Diaconeasa Nicoleta-Ionela, LUC anul II, sem II

Litografiile shakespeariene sub dalta lui Eugène Delacroix

I.

Pictorul

Ferdinand Victor Eugène Delacroix a fost pictorul-literat al romantismului, dacă mi se permite această sintagmă. Născut la 26 aprilie 1798, atunci când primele raze ale romantismului se iveau pe cerul artelor, în localitatea Chanteron Saint-Maurice de lângă Paris, pictorul a fost puternic influenţat de epoca în care a trăit. Numeroşi poeţi şi scriitori l-au iubit pentru veleităţile sale picturale, şi mai ales pentru afinităţile sale suliminale de a depicta în tablourile sale scene din literatură într-un mod în care niciun pictor nu o mai făcuse până atunci. Baudelaire îi închină chiar câteva versuri într -unul din poemele sale din volumul “Les fleurs du mal”, “Farurile” ( “Les phares”): “Şi Delacroix, lac roşu şi plin de răii îngeri, Pe care-atârnă umbră de codru cu brazi verzi Şi unde, sub cer negru, fanfarele de plângeri Ca-n muzica lui Weber, în geamăt lung, le pierzi;” (Traducere de Ion Pillat) În acest poem, înscris în ciclul ” Spleen et idéal” Baudelaire elogiază ”farurile” artelor plastice pornind de la Da Vinci, Rubens, Rembrandt, Michelangelo, Watteau, Goya şi nu în ultimul rând Delacroix. Titlul oferit de Baudelaire acestui poem nu este deloc întâmplător, sugerând faptul că aceşti pictori, prin măreţia lor consacrată şi prin măiestria pensulei lor, au luminat anumite scene din literatură, menite să rămână întipărite atât în imaginarul sceneric creat de cuvânt, cât şi pe retina publicului devorator de arte frumoase.

însă asta nu l-a descurajat să continue să creeze în spiritul său propriu. Probabil datorită prieteniei legate cu scriitori precum Stendhal. Încă de la prezentarea primului său tablou inspirat din literatură ”Dante şi Vergiliu în Infern” Delacroix a avut parte neîncetat de critici violente din partea publicului specializat. El însuşi spune: ”Nimeni și nimic nu mă impiedică să percep lucrurile așa cum vreau eu”. Litografia este o metodă de scriere în piatră. şaisprezece litografii. semne sau imagini. opunându-se restricţiilor de orice fel. Pe lângă picturile sale în pensulă care reflectă întocmai semnificaţiile unei opere. prin intensitatea culorii sau subtilitatea nuanţelor. Pictura Din picturile sale observăm că un puternic impact l-au avut asupra sa. ecourile naturii. în urma participării la spectacolul “Hamlet” din Paris. LUC anul II. “Hamlet”. Acesta a realizat astfel. Acest pictor a fost atât de iubit de romantici nu numai din pricina picturii sale. cum ar fi cele şaisprezece litografii inspirate din scenele binecunoscutei piese a lui William Shakespeare. Momentele cele mai importante imortalizate de tehnica lui Delacroix pot fi: .Diaconeasa Nicoleta-Ionela. Théophile Gautier şi nu în ultimul rând Alphonse de Lamartine. din 1827 cu o producţie engleză. sem II II. de asemenea lucrările sale care ies din sfera pânzei sunt cele care atrag atenţia. dar şi al celui amator de artă. dar şi pentru că se potrivea atât de bine cu conceptele curentului. ulterior utilizată şi de pictori datorită permiterii ei de redare a oricărui fel de imagine cu ajutorul cavităţilor care reţin cerneala de tipar şi care sunt folosite pentru a reda litere. din care trei dintre ele au fost folosite sursă de inspiraţie pentru tablourile aceluiaşi pictor: “Moartea Ofeliei” şi două dintre scenele cu Hamlet şi Horatio în curtea castelului. Amprenta timpurilor trăite şi-au dovedit încă o dată puterea asupra artiştilor precum Delacroix.

Hamlet vede fantoma tatălui său(1835) Act III. LUC anul II. scene IV. Hamlet îl surprinde pe rege rugându-se. sem II Act I. (1843) . Scena piesei jucate (1838) Act III. scene III.Diaconeasa Nicoleta-Ionela. scene II.

scene II. . Pictorul cu o educaţie erudită şi net bogată în toate domeniile şi-a depăşit puterile şi a oferit publicului o imagine a unui sincretism în artă care l-a făcut celebru printre mulţi scriitori contemporani şi i-au oferit imortalitatea posterităţii. Stilul dramaturgului. redarea fidelă a detaliilor importante din piesă. scene VII Moartea Ofeliei (1843) Act V. Tehnica litografiei folosită de acest pictor dedicat scriitorilor i-a permis în acest caz. LUC anul II. limbajul şi arta de a crea o piesă de teatru care să învingă barierele timpului şi-au văzut împlinit scopul în această iniţiativă a lui Delacroix de a imortaliza povestea prinţului Danemarcei. Moartea lui Hamlet (1843) Artistul Delacroix a creat prin aceste litografii o importantă naraţiune în imagini inspirată din piesa lui Shakespeare. a principalei teme conturate de Shakespeare: răzbunarea. Efectul de sepia redat de litografiile lui Delacroix în aceste imagini oferă publicului ocazia concentrării asupra aspectelor importante din scenele ilustrate. sem II Act IV.Diaconeasa Nicoleta-Ionela.

sem II .Diaconeasa Nicoleta-Ionela. LUC anul II.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful