You are on page 1of 3

Mikroorganisma

1. Micro bermaksud seni dan organism bermaksud hidupan. Microorganism bermaksud hidupan seni (kecil). 2. Mikroorganisma terdapat disekeliling kita. Contohnya, di udara, di dalam air, makanan, tanan dan di dalam badan kita. 3. Mikroorganisma adalah tersangat kecil sehingga tidak dapat dilihat oleh mata kasar. Kita perlu menggunakan mikroskop untuk meihat mikroorganism. 4. Mikroorganisma wujud dalam pelbagai bentuk dan saiz. Jenis-jenis Mikroorganisma Terdapat empat jenis mikroorganisma yang utama: (a) bakteria (b) virus (c) fungi (d) protozoa

Rajah 1.1 – Gambar Mikroorganisma

sakit kerongkong dan sebagainya. haiwan dan bakteria. . (b) Protozoa ialah organisma akuatik. di dalam air.  Protozoa (a) Protozoa lebih besar daripada virus dan bakteria. sesetengah bakteria menyebabkan penyakit seperti cirit-birit. (g) Bakteria yang menyebabkan penyakit di kenali sebagai kuman.  Virus (a) Virus ialah mikroorganisma yang paling kecil.1). di dalam tanah serta di permukaan yang kamu sentuh. gelap. (f) Kebanyakan bakteria tidak bebahaya dan berguna kepada kita. Bakteria hidup di dalam tubuh kamu juga. Bakteria (a) Bakteria ialah organisma yang sangat kecil. lembab dan kotor. Virus hanya dapat dilihat dengan menggunakan mikroskop yang paling tinggi kuasanya. (c) Bakteria terdapat di udara. (c) Deman selesema adalah disebabkan oleh virus. Virus bertanggungjawab kepada pelbagai jenis penyakit berbahaya dan membawa maut seperti AIDS. (c) Protozoa juga ada yang tidak berbahaya dan ada yang berbahaya. (b) Bakteria wujud dalam pelbagai bentuk. Namun begitu. (e) Bakteria membiak sangat aktif di tempat yang hangat. Demam malaria adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh sejenis protozoa. (b) Virus boleh menjangkiti tumbuhan. (d) Bakteria membiak sangat cepat pada suhu yang sesuai dengan kehadiran air dan makanan yang mencukupi. Kebanyakan Bakteria boleh dikelaskan berdasarkan bentuknya (Rajah 1.

pada sampah-sarap. kulapuk dan yis (ragi) adalah contoh-contoh fungi. ada juga fungi yang boleh menyebabkan penyakit. (d) Cendawan. . di atas organisma lain dan juga pada makanan kita. Walau bagaimanapun. (e) Sesetengah fungi. Fungi (a) Fungi adalah yang paling besar antara keempat-empat mikroorganisma. (b) Fungi hidup di dalam tanah. (f) Seperti bakteria. seperti yis adalah sangat halus dan hanya boleh dilihat dengan bantuan mikroskop. (c) Fungi membiak daripada spora. kebanyakan fungi tidak berbahaya dan berguna kepada kita.