You are on page 1of 9

5 Minit Review Tentang Emas| www.mohdzulkifli.

com

5 MINIT REVIEW TENTANG

EMAS
20 QUICK REVIEW
1.

Oleh Mohd Zulkifli Shafie (Edisi Kemaskini - 2 Disember 2013)

Saya senaraikan 20 point penting bagi memudahkan sahabat semua faham asas pelaburan emas fizikal hanya dalam masa 5 minit, insyaAllah. Mana untung simpan dalam ASB, Tabung Haji berbanding simpan emas? Simpan emas lebih untung. Purata kenaikan harga emas 15% - 20% setahun sejak 10 tahun lepas. Lepas tolak kos susut nilai & zakat, untungnya sekitar 10% - 15%. Tabung Haji (5%), ASB (5.5% lepas tolak zakat 2.5%). Belum tolak inflasi 4%. Cek sejarah harga emas di http://bit.ly/webbnm (web BNM). Harga emas ada turun naik dalam jangka pendek, tapi ia sentiasa naik dalam jangka panjang. Kalau nak beli emas, guna duit yang agak-agak tak pakai at least dalam tempoh SETAHUN.

2.

Sejarah harga emas 10 tahun. Kenaikan melebihi 500% dalam nilai USD. Saya beli 1 dinar (RM616) pada 2 Oktober 2010. September 2011, harganya pernah cecah RM833. Kenaikan 30% setahun! Sekarang harga emas turun semula ke paras tahun 2010. Ia peluang terbaik membeli lagi.

3.

Emas tahan inflasi dan kegawatan ekonomi. Simpan emas, tak takut kenaikan harga barang (inflasi), tak takut bila duit ringgit (RM) lemah, tak takut kalau negara tak stabil, berlaku peperangan dsb. Emas penyimpan nilai sebenar. Ia akan sentiasa bernilai sepanjang zaman dan di mana sahaja seluruh dunia.

Zaman Nabi, seekor kambing harganya 1 dinar. Hari ni, nilai 1 dinar sekitar RM600 – RM800. Cukup untuk beli seekor kambing. Emas mengekalkan kuasa belinya selama 1,400 tahun . Tapi, tahun 1980-an dulu, belanja budak sekolah cuma 50 sen sehari. Tapi hari ni at least RM2.00 sehari! Duit kertas sentiasa susut kuasa belinya. Orang simpan emas, akan selamat daripada inflasi.

Persoalan lanjut tentang emas, contact jer saya: 019-336 8009 (Zul), ibnushafie@gmail.com

tapi ini yang paling banyak permintaan di Malaysia. April 2011. Tak perlu risau emas tercalar. contact jer saya: 019-336 8009 (Zul). asalkan ia emas.mohdzulkifli. Tak perlu risau pasal nak jual balik.com . Sebab paling utama. jual di tempat di mana anda membelinya.9) Dinar Kelantan (Emas 917) Dinar Public Gold (Emas 916) 5. saya pajak beberapa keping gold bar untuk pusing modal bisnes. unit trust. Jenis emas fizikal yang ada di Malaysia & bagus untuk simpanan. Itulah untungnya emas. cari di company Public Gold (publicgold. kemek. Persoalan lanjut tentang emas. ada banyak lagi. Kat mana nak beli emas? (1) Kijang Emas. Stok sentiasa ada. Macam mana buat untung dengan emas ni? (1) Beli dan simpan sekurangkurangnya SETAHUN. Emas terbaik untuk „pelaburan‟ di Malaysia ialah emas Public Gold. senang jual dan paling penting. atau contact dealer Public Gold kalau nak mudah. Walaupun melabur. Selain tiga ni. Kalau sayang nak jual. duit kita tak beku macam saham. cari di cawangan arrahn. untung maksimum bila jual balik.com. ibnushafie@gmail. dan kena berhati-hati dengan hukum hakam dia.15% sebulan atau 13. 6. pergi ke Maybank tertentu. Dealer emas mesti berebut-rebut beli kalau ada orang nak jual balik. senang beli. Kos pajak sebulan ialah 1. simpan jer. Syiling Kijang Emas (Emas 999. (3) Berniaga emas – lagi untung. Boleh jual di mana-mana kedai emas seluruh dunia. 8. 7. Senang ke nak jual balik nanti? Nak jual kat mana? Emas senang ditukar kepada tunai. (2) Dinar Kelantan. (2) Jual hanya bila perlu duit tunai. Anda boleh kaji sendiri kalau nak lebih yakin. (3) Emas Public Gold.my atau nubex. (2) Dinar Kelantan. tapi modal besar. (3) Emas Public Gold.com.my. boleh pajak jer di Ar-Rahnu tertentu bila nak pakai duit SEKEJAP untuk aktiviti yang menguntungkan melebihi kos pajak – 1. Dealer & cawangan banyak seluruh Malaysia.15%. kalau tak. asalkan ia tulen.5 Minit Review Tentang Emas| www.85% setahun. (1) Kijang Emas Bank Negara. Pastikan ia patuh syariah.com.my).com 4. tapi saya dapat pusing duit tu dan menjana keuntungan melebihi 10% sebulan. bengkok sebab syarikat jamin akan beli balik. Tapi kalau nak dapat harga terbaik. Tabung Haji atau investment lain.

risiko sangat besar. Di KL. simpan kat rumah. Kalau banyak. ibnushafie@gmail. Kalau modal besar (min. Yang penting. Barang kemas perhiasan kurang sesuai untuk pelaburan sebab (1) harga lebih mahal (2) ada kos upah dan susut nilainya tinggi. Itu belum kira kos upah yang boleh dimanipulasi pekedai emas. pajak. 10. dalam masa yang sama beli emas. urufnya 150 gram. boleh beli gold bar atau coin dinar bersaiz besar. RM2.my.com). Kecuali barang kemas khas yang dikeluarkan untuk tujuan pelaburan seperti i-series Public Gold ataupun barang kemas pelaburan Sri Ayu (www. sewa safe deposit box. Emas simpanan kena keluar zakat 2.com. contact jer saya: 019-336 8009 (Zul). Kalau emas banyak. 12. tapi untuk dapatkan pinjaman bercagarkan emas. Persoalan lanjut tentang emas.30%. Tengok saiz box. Berapa modal minimum? Kalau modal kecik (min. ataupun syarikat swasta. langsaikan hutang dulu. Kaedah beli.zakat.30% daripada harga semasa.5% kalau lebih 85 gram. simpan di rumah jer. Barang kemas yang dipakai pun kena zakat kalau lebih uruf setempat. Kalau emas sikit. Baru lena tidur. Detail. Tak berbaloi ada hutang kad kredit (interest 18% setahun). Tapi yang paling penting. boleh rujuk www. jangan kecoh-kecoh pada orang lain yang anda ada emas. 13. Barang kemas rugi bila nak jual balik kat kedai emas sebab dia tolak susut nilainya sekitar 25% .mohdzulkifli. iaitu sekitar 25% . Tapi kena kreatif. Kat mana nak simpan? Kalau sikit. jangan simpan dalam almari. Kalau ada hutang kad kredit. simpan di Safe Deposit Box di bank. beli pajak. Mana untung beli barang kemas berbanding syiling dinar atau gold bar? Syiling dinar & gold bar lagi untung.com 9. Berbaloi tak simpan dalam ar-rahnu? Tak berbaloi.com . 11. beli coin 1 dinar. RM600). Sewa sekitar RM100 – RM550 setahun. 14. Dapatkan nasihat dealer berpengalaman untuk kenalpasti item terbaik sesuai dengan bajet anda. Ar-Rahnu bukan tempat simpan emas.5 Minit Review Tentang Emas| www. Saya lebih suka simpan di syarikat swasta sebab nilai insuransnya tinggi & tak terikat pada waktu pejabat macam bank. potensi untung sangat kecil.000). takut tak lena tidur.sriayu.

tapi tak dapat emas fizikalnya. dan boleh buat manipulasi teknik Ar-Rahnu untuk maksimumkan keuntungan bila sesuai. buka Akaun Pelaburan Emas di Maybank.com . Kuwait Finance House (KFH) & Al-Rajhi berbanding emas fizikal? Beli emas fizikal lagi bagus sebab emas ada di tangan kita.rsdb. Kuching dll. Boleh cek di publicgold. JB. mana untung beli direct dari syarikat atau melalui dealer? Lebih untung beli dari dealer. Ipoh.com.com 15. pastikan dapat emas. contact jer saya: 019-336 8009 (Zul). Kat bawah tu boleh sewa Safe Deposit Box (www. di KB. Tak ada apa-apa kos tambahan. tips pelaburan dan lain-lain bantuan dari dealer. CIMB. ibnushafie@gmail. Kuantan. Persoalan lanjut tentang emas.mohdzulkifli. saya akan bagi contact dealer lain yang boleh memudahkan anda.5 Minit Review Tentang Emas| www. Dealer akan bantu place order untuk anda.berubah setiap hari (3) Public Gold publicgold. Kat mana nak tengok harga emas semasa? (1) Kijang Emas bnm. 17. Emas Public Gold.safedepositbox. Saya juga dealer Public Gold yang aktif. Penang (HQ). Contact dealer untuk lock harga kalau nak beli. Macam mana nak beli? Contact mana-mana dealer Public Gold atau contact saya – 019-336 8009 (Zul) untuk lock harga.my .my sebab ia lebih murah. bahkan anda dapat BIMBINGAN percuma. Mana bagus. Public Bank. Berhati-hati kalau beli emas. Setakat ni. Kalau untuk penyimpan emas biasa. cuma KFH & Al-Rahji bank sahaja disahkan patuh syariah (halal). [ILMU ASAS] eBook “5 Minit Review Tentang Emas” adalah ilmu tahap “Basic” untuk anda faham tentang pelaburan emas fizikal dan mendapat keuntungan yang cukup bagus bagi orang baru. buat bayaran terus ke akaun Public Gold dan ambil emas direct dari ofis Public Gold terdekat dengan anda.my – berubah setiap 20 minit.com. bukan dapat kertas! 18. Bandar Sunway. Kalau tak dapat bantu. Beli emas.my). Ada 18 cawangan seluruh Malaysia. UOB Bank. Kat mana office Public Gold? Kat KL di Ampang. Nanti. 20. Sungai Petani.com. Jauhkan diri dari mana-mana SKIM pelaburan emas yang menjanjikan pulangan tetap. Office Public Gold Sunway.my. Ok tak kalau masuk Skim Pelaburan Emas? Kebanyakannya adalah scam – penipuan. saya syorkan sewa di www. Kajang & Klang.com.com. 16.gov. 19. Yang lain.my berubah setiap hari (2) Dinar Kelantan arrahn.

Ketulenan emas diukur kita boleh buat untung dengan turun naik harga menggunakan densimeter. Moga ia menjadi amal jariah saya dan anda juga.mohdzulkifli. Persoalan lanjut tentang emas. pakar menjangkakan itu semua petanda akan berlaku keruntuhan sistem matawang yang menyebabkan duit kertas tak bernilai lagi. dealernya bersepah seluruh Malaysia. Public Gold dapat pengesahan Bank Negara tak? Public Gold satu-satunya syarikat jual beli emas yang telahpun disahkan oleh BNM i. Emas PG diterima oleh banyak ar-rahnu termasuk Bank Rakyat dan Pos Malaysia. Masa sekarang. Kalau anda rasa ianya bermanfaat. Adakah jaminan harga emas akan sentiasa naik? Tak ada jaminan dan tak logik harga emas naik tapi tak turun-turun. 3. senang jual. Kalau emas tak tulen. PG jamin akan beli balik emas pada bilaatau pejabat Public Gold. Ia penyimpan nilai paling ampuh dalam sejarah manusia. dan paling penting (5) emas PG paling tak test di kedai emas. Pengalaman orang lama.com 5 SOALAN BONUS 1. penyusutan nilai dolar yang nampaknya sangat mustahil akan selesai dalam masa terdekat. Dan tak siapa tahu “how low is low” dan “how high is high”. sebarkan kepada kenalan anda. Ar-Rahnu cerewet. 4. (3) Stok sentiasa ada walaupun masa harga emas jatuh. kemek atau bengkok. PG sebenarnya macam „kedai emas‟ jer. bila masa walapun dah calar. Jadi. majoriti orang yang tunggu harga paling rendah baru nak beli tapi akhir sekali terpaksa beli pada harga yang lebih tinggi sebab emas sentiasa naik dalam jangka panjang. ibnushafie@gmail. ia diterima ramai pelabur emas Malaysia. Bahkan. kepentingannya dan keuntungan menyimpannya.W dah jamin akan tiba suatu zaman di mana tak ada apa yang bernilai kecuali emas & perak. bagi emas dapat duit. Bila masa terbaik membeli emas? Bila harga emas akan turun? Masa terbaik membeli ialah bila anda faham apa itu emas. Emas Sri Ayu lebih murah daripada Public Gold. Tapi saya prefer emas Public Gold sebab senang beli. (4) Harganya bergerak mengikut harga emas dunia.com . PG hanya jalankan aktiviti jual beli emas sahaja. krisis hutang US & Eropah. Tapi ia tak akan jatuh lingkup macam saham sebab emas sentiasa bernilai sepanjang zaman. 2. Jadi selamatkan „kekayaan‟ kita kepada emas sekarang. Ar-Rahnu tak akan terima untuk pajakan. Macam mana nak tahu emas Public Gold tulen ke tak? Emas Public Gold telahpun diuji ketulenan oleh assayer (penilai) bebas dan dikeluarkan bersama sijil ketulenan. Bagi duit dapat emas. untung maksimum. (1) Cawangannya banyak.e. lepas tu baru monitor harga. contact jer saya: 019-336 8009 (Zul). beli dulu at least 1 Dinar.A. jangan tunggu harga rendah sebab anda tak faham bila harga rendah sebelum buat belian pertama.mohdzulkifli. Jangan risau beli emas sebab Nabi S. Ada tak emas lain yang lebih murah daripada Public Gold? Ada. Anda boleh dapatkan versi terkini dengan download dari www. Boleh emas. Kalau anda first time.5 Minit Review Tentang Emas| www. lagi kritikal beli emas sebab dunia tengah berperang matawang.com secara PERCUMA. Tak ada apa-apa „SKIM‟ PELABURAN ditawarkan. krisis dagangan. (2) Permintaan tinggi. anda mungkin akan rugi 25%! 5. [DAPATKAN YANG TERKINI!] eBook “5 Minit Review Tentang Emas” ini akan saya update dari semasa ke semasa. menjalankan jual beli emas secara tulen. Harga emas juga boleh turun. Kalau syarikat tak jamin beli balik.

ibnushafie@gmail.com/v1/artikel-terdahulu/. Dan pastinya ianya mempunyai kekurangan.com CARA „CELIK EMAS‟ DENGAN CEPAT! Saya cadangkan sahabat semua ambil sedikit masa untuk belajar tentang emas dari sumber yang berautoriti sebelum memulakan simpanan emas. Pasal emas ni. jangan percaya cakap saya. Rujuk jadual seminar di jutawanemas. “Akan tiba suatu masa kepada manusia di mana tidak ada lagi yang bernilai kecuali emas dan perak” HR Imam Ahmad Ibn Hanbal [PENGHARGAAN] eBook ini adalah daripada artikel asal bertarikh 3 November 2010/ 26 Dzulkaedah 1431 dan sentiasa disemak dari semasa ke semasa. Ia boleh elakkan anda daripada melakukan kesilapan besar. Amiin ya Rabbal „Aalamiin… Persoalan lanjut tentang emas.mohdzulkifli. Moga Allah memberkati ilmu yang kalian ajarkan dan menjadi pahala yang berkekalan selagi ianya diamalkan. Wallahu a‟lam.my > Activity > Seminar Schedule. puji-pujian bagi Allah. Faizan Pelabur Jutawan. Shafie Public Gold Authorised Master Dealer (No. Saya boleh cadangkan: (a) (b) Artikel: Baca artikel tulisan sifu emas saya En.A. Segala ilmu dalam ebook ringkas ini saya kreditkan kepada sifu emas Syukor Hasyim.com (En.W bersabda. Sahabat semua perlu buat kajian sendiri.ly/ebookgold. Saya sangat syorkan anda dapatkan kedua-dua panduan di atas sebelum bermula. contact jer saya: 019-336 8009 (Zul). (c) Seminar: Hadir seminar pelaburan emas secara percuma yang dikendalikan oleh beliau atau dealer Public Gold berpengalaman. Ini cara paling pantas untuk celik emas. Azizi Ali penulis buku “Masa Untuk Emas” dan rakan-rakan yang membantu saya memahami tentang pelaburan emas. Zamani Emas Zaman. Mohd Zulkifli b. Syukor) atau publicgold. Apa yang saya tulis.mohdzulkifli. Pokli Taukey Emas.ly/ebookgold (Klik link di atas) Panduan Pelaburan Silver Fizikal Di Malaysia (Ikram Adi) http://bit.com Website | www.ly/silverguide (Klik link di atas) [ILMU VS UNTUNG] Sejauh mana anda mampu menjana keuntungan bergantung sejauh mana ilmu anda tentang emas & perak. PG002369) 019-336 8009 Email | ibnushafie@gmail. atau Panduan Terbaik Pelaburan Emas di Malaysia (Syukor Hasyim) http://bit.com Nabi S. itu cuma ilmu dan pandangan saya yang saya yakin ianya terbaik untuk saya dan sahabat semua. Fithrie Bijak Emas.com . http://jutawanemas.5 Minit Review Tentang Emas| www. Sekiranya bermanfaat untuk anda. atau Syukor Hashim di Ebook: Beli eBook beliau di http://bit.com.

983). 1 dinar pernah cecah RM830 tahun 2011.e. Persoalan lanjut tentang emas. Gold bar 20g = RM2. 100g. 20g (paling famous).6%) Saiz gold bar 20 gram & 1 dinar berbanding duit syiling 10 sen.publicgold.com .com PRODUK EMAS PUBLIC GOLD (A) Gold Bar (Ketulenan 99. contact jer saya: 019-336 8009 (Zul). Daripada beli gold bar 10 gram (susut nilai 8%). 50g. dan 250g (B) Dinar Emas (Ketulenan 91. saya syorkan beli syiling 1 Dinar.e. cuma 6%. ibnushafie@gmail.mohdzulkifli. [TIPS MEMBELI] Syiling 1 Dinar adalah antara yang terbaik sebab harganya murah dan susut nilainya rendah i. 2 Oktober 2010 (1 Dinar = RM616.my Catatan: Harga masa pertama kali saya beli emas i. Semak harga semasa di www.com. sama dengan gold bar 20 gram.5 Minit Review Tentang Emas| www.99%) Berat gold bar yang dijual: 10g.

Langkah 2: Tunggu “Sales Order” Saya akan orderkan item yang anda nak beli berdasarkan harga semasa Public Gold (PG) dan tunggu email Sales Order (SO) yang dikeluarkan oleh PG kepada anda.mohdzulkifli. Saya akan follow-up dengan Public Gold bagi pihak anda. Urusniaga emas kena „gentleman‟. Alor Setar Perak.000. Ampang Selangor. (3) no.0% 1. KT Pahang. Klang Selangor. contact saya secepat mungkin. Anda secara automatik menjadi Dealer PG sekiranya membuat belian minimum dalam satu resit. fikir baik-baik dan bersiap sedia untuk terima in case harga emas turun selepas anda lock. Cawangan Public Gold seluruh Malaysia: Penang. Ipoh Kelantan.000 Status Dealer Normal Dealer Priority Dealer Master Dealer Komisyen Belian 1. CARA MENJADI DEALER PUBLIC GOLD Ikuti 3 langkah di atas. Lebuh Bishop Kedah. Kuantan SINGAPORE 04-644 9999 04-261 9999 04-423 2999 04-734 4916 05-242 8999 09-746 2999 09-626 3999 09-567 8916 TBA KL. anda tak boleh cancel order sebab PG akan kenakan penalty/ blacklist dan tak boleh buat apa-apa urusniaga dengan PG untuk masa akan datang.0% Komisyen Jual Balik 0. (4) email dan (5) item emas yang nak dibeli ke 019-336 8009 (Zul)/ ibnushafie@gmail.5% 0. Kalau untuk long-term.000 RM1. Sg.com atau dealer Public Gold lain yang anda percaya. Petani Kedah. Bt.5% Persoalan lanjut tentang emas. Berendam Johor Bharu. ibnushafie@gmail. Simpan bukti bayaran baik-baik dan ambil emas di Cawangan Public Gold terdekat dengan anda. Kuching Sabah.5 Minit Review Tentang Emas| www.Sembilan. Kajang N. insyaAllah. anda tak perlu risau apa-apa walaupun harga emas turun sebab penurunannya hanya dalam jangka pendek sahaja.com . Sunway Selangor. Cara mudah. clearkan dulu apa sahaja keraguan anda tentang pelaburan emas. call dulu pagi supaya proses cepat. Bukit Jambul (HQ) Penang.000 RM100. contact saya jer. KB Terengganu. dan layak mendapat komisyen untuk belian pertama dan seterusnya seperti berikut: Belian Minimum RM20. telefon. Langkah 3: Bayar & Ambil Emas Buat bayaran terus ke akaun PG (Maybank/ Public Bank) berdasarkan SO yang anda terima. (2) no. sebelum lock harga. Jadi. [CLEARKAN KERAGUAN] Sebelum membeli emas.com 3 LANGKAH MUDAH MEMBELI EMAS Langkah 1: Pesanan SMS atau emailkan (1) nama penuh. Seramban Melaka. [SALES ORDER] Kalau anda tak terima Sales Order dalam waktu 2 hari bekerja. contact jer saya: 019-336 8009 (Zul). Kalau nak datang petang. i/c. Tmn Perling Sarawak.5% 0.5% 2. Saya akan bantu setakat apa yang saya tahu. Kota Kinabalu 03-42579916 03-56348999 03-33438916 03-87349916 06-678 2916 06-317 5499 07-235 8999 082-252 916 088-447 916 [CANCEL ORDER?] Selepas lock harga.

Apa Nak Buat? Harga Emas Jatuh.com/83884kn http://bit.ly/carasimpanemas http://bit. ruangkan masa baca artikel-artikel ringkas di blog www.ly/kesilapanemas http://bit.com/c8stoar http://tinyurl.com/c8x5eob http://tinyurl.com/cmpq6tz http://tinyurl.com/cscc5y4 http://bit. selamat dan menguntungkan. Rugi atau Rezeki? 6 Tips Memahami Naik Turun Harga Emas Faktor Kenaikan Harga Emas Cara Mudah Meramal Kenaikan Harga Emas http://bit.com/d6hynht http://tinyurl.ly/risikoemas LINK Persoalan lanjut tentang emas. contact jer saya: 019-336 8009 (Zul).5 Minit Review Tentang Emas| www.com/7e6m4wl http://tinyurl.com/co737vm http://tinyurl.ly/elakpenipuanemas http://bit.mohdzulkifli. Tapi Modal Kecil? STRATEGI JUAL BELI 5 Rahsia Pelabur Emas Sentiasa Senyum Harga Emas Jatuh. anda akan lebih faham pelaburan emas cara yang tepat.com/7lhnma6 http://tinyurl.com dengan klik link artikel tersebut.ly/kriteriaemas http://bit.ly/pelabursenyum http://tinyurl. InsyaAllah.com/cjdu2p5 http://tinyurl. ibnushafie@gmail.com/bst5yvy http://tinyurl.com . ARTIKEL URUS RISIKO PELABURAN 10 Kesilapan Pelabur Emas! 5 Tips Elak Penipuan Jual Beli Emas Risiko Sebenar Pelaburan Emas ASAS JUAL BELI EMAS Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas? Bila Masa Terbaik MENJUAL Emas? 5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan Cara Simpan Emas Dengan Selamat Cara Mudah Membeli Emas Public Gold Emas Public Gold Yang Mana Paling Untung? Gold Investment Account atau Emas Fizikal? Dinar Kelantan & Public Gold.ly/beliemas http://tinyurl. Mana Lebih Baik? 8 Tips Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi Nak Beli Emas.com ARTIKEL TERBAIK PELABURAN EMAS Untuk fahami lebih lanjut tentang pelaburan emas.com/bwubupv http://tinyurl.mohdzulkifli.