You are on page 1of 11

Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΤΣΗ
Στις 27/10/1951 αναλαμβάνει η κυβέρνηση Πλαστήρα – Βενιζέλου , η
κυβέρνηση αυτή έχει κληρονομήσει μια δίκη που διεξάγεται πέντε μέρες πριν
από τις 22/10/1951 από το έκτακτο στρατοδικείο για παράβαση του ΑΝ 509, οι
κατηγορούμενοι είναι 94 και ανάμεσά τους ο Ν Μπελογιάννης , η Έλλη
Ιωαννίδου, ο Στάθης Δρομάζος, δικαστές είναι ο αντισυνταγματάρχης Ανδρέας
Σταυρόπουλος και μέλη ο Ν Κομνηνός, Γ Παπαδόπουλος (ο μετέπειτα
δικτάτορας) , Γ Καράκης και Θ Κυριακόπουλος, η δίκη αυτή κατέληξε στις
8/11/1951 σε 12 θανατικές καταδίκες , 6 ισόβια και 7 σε 20 χρόνια ειρκτή και
άλλες μικρότερες ποινές.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αφίσα για εκδήλωση του

ΚΚΕ που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, προς
τιμήν των τεσσάρων εκτελεσθέντων: Ν.
Μπελογιάννη, Δ. Μπάτση, Ν. Καλούμενου
και Η. Αργυριάδη.
Στις 14/11/1951 οι δημοσιογράφοι
μαθαίνουν για πολλές συλλήψεις στελεχών του
ΚΚΕ που είχαν «κατασκοπευτική» δραστηριότητα,
η δραστηριότητα αυτή στηρίζεται σε
ασύρματους που είχαν ανακαλυφτεί στην
Γλυφάδα στην βίλα «Αύρα» Αρτέμιδος 43
και στην Καλλιθέα στο τετράγωνο των οδών
Λυκούργου, Δημητρακοπούλου, Κρέμου και
Μενελάου, ο εντοπισμός του ασυρμάτου στην Καλλιθέα έγινε από το
αεροπλανοφόρο «Φρ Ρούσβελτ» που ήταν στο Φάληρο.
Την 23/10/1951 η αστυνομία πιάνει τον Δημήτριο Μπάτση στην οδό
Σοφοκλέους, ο Μπάτσης ήταν δικηγόρος και οικονομολόγος και είχε συγγράψει
βιβλίο μαρξιστικής κατεύθυνσης

«Η βαριά βιομηχανία στην

Ελλάδα», ήταν γραμματέας της εταιρείας ΕΠ-ΑΝ και διευθυντής του

περιοδικού «Ανταίος», ο επιστήμονας αυτός ήταν γιός ναυάρχου
βασιλόφρονα που είχε εκτοπιστεί κατά την περίοδο του διχασμού, ήταν
κοσμικός με ευρύτατες κοινωνικές σχέσεις, είχε παντρευτεί την κόρη του
υπουργού του Λαϊκού κόμματος (βασιλικό κόμμα) με την οποία είχε χωρίσει
και μετά παντρεύτηκε την κόρη βιομηχάνου την Λίλιαν.

. από τον Εκδοτικό Οίκο «Τα Νέα Βιβλία . Η πρώτη έκδοση του έργου έγινε το 1947.Α. όπου τον ανακρίνει προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός με την βοήθεια των ανώτερων αστυνομικών διευθυντών Πανόπουλου . Ο Υπουργός και αστυνομικοί έδειξαν μεγάλη σκληρότητα σε ένα άνθρωπο που είχε «σπάσει».Ε. Τι ζητούσαν όμως από τον Μπάτση. Οι πιέσεις από τον Πανόπουλου και Ρακιτζή έτειναν να δεχτεί ο Μπάτσης ότι είχε γίνει «συνδετικός κρίκος» στην «υπόθεση των ασυρμάτων» και στην «υπόθεση της Αεροπορίας».ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γι αυτό το βιβλίο τον εκτέλεσαν .» με επιμέλεια του ίδιου του συγγραφέα. Στις 14/11/1951 η αστυνομία ανακοινώνει ότι από την ημέρα που συνελήφθη ο Δ Μπάτσης ο ασύρματος της βίλας «Αύρα» διέκοψε τις εκπομπές της για δέκα μέρες. δίνεται η πληροφορία στις εφημερίδες. Η σύλληψη του Δ Μπάτση ανακοινώνεται την επομένη από το Υπ Εσωτερικών και γράφεται στις εφημερίδες: «Ο φερόμενος ως εξαφανισθείς δικηγόρος Δημήτριος Μπάτσης διευθυντής του περιοδικού Ανταίος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Αστυνομικός διευθυντής Αθ Ρακιντζής κατά τα γεγονότα της 1/12/1960. συνελήφθη υπό της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς. η κατηγορία είναι της κατασκοπίας. Ούτος ενέχεται εις υπόθεσιν δια την οποίαν διενεργείται ανάκρισις». δεν κρατείται μυστικά το πρωτοφανές αυτό γεγονός της ανάκρισης από τον ίδιο τον Υπουργό. όπου και κρατείται. Λιαρομάτη και Ρακιτζή. Τον ήθελαν να «δηλώνει» ότι καθοδηγεί την "συνωμοσία" στην Αεροπορία. ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ Στις 8/1/1952 ο Δ Μάτσης μεταφέρεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

του Ν Τσόχα (πρέπει να σημειωθεί ότι και οι πέντε είχαν εκλεγεί βουλευτές της ΕΔΑ και η εκλογή τους είχε ακυρωθεί) αλλά και άλλων στελεχών. όπως του Σαράφη. . Μπάτσης. Στις 18/1/1952 στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συλλήψεις . 15/2/1952 αρχίζει η δίκη στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών αυτή την φορά είναι 29 οι κατηγορούμενοι. η φωτογραφία δείχνει μια καθαρά αστική φιγούρα και όμως μπλέχτηκε στα γρανάζια μιας υπόθεσης κατασκοπίας και ψυχρού πολέμου. κρατήσεις . ομολογεί και αποκηρύττει τις ιδέες του προσπαθώντας συγχρόνως να μην κάνει μεγάλο κακό στους συντρόφους του. τους μαθαίνει δε αμερικανική «τεχνική» ανακρίσεων. Η ΔΙΚΗ Στις. του Γαβριηλίδη. των ψυχολογικών πιέσεων κλπ Ο Ρόμπερτ Ντρίσκολ παίρνει μέρος και σε βασανιστήρια. του Μ Πρωιμάκη . Καλούμενος κλπ Στις ανακρίσεις των κατηγορουμένων παίρνουν δραστήριο μέρος και οι Αμερικάνοι. Την ίδια μέρα ο Ρέντης ανακοινώνει ότι παραπέμπονται στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών : ερήμην η εκτός Ελλάδος ηγεσία του ΚΚΕ και «κατ αντιμωλίαν» οι Ν Μπελογιάννης . σε αυτή την δίκη τρ α γ ι κ ό π ρ ό σ ω π ο ε ί ν α ι ο Δ η μ . του Ιμβριώτη. Αργυριάδης. ο Τομ Καραμπεσίνης είναι σε διαρκή επαφή με την ΚΥΠΕ και την Γεν Ασφάλεια. ακόμα σφραγίζουν την εφημερίδα της ΕΔΑ «Δημοκρατική» και την βδομαδιάτικη «Φρουροί της Ειρήνης».ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Μπελογιάννης υποβάλλει ερωτήσεις στο μάρτυρα κατηγορίας Ι. δεκάδες οι συνήγοροι υπερασπίσεως. εκτοπίσεις σημαντικών στελεχών της αριστεράς . Έλλη Ιωαννίδου. Στην περίπτωση του Δ Μπάτση ουσιαστικά δεν υπάρχει κατηγορία πράγμα που παραδέχεται και καταθέτει ο διευθυντής της Αστυνομίας Πανόπουλος. ο Μπάτσης δεν ήξερε τίποτα για τους ασυρμάτους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Λίλιαν Μπάτση. Μπάτσης. που έχει πραγματικά λυγίσει. το μόνο γεγονός είναι ότι πήρε χρήματα από το ΚΚΕ μέσω ενός ναυτικού και τα παρέδωσε σε μια συγκατηγορούμενή του. Πανόπουλο (διευθυντή της Αστυνομίας Πόλεων).

έτσι σκεφτόντουσαν για την υπόθεση Χρυσικόπουλου (που οδηγήθηκε σε εκτέλεση) έτσι σκεφτόντουσαν για την υπόθεση του εμπόρου Κατραμάνου που παρ ολίγο να εκτελεστεί και με τον ίδιο τρόπο ενεργούσαν και για την υπόθεση του Μπάτση.. τέλος είπε ότι δεν φανταζόταν ότι γινόταν κατασκοπία. που μιλά εγκωμιαστικά για τον επιστήμονα Μπάτση ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στιγμές έρωτα με την γυναίκα του η οποία ήταν κόρη βιομηχάνου!!! Δραματική είναι η απολογία του Δ . ότι δηλαδή το ΚΚΕ ζητούσε ειρήνευση και ανασυγκρότηση της χώρας. αρχή που εφαρμοζόταν ήταν «εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια». Ελάχιστοι είναι οι μάρτυρες υπερασπίσεως. . γ ι α ν α α π ο δ ε ί ξ ε ι ότι η μεταμέλειά του είναι αληθινή προσφέρεται να πολεμήσει κατά του κομμουνισμού στη Κορέα. Τα ανάκτορα ήθελαν να «δοθεί ένα μάθημα» σε όλους εκείνους που προερχόντουσαν από την καλή κοινωνία. και ότι τα λεφτά που ερχόντουσαν από το εξωτερικό για αυτό τον σκοπό ερχόντουσαν. 2 σε 20 χρόνια φυλακή. αρνείται ότι είναι οικονομικός διαχειριστής του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και παραδέχεται ότι τρεις φορές πήρε κα μετέφερε χρήματα.Η ζωή του νεαρού νομικού-οικονομολόγου κρίνεται όχι για τ ο τ ι έκανε πριν την σύλληψή του.. Στις 21 Φεβρουαρίου καταθέτει ο διευθυντής της Α σ τ υ ν ο μ ί α ς Π α ν ό π ο υ λ ο ς . Ο Ρέντης και ο Πανόπουλος είχαν υποσχεθεί στους συνηγόρους του και στην γυναίκα του λίλιαν ότι δεν θα εκτελεστεί αν βοηθήσει την ανάκριση (επιστολή του συνηγόρου του Μπάτση . Μ π ά τ σ η λέει ότι πίστευε όσα του έλεγαν ο Πλουμπίδης και η Ιωαννίδου. 4 σε ισόβια. Στις 1/3/1952 εκδίδεται η απόφαση 8 σε θάνατο (μεταξύ αυτών και Μπάτσης). ένας από αυτούς ήταν ο καθηγητής ΑΣΟΕΕ Δ Καλλιτσούνης. αλλά τι είπε και τι «έδωσε» μετά την σύλληψή του. 2 σε 10 χρόνια. Παν Παπανικολάου στην εφημερίδα «Ακρόπολη» την 13/12/1972). 4 σε 15 χρόνια. 2 σε ένα χρόνο και 7 απαλλάσσονται. Σ τ ι ς 29/2/1952 αγορεύουν οι συνήγοροι.

». ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων σε βουλευτές της ΕΔΑ που τον επισκέφτηκαν εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η εκτελέσεις θα γίνουν . όλοι πιστεύουν ότι στο τέλος θα δοθεί χάρη στον Μπάτση. ο άρρωστος Πλαστήρας σε δύο δημοσιογράφους που έφτασαν στο κρεβάτι του είπε «Παιδιά .ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΣ ΜΠΑΤΣΗ Η Λίλιαν ήταν σίγουρη ότι ο άνδρας της θα αθωωνόταν. Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ Στις 28/3/1952 συνεδριάζει το Συμβούλιο Χαρίτων. δίνοντας έτσι αληθοφάνεια στην φοβερή σκευωρία κατά τόσων αξιωματικών. τώρα όμως πάει στον Παύλο και ο Παύλος……. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την δίκη του Ν Μπελογιάννη. διότι είχε πάρει υποσχέσεις από υψηλά πρόσωπα. ο Δ Παπασπύρου λέει: « …… περί το μεσονύκτιο έμαθα ότι υπήρξε ομοφωνα απορριπτική η γνωμάτευση…….» λίγο πριν την εκτέλεση το πρωί 29/3/1952 ο Ι Πανόπουλος και Θ Ρακιτζής επισκέπτονται τον Μπάτση στις φυλακές Καλλιθέας με σκοπό να πιεστεί και με την υπόσχεσή να γλιτώσει το απόσπασμα. άνθρωπος που κυνηγήθηκε από του βενιζελικούς για τα φιλοβασιλικά του πιστεύω. Η σωτηρία των μελλοθανάτων πια είναι στα χέρια του παλατιού. έχετε το νου σας. Αρνείται να τον δεχτεί. μέχρι την στιγμή της απόφασης κράτησε μια ψυχρή αξιοπρέπεια του παλιού στρατιωτικού. Αυτή τη νύχτα. . Ο Μπάτσης όμως αρνείται και έτσι οδηγείται στο θάνατο. πρόεδρος ο Δ Αγραφιώτης. Ο ναύαρχος εα πατέρας του. να δώσει ψεύτικη μαρτυρία για την υπόθεση της Αεροπορίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πήγε να κοιμηθεί σε ξενοδοχείο της Κηφισιάς και χάθηκαν τα ίχνη του. ο Παύλος και η Φρειδερίκη πήραν την απόφαση να εκτελεστούν αφού έφαγαν σε εξοχικό κέντρο μετά την απόφασή τους έκαναν μια μικρή βόλτα στην Χαλκίδα . η αναγγελία της καταδίκης την οδηγεί σε απόπειρα αυτοκτονίας. οι σκοτεινές δυνάμεις φοβάμαι πως θα τον φαν τον Μπάτση….

] Η πομπή με τα καμιόνια διέσχισε την Αθήνα και έφτασε στο Γουδί.» Μετά την εκτέλεση τα πτώματα μένουν φρουρούμενα στον τόπο της εκτέλεσης μέχρι τις 6. στέκεται αδύνατο να βρουν τον αστυνόμο που έχει πάει εξοχή στο Μεγάλο Πεύκο (να μη ήξερε για την εκτέλεση άραγε. Αν θυμάμαι καλά ήταν Kυριακή… Η Αθήνα ξύπνησε με την είδηση ότι τα χαράματα της ίδιας μέρας. Απίθανο)! Γράφει σχετικά ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην Καθημερινή (1-4-2001) «Ήταν η 30ή Μαρτίου του 1952 [.. Την τελευταία στιγμή ο Μπάτσης ζητά να τον φέρουν σε επαφή με τον Ι Πανόπουλο. βράδυ ξυπνούν τους μελλοθανάτους. πριν από λίγες μέρες κάποια εφημερίδα την ανέφερε ως μία από τις δύο-τρεις πιο ζεστές μέρες του περασμένου αιώνα αυτήν την εποχή.. απέναντι από τον Οίκο Τυφλών. που δυστυχώς αργότερα το γκρέμισαν. εκτελέσθηκαν διά τυφεκισμού ο Νίκος Μπελογιάννης.]. . δικασθέντες «επί κατασκοπεία» και καταδικασθέντες σε θάνατο από το Τακτικό Στρατοδικείο Αθηνών. ο Δημήτρης Μπάτσης. Ήταν νύχτα ακόμα και τους τουφέκισαν με το φως που έριχναν οι προβολείς των αυτοκινήτων. εκεί που τώρα βρίσκεται το σχολείο. ζητά και του αγοράζουν τσιγάρα και χαρτί. ο Kαλούμενος και ο Αργυριάδης. την ώρα εκείνη τα παραλαβαίνει το υπ αριθμό 111 αυτοκίνητο του Δήμου και τα θάβουν στο Γ Νεκροταφείο χωρίς να επιτρέψουν στους δικούς τους τον «τελευταίο ασπασμό». δίπλα στην εκκλησία. όταν καμιόνια με ισχυρή στρατιωτική και αστυνομική συνοδεία έφτασαν στην πύλη των Φυλακών Kαλλιθέας.45. [.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σχεδιάγραμμα που δείχνει τον τόπο εκτέλεσης του Δ Μπάτση και των συγκατηγορουμένων του. Ήταν ένα εντυπωσιακό κτίριο. Σάββατο 29 προς 30 Μαρτίου 1952 παρατηρείται μεγάλη κίνηση της αστυνομίας στην περιοχή της Καλλιθέας.. Ήταν πολύ ζεστή η μέρα. Η διαδικασία της εκτέλεσης άρχισε στις 2 το πρωί. «Είναι οι τελευταίες μου θελήσεις». γράφει κάτι και το δίνει στον φύλακα.. ο Μπάτσης διατηρεί την ψυχραιμία του. πριν ακόμη φωτίσει.

Εάν δε ο σύζυγός μου κατέθετε όσα εγνώριζε . Την δόξα της εκτέλεσης την πήρε ΟΛΗ ο Μπελογιάννης και όμως η τραγικότερη μορφή ήταν ο Δ Μπάτσης. Τότε . Ο σύζυγός μου κατέθεσεν ότι εγνώριζε. τον επρόδωσαν και τον εξηπάτησαν. εξαπατηθείς από όλους. Μου είπεν ότι οι κομμουνιστές πήραν στον λαιμό τους τον άντρα μου . Ακόμα και μετά την εις θάνατον καταδίκην . όπου τον εκλιπαρούσα να καταθέσει όσα εγνώριζε και τον πληροφορούσα δια την διαβεβαίωσιν του κ Ρέντη.. . Εζήτησα να μου επιτρέψουν να επικοινωνήσω μαζί του. Μετά την σύλληψίν του και πολύ προ της ανακαλύψεως των ασυρμάτων . είπεν ότι αυτός ο ίδιος θα έδιδεν συμβουλάς εις τον συνήγορον δια τον τρόπονμε τον οποίον έπρεπε να γίνει η υπεράσπισις. έδωσα εις τον κ Ρέντην μίαν επιστολήν προς τον άνδρα μου. ο κ Ρέντης με διαβεβαίωσεν ότι είχε αναλάβει ρητήν υποχρέωσιν απέναντι του συζύγου μου και ότι αυτός έσωσεν τον φονέα του υπουργού Λαδά και τον περίφημον Μπέρμαν. Μερικές ημέρες αργότερον ανεκαλύφθησαν οι ασύρματοι. παρουσία των δύο ανωτέρω. μετά τα πέρας της ανακρίσεως. ενώ οι άλλοι αναφέροντο με αριθμούς και είναι φανερόν ότι οι κομμουνισταί επεδίωκον να τον εξοντώσουν. Είδον κανά τον κ Ρέντην . εκείνος μου έδιδε την ρητήν υπόσχεσιν ότι θα τον έσωζε. ο ποίος μου είπεν ότι εις τα σήματα αναφέρεται ονομαστικώς ο σύζυγός μου. Μίαν ημέραν των αρχών Ιανουαρίου . συνήντησα τον κ Ρέντην. ότι είπεν όλην την αλήθειαν . μόνον και μόνον διότι εβοήθησαν είς την ανάκρισιν θα έσωζε οπωσδήποτε τον σύζυγό μου. αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Πίνακας του Πέτερ ντε Φράνσια. Εις την συνάντησιν αυτήν μου είπε. αυτό που έχει αξία είναι οι αποκαλύψεις της Λίλιαν Μπάτση σε επιστολή της στον τύπο: « Κύριε Διευθυντά Νομίζω ότι η κοινή γνώμη πρέπει να πληροφορηθεί κατά ποίον τρόπο ο σύζυγός μου έφτασεν είς το απόσπασμα. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΙΛΙΑΝ ΜΠΑΤΣΗ Το τι ακολούθησε στην κυβέρνηση και στην πολιτική ζωή είναι μια άλλη ιστορία. Απόδειξις του πόσον εφαίνοντο πιστεύοντες εις την ειλικρίνειαν του συζύγου μου είναι ότι ο κ Πανόπουλοςγενομένης συζυτήσεως …. δεδομένου ότι ο άνδρας μου ήταν ένας παρασυρθείς ιδεολόγος. ο ίδιος ο κ Πανόπουλος το επεβεβαίωσεν. Επί παρουσία του κ υπουργού ο κ Πανόπουλος είπεν ότι η μετάνοια του ήταν ειλικρινής και ότι εβοήθησεν την ανάκρισιν .ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : «Η εκτέλεση του Μπελογιάννη». είδα τον άνδρα μου εις το γραφείον του κ Πανόπουλου και επί παρουσία του κ Ρέντη δια πρώτην φοράν από της συλλήψεώς του.

ο σύζυγός μου είναι πλέον νεκρός . Επειδή ετελούσαμε με την πεποίθησιν ότι ο κατηγορούμενος αποκρύπτει ουσιώδη περιστατικά ………». αλλά ήθελα οι ναγνώστες σας να πληροφορηθούν πως επίσημοι εκπρόσωποι του κράτους έπαιξαν με την αγωνίαν ενός ανθρώπου» Κάτω από το γράμμα της Λίλιαν Μπάτση ο πατέρας του σημείωσε την πικρία του προς το ανάλγητο και άφιλο παλάτι: «Προσυπογράφων κ Διευθυντά . Αυτό το τίμημα εζητήθη». που εξηγεί ότι: «…. τα ερωτήματα όλα αυτά φιγουράρουν στον τύπο της εποχής και ο υπουργός (προοδευτικός για την εποχή του) στέλνει μια επιστολή στην Λίλιαν που λίγο πολύ λέει ότι και ο Πανόπουλος στην επιστολή του. και οι πολυετείς υπηρεσίαι μου προς το έθνος θα συνετέλουν ώστε το πλήγμα που υπέστην μετά την σύλληψιν και καταδίκην του υιού μου να μη συνεπληρούτο με την θανατικήν εκτέλεσίν του. Και η κα Λίλιαν στέλνει το αξιοπρεπές σημείωμα στον αναξιοπρεπή υπουργό: « Ως υπουργός των Εξωτερικών και προιστάμενος κατά συνέπειαν των Αστυνομικών Αρχών. προσθέτω ότι μετά την υπό ενός ψήφου απόρριψιν αιτήσεως χάριτος του υιού μου από το Συμβούλιον Χαρίτων. τα όσα ανωτέρω η νύφη μου εκθέτει.. Πληρώσαμε με την ανθρωπίνη αξιοπρέπειά μας. Είναι τρομερό ένας υπουργός (Ρέντης) εν γνώσει του ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είχε καμιά ανάμιξη με την κατασκοπία και τους ασυρμάτους.. παίζει με το κεφάλι ενός νέου επιστήμονα.Κύριε Διευθυντά . . Α Μπάτσης αντιναύαρχος εα» ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εκτέλεση των τεσσάρων. ανέμενον ότι η ανέκαθεν αφοσίς μου προς τους βασιλείς. Εμείς όμως είμεθα συνεπείς απέναντί του. έναντι τιμήματος βαρβάτου. ανέλαβε την ρητήν υποχρέωσιν απέναντί μου να σώσει τον σύζυγό μου.κατά μίαν περίοδον εσχηματίσθη η εντύπωσις ότι ο κατηγορούμενος Μπάτσης υπήρξε ειλικρινής και ναεκοινώθη τούτο εις την σύζυγό του……… Βραδύτερον όμως διεπιστώθη εξ εγγράφων στοιχείων ότι η εντύπωσις αυτή ήτο εσφαλμένη. δι ους και μόνον εξωρίσθην και εφυλακίσθην. ……….

Μια μέρα τσακώθηκα άσκημα με το βλάμη μου. όπως το Chamonix και το San Moritz ή στις παραθαλάσσιες πολυτελέστατες πολιτείες του Νοτιά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο δεύτερος γάμος του Δ Μπάτση με την Λίλιαν. τον είπα "Ηπειρώτη σουβλερομύτη και κακόν". πως παρόλο που δούλευε σκληρά και είχε και τον "ΑΝΤΑΙΟ" να εκδίδει. Κι αυτός με στόλισε ανταξίως.τι θέλω. Είχε αρχίσει να μου τηλεφωνάει κατά το διάστημα της μέρας στο σπίτι κι εγώ δίσταζα να βγω τ' απογεύματα μην τυχόν και με πάρει και δεν με βρει. οι Κάννες. Όταν φτάναμε εκεί εγώ δεν ήμουνα πια η φλύαρη φρεσκοδιανοούμενη. το Μονακό και όλη η Κυανή Ακτή όπου κανείς περνούσε θαυμάσια άμα είχε μπόλικο παραδάκι. όπως η Νίκαια.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ανακοίνωση της απόφασης στον τύπο. αλλά πως δεν είχα ακόμη αποφασίσει τι θα κάνω και πως ο πατέρας μου ήτανε σύμφωνος να κάνω ό. τις νοοτροπίες των ανθρώπων που είχα γνωρίσει και του έλεγα πως είχα αλλάξει πάρα πολύ στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων του εξωτερικού και πως είχα δει ότι υπάρχουν γνώσεις που σε τραβούν πάρα πολύ και πως λογάριαζα μάλιστα να πάω στο Ινστιτούτο Morgan στην Αμερική να ειδικευτώ στη γενετική. Με τ' αστεία είχαμε ερωτευτεί ο ένας τον άλλο και το καταλαβαίναμε. Πως είχα πάλι διασκεδάσει με την ψυχή μου στα διάφορα κέντρα χειμερινών σπορ. Κι εκείνος πάλι μου 'λεγε τα σχέδιά του για το μέλλον. Ώσπου μια μέρα μου ζήτησε να πάμε περίπατο μόνοι μας ένα απόγευμα στην Πεντέλη. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΛΙΑΛΑΝ ΜΠΑΤΣΗ «…. φρόντιζε να τα καταφέρει να ξεφύγει για ένα διάστημα και να γράψει ένα άλλο βιβλίο που είχε κατά νου. Του 'λεγα ακόμη πως ίσως να καθόμουνα εδώ προς το παρόν να δουλέψω στο Ινστιτούτο Παστέρ για ένα διάστημα. Και κει πέρα μου είπε: . παρά καθόμουνα μουγκή γιατί ξαφνικά σκυλοβαριόμουν με όλη την παρέα και περίμενα ανυπόμονα την ώρα που θα 'φτανε ο Δημήτρης. Και πάλι φύγαμε και πήγαμε μαζί στου Λουμίδη. Του διηγόμουνα τα βιώματά μου στην ξενιτιά.

Τίποτα άλλο δεν πρέπει να μας νοιάζει προς το παρόν. με τον ίδιο ενθουσιασμό. με την ίδια ορμή και αυτοθυσία. προσφέροντας ακόμη και την ζωή τους. . όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών. Αλλά αυτό που είχε σημασία ήταν ότι αγαπιόμαστε και ότι βρίσκαμε αφάνταστη ευχαρίστηση να είμαστε μαζί. Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας. όσο το δυνατό περισσότερο. πατρίδα. να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο. την νίκη του. Και του είπα πως κι εγώ τον αγαπούσα όπως ασφαλώς κι αυτός θα το 'ξερε. Βέβαια πολλά εμπόδια υπήρχαν στη μέση. . μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο. για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία. Μόνον τότε θα δημιουργηθούν και θα εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο ψηλή κοινωνική επιδίωξη: τη σοσιαλιστική κοινωνία. Και ό.τι ζούσα χωριστά απ' αυτόν έπρεπε να του το πω για να αποχτήσει αξία. στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών μέσων για ν’ ανθήσει και σ’ εμάς γερή. Να είμαι ειλικρινής μαζί του και κείνος θα 'ταν μαζί μου και να λέμε τα αισθήματά μας ο ένας στον άλλο. στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης. Το μόνο που με παρακάλεσε ήταν να μην κάνω πείσματα της αγάπης για να μην τον πληγώνω αυτόν και τον εαυτό μου άσκοπα. Και ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στην ορθολογιστική οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. ο Ελληνικός Λαός. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : «Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική.. Ήταν μια καινούργια εμπειρία. και θα αρχίσει. στους παιδικούς και νεανικούς έρωτες και ενθουσιασμούς μου. προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν. θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο. θα ανοίξει ο δρόμος για να λυτρωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας. προοδεμένη κοινωνική ζωή. πως παρ’ όλα τα εμπόδια και παρ’ όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις. Όλα τα πράγματα θα εξελιχτούν μόνα τους και θα μας δείξουν τα ίδια το δρόμο που πρέπει να πάρουμε. ότι πολυτιμότερο δηλαδή έχουν. όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά. Το ενδιαφέρον μου για τη ζωή είχε πολωθεί όλο προς το μέρος του και το καθετί που μοιραζόμασταν όσο και τιποτένιο να ήτανε έπαιρνε για μένα βάρος και ουσία. Κατάλαβα κι εγώ πως δεν πρέπει να αναλύω την κατάσταση και να τη σκέφτομαι παρά μονάχα να την χαίρομαι. που πάντα αγωνίζεται ηρωικά. Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα. Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη μόνον τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από το Λαό και για το Λαό. Ποτέ ως τα τώρα δεν είχα νιώσει έτσι. πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό Λαό.Σ' αγαπώ και φαντάζομαι να το 'χεις καταλάβει.

Μ' είχε με λίγα λόγια αφάνταστα επηρεάσει. Ήταν μες στην κάμαρά μου. . σκότωσαν και το Μπελογιάννη κι άλλους δυο ακόμα. τους σκότωσαν." Και προσπαθούσα να βάλω στο μυαλό του και την κρίση του να δουλέψει για μένα. .» ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Μ' άλλα λόγια ο ΕΡΩΤΑΣ είχε έρθει να μου κάνει επίσκεψη με τη μορφή του Δημήτρη Μπάτση. .Ποιους. 2. Ιούνιος 1947». τους σκότωσαν. Τα σχέδια και οι σκοποί της ζωής μου δεν με απασχολούσαν πια.της Λίλιαν Μπάτση Εκδόσεις Δωδώνη... Το σήκωσα. Ήταν η κυρία Νάζου.» «[. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου τομ Α.Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς ηρωικούς αγωνιστές. μου λέει. 1981. Βαρύτατο τίμημα (1941-1952) . Μόνον όταν τα συζητούσαμε μαζί ένιωθα πως υπήρχαν. . Δημήτρης Μπάτσης Αθήνα. προσφέρω και εγώ την μικρότατη αυτή συμβολή.] Κατά τις 8 το πρωί της Κυριακής 30 του Μάρτη χτύπησε το τηλέφωνο και με ξύπνησε. Είχαν απαλειφθεί από τη σκέψη μου και το μόνο που ζούσα μέρα και νύχτα ήταν η καινούργια εμπειρία. ΕΜΠ .Το Δημητράκη και τους άλλους. Ο Δημήτρης έγινε για μένα "η Λυδία λίθος" όπου τα γεγονότα της ζωής μου αποχτούσαν ή όχι αξία. γιαγιά ενός παιδικού μου φίλου. Έλεγα πάντα: "Tι θα πει άραγε ο Μίμης γι αυτό.Τους σκότωσαν. Η σκέψη του είχε αρχίσει να χρωματίζει τη ζωή μου.