You are on page 1of 41

Resepi Lasagna

Bahan2 utama ada ialah :

Kepingan lasagna.. Aku beli brand ni.. kat giant ada.. tak abis2 dgn giant aku ni.. hehehe.. aku celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..

Bahan2 utk buat inti daging :

1. sos prego .. tak ingat lak size botol ni.. tp yg 14oz punya..

2. Cenda an butang ! di buang airnya dan di potong dadu

". #aging cincang 4$$ gram.. kalau takde% korang guna daging kisar ramly pun boleh.. tp daging cincang ni lg sedap..

4. &erbuk black pepper dan serbuk oregano

'. Ba ang besar dan b g putih ' ulas di potong dadu

(. Keju mozarella

). Keju parmesan.. ! takde pun takpe.. aku suka byk keju..

*. &os cili 1 sudu besar ! taknak letak pun takpe +. ,aram secukup rasa

Bahan2 utk &os -utih :

1. 2 sudu besar butter

2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale

". 2'$ ml susu .ull krim.. nak guna .resh milk pun boleh

4. 2 sudu besar tepung gandum '. garam secukup rasa

Cara /embuat inti #aging :

/asukkan 4 sudu besar minyak masak.. aku guna minyak zaitun

0umis b g2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau.. bkn naik hantu ye..

/asukkan pula daging cincang..

,aulkan hingga daging berubah jd kaler mcm di atas..

Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..

,aul sebati sampai jd mcm ni..

/asukkan garam secukup rasa..

/asukkan serbuk oregano..

/asukkan pulak cenda an butang..

/asukkan sesudu besar sos cili..

0abur serbuk black pepper

&iappp..11

/eh buat &os -utih pulak :

Cairkan butter..

/asukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..

/asukkan susu .ull krim..

/asukkan keju cheddar2cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..

/asukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit

&iappp.. sila tutup api.. * Nota : aku buat double sos putih ni sbb lasagna akan jd lebih sedap dgn melebihkan sos putih

Cara /elapis 3asagna :

Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..

0aburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..

0uangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..

0aburkan cheese parmesan dan mozarella

4lang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..11 tp standart adalah " layer aje..

3asagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..

/asukkan dlm o5en.. /ake sure o5en dah di panaskan a al2 dgn suhu 1*$ celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm "$64$ minit gak kot.. bergantung pd size o5en korang.. guna api atas b h ye..

7asil slps di bakar..

&lps di potong.. tgk le limpahan sos putih yg digabungkan dgn cheese.. meleleh2..

8emput makannn.. yummy... credit to cahaya cintaku