You are on page 1of 4

TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE

Definitie Scop Locuri de electie Materiale necesare =reprezinta injectarea strict i.d a unor solutii diluate din substanta medicamentoasa ce urmeaza a fi administrata -prevenirea reactiilor alergice si/sau anafilactice Zone lipsite de foliculi pilosi • Pe fata anterioara a antebratului • Pe fata externa a bratului, coapsei -seringa de 10 ml sterila -ac de aspiratie steril -ac pentru injectie i.d steril -tampoane de vata -substante dezinfectante -tavita renala -manusi -substanta medicamentoasa + solvent eventual! -comprese sterile -pensa de servit -pix -documente medicale PSIHIC -se informeaza cu privire la necesitatea te"nicii -pacientul este informat ca nu are voie sa atinga locul injectat, sa se spele sau sa produca grataj FIZIC -pozitie sezand, decubit dorsal -se pregateste locul prin degresare -se efectueaza dilutia -se injecteaza strict i.d 0,#-0,$ ml solutie diluata -nu se tamponeaza dupa administrare -interpretarea rezultatului se face dupa 1$-#0 min -daca apare congestie, induratie, "alou alb extensiv peste congestie, pacientul este sensibil la medicamentul respectiv

Pregatirea pacientului

Efectuarea tehnicii

REALIZAREA DILUTIEI

PENICILINA I.Obtinerea dilutiei necesare pentru testare

1

000 u.000 u.i se dizolva in % ml ser fiziologic.!. obtinandu-se o concentratie de 10. -se repeta aceeasi manevra.i/ml.#-0. -pentru copii se va folosi o solutie de concentratie 100 u.000 u.$ ml de ser fiziologic si se obtine o solutie de concentratie 0. III.*$ g se va dizolva cu *.Testarea propriu-zisa -se va administra strict intradermic 0. AMPICILINA SI OXACILINA I.01 g/ml -se mai face o dilutie. atunci antibioticul nu se administreaza pacientul este alergic!. obtinandu-se o concentratie de 1000 u. obtinandu-se o solutie de concentratie de 0.i/ml.i/ml. se observa cu atentie aspectul oc"iului' daca apare "iperemie.i/ml. I!.Obtinerea dilutiei necesare pentru testare *$0 mg = 0. obtinandu-se o concentratie de 0.1 ml din solutia diluata -dupa injectare nu se va tampona locul punctiei si se va evita atingerea acoperirea! zonei.i/ml • )upa 1$ min. pacientul este alergic la acest antibiotic. II.$ ml intradermic -in continuare se va proceda ca la punctele anterioare +++ si +.000 u.*$ g -1 flacon de 0. -din aceasta solutie se va lua 1 ml si se adauga & ml de ser fiziologic.Rezultatul testarii Interpretare -dupa injectarea intradermica se va astepta o perioada de 1$-#0 min -daca apare congestie si induratie sau un "alou alb extensiv peste congestie.1g/ml -din aceasta solutie se va lua 1 ml si se va amesteca cu & ml de ser fiziologic.TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE -continutul flaconului de %00. precum si leziunile de grataj.001 g/ml -din aceasta solutie se va injecta 0. obtinandu-se o concentratie de 100."lte #ariante de testare -testarea se poate face si prin administrarea pe mucoasele sacului conjunctival' • (e va aplica o picatura din dilutia de 1. KANAMICINA * .

g se dizolva in 10 ml ser fiziologic.Obtinerea dilutiei necesare pentru testare -0 mg = 0.00. II.g/ml -1 ml din aceasta solutie se amesteca cu .001 g/ml.TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE I.0. atunci antibioticul nu se administreaza. III.001 g/ml se administreaza strict intradermic 0.Interpretare -se va citi dupa 1$ min -daca apare congestie si induratie sau un "alou alb extensiv peste congestie. GENTAMICINA I.Obtinerea dilutiei necesare pentru testare -flaconul de 1g se dizolva in 10 ml de ser fiziologic. obtinandu-se o solutie de concentratie de 0.001 g/ml -se repeta operatiunea amestecand 1 ml din aceasta concentratie cu & ml ser fiziologic.g -flaconul de 0. obtinandu-se o solutie finlala de concentratie 0. II.Rezultatul testarii.Testarea propriu-zisa -din solutia de concentratie 0. atunci antibioticul nu se administreaza.0.0% g # .Obtinerea dilutiei necesare pentru testare %0 mg = 0.1 g/ml -din aceasta solutie se amesteca 1 ml cu & ml ser fiziologic si se va obtine o concentratie de 0.001 g/ml.1 ml.1 ml. III. obtinandu-se o solutie de concentratie 0.Testarea propriu-zisa -din solutia final se administreaza intradermic 0. ml de ser fiziologic si se obtine o solutie de concentratie 0.Rezultatul testarii Interpretare -dupa injectarea intradermica se va astepta o perioada de 1$-#0 minute -daca apare congestie si induratie sau un "alou alb extensiv peste congestie. STREPTOMICINA I.

Testarea propriu-zisa -din solutia final se administreaza intradermic 0. diaree • Paloare • 6ranspiratii reci • 7ipotensiune arteriala pana la colaps.1 ml.8 i. mai ales ocular senzatie de 1nisip in oc"i2! • 0demul si eritemul fetei • 3neori febra c"iar din momentul testarii!. MANIFESTARI DE SOC ANAFILACTIC • 4gitatie. obtinandu-se o solutie de concentratie 0.v  5luconolactat de calciu sau clorura de calciu i.7. TRATAMENTUL DE URGENTA  4drenalina jumatate sau 1 fiola i. atunci antibioticul nu se administreaza ATENTIE ! /anifestarile alergice pot sa apara c"iar din momentul testarii la o doza minima de antibiotic!. MANIFESTARI ALERGICE • 0ruptie papuloasa scarlatineiforma • Prurit.v  4nti"istaminice 9 :omergan.v lent  7.Interpretare -se va citi dupa 1$ min -daca apare congestie si induratie sau un "alou alb extensiv peste congestie.001 g/ml II.TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE -flaconul de 0.00% g/ml -1 ml din aceasta solutie se amesteca cu # ml de ser fiziologic si se obtine o solutie de concentratie 0.0% g se dizolva in 10 ml ser fiziologic. % . varsaturi.Rezultatul testarii. senzatie de sufocare • 5reata. III.