P. 1
Poezii Despre Pasti

Poezii Despre Pasti

|Views: 5|Likes:
Published by Dana Ep
...despre Pasti
...despre Pasti

More info:

Published by: Dana Ep on Feb 10, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2015

pdf

text

original

La Pasti, de George Cosbuc Prin pomi e ciripit si cant, Vazduhu-i plin de-un rosu soare, Si salciile-n alba floare E pace

-n cer si pe pamant. Rasuflul cald al prima erii !dus-a zilele-n ierii. Si cat e de frumos in sat" Crestinii in tacuti din ale Si doi de se-ntalnesc in cale #si zic$ %ristos a in iat" Si rade-atata sarbatoare &in chipul lor cel ars de soare. Si-un ant de-abia clatinitor Sopteste din azduh cu inte$ E glasul celor din morminte, E zgomotul zburarii lor" Si pomii fruntile-si scoboara Ca &uhul Sfant prin aer zboara. E liniste. Si din altar Cantarea-n stihuri repetate &eparte pana-n ai strabate Si clopotele canta rar$ !h, &oamne" Sa le-auzi din ale Cum rad a drag si plang a 'ale" (iserica, pe deal mai sus, E plina astazi de lumina, Ca-ntreaga lume este plina &e-acelasi gand, din cer adus$ #n fapta noastra ni e soartea Si iata este tot, nu moartea. Pe deal se suie-ncetisor )e este tinere si fete, (atrani cu iarna ietii-n plete* Si-ncet, in urma tuturor, Vezi so aind cate-o batrana Cu micul ei nepot de mana. !h, iar in minte mi-ai enit +u, mama micilor copile" Eu stiu ca si-n aceste zile +u plangi pe-al tau copil dorit" La zambet cerul azi ne cheama Sunt Pastile" )u plange, mama"

!u intins elnite si co oare.Ce a doare0 . /n ou alb.rasele de sus. de R. )eca'ite si man'ite. . de George +oparceanu !stazi in sufragerie &ormitau pe-o farfurie. Parca-i ziua mai frumoasa Si soseaua-i mai oioasa. .ece oua inrosite. fratioare. . Pastile in sat. in sarbatoare. Si ne-am asezat la masa.ua rosii" La Pasti. !m plecat acum cu totii. %eru imii fac cu mana bucalata La somnorosii copii. apoi. la inchinat" (ucurosi )e-am intors.&e Pasti. Si din toate ferestrele odata. Si bunicul si nepotii. Si ard in potire -ireasma subtire. -ii si sute de mii. La altar.Ce a este. !poi mult ne-am eselit Si la masa am ciocnit . acasa. abia ouat. )iger !zi in sat. de +udor !rghezi La toate lucarnele si balcoanele !u scos din cer ingerii icoanele Si-au aprins pe scari Candele si lumanari. Cu mirare le-a-ntrebat$ .

ua rosii si pestrite.)e gateste de parada. +oti copiii azi sunt darnici Caci ei stiu ca lui Christos.Eu. Cu iubitii lor parinti. )-ati fi oua1 . ca-mi ine Sa-mi inchipui ca pe mine --a ouat un cozonac"1 #n ziua de Pasti. +oate-au inceput cu gura$ .Ce rusine" .Si eu unul iolet1 . Cozonaci si oua rosii La copiii care n-au. Parca. !s fi scos un pui albastru1 .)u a ninge. &umnezeu ma ierte.ise-un ou rotund si frez Langa pasca cu orez.Suntem fierte" . Si copiii buni la suflet. mai bine-ar fi sa tac$ !sa galben sunt. #i sunt dragi numai copiii Cei cu sufletul milos.Pan2la urma tot nu scap" . de Elena 3arago +otii copiii azi se imbraca Cu ce au ei mai frumos Si parintii lor le canta #n ierea lui Christos. Si schimbindu-si brusc alura. . nu a ploua.Preferam sa fiu omleta" . .)e ciocneste cap in cap Si ne z arle coa'a-n strada1 . Si la masa ciocnesc astazi +oti copiii cei cuminti.Ce dezastru" . Stati gatite-n haina noua.Eu. de m-ar fi dat la closca. . !zi cu bucurie dau.

+e pri este in zeflemea. el cunoaste. bombonele. de dimineata. !u la carte note bune.. alearga. acadele" #edul )-are iedul pic de stare (ehaie. de cu seara. &upa ce te speli pe fata.iepurel Sta tot anul cumintel. Scoala iepurasilor Pe sub cerul de sineala #epurii se duc la scoala Stii tu unde-i scoala lor0 E-n gradina de legume. Ciocolata. Stii sa cauti in gradina Pe sub ramuri de sulfina$ . Cu ghiozdanul gol acasa Se intorc pe inserat 3iindca. Caci ezi bine. ai. ce pacat Cartile din foi de arza. sare Rupe gardul la ecini &a na ala la gaini.. Ca si mosul cel mai bun Ce apare de Craciun.ua rosii. Vine doar in prima ara #n gradina. Ca sunt foarte silitori. Cand e remea pentru Paste.Vine iepurasul #epurica . Si-o zbugheste mai napraznic Ca un copilas obraznic. Si atunci. Si cand strigi la el sa stea. #epurasii le-au mancat" .

-amele cu tatii. #epurasul in gradina #n gradina cu legume #epurasul a sosit" -orco elul si laptuca +are mult l-au ispitit" Cu urechile ciulite Se apropie tiptil. Sa nu se sparga. Sa strigam cu totii.#epurasul de paste Cu sfiala-n ochi Si-n pasi. -inunatele legume (une sunt de rontait" &e Pasti Rosioare oua -ama ne da noua. ! sosit un iepuras. Cate unul incetisor Le asaza binisor. Ca ade arat %ristos a in iat" . &ar incet. !stazi sa ciocnim. #mbracat in haina noua Si in brate-un cos Cu oua.. Sa ne eselim.. Sa ciocnim cu totii. (unicii cu nepotii. Printre firele de iarba. Surorile cu fratii. Ciocnind oua rosii.

#a e4plica-ne si noua " Stii doar ca in curtea asta . Ca sunt mic si reau sa sar " Cearta . L-am luat si l-am adus Pan-la mine-acasa +remura in mana mea (lana lui frumoasa. Lucru nemaiintamplat " Vine iute pintenatul Sa constate mintenas Cum sta treaba cu ouatul Si cu oul urias.Sus pe prispa. !m li ada plina" Si-o sa-ti dau sa cresti oinic Varza din gradina" #epurasii Vine trenul de la #asi #ncarcat cu iepurasi. unde-i masa. /nul sare de pe scara.#epurasul ratacit !m gasit un iepuras La cosit pe grau. #l pierduse prin trifoi Poate mama lui. gaina infoiata Ce clocea oua-ntr-un cos Se repede ener ata Sa reclame la cocos $ . /n obraznic urechiat ! facut un ou cat casa. )umai unul mic de tot !re lacrimi mari pe bot$ . )u te teme. !ltul tusti pe geam afara. nene franar. Se repede si gaina $ . iepuras.-ai incet.

Puisori de puf ! clocit gaina (erzei cuib de stuf !-ntocmit ecina. #ar #isus %ristos ne-a dat &e Pasti bucurie in sat. Randunele mici Ciripesc prin tara Pluguri ca furnici !u iesit pe-afara. Ratele-n papuci Galbeni se incalta. 3lorile au inflorit. #epurasul ne-a adus . . Campul iata-l in erzit.meii pe uluci .barnaind se-nalta.E un ou de ciocolata" Prima ara a sosit" Prima ara a sosit. &e Pasti. . #epurasul a enit.ua multe. de #on Pillat Peste noapte a #nflorit malinul Peste noapte s-a Luminat seninul. 3lori de ghiocel Vand tiganci cu cosu &a-mi de Pasti un miel !lb si un ou rosu. in cos le-a pus.)umai eu pot sa fac oua" Si-n timp ce cotcodaceste Gainusa suparata #epurila-i linisteste$ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->