alkalmazzunk minl gyakrabban pozitv megerstst: dicsrjnk meg, rtkeljnk minden apr teljestmnyt s a megfelel magatartst is. Sznjunk idt s energit arra, hogy feldertsk a gyermekek rdekldsi krt, kedvelt tevkenysgeit, s lehetsg szerint ptsk be ezeket a foglalkozsokba. Tegyk kvncsiv a gyermeket, keltsk fel az rdekldst az j dolgok irnt, vagy alapozzunk a mr kialakult rdekldsi krre. Csak fokozatosan neheztsk a feladatok szintjt, segtsk a tanulst a jl megtervezett feladat helyzetek kialaktsval.

10

Englbrecht - Weigert, 1999 alapjn

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Ha van r md, akkor alkalmanknt vlasszunk iskoln kvli helyszneket is a fejlesztsi clok megvalstsa rdekben (mozgsfejleszts az udvaron, stk, kirndulsok, mzeumltogatsok stb.) Hasznljunk minl tbb rzkleti csatornt: minl vltozatosabb mdon adjuk t az ismeretanyagot, annl biztosabb a siker. Hasznljuk fel a gyermekekben l cselekvsi vgyat. A sajt tapasztalatokon keresztl megszerzett tuds a legelmlyltebb. Hasznljunk vltozatos munkaformkat (egyni, pros vagy csoportmunka). Btortsuk az alacsony nrtkels tanulkat. Trekedjnk a j sznvonal egyttmkdsre a szlkkel.

A MAGATARTSI PROBLMK11
Manapsg sokszor, sok helyen hallhatjuk a mondatot: Egyre tbb a nehezen kezelhet gyerek, egyre tbb a magatartsi problma az vodkban s iskolkban." Segt szakemberknt segteni. Taln az egyik legfontosabb dolog, hogy tudatostsuk magunkban: a gyermek nem megfelel viselkedse nem a pedaggus elleni tmads", hanem a benne s/vagy krnyezetben lv konfliktusok, feszltsgek kicsapdsa". A gyerekek nem trekszenek tudatosan arra, hogy helytelenl, agresszven viselkedjenek, mivel azonban senki nem segtett nekik a problmk feltrsban s feloldsban, nem tudnak mst tenni. A magatartsi problmk httere igen sszetett lehet. Az albbiakban nhny okcsoportot gyjtttnk vezethetnek: Trsadalmi krnyezet: a mai vilgban a birtokls s a fogyaszts tlzottan nagy szerepet kap az emberek letben. A gyerek ezrt aztn sok esetben rossz mintkat s megkrdjelezhet rtkeket sajttanak el. Az nkzpontsg, a hinyos motivci s szocilis kpessgek gondot okoznak a tanulsi folyamatban is. Iskolai krnyezet: a kls (az plet s a tantermek kialaktsa, a tl magas osztlyltszm, az osztlyok sszettele) s a bels (feszlt iskolai lgkr, az alapelvek s szablyok hinya, a pedaggusok felkszletlensge) felttelekben megmutatkoz hinyossgok is magatartsi problmkhoz vezethetnek. Csaldi krnyezet: sajnos igen gyakran tallkozunk olyan csaldokkal, melyekben llandak a konfliktusok, nincs meg az a biztonsgos s tmogat lgkr, amelyben a gyermek fejldni tudni. Ez rendkvl rossz hatssal van a gyermek lelkillapotra s nagy valsznsggel hossztvon fennll problmt fog okozni. Tanulk: az is elfordulhat, hogy a gyermek organikus htter, az idegrendszer srlsre visszavezethet problmval kzd, s ezek okozzk a gondot. ssze, amelyek kln-kln vagy egyttesen is magatartsi zavarhoz mg ha egyet is rtnk ezzel nem elgedhetnk meg a tnymegllaptssal, utna kell jrnunk, mi lehet ennek htterben, s hogyan tudunk ezen

11

Englbrecht - Weigert, 1999 alapjn

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN A pedaggus els feladata, hogy megprblja feltrkpezni a httrtnyezket s az gy nyert informcik alapjn igyekszik megoldani a helyzetet. A megoldshoz az albbi javaslataink vannak: A magatartsi szablyok kzs fellltsa, azok rtelmezse s tisztzsa. A pozitv magatartsi formk megerstse. A szablyok s a konfliktus-megoldsi mdok gyakorlsa szerepjtkok segtsgvel. Feszltsg-levezet gyakorlatok). Szoros egyttmkds a szlkkel s ms szakemberekkel. A problms viselkeds tudatos figyelmen kvl hagysa. Egyrtelm jelzsek adsa, amelybl a gyermek megrti, hogy mit csinlt rosszul. Nagyon fontos, hogy soha ne a gyermek szemlyisgt brljuk, hanem csak az adott viselkedst. (Helytelen: Kibrhatatlan vagy!", helyes: Nagyon zavar, ha hangosan beszlsz ra kzben.") Egyni s csoportos beszlgetsek. idszakok beiktatsa (sznet, mozgs, lazt, relaxl

A tartalomelem tovbbi rszben a korbban kiemelt kpessgterletekhez illeszked jtkgyjtemnnyel ismerkedhet meg az Olvas, amelyet kiindulsi alapnak s egyben tovbbi tletek kiindul pontjnak sznunk.
Minden tpus fejleszts esetben fontos a feladatok nehzsgi fokozatnak nvelse. Az els szint mindig a sajt testtel kapcsolatos s a cselekvses tapasztalatszerzs. A msodik a trgyakkal val manipulci, a harmadikhoz pedig mr szksg van a skbeli tjkozdsra (ekkor trnk r a kpek, munkafzetek, knyvek stb. hasznlatra ). Ezt a lpcszetessget az albbiakban is megfigyelhetjk. A legtbb jtkos feladat egyszerre tbb kpessgterletre is hat, a besorolsuk a szerint trtnik, hogy melyik funkci mkdse a dominns az adott helyzetben.

AZ SZLELS FEJELSZTSE 1. A sajt test szlelsnek fejlesztse


A sajt test szlelse kpezi az alapjt a krlttnk ltez vilg megismersnek, vagyis nagymrtkben hozzjrul a figyelem megfelel mkdshez, a trbeli s skbeli tjkozdshoz s kzvetett mdon a helyes nrtkelshez. Lssunk nhny pldt a testszlels s a testtudat fejlesztsre: -

Ismerkeds

testrszekkel:

gyermekek

megtapogatjk,

megrintik,

megnyomkodjk az adott testrszket (kz, lb, stb.), kiprbljk, hogy mire kpesek ezzel a testrszkkel, megszemllik, hogyan mozog, sszehasonltjk az ellenoldali testrsszel s megprbljk megfogalmazni a tapasztalataikat. Ezek a gyakorlatok lnktik a vrkeringst, tudatostjk a testrszek neveit s elhelyezkedsket. 10

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN -

Lazt, bemelegt gyakorlatok: hozzjrulnak a megfelel feladatvgzshez s


segtik a mozgskoordincit.

Hember: a gyerekek hembernek kpzelik magukat, aki lassan olvadni kezd a


napon. Elszr lecsuklik a fejk, elrebukik a vlluk, aztn behajlik a trdk stb., mg vgl teljesen elolvadnak" (vagyis lefekszenek a fldre).

Elefnt: a gyerekek enyhn behajltott trddel llnak, kicsit megdntik a trzsket,


ellaztjk a felstestket s lazn ide-oda forgatjk a cspjket, karjaikat.

Nyjtzkods fekve: a gyerekek elkpzelik s eljtsszk, hogyan brednek reggel.


Nyjtzkodnak, forgoldnak, stoznak.

Ismerkeds az arcommal: a gyerekek megtapogatjk arcuk minden apr rszlett,


grimaszolnak, majd ellaztjk az arcizmokat.

Lgzgyakorlatok: be- s killegzs kzben megfigyelik a mellkas s a has


mozgst, vagy a be- s kilgzst egy-egy mozdulattal ktik ssze.

Toronypts: a gyerekek krben llva vagy lve kinyjtjk a kezket, majd egymsra
helyezik a kezket.

Nyelvjtkok: a nyelv klnbz mozgsait prbljk ki (kidugjk, visszahzzk,


vgigsimtjk a szjpadlst vagy az ajkakat, stb.).

Tapintsok: csukott szemmel trgyak vagy felletek kitapintsa, esetleg az egyforma


s klnbz alakzatok kivlogatsa.

Helygyakorlat": csukott szemmel lve kell a gyermekeknek bizonyos utastsokat


kvetnik (felllni, lelni, megrinteni az egyik testrszket, stb.).

ltzkds: az utastsok alapjn a gyermek vegyen fel ruhadarabokat, vagy


ltztessen fel egy babt (pldul a piros zoknit hzd a jobb lbadra).

Emberfigurk:

kzsen

vagy

elre

elksztett

emberrajzokat

sztvgjuk,

sszekeverjk, majd a gyermeknek ssze kell ezeket illesztenie a megfelel mdon.

Arcok: klnbz rzelmeket brzol arcokat rajzolunk s megbeszljk, hogy


milyen rzelmeket fejeznek ki az arcok. Tkr eltt utnozhatjuk ezeket az arckifejezseket, illetve kitallhatunk jabbakat.

2. A hallsi (auditv) szlels fejlesztse


-

Hangtalan lels: az egyik gyermek csukott szemmel l a szken. Az egyik trsa


megprbl hangtalanul lelni a mellette lv szkre. A csukott szem gyermek kzfeltartssal jelzi, ha meghallotta a trst.

Nyomoz: a gyerekek krben lnek, egy valaki csukott szemmel ll a kr kzepn.


Trsai egy kulcscsom (vagy ms hangot ad trgyat) adogatnak egymsnak arra trekedve, hogy ne szlaljon meg a trgy. A kzpen ll gyermek arra mutat, ahonnan az esetleges hangot hallja.

Kutya s csont: egy gyermek csukott szemmel l a kr kzepn, eltte hever egy
kulcs vagy egy csrg. Trsai megprbljk elemelni gy, hogy ne adjon ki hangot.

Csendes posta: a pedaggus vagy egy gyermek a csoportbl egy szt vagy mondatot
sg trsa flbe, amit tovbb kell adni". Az utols jtkos hangosan kimondja a hallottakat, ekkor kiderl mennyit torzult az informci.

11

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN -

Zajok, zrejek: a gyerekek csukott szemmel lnek, a pedaggus klnbz trgyak,


hangszerek (vagy akr mozgsok) segtsgvel hangokat ad ki, amelyeket a rsztvevknek fel kell ismernik.

Hang nlkli rendraks: egy gyermek csukott szemmel l, mikzben trsai


elkezdenek minl halkabban rendet rakni. Az l gyermeknek ki kell tallnia , mi zajlik krltte (ki mit csinl).

Vihar: a kvetkez hanghatsokkal megprbljuk a vihar hangjait imitln i (mindenki


egyre csinlja): tenyrdrzsls; ujjal dobols az asztalon, szken; combtgets; lbdobogs; tapsols; majd az egszet megismtlik visszafel.

Kvesd a hangot: a gyerekek csukott szemmel lpkednek a hang irnyba. Brmilyen


trgy vagy hangszer hasznlhat, a hang irnya folyamatosan vltozik, hiszen a hangot ad szemly stl a szobban/teremben.

Megfigyels: a gyerekek csukott szemmel hallgatjk a trgyakkal vagy hangszerekkel


kibocsjtott hangokat s megllaptjk a hangok hosszt, mlysgt/magassgt stb.

breszt: a gyermekek csukott szemmel fekszenek a fldn, vagy lehajtott fejjel


lnek az asztalnl. A pedaggus egy hangszerrel krbejr, csak az a gyerek kelhet fel, lhet fel, akinek a feje felett szlalt meg a hangszer.

3. A ltsi (vizulis) szlels fejlesztse


-

Nyomkvets: sznes fonalak, vonalak nyomon kvetse ujjal vagy szemmel, vgl a
vgpont megjellse.

Villant: rvid idre felvillantunk egy-egy brt vagy kpet, ezt a gyermekeknek meg
kell neveznik vagy le kell rajzolniuk.

Sasszem: a tblra vagy egy jl lthat felletre nagymret kpeket, betket,


szmokat vagy szavakat helyeznk el (ez fgg a gyermekek kortl). Egy elemlmpa (neheztsknt egy lzerfnnyel) megvilgtjuk az egyiket a sok kzl, ezt kell a gyerekeknek megnevezni.

Rajzmester: a bemutatott bra lemsolsa. Puzzle ksztse s kiraksa. Kitekint: az ablakon kinzve elmesljk, mi lthat odakint. Fogd meg a kgy farkt! - az egyik gyermek vagy a pedaggus egy ktelet lenget
maga eltt, amelynek a vgn egy csom van. Ezt a csomt kell elkapnia a jtkban rsztvev gyermeknek.

Leskeld: a gyerekek krben lnek, egyikk a kr kzepn ll. Lassan megmozdtja


az egyik testrszt, ezt a testrszt kell megneveznie vagy megrintenie a tbbi gyermeknek.

Tkrm, tkrm: a gyerekek prokba rendezdnek, s egymssal szemben llnak


vagy lnek. A jtkot kezd gyermek grimaszol, ezt az arckifejezst kell a prjnak reproduklnia.

12

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

A FIGYELEM FEJLESZTSE 1. Vizulis figyelem fejlesztse


Kt kp kztti klnbsgek megkeresse s megjellse. Hasonlk kzl azonosak megkeresse: a sor elejn kiemelten szerepel egy bra, ezt kell a sorban megkeresni. Nehezts lehet, ha az brk nem sorokba rendezetten vannak a lapon, hanem sztszrva; vagy csak felmutatjuk az brt s ezek utn kell megkeresni a hasonlkat. -

Adott forma megkeresse brn bell: ez a feladat a rsz-egsz viszony s az


analizl szintetizl kpessget is fejleszti. Az bra egy kis rszlete az teljes bra mellett szerepel kiemelve, ezt a rszletet kell megkeresni.

Szoba trendezse: eleinte kezdhetjk kisebb tr megfigyelsvel is (pldul az


asztalon lv trgyak). Amg a gyermek becsukja a szemt, megvltoztatjuk egy vagy tbb trgy helyt, ezt kell szrevennie (termszetesen ehhez az emlkezet mkd se is szksges).

2. Auditv figyelem fejlesztse


-

Koppints, ha egyforma! - szavakat sorolunk egyms utn, a gyermeknek jeleznie kell,


ha egyforma szavakat hallott egyms utn. Neheztsi fokozatok: teljesen klnbz szavak, hasonl hangzs szavak (gond-gomb, kedd-kedv, lng-lnc), rtelmetlen szsorok.

Koppints, ha a megadott szt hallod! - ebben a feladatban mr az emlkezetnek is


szerepe van, hiszen az elre megbeszlt szavakat (eleinte egy, majd egyre tbb lehet) kell fejben tartani, s jelezni, ha meghallottk a szsorban.

Hossz-rvid

magnhangzk,

mssalhangzk

megklnbztetse

szavakban,

szvegben. Ebben az esetben is dolgozhatunk szprokkal, amelyek csak egy hangban trnek el (kor-kr), vagy teljesen egyformk (kp-kp). A gyermeknek jeleznik kell, ha egyformt hallottak. -

Fleljnk! - teljes csndben figyelnk a beszrd zajokra, majd egy-kt perc


elteltvel megbeszljk, hogy mit hallottunk.

3. Koncentrcis gyakorlatok
-

Tz, vz, repl: a gyerekek stlnak, majd a pedaggus mondja a veznyszavakat.


Vznl le kell fekdni, tznl padra kell llni, levegnl repkedni" kell.

Repl a ., repl a .: a gyerekek futnak vagy stlnak, s ha egy madr vagy egy
repl trgy nevt halljk, meg kell llniuk.

Lncszmols: valaki elkezdi a szmsort (lehet egyesvel, kettesvel, tsvel,


visszafel, szorztbla stb.), mindig az mondja ki a soron kvetkez szmot, akire rmutatunk.

rsvlt: gy kell lerni az elhangzott szavakat, hogy mindegyik betje ms szn


legyen, vagy az egyik kis nyomtatott, a msik nagy nyomtatott legyen.

Jkob mondja: a pedaggus utastsokat mond a gyerekeknek, de csak azt szabad


megtennik, ami gy kezddik, hogy Jkob mondja" 13

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

AZ EMLKEZET FEJLESZTSE 1. Vizulis szlelshez kttt emlkezeti tevkenysg fejlesztse


Adott trgyakat sok kzl kivlasztani: kirakunk nhny trgyat a gyermek el, melyeket meg kell jegyeznie, ezeket kell kivlogatnia ez eltte lv trgyak kzl. Neheztsi fokozat lehet, ha nemcsak a felidzst, hanem az eredeti sorrend fellltst is krjk. -

Mi hinyzik, mi vltozott? - a trgyak sorbl kiemelnk egy vagy tbb trgyat,


ezeket kell felidzni, vagy felcserljk a sorrendjket, amit helyre kell lltani.

Kpkeres: az elz feladatok analgiit megvalsthatjuk kpek segtsgvel is,


ebben az esetben a lpcsfokok" a kvetkezk lehetnek: Egyszer rajzok Geometriai formk Mintk Betk, szmok Sztagok, szavak

Kprszletek megjegyzse: a gyermek alapos megnz, megfigyel egy kpet, majd


tbb, apr kprszlet kzl azokat kell kivlasztania, amelyek valban szerepeltek a kpen.

Memriajtk: a kpeket lefordtjuk, prosval hzunk, az egyformk alkotnak egy


prt. A jtk nehzsgi fokozata attl fgg, hogy mennyire bonyolultak a krtykon lv brk.

Logikai kszlet elemeibl alakzat ksztse s emlkezetbl ellltsa : figyeljnk az


elemek szmra s arra, hogy hny tulajdonsgban klnbznek ezek a lapok.

Emlksznezs: bemutatunk egy kpet, majd ennek sznek nlkli mst kell a
gyerekeknek ugyanolyanra szneznik, mint amilyen az eredeti volt.

2. Auditv szlelshez kttt emlkezeti tevkenysg fejlesztse


-

Papagjjtk: a pedaggus szavakat sorol fel, amelyeket vissza kell idzni. Nvkgy: az els jtkos mond egy nevet vagy egy szt, ezt megismtli a kvetkez
s hozzteszi a sajtjt. Ez gy folytatdik, amg mindenki sorra nem kerl.

Koppints, ha hallod! - a pedaggus egy trtnetet mesl. A mesls eltt


megllapodnak nhny szban, ha ezeket meghalljk a mesben, jeleznik kell.

Szvegrts halls utn. Hrmas parancs: a pedaggus tbb utastst ad egyms utn, ezeket kell teljesteni
emlkezetbl.

Tves prost: kpeket s hozzjuk tatoz hangokat prostunk, azonban nem a


megszokott mdon. Az edny kphez nem a fedt tjk fakanllal, hanem a csszt a kiskanllal, s fordtva. A pedaggus felmutat egy kpet, a gyermeknek pedig a hozz prostott hangot kell megszlaltatnia.

Hangmemria: apr dobozokba klnbz trgyakat rejtnk (pldul rizs, gyngyk


stb.), termszetesen mindegyikbl kettt ksztnk. A szablyok meg egyeznek a megszokott memriajtkok szablyaival.

14

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

A GONDOLKODS FEJLESZTSE
Termszetesen minden jtkos s tanulsi helyzet fejleszti a gondolkodst, itt azokra tevkenysgekre fkuszlunk, amelyek sszetettebb feladatmegoldst ignyelnek. -

Barkochba a logikai kszlettel: a gyerekeknek eldntend krdseket (azaz: igen, is


vagy nem lehet csak a vlasz) kell feltennik s a vlaszok alapjn kitallhatjk, hogy a logikai kszlet melyik darabja volt a feladvny. Nagyobb gyerekek esetben mr tgthatjuk a krt: gondolhatunk llnyre, trgyakra stb.

Kzs tulajdonsg megllaptsa: kpeket mutatunk a gyermeknek (pldul egy


kenyr s egy kifli), neki pedig meg kell fogalmaznia, hogy a mi a kzs ezekben.

Rakjuk ssze, szedjk szt! - a pedaggus egy dolog rszeit, rszleteit sorolja fel, a
gyermek pedig kitallja, hogy mirl van sz (pldul csr, szrny, tollak - madr). Fordtva is jtszhatjuk: megnevezzk a trgyat, llnyt, a gyermek pedig a rszeit (pldul elefnt - ormny, lbak, flek).

Kdfejts: az bc minden betjhez egy szimblumot rendelnk, s ezt a


tblzatba foglaljuk. A gyermek kap egy szimblumsort, amit a tblzat segtsgvel meg kell fejtenie.

Melyik a helyes t? - egy problmafelvetshez tbb megoldsi mdot is ismertetnk,


amelyek kzl a gyerekeknek kell kivlasztania a megfelelt.

Szjtkok:
A gyerekek betkrtykat hznak, ezekbl kell szavakat sszerakniuk. A knnyebb verziban tbbszr is felhasznlhatjk a betket, a nehezebb vltozatban nem. Egy hosszabb szt rszekre kell osztani gy, hogy tovbbi rtelmes szavakat kapjunk. A betk sorrendje nem felcserlhet (pldul meznyjtkos - mez, mez, mezny, jtk, kos).

Mondatok kiegsztse s/vagy befejezse: trtnhet szban vagy rsban. J


alkalom a logikai kapcsolatok nyelvi kifejezsre (pldul Almt eszem, de. Almt eszem, mert)

Sok krtya- s trsasjtk is ide tartozik, minl tbb szablyra kell figyelni, annl sszetettebb gondolkods szksges.

A BESZDSZLELS, A BESZDRTS S A BESZDPRODUKCI FEJLESZTSE


Egymssal kapcsolatban ll szavak gyjtse. Adott ffogalom al tartoz szavak gyjtse. Adott betvel, betkkel kezdd szavak gyjtse. Szlnc: eltte lv szavakat felsorolni. Szlnc: elz sz utols betjvel vagy utols sztagjval kezddjn a kvetkez sz. Hangtalls: a kimondott szban egy konkrt hangra kell figyelni, s meg kell mondani, hogy a sz elejn, kzepn vagy vgn hallottuk. Hangidtartamok jellse ponttal, vonallal. Sztagols. 15

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Hangokbl szalkots: m-e-s-e = mese. Szavak elfogyasztsa": vagy a sz elejtl , vagy pedig a vgtl kezdve mindig egy hanggal kevesebbet mondunk ki (cip, ip, p, vagy pipa, pip, pi, p) . Beszlgets titkos nyelven": a szavaknak csak a magnhangzit ejtjk, gy kell kitallni, mire gondoltunk (pldul e-e-o = telefon). Kommunikcis helyzetek teremtse. Hallott szveg feldolgozsa. Szavak krlrsa, magyarzata. Nehezebb vltozat, amikor tiltott szavak" is szerepelnek a krtyn, s gy kell magyarzni, hogy ezeket nem szabad kiejteni.

A MOZGS FEJLESZTSE 1. A nagymozgsok fejlesztse


A legegyszerbb mozgsmintk gyakoroltatsa is fejleszt hats lehet12: Egyszer mozgsmintk kialaktsa - mozgsok idbeli tulajdonsgainak kialaktsa lass, kzepes vagy gyors tempban Hanyatt fekvsbl fej- s trzsemelsek, fellsek Hason fekvsbl fej- s trzsemelsek Hanyatt fekvsben kar- s lbmozgsok, emelsek, lendtsek Tetszleges helyzetben kar- s lbmozgsok Klnbz testhelyzetek felvtele Kar- s lbtartsok az adott testhelyzetben Trzsmozgsok a kar helyzetnek megtartsval Gurulsok, fordulsok utn adott testhelyzet felvtele Jrs, futs kzben jelre megll, s felvesz egy testhelyzetet Jrs, futs kzben jelre megll, s felvesz egy testhelyzetet kartartssal

Mozgsok trbeli tulajdonsgainak kialaktsa

Egyenslyi helyzet megvltoztatsa s a kapcsold reakcik

sszekapcsolva Ciklikus mozgsmintk: helyvltoztat mozgsok, termszetes mozgsok (kszs, csszs, mszs, jrs, utnz mozgsok) Megindulssal, megllssal Irnyvltoztatssal Iramvltoztatssal Fordulatokkal Forgsokkal Kerlsekkel Futjtkok Fogjtkok Versengsek

Mozgsos jtkok

12

F.Fldi Rita, 2004 alapjn

16

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Labdajtkok

Kgyjtk: a gyerekek a fldn hason fekve prblnak meg mozogni s kikerlni


akadlyokat.

Lbgyessg: a gyerekek meztlb vannak, s megprblnak a lbukkal trgyat


megfogni", ms helyre rakni stb.

Ltra: a fldre lefektetett ltra fokai kztt mennek elre, htra, kettesvel lpve stb. Ht a hthoz: a gyerekek prba llnak, egymsnak httal. Htukkal egy babzskot
tartanak kzsen s mozognak (stlnak, lelnek, felllnak).

Trgytads: akr prban, akr csoportosan is lehet jtszani. Lbujjukat, kzhtukat,


vllukat stb. hasznlva kell trgyakat tovbbadni egymsnak.

2. A finommotorika fejlesztse
Gyurmzs Gyngyfzs Termskp ksztse Hamupipke jtk: termsek vlogatsa Lisztbe, homokba, krmbe rajzols Szmtgp egernek hasznlata Ujj-, kztorna (pldul malmozs", azaz a hvelykujjak krzse", vagy ujjtnc, azaz az ujjak sszerintse) Vgs, ragaszts Csipesszel apr dolgok megfogsa, thelyezse Apr trgyak pakolsa dobozba s dobozbl

TANULSIRNYT
1. Tekintsk t az albbi fejlesztsi s foglalkozsi terv mintkat! Vegye szmba az egyes tpusok erssgeit, gyengesgeit! Vessk ssze mr elkszlt fejlesztsi s foglalkozsi tervekkel (ha az oktat rendelkezik ilyenekkel)! HNAPOK FEJLESZTEND TERLETEK Finommotorika Auditv szlels nkontroll E: elkszt szakasz 17 E K GY JANUR E K GY FEBRUR K GY GY MRCIUS

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN K: kiemelt fejlesztsi terlet Gy: gyakorl szakasz Janur rai tevkenysgek 1. ra Finommotorika Gyngyfzs, gyngybl kp ksztse 2. ra 3. ra 4. ra Auditv szlels nkontroll

HNAPOK FEJLESZTEND TERLETEK

E: elkszt szakasz K: kiemelt fejlesztsi terlet Gy: gyakorl szakasz Hnap: rai tevkenysgek 1. ra 2. ra 3. ra

18

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

4. ra A gyermek neve:___________________________________ Osztly:________________________ Dtum:_________ Sajt vizsglat eredmnyei, fontos tapasztalatok

Eddigi vizsglatok legfontosabb eredmnyei

Erssgek, mr kialakult kpessgek

Fejlesztend terletek, kpessgek

19

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN A fejlesztend kpessgek kzl Elksztend terlet Kiemelt, f fejlesztsi terlet Folyamatos fejlesztst ignyel

Hnapok: A fejleszts rszterletei, feladattpusok, clok:

20

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

Fejleszt foglalkozs tervezete Gyermek neve: _________________________________ Idpont: _____________________________ FELADATOK 1. feladat FEJLESZTEND TERLETEK ESZKZK ID

2. feladat

3. feladat

4. feladat

5. feladat

2. feladat A tartalomelem gyakorlati rszt s a fejlesztsi irnyvonalakat figyelembe vve gyjtsn tovbbi fejleszt gyakorlatokat, jtkokat a megjellt kpessgterletekhez!

FEJLESZTSI IRNYVONALAK
(Az albbi tblzat abban nyjt segtsget, hogy az itt kiemelt kpessgek fejlesztshez milyen tpus tevkenysgek jrulnak hozz)
Szociabilits fejlesztse Finommotorika fejlesztse nkifejezs kpessgnek kialaktsa Emptia s tolerancia gyakorlsa Csoportszellem kialaktsa s megerstse Szablytudat kialaktsa Ujjak mozgsnak, ujjal val fogs fejlesztse Helyes ceruzafogs s nyomatk kialaktsa s megerstse Szem-kz koordinci fejlesztse Hatrvonalak, illetve vonalkzk rzkszervi finomts Formallandsg kialaktsa Rsz-egsz viszonyok felismersnek kialaktsa Alak-httr megklnbztetsnek kialaktsa Trbeli irnyok, trbeli viszonyok felismersnek Percepcifejleszts Trbeli s skbeli tjkozds fejlesztse Lefel-felfel irnyok megklnbztetse Eleje, kzepe, vge fogalmnak kialaktsa s megerstse Fenn, kzpen s lenn fogalmnak kialaktsa s megerstse Bevezets a hrmas

21

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN


s megerstse nll munkavgzs kialaktsa betartsnak kialaktsa Betelem rsnak gyakorlsa fejlesztse Szenzomotoros koordinci Vizulis elemzkpessg fejlesztse Auditv elemzkpessg fejlesztse vonalkzbe Bal-jobb irny kialaktsa s megklnbztetse Trbeli tjkozds fejlesztse Balrl jobbra halads irnynak kialaktsa s fejlesztse Komplex irnydifferencils kialaktsa

Figyelemfejleszts Koncentrl kpessg kialaktsa s megerstse Figyelem tartssgnak fejlesztse Figyelem megosztsra val kpessg kialaktsa s megerstse Figyelem terjedelmnek nvelse Vizulis figyelem fejlesztse Auditv figyelem fejlesztse

Emlkezetfejleszts Bevssi technikk kialaktsa s megerstse motoros emlkezet fejlesztse Motoros-szerilis emlkezet fejlesztse Vizulis emlkezet fejlesztse Vizulis-szerilis emlkezet fejlesztse Auditv emlkezet fejlesztse Auditv-szerilis emlkezet fejlesztse Formaemlkezet fejlesztse Verblis emlkezet fejlesztse Intermodlis integrci fejlesztse

Gondolkodsfejleszts Szerialits (soralkots, sorba rendezs) fejlesztse Tbb, kevesebb, ugyanannyi fogalmnak kialaktsa Szmfogalom kialaktsa Mennyisgllandsg kialaktsa s megerstse Azonossgok, klnbsgek, sszefggsek felismersnek kialaktsa s megerstse Rendezs, vlogats, csoportosts kpessgnek fejlesztse Analgik, illetve ok-okozati sszefggsek felismersnek kialaktsa

Beszdfejleszts Mozgskoordinci Beszdmozgssal beszd alaki rsznek fejlesztse Beszdszlels, beszdrts fejlesztse Hangoztats, hallsfejleszts Szkincsbvts Nyelvi kifejezkpessg fejlesztse

22

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

Analizl-szintetizl kpessg fejlesztse Rsz-egsz viszony felismersnek megerstse Rszletekbl kp sszeraksa Kp rszleteinek analizlsa Betkbl szavak Sztagokbl szavak Szavakbl mondatok Mondatok tagolsa szavakra Mondatokbl szveg sszeraksa Szveg tagolsa mondatokra

Auditv figyelem, differencils, tagols fejlesztse Szavak megklnbztetse (egyforma-klnbz) rtelmetlen hangsorok megklnbztetse Hangok kihallsa Sztagok kihallsa magnhangzkmssalhangzk idtartamnak kihallsa Szavak csoportostsa

Vizulis figyelem, differencils, tagols fejlesztse Alakzatok felismerse s kivlogatsa Alakzatok tulajdonsgainak megnevezse s sszehasonltsa Egyforma - klnbz hasonl Klnbsgek keresse Azonossgok keresse

Intermodlis integrci fejlesztse Szavak s mozdulatok prostsa Szavak s kpek prostsa rtelmetlen hangsor s mozdulat prostsa Kpek s nevek prostsa rtelmetlen hangsor s mozdulat vagy szm prostsa Kdfejts

szlels:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

23

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Figyelem:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

24

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Emlkezet:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

Gondolkods:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

25

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Beszd:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

Mozgs:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

26

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Trsas kapcsolatok (szociabilits):

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

Ananlizl-szintetizl kpessg:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

27

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Kreativits:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

3. feladat Gondolja vgig, hogy milyen tpus problmra utalnak az albbi problmk! a) ltalban a fiatalabb gyermekekre jellemz mdon jtszik; b) nem tud elmlyedni a jtkban; c) inadekvt vagy sztereotip, esetleg bizarr mdon hasznlja a trgyakat, vagy tevkenykedik; d) agresszven bnik a trgyakkal, rombol, trsaival szemben tmad viselkedst mutat; e) mozdulatai bizonytalanok, flnk, szorong; f) knyszeresen kezdemnyezs. tapad egy-egy jtkhoz, jtktmi szegnyesek, hinyzik a

28

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

29

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

NELLENRZ FELADATOK
1. feladat Sorolja fel az egyni fejlesztsi terv hasznlatnak elnyeit!

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

2. feladat Igaz vagy hamis? rja a megfelel betjelet (I vagy H) a mondat vgre! A jtk a gyermek ltal szabadon vlasztott, kls knyszertl mentes tevkenysge. _______ A jtk rmforrs._______ A jtk a kls ksztetsek kilse. _______ A jtk a gyermek szmra megterhel tevkenysg._______ Jellemzje a valsgtudat, mert a jtk vgn visszalp a valsgba._______ Velejrja a fejlds._______ 3. feladat Ksse ssze a jtk tpusait a hozzjuk tartoz lersokkal! a) Felttele a mintha" szitucik

1. Jtk sajt testtel

rtelmezsnek kpessge. b) Ennek rvn alakul ki a testtudata, majd a ksbbiekben a testsmja.

2. Gyakorl jtk

30

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

3. Szerepjtk 4. Szablyjtk

c) Erre a jtkra a gyzelem rme jellemz. d) Erre a tpus jtkra jellemz az n. funkcirm.

4. feladat Hzza al az albbi jellemzk kzl azokat, amelyek a 7 -8 ves gyermekek szablyjtkra utalnak! Kezdetben maga a cselekvs a lnyeg, a szablyok betartsa elssorban az egyni rmszerzst szolglja Felntt segtsge nlkl is tud szablyjtkokat szervezni s irnytani A fik klnsen a szemlytelenebb, verseng jelleg csapatjtkokat helyezik eltrbe A vesztesg nagy rzelmi terhet jelenthet Tbbnyire ignylik a felntt irnytst Kpesek viselkedsket alrendelni a megegyezsen alapul szablyrendszernek A viszonylag kttt szablyokban sem hagyatkoznak mindig a vletlenre, rvnyestik gyessgket 5. feladat Egsztse ki rtelemszeren az albbi mondatokat! A korai trsas jtkok a kisgyermek szmra a _________________________________

lehetsgei: alkalmat adnak _______________________________ megtapasztalsra; a feszlt helyzetek tlsvel s felolddsval _______________________________ gyakorlsra; a pozcivlts gyakorlsra; az intimits s ________________________________ megtapasztalsra. Nem sokkal ksbb (szintn 0-2 ves kor kztt) megjelenik a

__________________________________________________ , amelyben szintn a mozgsnak s a _____________________________________________________ van kiemelked szerepe. A beszd megjelensvel folyamatosan cskken a __________________________________ szerepe, azonban nyomokban mg sokig fennmarad. __________ ves kor tjn kezd megjelenni a szerepjtk (vagy __________________ jtk), amelynek felttele a ______________" szitucik rtelmezsnek kpessge. A szablyjtkok sorn a gyermekek mr nemcsak sajt elkpzelseiket valstjk meg, hanem alkalmazkodnak _________________________________________________________________ is. Ebben az esetben a gyermekek szembestik vgyaikat a __________________________________ is.

31

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN 6. feladat Sorolja fel a Peter Smith ltal lert jtktpusokat!

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

7. feladat Ksse ssze a jtk tpusait a hozz tartoz lersokkal! 1) Spontn jtk a) Ebben az esetben a pedaggus szerepe ersebb b) Ez a tpus gyakoribb a fejlesztfoglalkozsokon 2) Kezdemnyezett jtk c) A pedaggus segtknt van jelen d) A gyermek szabadon dnt 8. feladat Az albbi jelzseket hasznlva jellje, hogy melyik jtktpus milyen kpessgeket fejleszt! (M = mozgsos jtkok, GY = gyakorl jtk, SZE = szerepjtk, SZA =szablyjtk ) 1. Fejleszti az egyenslyrzket. _______ 2. Gyakoroltatja a szocilis szerepeket. _______ 3. Ersti az nkontrollt. _______ 4. Segt a szem s a kz mozgsainak sszehangolsban. _______ 5. Tanulmnyozza az elemek tulajdonsgait, az egsz s a rszek viszonyt. _______ 32

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN 6. Elsegti az elemi mozgsok sszerendezst. _______ 7. Elindtja a fantzia mkdst. ________ 8. Ersti a szablytudatot. _______ 9. feladat Sorolja fel a gyermeki rdeklds szakaszait!

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

10. feladat Soroljon fel legalbb t, a motivci erstst szolgl lehetsget!

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

11. feladat Az albbi jelzseket hasznlva jellje, hogy a magatartsi problmk htterben ll okok mely ok-csoporthoz tartoznak! (T = trsadalmi okok, I = iskolai okok, CS = csaldi okok, GY = tanuli okok) 33

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN 1. A gyermek hiperaktivitsa miatt szinte folyamatosan izeg-mozog. ________ 2. A szlk vlnak, ezrt gyakoriak a konfliktusok. _______ 3. A tl szigor pedaggus nem veszi figyelembe a gyermek szksgleteit. _______ 4. Mr a gyermekrajzfilmekben is igen sok az agresszv, erszakos jelenet. _______ 5. A szmtgpes jtkok miatt a gyermekek alig vannak friss levegn. _______ 6. A tanr tl gyorsan halad a tananyaggal, a lemaradk nem tudnak felzrkzni. _______ 7. Kistestvr szletett, az iskols gyermekre kevesebb id marad. _______ 8. A gyermek iskolaretlen. _______

34

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

MEGOLDSOK
1. feladat A pedaggus szmra elny, mert: Segti a napi felkszlst, megknnyti a differencilt feladatok vlasztst. Rugalmas szemletet alakt ki, nveli az elfogads kpessgt. Mdszertani szabadsgot ad, de tudatoss teszi a napi tervezst. Alkotmunkra sztnz, motivlja a pedaggust. Pedaggus s nem pedaggus partnereit be tudja vonni a fejlesztsbe . A szlk, a szli hz hatsra is szmthat a fejleszt munkja sorn.

A tanul szmra elny, mert: Az egynisgnek s szemlyisgnek megfelelen kap segtsget. A sikerek rvn nveli a gyermek motivcijt. Nveli a tanul egyni felelssgt, emellett rdekeltt vlik a terv megvalsulsban. Nveli a gyermek eslyeit a tanulsi sikerek elrsben s a beilleszkedsben. Megersdik a tanul biztonsgrzete, mert tapasztalja a sokirny s az egymsra is pt trdst. 2. feladat Igaz, igaz, hamis, hamis, hamis, igaz. 3. feladat 1 - b, 2 - d, 3 - a, 4 - c. 4. feladat Kezdetben maga a cselekvs a lnyeg, a szablyok betartsa elssorban az egyni rmszerzst szolglja Felntt segtsge nlkl is tud szablyjtkokat szervezni s irnytani A fik klnsen a szemlytelenebb, verseng jelleg csapatjtkokat helyezik eltrbe A vesztesg nagy rzelmi terhet jelenthet Tbbnyire ignylik a felntt irnytst Kpesek viselkedsket alrendelni a megegyezsen alapul szablyrendszernek A viszonylag kttt szablyokban sem hagyatkoznak mindig a vletlenre, rvnyestik gyessgket

35

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN 5. feladat A korai trsas jtkok a kisgyermek szmra a szocilis tanuls lehetsgei: alkalmat adnak a sajt hatrainak megtapasztalsra; a feszlt helyzetek tlsvel s felolddsval a feszltsgtrs gyakorlsra; a pozcivlts gyakorlsra; az intimits s hatkpessg megtapasztalsra. Nem sokkal ksbb (szintn 0-2 ves kor kztt) megjelenik a gyakorljtk (vagy explorcis jtk), amelyben szintn a mozgsnak s a krnyezet megismersnek van kiemelked szerepe. A beszd megjelensvel folyamatosan cskken a gyakorl jtk szerepe, azonban nyomokban mg sokig fennmarad. Hromves kor tjn kezd megjelenni a szerepjtk (vagy szimbolikus jtk), amelynek felttele a mintha" szitucik rtelmezsnek kpessge. A szablyjtkok sorn a gyermekek mr nemcsak sajt elkpzelseiket valstjk meg, hanem alkalmazkodnak egymshoz s a szablyokhoz is. Ebben az esetben a gyermekek szembestik vgyaikat a (trsadalmi) elvrsokkal is. 6. feladat Helyvltoztat jtkok (futs, ugrs, szkdels) Trgyjtkok (trgyak rzsa, pakolsa) Trsas jtkok Fantziajtkok (a jtktevkenysg egy elkpzelt helyzetben zajlik, a trgyakat jelentse is eltrhet a valsgostl) 7. feladat 1 - c, d 8. feladat 1-M 2 - SZE 3 - SZA 4 - GY 9. feladat 36 0-3 v: trgyi rdeklds 3-9 v: funkcik, esemnyek dominlnak 5 - GY 6-M 7 - SZE 8 - SZA 2 - a, b a sajt

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN 9 v felett: szocilis rdeklds 11-13 v: ksbbi plyavlaszts els jelei 13-15 v: intellektulis rdeklds 15-20 v: egsz letre hat individulis rdeklds

10. feladat Megolds: lsd a munkafzet 9. oldaln. 11. feladat 1-T 2-I 3 - CS 4 - GY 5 - GY 6 - CS 7-I 8-T

37

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN

IRODALOMJEGYZK
FELHASZNLT IRODALOM
Aszalai - Horvth - Horvthn - Rnn: Amit az vnnek szre kell venni. Tjkozd vizsglat a nagycsoportos vodsok kpessg- s kszsgszintjrl. Flaccus Kiad, Budapest, 2007. Cole - Cole: Fejldsllektan. Osiris Kiad, Budapest, 1998. Englbrecht - Weigert: Hogyan akadlyozzuk meg a tanulsi akadlyok kialakulst? Avagy Nem jelent akadlyt a tanulsi akadly! ELTE BGGYFK, Budapest, 1999. Dr. F. Fldi Rita: Hiperaktivits s tanulsi zavarok. Comenius Bt., Pcs, 2004. Kovcs - Bakosi: Jtk az vodban, Szerzi kiads, Debrecen, 1995. Pinczsin dr. Palsthy Ildik: Tanulsi zavarok, fejleszt gyakorlatok. Pedellus

Tanknyvkiad, Debrecen, 2005. Vargn Mez Lilla (szerk.): Fkuszban az egyn. Hogyan ksztsnk egyni fejlesztsi tervet? Fogyatkos Szemlyek Eslyegyenlsgrt Kzalaptvny , Budapest, 2008.

AJNLOTT IRODALOM
Adorjn Katalin: Gyakorlanyag az olvass fejlesztshez. Meixner Kiad, 2004. ltalnos Iskolai Gyakorlfzetek - Nemzeti Alaptanterv szerint kszlt munkafzetek. Totem Kiad, Budapest, Besztercei Enik: Mskpp. Logopdiai Kiad, 2000. Csonkn Polgrdi Veronika - Tlas Jzsefn: Szmols 1. s 2. Logopdiai Kiad, Budapest, 2003. Grniczn - Ligetfalvin: Gyakoroljuk a helyesrst! 1-4. Nemzeti Tanknyvkiad, 2003. Krpti - Tasndyn - Vajdn: Betrl betre. Olvass- s rsfejleszt feladatok 1.. Krnika Nova Kiad, 2000. Kengyeln Tusor Magdolna: rni, olvasni j! Gonda Knyvkiad s Knyvkereskeds, 2006. Kurdin Varga Erika: Mini matek 1-2. Candy Kiad, Veszprm, 2005. Olvaska 1-3. Tessloff Babilon Kiad, 2007. 38

A FEJLESZTJTKOK S ALKALMAZSUK A FEJLESZTMUNKA SORN Schwalmn Navratil Katalin: Szbart. Krnika Nova Kiad, 2005. Szab Ottlia: Szmtl szmig 1. s 2. Meixner Alaptvny, 2001., 2004. Szkely Balzsn: szkpessgek. Gyakorl feladatok 8 ves kortl. Mszaki Knyvkiad , 2000. Szendrein Petrik Katalin: Sz-jtk 1-2. Dinasztia Tanknyvkiad, 2007. Vnyi gnes: Flhegyez. Krnika Nova Kiad, 2000. Vnyi gnes - Schwalmn Navratil Katalin: rd fllel! Calibra Kiad , 2006.

39

A(z) 1283-06 modul 022 szm szakmai tanknyvi tartalomeleme felhasznlhat az albbi szakkpestsekhez:
A szakkpests OKJ azonost szma: 54-140-01-0000-00-00 52-140-01-0000-00-00 A szakkpests megnevezse Gygypedaggiai asszisztens Pedaggiai asszisztens

A szakmai tanknyvi tartalomelem feldolgozshoz ajnlott raszm: 20 ra

A kiadvny az j Magyarorszg Fejlesztsi Terv TMOP 2.2.1 08/1-2008-0002 A kpzs minsgnek s tartalmnak fejlesztse keretben kszlt. A projekt az Eurpai Uni tmogatsval, az Eurpai Szocilis Alap trsfinanszrozsval valsul meg. Kiadja a Nemzeti Szakkpzsi s Felnttkpzsi Intzet 1085 Budapest, Baross u. 52. Telefon: (1) 210-1065, Fax: (1) 210-1063 Felels kiad: Nagy Lszl figazgat