You are on page 1of 2

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μηνός Φεβρουαρίου

Κάθε Σάββατο και Κυριακή: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ.

Κατά το Εσπέρας της παραμονής Θείας Λειτουργίας, η Ακολουθία του Εσπερινού στις 5:00 μ.μ.

*Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, εορτή του Ιερού Φωτίου: Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ. *Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγ. Χαραλάμπους: Θεία Λειτουργία στις7:00 π.μ. *Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγ. Βλασίου: Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ. *Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος: Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ. *Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, εορτή της Οσ. Φιλοθέης της Αθηναίας: Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ. *Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ανάμνηση της α΄ και β΄ εύρεσης της Κεφαλής του Προδρόμου: Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ. *Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, εορτή του Οσ. Προκοπίου: Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00, θα τελέσουμε στο Ναό μας Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Ενδόξου Δικαίου Συμεών του Θεοδόχου και Άννης της Προφήτιδος.

Νεανικές Συντροφιές (Κατηχητικό)

Στην Ενορία μας λειτουργούν Νεανικές Συντροφιές, κάθε Σάββατο και ώρα 12:00 για αγόρια, και κάθε Κυριακή και ώρα 11:00 για κορίτσια. Είναι καλό να φέρουμε όλοι τα παιδιά μας κοντά στο Χριστό και στις Παραδόσεις μας αυτές τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, διότι είναι μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε την Εκκλησία και την Ιστορία μας.

*Ο Ιερός Ναός παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 μ.μ., και από τις 5:00 μ.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ. *Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στην Οδό Αετόπετρας 19, Τ.Κ. 13122 – Ίλιον *Τηλέφωνο Ναού: 210-2634025 *Τηλέφωνα Ιερέων:

π. Γεώργιος Κορρές: 6937-270622 π. Συμεών Αυγουστάκης: 6975-517775

*Το παρόν έντυπο εκδίδεται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ.κ. Αθηναγόρα, και με τη συντακτική ευθύνη του Εφημερίου της Ενορίας, Αρχιμ. Συμεών Αυγουστάκη.

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Μηνιαία έντυπη έκδοση της Ενορίας Αγίου Διονυσίου Ιλίου Τεύχος 12 ο , Φεβρουάριος 2014

Η Υπαπαντή του Σωτήρος

Στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά από τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων, η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμάει την Υπαπαντή του Σωτήρος, δηλαδή την είσοδο του Χριστού στο Ναό των Ιεροσολύμων. Η εορτή αυτή θεωρείται μία από τις Δεσποτικές και Θεομητορηκές εορτές της Εκκλησίας μας. Το γεγονός αυτό της Υπαπαντής του Σωτήρος μας, μάς το εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του (Κεφάλαιο Β΄ 22-35). Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί έπρεπε να αφιερώνεται στο Θεό, και να προσφέρει – κατά την τεσσαρακοστή ημέρα από τη γέννησή του – θυσία στο Θεό ένα ζεύγος τρυγόνων ή δύο νεοσσούς περιστερών. Έτσι, η Θεοτόκος, σαράντα ημέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού, πήγε τον πρωτότοκο μονογενή Υιό της, μαζί με τον Ιωσήφ, στα Ιεροσόλυμα για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του Θείου Βρέφους στο Θεό με τις ανάλογες θυσίες. Ούτως ώστε να εκπληρωθεί η προφητική ρήση: «πᾶν ἄρσεν διανοῖγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) ἅγιον τῷ Κυρίω κληθήσεται». Στο Ναό των Ιεροσολύμων υποδέχτηκε το Θείο Βρέφος ο υπέργηρος Θεοδόχος και Δίκαιος Συμεών. Ο Συμεών υπήρξε ένας ευλαβής και δίκαιος άνθρωπος που περίμενε τη σωτηρία του Ισραήλ, και λόγω της πίστεως που είχε, τον καθοδηγούσε το Άγιο Πνεύμα. Του είχε φανερώσει το Άγιο Πνεύμα ότι θα

το Άγιο Πνεύμα. Του είχε φανερώσει το Άγιο Πνεύμα ότι θα

πεθάνει, προτού δει το Μεσσία. Τότε το Άγιο Πνεύμα τού υπέδειξε να πάει στο Ναό. Μόλις η Μαρία και ο Ιωσήφ έφεραν εκεί το Θείο Βρέφος, τον Ιησού, προκειμένου να εκπληρώσουν το Μωσαϊκό Νόμο, τον πήρε στην αγκαλιά του και δόξασε το Θεό λέγοντας: «Νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, Δεσπότα, κατὰ τὸ ῥῆμά σου ἐν εἰρήνῃ, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τὸ σωτήριόν σου, ὃ ἡτοίμασας κατὰ πρόσωπον πάντων τῶν λαῶν, φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν καὶ δόξαν λαοῦ σου Ἰσραήλ», το οποίο σημαίνει:

«Τώρα Κύριε μπορείς να αφήσεις το δούλο σου να πεθάνει ειρηνικά, όπως του υποσχέθηκες, γιατί τα μάτια μου είδαν το σωτήρα που ετοίμασες για όλους τους λαούς, φως που θα φωτίσει τα έθνη και θα δοξάσει το λαό σου, τον Ισραήλ». Η Μαρία και ο Ιωσήφ θαύμασαν όσα έλεγε ο Συμεών για τον Ιησού. Ο Συμεών τους ευλόγησε, και είπε στη Θεοτόκο Μαρία ότι ο Χριστός θα είναι η αιτία να σωθούν και να καταστραφούν πολλοί Ισραηλίτες. Θα είναι δε σημείο αντιλεγόμενο για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών. Ομοίως, ο πόνος για το παιδί της επρόκειτο να διαπεράσει την καρδιά της σαν δίκοπο μαχαίρι. Ο Συμεών, ένας απλός ηλικιωμένος πιστός, είναι ο τελευταίος προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης. Ενώ έχει στα χέρια του το Θείο Βρέφος, μαρτυρεί για τον Ιησού Χριστό ότι θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, δηλονότι η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού θα σώζει τον άνθρωπο· αντιθέτως, η απιστία και η αμφισβήτηση προς αυτόν θα τον καταστρέφει. Διαισθανόταν, επίσης, τη θυσία του Χριστού για την ελευθερία του πλάσματος από τη φθορά της αμαρτίας του κόσμου.

τη φθορά της αμαρτίας του κόσμου. Στα Ιεροσόλυμα ζούσε τότε μία

Στα Ιεροσόλυμα ζούσε τότε μία γυναίκα που προφήτευε την έλευση του Χριστού, και την έλεγαν Άννα. Ήταν θυγατέρα του Φανουήλ από τη φυλή του Ασήρ εκ του ογδόου γιού του Ιακώβ. Παντρεύτηκε πολύ νέα, και μετά από επτά χρόνια γάμου έμεινε χήρα. Από εκεί και ύστερα έζησε μόνη της, χωρίς να εισέλθει πλέον σε νέο γάμο. Παρηγοριά και ευχαρίστησή της ήταν η προσευχή, η νηστεία, η ανάγνωση των Γραφών, η φιλανθρωπία και η συμμετοχή της στις εσπερινές και πρωινές ιερές δεήσεις στο Ναό. Για τον τρόπο αυτόν της ζωής της, το Άγιο Πνεύμα μετέδωσε στην Άννα το προφητικό χάρισμα. Αξιώθηκε, μάλιστα, αν και ήδη 84 ετών, να υποδεχθεί στο Ναό μαζί με το Δίκαιο Συμεών το Θείο Βρέφος. Κατά τη συνάντηση εκείνη, η καρδιά της Άννας υπεραγαλλίασε και σκίρτησε. Πλησίασε και προσκύνησε το παιδί, και κατόπιν, αφού ευχαρίστησε και δοξολόγησε και αυτή το Θεό, διακήρυττε προς όλους ότι ήλθε ο Μεσσίας, σε όλους που ζούσαν περιμένοντας με ειλικρινή ευσέβεια τη λύτρωση του Ισραήλ. Στις ημέρες μας, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση ενός παιδιού διαβάζεται η Ευχή του Σαραντισμού. Ο Σαραντισμός είναι η προσφορά του νεογέννητου παιδιού στο Θεό, και τελείται προς μίμηση του Σαραντισμού του Χριστού. Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι η λεχώνα γυναίκα δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι της, προτού συμπληρώσει σαράντα ημέρες από τη γέννηση του μωρού της. Επιπλέον, ότι μόνον αφού ο Ιερέας της διαβάσει την Ευχή του Σαραντισμού, μπορεί να βγει από το σπίτι της. Το σωστό, όμως, είναι ότι μπορεί να βγει από το σπίτι της, μόλις της το επιτρέψει ο γιατρός, ανεξάρτητα από την εν λόγω ευχή! Δυστυχώς, έχει εισέλθει στη ζωή των πιστών η «ευχή των είκοσι ημερών», όπως τη λέγουν. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει στο ευχολόγιο της Εκκλησίας μας καμία ευχή για τις είκοσι ημέρες. Αυτό προφανώς έχει παρεισφρήσει στη ζωή των πιστών μας από καλοπροαίρετους, πλην όμως ημιμαθείς, ιερείς. Οι λεχώνες γυναίκες δεν χρειάζεται την εικοστή ημέρα ούτε να εισέρχονται στους ναούς ούτε να καλούν τους ιερείς στο σπίτι τους, παρά μόνο την τεσσαρακοστή ημέρα.

Απολυτίκιον:

Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἠμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἠμῶν, χαριζόμενον ἠμὶν καὶ τὴν Ἀνάστασιν.

Κοντάκιον:

Ὁ μήτραν παρθενικὴν ἁγιάσας τῷ τόκῳ σου, καὶ χεῖρας τοῦ Συμεὼν εὐλογήσας ὡς ἔπρεπε, προφθάσας καὶ νῦν ἔσωσας ἠμᾶς Χριστὲ ὁ Θεός. Ἀλλ' εἰρήνευσον ἐν πολέμοις τὸ πολίτευμα, καὶ κραταίωσον Βασιλεῖς οὖς ἠγάπησας, ὁ μόνος φιλάνθρωπος.