Manual de Construcţii

Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case

Manualul de Construcţii - Cuprins
I. II. III. Cuprins Introducere Cum să îți construiești corect casa?

Lecția 1. Alegerea unui teren bun pentru o casă nouă • Importanța solului, a poziției și a accesului la utilități • Extravilan sau intravilan? • Dimensiuni recomandate Importanța zonei și a particularităților terenurilor • Importanța accesului la utilități • Inundabilitatea unui teren. Importanța unui studiu geotehnic • Arhitectul te poate ajuta în alegerea terenului • Terenul neconstruibil Lecția 2. Oamenii potriviți pentru proiectul potrivit: arhitectul și inginerii specialiști. • Avantajele consultării unui arhitect • Proiectul propriu-zis și specialiștii adiacenți • Proiectul de rezistență • Proiectul de instalații Lecția 3. Despre autorizații, avize și racordări. • Cine trebuie să le obțină și de unde? • Tema de proiectare • Certificatul de Urbanism • Autorizația de construire a casei • Documentația necesară obținerii autorizației de construcție

Avantajul materialului pentru construcția casei: avantajele casei de cărămidă • Sistemul Porotherm • Avantaje și dezavantaje ale caselor realizate din blocuri ceramice • Sistemul original Porotherm Lecția 5. Alegerea echipei de construcții. Alegerea materialelor.) Alte acte necesare la execuția casei Proiectarea execuției branșamentelor și racordărilor la utilități Cartea tehnică a construcției Cadastru și intabulare Lecția 4.• • • • • • Costuri de eliberare a autorizației de construcție Întocmirea proiectului tehnic (PTH) și a Detaliilor de Execuție (D. • Construiești în regie proprie sau printr-o firmă? • Dirigintele de șantier. Unde îl găsești? • Echipă de meșteri sau firmă autorizată de construcții? Lecția 6. Tips & Tricks Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . cum și de unde cumperi materialele? Lecția 7. Importanța unui diriginte de șantier. Când.E.

trebuie să știi că. . pentru a o duce la bun sfârșit. un moment când visul tău începe să devină realitate: ești gata să începi să-ți construiești casa. de materialele folosite. despre care vom vorbi mai târziu. unde visele nu mai au ce căuta. de echipe și de multe altele.Introducere Iată-te ajuns într-un moment la care ai visat de mult timp. trebuie să treci prin mai multe etape prestabilite. Odată ce te-ai hotărât să construiești o casă. a venit și momentul când trebuie să cobori cu picioarele pe pământ.Manualul de Construcţii . inevitabil. Pentru că procesul de a construi o casă necesită foarte mult simț practic. Dar pentru ca visele de până acum să se transforme în realitate. Ai însă posibilitatea să alegi între mai multe soluții legate de proiectul architectural.

Unii visează să aibă o casă lângă un lac. alegerea terenului aduce cu sine tot atâtea posibilități și variante pentru realizarea proiectului. fiecare la fel de important. va trebui să treci la cumpărarea tuturor materialor necesare demarării construcției casei. va veni momentul când. cum ar fi obținerea avizelor și aprobărilor necesare fără care demararea construcției nu este posibilă. alții la periferie. Acesta te va ajuta să îți faci o imagine foarte clară asupra acestui aspect și te va ajuta să schițezi până la ultimele detalii proiectul casei. a venit momentul să consulți un arhitect. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . Urmează apoi proiectul de casă. În cazul în care nu știi cum vrei să fie casa ta sau nu ești foarte sigur. specifice alegerii terenului respectiv. în casa visurilor tale. dar în același timp aduce cu ea și tot atâtea dificultăți și soluții. unii în oraș. Apoi urmează alegerea materialelor și a echipei care să transforme paleții de cărămidă și sacii de mortar într-un cămin.Pentru început trebuie să știi foarte clar unde vrei să fie amplasată casa visurilor tale. Și nu în ultimul rând. alții la munte. Ei bine. Urmează apoi ceilalți pași ai proiectului. o dată totul stabilit.

unii au puțină experiență.Introducere Toți oamenii își doresc o casă și. a materialelor și a multor alte aspecte). o viață de om chiar. a firmei de construcție. având în vedere imensa responsabilitate de a hotârî pentru lucruri de care se vor lovi zeci de ani de acum incolo. a proiectului de casă. chiar dacă unii sunt mai calculați. a arhitectului. majoritatea nu au mai avut de a face niciodată cu construcția unei case.Manualul de Construcţii . în timp ce alții sunt pur și simplu foarte bine informați. alții mai nerăbdători. . Toți însă au ceva în comun: fiecare din multele decizii pe care le vor avea de luat va fi una dificilă (de la alegerea terenului.

pentru că bucuria de a-ți construi casa visurilor tale trebuie să fie urmată de satisfacția de a locui în casa visurilor tale și nu în “aproape casa visurilor tale”. Menționăm că acest manual te va ajuta să-ți faci o idee foarte clară despre lucrurile pe care trebuie să le știi atunci când vrei să construiești o casă. te va îndruma către oamenii potriviți să te ajute să îți realizezi visul. În speranța că acest manual îți va clarifica și simplifica demersul. dar asta nu înseamnă că nu va fi nevoie să te mai consulți cu specialiștii în proiectare și construcții.De aceea. îți dorim o lectură plăcută și o construcție ușoară! Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . ți-am pregătit un ghid util. dar și către materialele care vor fi parte din acest vis. care te va ajuta să înțelegi și să parcurgi rapid lucrurile esențiale de care ai nevoie în construcția unei case.

Extravilan sau intravilan? Terenul trebuie să fie în intravilanul localităţii. Deși pare doar un pas intermediar în realizarea unei case de vis. Mare atenţie la terenurile care par a fi adevărate ocazii: e posibil ca acesta .Lecţia 1 Alegerea unui teren bun pentru o casă nouă Importanţa solului. iar alegerea unui teren perfect pentru începerea construcţiei poate să te scape de multe probleme și cheltuieli ulterioare. a poziţiei și a accesului la utilităţi. în vederea construirii unei noi case. Vom trece în revistă câteva din aspectele la care ar trebui să fii atent atunci când achiziţionezi un teren nou.Manualul de Construcţii . alegerea terenului este de fapt piatra de temelie a întregului proiect.

care Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . De asemenea. O dată ce ai lămurit apartenența terenului. trebuie să ai un drum de servitute. foarte important este ca terenul să aibă acces auto și pietonal din drumurile publice. economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor deja existente şi stabilesc cerinţele urbanistice ce trebuie îndeplinite. iar trecerea lor în intravilan poate fi un proces extrem de anevoios și costisitor. nu vei putea primi aprobările de construcție. Dimensiunile recomandate ale unui teren.să facă parte din circuitul agricol. trebuie să soliciți certificatul de urbanism informativ. Un alt element important al terenului este deschiderea acestuia: dacă deschiderea lotului este mai mică de 12m. În caz contrar. Particularitățile terenurilor în funcție de zonă. autorităţile îi fac cunoscute cumpărătorului informațiile privind regimul juridic. de la Primărie – biroul de urbanism. taxele putând ajunge până la de 3 ori valoarea terenului. Prin acest certificat.

Pentru a afla aceste reglementări. zona influențează și dimensiunile viitorului imobil. aspectul exterior al clădirii șamd. cel mai ușor este să consulți pe internet Planul Urbanistic General și Planul Urbanistic Zonal. înălțimea maximă admisibilă. toate marile orașe și părțile adiacente ale acestora au un astfel de serviciu. prin reglementările urbanistice.Manual de Construcţii . Astfel. După ce identificați terenul după adresa poștală. deschiderea stradală. În general. De asemenea. de obicei. este indicat ca persoana care cumpără terenul să cunoască aceste reglementări. cum ar fi dimensiunile minime ale terenului pentru construcții. în . terenul și construcția trebuie să aibă niște caracteristici minime. o nouă investiție.Lecţia 1 reprezintă. puteți să găsiți cu ușurință caracteristicile și particularitățile zonei. De aceea. stabilite în funcție de zonă. deoarece trebuie cumpărată o bucată de teren dintr-o proprietate adiacentă. În general.

Dacă soliciți modificarea CUT (coeficientul de utilizare al terenului). De asemenea. ce nu permite respectarea în totalitate a regulamentului de urbanism zonal. chiar dacă e terenul tău. te poți afla în situația în care. Altfel. poate fi utilizat în vederea unei construcții. ai nevoie de un Plan Urbanistic Zonal. realizat de un specialist. Este singura opțiune în cazul în care terenul respectiv. așa poți să eviți cea mai neplacută situație pentru un proprietar de teren: cumpărarea unui teren neconstruibil! Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . acesta este stabilit. calculat ca raport între aria construită și aria lotului de teren. nu vei putea să construiești imobilul pe care ți l-ai propus. Astfel vei afla dacă terenul ce se va afla în proprietatea ta va fi eligibil pentru construcția pe care ți-o dorești. Important! Îți recomandăm să inspectezi cu atenție certificatul de urbanism. care costă foarte mult. de Procentul de Ocupare a Terenului (POT).ceea ce privește spațiul ocupat. tot prin regulament. însă pentru modificarea POT. a retragerilor laterale sau a retragerii posterioare (distanța față de limita din spate a proprietății) este nevoie de un Plan Urbanistic de Detaliu. Aceste planuri vor fi prezentate comisiilor de pe lângă primărie. Aceste regulamente nu sunt întotdeauna irevocabile. cât și a retragerii la aliniament.

dar ca ea să fie prin apropiere. dar și taxa de conectare la rețeaua națională. energia electrică este imperios necesară pentru începerea oricărei construcții! Important! Există posibilitatea ca terenul să nu fie racordat la rețeaua de energie electrică. . Asigură-te că terenul se află în preajma utilităților. De aceea trebuie să ai grijă și să-ți faci calculele cu atenție: un teren mai ieftin poate fi de fapt mai scump. Trebuie să iei în considerare că. el poate ajunge la „prețul pieței” după toate cheltuielile ulterioare. iar canalizarea poate fi înlocuită cu succes de o fosă septică.Manual de Construcţii . Dacă alimentarea cu apă se poate realiza cu ajutorul unui puț forat. ultimul stâlp de electricitate se află la 50m. chiar dacă prețul terenului poate fi mai mic.Lecţia 1 Importanța accesului la utilități. dumneavoastră trebuie să suportați o parte din cheltuieli pentru instalarea a doi noi stâlpi. să zicem. Astfel. în cazul în care. care însă vor întârzia toate celelalte lucrări.

Îți recomandăm ca terenul pe care îl vei alege să nu fie situat în albia unui râu sau în apropierea unei ape unde se deversează reziduuri. Un pas important în achiziționarea unui teren este și verificarea inundabilității acestuia. iar singurul mod în care poți obține aceste informații e prin realizarea unui studiu geotehnic: acesta îți furnizează date privind profilul solului până la o anumită adâncime. Solul trebuie să fie stabil.Inundabilitatea unui teren. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . Importanța unui studiu geotehnic.

Lecţia 1 Pe baza acestor informații. În cazul în care ai deja proiecția casei ideale. subsol). dar și presiunea convențională a terenului. Studiul este de asemenea necesar pentru obținerea Autorizației de Construire. Pe baza acestor date. Studiul se realizează prin execuția unuia sau mai multor foraje pe amplasamentul viitoarei construcții. inginerul poate calcula cu precizie dimensiunile infrastructurii casei (fundație. se poate calcula cu acuratețe fundația casei. adâncimea pânzei freatice. Astfel se află alcătuirea solului. Arhitectul te poate ajuta în alegerea terenului. alegerea terenului trebuie făcută și cu ajutorul unui arhitect care poate să spună dacă terenul pe care îl achiziționezi este indicat pentru casa pe care o dorești.Manual de Construcţii . Deși casa poate dicta forma . Studiul geotehnic este un document ce oferă informații importante inginerului proiectant.

se va transforma mai târziu în vizite la primărie. această relație poate fi și inversată: în funcţie de forma terenului vei ști exact ce tip de proiect poți alege. Concluzia capitolului. mai mult timp petrecut la alesul terenului înseamnă mai puțin timp până la construirea casei visurilor tale. Și poate dacă sfaturile noastre nu te-au convins de importanța detaliilor la care trebuie să fii atent. alegerea terenului potrivit vă poate scăpa de multe probleme și dureri de cap. multe hârtii și multe acte de semnat. îți reamintim că fiecare problemă legată de teren ce poate apărea. În concluzie... Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . Așa că.și amplasamentul terenului. cozi.

nu o cheltuială.Manual de Construcţii . aprobările și posibilitățile tehnice care sunt disponibile. El te va însoți în construcția casei pe toată durata proiectului. actele. Importanța inginerilor specialiști. . de fapt. având în vedere toate condițiile de lucru. ținând mereu cont de toate legile. Acesta te va ajuta. Reducerea costurilor. Cu ce te poate ajuta un arhitect? Arhitectul este singurul specialist care poate sa îmbine casa de vis pe care ți-ai proiectat-o în imaginație cu realitatea “de pe teren”. să economisești timp și bani.Lecţia 2 Oamenii potriviți pentru proiectul potrivit: arhitectul și inginerii specialiști. El te poate îndruma prin multitudinea de opțiuni pe care le ai pentru a realiza construcția. Numai un arhitect poate concepe un proiect bine pus la punct. El te poate ajuta în alegerea materialelor de construcții în funcție de proiectul dorit. Avantajele consultării unui arhitect. Arhitectul. o investiție.

pentru a asigura respectarea proiectului arhitectural și structural. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . arhitectul poate recomanda echipe de lucru (meseriași) sau firme de construcție. bazându-se pe experiența unor proiecte anterioare.De asemenea. competența tehnică și aptitudinile artistice. Cum îți alegi arhitectul? Cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont atunci când vrei să angajezi un arhitect sunt profesionalismul. Arhitectul împreună cu inginerul structurist vor verifica periodic desfășurarea lucrărilor pe șantier. Toate acestea le poți verifica doar interesându-te de lucrările realizate anterior și vorbind cu câțiva clienți pentru care a mai lucrat.

Pune aceleași întrebari. 5. atât la nivel de propuneri. continuă să pui întrebări. . pe lângă cea de afaceri. trebuie să te asiguri că vă înțelegeți și la nivel uman. După ce ai ales arhitectul. Numai așa poți să fii sigur că proiectul tău va fi unul de succes. Nu te mulțumi cu prima variantă primită: discută cu cel puțin trei firme de arhitectură sau trei arhitecți independenți. Încearcă să păstrezi imparțialitatea până în momentul în care te hotărăști la un singur arhitect. Cere-le arhitecților sau firmelor de arhitectură proiectele realizate în ultimul timp. 2. astfel încât să te asiguri că împărtășiți aceleași gusturi și aceleași idei. până înțelegi absolut toate aspectele importante ale proiectului. Deși semnezi un contract. E important să ai suficient timp pentru a lămuri absolut toate aspectele. cât și la nivel de execuții. pentru a vedea expertiza oamenilor pe care vrei să-i angajezi.Manual de Construcţii . 3. E important să fie destul de noi.Lecţia 2 Sunt câteva aspecte foarte importante de care trebuie să ții cont atunci când angajezi un arhitect: 1. Discută mult cu arhitectul despre proiect! Între voi trebuie să existe o relație foarte clară de comunicare. Nu întârzia începerea căutării. 4.

pe toată durata ei de viață. pentru celelalte e nevoie de încă doi specialiști: inginerul structurist (pentru proiectul de rezistență) și inginerul de instalații (pentru proiectul de instalații). pentru casa ta. cât și arhitectural. stabilitatea și siguranța în exploatare a casei tale. Inginerul structurist este o persoană cu un grad major de implicare în proiect. Proiectul de rezistență. în funcție de particularitățile și complexitatea acesteia. deseori fiind recomandat de către acesta. pentru rezistența. proiectul de rezistență și cel de instalații.Proiectul propriu-zis și specialiștii adiacenți. Dacă pentru segmentul arhitectural al proiectului este responsabil arhitectul contractat. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . De asemenea costurile aferente structurii de rezistență a casei variază între 30%-40% din costul total. Proiectul trebuie să cuprindă 3 segmente principale: proiectul arhitectural. sub forma unui colaborator regulat. Împreună vor forma o echipă sudată și vor negocia o soluție optimă atât din punct de vedere structural. deoarece acesta garantează și răspunde conform legii. Inginerul proiectant va lucra în strânsă legătură cu arhitectul.

Lecţia 2 Proiectul de instalații. Proiectul de instalații trebuie să fie realizat în concordanță cu cel arhitectural și structural. eventualele nepotriviri putând conduce la probleme de execuție sau alterări ale viziunii arhitecturale. poate fi recomandat de către arhitectul sau inginerul structurist proiectului sau poate fi ales de tine. instalații sanitare și instalații electrice. urmând să lucreze în echipă cu aceștia. Inginerul de instalații este un alt partener important în realizarea proiectului casei tale. ce îți poate oferi soluția optimă din punct de vedere economic și funcțional. . Proiectul de instalații va cuprinde 3 specialități: instalații termice și ventilații. Inginerul de instalații.Manual de Construcţii .

casa ta va fi cât mai aproape de ce ai visat. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . Este important ca proiectul să fie bine pus la punct cu ajutorul unui arhitect talentat și dedicat. atât ca aspect. Dacă toți acești pași sunt parcurși cu grijă și atenție. dar și cu aportul inginerului structurist și inginerului de instalații. iar cheltuielile de întreținere vor fi decente atât timp cât proiectul este făcut așa cum trebuie și mai ales. cât și ca sentiment. plecând de la improvizații la fața locului. respectat pe durata execuției. până la facturi prea mari la energie.Concluzia capitolului Am văzut cum o cheltuială inițială în plus evită mai multe cheltuieli ulterioare neprevăzute.

Tema de proiectare Tema de proiectare conține toate elementele importante ale proiectului (suprafețe. Este important ca această formă finală să treacă și pe la tine. Aceasta va fi întocmită după discuțiile cu arhitectul. utilități). în care vei lămuri toate aspectele legate de estetică și funcționalitatea proiectului. funcțiuni. avize și racordări Cine trebuie să le obțină și de unde? Înainte de a te apuca de construcția propriu-zisă a casei de vis.Manual de Construcţii . cât și a altor instituții și companii. . Tema de proiect va ajunge la inginerul proiectant. atât din partea primăriei. trebuie să treci prin sistemul birocratic și să obții toate autorizațiile și avizele necesare. În următoarele pagini vom trece în revistă cele mai importante autorizații și avize de construcție și modul în care poți intra în posesia lor. trebuie adusă în discuție și racordarea la utilități în această fază. pentru a sesiza eventualele neconcordanțe între tema pe care ai trimis-o și cea pe care a realizat-o inginerul proiectant.Lecţia 3 Despre autorizații. De asemenea. cât și despre problemele specifice terenului și a vecinătăților. care va realiza forma sa finală.

Respectarea prevederilor specificate în Planul de Urbanism General (PUG) este obligatorie. Certificatul de urbanism îți va arăta exact ce poți construi pe terenul tău. economic și tehnic al unui imobil.Certificatul de urbanism Documentația necesară obținerii Certificatului de Urbanism CertificatuI de Urbanism este emis de autoritățile administrației publice locale. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . elemente ce sunt stabilite prin evidențele și documentațiile de urbanism aprobate. El reglementează elementele care caracterizează regimul juridic.

.poziția viitoarei construcții (aliniamente față de stradă. IMPORTANT! Certificatul de Urbanism este emis exclusiv de către Primărie.planuri topografice sau cadastrale (scara 1:500 / 1:2000 sau 1:10000). vecini.regimul de înălțime al construcției . .construită desfășurată și aria lotului de teren. Pentru obținerea CertificatuI de Urbanism este necesar să depui următoarele documente la biroul de Urbanism din cadrul primăriei: .valoarea maximă pentru ProcentuI de Ocupare a Terenului .document de plată a taxei de eliberare a Certificatului de Urbanism . etc) .calculat ca raport între aria construită și aria lotului de teren (uzual. cu indicarea imobilului pe teren . procentul de ocupare a terenului este de până la 40% pentru zonele de locuit).cotă de înălțime la cornișă.valoarea maximă pentru CoeficientuI de Utilizare a Terenului (CUT) calculată ca raport între aria . prin intermediul Biroului de Urbanism.Lecţia 3 Certificatul de urbanism conține următoarele informații: .cerere tip pentru emitere Certificat de Urbanism . vizate de oficiul cadastral al județului sau municipiului pe raza căruia se execută casa.(POT) .Manual de Construcţii .

Autorizația de construire a casei Avizele din CertificatuI de Urbanism se cer pentru a obține autorizația de construire a casei. .schița de amplasament a terenului la scară 1:500. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . Dosarul pentru obținerea avizelor trebuie să conțină următoarele: .certificatul de Urbanism.cererea. . . care este obligatorie pentru începerea lucrărilor.schița de amplasament cu poziția casei pe teren.schița de amplasament a terenului la scară 1:2000. .

aviz de la Ministrul culturii și cultelor. Dacă terenul se află în proximitatea unui obiectiv militar. s-ar putea să ai nevoie și de avize de la operatorul de apă canal. după caz. aviz de la Autoritatea Română de Aviație.Manual de Construcţii . și de avize de la următoarele societăți/regii: Dacă este în zona agricolă: Studiu pedologic și Certificat de scoatere a terenului din circuitul agricol. de la operatorul de electricitate. administrația drumurilor și podurilor șamd. Pe lângă aceste avize speciale. aviz de la Poliție. Dacă terenul se află într-o zonă specială. salubritate. Dacă terenul se afla în proximitatea unui aeroport. Dacă terenul se află pe un sit arheologic sau într-o zona de interes arheologic. aviz de la MaPN sau SRI. gaze naturale. de la Oficiul de cadastru. .Lecţia 3 CertificatuI de urbanism are nevoie.

care trebuie să respecte prevederile documentațiilor de urbanism anterioare. de la Oficiul de cadastru. și de avize de la următoarele societăți/regii: Dacă este în zona agricolă: Studiu pedologic și Certificat de scoatere a terenului din circuitul agricol. .Plan Urbanistic de Detaliu. Dacă terenul se află într-o zonă specială.Lecţia 3 CertificatuI de urbanism are nevoie.Plan de Urbanism Zonal. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . aviz de la Poliție. gaze naturale. Aprobarea introducerii acestuia în intravilan este dată de către Consiliul Local al localității.PUZ . Dacă terenul se afla în proximitatea unui aeroport. Primăria îți poate solicita și întocmirea altor documentații cum ar fi: . IMPORTANT! Avizul Ministerului apelor și protecției mediului se eliberează ultimul. Pe lângă aceste avize speciale. salubritate.Manual de Construcţii . . Dacă terenul se află în proximitatea unui obiectiv militar. de la operatorul de electricitate. în funcție de ce dorești să construiești. după caz.Plan de Urbanism General IMPORTANT! Pentru a construi pe un teren aflat în extravilan trebuie mai întâi să îl scoți din circuitul agricol și să îl introduci în intravilan. s-ar putea să ai nevoie și de avize de la operatorul de apă canal.PUD . administrația drumurilor și podurilor șamd. aviz de la Ministrul culturii și cultelor. Dacă terenul se află pe un sit arheologic sau într-o zona de interes arheologic. aviz de la Autoritatea Română de Aviație. aviz de la MaPN sau SRI.PUG . deoarece pentru obținerea acestuia sunt necesare toate celelalte avize. în funcție de Planul de Urbanism Zonal (PUZ) existent.

documentația tehnică după caz (DTAC – documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire. după caz. Dosarul se întocmește conform Legii nr. a titlului asupra imobilului. Dosarul pentru obținerea autorizației de construcție va cuprinde: . DTOE – .certificatul de urbanism. în cazul în care legea nu dispune altfel. în copie legalizată.dovada. 50/1991 . sau. 261/2009 ce aprobă OUG 214/2008 care completează și aduce modificări Legii nr. extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi.Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea nr.Lecţia 3 Documentația construcție necesară obținerii autorizației de Autorizația de construcție este actul prin care autoritatea publică locală avizează soluția prezentată de solicitant (are la bază certificatul de urbanism) și certifică dreptul de începere a lucrării.Manual de Construcţii . teren și/sau construcţii. DTAD – documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de desființare. 50/1991. . .

.Structură: plan și detalii fundații.dovada privind achitarea taxelor legale.Lista și semnăturile proiectanților . planurile acoperișurilor. secțiuni caracteristice.documentația tehnică pentru autorizarea executării organizării lucrărilor) . date și indici care caracterizează investiția. memorii tehnice pe specialități. referatele de verificare a documentației tehnice) Piese desenate: . Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . studiul geotehnic.Instalații: schemele instalațiilor (parametri principali și scheme funcționale).plan de situație privind amplasarea construcției pe teren . toate fațadele. IMPORTANT! Documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții se constituie din piese scrise: . devizul general al lucrărilor.Memoriu (date generale.planuri generale (de încadrare în teritoriu) .planuri pe specialități: .Arhitectură: planurile arhitecturale ale tuturor nivelurilor.avizele și acordurile stabilite prin certificatul de urbanism . .actul administrativ al autorității compentente pentru protecția mediului .

Lecţia 3 Costuri de eliberare a autorizației de construcție Autorizația de construcție este eliberată de Primărie Serviciul de Urbanism din localitatea / sectorul în care se află terenul.T. . IMPORTANT! Valoarea declarată nu va putea fi mai mică decât valoarea determinată potrivit prevederilor legale în vigoare privind impozitele și taxele locale.Manual de Construcţii . Întocmirea Proiectului tehnic (PTh) și a Detaliilor de Execuție (D.E.) Proiectul tehnic trebuie elaborat în condițiile legii. cu respectarea condițiilor impuse prin autorizația de construire și prin avizele și acordurile obținute.5% din valoarea construcției stabilită pe baza declarației. acesta dezvoltă documentația tehnică D. dar și în funcție de suprafața desfășurată a construcției. Taxa de eliberare a autorizației de construcție reprezintă 0.

cu respectarea strictă a prevederilor acestuia. respectiv: rezistență. materiale. această documentație servește doar obținerii autorizației de construcție. este structurat pe specialități. în conformitate cu normativele și codurile de proiectare în vigoare.Proiectul tehnic conține soluțiile tehnice și economice de realizare a casei..E. ATENȚIE! Lucrările nu vor fi executate pe baza D. Întreaga documentație tehnică va fi realizată de o echipă de specialiști și verificatori de proiect atestați conform legii. Detaliile de execuție (D.C. Th.A. Acestea sunt elaborate în baza proiectului tehnic.T. arhitectură și instalații. pe baza acestuia se vor executa lucrările de construcții autorizate. P. tehnologii utilizate.) detaliază soluțiile tehnice de alcătuire și execuție indicând dimensiuni. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .

• planurile de amplasare în zonă. . trebuie să întocmești un dosar care să cuprindă: • documentația pentru autorizarea executării organizării lucrărilor. Dosarul se predă la Primăria locală. chiar provizorie (barăci. orice construcție pe un teren. Autorizarea va fi trimisă în cel mult 30 de zile.Lecţia 3 Alte acte necesare referitoare la execuția casei: Autorizarea organizării de șantier Conform Legii 50/1991. • cerere tip. depozite de materiale.Manual de Construcţii . Pentru obținerea acestui aviz. dormitoare muncitori). se execută doar cu avizul Administrației Locale.

va fi trimisă regiei responsabile. care cuprinde atât proiectarea. Această documentație. Rețeaua de apă potabilă Racordul la rețeaua locală de apă potabilă se face printr-un cămin. cât și obținerea autorizațiilor speciale și execuția.Proiectarea execuției branșamentelor și racordărilor la utilități (apă. IMPORTANT! Firma care îți execută lucrările trebuie să îți întocmească o documentație și un deviz. Costurile sunt comunicate de către regie. pentru o mai ușoară citire. gaze. Recomandat este ca în acest cămin să fie amplasat și contorul de apă (avizat de regia responsabilă). Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . energie electrică etc) IMPORTANT! Branșamentele la rețele trebuie să fie proiectate și executate de firme autorizate de regiile sau societățile responsabile.

pentru o mai ușoară citire. De asemenea. Contorul este recomandat să fie amplasat la limita proprietății sau pe peretele casei. Acest lucru preîntâmpină înghețul pe timpul iernii.Manual de Construcţii . Aceasta trebuie să fie executată de o firmă autorizată de Ministerul Mediului.9m. adâncimea minimă de amplasare a conductei este de 0. Rețeaua de energie electrică Racordarea la rețeaua de energie electrică este prima și cea mai importantă operațiune.Lecţia 3 Rețeaua de gaz Racordul la rețeaua locală de gaz se face printr-un cămin de gaze cu regulator. Rețeaua de canalizare O alternativă viabilă pentru canalizare o reprezintă fosa septică. pentru estetica lucrării. În cazul în care vă racordați la rețeaua de canalizare. este necesar un aviz de amplasament pentru a obține autorizația de construcție. . circuitul exterior al casei poate fi executat prin pământ. Într-o primă fază.

De asemenea. Ea reprezintă întregul ansamblu de documentații tehnice care se referă la proiectare. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .Cartea tehnică a construcției Cartea tehnică va fi întocmită de tine. execuție și recepție. în cartea tehnică va fi înregistrată și comportarea clădirii în timp. împreună cu proiectantul.

conține numele proiectantului.Manual de Construcţii .Lecţia 3 Structura Cărții Tehnice Fișa de date sintetice . . numele celor din comisiile de recepție precum și datele de începere a lucrărilor și aprobării recepțiilor. verificatorilor atestați pentru proiect. numele executantului .inclusiv al șefului de șantier și al dirigintelui. numele experților tehnici.

buletinele de analiză și încercări pentru materialele puse în operă. . .procesele verbale de recepție pe categorii de lucrări. . . . .condica de betoane unde se înregistrează turnările.certificatele de calitate pentru conformitatea calității lucrărilor și materialelor folosite.expertizele tehnice. Documentația privind recepția.caietele de atașament. întreținerea și urmărirea comportării în timp a clădirii. repararea.Documentația necesară începerii lucrărilor: . măsurători. atât în planul casei cât și în dotări suplimentare.procesul verbal de predare/primire a clădirii. Documentația privind exploatarea.autorizația de construire. furnizorul și rezultatele încercărilor la 28 zile a probelor etalon pentru verificarea rezistenței. . . Se vor atașa toate documentele referitoare la modificările față de proiectul inițial. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .declarațiile de conformitate pentru produsele folosite în șantier.

procesul verbal de recepție final IMPORTANT! Cartea tehnică se definitivează înainte de recepția finală și se păstrează pe toată durata de existență a clădirii până la demolarea sa. .Lecţia 3 Observații: Conform H. Cartea Tehnică a construcției se rezumă la: . 273/1994. Legea 10/1995 privind calitatea în construcții nu se aplică la clădirile de locuit doar cu parter sau parter plus etaj.autorizația de construire . construite în mediul rural sau în satele aparținând orașelor. Ca o excepție.G.Manual de Construcţii . pentru obiectivele de construcții de locuit până la două niveluri. În cazul în care imobilul își schimbă proprietarul.procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor . Cartea Tehnică trebuie predată noului proprietar care va avea obligația păstrării și completării acesteia.

apartament sau teren și indiferent dacă este vorba de o vânzare-cumpărare. apartament. Indiferent de natura terenului (agricol sau pentru construcții) și indiferent de felul construcției (casă. donație. birouri etc. cadastrul și intabularea sunt obligatorii. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . Cadastrul este operațiunea de înscriere în Registrul de Carte Funciară și este obligatoriu la orice act de înstrăinare a unui bun imobiliar. succesiune. fie că este casă.Cadastrul și intabularea Aceste formalități trebuie îndeplinite atât pentru teren cât și pentru casă.). partaj sau precontract de vânzare-cumpărare.

Manual de Construcţii - Lecţia 3
Înscrierea la Registrul de Carte Funciară și obținerea titlului de proprietar Atât terenul, cât și casa, trebuiesc înscrise în Registrul de Carte Funciară, prin procesul de intabulare. În cazul în care terenul a fost intabulat deja, trebuie depusă doar documentația pentru a obține titlul de proprietar al casei construite.

Concluzia capitolului.
Nu poți ridica o casă fără să te lovești de birocrație. Deși nu poți evita această parte, poți să îți ușurezi munca și să elimini mult din “alergătura” dupa hârtii. Cel mai important este să știi ce vrei. Trebuie să știi ce trebuie să conțină fiecare dosar, fiecare act și fiecare hârtie de care ai nevoie, pentru că trebuie să fii cât mai eficient. Treci pe la primărie pentru un act? Interesează-te dacă mai poți ridica vreun alt act de la un ghișeu alăturat. Atenția te poate scăpa de multe drumuri inutile. Și poate ce e cel mai important, nu lăsa toate aceste autorizații să se acumuleze. Fă rost de fiecare act în timp util, iar pregătirea construcției va decurge mult mai ușor!

Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case

Manual de Construcţii - Lecţia 4

Alegerea materialului pentru construcția casei: avantajele casei de cărămidă
Sistemul Porotherm Un pas important spre succesul proiectului tău este alegerea materialelor pe care le vei folosi la realizarea casei. Deși e folosită din cele mai vechi timpuri, cărămida este și astăzi principalul material de construcție folosit în ridicarea caselor, iar România respectă această „regulă”. Avantaje ale caselor realizate din blocuri ceramice: - sunt durabile și sigure - asigură confortul interior, printr-un grad ridicat de izolare fonică - permit multe tipuri de finisaje, atât la exterior, cât și la interior - în condiții uzuale de exploatare, pereții nu necesită reparații în timp - se poate opta pentru orice tip de învelitori, inclusiv cele cu greutăți specifice mai mari (țiglă), astfel pereții pot prelua greutatea acoperişului fără măsuri speciale de siguranță

structura caselor din zidărie portantă este dictată de regimul seismic al amplasamentului. în consecință.modificarea ulterioară a compartimentărilor în casele din zidărie portantă este limitată de structura de rezistență a acestora (majoritatea pereților casei au rol structural) . fără a avea nevoie de tratamente speciale . cărămida având în această situație.sunt rezistente la dăunători.în cazul structurilor în cadre de beton armat regimul de înălțime nu este limitat (datorită zonei seismice). doar rol de închidere/compartimentare Dezavantaje: .sunt rezistente la foc . zonele cu seismicitate ridicată impun densități ridicate de pereți structurali și limitări ale regimului de înălțime.. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .timp mai lung de execuție a fundației și zidăriei .

atât prin calitățile intrinseci ale produselor cât și. . prin utilizarea întregului sistem de zidărie Porotherm.Manual de Construcţii . cât și dezavantaje față de alte materiale de construcție.Lecţia 4 Sistemul original Porotherm Deși cărămida are atât avantaje. cărămida originală Porotherm de la Wienerberger reușește să elimine majoritatea dezavantajelor. mai ales.

rezistență la cutremur sporită. Pereții „respiră” prin porii blocurilor ceramice. datorită modului de îmbinare a întregului sistem de zidărie Porotherm: blocuri ceramice. . fapt ce reduce timpul de execuție și deșeurile din spărturi pe șantier . cât și ale celorlalte elemente constructive: buiandrugi. astfel încât în casă atmosfera va fi mereu plăcută și nu se va acumula umezeală sub tencuială. buiandrugi. prin gama de blocuri ceramice Porotherm STh . este dată de soluția blocurilor ceramice Porotherm STH și a mortarului termoizolant Porotherm TM. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .confort interior de excepție: Casele construite cu sistemul de zidărie Porotherm sunt excelent izolate fonic și termic. mortare.Astfel. . atât datorită caracterisiticilor blocurilor ceramice. planșee ceramice.o foarte bună performanță termică. mortar termoizolant.timp mai mic de execuție. cărămida Porotherm și sistemul Porotherm de la Wienerberger au următoarele avantaje: . planșee ceramice.posibilitatea utilizării la țeserea zidăriei a sortimentelor de blocuri ceramice de tip jumătate sau treimi fracționate.

Manual de Construcţii . Cărămida originală Porotherm este produsă numai de Wienerberger și este rezultatul unui proces îndelung de perfecționare a cărămizilor cu goluri verticale. Cere furnizorului tău de materiale de construcții. numai adevăratul Porotherm de la Wienerberger! .Lecţia 4 IMPORTANT! Există numeroase cărămizi cu goluri verticale care sunt recomandate drept „cărămizi tip Porotherm”.

Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .

cât și șef de proiect și muncitor necalificat. economiile financiare nu sunt atât de mari pe cât este efortul de a deveni atât diriginte de șantier. Pentru a reduce cât se poate de mult eventualele neplăceri. iar proprietarii caselor de obicei încearcă să-și depășească atribuțiile și competențele și devin ei înșiși liderii șantierului: dau indicații. în cazul în care lucrurile sunt lăsate la voia întâmplării. din dorința de a face lucrurile „așa cum trebuie”.Lecţia 5 Alegerea echipei de construcții. ajută cot la cot și câteodată iau decizii destul de importante singuri. construcția poate fi și mai stresantă. Și dacă până aici drumul a fost destul de anevoios și de stresant. trebuie să îți faci un plan foarte clar încă din faza de proiectare. IMPORTANT! Pe lângă posibilele probleme structurale și de construcție ce pot surveni ca urmare a acestor decizii de moment. Importanța unui diriginte de șantier Construiești în regie proprie sau printr-o firmă? Ai ajuns la partea cea mai interesantă: construcția propriu-zisă. Aproximativ 80% din casele din România sunt realizate în regie proprie.Manual de Construcţii . .

Unde îl găsești? Un diriginte bun de șantier se găsește cel mai ușor prin recomandările celor care au lucrat deja cu el pe un proiect. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .ro.05. IMPORTANT! Diriginții de șantier sunt cei autorizați de către Inspectoratul de Stat în Construcții.2011.isc-web. Poți găsi o listă a acestora la adresa www.Dirigintele de șantier. 1496/13. conform Procedurii de autorizare a inspectorilor de șantier. în cadrul documentului: Registrul diriginților de șantier autorizați. aprobată prin Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului Nr.

b. Participă împreună cu proiectantul și executantul la trasarea generală a construcției și la stabilirea bornelor de reper. Verifică existența tuturor pieselor scrise și desenate din proiect. 1496/13. menționăm: În perioada de pregătire a investiției: a. libere de orice sarcină.Manual de Construcţii .2011. inclusiv existența studiilor solicitate prin certificatul de urbanism sau prin avize și concordanța dintre prevederile acestora. c.Lecţia 5 Dirigintele de șantier are următoarele atribuții conform procedurii de autorizare a inspectorilor de șantier nr. . Preia amplasamentul și reperele de nivelment și le predau executantului. tehnologiile și procedurile prevăzute pentru realizarea construcțiilor. Studiază proiectul.05. e. Printre principalele sale obligații și răspunderi. Verifică existența în proiect a programelor de faze determinante și le depune împreună cu proiectanții de specialitate la IJC/ICB în vederea avizării d. caietele de sarcini.

În perioada execuției lucrărilor: a. respectarea prevederilor legale în cazul schimbării soluțiilor tehnice. Verifică în calitate de reprezentant al dumneavoastră. sesizările proprii sau ale participanților la realizarea construcției privind neconformitățile constatate pe parcursul execuției e. respectiv corespondența calității acestora cu prevederile cuprinse în proiect c. ale proiectului. spre soluționare. în vederea dispunerii de măsuri și după caz. b. Interzice executarea de lucrări de către personal necalificat d. Transmite către proiectant. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . propune sistarea lucrărilor f. Urmărește realizarea construcției în conformitate cu prevederile autorizației de construire. Verifică existența documentelor de certificare a calității produselor pentru construcții. pe parcursul execuției lucrărilor (dispozițiile de santier). caietului de sarcini și ale reglementărilor tehnice în vigoare. Te informează cu privire la deficiențele calitative constatate.

Lecţia 5 La recepția lucrărilor: a. Urmăresc soluționarea obiecțiilor cuprinse în anexele la procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor c. De asemenea. după efectuarea recepției finale. . El supervizează întreaga lucrare și poate să rezolve foarte multe probleme și situații pe care tu le-ai putea trece cu vederea. Îți predau actele de recepție și cartea tehnică a construcției. De aceea.Manual de Construcţii . dirigintele de șantier este un personaj esențial în construcția casei tale de vis. el garantează calitatea execuției. un diriginte de șantier bun nu trebuie privit ca o cheltuială. ci ca o investiție. În concluzie. Întocmesc actele de recepție b. astfel că vei fi sigur de performanțele casei tale în timp.

2 persoane.o persoană.zidari/tencuitori . .o persoană. faianță.electricieni .4 persoane.2 persoane.2 persoane. . .2 persoane.2 persoane. .finisori (pentru placaje. . .Îți vom prezenta un număr estimativ de personal necesar pentru ridicarea unei case de dimensiuni mici și mijlocii: . glafuri.gestionar materiale .instalatori (instalații sanitare/termice) .2 persoane. . .paznic – o persoană. .transportator materiale – o persoană.personal necalificat pentru fundație/săpătură .5 persoane.tâmplari-parchetari .5 persoane.tinichigii .zugravi .2 persoane.rigipsari . Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . planșee. gresie). . .2 persoane.3 persoane .diriginte de santier . sarpanta) .fierari-betoniști .lacătuși . . .dulgheri (pentru cofraje. .

pot fi găsiți oameni și prin anunțurile de angajare la mica publicitate. pentru a vedea cum s-au comportat în timp. un meșter care lucrează cu rigips ar putea fi și un bun tâmplar-parchetar.Lecţia 5 IMPORTANT! Pentru că meseriașii sunt în general persoane destul de versatile. este de recomandat să cauți în primul rând prin cunoștințe și prin recomandări. Este important să vezi cu ochii tăi lucrările lor din ultimul timp și eventual și unele mai vechi. care au mai multe pregătiri. sau cel puțin așa susțin. Unde găsesc meseriași buni? Pentru că piața este plină de echipe de meșteri care promit multe și fac puține. De asemenea.Manual de Construcţii . nu este necesar să contractezi permanent toate aceste persoane. . De exemplu. O idee destul de bună este angajarea cu jumătate de normă a unor muncitori care muncesc în domeniu pentru antreprenori autorizați.

În momentul în care echipa îți face probleme. certificate. Astfel de nereguli și neplăceri pot fi cu ușurință evitate prin contractarea unei firme de construcții. astfel că o lucrare reușită ține foarte mult de profesionalismul echipei. lucrări de mântuială. echipele ar trebui să-și ateste calificarea și expertiza prin atestate. Pot apărea absențe nemotivate.În mod ideal. înlocuiește-o imediat ce ai găsit o alternativă. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . IMPORTANT! Marele dezavantaj al construcției în regie proprie este dat de lipsa de garanții pe care o ai în ceea ce privește buna desfășurare a lucrărilor: totul este făcut „pe încredere”. cârpeli și accidente. furturi.

risipa de materiale să se impute dirigintelui de șantier. poți preîntâmpina problemele de mai sus fixând clauze contractuale.Lecţia 5 Firma de construcții Dacă vei lucra cu o firmă autorizată. ca de exemplu: • stricăciunile.Manual de Construcţii . • defectele de calitate să se sancționeze prin penalizare și să se refacă lucrarea pe banii celui care a greșit. . • nerespectarea termenului să se sancționeze prin penalizări.

07.prevenirea și stingerea incendiilor Responsabil pentru calitatea lucrării este dirigintele de șantier! IMPORTANT! Chiar dacă forța de muncă este mai scumpă în cazul firmelor. riscurile sunt mai mici. în baza Legii securității și sănătății în muncă 319/14. • un responsabil cu prevenirea și stingerea incendiilor care instruiește echipa referitor la măsurile PSI .2006. iar în cazul în care lucrările nu se ridică la nivelul așteptărilor.IMPORTANT! Asigură-te că firma respectivă are • un responsabil cu securitatea și sănătatea în muncă ce întocmește fișe de instructaj și face instructajul la zi pentru fiecare membru al echipei pe specialități. Firma de proiectare te poate ajuta în Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . există întotdeauna clauze contractuale care pot rezolva aceste mici probleme.

• dacă ai de ales între costurile cu materiale și costurile fără materiale.Lecţia 5 găsirea unui antreprenor care să se ocupe de lucrare. Există câteva lucruri foarte importante la care trebuie să fii atent atunci când îți alegi firma de construcții pe care vrei să o contractezi. poți observa. Înainte de toate. atât calitatea. cât și eficiența oamenilor cu care lucrează firma. Acest lucru poate fi destul de ușor de verificat: trebuie doar să vizitezi o lucrare finalizată realizată de firma în cauză sau un proiect aflat în derulare. e important că statutul firmei să fie aceea de construcții-montaj. îți recomandăm să alegi varianta „all inclusive” – cu tot cu materiale. La încheierea contractului cu antreprenorul trebuie să fii atent la următoarele aspecte: • termenele de execuție să fie menționate clar. . Între aceste două firme trebuie să existe o comunicare permanentă cu privire la execuția casei și la termene.Manual de Construcţii . Apoi. nu de construcții-comerț. și nu te poți ocupa de găsirea celei mai bune oferte. Prin aceasta vizită. e important că această firmă să dețină tehnologii și echipamente moderne prin care poate executa lucrări de calitate. de asemenea.

• prețurile unitare pentru fiecare lucrare în parte să fie negociate înainte de încheierea contractului. utilaje. Devizul lucrării reprezintă totalul cheltuielilor care se vor face pentru ridicarea construcției Structurate pe categorii. apă. se adaugă și 24% TVA. acestea sunt: • cheltuieli directe (materiale. transport) • cheltuieli indirecte (amortizări. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . telefon. asigurări impozite).• în cazul în care ai timp sau cunoștinte în domeniul comerțului de materiale de construcții. Peste toate aceste cheltuieli. Acestea reprezintă cheltuieli de organizare de șantier stabilite cu antreprenorul pe bază de cote sau devize negociate. manoperă. pază. poți încerca obținerea unui cost mai mic și al unei modalități de plată mai avantajoase. la care se adaugă diferiți coeficienți specifici antreprenorului. gaze. energie electrică.

Manual de Construcţii . supravegherea lucrării. Concluzia capitolului Construcția propriu-zisă a casei e cea mai frumoasă. precum și de întocmirea necesarului de materiale și aprovizionare. protecția muncii. dar cea mai grea parte a drumului către casa ta de vis. calitatea lucrărilor. respectarea termenelor etc. paza contra incendiilor.Lecţia 5 IMPORTANT! Antreprenorul trebuie să se ocupe de recrutarea echipelor de muncitori. Sunt opțiuni pentru toate buzunarele: mai ieftine pentru cei care pot să se implice direct în proiect și mai scumpe pentru cei cărora timpul nu le permite să stea mai mult pe șantier. gestiunea. . a utilajelor și a transportului.

e important să vizitezi șantierul cât de des posibil. 2. care să poată superviza cu adevărat lucrarea. În cazul în care construiești casa în regie proprie. pentru a putea sesiza eventualele nereguli și pentru a trage la răspundere pe cei responsabili. important este să păstrezi echilibrul între tine. și cei care construiesc casa: 1. ci să ai și un diriginte de șantier lângă tine. e important să nu te implici 100%. ca viitor proprietar.Și oricare opțiune ai alege. În cazul în care folosești o firmă de construcție. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .

cum și de unde cumperi materialele? Cu toții ne dorim o casă rezistentă. . Discută-le în detaliu cu specialiștii pentru a alege împreună. opțiunea perfectă pentru casa ta. calitatea materialelor este decisivă pentru realizarea adevăratei noastre case de vis! Și. Atenție însă: construiești casa ta și trebuie să te asiguri că nu se va face rabat la calitate. în cunoștință de cauză. De aceea. în special asupra materialelor care formează baza casei tale (fundația.Manual de Construcţii . Când. zidăria. instalațiile). IMPORTANT: studiază și tu tipurile de materiale de construcții.Lecţia 6 Alegerea materialelor. cum ne petrecem aproape jumătate din timp în interiorul casei. calitățile și proprietățile lor. calitatea vieții familiei noastre depinde deci și de alegerea materialelor! În cazul în care ai contractat un arhitect și apoi o firmă de construcții care să se ocupe integral de proiect. inclusiv costurile. cu costuri de întreținere mici în timp. acoperișul. care să ne asigure confort și nu în ultimul rând să fie frumoasă! Pe lângă importanța proiectului. mai mult ca sigur vei primi sugestii privind materialele potrivite pentru dorințele și proiectul tău. eficientă energetic. consultă-te de la început atât cu arhitectul cât și cu constructorul în privința tuturor detaliilor.

Ok. pe măsura nevoilor. De asemenea.În continuare. Deși ideal ar fi ca toate materialele să fie cumpărate progresiv. vom discuta despre cumpărarea și depozitarea materialelor de construcții pentru cazurile în care construiești o casă în regim propriu sau printr-o firmă de construcții care te lasă să-ți cumperi singur materialele. dar ce faci cu ele până vine momentul să le folosești? Ai două variante: Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . să zicem că ai cumpărat o parte din materialele de care ai nevoie. sunt anumite situații când poți cumpăra materiale. chiar dacă nu ai nevoie în acel moment de ele. poți beneficia tu direct și de diversele promoții ale magazinelor și depozitelor de materiale de construcții. Un avantaj în cazul în care îți cumperi singur materialele este acela de a le putea alege după calitatea lor și făcând un mix optim între buget și calitatea pe care casa ta o va avea în final. lucru care ar trebui să îți fie comunicat de către dirigintele de șantier și de către proiectant.

va trebui să înlocuiești o parte dintre ele. De exemplu. există riscul ca materialele să își piardă din proprietăți și chiar să își piardă garanția dacă nu sunt păstrate corespunzător. fierul poate să ruginească. iar în momentul în care vei avea nevoie de materiale. fie în alt fel de depozit. lemnul poate să mucegăiască și tot așa. . trebuie să ai grijă că sunt fie într-un container.Lecţia 6 • Depozitarea pe terenul tău (este de evitat) În cazul în care ești obligat să îți depozitezi materialele pe șantier.Manual de Construcţii . Dacă e posibil ca perioada dintre cumpărare și folosire să fie lungă și cu vreme nefavorabilă.

trebuie să fii foarte atent la toate clauzele și la toate detaliile acestuia. iar ei ți le depozitează până în momentul în care ai nevoie de ele). IMPORTANT! Pentru că trebuie semnat un contract de custodie pentru materialele pe care le vei cumpăra. având în vedere că vor fi depozitate în aceleași condiții în care sunt și cele care sunt încă spre vânzare. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .• Depozitarea la magazin În cazul în care nu ai unde să le depozitezi. recomandarea noastră este să cumperi materialele prin custodie (plătești cu banii jos materialele. Această opțiune îți va păstra toate materialele „ca noi”. iar magazinul sau depozitul poate să îți ofere un asemenea serviciu. inclusiv la aceleași condiții comerciale.

De asemenea. e important să menții pe cât posibil de mult contactul cu șeful de depozit sau de magazin. ce pot fi atât utile la santier cât și eficiente economic. Verifică în detaliu aceste aspecte. prețuri și discount-uri. cu mașini cu macara sau nu) și alte servicii pe care depozitele ți le pot pune la dispoziție. .Lecţia 6 Cum alegi magazinul de unde să cumperi materialele? Interesează-te în mai multe locuri despre serviciile și prețurile pe care le poți obține Unul din cele mai simple criterii de alegere este acela al proximității. dar și despre facilitățile de transport (în tranșe sau nu. mai ales înainte de a ridica materialele. cu atât te poți aștepta la costuri de transport mai mici. ci materialele pot fi livrate direct la șantier din alte locații (fabrici.Manual de Construcţii . Cu cât depozitul se află mai aproape de șantierul tău. nu întotdeauna transportul se face de la depozit. depozite centrale etc). Depozitele oferă o serie de servicii. Totuși. Interesează-te cu atenție nu numai despre disponibilitatea materialelor dorite. În plus. e important să ai mai multe referințe pozitive despre depozitul sau magazinul de la care achiziționezi materialele sau să ai o recomandare de la cineva care deja și-a păstrat materialele printr-un sistem de custodie.

ro/distribuitori Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .wienerberger. cu o gamă largă de materiale de construcții.În concluzie: Alegerea materialelor este esențială pentru calitatea casei tale. Iar alegerea magazinului de unde vei cumpăra aceste materiale este esențială pentru costurile și eficiența operațională a lucrului pe șantierul casei tale. Îți poți alege cel mai bun partener pentru nevoile și locația casei tale pornind de aici: http://www. care oferă servicii complete clienților săi. Rețeaua de magazine și depozite prin care sunt distribuite produsele Wienerberger este formată exclusiv din companii stabile.

aditivi). var. costurile de consumabile. • Folosește mortarele pre-dozate Porotherm TM sau Porotherm M50. se construiește mai eficient. Prin reducerea necesarului de cofraje pentru turnarea din beton monolit a acestor elemente pe șantier. Pe lângă reducerea pierderilor din spargerea cărămizilor.Manual de Construcţii . aceste fracțiuni asigură și rezistența garantată a întregii zidării. Deci merită să investești în calitatea casei tale! Redu pierderile de materiale pe șantier: • Folosește jumătăți sau treimi de cărămizi gata fabricate pentru îmbinările necesare țeserii cărămizilor la colțuri sau stâlpi. construcția care îți ocrotește familia. • Folosește buiandrugii Porotherm în inveliș ceramic pentru uși și ferestre și înlocuiește planșeul turnat de beton cu planșeul ceramic Porotherm. mai rapid și mai curat. care se prepară prin simpla amestecare cu apă. timp și manoperă scad semnificativ.Lecţia 7 Tips & Tricks Cum poți reduce costurile zidăriei fără sa renunți la materialele de calitate? Ține cont în primul rând că. Prin eliminarea etapei de mixare pe șantier a ingredientelor clasice (nisip. din costul total al casei la cheie. . conform standardelor în vigoare. zidăria ajunge doar pâna la maxim 5% din costuri deși ea reprezintă practic “casa”. ciment.

europene. • Calitatea materialelor se transferă calității zidăriei. astfel încât. te ajută să plătești numai cât folosești. ele având un procent scăzut de rebuturi • Elementele sistemului Porotherm se îmbină perfect și au disponibil un ghid de punere în operă detaliat. costurile de întreținere și reparații. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . după zicala “sunt prea sărac să cumpăr lucru ieftin”: • Produsele cu standarde ridicate. deci improvizațiile specific românești de pe șantier sunt reduse la minim.Caută materialele și echipele cele mai bune. în timp. astfel încat să nu “greșească” prea mult. • Asigură-te că echipa de zidari știe să lucreze corect cu materialele alese. ca și costurile de “exploatare” ale clădirii vor fi minime.

Manual de Construcţii . • Construiește o casă cu pereți mai groși – vei simți diferența la facturile de energie! Zidăria din Porotherm 38 (zid de grosime 38cm – cel mai “gros” bloc ceramic disponibil în Romania) asigură o izolare termică superioară pereților mai subțiri folosiți în mod obișnuit. care prin conținutul de perlit conferă ansamblului zidăriei caracteristici termice de excepție. Mortarul Porotherm TM este un “Termo-Mortar” special.Lecţia 7 Cum poți asigura cea mai bună izolare termică a zidăriei? • Alege un mortar cu proprietăți superioare de izolare. de 30 sau chiar 25 de centimetri. • La uși și ferestre folosește buiandrugi în înveliș ceramic în loc de buiandrugii clasici de beton turnați pe șantier. Învelișul ceramic reduce punțile termice care se formează de obicei în jurul golurilor din zidărie. unic în România. .

între care există un spațiu ventilat. în funcție de particularitățile fiecărui proiect în parte. Acesta este. un “sandviș” dintr-un strat de caramidă portantă ( de exemplu Porotherm 25) și un strat de caramizi de fațadă (Terca). Folosit împreună cu mortarul termo-izolant Porotherm TM. costuri de întreținere a fațadei practic nule. Acest sistem oferă cea mai bună izolare termică posibilă. în termeni simpli. Porotherm 38 STh este blocul ceramic cu cel mai performant coeficient de izolare termică de pe piață. poți opta pentru varianta premium: “sistemul de fațadă ventilată”. dar și o estetică deosebită și personalizată la exteriorul casei.• Alege produsele cele mai eficiente. • Dacă dorești să faci o investiție mai mare dar cu efecte excepționale. ce poate fi umplut suplimentar cu vată minerală. Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . o atmosferă perfecta în interiorul casei (pereții respiră cu adevărat). permite în unele situații chiar renunțarea la sistemele termoizolante suplimentare.

așa cum e casa visurilor tale. De aceea. e obligatoriu să consulți un arhitect.Manual de Construcţii . alături de inginerul structurist și de inginerul de instalații. poți rezolva și singur anumite probleme: nu e chiar atât de greu să-ți înlocuiești o priză defectă sau să instalezi o lustră nouă. În anumite situații. Acesta este persoana cea mai calificată pentru a realiza planurile casei. acest lucru se poate repercuta mai târziu tot . În momentul în care tai de pe lista ta angajarea unui specialist de acest gen. e important să înțelegi că nu exista loc de compromisuri și de lucrări care se pot rezolva fără expertiză adevărată.Lecţia 7 Cum te poți asigura că vei evita cele mai frecvente greșeli întâlnite în construcții? • Una din cele mai grave greșeli pe care poți să le faci atunci când începi să îți construiești casa este să nu angajezi specialiști adevărați. Însă atunci când vine vorba de un lucru care trebuie să iasă perfect.

Poate vei fi tentat să crezi că așa vei economisi mulți bani și vei putea să garantezi pentru o lucrare reușită. dacă nu există și muncitori calificați în echipa ta. acest scenariu este rareori adevărat: la sfârșitul construcției poți descoperi că economiile nu sunt chiar atât de mari și că efortul și munca fizică pe care ai investit-o în proiect au fost mult prea mari. atât din punct de vedere financiar. așa cum ți-ai dorit inițial. Odată ce responsabilii proiectului și-au dat semnătura de autorizație (arhitectul și inginerul) iar aceștia au aprobat planurile. se pot strecura și posibile greșeli de construcție a căror reparații Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case . construcția finală să nu corespundă cu imaginea ta inițială. Din păcate. În plus. orice schimbări intervenite după această etapă pot transforma întregul proiect într-un fiasco și pot declanșa o avalanșă de probleme și costuri. la final. Atenție! În nici un caz să nu începi construcția casei decât atunci când ești convins că exact ceea ce apare pe hârtie se va întampla și în realitate. dar și a calității lucrărilor. astfel încât te poți trezi cu neplăcuta surpriză că. iar acestea să reflecte exact ceea ce îți dorești. • O altă decizie neinspirată este să faci schimbări ale construcției după ce planurile au fost finalizate. o altă eroare frecventă este să încerci să faci totul de unul singur.asupra ta. • Deasemenea. Cel mai indicat ar fi ca planșele discutate împreună cu specialiștii angajați să fie cele finale.

mai mulți bani decât o construcție executată corect de la început. din nou. cum ar fi gresia. Chiar dacă ai stabilit un buget înainte de începerea construcției casei. . stabilește termene intermediare pentru fiecare etapă a construcției și plătește la finalizarea acestora. • O altă decizie greșită este să încerci să faci economii. ar trebui să acorzi prioritate fundației. zidăria costa doar 5% din costul total al casei și este cel mai important element al acesteia. Mai ales când vine vorba despre materialele de construcție care au rolul de a asigura rezistența și siguranța casei. carămizilor. faianța sau a altor decorațiuni. În momentul construcției casei.Lecţia 7 ulterioare costă. achiziționarea de materiale ieftine pentru a trage în jos prețurile nu are sens.Manual de Construcţii . Pentru bunul mers al lucrurilor. • Ultima greșeală pe care mulți o fac și ți se poate întampla și ție este să plătești în avans. atunci și acolo unde nu e cazul. după cum spuneam mai sus. înainte de începerea lucrărilor. acoperișului și altor elemente importante și de abia apoi elementelor de design interior. La urma urmei.

Lecţii pas cu pas pentru construirea corectă a unei case .

Finalul lecției .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful