NAMA: _____________________________ KELAS: _____________ TARIKH:_________

NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
Bidang Pembelajaran
1

Evidens/Standard Prestasi
B1D1E3 Boleh menyenaraikan contoh ciptaan Tuhan

BIDIE3
Senaraikan contoh alam ciptaan Tuhan yang anda tahu.
i)

___________________________

v)

____________________________

ii)

___________________________

vi)

____________________________

iii)

___________________________

vii)

____________________________

iv)

___________________________

viii)

____________________________

Bidang Pembelajaran
1

Evidens/Standard Prestasi
B2D1E3 Boleh menjelaskan keunikan manusia dan alam semesta
sebagai ciptaan Tuhan.

B2D1E1
Nyatakan keunikan makhluk ciptaan Tuhan.
1. Manusia - a) ___________________________________________________________
b) ___________________________________________________________
2. Tumbuh-tumbuhan- a) ___________________________________________________
b) ___________________________________________________
3. Matahari - a) ___________________________________________________________
b) __________________________________________________________
4. Sungai - a) ____________________________________________________________
b) ____________________________________________________________

Keputusan:

Menguasai
Belum Menguasai

Tandatangan murid: ________________________________
Tandatangan Guru : ________________________________
Nama Guru

: Pn.J.Letchemy Madavan

1

(KBAT) 1 2 3 Harjit sentiasa membawa keluarganya beriadah pada setiap hujung minggu. 10 Zulaikha suka mengambil gambar pemandangan alam sekitar yang indah. Puan Mariam sentiasa bersyukur tentang kehidupannya sekarang. Johny lebih gemar mendiamkan diri di dalam bilik kerana tidak dapat menerima hakikat bahawa dia cacat penglihatan.J. 9 Su Ann memukul kucing itu sehingga jatuh ke dalam longkang. 8 Alice sering membuang sampah sarap ke dalam sungai di belakang rumahnya. Muthu dan rakannya terlibat dengan aktiviti jenayah iaitu merompak. Ibu Nabila gear menanam pokok-pokok di persekitaran rumahnya. Izwanie mandi tiga kali sehari untuk memastikan badannya cergas dan bersih. Marina tetap aktif bersukan walaupun dilahirkan tanpa kedua-dua kaki.Letchemy Madavan 2 .NAMA: _____________________________ KELAS: _____________ TARIKH:_________ NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B3D1E1 Boleh menunjukkan perlakuan menghargai ciptaan Tuhan BIDIE3 Tulis sama ada pernyataan di bawah ini Positif atau Negatif tentang perlakuan menghargai ciptaan Tuhan. 4 5 6 7 Keputusan: Menguasai Belum Menguasai Tandatangan murid: ________________________________ Tandatangan Guru : ________________________________ Nama Guru : Pn.

Letchemy Madavan 3 .J. Lengkapkan jadual berikut dengan maklumat berkaitan cara menghargai tumbuhan dan haiwan sebagai ciptaan Tuhan. Semua agama mengajar penganutnya menghargai ciptaan Tuhan. (a) Tumbuhan (i) _____________________________________________________________________ (ii) _____________________________________________________________________ (iii) _____________________________________________________________________ (b) Haiwan (i) _____________________________________________________________________ (ii) _____________________________________________________________________ (iii) _____________________________________________________________________ Keputusan: Menguasai Belum Menguasai Tandatangan murid: ________________________________ Tandatangan Guru : ________________________________ Nama Guru : Pn.NAMA: _____________________________ KELAS: _____________ TARIKH:_________ NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B4D1E1 Boleh menghargai ciptaan Tuhan berlandaskan peraturan agama dengan rela hati. B4DIE1 1.

BIDIE1 1. Nyatakan kepentingan melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan amanah di sekolah. B2D1E1 1. (a) ____________________________________________________________________ (b) ____________________________________________________________________ (c) ____________________________________________________________________ (d) ____________________________________________________________________ Keputusan: Menguasai Belum Menguasai Tandatangan murid: ________________________________ Tandatangan Guru : ________________________________ Nama Guru : Pn. ( ) (b) Menggunakan wag saku secara berhemah. ( ) (d) Membasuh pinggan dan gelas selepas makan di kantin.J. (a) Membersihkan kelas megikut jadual yang ditetapkan.NAMA: _____________________________ KELAS: _____________ TARIKH:_________ NILAI : AMANAH Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B1D1E1 Boleh menyatakan cara menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan amanah di sekolah. Tandakan (√) bagi cara menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan amanah di sekolah. ( ) (c) Memulangkan barang yang dijumpai kepada pemilik. ( ) (e) Menyiapkan kerja sekolah rakan baik anda.Letchemy Madavan 4 . ( ) Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B2D1E1 Boleh menjelaskan kepentingan melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan amanah di sekolah.

B4D1E4 1. Tindakan: _____________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5 . Tandakan (√) bagi perlakuan yang menunjukkan sikap amanah terhadap tugas dan tanggungjawab dengan amanah di sekolah. (a) Tidak menyalahgunakan kuasa yang dipertanggungjawabkan. Nyatakan tindakan yang harus dilakukan sekiranya berhadapan dengan situasi yang berikut. B3DIE1 1.( ) (e) Menerima wang sogokan semasa menjalankan tugas. ( ) (b) Melaksanakan tanggungjawab yang diberikan sehingga boleh Menimbulkan keyakinan orang lain.NAMA: _____________________________ KELAS: _____________ TARIKH:_________ NILAI : AMANAH Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B3D1E1 Boleh menunjukkan perlakuan melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan amanah di sekolah. (a) Situasi: Anda terlupa membuang sampah seperti yang ditugaskan oleh guru kelas anda Tindakan: _____________________________________________________________ ______________________________________________________________________ (b) Situasi: Anda memegang jawatan sebagai Bendahari Kelab Rekreasi. ( ) (d) Bercakap benar semasa menjalankan tugas yang dipertanggungjawabkan. ) Bidang Pembelajaran 1 ( Evidens/Standard Prestasi B4D1E4 Boleh menngamalkan perlakua melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan amanah di sekolah berlandasakan peraturan sekolah. Rakan anda ingin meminjam wang kelab untuk membayar yuran tuisyennya dan berjanji akan membayar balik wang tersebut dua hari kemudian. ( ) (c) Mungkir janji.

(c) Situasi: Anda seorang pengawas sekolah.Letchemy Madavan 6 . Rakan anda dating lewat ke sekolah disebabka tayar basikalnya pancit. Tindakan: _____________________________________________________________ ______________________________________________________________________ (d) Situasi: Sebagai Setiausaha Persatuan Sejarah anda terlupa untuk menguruskan suratmenyurat persatuan. Tindakan: _____________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Keputusan: Menguasai Belum Menguasai Tandatangan murid: ________________________________ Tandatangan Guru : ________________________________ Nama Guru : Pn.J.

1. 3. B1DIE1 Senaraikan kekuatan dan kelemahan diri anda. _______________________________________________________________________ Keputusan: Menguasai Belum Menguasai Tandatangan murid: ________________________________ Tandatangan Guru : ________________________________ Nama Guru : Pn. Cth: Mempunyai tanggapan yang baik tentang diri sendiri. Kekuatan Diri Kelemahan Diri 1. 1.NAMA: _____________________________ KELAS: _____________ TARIKH:_________ NILAI : HARGA DIRI Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B1D1E1 Boleh menyatakan kekuatan dan kelemahan diri.J. 2. _______________________________________________________________________ 2. _______________________________________________________________________ 5. 2. 4.Letchemy Madavan 7 . 4. _______________________________________________________________________ 4. 3. _______________________________________________________________________ 3. B2D1E1 Jelaskan cara-cara menjaga diri. Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B2D1E1 Boleh menjelaskan cara memelihara maruah diri.

Tindakan: ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Keputusan: Menguasai Belum Menguasai Tandatangan murid: ________________________________ Tandatangan Guru : ________________________________ Nama Guru : Pn.J.NAMA: _____________________________ KELAS: _____________ TARIKH:_________ NILAI : HARGA DIRI Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B3D1E1 Boleh menunjukan perlakuan menjaga maruah diri di sekolah apabila disuruh. B3D1E1 Nyatakan tindakan anda apabila menghadapi situasi yang berikut. Tindakan: ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Situasi 3 Rakan anda mengajak anda untuk ponteng sekolah dan melepak di pusat permainan video. Kakak anda melarang anda berpakaian sedemikian. (KBAT) Situasi 1 Anda memilih pakaian yang kurang sopan untuk menghadri sambutan perayaan di sekolah anda.Letchemy Madavan 8 . Tindakan: ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Situasi 4 Anda terdengar rakan anda memearahi dan menengking guru kelas yang telah menegur sikap rakan anda yang suka dating lewat ke sekolah. Tindakan: ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Situasi 2 Anda diajak oleh rakan anda untuk merokok di dalam tandas sekolah.

Bidang Pembelajaran 1 Evidens/Standard Prestasi B4D1E3 Boleh menjaga maruah diri di sekolah tanpa disuruh. Soal selidik ini bertujuan untuk menilai sama ada anda berkelakuan positif untuk memelihara maruah diri atau sebaliknya. Pelajar ini ringan mulut untuk memberi salam kepada guru. Saya mengakui semua perkara di atas adalah benar. Sila tandakan (√) pada ruangan catatan. Tandatangan: _____________________________ Nama: ___________________________________ Tarikh: ___________________________________ Keputusan: Menguasai Belum Menguasai Tandatangan murid: ________________________________ Tandatangan Guru : ________________________________ Nama Guru : Pn. Pelajar ini mudah memohon maaf sekiranya melakukan kesilapan. B4D1E3 SOAL SELIDIK Soal Slidik ini perlu diisi oleh rakan anda. Bil 1 2 3 4 5 6 Perkara Catatan Ya Pelajar ini memakai pakaian seragam dengan kemas dan bersih.Letchemy Madavan 9 Tidak . Pelajar ini tidak pernah menceritakan keburukan peribadi rakan baiknya kepada anda. Pelajar ini sentiasa membantu rakan anda dalam kesusahan.J. Pelajar ini sentiasa menggunakan perkataan yang baik semasa berkomunikasi.