You are on page 1of 3

Franciza este operaţiunea care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor (franchiser ) îi acordă

unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat (î franchisee), dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scopul de producţie sau de comercializare aanumitor tipuri de produse şi/sau de servicii. Obţinerea unei francize implică plata uneitaxe de intrare în sistem precum şi a unor redevenţe anuale, de regulă sub form a unui procent din cifra de afaceri.

KFC

(Kentucky Fried Chicken)opereaza sub un contract de

franciza prin care licenta este acordata companiei US Food Network SA. Primul restaurant a fost deschis in aprilie 1997 pe Blvd. Magheru din Bucuresti. In 2004 KFC deschide al saptelea restaurant al sau, in Constanta, la Tomis Mall, primul in afara capitalei. In prezent Compania US Food detine 24 restaurante KFC, dintre care 9 in Bucuresti si celelalte in Constanta, Timisoara, Oradea, Iasi, Brasov, Ramnicu-Valcea, Ploiesti, Pitesti, Cluj, Bacau si Targu Mures. Ne propunem ca incepand cu anul 2008 sa deschidem minimum 5 restaurante in fiecare an. Calitatea produselor, modul exceptional de servire si standardele mentinute la un nivel constant ridicat au indreptatit echipele KFC din Romania sa castige numeroase premii europene si mondiale in competitia cu celelalte restaurante KFC din lume pentru Restaurant Excellence. Insa cea mai importanta distinctie este data de cel mai bun scor (100%) obtinut in numeroase randuri de fiecare restaurant, incepind cu anul 2000, an de infiintare a Champscheck, un sistem de verificare, de catre echipe de profesionisti, a experientei clientilor in localurile noastre. Aceasta performanta a introdus echipele manageriale din Romania in Champions Club si le-a oferit participarea la galele anuale de la Reykjavik, Sevilla, Paris, Limassol, Atena, Mauritius. In prezent colectivul KFC Romania cuprinde peste 800 de oameni. De-a lungul mai multor ani Colonelul Sanders a fost singurul care a cunoscut Reteta Originala KFC. In prezent ea se afla intr-un seif din Trezoreria din Louisville, Kentucky. Cateva persoane cunosc reteta care valoareaza milioane de dolari, semnand contracte de confidentialitate foarte restrictive. Colonelul a dezvoltat-o inca din 1930, amestecul sau de 11 ierburi si mirodenii i-a facut pe trecatori sa devina clienti fideli la Sanders Cafe. Am amestecat ierburile si mirodeniile pe o podea din spatele verandei din Corbin, isi amintea Colonelul. O companie face amestecul dupa o formula care reprezinta numai o parte din Reteta Originala. O alta companie amesteca restul. Un program informatic este folosit pentru securizarea si standardizarea amestecului de produse, dar nici una dintre companii nu stie reteta completa, contractele semnate de acestea impiedicindu-le sa o afle. "Ma inspaimant numai cand ma gandesc la toate procedurile si masurile de siguranta pe care companiile

Bucuresti SUA 30 18 Franciza Simpla 5 ani 1997 80-150 mp Restaurant 20.000 Euro Infiintare: Website: Email: Telefon: Fax: Adresa: Tara: Unitati proprii: Francize: Tip contract: Durata: An franciza: Suprafata: Tip locatie: Taxa intrare: . in peste 600 de restaurante situate atat in SUA cat si in Canada. Nr. Peste 3500 de restaurante din intreaga lume au inceput sa opereze sub licenta in momentul in care Heublein Inc.30.J. mai ales cand ma gandesc la Claudia. In 1986. Companie: S. formeaza compania Yum!Brands International. KFC Romania S. KFC a devenit filiala a R. cea mai mare companie de restaurante din lume ca numar de unitati.64 B-dul Magheru. 0740-121. cel care mai tarziu a fost guvernator al statului Kentucky. in ianuarie 1969 a fost listata la bursa din New York. 021-312. In prezent. Reynolds Industries cand Heublein a fost achizitionata de aceasta in 1982. In acelasi an.90.L. pentru 840 milioane dolari. Colonelul Sanders ocupa locul 2 in randul personalitatilor cele mai populare in SUA. 28-30.le adopta pentru a proteja reteta mea" spunea Colonelul. persoana care se ingrijea de distributie.ro 021-203.23.00. societatea pe actiuni Kentucky Fried Chicken s-a dezvoltat rapid.R.ro/ office@kfc. din 1980 pana in 1984. In anul 1964.kfc. Garajul era depozitul nostru. Brown Junior. In anul 1976. in urma unui sondaj.(US Food Network SA) 1997 http://www. Administrata de noii proprietari. a achizitionat KFC Corporation pentru 285 milioane dolari.33. impreuna cu alte patru marci de lanturi de restaurante. era supervisor-ul meu de magazie. KFC a fost achizitionata de catre PepsiCo Inc. 021-312. Colonelul Sanders a ramas purtatorul de cuvant al companiei. care se ocupa de ambalare.C.30. se vindea pui pregatit dupa reteta Colonelui. el si-a cedat drepturile de pregatire a puiului unui grup de investitori care il includea si pe John Y.90.904 021-203.

000 Euro (va recomandam sa consultati situl oficial) 5% din CA Romania Orasele Mari 800 Redevente: Tari francize: Zone vizate: Angajati: .Taxa totala: Taxa training: 300.