You are on page 1of 76

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace BLS Written Exams, Answer Sheets and Keys Performance Evaluation Sheets Scenario Sheets

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Adult BLS Exam
Instructions: Read each of the questions carefully and then circle the letter of the correct answer on the separate answer sheet provided. Please do not write on exam.
1. Which of the following is appropriate protection during CPR: a. Gloves and a breathing device b. A gown c. A respirator d. Gloves and a gown 2. Which of the following are the critical factors necessary to resuscitate an adult cardiac arrest victim? a. Aspirin and nitroglycerin b. CPR and defibrillation c. Surgery and rehabilitation d. Low fat diet and pacemakers 3. The warning signs and symptoms for heart attack: a. Can include sudden or severe chest pain, pale and sweaty skin, difficulties in breathing, and nausea/vomiting. b. Are limited to chest pain that quickly spreads to the left arm only. c. Occur when the blood supply to part of the brain is suddenly interrupted. d. Occur when the heart is getting enough oxygenated blood flow. 4. A person with a known heart condition is having chest pain. You should: a. Recommend regular coughing b. Recommend a walk. c. Help them take their medication. d. Place them in the recovery position 5. Stroke victims often have: a. Chest pain b. Hiccups and belching c. Pain radiating to the left arm d. Sudden numbness or weakness on one side of the body 6. Stroke first aid includes: a. Giving aspirin for headache b. Alert EMS or your Emergency Action Plan c. Giving sugar d. Lying the victim flat and elevating the legs

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

7. Standing in line at a local government facility, a middle-aged man suddenly collapses without warning. The man is unconscious, unresponsive, and occasionally gasps for breath. He looks dead. This condition is most likely __________ and is best treated with __________ and _____________. a. Diabetes, sugar, insulin. b. Epilepsy, privacy, rest. c. Choking, abdominal thrusts, back blows. d. Sudden cardiac arrest, CPR, defibrillation. 8. You determine a victim is unresponsive and not breathing. You send a coworker to call EMS. You give a rescue breath that fails to go in. Next you should: a. Re-tilt the victims head, lift the chin, and give another breath. b. Start CPR immediately. c. Give abdominal thrusts to clear the airway. d. Place the victim in the HAINES recovery position. 9. You are attending to an unresponsive victim of an overdose. EMS has been alerted. You tilt the head and lift the chin. Why? a. To observe universal precautions. b. To open the airway. c. To reassure and comfort victim. d. To treat ventricular fibrillation. 10. You are attending to a victim who collapsed suddenly. The victim is making weird periodic gasping sounds that dont seem normal or effective. You should: a. Open the airway and give 2 rescue breaths that make the chest visibly rise. b. Give abdominal thrusts to clear the airway. c. Comfort, calm, and reassure the victim while awaiting EMS. d. Place the victim in the recovery position. 11. Chest compressions during CPR should be: a. Gentle and slow with frequent interruptions for pulse checks. b. Gentle and slow and interrupted as little as possible. c. Hard and fast with frequent interruptions for pulse checks. d. Hard and fast and interrupted as little as possible. 12. For proper chest compressions, a victim should be positioned: a. Face up on a firm, flat surface b. Face up on a soft, flat surface c. In the regular recovery position d. In the HAINES recovery position 13. Before beginning external chest compressions on an unresponsive victim, you should: a. Open the airway and give 2 breaths that make the chest visibly rise b. Check the pulse in the victims wrist c. Check the pulse in the victims neck d. Call the victims personal physician

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

14. Your coworker was electrocuted when his aluminum ladder contacted an energized power line. The scene has been made safe and you are performing CPR. Another trained rescuer has attached an AED to the victim. CPR is stopped and the AED says shock advised. You should: a. Give 15 chest compressions, then 1 shock. b. Give 30 chest compressions then 3 shocks. c. Turn off the AED, immediately resume CPR. d. Clear the victim, give 1 shock. 15. After giving 1 shock with an AED, the victim remains unresponsive with no signs of life, you should: a. Remove the electrode pads from the victims chest. b. Give 30 compressions and 2 breaths, and then let the AED reassess the rhythm. c. Give 5 cycles of 30 compressions and 2 breaths, and then let the AED reassess the rhythm. d. Clear the victim and give 2 more shocks. 16. While attending a holiday party an obviously intoxicated man starts gagging while coughing loudly and forcefully after taking a large bite of carved roast beef. A woman with him screams, Somebody please help him, hes choking! You should: a. Give the victim a series of back blows b. Give the victim a series of abdominal thrusts c. Give the victim a series of chest thrusts d. Encourage the victim to cough

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Adult BLS Exam Answer Sheet
PRINT NAME __________________ Place an X over the correct answer. Date ________________

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

A A A A A A A A A A A A A A A A

B B B B B B B B B B B B B B B B

C C C C C C C C C C C C C C C C

D D D D D D D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Adult BLS Exam Answer Key 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B C B C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Child BLS Exam
Instructions: Read each of the questions carefully and then circle the letter of the correct answer on the separate answer sheet provided. Please do not write on exam.
1. Which of the following is appropriate protection during CPR: a. Gloves and a breathing device b. A gown c. A respirator d. Gloves and a gown 2. The links in the Chain of Survival in children are: a. Injuries, drowning, and SIDS. b. Prevention, basic CPR, rapid activation of EMS and prompt advanced life support. c. Assess, Alert and Attend to the ABCDs. d. Proper nutrition, physical activity, sleep, and parenting. 3. You are performing CPR on a 6-year-old cardiac arrest victim. The scene has quickly become extremely dangerous. You should: a. Stop CPR and get out of danger. b. Continue CPR until EMS providers arrive. c. Immediately attach AED pads. d. Provide about 2 minutes of CPR before leaving the child. 4. You are attending to a 2-year-old child who is unresponsive following an accidental overdose. EMS has been alerted. You tilt the head and lift the chin. Why? a. To observe universal precautions. b. To open the airway. c. To reassure and comfort the victim. d. To treat ventricular fibrillation. 5. You are attending to a 5-year-old child who is pulled limp and unresponsive from an unfenced pool. After tilting the head and lifting the chin, you are not sure if the child is breathing. You should: a. Give 2 rescue breaths that make the chest visibly rise. b. Give 5 abdominal thrusts. c. Place the child on his side in the recovery position. d. Give 5 back blows/slaps. 6. Chest compressions during CPR should be: a. Gentle and slow with frequent interruptions for pulse checks. b. Gentle and slow and interrupted as little as possible. c. Hard and fast with frequent interruptions for pulse checks. d. Hard and fast and interrupted as little as possible.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

7. The proper depth of chest compression in a 3-year-old child is about: a. depth of the chest b. to depth of the chest c. 1 to 2 inches (4 to 5 cm) d. 16 inches (41 cm) 8. A 4-year-old child wont wake up. You tilt the head, lift the chin, place a barrier and: a. Give 2 breaths that make the chest visibly rise b. Give 2 forceful breaths that makes the stomach visibly rise c. Give 5 abdominal thrusts d. Place the victim on their side in the recovery position 9. A 7-year-old child has been electrocuted after playing around faulty electrical equipment. The scene has been made safe. You are performing CPR and have just completed 5 cycles of compressions and breaths when a coworker arrives with a standard adult AED. You should: a. Continue CPR. Do not attach the AED without the child pads/system. b. Stop CPR. Wait for EMS to arrive with the child pads/system. c. Stop chest compressions and give rescue breathing only. d. Attach the standard adult AED and follow the voice prompts. 10. When a rescuer finds a child unresponsive and not moving, the rescuer should give ___ minutes of CPR before calling 9-1-1 or attaching an AED. a. 10 b. 20 c. 1 d. 2 11. While performing rescue breaths you suddenly feel breathless and become dizzy and feel tiny prickling sensations in your hands. These are most likely symptoms of hyperventilation. You should: a. Take regular, not deep breaths. b. Take deeper, faster breaths. c. Sit down and rest quietly. d. Stop CPR and alert EMS. 12. During lunch at your child care center, a 4-year-old suddenly clutches her throat and looks very anxious. You quickly ask "Are you choking? The child does not respond or make any sound, but she appears very frightened. You should: a. Encourage her to cough it out. b. Position the child flat on her back and give 30 chest compressions. c. Kneel behind the child and give abdominal thrusts in rapid sequence. d. Attempt to give 2 breaths that make the chest visibly rise.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Child BLS Exam Answer Sheet
PRINT NAME __________________ Place an X over the correct answer. Date ________________

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

A A A A A A A A A A A A

B B B B B B B B B B B B

C C C C C C C C C C C C

D D D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR/AED for the Community and Workplace Child BLS Exam Answer Key

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

A A A A A A A

B B B B B B B B B

C C C C C C C C C C C

D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Infant BLS Exam
Instructions: Read each of the questions carefully and then circle the letter of the correct answer on the separate answer sheet provided. Please do not write on exam.
1. Which of the following is appropriate protection during CPR: a. Gloves and a breathing device b. A gown c. A respirator d. Gloves and a gown 2. The links in the Chain of Survival in infants are: a. Injuries, drowning, and SIDS. b. Prevention, basic CPR, rapid activation of EMS, and prompt advanced life support. c. Assess, Alert and Attend to the ABCDs. d. Proper nutrition, physical activity, sleep, and parenting. 3. You are attending to an 11-month-old infant who is unresponsive following an accidental poisoning. EMS has been alerted. You tilt the head and lift the chin. Why? a. To observe universal precautions. b. To open the airway. c. To reassure and comfort victim. d. To treat ventricular fibrillation. 4. You are attending to an 8-month-old infant who is pulled limp and unresponsive from a bathtub. You tip the head and lift the chin. You are not sure if she is breathing. You should: a. Give 2 rescue breaths that make the chest visibly rise. b. Give 5 abdominal thrusts. c. Place the child on her side in the recovery position. d. Give 5 back blows/slaps and 5 chest thrusts. 5. The proper hand position for chest compression in a 3-month-old infant is: a. 2 fingertips, just below the nipple line. b. 2 hands, center of the chest, between the nipples. c. 1 hand, center of the chest, between the nipples. d. 1 or 2 hands, center of the chest, between the nipples. 6. Chest compressions during CPR should be; a. Gentle and slow with frequent interruptions for pulse checks. b. Gentle and slow and interrupted as little as possible. c. Hard and fast with frequent interruptions for pulse checks. d. Hard and fast and interrupted as little as possible.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

7. The proper depth of chest compression in a 4 month-old infant is about: a. depth of the chest b. to depth of the chest c. 1 to 2 inches (4 to 5 cm) d. 16 inches (41 cm) 8. A 3-month-old infant wont wake up. You tilt the head and lift the chin. You dont think the infant is breathing. You should: a. Give 2 breaths that make the chest visibly rise. b. Give 2 breaths that make the stomach visibly rise. c. Give 5 back blows/slaps and 5 chest thrusts. d. Place the baby on its side in the recovery position. 9. You discover a 7-month-old infant left face down on the sofa. The baby is not moving. You roll him over and see a bluish tint around his lips. You should: a. Shout for help and immediately start the steps of CPR. b. Leave the baby to get an AED. c. Give 5 back blows/slaps and 5 chest thrusts. d. Give 2 rescue breaths that make the stomach visibly rise. 10. While performing rescue breaths you suddenly feel breathless and become dizzy and feel tiny prickling sensations in your hands. These are most likely symptoms of hyperventilation. You should: a. Take regular, not deep breaths. b. Take deeper, faster breaths. c. Sit down and rest quietly. d. Stop CPR and alert EMS. 11. While crawling around on the floor of the child care center, an 11-month-old suddenly starts gagging and coughing forcefully. You should: a. Stay with the baby, watch closely and be ready to take action if symptoms worsen. b. Give 5 back blows/slaps and 5 chest thrusts until the object is expelled. c. Give abdominal thrusts in rapid sequence until the object is expelled. d. Give forceful rescue breaths until the stomach visibly rises. 12. While feeding an infant, he suddenly stops making any sound and turns blue. You should: a. Raise his arms in the air and shout, Spit it out. b. Give 5 back blows/slaps and 5 chest thrusts until the object is expelled. c. Give abdominal thrusts in rapid sequence until the object is expelled. d. Give forceful rescue breaths until the stomach visibly rises.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Infant BLS Exam Answer Sheet
PRINT NAME __________________ Place an X over the correct answer. Date ________________

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

A A A A A A A A A A A A

B B B B B B B B B B B B

C C C C C C C C C C C C

D D D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR/AED for the Community and Workplace Infant BLS Exam Answer Key 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. A A A A A B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Adult, Child and Infant BLS Exam
Instructions: Read each of the questions carefully and then circle the letter of the correct answer on the separate answer sheet provided. Please do not write on exam.

1. Which of the following is appropriate protection during CPR: a. Gloves and a breathing device b. A gown c. A respirator d. Gloves and a gown 2. The links in the chain of survival in adults are: a. Ringing in the ears, dizziness, hiccups, and belching. b. Early identification of sudden cardiac arrest/calling 9-1-1, early CPR, early defibrillation, and early advanced life support (ALS). c. Maintain a healthy weight, control your alcohol intake, don't smoke, and exercise. d. High blood pressure, diabetes, smoking, and high cholesterol level. 3. The links in the Chain of Survival in children are: a. Injuries, drowning, and SIDS. b. Prevention, basic CPR, rapid activation of EMS, and prompt advanced life support. c. Assess, Alert and Attend to the ABCDs. d. Proper nutrition, physical activity, sleep, and parenting. 4. Which of the following are the critical factors necessary to resuscitate an adult cardiac arrest victim? a. Aspirin and nitroglycerin b. CPR and defibrillation c. Surgery and rehabilitation d. Low fat diet and pacemakers 5. The warning signs and symptoms for heart attack: a. Can range from slight to severe. b. Are limited to chest pain that quickly spreads to the left arm. c. Occur when the blood supply to part of the brain is suddenly interrupted. d. Occur when the heart is getting enough oxygenated blood flow. 6. You suspect a victim with a known heart condition is having a heart attack. First aid includes all of the following EXCEPT: a. Loosening any tight clothing and having victim sit down and rest quietly. b. Helping them take any medication prescribed to them. c. Wait at least 30 minutes before instructing victim to take their prescribed medication. d. Giving emergency oxygen if its available and you are properly trained.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

7. Stroke first aid includes: a. Giving aspirin for headache b. Alert EMS or your Emergency Action Plan c. Giving sugar d. Lying victim flat and elevating the legs 8. Standing in line at local government facility, a middle-aged man suddenly collapses without warning. The man is unconscious, unresponsive, and occasionally gasping for breath. He looks dead. This condition is most likely __________ and is best treated with __________ and _____________. a. Diabetes, sugar, insulin. b. Epilepsy, privacy, rest. c. Choking, abdominal thrusts, back blows d. Sudden cardiac arrest, CPR, defibrillation. 9. Before beginning external chest compressions on an unresponsive victim, you should: a. Open the airway and give 2 breaths that make the chest visibly rise. b. Check the pulse in the victims wrist. c. Check the pulse in the victims neck. d. Call the victims personal physician. 10. You are attending to a victim who collapsed suddenly. The victim is making weird gasping, sounds that dont seem effective or normal. You should: a. Place a barrier and give 2 rescue breaths that make the chest visibly rise. b. Give 5 abdominal thrusts. c. Comfort, calm, and reassure the victim while awaiting EMS. d. Place the victim on their side in the recovery position. 11. Chest compressions during CPR should be: a. Gentle and slow with frequent interruptions for pulse checks. b. Gentle and slow and interrupted as little as possible. c. Hard and fast with frequent interruptions for pulse checks. d. Hard and fast and interrupted as little as possible. 12. The proper depth of chest compression in a 3 month-old infant is about: a. depth of the chest b. to depth of the chest c. 1 to 2 inches (4 to 5 cm) d. 16 inches (41 cm) 13. A 4-year-old child is blue and not breathing. To open the airway: a. Tilt childs head back and lift the chin. b. Tilt the childs head forward until the chin rests on the chest. c. Hook your thumb under the soft part of the chin and lift. d. Pull the tongue frontward.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

14. Your coworker was electrocuted when his aluminum ladder contacted an energized power line. The scene has been made safe and you are performing CPR. Another trained rescuer has attached an AED to the victim. CPR is stopped and the AED says shock advised. You should: a. Give 15 chest compressions, then 1 shock. b. Give 30 chest compressions then 3 shocks. c. Turn off the AED, immediately resume CPR. d. Clear the victim, give 1 shock. 15. After giving 1 shock with an AED, a victim remains unresponsive with no signs of life, you should: a. Remove the electrode pads from the victims chest. b. Give 30 compressions and 2 breaths, and then let the AED reassess the rhythm. c. Give 5 cycles of 30 compressions and 2 breaths, and then let the AED reassess the rhythm. d. Clear the victim and give 2 more shocks.

16. You are performing CPR on a 5-year-old child who collapsed suddenly in your kindergarten class. An Emergency Response Team member has arrived with an AED that has a childspecific system. You should: a. Continue CPR for 5 cycles, then attach the AED. b. Continue CPR for 2 minutes, and then attach the AED. c. Stop CPR and check for a pulse. d. Immediately attach the AED and follow the voice prompts. 17. While attending a holiday party an obviously intoxicated man starts gagging loudly and coughing forcefully after taking a large bite of carved roast beef. A woman with him screams, Somebody please help him, hes choking! You should: a. Give the victim a series of back blows. b. Give the victim a series of abdominal thrusts. c. Give the victim a series of chest thrusts. d. Encourage the victim to cough. 18. While crawling around on the floor of the child care center, an 11-month-old suddenly starts gagging and coughing forcefully. You should: a. Watch closely and be ready to take action if symptoms worsen. b. Give 5 back blows and 5 chest thrusts until the object is expelled. c. Give abdominal thrusts in rapid sequence until the object is expelled. d. Give forceful rescue breaths until the stomach visibly rises. 19. While feeding an infant, she suddenly stops making any sound and turns blue. You should: a. Watch closely and be ready to take action if symptoms worsen. b. Give 5 back blows and 5 chest thrusts until the object is expelled. c. Give abdominal thrusts in rapid sequence until the object is expelled. d. Give forceful rescue breaths until the stomach visibly rises.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

20. You discover a 7-month-old infant left face down on the sofa. The baby is not moving. You roll him over and see a bluish tint around his lips. You should: a. Shout for help and immediately start the steps of CPR. b. Leave the baby to call 9-1-1 and get an AED (if available). c. Give 5 back blows and 5 chest thrusts until the object is expelled. e. Immediately attach an AED and follow the voice prompts.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Adult, Child and Infant BLS Exam Answer Sheet
PRINT NAME _____________________ Place an X over the correct answer.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D

Date ________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Adult, Child and Infant BLS Exam Answer Key
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D C D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace Performance Evaluation
Participant Name: ________________________________________ Class Date: _______________________________ Initial Course Renewal Course Evaluator: Provide a brief scenario to set the scene (i.e., you respond to cry for help or you discover the victim lying in hallway). Adult Child ASSESS Infant Assesses Scene. Observes Universal Precautions. Checks for response. Victim unresponsive or not moving, ALERT Alerts EMS or activates Emergency Action Plan. Calls for AED/oxygen as appropriate. ATTEND A= AIRWAY Opens airway with head tilt, chin lift. B= BREATHING Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10 seconds (none or gasping). Attempts to give 2 rescue breaths immediately. Gives each breath in 1 second and gives enough air to make chest visibly rise. C= COMPRESSIONS Immediately begins chest compressions. Proper Hand Position. Adult: Center of chest, between nipples, 2 hands. Child: Center of chest, between nipples, 1 or 2 hands. Infant: 2 fingertips, just below nipple line. Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: Adult: 1 to 2 inches (4 to 5 cm). Child/Infant: About - depth of chest. Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: 30:2 Performs Effective 1 Rescuer CPR. D=DEFIBRILLATION Exposes chest. Chooses proper pads/system. Turns on and attaches AED with minimal interruption. SHOCK advised: CLEARS. Gives 1 shock. Immediately resumes CPR. NO SHOCK advised. Immediately resumes CPR. Coordinates CPR and AED to minimize interruptions in chest compressions Overall Performance (check one only) Outstanding (Competent) Adequate (Probably effective) Inadequate (Not effective) ASHI Authorized Instructor: ________________________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR and AED for the Community and Workplace FBAO (Choking) Performance Evaluation
Participant Name: ________________________________________ Class Date: _______________________________ Initial Renewal Infant Assesses Scene. Observes Universal Precautions. Assesses victim. Are you choking? Establishes Air Exchange = Severe Blockage. ATTEND A= AIRWAY Responsive Adult/Child: Stands behind adult or kneel behind child. SIMULATES giving quick inward and upward abdominal thrusts in rapid sequence. Repeats until object is expelled or victim becomes unresponsive. Infant: Gives 5 back blows/slaps, followed by 5 chest thrusts. Repeats until object is expelled or victim becomes unresponsive. Unresponsive Adult: Carefully gets victim to ground, immediately alert EMS or emergency action plan. Begins CPR. Infant/Child: Begins CPR. Give 5 cycles of CPR then alert EMS or emergency action plan. Each time airway is opened for rescue breaths, looks for an object in victims throat. If seen, removes it. Overall Performance (check one only) Outstanding (Competent) Adequate (Probably effective) Inadequate (Not effective)

Adult Child ASSESS

ASHI Authorized Instructor: ______________________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR/AED Community and Workplace ADULT: 1 Rescuer CPR and AED


Requirements: 2 people, Rescuer 1 and Coach. Equipment: Adult Manikin, Face Shield or Rescue Breathing Mask, AED Trainer. Scenario: You hear a scream and shouting for help. People start grouping around a man who suddenly collapsed in the lobby of your building. You have gloves, face shield and a rescue breathing mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Assure scene is safe. Observe universal precautions. Coach: Scene is safe. Gently tap or squeeze the victims shoulder and ask, Are you all right? Victim ALERT Alert EMS or Emergency Action Plan. Get AED and oxygen (Security is Alert appropriately bringing AED/oxygen). Coach: EMS en route, ETA: 6 minutes. ATTEND to the ABCDs Airway Breathing Position victim on back. Open airway using head-tilt, chin-lift. Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Victim is blue and occasionally gasping Perform Effective Rescue Breathing Properly position barrier. Attempt to give 2 rescue breaths immediately. Coach: Chest rises Give each breath in 1 second. Give enough air to make chest visibly rise. Coach: Victim not moving, not responding. Necessary Tasks Performed

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps Compressions

Necessary Tasks Proper Position: Center of chest, between nipples, 2 hands. Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: 1 to 2 inches (4 to 5 cm). Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: 30:2. NOTE: Allow rescuer to perform about 2 minutes of CPR then introduce AED. Expose chest. Choose proper pads/system. Turn on and attach AED with minimal interruption. Follow visual/voice prompt. SHOCK advised: CLEAR. Give 1 shock. Immediately resume chest compressions. NO SHOCK advised. Immediately resume chest compressions.

Performed

Perform Effective One-Rescuer CPR

Defibrillation

Safely and Correctly Attach and Operate AED

Coordinate CPR and AED to minimize interruptions in chest compressions

END

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR/AED Community and Workplace INFANT: 1 Rescuer CPR


Requirements: 2 persons, Rescuer 1 and Coach. Equipment: Infant Manikin, Face Shield or Rescue Breathing Mask Scenario: You respond to a cry for help. A distraught aide states that she turned her back on the 10-month-old infant in the bathtub for less than a minute. The next thing she knew the baby was face down in the water. The aide said she tried to give mouth-to-mouth, but sobbing loudly says, He wont breathe! She hands you a limp, gray-blue infant and says, Its not my fault! You have gloves and a face shield or rescue breathing mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Assure scene is safe. Observe universal precautions. Coach: Scene is safe. Tap the foot and ask, Are you all right? Coach: Victim is blue, not moving, not responding. Send aide to alert EMS/get oxygen Coach: EMS unit en route, ETA: 4 minutes. Position victim on back. Open airway using head-tilt, chin-lift. Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Victim is not breathing. Properly position barrier/mask. Give 2 breaths, each breath in 1 second and make chest visibly rise. Coach: Chest rises. Necessary Tasks Performed

Victim ALERT Alert appropriately ATTEND Airway Breathing Perform Effective Rescue Breathing

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Compressions

Proper Position: 2 fingertips, just below nipple line. Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: About - depth of chest. Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: 30:2. NOTE: Allow rescuer to perform about 2 minutes of 1 rescuer CPR

Perform Effective One-Rescuer CPR

END

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR/AED Community and Workplace CHILD: 1 Rescuer CPR and AED


Requirements: 2 persons, Rescuer 1 and Coach. Equipment: Adult/Child Manikin, Face Shield, Rescue Breathing Mask, AED Trainer.

Scenario: You are the first rescuer to reach a 7 year-old child who suddenly collapsed after being struck in the chest by a baseball. You have gloves, a face shield and a rescue breathing mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Assure scene is safe. Observe universal precautions. Coach: Scene is safe. Gently tap or squeeze victims shoulder and ask, Are you all right? Coach: Patient extremely pale, not responsive. Takes occasional gasp. Send another person to Alert EMS or Emergency Action Plan and Get Alert appropriately AED/oxygen Coach: Fire Department unit en route, ETA: 5 minutes. ATTEND Airway Breathing Position victim on back. Open airway using head-tilt, chin-lift. Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Child is not breathing. Properly position barrier/mask. Give 2 breaths, each breath in 1 second and make chest visibly rise. Coach: Chest rises. Necessary Tasks Performed

Victim ALERT

Perform Effective Rescue Breathing

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps Compressions

Necessary Tasks Proper Position: Center of chest, between nipples, 1 or 2 hands. Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: About - depth of chest. Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: 30:2. NOTE: Allow rescuer to perform about 2 minutes of CPR then introduce AED. If available, rescuers should use pads and cables specially designed for children. Expose chest. Choose proper pads/system. Turn on and attach AED with minimal interruption. Follow visual/voice prompt. SHOCK advised: CLEAR. Give 1 shock. Immediately resume chest compressions. NO SHOCK advised. Immediately resumes chest compressions.

Performed

Perform Effective One-Rescuer CPR

Defibrillation

Safely and Correctly Attach and Operate AED

Coordinate CPR and AED to minimize interruptions in chest compressions END

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR/AED Community and Workplace ADULT/CHILD: Foreign Body Airway Obstruction (FBAO)
Requirements: 2-3 persons; Rescuer, victim and Coach. Equipment: Rescue Breathing Face Mask, manikin. Scenario: Finished with your shift, you are walking through the parking lot on the way to your car, when you encounter a panicked 12-year-old child with a distressed older woman. Help me please, the child cries, my grandma cant breathe. The older woman is clutching her throat and her lips are bluish in color. You have gloves and rescue breathing face mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Assure scene is safe. Observe universal precautions. Coach: Scene is safe. Recognizes severe blockage. Asks victim, Are you choking? Coach: Patient nods yes Send child to alert EMS. Coach: Ambulance en route, ETA: 5 minutes. SIMULATE giving quick inward and upward abdominal thrusts in rapid sequence until object is Airway expelled or victim becomes unresponsive. Coach: Victim slumps into your arms. SWITCH TO MANIKIN. Breathing Carefully support victim to the ground, position victim on back and open airway using head-tilt, chin-lift. Look for an object in victims mouth. Perform Effective Rescue Breathing
ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

Necessary Tasks

Performed

Victim ALERT Alerts appropriately ATTEND to the ABCDs

Coach: Nothing in mouth. Properly position shield/mask. Attempt to give 2 rescue breaths immediately.

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps

Necessary Tasks Coach: Chest rises Proper Position: Center of chest, between nipples. Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: 1 to 2 inches (4 to 5 cm) (If Child; about - depth of chest). Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: 30:2. NOTE: Allow rescuer to perform about 2 minutes of 1 rescuer CPR. Coach: Victim starts breathing adequately - coughing, gagging and moving around, then begins vomiting. Still unresponsive. SWITCH TO LIVE VICTIM. Protect airway. Place victim on side. Bend knee of top leg and place lower arm in front of body to stabilize.

Performed

Compressions

Perform Effective OneRescuer CPR

Recovery Position

END

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR/AED Community and Workplace INFANT: Foreign Body Airway Obstruction (FBAO)
Requirements: 2 persons, Rescuer and Coach. Equipment: Rescue Breathing Face Mask, Infant Manikin. Scenario: You respond to a scream for help in the store and are confronted with a panicked woman screaming at her 8-month-old baby. Shes choking...shes chokinghelp me! She hands you the silent, but conscious infant with blue lips and then cries Please dont let her die! You have gloves, a face shield and rescue breathing mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Assure scene is safe. Observe universal precautions. Coach: Scene is safe. Victim ALERT Alerts appropriately ATTEND Gives 5 back blows/slaps, followed by 5 chest thrusts. Coach: Victim becomes limp, slumping into your arms. Airway Position victim on back and open airway using head-tilt, chin-lift. Look for an object in victims mouth. Coach: A coin is visible in back of the infants mouth. Remove coin - carefully avoid pushing it further into throat or damaging mouth. Send someone to alert EMS. Coach: Ambulance en route, ETA: 4 minutes. Recognize severe blockage. Necessary Tasks Performed

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps

Necessary Tasks Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10.

Performed

Breathing

Coach: Victim is not breathing. Properly positions shield/mask. Attempts to give 2 rescue breaths immediately.

Perform Effective Rescue Breathing

Coach: Chest does not rise. Try a couple of times to give 2 rescue breaths that make chest visibly rise. Coach: Chest visibly rises. Victim starts breathing adequately - coughing, gagging and moving around, then begins vomiting. Still unresponsive. Protect airway. Place on side.

Recovery Position END

Discuss what went right and what needed improvement

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

CPR Pro for the Professional Rescuer Written BLS Exams, Answer Sheets and Keys Performance Evaluations Scenario Sheets

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Adult BLS Exam


Instructions: Read each of the questions carefully and then circle the letter of the correct answer on the separate answer sheet provided. Please do not write on exam.
1. To observe universal precautions means: a. Whether or not you think the victims blood or body fluid is infected, you act as if it is. b. To quickly look for life-threatening conditions. c. To lower your risk for cardiovascular disease by making healthy lifestyle choices. d. To clear the patient before delivering a shock with an AED. 2. The links in the chain of survival in adults are: a. Ringing in the ears, dizziness, hiccups, and belching. b. Early Identification of SCA and Activation of Emergency Action Plan or EMS, early CPR, early Defibrillation, and early Advanced Life Support (ALS). c. Maintain a healthy weight, control your alcohol intake, don't smoke and exercise. d. High blood pressure, diabetes, smoking and high cholesterol level. 3. The warning signs and symptoms for heart attack: a. Can range from slight to severe. b. Are limited to chest pain that quickly spreads to the left arm only. c. Occur when the blood supply to part of the brain is suddenly interrupted. d. Occur when the heart is getting enough oxygenated blood flow. 4. You are caring for a 52-year-old female with a history of heart disease and allergy to aspirin. She is complaining of chest pain, shortness of breath and nausea. Treatment may include all of the following EXCEPT: a. Place the patient in position of comfort. b. Assist with administration of the patients own prescribed nitroglycerin. c. Advise the patient to chew and swallow a half or whole adult aspirin tablet (162 to 325 mg.). d. Comfort, calm and reassure the patient. 5. If you suspect a person may be having a stroke, ask them to perform these three tasks: a. Inhale deeply, eat and drink something. b. Cough, stand, and write a simple sentence. c. Walk a straight line, blow out a deep breath, and touch their nose. d. Smile, raise both arms, and speak a simple sentence. 6. Emergency care for a stroke includes all of the following EXCEPT: a. Alerting EMS or your Emergency Action Plan immediately. b. Administering oxygen as trained or according to doctors orders. c. Comforting, calming, and reassuring the patient. d. Asking the patient to take a 162-324mg of aspirin.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

7. Standing in line at a local government facility, a middle-aged man suddenly collapses. The man is unconscious, unresponsive, and occasionally gasping for breath. He looks dead. This condition is most likely __________ and is best treated with __________ and _____________. a. Diabetes, sugar, insulin. b. Epilepsy, privacy, rest. c. Choking, abdominal thrusts, back blows. d. Sudden cardiac arrest, CPR, defibrillation. 8. You are providing rescue breathing to a 23-year-old found unresponsive at a party. An intoxicated bystander suddenly becomes violent and physically threatens you. You should: a. Provide about 2 minutes of CPR before leaving the patient. b. Get out of danger. c. Continue rescue breathing until the patient responds. d. Immediately attach AED pads to the patient. 9. You are attending to a patient who is unresponsive after being struck by an automobile. To open the airway use the: a. Head-tilt, chin lift. b. Jaw thrust without head-tilt. c. Bag mask device. d. Continuous positive airway pressure (CPAP) device. 10. You are attending to a patient who collapsed suddenly. It does not look like the patient is breathing adequately. You should: a. Tilt the head and lift the chin to open the airway. b. Give a series of abdominal thrusts. c. Perform a surgical cricothyroidotomy. d. Place the patient in a recovery position. 11. Chest compressions during CPR should be: a. Gentle and slow with frequent interruptions for pulse checks. b. Gentle and slow and interrupted as little as possible. c. Hard and fast with frequent interruptions for pulse checks. d. Hard and fast and interrupted as little as possible. 12. For proper chest compressions, a patient should be positioned: a. Face up on a firm, flat surface. b. Face up on a soft, flat surface. c. Prone. d. In the HAINES recovery position. 13. You and another professional rescuer are attending to a 17-year-old found unresponsive with inadequate, gasping breathing. After giving two rescue breaths and checking for a pulse, you are not certain if a pulse is present or not. You should: a. Carefully check the pulse for another 10 seconds. b. Start CPR; 30:2 c. Start CPR; 15:2 d. Place the patient on their side in the recovery position.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

14. A roofer was electrocuted when his aluminum ladder contacted an energized power line. The scene has been made safe. An AED has been attached to the patient and a shock is advised. You should: a. Give 30 chest compressions and then deliver the shock. b. Give 2 rescue breaths and then deliver the shock. c. Check the carotid pulse. d. Clear the patient and deliver the shock. 15. After giving one shock, you should: a. Give 30 chest compressions followed by another shock. b. Give 5 cycles of 30:2. Reassess rhythm. c. Continue cycles of 30:2 until the physician in charge orders the resuscitation effort stopped. d. Remove the AED pads from the patients chest. 16. While attending a holiday party an obviously intoxicated man starts gagging and coughing loudly and forcefully after swallowing a large portion of ham. A woman with him screams, Somebody please help him, hes choking! You should: a. Give the patient 5 back blows/slaps until the object is expelled. b. Give the patient a series of abdominal thrusts until the object is expelled. c. Give the patient 5 chest thrusts until the object is expelled. d. Encourage the patient to cough. 17. A woman suddenly grabs her throat and cannot make any sound. You ask "Are you choking? She nods yes. You should: a. Give the patient 5 back blows/slaps until the object is expelled. b. Give the patient a series of abdominal thrusts until the object is expelled. c. Give the patient 5 chest thrusts until the object is expelled. d. Encourage the patient to cough. 18. You are alone with a patient who is choking. You are performing abdominal thrusts when the patient suddenly collapses. You should: a. Give the patient 5 back blows/slaps until the object is expelled. b. Give the patient a series of abdominal thrusts until the object is expelled. c. Alert EMS and begin CPR. d. Place the man in a recovery position. 19. Sudden collapse and cardiac arrest in an adult is most likely caused by ________ and require __________. a. Stroke, oxygen. b. Ventricular fibrillation, defibrillation. c. Suffocation, ventilation. d. Choking, abdominal thrusts. 20. Two rescuers are performing CPR. To prevent fatigue and maintain the quality of chest compressions, they should ____________ a. Interrupt CPR and change positions after resting a couple of minutes. b. Immediately stop chest compressions. Give about 10 to 12 rescue breaths per minute. c. Slow down and interrupt compressions more frequently to check the pulse. d. Quickly change positions every couple of minutes. Interrupt compressions as little as possible.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Adult BLS Exam Answer Sheet
PRINT NAME _____________________ Place an X over the correct answer.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D

Date ________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Adult BLS Exam Answer Key
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. A A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Child BLS Exam


Instructions: Read each of the questions carefully and then circle the letter of the correct answer on the separate answer sheet provided. Please do not write on exam.
1. To observe universal precautions means: a. Whether or not you think the victims blood or body fluid is infected, you act as if it is. b. To quickly look for life-threatening conditions. c. To lower a childs risk for cardiovascular disease by making healthy lifestyle choices. d. To clear the patient before delivering a shock with an AED. 2. The links in the chain of survival in children are: a. Injuries, drowning, and SIDS. b. Prevention, basic CPR, rapid activation of EMS, and prompt advanced life support. c. Assess, Alert, and Attend to the ABCDs. d. Proper nutrition, physical activity, sleep and parenting. 3. You are providing rescue breathing to a 5-year-old pulled unresponsive from a backyard pool. An intoxicated bystander suddenly becomes violent and physically threatens you. You should: a. Provide about 2 minutes of CPR before leaving the patient. b. Get out of danger. c. Continue rescue breathing until the patient responds. d. If an AED is available, expose the chest, turn it on and immediately attach it. 4. You are attending to a 10-year-old child who is unresponsive after being struck by an automobile. To open the airway use the: a. Head-tilt, chin lift. b. Jaw thrust without head-tilt. c. Bag mask device. d. Tracheal tube introducer. 5. Chest compressions during CPR should be; a. Gentle and slow with frequent interruptions for pulse checks. b. Gentle and slow and interrupted as little as possible. c. Hard and fast with frequent interruptions for pulse checks. d. Hard and fast and interrupted as little as possible. 6. The proper depth of chest compression in a 3-year-old child is about: a. depth of the chest. b. to depth of the chest. c. 1 to 2 inches (4 to 5 cm). d. 16 inches (41 cm).

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

7. You are attending to a 4-year-old child who is not breathing, but definitely has a pulse. Using a rescue breathing mask or bag mask device you should: a. Give about 5 to 10 rescue breaths per minute. b. Give about 10 to 12 rescue breaths per minute. c. Give about 12 to 20 rescue breaths per minute. d. Give about 20 to 30 rescue breaths per minute. 8. A 7-year-old child has been electrocuted after playing around faulty electrical equipment. The scene has been made safe. You have just completed 5 cycles of compressions and breaths when an untrained coworker arrives with a standard adult AED. You should: a. Continue CPR. Do not attach the AED without child pads/system. b. Attach the AED, but do not turn it on. Wait for EMS to arrive with child pads/system. c. Do not attach the AED. Defibrillation is not recommended for children over 1 year of age. d. Turn the AED on, attach the pads and follow the voice prompts. 9. When a rescuer is alone and finds a child unresponsive and not moving, the rescuer should give about ___ minutes of CPR before calling 9-1-1 or attaching an AED. a. 10 b. 20 c. 1 d. 2 10. To prevent yourself from hyperventilating when using a rescue breathing mask, you should: a. Take normal, not deep breaths. b. Take deep, fast breaths. c. Breathe into a paper bag. d. Hyperventilation during rescue breathing cannot be prevented. 11. During lunch a 4-year-old suddenly clutches her throat and looks very anxious. You quickly ask, "Are you choking? The child does not respond or make any sound, but she appears very frightened. You should: a. Encourage her to cough it out. b. Position the child flat on her back and give 30 hard and fast chest compressions. c. Kneel behind the child and give abdominal thrusts in rapid sequence. d. Attempt to give 2 breaths that make the chest visibly rise. 12. Two rescuers are performing CPR on a 6-year-old child. To prevent fatigue and maintain the quality of chest compressions, they should ____________ a. Interrupt CPR and change positions after resting a couple of minutes. b. Immediately stop chest compressions. Give 1 breath every 3 to 5 seconds. c. Slow down and interrupt compressions more frequently to check the pulse. d. Quickly change positions every couple of minutes. Interrupt compression as little as possible.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

13. Sudden collapse and cardiac arrest in a 14-year-old is most likely caused by ________ and require __________. a. Stroke, oxygen. b. Ventricular fibrillation, defibrillation. c. Suffocation, ventilation. d. Choking, abdominal thrusts. 14. The proper hand position for chest compression in a 7-year-old child is: a. Upper third of the breastbone, 1 hand. b. Lower most portion of the breastbone, two hands. c. Center of the chest, between the nipples, 1 or 2 hands. d. Two thumbs on the breastbone with the fingers encircling the chest. 15. You find an 11-year-old child blue and not breathing. You are not sure if she has a pulse. Her friend states that she collapsed and stopped moving after playing the pass out choking game. You are the only trained rescuer. You should: a. Send the friend to alert EMS. Open the airway and immediately give 2 rescue breaths that make the chest rise. b. Leave the child to alert EMS and get an AED, bag mask device, and oxygen. c. Give 1 breath every 3 to 5 seconds for about 2 minutes. d. Give 1 breath every 5 to 6 seconds for about 2 minutes. 16. If a childs chest does not rise with the first rescue breath. You should; a. Give 15 compressions and then 2 breaths. Repeat. b. Give 30 compressions and then 2 breaths. Repeat. c. Tilt the head, lift the chin, and give a second breath. d. Start CPR if the pulse is greater than 60 beats per minute.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Child BLS Exam Answer Sheet
PRINT NAME _____________________ Place an X over the correct answer.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. A A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D D

Date ________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Child BLS Exam Answer Key
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Infant BLS Exam


Instructions: Read each of the questions carefully and then circle the letter of the correct answer on the separate answer sheet provided. Please do not write on exam.
1. To observe universal precautions means: a. Whether or not you think the victims blood or body fluid is infected, you act as if it is. b. To quickly look for life-threatening conditions. c. To lower an infants risk for cardiovascular disease by making healthy lifestyle choices. d. To take CPR training and know how to keep infants safe. 2. The links in the chain of survival in children are: a. Injuries, drowning, and SIDS. b. Prevention, basic CPR, rapid activation of EMS, and prompt pediatric advanced life support. c. Assess, Alert, and Attend to the ABCDs. d. Proper nutrition, physical activity, sleep, and parenting. 3. You are attending to an 11-month-old infant who is unresponsive following an accidental poisoning. To open the airway use: a. The jaw thrust. b. The head-lift, chin-lift. c. Continuous positive airway pressure (CPAP). d. The tracheal tube introducer. 4. You are attending to an 8-month-old infant pulled limp and unresponsive from a bathtub. You are not sure if she is breathing. You should: a. Give 2 rescue breaths that make the chest visibly rise. b. Give a series of abdominal thrusts. c. Place the infant on her side in the recovery position. d. Give 5 back blows/slaps 5. The proper hand position for one rescuer chest compression in a 3-month-old infant is: a. 2 hands, the center of the chest, between the nipples. b. 1 hand, the center of the chest, between the nipples. c. 1 or 2 hands, the center of the chest, between the nipples. d. 2 fingertips, just below the nipple line. 6. Chest compressions during CPR should be: a. Gentle and slow with frequent interruptions for pulse checks. b. Gentle and slow and interrupted as little as possible. c. Hard and fast with frequent interruptions for pulse checks. d. Hard and fast and interrupted as little as possible.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

7. The proper depth of chest compression in a 4-month-old infant is about: a. depth of the chest. b. to depth of the chest. c. 1 to 2 inches (4 to 5 cm) d. 16 inches (41 cm) 8. A 2-month-old wont wake up from a nap. You tilt the head, lift the chin and hear no breathing. You should: a. Give 2 breaths that make the chest visibly rise. b. Give 30 external chest compressions. c. Give 2 breaths that make the stomach visibly rise. d. Place the infant on its side in the recovery position. 9. In infants, you may have to _________ in order to give two rescue breaths that make the chest visibly rise. a. Try a couple of times. b. Perform needle cricothyrotomy. c. Hyperventilate. d. Give 5 back blows/slaps. 10. While performing rescue breaths with a pocket mask, you suddenly feel breathless and become dizzy and feel tiny prickling sensations in your hands. These are most likely symptoms of ____________. You should: a. Acute Coronary Syndrome. Sit down and rest quietly. b. Hypoventilation. Take deeper, faster breaths. c. Hyperventilation. Take normal, not deep breaths. d. Hypoglycemia. Eat or drink something sugary. 11. While crawling around on the floor, an 11-month-old suddenly starts gagging and coughing forcefully. You should: a. Watch closely and be ready to take action if symptoms worsen. b. Give 5 back blows and 5 chest thrusts until the object is expelled. c. Give the abdominal thrusts in rapid sequence until the object is expelled. d. Give forceful rescue breaths until the stomach visibly rises. 12. While being fed, a baby suddenly stops making any sound and turns blue. You should: a. Raise the infants arms in the air and shout, Spit it out. b. Give 5 back blows and 5 chest thrusts until the object is expelled. c. Give the abdominal thrusts in rapid sequence until the object is expelled. d. Give forceful rescue breaths until the stomach visibly rises.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

13. Two rescuers begin CPR on a 4-month-old infant found unresponsive in his crib. The compression to ventilation ratio is ________. The preferred chest compression method is________. a. 15:2. Two thumbs with the fingers encircling the chest. b. 30:2. Two thumbs with the fingers encircling the chest. c. 15:2. Two fingertips placed just below the nipple line. d. 30:2. Two fingertips placed just below the nipple line. 14. An 8-month-old infant blue and not breathing. After opening the airway and giving 2 rescue breaths that make the chest rise visibly, you should check the _____ pulse for 5 but no more than 10 seconds. a. Brachial b. Carotid c. Femoral d. Radial 15. If an infants chest does not rise with the first rescue breath. You should: a. Give 15 compressions and then 2 breaths. Repeat. b. Give 30 compressions and then 2 breaths. Repeat. c. Give 5 compressions and then 1 breath. Repeat. d. Tilt the head, lift the chin and give a second breath. 16. Air blown into the stomach during rescue breathing: a. Can increase lung movement, decrease vomiting, and increase the effectiveness of rescue breathing. b. Has no effect on lung movement, vomiting, and the effectiveness of rescue breathing. c. Can limit lung movement, cause vomiting, and reduce the effectiveness of rescue breathing d. Can increase the probability of successful defibrillation

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Infant BLS Exam Answer Sheet
PRINT NAME _____________________ Place an X over the correct answer.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. A A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D D

Date ________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Infant BLS Exam Answer Key
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Adult, Child and Infant BLS Exam
Instructions: Read each of the questions carefully and then circle the letter of the correct answer on the separate answer sheet provided. Please do not write on exam.
1. To observe universal precautions means: a. To quickly look for life-threatening conditions. b. To clear the patient before delivering a shock with an AED. c. To protect yourself from the victims blood or other body fluids. d. To lower your risk for cardiovascular disease by making healthy lifestyle choices. 2. The links in the chain of survival in children are: a. Airway, oxygen, and circulation. b. Assess, Alert, and Attend to the ABCDs. c. Proper nutrition, physical activity, sleep, and parenting. d. Prevention, CPR, activation of EMS, and advanced life support. 3. The links in the chain of survival in adults are: a. Preventing stroke, hypertension, high cholesterol, and cancer. b. Avoiding high blood pressure, diabetes, smoking, and high cholesterol level. c. Maintain a healthy weight, control your alcohol intake, don't smoke, and exercise. d. Early recognition, activation of EMS, CPR, defibrillation, and advanced life support. 4. The warning signs and symptoms for heart attack: a. Can vary in nature and range from slight to severe. b. Are limited to chest pain that quickly spreads to the left arm. c. Occur when the heart is getting enough oxygenated blood flow. d. Occur when the blood supply to part of the brain is suddenly interrupted. 5. You are caring for a 52-year-old female with a history of heart disease and allergy to aspirin. She is complaining of chest pain, shortness of breath and nausea. Treatment may include all of the following EXCEPT: a. Placing the patient in a position of comfort. b. Comforting, calming, and reassuring the patient. c. Advising the patient to chew and swallow a half or whole aspirin tablet. d. Assisting with administration of the patients own prescribed nitroglycerin. 6. If you suspect a person may be having a stroke, ask them to perform these three tasks: a. Inhale deeply, eat, and drink something. b. Cough, stand, and write a simple sentence. c. Smile, raise both arms, and speak a simple sentence. d. Walk a straight line, blow out a deep breath, and touch their nose. 7. Standing in line at a local government facility, a middle-aged man suddenly collapses. The man is unconscious, unresponsive and occasionally gasping for breath. He looks dead. This condition is most likely caused by and treated with: a. Seizure, ventilation, recovery position. b. Choking, abdominal thrusts, back blows. c. Sudden cardiac arrest, CPR, defibrillation. d. Cerebral Vascular Accident, ventilation, oxygen.
ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

8. You are providing care to a 23-year-old found unresponsive at a party. The victim is breathing adequately and has a pulse. You should immediately: a. Provide about 2 minutes of CPR. b. Place the patient in the recovery position. c. Identify and correct the cause of the unresponsiveness. d. If an AED is available, expose the chest, turn it on and immediately attach it. 9. The proper hand position for one-rescuer chest compressions for a 3-month-old infant is: a. 2 fingertips, just below the nipple line. b. 1 or 2 hands, center of chest, between the nipples. c. 1 hand, the center of the chest, between the nipples. d. 2 hands, the center of the chest, between the nipples. 10. You are attending to a child who is unresponsive after being struck by an automobile. To immediately open the airway use the: a. Head-tilt, chin lift. b. Oropharyngeal airway. c. Bag-valve-mask device. d. Jaw thrust without head-tilt. 11. You are attending to a patient who collapsed suddenly. It does not look like the patient is breathing adequately and there is no sign of trauma. You should immediately: a. Tilt the head and lift the chin. b. Provide two minutes of CPR. c. Give a series of abdominal thrusts. d. Place the patient in a recovery position. 12. Chest compressions during CPR should be: a. Hard and fast and interrupted as little as possible. b. Gentle and slow and interrupted as little as possible. c. Hard and fast with frequent interruptions for pulse checks. d. Gentle and slow with frequent interruptions for pulse checks. 13. For proper chest compressions, a patient should be positioned: a. Face up on a soft, flat surface. b. Face up on a firm, flat surface. c. Prone and on a firm, flat surface. d. In the left-lateral recovery position. 14. The proper depth of chest compression in a 3-year-old child is about: a. the depth of the chest. b. to 1 inch (1 to 2.5 cm). c. 1 to 2 inches (4 to 5 cm). d. to the depth of the chest. 15. Two rescuers are performing CPR on a 9-year-old child who collapsed suddenly. An AED is available. You should: a. Attach the AED and follow the voice prompts. b. Attach the AED only if it has the child pads/system. c. Continue CPR (15:2) for 5 cycles then attach the AED. d. Continue CPR (30:2) for 5 cycles then attach the AED.
ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

16. You and another rescuer are attending to a 17-year-old found unresponsive with inadequate, gasping breathing. After giving two rescue breaths and checking for a pulse, you are not certain if a pulse is present or not. You should: a. Start CPR; 15:2 b. Start CPR; 30:2 c. Attach the AED and follow the voice prompts. d. Give 1 rescue breath about every 5 to 6 seconds. 17. A roofer was electrocuted when his aluminum ladder contacted an energized power line. The scene has been made safe. An AED has been attached to the patient and a shock is advised. You should: a. Give 30 chest compressions and then deliver the shock. b. Give 2 rescue breaths and then deliver the shock. c. Check the carotid pulse. d. Clear the patient and deliver the shock. 18. After delivering a shock, you should: a. Check the pulse. b. Immediately resume chest compressions. c. Give 30 chest compressions and deliver another shock. d. Turn off the AED. 19. When two or more rescuers are performing CPR on an infant, the compression to ventilation ratio and preferred chest compression method is: a. 30:2 with two thumbs and the fingers encircling the chest. b. 15:2 with two thumbs and the fingers encircling the chest. c. 30:2 with two fingertips placed just below the nipple line. d. 15:2 with two fingertips placed just below the nipple line. 20. You have opened the airway of an unresponsive 47-year-old male. In order to assess for adequate breathing you should: a. Feel for a carotid pulse. b. Listen for air coming from the mouth. c. Listen to the chest for equal lung sounds. d. Look in the mouth for a possible obstruction. 21. A woman suddenly grabs her throat and cannot make any sound. You ask "Are you choking? She nods yes. You should: a. Provide 5 chest thrusts. b. Encourage her to cough. c. Give about 5 cycles of CPR. d. Deliver a series of abdominal thrusts. 22. You are alone with a patient who is choking. You are performing abdominal thrusts when the patient suddenly collapses. You should: a. Telephone for help and then perform CPR. b. Give 5 back blows until the object is expelled. c. Perform a blind finger sweep to remove the obstruction. d. Give a series of abdominal thrusts until the object is expelled.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

23. Sudden collapse and cardiac arrest in an adult is MOST LIKELY caused by and requires: a. Stroke, oxygen. b. Suffocation, ventilation. c. Choking, abdominal thrusts. d. Ventricular fibrillation, defibrillation. 24. Two rescuers are performing CPR. To prevent fatigue and maintain the quality of chest compressions, they should: a. Interrupt CPR and change positions after resting a couple of minutes. b. Slow down and interrupt compressions more frequently to check the pulse. c. Immediately stop chest compressions and deliver about 10 to 12 rescue breaths per minute. d. Change positions every couple of minutes with compressions interrupted as little as possible. 25. Air blown into the stomach during rescue breathing: a. Can limit lung movement, cause vomiting, and reduce the effectiveness of rescue breathing. b. Can increase the probability of a successful resuscitation when used in conjunction with an AED. c. Can increase lung movement, decrease vomiting, and increase the effectiveness of rescue breathing. d. Can decrease lung movement, decrease vomiting, and increase the effectiveness of rescue breathing. 26. You are attending to a 4-year-old child who is not breathing adequately, but definitely has a pulse. Using a rescue breathing mask or bag mask device you should: a. Give about 5 to 10 rescue breaths per minute. b. Give about 10 to 12 rescue breaths per minute. c. Give about 12 to 20 rescue breaths per minute. d. Give about 20 to 30 rescue breaths per minute. 27. You find an 11-year-old child who is blue and not breathing. You are not sure if she has a pulse. Her friend states that she collapsed and stopped moving after playing the pass out choking game. You are the only trained rescuer. You should: a. Give 1 breath every 5 to 6 seconds for about 2 minutes. b. Perform 5 cycles of CPR at 30:2 and then send the friend to alert EMS. c. Leave the child to alert EMS and get an AED and have the friend perform CPR. d. Send the friend to alert EMS, open the airway and immediately give 2 rescue breaths. 28. If a childs chest does not rise with the first rescue breath. You should: a. Give 15 compressions and then 2 breaths. b. Reposition the airway and give a second breath. c. Perform 5 abdominal thrusts and look in the airway. d. Start CPR if the pulse is less than 60 beats per minute. 29. The proper hand position for chest compression in a 7-year-old child is: a. Upper third of the breastbone, 1 hand. b. Lower most portion of the breastbone, two hands. c. Center of the chest, between the nipples, 1 or 2 hands. d. Two thumbs on the breastbone with the fingers encircling the chest. 30. While crawling around on the floor, an 11-month-old suddenly starts gagging and coughing forcefully. You should: a. Give forceful rescue breaths until the stomach visibly rises. b. Give 5 back blows and 5 chest thrusts until the object is expelled. c. Watch closely and be ready to take action if the symptoms worsen. d. Give abdominal thrusts in rapid sequence until the object is expelled.
ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Adult, Child and Infant BLS Exam Answer Sheet
PRINT NAME ________________________ Place an X over the correct answer.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D

Date ________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRPro for the Professional Rescuer Adult, Child and Infant BLS Exam Answer Key
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR Pro for the Professional Rescuer Performance Evaluation


Participant Name: ________________________________________ Class Date: ________________________________ Initial Course Renewal Course Evaluator: Provide a brief scenario to set the scene (i.e., you respond to cry for help or you are paged to a code blue). Adult Child ASSESS Infant Assesses Scene. Observes Universal Precautions. Assesses Patient. Checks for response. ALERT Alerts EMS or activates Emergency Action Plan. Gets AED/oxygen as appropriate. ATTEND A= AIRWAY Opens airway. Head tilt, chin lift (jaw thrust for injury). B= BREATHING Looks, listens and feels for at least 5 seconds, but no more than 10 seconds. Attempts to give 2 rescue breaths immediately (via mask or bag-mask). Gives each breath in 1 second and gives enough air to make chest visibly rise. C= CIRCULATION Check pulse for 5 but no more than 10 seconds. Pulse present? No breathing. Gives rescue breathing. (Adult: about 1 breath every 5 to 6 seconds. Infant/Child 1 breath every 3 to 5 sec.) No pulse, pulse <60 BPM in infant/child or uncertain? Immediately begins compressions. Proper Hand Position. Adult: Center of chest, between nipples, 2 hands. Child: Center of chest, between nipples, 1 or 2 hands. Infant: One Rescuer: 2 fingertips, just below nipple line. Two Rescuers: 2 thumbs with fingers encircling chest. Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: Adult: 1 to 2 inches (4 to 5 cm). Child/Infant: About - depth of chest. Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: Adult: 30:2. Child/Infant: One Rescuer: 30:2 Two or More Rescuer: 15:2. Performs Effective 1 Rescuer CPR. Performs Effective CPR with 2 or more rescuers. Able to switch positions with little interruption. D=DEFIBRILLATION Exposes chest. Chooses proper pads/system. Turns on and attaches AED with minimal interruption. SHOCK advised: Clears. Gives 1 shock. Immediately resumes CPR. NO SHOCK advised. Immediately resumes CPR. Coordinates CPR and AED to minimize interruptions in chest compressions. Overall Performance (check one only) Outstanding (Competent) Adequate (Probably effective) Inadequate (Not effective) ASHI Authorized Instructor: _______________________________
ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR Pro for the Professional Rescuer FBAO (Choking) Performance Evaluation
Participant Name: ___________________________________ Class Date: ____________________________ Initial Renewal Infant Assesses Scene. Observes Universal Precautions. Assesses Patient. Are you choking? Establishes Air Exchange = Severe Blockage. ATTEND A= AIRWAY Responsive Adult/Child: Stands behind adult or kneel behind child. SIMULATES giving quick inward and upward abdominal thrusts in rapid sequence until object is expelled or patient becomes unresponsive. Infant: Gives 5 back blows/slaps, followed by 5 chest thrusts. Repeats until object is expelled or patient becomes unresponsive. Unresponsive Adult: CAREFULLY get patient to ground, immediately alert EMS or emergency action plan. Begin CPR. Infant/Child: Begin CPR. Give 5 cycles of CPR then alert EMS or emergency action plan. Each time airway is opened for rescue breaths, looks for an object in patients throat. If seen, removes it. Overall Performance (check one only) Outstanding (Competent) Adequate (Probably effective) Inadequate (Not effective) ASHI Authorized Instructor: ____________________________

Adult Child ASSESS

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR Pro for the Professional Rescuer ADULT: 1 and 2 Rescuer CPR and AED
Requirements: 3 people, Rescuer 1 & 2 and Coach. Equipment: Adult Manikin, Rescue Breathing Mask, Adult Bag Mask Device, AED Trainer. Scenario: You respond to a call for a heart attack in the health club. As you enter the aerobic studio, a woman kneeling on the floor next to motionless man says He just dropped. You have gloves and a face mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Patient ALERT Alert appropriately ATTEND to the ABCDs Airway Breathing Perform Effective Ventilation Alerts EMS or Activate Emergency Action Plan (AED/oxygen is being brought by security/other unit). Coach: Paramedic unit en route, ETA: 3 minutes. Position patient on back. Open airway using head-tilt, chin-lift. Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Patient is blue and takes an occasional gasp of air. Properly position mask. Attempt to give 2 rescue breaths immediately. Coach: Chest does not rise. Assure a good head tilt, chin lift. Reattempt to ventilate. Coach: Chest rises. Give each breath in 1 second and give enough air to make chest visibly rise. Check carotid pulse for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: No pulse. Necessary Tasks Assure scene is safe. Observe Universal Precautions. Coach: Scene is safe. Gently tap or squeeze patients shoulder and ask, Are you all right? Coach: Patient not moving, not responding. Performed

Circulation

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps Perform Effective One-Rescuer CPR

Perform Effective Two-Rescuer CPR

Defibrillation Safely and Correctly Attach and Operate AED Coordinate CPR and AED to minimize interruptions in chest compressions END

Necessary Tasks Performed Proper Position: Center of chest, between nipples, 2 hands. Depth: 1 to 2 inches (4 to 5 cm). Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: 1 to 2 inches (4 to 5 cm). Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: 30:2. NOTE: Allow rescuer to perform about 2 minutes of 1 rescuer CPR then have second rescuer arrive with bag-mask (Second rescuer performs compressions). Rescuer 2: Proper position, method, depth, speed, ratio. Pause for breaths. Rescuer 1: Open airway, position bag-mask and give each breath in 1 second. Make chest visibly rise. NOTE: Allow rescuers to perform about 2 minutes of 2 rescuer CPR before AED arrives. Expose chest. Choose proper pads/system. Turn on and attach AED with minimal interruption. Follow voice prompt. SHOCK advised: CLEAR. Gives 1 shock. Immediately resumes chest compressions. NO SHOCK advised. Immediately resumes chest compressions.

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR Pro for the Professional Rescuer INFANT: 1 and 2 Rescuer CPR
Requirements: 3 persons, Rescuer 1 & 2 and Coach. Equipment: Infant Manikin, Rescue Breathing Mask and Infant Bag-Mask Device. Scenario: You are the first professional rescuer on scene for the baby not breathing. A distraught young mother states that she turned her back on her 10-month-old infant in the baby pool for less than a minute. The next thing she knew the baby was face down in the water. The mother reports trying to give the baby mouth-to-mouth, but sobbing loudly she says, He wont breathe! She hands you a limp, gray-blue infant and says, Please dont let him die! You have gloves and a rescue breathing mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Patient ALERT Alert appropriately ATTEND Airway Breathing Perform Effective Ventilation Send mother to alert EMS Coach: Paramedic unit en route, ETA: 4 minutes. Position patient on back. Open airway using head-tilt, chin-lift. Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Patient is not breathing. Properly position mask. Attempts to give 2 rescue breaths immediately. Coach: Chest does not rise. Try a couple of times to give 2 rescue breaths that make chest visibly rise. Coach: Chest rises. Give each breath in 1 second and give enough air to make chest visibly rise. Checks brachial pulse at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: No pulse. Proper Position: 2 fingertips, just below nipple line. Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: About - depth of chest. Necessary Tasks Assure scene is safe. Observe Universal Precautions. Coach: Scene is safe. Tap foot and ask, Are you all right? Coach: Patient not moving, not responding. Performed

Circulation Perform Effective OneRescuer CPR


ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps

Perform Effective TwoRescuer CPR END

Necessary Tasks Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: 30:2. NOTE: Allow rescuer to perform about 2 minutes of 1 rescuer CPR then have second rescuer arrive with bag-mask (Second rescuer should perform compressions). Rescuer 2: Proper position (2 thumbs with fingers encircling chest) method, depth, speed, ratio (15:2). Pause for breaths. Rescuer 1: Open airway, position bag-mask gives each breath in 1 second. Makes chest visibly rise. NOTE: Allow rescuers to perform about 2 minutes of 2 rescuer CPR.

Performed

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR Pro for the Professional Rescuer CHILD: 1 and 2 Rescuer CPR and AED
Requirements: 3 persons, Rescuer 1, 2 and Coach. Equipment: Adult/Child Manikin, Rescue Breathing Mask, Child Bag-Mask Device, AED Trainer. Scenario: You are the first professional rescuer to reach a 7 year-old child who suddenly collapsed after being struck in the chest by a baseball. You have gloves and a rescue breathing mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Patient ALERT Alert appropriately ATTEND Airway Breathing Send someone to alert EMS or Emergency Action Plan. Get AED/oxygen. Coach: Paramedic unit en route, ETA: 6 minutes. Position patient on back. Open airway using head-tilt, chin-lift. Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Patient is not breathing adequately. Properly position mask. Attempt to give 2 rescue breaths immediately. Coach: Chest does not rise. Tilt head, lifts chin and give second breath. Coach: Chest does not rise. Try a couple of times to give 2 rescue breaths that make chest visibly rise. Coach: Chest rises. Give each breath in 1 second and makes chest visibly rise. Coach: Chest rises. Check pulse for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: No pulse. Proper Position: Center of chest, between nipples, 1 or 2 hands. Proper Method: Hard, fast, complete recoil, minimize interruption. Proper Depth: About - depth of chest. Necessary Tasks Assure scene is safe. Observe Universal Precautions. Coach: Scene is safe. Gently tap or squeeze patients shoulder and ask, Are you all right? Coach: Patient extremely pale, not responsive. Takes occasional gasp Performed

Perform Effective Ventilation

Circulation Perform Effective One-Rescuer CPR


ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps

Perform Effective Two-Rescuer CPR

Defibrillation Safely and Correctly Attach and Operate AED Coordinate CPR and AED to minimize interruptions in chest compressions END

Necessary Tasks Proper Speed: About 100 x min. Proper Ratio: 30:2. NOTE: Allow rescuer to perform about 2 minutes of 1 rescuer CPR then have second rescuer arrive with bag-mask (Second rescuer should perform compressions). Rescuer 2: Proper position, method, depth, speed, ratio (15:2). Pause for breaths. Rescuer 1: Open airway, position bag-mask and give each breath in 1 second in duration. Make chest visibly rise. NOTE: Allow rescuers to perform about 2 minutes of 2 rescuer CPR then have third rescuer arrive with AED. If available, rescuers should use pads and cables specially designed for children. Expose chest. Choose proper pads/system. Turn on and attach AED with minimal interruption. Follow voice prompt. SHOCK advised: CLEAR. Gives 1 shock. Immediately resumes CPR. NO SHOCK advised. Immediately resumes CPR.

Performed

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR Pro for the Professional Rescuer ADULT/CHILD: Foreign Body Airway Obstruction (FBAO)
Requirements: 2-3 persons; Rescuer, Patient, and Coach. Equipment: Rescue Breathing Face Mask, manikin. Scenario: Finished with your shift, you are walking through the parking lot on the way to your car, when you encounter a panicked 12-yearold child with a distressed older woman. Help me please, the child cries, my grandma cant breathe. The older woman is clutching her throat and her lips are bluish in color. You have gloves and rescue breathing face mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Patient ALERT Alerts appropriately ATTEND to the ABCDs Airway Send child to alert EMS or activate Emergency Action Plan. Coach: Ambulance en route, ETA: 5 minutes. SIMULATE giving quick inward and upward abdominal thrusts in rapid sequence until object is expelled or patient becomes unresponsive. Coach: Patient slumps into your arms. SWITCH TO MANIKIN. Carefully support patient to the ground, position patient on back and open airway using head-tilt, chin-lift. Look for an object in patients mouth. Coach: Nothing in mouth. Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Patient is not breathing Properly position mask. Attempt to give 2 rescue breaths immediately. Coach: Chest does not rise. Try a couple of times to give 2 rescue breaths that make chest visibly rise. Coach: Chest rises. Give each breath in 1 second and make chest visibly rise. Coach: Chest rises. Necessary Tasks Assure scene is safe. Observe Universal Precautions. Coach: Scene is safe. Recognize severe blockage. Ask patient, Are you choking? Coach: Patient nods yes. Performed

Breathing

Perform Effective Ventilation

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps Circulation

Perform Effective Ventilation without Compression

Recovery Position END

Necessary Tasks Check pulse for least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Pulse definitely present Give 1 breath about every 5 to 6 seconds. Make chest visibly rise. (Child: 1 breath every 3 to 5 seconds). NOTE: Allow rescuer to give about one minute of effective ventilation. Coach: Patient starts breathing adequately - coughing, gagging and moving around, then begins vomiting. Still unresponsive. Protect airway. Place patient on side. Bend knee of top leg and place lower arm in front of body to stabilize patient.

Performed

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPR Pro for the Professional Rescuer INFANT: Foreign Body Airway Obstruction (FBAO)
Requirements: 2 persons, Rescuer and Coach. Equipment: Rescue Breathing Face Mask, Infant Manikin. Scenario: You respond to a scream for help in the lobby and are confronted with a panicked woman screaming at her 8-month-old baby. Shes choking...shes chokinghelp me! She hands you the silent, but conscious infant with blue lips and then cries Please dont let her die! You have gloves and a face mask. Emergency Actions Steps ASSESS Scene Patient ALERT Alerts appropriately ATTEND Airway Necessary Tasks Assure scene is safe. Observe Universal Precautions. Coach: Scene is safe. Recognize severe blockage. Send someone to alert EMS or Activate Emergency Action Plan. Coach: Ambulance en route, ETA: 4 minutes. Gives 5 back blows/slaps, followed by 5 chest thrusts. Coach: Patient becomes limp, slumping into your arms. Position patient on back and opens airway using head-tilt, chin-lift. Look for an object in patients mouth. Coach: A coin is visible in back of the infants mouth. Remove coin - carefully avoid pushing it further into throat or damaging mouth. Look, listen and feel for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Patient is not breathing. Properly position mask. Attempt to give 2 rescue breaths immediately. Coach: Chest does not rise. Tilt head, lift chin and give second breath. Coach: Chest does not rise. Try a couple of times to give 2 rescue breaths that make chest visibly rise. Coach: Chest rises. Give each breath in 1 second and make chest visibly rise. Coach: Chest rises. Check brachial pulse for at least 5 seconds, but no more than 10. Coach: Pulse definitely present. Performed

Breathing

Perform Effective Ventilation

Circulation
ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Emergency Actions Steps Perform Effective Ventilation without Compression Recovery Position END

Necessary Tasks Give 1 breath about every 3 to 5 seconds. Make chest visibly rise. NOTE: Allow rescuer to give about one minute of effective ventilation Coach: Patient starts breathing adequately - coughing, gagging and moving around, then begins vomiting. Still unresponsive. Protect airway. Place patient on side.

Performed

Discuss what went right and what needed improvement.

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Scenario Cards Basic Life Support Student Course Roster Student Course Evaluation Record Rate Your Program Form

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

CPRandAEDfortheCommunityandWorkplace

CPRandAEDfortheCommunityandWorkplace

Scenario:Victimappearslifelessafteroverdose. Adult:51yearold Child:7yearold Infant:7monthold ASSESS:SceneSafe. VictimBlue,notmoving. ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.Gasping C=Compressions.? D=Defibrillation.NoAEDavailable

2006ASHI

Scenario:Victimappearslifelessaftersubmersioninpool. Adult:18yearold Child:6yearold Infant:10monthold ASSESS:SceneSafe. VictimBlue,notmoving. ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.Notnormally C=Compressions.? D=Defibrillation.AEDavailable

2006ASHI

COPY,CUTOUT&LAMINATESCENARIOCARDSFORCLASSROOMUSE
CPRandAEDfortheCommunityandWorkplace

CPRandAEDfortheCommunityandWorkplace

Scenario:Victimappearslifelessafterfallingintoopening Adult:27yearold Child:5yearold Infant:12monthold ASSESS:Scene:Victimislyingatbottomofundergroundtank. VictimFacedown,notmoving ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs:

UNSAFE SCENE! STAY CLEAR

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006


2006ASHI

Scenario:Victimappearslifelessonfloor. Adult:32yearold Child:3yearold Infant:6monthold ASSESS:SceneSafe. VictimBlue,notmoving. ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.No C=Compressions.? D=Defibrillation.AEDavailable

2006ASHI

ASHI Basic Life Support Program

CPRandAEDfortheCommunityandWorkplace

CPRandAEDfortheCommunityandWorkplace

Scenario:Responsivevictimindistress Adult:23yearold Child:6yearold ASSESS:SceneSafe. VictimResponsive,clutchingthroat ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Cantspeak B=Breathing.No C=Compressions.? D=Defibrillation.NoAEDavailable

Scenario:Responsivevictimindistress Infant:10monthold ASSESS:SceneSafe. VictimResponsive ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Cantcryorcough B=Breathing.No C=Compressions.? D=Defibrillation.AEDavailable
2006ASHI 2006ASHI

COPY,CUTOUT&LAMINATESCENARIOCARDSFORCLASSROOMUSE
CPRandAEDfortheCommunityandWorkplace

CPRandAEDfortheCommunityandWorkplace

Scenario:Victimappearslifelessaftercollapsinginairport Adult:72yearold Child:14yearold ASSESS:SceneSafe. VictimUnresponsive,notmoving ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.Yes,normally(afteropeningairway) C=Compressions.? D=Defibrillation.AEDavailable
ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

2006ASHI

Scenario:Victimappearslifelessoncouch. Infant:6monthold ASSESS:SceneSafe. VictimUnresponsive,notmoving. ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.No C=Compressions.? D=Defibrillation.NoAEDavailable

2006ASHI

ASHI Basic Life Support Program

CPRProfortheProfessionalRescuer

CPRProfortheProfessionalRescuer

Scenario:Patientappearslifelessafteroverdose. Adult:51yearold Child:7yearold Infant:7monthold ASSESS:SceneSafe. VictimBlue,notmoving. ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Clear B=Breathing.Gasping C=Circulation.Uncertain D=Defibrillation.NoAEDavailable

2006ASHI

Scenario:Patientappearslifelessaftersubmersioninpool. Adult:18yearold Child:6yearold Infant:10monthold ASSESS:SceneSafe. VictimBlue,notmoving. ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.Notadequately C=Circulation.Adult:Weakpulsepresent Child:Heartrate40 D=Defibrillation.AEDavailable

2006ASHI

COPY,CUTOUT&LAMINATESCENARIOCARDSFORCLASSROOMUSE
CPRProfortheProfessionalRescuer

CPRProfortheProfessionalRescuer

Scenario:Patientappearslifelessafterfallingintoopening Adult:27yearold Child:5yearold Infant:12monthold ASSESS:Scene:Patientislyingatbottomofundergroundtank. VictimFacedown,notmoving ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs:

UNSAFE SCENE! STAY CLEAR

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006


2006ASHI

Scenario:Patientfoundlifelessonfloor. Adult:32yearold Child:3yearold Infant:6monthold ASSESS:SceneSafe. VictimBlue,notmoving. ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.No C=Circulation.Adult:Uncertain Child:Heartrate30 D=Defibrillation.AEDavailable

2006ASHI

ASHI Basic Life Support Program

CPRProfortheProfessionalRescuer

CPRProfortheProfessionalRescuer

Scenario:Responsivepatientindistress Adult:23yearold Child:6yearold ASSESS:SceneSafe. VictimResponsive,clutchingthroat ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Cantspeak B=Breathing.No C=Circulation.Yes D=Defibrillation.AEDavailable
2006ASHI

Scenario:Responsivepatientindistress Infant:10monthold ASSESS:SceneSafe. VictimResponsive,blue ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Cantcryorcough B=Breathing.No C=Circulation.Yes D=Defibrillation.AEDavailable
2006ASHI

COPY,CUTOUT&LAMINATESCENARIOCARDSFORCLASSROOMUSE
CPRProfortheProfessionalRescuer

CPRProfortheProfessionalRescuer

Scenario:Patientappearslifelessaftercollapsinginshoppingmall Adult:72yearold Child:14yearold ASSESS:SceneSafe. VictimUnresponsive,notmoving ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCDs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.Yes,adequately(afteropeningairway) C=Circulation.Yes D=Defibrillation.AEDavailable 2006ASHI
ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

Scenario:Patientappearslifelessoncouch. Infant:6monthold ASSESS:SceneSafe. VictimUnresponsive,notmoving. ALERT:EMS/ActionPlannotactivated ATTENDTotheABCs: A=Airway.Blockedbytongue B=Breathing.No C=Circulation.No D=Defibrillation.AEDavailable

2006ASHI

ASHI Basic Life Support Program

Basic Life Support Student Course Roster

Please PRINT all information


CPRandAEDforCommunityandWorkplace Initial Course Renewal Course CPRProfortheProfessionalRescuer To be completed by TC Director or Coordinator: Date roster received: Date cards issued: Notes: Course Date: _______________________________ Time Start: ___________Time End: _____________ # New Students _________________ # Renewal Students ______________ # Students Completing Course ________ * Course Location: _______________________________________________________________ * Please attach a note stating the reason any student did not successfully complete the program and what remediation steps are being taken. Lead Instructor: _______________________________________________________________ Renewal Date: ___________

Street: ______________________________________________ City: ____________________ State: ___ Zip: ____________ Work Phone: _______________________________________ E-mail:___________________________ Assisting Instructors PRINT all information Name E-mail Address Inst IT Expiration Date

Iverifythatthisinformationisaccurateandtruthfulandthatitmaybeconfirmed.ThiscoursewastaughtinaccordancewiththeStandardsandGuidelinesforQualityAssurance oftheAmericanSafety&HealthInstitute.

Signature of Lead Instructor: ______________________________________________________________________________________________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Student Course Roster


# Last Name First Name

Address

ShallBeRetainedForThreeYears Initial Course Renewal Challenge

(Area Code) & Telephone

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

Student Course Evaluation Record


Answer Sheets and Performance Evaluation Sheets Shall Be Retained For Three Years
# Last Name Written Exam Passed?
Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes No No No No No No No No No No No No No No No No

Performance Evaluations Passed?


Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes No No No No No No No No No No No No No No No No

Card Issued?

Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes

No No No No No No No No No No No No No No No No

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

RATE YOUR PROGRAM


COURSE & INSTRUCTOR EVALUATION FORM
This form is for use by persons who have participated in an American Safety & Health Institute (ASHI) Program. Your input is an essential aspect of ASHIs ongoing quality assurance effort and will be used to improve the quality of instruction, instructional materials and customer service. Please complete this form online at www.ashinstitute.org/RateYourProgram.htm or download the PDF version and fax the form to: The American Safety & Health Institute, (727) 943-7460. You may also mail the form to us at 4148 Louis Avenue Holiday, FL 34691 USA. All information provided will be treated confidentially. Thank you for your help!

Name of Course Completed: _____________________________________________________ Date of Course Completed: ______________________________________________________ Name of Training Center Offering Course: _________________________________________ Name(s) of Training Center Teaching Staff: ________________________________________

Please rate the following elements 5 = excellent Program Content Organization, Pace and Flow Not Too Basic, Not Too Complex Time Allowed for Skill Practice Increased Your Confidence and Ability To Take Action Training Center Teaching Staff Subject Knowledge Enthusiastic, Friendly Sincere, Considerate, Helpful Fair, Impartial Organized, Effective Program Materials Student Hand Book Audiovisual Materials Physical Facilities Space Equipment Your Overall Score For The Course What did you like most about this course?

____________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006

ASHI Basic Life Support Program

What did you like least about this course?


____________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________

Would you recommend this Course to others? Yes No

OPTIONAL CONTACT INFORMATION (PLEASE PRINT) Name: ______________________________ _________________________________________ Your E-mail address Home Phone

Employer

Work Phone

Work address

City

State

Zip Code

We welcome your comments and suggestions and will use them to improve our programs. Please add additional comments on the back of the form if necessary. You MAY have participated in a continuing education program that has received CECBEMS approval for continuing education credit. If you received EMS continuing education credit for this course and have comments regarding the quality of this program and/or your satisfaction with it, please contact CECBEMS at: CECBEMS, 5111 Mill Run Road, Dallas, Texas 75244, 972.387.2862, or email to lsibley@cecbems.com

ASHI 2006 Version 1 - Revised June 28, 2006