Tiroida

Localizare Forma Structura glandei

Structura glandei tiroide
Foliculii tiroidieni formați din celule bogate în RER, care conțin tireoglobulină Foliculul are în interior coloid În funcție de starea glandei, foliculul este activ sau inactiv Celulele parafoliculare sau celulele C Capilare fenestrate

Structura glandei tiroide

Biosinteza hormonilor tiroidieni
Tireoglobulina T3 și T4 sunt compuși organici iodați Celulele tiroidiene au 3 funcții: 1. Captează iodul și îl transportă în coloidul tiroidian 2. Secretă tireoglobulina și favorizează încorporarea iodului 3. Favorizează lansarea în circulație a hormonilor tiroidieni

Tiroida

anaerobioză și dinitrofenol Din celulele tiroidiene iodul iese spre folicul prin difuziune .Sinteza hormonilor tiroidieni Transportul iodurilor din sânge prin membrana foliculară se realizează prin mecanism activ (pompa de iod) Transportul activ este blocat de glicozizi cardiaci.

Hormonii tiroidieni Iodul este concentrat și de alte țesuturi (glandele salivare. plexurile coroide) Sinteza hormonilor tiroidieni: oxidarea iodurii. corpii ciliari. placenta. peroxidaza Cuplarea iodului cu compușii organici: iodul se fixează pe tirozină (4-8 molecule de tirozină sunt iodate) . mucoasa gastrică. glandele mamare.

sub formă de granule.Hormonii tiroidieni Coloidul se eliberează prin exocitoză. granulele au și peroxidază Condensarea oxidativă determină formarea de MIT și DIT Reacția de condensare necesită energie eliberată de peroxidaza tiroidiană .

Se desprind și MIT și DIT.Coloidul folicular Coloidul este format din MIT. care sunt deiodate . DIT fixați pe tireoglobulină Din coloid hormonii ajung în circulație prin particule de pinocitoză Desprinderea T3 și T4 de pe tireoglobulină se realizează cu ajutorul hidrolazelor.

DIT. T3 și T4 Intensifică pinocitoza coloidului Creșterea secreției de T3 și T4 Mecanismul de acțiune pentru TSH .Rolurile TSH-ului Accelerează captarea a 2 ioni de iod în glandă Amplifică sinteza de tireoglobulină Accelerează formarea de MIT.

75% T4 circulă pe o fracțiune prealbuminică. 9% T4 liber 0.Transportul hormonilor T4 circulă fixat pe TBG. 15-20%. albumine T3 liber Există și iod fixat pe proteinele plasmatice .02% T3 circulă fixat pe α1 globuline. T4 circulă pe albumine. α1 globulină.

Dacă scade concentrația proteinelor fixatoare. scade producția hormonilor liberi .Proteinele fixatoare de iod Creșterea bruscă și susținută a lor. determină scăderea proporției hormonilor liberi. este stimulată secreția de TSH și în final este crescută producția de hormoni tiroidieni liberi până la normalizarea valorilor.

care crește. Crește consumul de oxigen prin activarea intracelulară a sintezei de noi proteine Mecanismul de acțiune al hormonilor tiroidieni. cu stimularea consumului de oxigen.Efectele hormonilor tiroidieni Calorigen. receptorii sunt în nucleu Efectele calorigene sunt dependente de receptorii ß adrenergici cu unele excepții .

3 DPG .Consecințele efectului calorigen Vasodilatație cutanată cu scăderea RP și creșterea afluxului venos. crește DC Alte efecte ale hormonilor tiroidieni: – Disocierea O2Hb prin creșterea 2.

Efectele metabolice ale hormonilor tiroidieni Metabolismul glucidic Metabolismul lipidic Metabolismul proteic Metabolismul mineral .

Efectele hormonilor tiroidieni .

Efectele hormonilor tiroidieni Efectele de creștere și diferențiere celulară la nivelul SNC Efectele de la nivelul SN periferic Efectele asupra miocardului .

Metabolizare hormonilor tiroidieni Deiodarea Dezaminarea Decarboxilarea Conjugarea Aprecierea stării funcționale a glandei tiroide .

Reglarea funcției tiroidiene TSH-ul Alți factori .

Reglarea secreției tiroidiene .

Alterarea funcției tiroidiene Gușa endemică Hipofuncția tiroidiană Hipertiroidismul .

Mixedem .

Hipertiroidism .

3. 2. .9-1 g.Metabolismul calcic PTH-ul. calcitonina. 0. cu rol în procesele celulare. 4. vitamina D Repartiția calciului: Oase Plasmă LEC. Calciul plasmatic 1.

cu roluri specifice: Coagulare Contracția musculară Creșterea oaselor Funcționarea membranelor 1. 4.Calciul plasmatic 40% nedifuzibil 60% difuzibil. . 10% neionizabil și 50% ionizabil. 3. 2.

Concentrația normală a calciului Reglarea absorbției Mobilizarea calciului din oase Depozitarea calciului în oase Controlul excreției de calciu .

iar prin fecale 125mg) Aport scăzut-absorbție crescută Absorbția este inhibată de acizi și de subst.Absorbția digestivă a Ca++ Se realizează la nivel duodenal Depinde de aport (1000mg. alcaline Stimularea absorbției prin alimente bogate în proteine și lactoză . din care 300mg se absorb. 175mg se pierd prin urină.

Metabolismul calciului .

Metaboliții vitaminei D Cresc transportul activ al calciului și fosfaților Numai metaboliții au acțiune biologică activă .

Metaboliții vitaminei D .

Metaboliții vitaminei D Alte efecte ale 1. În doze mici: grăbesc mineralizarea osului. În doze excesive determină: reabsorbția osului. activează fosfataza alcalină din osteoblaste 2. 25 DH D3): 1. transportul activ de calciu din osteoblaste în LEC inhibă secreția de PTH . 25 DH COLECALCIFEROL (1.

de calciul și fosfații din plasmă. . în plasmă sunt transportați de o α globulină specifică.Metaboliții vitaminei D Enzima care catalizează formarea 1. Enzima este reglată prin feed-back neg. 25 DH D3 este 1α hidroxilaza. Enzima este activată de prolactină și estrogeni Pot fi considerați hormoni.

25 DH D3. a oaselor nou formate nu se mineralizează. organică.Hipovitaminoza D Matricea osoasă . . ceea ce determină rahitism la copii și oeteomalacie la adulți Rahitismul apare în insuficiența hepatică și renală și în lipsa de răspuns a organelor țintă la 1.

a. mai ales fibre de colagen. Mici cantități de Mg++ Carbonați - - . fără grăsimi.Fiziologia osului Oasele uscate. Substanțele minerale sunt: m. cristelele de hidroxiapatită Na+. conțin 2/3 substanțe minerale și 1/3 substanțe organice.

cu un RER bogat. formează osul. Osteoblastele conțin FAlc. Mineralizarea este dependentă de vit. . celule bazofile. iar deficitul de vitamină determină tulburări numai la făt. cu rol în mineralizarea fibrelor de colagen. secretă în jur o rețea de colagen de tip I.Celulele osoase Osteoblastele. K. cel de tip II este în cartilagii.

controlul mobilizării calciului din este realizat de PTH și CT . Circulația osului este de 5% din DC în repaus.Mobilizarea calciului din oase Depinde de circulația sanguină Irigația osului este de 10 ml sg/min/ 100g țesut uscat.

Țesutul osos .

Structura osului .

Calcemia .

Glandele paratiroide Sunt vitale Au celule principale (PTH) și celule oxifile .

Intensificarea absorbției inetstinale.Reabsorbția renală . Hipercalcemia apare: .Mobilizarea din oase .Efectele PTH-ului Determină hipercalcemie și scăderea fosforului sanguin. .

iar osteoclastele sunt active. Matricea organică a osului va fi dizolvată. . Mobilizarea calciului din oase. de PTH Intesificarea absorbției prin activarea 1 αhidroxilazei. vor fi inhibate. din degradarea colagenului și sunt antrenate în circulație substanțele minerale.Hipercalcemia determ. prin fixarea pe osteoblaste. se elimină prin urină hidroxiprolina.

Ca++ este pompat în LEC. Se intensifică sinteza și eliberarea enzimelor lizozomale cu dizolvarea matricei osoase. reacția este stimulată de 1. 25 DHD3. .PTH-ul Mecanismul de acțiune este prin c AMP. crește permeabilitatea celulelor osoase pentru Ca+.

restul până la 98-99% se reabsoarbe în ram ascend a aH și în TCD În TCD se reabsoarbe prin cAMP. cu un maxim asemănător gl Se elimkină fosfații .Reabsorbția renală de Ca+ Calciul filtrat este reabsorbit 60% în TCP. prin mecanism activ.

Mg++ are efecte similare cu Ca++ pentru sinteza de PTH Hipocalcemia apare în: Rahitism.Reglarea secreției de PTH Scăderea calcemiei stimulează PTH-ul și prin ß receptorii adrenergici. Boli renale cronice. Graviditate și lactație .

Alte efecte ale PTH-ului Asupra cristalinului Asupra pancreasului .

2. datorită stimulării osteoblastelor.Calcitonina Este secretată de celulele parafoliculare Are ca mecanism de acțiune c AMP Efectele biologice sunt: 1. Inhibarea osteocitelor și osteoclastelor (numai ele au Rp pentru calcitonină). Scăderea calciului și fosfaților circulanți. prin inhibarea reabsorbției de Ca. .

Ca.Efectele calcitoninei Scăderea osteoclatelor și osteoblastelor pentru Ca++ Scăderea numărului și activității osteoclastelor Creșterea secreției intestinale de apă și electroliți. Creșterea excreției de Na. fosfați Scade formarea de HCl în sucul gastric .

5 mg/dl Secreția este stimulată de Rp ß adre. de dopamină. secretină Este activă la tineri și stimulează dezvoltarea scheletului.Calcitonina Reglarea secreției se face prin influența calcemiei Nu se secretă la peste 9. gastrină. CCK. glucagon. Crește în graviditate . estrogeni.

prin care se potențează efectele anialgice . prin acțiunea pe Rp Ht care eliberează ACTH și ß endorfine. Efecte antiedematoase și vasomotorii.Alte efecte ale calcitoninei Inhibă secreția de TSH și STH Discretă stimulare de PRL Are acțiune antialgică periferică. prin acțiunea antiosteoclastică și centrală.

Calcemia .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful