You are on page 1of 19

Bazat e Kontabilitetit Inventari i mallit Msimdhnse; Mr.sc.

Arta Selmanmusa

Inventari i mallit
Me qllim t krijimit t t ardhurave, kompania, qoft ajo prodhuese apo tregtare, duhet t blej apo t shes mallra apo t kryej shrbime. Kto aktivitete t kompanis prcillen me ndryshime n bilancin e saj, duke ndikuar n asetet e saj, si n rritjen apo zvoglimin e inventarit, po ashtu edhe n rritjen apo zvoglimin e paras apo t llogarive t arktueshme.

Inventari shpreh mallrat q jan n gjendje pr tu shitur apo bashksin e produkteve t gatshme pr shitje.

Me mallra , n kuptimin fizik t tyre, kuptohen zakonisht rezervat me mallra dhe materiale t ndryshme apo produkte q zotron njsia ekonomike, t cilat eventualisht mund tu shiten blersve n njrn apo trajtn tjetr ose mund t prdoren nga vet njsia. Malrat mund t gjenden n kto forma kryesore : a) Mallra t blera pr rishitje b) Materiale , psh lnda e par, materiale ndihmse etj c) Prodhimet e paprfunduara d) Produktet e gatshme Pr nj biznes tregtar forma kryesore e mallrave sht ajo e mallrave pr rishitje, kurse n nj biznes tipik prodhimi gjenden tri format e fundit t mallrave. Mallrat tregtar prbhen nga : - Mallrat n pronsi - mallrat pr rishitje - mallrat tranzite

Inventari dhe kostoja e prfshir n inventar

Bizneset tregtare

Bizneset prodhuese

Lnda e par Gjysmproduktet Mallra t blera pr rishitje

Produktet e gatshme

Inventari I mallit tek bizneset tregtare dhe prodhuese

Vlersimi i stoqeve
Nj prej detyrave dhe obligimeve t menaxhmentit t ndrmarrjes dhe me kt edhe e kontabilitetit n ndrmarrje sht prcjellja e stoqeve dhe ruajtja e vlers s tyre. N kushtet bashkkohore, ndrmarrja furnizohet me material t njjt, por me cmime t ndryshme. Pr kt qllim ndrmarrja duhet t bj vlersimin e sasive t furnizuara t materialit, pun kjo q mund t kryhet me sukses me zbatimin e disa metodave, q paraqet nj pun mjaft delikate, por me rndsi t vecant pr prpilimin e drejt t kalkulimit t kostos.

LLogaritja e kostos s mallit t shitur skematikisht mund t paraqitet si m posht : Mallra n fillim
t periudhs 25 000 + Blerjet gjat periudhs 75 000 Mallra me vler pr shitje Kostoja e mallrave 90 000

100 000

Mallra n fund periudhs 10 000

KMSH = KMVSH KMF


Ku : KMSH = kostoja e mallit t shitur KMVSH = kostoja e mallit me vler pr shitje q llogaritet : KMSH = Gjendja e mallit n fillim + Blerjet e mallit gjat periudhs KMF = kostoja e mallit n fund t periudhs

N koston e mallrave prfshihen : 1 mimi i blerjes, i paksuar me zbritjet e ndryshme tregtare (rabate, bonuse) 2 Shpenzimet e transportit 3 Shpenzimet e sigurimit t mallrave, kur ato paguhen nga blersi 4 Taksat dhe tarifat e ndryshme doganore si dhe shpenzime t ndryshme q rrisin koston e mallrave.

Metodat e vlersimit t mallrave dhe kosto


Meqense mimet e shum artikujve t mallrave ndryshojn shpesh gjat vitit, mund t ndodh q shitblerja e t njjtit artikull t bhet me mime t ndryshme brenda t njjts periudh kontabl. Kjo gj vshtirson prcaktimin e vlers s shitjes t sasis s artikujve t shitur si dhe t prcaktmit kostos s tyre.

N kontabilitet metodat m t prhapura pr prcaktimin e kostos s mallrave n fund t periudhs jan :

1 Metoda FIFO 2 Metoda LIFO 3 Metoda HIFO 4 - Metoda e kostos mesatare N shpjegimin e secils nga kto metoda do prdoren t dhnat t caktuara dhe shembuj

1. Metoda e kostos mesatare Kostoja e mallit llogaritet duke llogaritur koston e mallit n fillim t periudhs dhe mallit t bler deri n fund t periudhs . Llogaritet totali I periudhs pr mallin me totalin e njsive pr periudhn

2. Metoda LIFO (Hyrja e fundit dalja e par)


Sipas ksaj metode supozohet q mallrat q I takojn blerjeve t fundit do t shiten t part. Tepricat n fund do t shiten sipas blerjeve t para.

3. Metoda FIFO (Hyrja e par, dalja e par)


Sipas ksaj metode supozohet se mallrat shiten sipas radhs s blerjeve t tyre q nnkupton q mallrat q blehen t parat do t shiten n fillim , dhe mallrat q blehen t fundit do t shiten n fund

Metoda Hifo Vlersimi i stoqeve sipas metods HIFO do t thot cmimi m i lart hyrs, cmimi i par dals

Prllogarit stoqet sipas metodave: Fifo, Lifo, Hifo, AVCO, dhe krahaso vlern e stoqeve sipas metodave t prdorura?
Blerjet Shitjet

5 Janar 10 cop x 30, 300 5 Maj 12 cop x 55, 660 2 Prill 15 cop x 35, 525 30 Dhjetor 20 cop x 60 1.200 4 Dhjetor 20 cop x 40, 800 45 1.625

Metoda FIFO (Hyrja e par, dalja e par)


Data Pranuar Drguar Stoqet Vlera e stoqeve Vlera e Prgjit h.

5Jana r
2 Prill

10 cop x 30
15 cop x 35

10 cop x 30
10 cop x30 15 cop x 35 300 525

300

825

5Maj
4Dhj 20 cop x 40

10copx30 13copx35 2copx35


13copx35 20copx40 13copx35 13copx40 7copx40

455
455 800

455
1.255

30 Dhj.

520

Metoda LIFO (Hyrja e fundit dalja e par)


Data Pranuar Drguar Stoqet Vlera e Vlera stoqeve e Prgjit h. 300 300 525 825

5Janar 10 cop x 30 2 Prill 15 cop x 35

10 cop x 30 10 cop x30 15 cop x 35

5Maj

12 cop x 35 10 cop x 30 3 cop x 35 20 cop x 40 10 cop x 30 3 cop x 35 20 cop x 40

300 105 300 105 800

405

4 Dhj.

1.205

30 Dhj.

20 cop x 40 10 cop x 30

300

405

AVCO (Metoda e kostos mesatare)

Data

Pranuar

Drguar

Cmimi mesatar I Nr. I Mallrave mallrave n n stoqe stoqe

Vlera e Prgj. E stoqev e n euro 300 825 429 1.229 484

5Janar 2 prill 5 Maj 4 Dhj. 30 Dhj.

10 cop x 30 15 cop x 35 12 x 33 20 cop x 40 20 x 37,24

30 33 33 37,24 37,24

10 cop 25 cop 13 cop 33 cop 13 cop

Vlerwsimi i stoqeve dhe kalkulimi i fitimit


FIFO SHITJET 1.860 LIFO 1.860 AVCO 1.860

Blerjet

1.625

1.625

1.625

Stoqet n fund t periudhs

(520)

(405)

484

KMSH (Kostoja e mallit t Shitur) Fitimi Bruto

(1.105) 755

(1.220) 640

(1.141) 719

Gjat tremujorit kan ndodhur kto lvizje t stoqeve n depo t ndrmarrjes. Gjendja fillestare sipas regjistrimit me 3 janar..200 x 22 , Blerjet me datn 15 Janar 200cop me vler t faturs prej 5000 , Blerjet me datn 1 Shkurt 150 x 24 , Shitja me datn 2 Shurt 320 x 30 , Shitja me datn 25 Shkurt 80 x 32 , Blerjet me datn 5 Mars 300 x 23 , Shitjet me datn 28 Mars 35 x 34 ,

Stoqet n fund t periudhs jan:

415 cop.

Prllogarit stoqet sipas metodave: Fifo, Lifo, Hifo, AVCO, dhe krahaso vlern e stoqeve sipas metodave t prdoruara.