You are on page 1of 15

Sistem limfatik adalah suatu sistem sirkulasi sekunder yang berfungsi mengalirkan limfa atau getah bening di dalam

tubuh. Limfa (bukan limpa) berasal dari plasma darah yang keluar dari sistem kardiovaskular ke dalam jaringan sekitarnya. Cairan ini kemudian dikumpulkan oleh sistem limfa melalui proses difusi ke dalam kelenjar limfa dan dikembalikan ke dalam sistem sirkulasi. Saluran limfa mengangkut cecair yang keluar daripada sistem saluran darah kembali masuk ke dalam sistem saluran darah. Organ limfatik mengandungi sel fagositik (phagocytic cells) dan limfosit (lymphocytes), di mana ianya memainkan peranan yang penting dalam sistem pertahanan badan serta menetang daripada terkena penyakit. Saluran Limfa Darah mengalir di dalam tubuh kita, yamg membekalkan nutrien, bahan kumbahan, dan gas yang berlaku diantara darah dan juga cecair dalaman. Kapilari limfa berbeza daripada kapilari darah kerana salah satu hujungnya adalah buntu atau tertutup sementara hujung yang satu lagi dihubungkan kepada salur limfa. Di sepanjang salur limfa terdapat nodus limfa pada jarak tertentu. Nodus limfa banyak terdapat di perut, leher, dada dan ketiak. Nodus limfa berfungsi menghasilkan limfosit yang terlibat dalam penghasilan antibodi. Cecair intersis berwarna kuning pucat yang meresap masuk ke dalam kapilari limfa dan salur limfa disebut limfa. Di sepanjang salur limfa terdapat injap untuk memastikan limfa mengalir dalam satu arah sahaja. Apabila satu bahagian salur di antara dua injap dipenuhi dengan limfa ,dinding salur limfa akan mengecut dan menolak limfa ke hadapan menyebabkan injap terbuka dan limfa mengalir ke dalam bahagian salur limfa yang berikutnya. Injap kemudian tertutup untuk menghalang pengaliran limfa kebelakang. Limfa (bukan limpa) berasal dari plasma darah yang keluar dari sistem kardiovaskular ke dalam jaringan sekitarnya. Cairan ini kemudian dikumpulkan oleh sistem limfa melalui proses difusike dalam kelenjar limfa dan dikembalikan ke dalam sistem sirkulasi.

Rajah 1: Pengaliran limfa di sepanjang salur limfa yang dibantu oleh injap

Limfosit dibuat di sumsum tulang hati (pada fetus) dengan bentuk awal yang sama tetapi kemudian berdiferensiasi.dalam salur limfa. Limfosit mengandungi banyak tisu limpoid. limfosit berbutiran besar (large granular lymphocytes) dan limfosit kecil. limfosit berbutiran besar (large granular lymphocytes) dan limfosit kecil. Tisu Limpoid Tisu limpoid merupakan sebahagian daripada sistem keimunan badan yang menolong untuk melindungi badan daripada ancaman bakteria. Limfosit memiliki peranan penting dan terpadu dalam sistem pertahanan tubuh. Limfosit dibuat di sumsum tulang hati (pada fetus) dengan bentuk awal yang sama tetapi kemudian berdiferensiasi. Limfosit Limfosit adalah suatu jenis sel darah putih yang terlibat dalam sistem kekebalan pada vertebrata. Tisu limpoid termasuk nodus limfa. . Ada dua kategori besar limfosit. anak-anak dan akan Rajah 2: Gambar rajah limfosit Limfosit dihasilkan nodus limfa yang yang terlibat dalam penghasilan antibodi. Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada meningkat seiring dengan bertambahnya usia.Limfosit (lymphocyte) adalah sejenis sel darah putih pada sistem kekebalan makhlukvertebrata. Ada dua kategori besar limfosit. Limfosit memiliki peranan penting dan terpadu dalam sistem pertahanan tubuh. Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada anak-anak dan akan meningkat seiring dengan bertambahnya usia.

dengan jaringan konektif retikular dan limfosit yang mengumpulkan dan . Awalnya.tisu dalam bidang perubatan tidak semestinya ialah lapisan. ditemukan bahwa ketidakhadiran limpa dapat mendorong timbulnya beberapa jenis infeksi. Nodus limfa adalah salah satu komponen dari sistem limfatik yang dapat ditemukan pada tubuh manusia. Organ ini dianggap merupakan salah satu pusat kegiatan pada sistem retikuloendotelium. akhir-akhir ini. peranan limpa tidak dimengerti dengan jelas. Tisu ini merupakan nama yang digunakan kepada sekumpulan sel yang mempunyai fungsi yang spesifik. Limpa adalah kelenjar tanpa saluran (ductless) yang berhubungan erat dengan sistem sirkulasi dan berfungsi menghancurkan sel darah merah tua.sum tulang juga merupakan salah sejenis tisu. sum. Nodus limfa adalah penapis untuk partikel asing dan berisi sel darah putih. Oleh itu.organ utama seperti limpa.nodus limfa dan salur limfa.dan adenoids (tisu yang mengembang pada bahagian belakang kerongkong) serta thymus (kelenjar tanpa duktus di dasar leher.tonsil. Rajah 3: Nodus limfa Organ-organ Dalam Sistem Limfa Sistem limfatik terdiri daripada organ . Nodus limfa berfungsi sebagai filter. Selain itu.limpa. Tapi.) Tisu dalam bidang perubatan bukan macam sehelai kertas tisu.

limfosit bertambah dengan deras. kompleks. Antibodi tersebut menempel pada kapsul. 2. Pembuluh limfa bermula sebagai pleksus halus kapilari yang sangat kecil atau sebagai rongga – rongga limfa dalam tisu sebagai organ. 4. 6. Dalam kes seperti ini. Pembuluh limfa yang terkecil atau kapilari limfa lebih besar daripada kapilari darah terdiri daripada hanya selapis endothelium. Pagosit ini kemudiannya mengenali dan mencerna seluruh keseluruhan . Walaubagaimanapun. Spleen Duktus limfa kanan Duktus limfa kiri Vena subklavikel kanan dan kiri Duktus toraks Pertahanan Tidak Khusus Pagosit (neutrophil dan macrophage) bertanggungjawab untuk mengenali. Limfosit B menghasilkan antibodi melawan antigen yang terkandung di dalam kapsul bakteria. Ketika tubuh melawan infeksi.mencerna dan menghancurkan sesetengah jenis mikrooranisma. 5. limfosit B telah membantu pagosit dengan pengenalan. Komponen-komponen Lain Dalam Sistem Limfa 1. termasuk bakteria. Rajah 4: Gambar nodus limfa Salur limfa merupakan struktur pembuluh limfa serupa dengan vena kecil.pagosit tidak dapat mengenali bakteria tertentu jika bakteria tersebut diikuti oleh kapsul.tetapi memiliki lebih banyak injap sehingga pembuluh limfa kelihatan seperti rangkaian manik. 3.menghancurkan bakteri dan virus.

Dinding tersebut dibentuk ketika pagosit. sistem kekebalan membina dinding di sekitar mereka. menempel satu sama lain. dan bakteria akan mulai berkembangbiak. menghasilkan penyakit. . terutama macrophage.Rajah 5: Aliran limfa Beberapa mikroorganisme tidak dapat sepenuhnya dihilangkan. Mikroorganisme dinding tersebut disebut granuloma. Jika sistem kekebalan dilemahkan (bahkan 50 atau 60 tahun kemudian). Untuk bertahan melawan mikroorganisme ini. dinding granuloma akan hancur. Beberapa bakteria dengan demikian ditahan bisa bertahan di dalam tubuh dengan tidak terbatas.

Apabila sistem imun kita beroperasi dengan berkesan. respon inflamasi dan sejumlah protein yang dihasilkan oleh tubuh. Mengakibatkan rintangan yang amatkhusus kepada penyakit dipanggil keimunan atau kekebalan. Halangan-halangan permukaan membran Barisan pertama pertahanan badan menentang pencerobohan mikroorganisma punca penyakit ialah kulit dan membran mukus. Selagi kulit tidak pecah. Sistem ketahanan tidak khusus disediakan oleh kulit utuh dan selaput lendir. seperti beberapa batuk kering yang menjejaskan burung-burung. Misalnya. dengan melepaskan pengerahan kimia angmolekul-molekul antibodi pelindung. Sistem Ketahanan Tidak Khusus Beberapa rintangan tak khusus kepada penyakit diwarisi.terdapat penyakit tertentu manusia itu tidak akan mendapat.meningkat serangan menentang bahanbahan asing tertentu. oleh serangan sel .dan pernah selsel kami sendiri yang telah menentang kami. iaitu sistem ketahanan khusus dan sistem ketahanan tidak khusus.Ketahanan Tubuh Badan Pengenalan Sistem ketahanan tubuh badan terbahagi kepada dua. Paling kerap . Ketahanan bergantung pada kuasa-kuasa . tempoh pertahanan badan tak khususmerujuk kepada halangan-halangan mekanikal permukaan-permukaanbadan penutup itu dan untuk sel dan bahan kimia itu yangmelaksanakanpermulaan battlefronts melindungi badan dari menyerang patogen. keratinized epirdemis ialah satu sekatan fizikal kuat kepada kebanyakan mikroorganisma kerumunan itu pada kulit. virus. Sistem ketahanan khusus lebih dikenali sebagai sistem imun. Sel-sel dan bahan kimia Badan menggunakan satu jumlah sel besar dan bahan kimia untuk melindungi sendiri. ia melindungi kamidaripada kebanyakan bakteria. dan secara tidak langsung. bagaimanapun. organ-organ pindahan atau rasuah . Sistem imun buat ini kedua-dua secara langsung. Sistem ketahanan tidak khusus akan memberi respon yang cepat untuk melindungi tubuh dari semua zat asing.

misalnya .musnah fagosit dan sel-sel pembunuh asli. atau bahan-bahan toksik memasuki badan. Fagosit Fagosit ialah sel-sel darah putih (leukosit) yang melingkungi patogenoleh fagositosis. dan eosinophils. Sel-selcedera dan berdekatan beredar melepaskan bahan kimia sel-sel yangmemulakan tindakan defensif dan berbunyi satu semboyan bagimekanisme-mekanisme pertahanan lain.dansatu bahanbahan pelbagai jenis bahan kimia yang membunuh patogendan tolong perbaiki tisu. bengkak. . haba . Sel-sel NK membunuh sel-sel badan berjangkit patogen atau sel-sel badan abdomen (seperti ketumbuhanketumbuhan). Sambutan lazimnya menghasilkan kemerahan. dan bakteria. peristiwa-peristiwa berikut berlaku: a) Satu penggera kimia digenerasikan dalam bahagian yang cedera. monosit . Sel-sel pembunuh asli Sel-sel pembunuh asli (Sel-sel NK) ialah limfosit (sel-sel darah putihyang masak dalam tisu-tisu limfoid). organisma-organisma lain. Monosit memperluas ke dalam besar fagosit sel-sel yang dipanggil makrofaj. Mereka termasuk neutrofil. gerak balas radang . dan kesakitan dalam kawasan sasaran dan sering kawasan dihilangkan. Bila kulit musnah. Gerak Balas Radang Gerak balas radang ialah satu siri peristiwa-peristiwa tak khusus yang berlaku sebagai respons kepada patogen.

sebab keputusan itu tempatan edema (bengkak). dirangsang oleh histamina dan bahan kimia lain. Peningkatan dalam suhu merangsang sel-sel darah putih dan membuat persekitaran tidak sesuai didiami untuk patogen. Bahan Kimia Agen Antimikrob Pelengkap Pelengkap tempoh merujuk kepada sekumpulan sekurang-kurangnya 20protein plasma yang mengedarkan dalam darah dalam satu keadaan tak aktif. bekalan darah meningkat bagi kawasan yang rosak. Interferons Virus-virus tidak ada mekanisme sel dikehendaki untuk menjana ATP atau membuat protein. kinins . f) Pelengkap membantu fagosit melingkungi sel-sel asing.) e) Fagosit sampai tapak kecederaan dan melingkungi patogen dan sel-selrosak. Pengikatan pelengkap ini berlaku apabila pelengkap protein terikat akan gula tertentu atau protein pada permukaan sel asing. Edema mungkin menghasilkan kesakitan jika hujungan saraf berdekatan mengalami tekanan. c) Penvasodilatan (pengembangan urat darah). dan melengkapkan. Ada mereka melakukan “kerja kotor” atau kerosakan dalam badan dengan memasuki sel-sel tisu dan mengambil alih mekanisme sel untuk membiakan diri mereka. ia diaktifkan dan menjadi satu faktor utama dalam memerangi selsel asing. apabila pelengkap menjadi terlekat. Hasilnya. atau memperbaiki.Ini menyebabkan kemerahan dan satu peningkatan dalam suhu tempatan. dan cecair badan bergerak lebih dengan cepat melalui dinding-dinding saluran darah dan ke dalam bahagian yang cedera. Walaupun sel-sel yang dijangkiti virus boleh lakukan kecil menyelamatkan diri mereka. dan membantu lyse sel-sel asing. kulat atau tidak sesuai sel-sel darah merah. selsel darah putih. .b) Bahan kimia ini termasuk histamina (kebanyakannya dirembeskan oleh basophils. kinins. Kesakitan mungkin juga berlaku apabila hujung saraf ialah didedahkan kepada toksintoksin bakteria. dan prostaglandins. Bagaimanapun . Peningkatan dalam cecair badan sebab. Fagosit mencari tapak kecederaan oleh kemotaksis. sel-sel darah putih ditemui dalam tisu perantara). mereka membantu mempertahankan sel-sel yang masih belum lagi dijangkiti dengan merembeskan protein kecil memanggil interferon. faktor-faktor pembekuan . untuk selsel asing seperti bakteria. d) Ketelapan vaskular bertambah dari sambutan untuk mencemaskan bahan kimia. prostaglandins (PGs). (Aspirin mengurangkan kesakitan dengan menghalang pengeluaran prostaglandins. merangsang basophils mengeluarkan histamina . pergerakan sel-sel sebagai respons untuk cerun kimia (diperuntukkan di sini oleh bahan kimia penggera).

Hal ini pernah didemonstrasikan. membuktikan bahawa haiwan yang terselamat daripada serangan bacteria yang serius mempunyai factor di dalam kandungan darahnya untuk mempertahankannya daripada diserang oleh pathogen yang sama. Kajian yang dibuat pada lewat 1800. di mana sekiranya antibody yang mengandungi serum daripada haiwan yang terselamat (serum imun) disuntik kepada haiwan yang tidak pernah terdedah dengan sebarang pathogen. Eksperimen ini mengaitkan tiga aspek penting terhadap pertahanan adaptif :    Ianya adalah spesifik antigen – ianya mengenali dan bertindak terhadap pathogen atau benda asing. tindakbalas imun akan membantu menghalang sebarang molekul asing dari memasuki tubuh pada pertahanan fasa ketiga.Demam ialah satu respons badan berjumlah terhadap jangkitanberunsur suhu badan tinggi. Tindakbalas system imun terhadap penyakit dikenali sebagai tindakbalas imun. Antigen . Kajian terhadap imuniti manusia (imunologi) membuktikan bahawa seseorang yang pernah menghidap sesuatu penyakit mempunyai kebarangkalian untuk mendapatkannya semula. Kebiasaannya. Sekiranya system ini gagal. PERTAHANAN BADAN ADAPTIF Pertahanan badan adaptif berperanan membina satu system perlindungan yang dikenali sebagai system pertahanan spesifik. dan mengadakan satu sekitaran ganas untuk bakteria. Pertahanan ini menghalang hamper semua jenis pathogen daripada memasuki system tubuh. meluaskan kesan bahan kimia penggera . arthritis dan AIDS. Ianya mempunyai memori – ianya mengenali dan menghalang walaupun mendapat serangan yang lebih kuat daripada pathogen yang pernah menyerang.dan boleh menyebabkan kematian. Satu demam terlalu yang terlalu tinggiatau teruk boleh menyebabkan kerosakan enzim-enzim yang diperlukan untuk metabolisme selular . penyelidikan mendapati suntikan serum yang mengandungi antibody tidak selalunya dapat mempertahankan penerima daripada serangan penyakit. Ianya sistemik – imuniti tidak mengubah jangkitan biasa. Satu suhu ternaik meningkatkan metabolisme selular (memecut pembaikan selular). Dalam sesetengah kes. Sekitar pertengahan 1900. suntikan limposite penderma tidak menghasilkan imuniti. maka akan wujud penyakit merbahaya seperti kanser. maka haiwan itu juga akan dilindungi.

Sel B ikut serta pada imunitasi humoral. ia mengambil satu inventori semua protein ini supaya. Terdapat dua jenis utama sel T iaitu sel T pembunuh dan sel T pembantu. Baik sel B dan sel T membawa molekul reseptor yang mengenali sasaran spesifil. sementara sel T pembantu hanya mengenali antigen dirangkaikan pada molekul kelas II MHC. Cel Dari Sistem Pertahana Adaptif Imunitasi adaptif berevolusi pada vertebrata awal dan membuat adanya respon imun yang lebih kuat dan juga memori imunologikal. asid nuclik. Kemampuan tersebut diterima di tubuh oleh "sel memori". protein adalah antigen terkuat. Patogen akan menginfeksi tubuh lebih dari sekali. seperti patogen. mereka dihargai sebagai diri. mereka dengan kuat antigenik pada orang lain. Limposite Sel sistem imun adaptif adalah jenis leukosit istimewa yang disebut limfosit.Respon imun adaptif spesifik-antigen dan memerlukan pengenalan antigen "bukan sendiri" spesifik selama proses disebut pembentangan antigen. hanya setelah antigen (fragmen kecil patogen) telah diproses dan disampaikan pada kombinasi dengan reseptor "sendiri" yang disebut molekul major histocompatibility complex (MHC). Bantuan ini menjelaskan mengapa badanbadan kita menolak sel-sel organorgan pindahan atau cantuman asing melainkan langkah-langkah istimewa dibawa untuk melumpuhkan atau menahan gerak balas imun. Ia adalah penting juga ingat kami sendiri sel itu serba indah bertatah dengan satu pelbagai jenis molekul-molekul protein. Spesifik antigen menyebabkan generasi respon yang disesuaikan pada patogen atau sel yang dijangkiti patogen. Dalam kalangan antigen. Tiap keturunan sel B . sehingga sel memori tersebut digunakan untuk segera memusnahkannya. yang setiap patogen diingat oleh tanda antigen. molekul kompleks yang tidak terdapat di dalam badan. Walaubagaimanapun . Sel T mengenali target bukan diri sendiri. Sel T pemnbunuh hanya mengenali antigen dirangkaikan padamolekul kelas I MHC. Antara bahan yang boleh bertindak sebagai antigen adalah seperti protein.Antigen adalah sebarang bahan asing yang menyokong tindakbalas imun. Sel B dan sel T adalah jenis utama limfosit yang berasal dari sel punca hematopoietik pada sumsum tulang. karbohidrat dan lipid. sedangkan sel T ikut serta pada respon imun selular. Kebanyakan antigen adalah besar. Walaupun antigen diri ini tidak mencetuskan satu gerak balas imun dalam kami. sebagai sistem imun kita membangunkan. kulat partikel virus terantigenik kerana tidak boleh hidup di dalam molekul asal. kemudian. Reseptor antigel sel B adalah molekul antibodi pada permukaan sel B dan mengenali semua patogen tanpa perlu adanya proses antigen. Mikroorganisma seperti bacteria. Dua mekanisme penyampaian antigen tersebut memunculkan peranan berbeza dua jenis sel T.

Limfosit bermula untuk berkembang lalu kali cepat untuk membentuk seorang askar sel semua dengan tepat seperti sendiri dan galas penerimapenerima antigen sama. di mana mereka boleh dicam oleh immunocompetent sel-sel T. mengeluarkan sama amat antibodi-antibodi khusus pada satu kadar luar biasa tentang 2000 molekul-molekul antibodi sesaat. Kerja mereka tidak terhenti di situ. atau mendorong. kesibukan aktiviti ini lepas hanya 4 atau 5 hari. Selepas satu tempoh lamban awal. interaksi antara limfosit dan interaksi antara limfosit dan makrofaj menjadi asas hampir-hampir semua fasa respons imun mudah suai. . Maka. atau keturunan. Bagaimanapun. antibodi ini mengeluarkan kilangkilang bertindak. dan mengklon pembentukan ialah sambutan humoral utama bagi antigen itu. Makrofaj. berasal dari struktur sel hati. Tahap antibodi dalam darahsemasa sambutan utama ini memuncakkan kira-kira 10 hari selepas sambutan bermula lalu dengan perlahan merosot. sehingga kumpulan penerima antigen sel B yang lengkap melambangkan semua antibodi yang dapat dihasilkan oleh tubuh. yang juga menjadi tersebar dengan meluas sepanjang organ-organ limfoid dan tisu-tisu penghubung. kemudian sel-sel plasma mula mati. Tindakbalas Imun Humoral Satu immunocompetent tetapi belum lagi limfosit B tidak matang dirangsang menyelesaikan pembangunannya apabila antigen terikat akan penerimapenerima permukaannya. Makrofaj juga merembes protein sitokin yang penting dalam gerak balas imun.mendorong sel-sel T. bergilir-gilir. pada permukaanpermukaan mereka sendiri . mereka sebagai pembentang-pembentang antigen dalam sistem pertahanan adaptif. Makrofag Sel makrofag merupakan sel khusus yang bersifat fagositik terhadap invaders yang masuk ke tubuh. limfosit untuk hidup dan menjalani pemilihan klon. Sel makrofag bersikurlasi dalam cairan antara sel. timbul dari monosit dibentuk dalam sumsum tulang. satu peranan utama makrofaj dalam sistem pertahanan semula jadi ialah untuk melingkungi zarah-zarah asing dan menghapuskan mereka dari kawasan itu. melepaskan bahan kimia makrofaj punca itu menjadi tidak dapat dipuaskan fagosit. limfa dan sumsum merah. seperti bendera-bendera isyarat. Keluarga mengakibatkan sel-sel seiras berasal dari sel nenek moyang sama dipanggil satu klon . Acara berjilid ini memekakan. sebagai anda akan menyaksikan.memiliki antibodi yang berbeza. Kebanyakan daripada klon sel B ahli-ahli. atau makrofaj pembunuh. Mereka turut hadir serpihan antigen itu. Sebagai digambarkan terlebih dahulu. menjadi sel-sel plasma.

Hasilnya. ingatan imunologi tidak berlaku . Kami menerima dua faedah dari vaksin: mereka ganti kami kebanyakan daripada tanda-tanda dan gejala-gejala penyakit itu yang akan sebaliknya berlaku semasa jawapan utama dan melemahkan antigen masih berupaya merangsang pengeluaran antibodi dan menggalakkan ingatan imunologi. sel-sel B anda tidak dicabar oleh antigen. Untuk beberapa bulan selepas kelahiran. bayi adalah dilindungi dari semua antigen di mana ibu telah didedahkan. dan banyak penyakit-penyakit lain. Keimunan aktif secara semula jadi diperolehi semasa jangkitan virus dan bakteria. Ia membuat sedikit perbezaan sama ada antigen melanggar badan di bawah kuasanya sendiri atau diperkenalkan dalam bentuk satu vaksin. Kebanyakan vaksin mengandungi patogen yang telah mati atau dicairkan. Dalam negeri-negeri bersatu.sambutan sistem imun ialah hampir sama. anda telah terdedah kepada imuniti aktif. antibodi-antibodi diperolehi dari serum satu manusia imun atau penderma binatang. Jadi memanggil penggalak menembak. . Daripada diperbuatkan oleh sel-sel plasma anda. tetanus. difteria.polio. Keimunan pasif dikurniakan secara semula jadi pada satu fetus apabila antibodi-antibodi ibu menyeberang plasenta dan memasuki peredaran fetus . Sesungguhnya. sebaik sahaja ia telah dikenali jawapan sekunder itu ialah lebih lagi bertenaga. ketika kami boleh membangunkan tanda-tanda dan gejala-gejala penyakit itu dan menderita sedikit dan apabila kami menerima vaksin.perlumbaan ialah pada membangunkan vaksin mengajar gerak balas imun dengan menyediakan satu mesyuarat pertama dengan antigen. kedua-dua dalam sumber antibodi dan dalam darjah perlindungan ia sediakan. Keimunan pasif agak berbeza dengan keimunan aktif. dan perlindungan sementara disediakan oleh meminjam hujung antibodi-antibodi apabila mereka secara semula jadi direndahkan martabat dalam badan.Imuniti Humoral Aktif dan Pasif Apabila cel B anda mengandungi antigen dan menghasilkan antibody terhadap mereka. dan selepas kelahiran semasa menyusukan. Vaksin telah hampir-hampir dibersihkan cacar dan kini terdapat menentang mikroorganisme pneumonia punca itu. campak . yang boleh keamatan gerak balas imun pada kemudian mesyuarat-mesyuarat dengan antigen sama . batuk kokol. juga boleh didapati. banyak penyakit-penyakit zaman kanakkanak berpotensi menjadi serius telah dikurangkan secara mendadak oleh programprogram pengimunan aktif.

Apabila proses rangkai silang melibatkan molekul-molekul antigenik larut. Pelengkap ialah peluru antibodi utama digunakan terhadap antigen selular. seperti bakteria atau tidak sesuai sel-sel darah merah. Akibatnya. Jenis ini berlaku apabila mis-matched darah memindah darah dan ialah dasar ujian digunakan untuk penjenisan darah. Pemindahan Organ Dan Penolakan .ia juga mendorong sangat dengan cekap apabila ia terikat akan antibodi-antibodi menyambung kepada sasaransasaran selular. agglutination. neutralization. pelengkap ditetapkan ialah semasa badan tak khusus mempertahankan. Dengan cara ini. Melalui cara-cara ini compliment fixation dan neutralization merupakan antibodi yang paling penting untuk melindungi tubuh badan. bila rangkai silang melibatkan selantigen terikat. mereka menghalang kesan-kesan bahaya eksotoksin atau virus.komplekskompleks antigen-antibodi ini mengakibatkan ia sungguh besar dan bahawa mereka menjadi tak larut serta menyelesaikan tanpa ada sebarang jawapan. Peristiwa-peristiwa picu ini yang mengakibatkan lisis sel asing dan pembebasanmolekul-molekul yang sungguh meningkatkan proses mudah terbakar. Tindak balas rangkai silang ini dengan lebih tepat dipanggilpemendakan (Precipitation). satu proses memanggil pengaglutinatan.FUNGSI ANTIBODI Antibodi bertindak sebagai alat untuk tidak mengaktifkan atau mematikan fungsi antigen menerusi beberapa cara iaitu melalui complement fixation. dan precipitation. Peneutralan berlaku apabila antibodi-antibodi terikat akan laman-laman spesifik pada bakteria exotoxins atau pada virus-virus yang boleh menyebabkan kecederaan yang mengakibatkan sel. penyebabpenyebab proses berkumpul sel-sel asing. kompleks-kompleks antigen-antibodi boleh menyeberangdisambungkan ke dalam kekisi besar.

Isografts ialah rasuah tisu didermakan oleh satu orang sama secara genetik . dan penyakitpenyakit gangguan imun diri. danpenolakan ialah satu masalah sebenar. pemindahan organ ialah satupilihan rawatan elok. Xenografts ialah cantuman tisu dituai dari spesies haiwan lain. Autografts ialah cantuman tisu dipindahkan dari satu tapak kepada yang lain dalam orang serupa. Kekacauan Keimunan kekacauan paling penting sistem imun ialah alahan-alahan. satusatunya contoh menjadi satu kembar seiras. alahan-alahan atau hypersensitivitiessecara luar biasa bertenaga sambutan di mana sistem imunmenyebabkan kerosakan tisu sambil ia melawan satu ancaman yangdilihat yang akan sebaliknya jadi tidak berbahaya bagi badan. immunodeficiencies . Alahan-Alahan Mulanya gerak balas imun telah difikirkan menjadi semata-mataperlindungan. 2. Pada dasarnya terdapat empat jenis-jenis utama cantuman: 1. Immunodeficiencies Immunodeficiencies termasuk kedua-dua kongenital dan diperolehi syarat-syarat di mana pengeluaran atau fungsi sel-sel imun atau pelengkap adalah tidak normal. Allografts ialah cantuman tisu diambil dari satu orang tidak berkaitan. . bagaimanapun pemindahan organ telah mendapatkejayaan bercampur kerana sistem imun sentiasa berwaspada . sepertimengubah satu jantung babun ke dalam seorang manusia. 3. bagaimanapun ia tidak lama sebelum potensi-potensiberbahayanya telah didapati.Untuk mereka yang menderita denganjantung peringkat akhir atau penyakit ginjal. 4.

Namun. Mengharapkan untuk kelenjar timus dan limpa. mereka menjadi padat penduduk dengan limfosit sebagai sistem kekebalan tubuh mula berfungsi. ketika pembuluh limfa tersumbat. bahawa ialah. Selain itu. tubuh menjadi kurang mampu melawan jangkitan dan menghancurkan sel-sel yang telah menjadi kanser. Sistem kekebalan tubuh kita biasanya melayani kami dengan baik Sepanjang hidup kita. dan tetap dalam peranan dalam kehidupan dewasa. yang tunas dari vena dari sistem vaskular darah. selama tahun kemudian.sekarang. organ-organ limfoid yang kurang berkembang sebelum kelahiran. . Tapi. sementara masih mengiktiraf dan antigenantigen asing serangan. tapi ketika mereka berlaku. sistem imun hilang keupayaannya untuk membezakankawan dari lawan. Penyakit Gangguan Imun Diri Sekali-sekala. menyabarkan antigen diri. sampai usia tua. pembuluh getah bening diangkat melalui pembedahan lakukan tumbuh semula dalam masa. Sel induk dari sistem kekebalan tubuh berasal dari limpa dan hati selama bulan pertama perkembangan embrio. Akibatnya. seperti halnya bahawa pertahanan khusus. Perkembangan aspek daripada sistem limfa dan pertahanan tubuh Pembuluh limfa. Masalah sistem limfa relatif jarang. Kemudian. edema parah hasilnya. tak lama setelah lahir. Misalnya. paling penting dan banyak mengakibatkan kebinasaandiperolehi immunodeficiencies ialah sindrom defisiensi immuniti diperolehi (AIDS). limfosit muda mengembangkan diri toleransi dan immunocompetence dalam mereka "organ pengaturcaraan" dan kemudian mengisi rangkaian limfoid yang lain. dan kumpulan utama dari kelenjar getah bening yang jelas pada minggu kelima pembangunan. kita menjadi lebih rentan terhadap kedua-dua penyakit autoimun dan immunodefeciency. Namun. kecekapan mulai berkurang. sumsum tulang menjadi sumber utama sel batang. Dalam kehidupan janin akhir dan tak lama selepas kelahiran. mereka sangat jelas.