You are on page 1of 4

Simpulan Bahasa adalah salah satu daripada jenis peribahasa.

Simpulan Bahasa merupakan jenis peribahasa yang paling mudah dan ringkas. Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata seperti ada hati, batu api, cepat tangan, dan sebagainya. SIMPULAN BA ASA, MA!SU" "AN #$N%$ A&A%. '. ada hati Maksud ( ada keinginan yang melebihi kesanggupan. Ayat ( )amal ada hati hendak meminang anak harta*an itu. +. akal kancil Maksud ( tipu daya yang licin Ayat ( Peniaga itu mempunyai akal kancil untuk mendapat keuntungan yang banyak. ,. alas perut Maksud ( makan sedikit untuk sementara *aktu Ayat ( Amran makan sekeping r-ti sebagai alas perut. .. alim/alim kucing Maksud ( se-rang yang berpura/pura baik dari segi tingkah laku dan peraturan. Ayat ( )amal bersikap alim/alim kucing di depan ibu bapanya. 0. anak angkat Maksud ( anak -rang lain yang dipelihara seperti anak sendiri Ayat ( Amin adalah anak angkat Pak #ik 1ahman. 2. anak b-ngsu Maksud ( anak yang paling muda dalam keluarga Ayat ( Lai Meng anak b-ngsu 3ncik 4-ng. 5. anak emas Maksud ( -rang yang dikasihi -leh ibu bapanya atau majikannya. Ayat ( S-6ea pekerja yang rajin. %idak hairanlah saya jika ia menjadi anak emas %uan Adnan. 7. anak kandung Maksud ( anak sendiri Ayat ( arlina anak kandung 3ncik $sman dan Puan 8aridah. 9. angkat bakul Maksud ( -rang yang suka memuji atau meninggikan diri. Ayat ( Puan Aisyah sering angkat bakul apabila bercerita tentang dirinya. ':. atas angin Maksud ( Negara/negara barat Ayat ( Negara kita pernah dijajah -leh negara/negara atas angin. ''. banyak mulut Maksud ( -rang yang suka bercakap Ayat ( Sikap M-na yang banyak mulut itu tidak disenangi -leh rakan sekelasnya. '+. batu api Maksud ( penghasut Ayat ( Mereka sudah berbaik/baik. )anganlah kamu menjadi batu api pula. ',. batu l-ncatan Maksud ( sesuatu yang digunakan untuk mencapai sesuatu tujuan Ayat ( "iterimanya ta*aran kerja sementara itu sebagai batu l-ncatan untuk memper-leh pekerjaan yang

"ia makan gaji buta. khabar angin Maksud ( khabar yang belum sah kebenarannya. +2. buah mulut Maksud ( perkara yang menjadi sebut/sebutan Ayat ( Berita tentang Murad memba*a gadis Inggeris pulang telah memba*a buah mulut seluruh kampung. gaji buta Maksud ( gaji yang diterima dengan tidak bekerja sungguh/sungguh Ayat ( Buruh itu lebih banyak berehat daripada bekerja. '. sehati Ayat ( Penduduk kampung ini sudah bulat kata untuk berg-t-ng r-y-ng membersihkan ka*asan kampung pada minggu depan. langkah kanan Maksud ( mujur atau bernasib baik Ayat ( ari ini langkah saya langkah kanan kerana dapat bertemu dengan pengarang terkenal di pesta . bulat kata Maksud ( sepakat. keras kepala Maksud ( tidak mahu mengalah Ayat ( Lebih baik kamu beralah daripada terus bertengkar dengannya.. Ayat ( 4anita itu mendapat durian runtuh apabila membeli/belah di pasar raya itu. +. '9. ++. ayah pasti memba*a buah tangan untuk kami. '0. +:. durian runtuh Maksud ( mendapat keuntungan dengan tidak disangka/sangka atau tanpa bersusah payah. bekas tangan Maksud ( hasil kerja tangan sese-rang Ayat ( Pasu bunga ini adalah bekas tangan #lementina. '7. +'. bergadai nya*a Maksud ( sanggup membahayakan diri sendiri demi mencapai sesuatu Ayat ( Ahli b-mba itu sanggup bergadai nya*a untuk menyelamatkan mangsa kebakaran. iri hati Maksud ( perasaan cemburu Ayat ( Perempuan itu iri hati melihat jirannya membeli perab-t baru. jalan buntu Maksud ( tidak mendapat kata sepakat Ayat ( Mesyuarat itu terpaksa diberhentikan kerana menemui jalan buntu. "ia itu keras kepala. ikat perut Maksud ( mengurangkan makan kerana susah Ayat ( Manisah terpaksa ikat perut di sek-lah kerana ayahnya tidak mampu memberikan *ang saku kepadanya.lebih baik kelak. '5. berbagai/bagai khabar angin tersebar tentang dirinya.. Ayat ( Sejak dia menghilangkan diri dari kampung. '2. +0. buah tangan Maksud ( pemberian Ayat ( Setiap kali ke luar negeri. +..

. senyum kambing Maksud ( senyum mengejek Ayat ( Pemuda itu tersenyum kambing melihat cara gadis itu berpakaian.7. pilih kasih Maksud ( melebihkan pertimbangan kepada -rang yang dikasihi Ayat ( Majikan itu pilih kasih dalam memberikan pangkat kepada pekerja/pekerjanya.buku itu. .. +9. ringan tangan Maksud ( suka men-l-ng -rang Ayat ( !alau kita ringan tangan. .. . . semua -rang akan menyayangi kita. tangkai jering Maksud ( -rang yang kedekut Ayat ( Sia/sia saja kamu meminta derma daripada dia kerana dia tangkai jering. sampai hajat Maksud ( berjaya mencapai apa yang dihajati Ayat ( Akhirnya sampai hajat nenek hendak ke Makkah. . saudara baru Maksud ( -rang yang baru memeluk agama Islam Ayat ( .0..2. tangan terbuka Maksud ( suka men-l-ng -rang yang dalam kesusahan Ayat ( !eluarga asnan menerima kedatangan anak yatim itu dengan tangan terbuka. . tanda mata Maksud ( hadiah kenang/kenangan Ayat ( "ania memberikan sehelai selendang kepada Lina sebagai tanda mata. langkah seribu Maksud ( melarikan diri secepat/cepatnya kerana takut Ayat ( Budak yang menghendap di dusun itu membuka langkah seribu apabila disergah -leh ayah saya. . .:. mandi peluh Maksud ( basah dengan peluh Ayat ( Setiap hari Pak #ik Salim bermandi peluh mengusahakan kebun sayurnya. mata duitan Maksud ( -rang yang mementingkan *ang saja Ayat ( )angan jadi mata duitan kerana kekayaan saja tidak dapat menjamin kebahagiaan.incent telah menjadi saudara baru sejak bulan lepas lagi.+. ringan tulang Maksud ( rajin bekerja Ayat ( !a*asan rumah 3ncik Sim-n selalu bersih kerana tukang kebunnya ringan tulang.'. . +7.5. ..9.:. +5. rambang mata Maksud ( sukar untuk membuat pilihan Ayat ( Ibu rambang mata apabila masuk ke kedai pakaian itu. ulat buku .

P-sted by 4an N .Maksud ( -rang yang tekun membaca Ayat ( Maniam gemar membaca buku sehingga rakan/rakannya menggelarkan dirinya ulat buku.