P. 1
Inginer vs Restul

Inginer vs Restul

|Views: 8|Likes:
Published by Radu Dinu
inginer vs restul
inginer vs restul

More info:

Published by: Radu Dinu on Feb 11, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2015

pdf

text

original

Inginer vs restul A trecut ceva vreme de când un tip care-si extrage inspiratia si verva din plicul cu praf alb

, rãspunzând totodatã la numele de "Gheorghe. Andrei Gheorghe", declara cã inginerii nu pot fi considerati intelectuali. uficientã vreme pentru a mã calma. !in pãcate, un recent articol de presã "când am sã gãsesc referinta am sã o trec #n aceastã parantezã$ separã iar intelectualii de ingineri, cu precizia unei lopeti tâind o brazdã #ntr-o groapã de bãlegar. Autorii articolului spun, nici mai mult nici mai putin, cã % ! este un partid al inginerilor, pe când bravele noastre forte de dreapta ar fi predominant umaniste "cât pot fi de umanisti avocatii$. &ã rog, afirmatia nu e atât de 'ignitoare pe cât este de falsã. (e m-a enervat #nsã este cã #n articol au fost grupate câteva pãreri ale unor persoane suficient de cunoscute, niciunul având legãturã cu profesia de inginer, care #ncercau sã explice aceastã polarizare. %rintre platitudini specific umaniste, s-a ridicat la suprafatã "de fapt s-a ridicat mirosul$ o caracterizare emisã de balena societãtii civile românesti, Alina &uget %ipi-%ipi. ) definitie concisã, emisã, probabil, #ntre douã cotlete de porc* inginerii sunt tehnicienii lui (eausescu. au cam asa ceva. !eci inginerii nu sunt intelectuali, inginerii sunt % !isti, pentru cã de fapt ei sunt tehnicienii lui (eausescu. +n mod normal, aici ar trebui sã bag o tiradã asupra utilitãtii inginerului #n societate, sã-i sugerez doamnei %ipi-pipi sã renunte la computerul pe care #si scrie emanatiile "nu sunt sigur cã foloseste asa ceva, totusi$, sau sã-i sugerez cã ar fi cu vreo douã sute de ,ilograme mai slabã dacã ar merge pe 'os #n loc sã foloseascã masini sau alte mi'loace de transport, sau cã #n lipsa inginerilor ea ar trebui sã stea afarã #n frig, ne#ncãpând pe gura pesterii... !ar nu vreau sã spun aceste lucruri, pentru cã sunt prea simtit. +n schimb, voi #ncerca sã explic hoardei umaniste ce creaturã este inginerul. ã #ncepem cu #nceputul... coala generalã si liceul -oarte rar inginerul strãluceste la #nvãtãturã, nu pentru cã nu ar avea materie cenusie deasupra gâtului, ci pentru cã nu suportã sã #nvete pe de rost texte si comentarii la limba românã, sau nume si ani la istorie. Asta nu #nseamnã cã urãste materiile respective - poate citi cu plãcere o carte, doar cã #l enerveazã notiunea de memorat. .ici

. chimia "stiinta chestiilor care fac bum$. sau informatica "echivalentul modern al magiei medievale$ necesitã matematicã. !esi nu va avea mediile cele mai mari din clasã. 6ocul de muncã Inginerul nu este un "7or. "6ipsa lui de culturã". care dacã vede cã meseria lui nu mai aduce suficiente fonduri la bugetul personal nu ezitã sã se reprofileze. dar nu va reusi decât rar.. materiile interesante. +n general este un tip orientat. sau "gândirea lui de soarece de laborator" nu-l #ncurcã* el poate deveni oricând un afacerist sau un politician de succes. precum fizica "cu circuitele electronice mai ales$.u este neaparat obsedat de bani "dacã era s-ar fi fãcut economist sau avocat$.matematica nu-i place #n mod deosebit. desi are de mers la laboratoare si are de fãcut proiecte. si #n acelasi timp poate sã-si spunã linistit cã nu ar fi o mare problemã pentru el sã exceleze la celelalte materii. viitorul inginer va gãsi #ntotdeauna timp pentru distractie.aholic". socializare. (ultura (ultura nu este o componentã vitalã a unui inginer. -acultatea Inginerul nu se streseazã foarte mult #n facultate. %e când studentii celorlalte facultãti sunt lipsiti de gri'i ca pasãrea cerului. 5iua sau noaptea nu conteazã pentru el. 0l va #ncerca. cu suficientã cafea sau (oca (ola la dispozitie. 123 frecat de mentã. viitorul inginer este echivalentul studentesc al animalului de pradã* 123 din timp doarme si se 'oacã. Indiferent cât de stresant este programul si cât de duri sunt profesorii. Al dracului patroni nu-l lasã. /otusi. !upã ce scopul a fost atins. reactorul energetic se stinge cu cantitãti impresionante de etanol si programul le'er este adoptat din nou. 0l e cool. . sau pur si simplu pentru stat degeaba. sau coplesiti de gri'i ca un animal ierbivor. dar #n restul de 423 reuseste sã mobilizeze o impresionantã energie #n scopul finalizãrii unui proiect sau trecerii unui examen. asa cã nu are de ales si o va #nvãta. viitorul inginer va avea satisfactia cã el este posesorul unor cunostinte si abilitãti pe care colegii lui le vãd inaccesibile. dar nu-i place nici sã facã implozie intestinalã. "incapacitatea lui de a comunica". dar nu . doar cã nu vrea. pentru cã inginerul nu e tâmpit. sã mentinã ritmul de viatã din facultate. 423 efort intens. dar va munci bine dacã #i place ceea ce face sau dacã este al dracului de bine plãtit.

iar motivul nu este #ntotdeauna de naturã financiarã.. si e o plãcere sã arate cã pot face asa ceva. 0 cool Acasã Inginerul nu este cu mult diferit de ceilalti oameni #n viata de zi cu zi. !acã preferã sã vadã cum 9ruce :illis sau Arnold ch7arzenegger lichideazã câte .. fãrã sã se gândescã la faptul cã prin asta el #si face upgrade la nivelul de culturã. !iferenta #ntre ei este de scop* inginerul are ca scop crearea.2 de dobitoci per film #n loc sã vadã "capodoperele" lui &ircea !anieliuc sau (risti %uiu. Inginerii fac bombe nucleare si rachete ghidate nu neaparat pentru cã sunt plãtiti pentru asta "dar nu stricã$ si nici pentru cã le-ar place foarte mult sã ucidã oameni "nu mai mult ca altor bãrbati. !acã preferã o carte care descrie o metodã ingenioasã de a lichida pe cineva. de #naltã precizie. sã monteze o prizã sau un #ntrerupãtor. urmatã de o metodã si mai ingenioasã pentru aflarea vinovatului. asta este pentru cã filmele pentru el sunt un mi'loc de relaxare. perfectionarea . 0tica Adevãratul punct slab al inginerului este etica.este obligatoriu sã lipseascã. #n locul unei cãrti care descrie lamentãrile si psihozele unui bosorog sau ale unei femei la menopauzã. ceea ce pânã la urmã este un lucru lãudabil si #l iertãm.. cu exceptia faptului cã el este #n stare sã schimbe un bec ars. 8n inginer va citi o carte. Inginerul nu stie ce e aia /ech upport.. va asculta muzicã si va viziona un film atâta timp cât acestea #i vor face plãcere. asta e pentru simplul motiv cã inginerul nu are chef sã vomite pe timpul lui liber doar pentru a avea privilegiul de a se lãuda altora cu cât de cult este el. ci pentru cã sunt dispozitive complexe. cel putin$. nu de enervare #n plus. fãrã sã-si facã prea multe gri'i cine este beneficiarul lor. decât dacã vrea sã impresioneze o femeie. =ezultate (are este totusi diferenta dintre ingineri si umanisti> 0xceptând pregãtirea de specialitate. si nu trebuie sã ducã calculatorul la reparat dacã are un virus sau dacã vrea sãsi instaleze un modem. i un inginer nu citeste niciodatã poezie. Inginerii #n general se ocupã sã construiascã dispozitive. si probabil cã acolo bate si madam %ipi-%ipi când vorbeste de tehnicienii lui (eausescu. sau un cablu /<.

copul inginerilor este atins* tehnologia progreseazã de la un an la altul. si este clar cã ce se produce #n ziua de azi e mai bun ca ceea ce se producea acum . circuite. dar aici nu e treaba noastrã$. mai cinstiti. constructii. ca inginer. <oi nu. !eci ciocul mic? . !ar scopul umanistilor> unt oamenii de acum mai buni.. pentru cã ei singuri probabil cã-si #nchipuie cã trebuie doar sã existe pentru a lumina lumea cu prezenta lor$.2 de ani "nu neaparat mai frumos..oi ne facem treaba. mai generosi> au e chiar invers> .si #ntretinerea unor dispozitive tehnice* mecanisme. le definesc lor un scop. programe soft7are. 8manistul are ca scop educarea si perfectionarea oamenilor si a societãtii "asta pentru cã eu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->