You are on page 1of 2

ALCANI

Alcanii sunt hidrocarburile saturate aciclice, care au catene aciclice i legturi simple C C. Formula general a alcanilor este: CnH2n+2 Serie omoloag: este acea serie in care fiecare termen difer de precedentul cu o grup CH2
La alcani izomeria este determinata de posobilitatea atomilor de carbon de a se uni diferit in catena IZOMERII DE CATENA

PROPIETATI FIZICE: Punctele de topire si fierbere cresc cu cresterea masei moleculare si a


numarului de atomi de carbon din molecula. Izoalcanii au puncte de fierbere mai scazute decat normal alcanii cu acelasi numar de atomi de carbon. Alcanii sunt insolubili in apa,dar sunt solubili in solventi organici.Alcanii inferiori nu au miros,iar cei superiori au miros caracteristic.

PROPIETATI CHIMICE: REACTIA DE SUBSTITUTIE consta in inlocuirea unuia sau mai multor
atomi de hidrogen cu alti atomi sau grupe de atomi. In REACTIA DE HALOGENARE hidrogenul e inlocuit cu un halogen. CLORURAREA METANULUI CH[4] + Cl[2] -> CH[3]Cl + HCl ^ | clorometan / clorura de metil CH[4] + 2Cl -> CH[2]Cl + 2HCl ^ | diclorometan / clorura de metilen CH[4] + 3Cl -> CHCl[3] + 3HCl ^ | triclorometan / cloroform CH[4] + 4Cl[2] -> CCl[4] + 4HclI Intr-o ardere complet, un compus reacioneaz cu un oxidant, cum ar fi oxigenul, clorul sau fluorul, rezultnd compui formai din fiecare element al combustibilului cu elementul oxidant.

Cifra octanic (CO) reprezint rezistena unui combustibil la detonaie. Determinarea


rezistenei se face prin comparaia combustibilului de msurat cu doi combustibili etalon ce se regsesc n componena benzinei.

Puterea calorica exprima cantitatea de caldura care rezulta prin arderea completa a unei
unitati de combustibil Metanul, componentul principal al gazului metan, se foloseste drept combustibil casnic (aragaz) sau in industrie la obtinerea unor compusi cu imoprtanta practica deosebita. Solventii hidrocarbonati sunt folositi la diluarea sau indepartarea vopselelor. Alcanii au aplicatii in medicina sau in farmacie la obtinerea unor preparate pt protejarea pielii. Deoarece metanul este inodor, pt depistarea scaparilor de gaze din conducte se adauga compusi cu sulf (mercaptani), urat mirositori.

ACTIUNE FIZIOLOGICA
Alcanii sunt substante nepolare, deci insolubile in apa, dar care dizolva alte substante organice nepolare, cum sunt grasimile solide sau lichide. De aceea inhalarea vaporilor de benzina afecteaza plamanii, ca urmare a dizolvarii grasimilor din membranele celulare Contactul prelungit dintre alcanii lichizi si piele are ca efect dizolvarea grasimilor,producand inflamari sau chiar arsuri grave.