You are on page 1of 1

Michelangelo si pictura Capelei Sixtine

1. Fresca:
In Capela Sixtina, Michelangelo testeaza pictura ,,pe fresca. Fresca este o tehnica care presupune pictarea pe un perete proaspat tencuit, in timp ce acestaeste inca umed(de unde denumirea de picture ,,pe umed). stfel culorile se com!ina chimic cu suportul si, dupa uscare, are loc fixarealor definiti"e. #entru executarea frescei, tre!uie effectuate unele operatiuni preliminare. Inainte de toate , pe perete se aplica un prim strat de tencuiala granulata, numit mortar. #este el se aplica un al doilea strat de tencuiala mai poroasa$arriccio$peste care se poate trasa direct desenul in car!une, cu a%utorul schitelor pregatitoare (o caracteristica de sol &terra rossa). #este arriccio se intinde un al treilea strat de tencuiala mai fina, in timp ce acest strat este inca umed,pe care se efectueaza rapid pictura propriu$zisa cu pigmenti rezistenti la "arul din pasta de !aza a tencuielii.

2. Tehnica de preparare a culorilor:


In ,,'ratat despre rta , unul dintre primele tratate tehnicoartistice scrise in lim!a% "ulgar pro!anil la sfarsitul secolului al (I)$ lea, autorul Cennino Cennini ne in"ata cum sa o!tinem culorile fundamentale pe care chiar si Michelangelo le foloseste pentru frescele Capelei Sixtine. Iata cate"a sfaturi semnificati"e*

Despre natura unei nuante de galben, numita ocru

+al!enul este o culoare naturala, care se numeste ocru. ceasta culoare se regaseste in textura solului montan, acolo unde apar si cate"a ner"ure de sulf, +al!enul are doua nuante, deschis si inchis. Fiecare culoare se prepara intr$un anumit mod, amestecand$o cu apa, pana cand se o!tine culoarea perfecta. -uanta de ocru este o culoare comuna (utilizata in special cand se picteaza in fresca, impreuna cu alte amestecuri), care se folosesc pentru a reda trupul omenesc, hainele, muntii etc.

Dspre natura unei nuante de verde, care se numeste verde-murdar

. culoare naturala de pamant este "erdele$murdar. ceasta culoare are mai multe proprietati* este cea mai densa dintre culori , se foloseste pentru a lucra chipurile oamenilor , haine , case , in fresce , ziduri , mese , si pentru orice alte lucrari. Se dilueaza asemenea culorilor de mai sus cu apa limpede, cu cat se dilueaza mai mult , cu atat este mai !ine. laturi de "erdele$murdar temperat se poate folosi auriul. nticii nu foloseau auriul decat cu aceasta nuanta de "erde.

3. Personaje:
In ceea ce pri"este persona%ele , fasia centrala a cupolei cuprinde noua cadre in care sunt pictate in fresca scene din +eneza. Cinci dintre cele noua scene sunt de dimensiuni mai mici, in unghiuri, cu cupluri de nuduri masculine (faimosii Ignudi), in pozitii dinamice , care umplu medalioane de !ronz cu scene !i!lice din ,, Cartea lui Samuel si din ,,Cartea /egilor. 0rmarind ordinea cronologica a celor noua episoade, nu pe cea a executarii acestora, in primele sase cadre sunt reprezentate cate"a scene din Creatie* Separarea lumii de intuneric, Creerea astrelor, Separarea de ape, Crearea lui Adam, Crearea Evei, Pacatul originar. 0rmeaza trei scene cu -oe* Sacrificiul lui Noe, Potopul universal, Entuziasmul lui Noe. In cadrele laterale din %urul fasiei mediane sunt , in schim!, reprezentanti 1 fiecare cu propriul nume scris dedesupt pe o placuta tinuta de un ingeras 1 sapte #rofeti si cinci Si!ile, acestea din urma fiind printer cele care au anuntat "enire lui 2ristos, chiar daca erau pagane. #e panzele si deschizaturile in forma de arc de deasupra ferestrelor, Michelangelo a pictat Strabunii lui Hristos de !ramo a +iuseppe. #e coloanele laterale, desupra nudurilor pictate cu !ronz in fresca sunt illustrate patru scene din )echiul testament care fac aluzie la promisiunea mesianica* Sarpele de bronz; Pedepsirea lui Aman, David si oliat, !udit" si Holofernes.