You are on page 1of 8

MEMORIU JUSTIFICATIV Pentru proiectul “Modernizarea prin achizitia de utilaje si echipamente agricole a fermei zootehnice a PF Gratar Mela din

sat Ursani, localitatea Horezu, judetul Valcea”

1. Date generale 1.1 Denumirea/Numele solicitantului si datele de verificarea a acestuia

Persoana fizica: GRATAR MELA. Domiciliul: SAT URSANI, STR. URSANI NR.20, ORAS HOREZU, JUDET VALCEA, CI seria: VX, numarul: 446251, eliberata de SPCLEP Horezu la data de 25.10.2011, CNP: 2760131382743, Telefon: 0742875159. Gratar Mela este in prezent persoana fizica urmand a se autoriza ca Persoana Fizica Autorizata in conformitate cu OUG nr.44/2008 pana la data semnarii contractului de finantare si are ca obiect de activitate “Cresterea bovinelor pentru lapte”, activitate ce se desfasoara in orasul Horezu. 1.2 Scurt istoric al solicitantului

Gratar Mela s-a nascut intr-o familie de agricultori cu traditie in cresterea animalelor. Ajutand familia la lucrarile din ferma ea a dobandit abilitati practice; in acelasi timp documentandu-se si invatand din publicatiile de specialitate individual pe de o parte, si intr-un cadru institudional, respectiv prin participarea la un curs de calificare in meseria de crescator de animale, pe de alta parte, ea si-a ajustat in permanenta cunostintele si abilitatile teoretice. Dupa ce, in ultimii doi ani, si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii in ferma tatalui sau si avand in vedere posibilitatea de a obtine, din activitatea agricola, venituri care sa asigurea traiul familiei, solicitanta a decis sa inceapa activitaea pe cont propriu preluand integral, prin cumparare, toata exploatatia agricola a tatalui sau. Acest demers a fost urmat de arendarea altor suprafete de teren si cumpararea de animale asa cum vor fi descrise la punctul 1.3.
1

2011.11.38 ha indentificati la APIA din totalul de 0. Ferma este situata in zona defavorizata si solicitanta aplica masuri de agromediu pentru 0. Denumirea parcelei Suprafata blocului juridic 2 .Crt.  Organizatul pasunatului.  Mulsul vacilor. in Registrul Fermierilor si in Registrul Exploatatiilor la DSVSA. grosiere. efectuarea tuberculinarilor. suculente.  Amenajarea adaposturilor.  Efectuarea insamantarii artificiale la vaci. deparazitari periodice.  Realizarea altor lucrari specifice si luarea masurilor necesare pregatirii unui nou an de activitate. precum si tratamentul diverselor afectiuni ce apar la animalele din ferma.  Actiuni sanitar-veterinare de prevenire a bolilor la animale: vaccinarea anticarbunoasa.  Realizarea de preparate din lapte. amenajarea exploatatiei si asigurarea sursei de apa.55 ha.  Supravegherea animalelor. utilaje si echipamente.3 Principalele mijloace fixe aflate in patrimonial solicitantului: resurse funciare (cu precizarea regimului proprietatii). 1. curatirea manuala de vegetatie nedorita si cositul conform cerintelor de bune practici agricole si de mediu. Gratar Mela este membra a cooperativei agricole CAPRIMILK SOCIETATE COOPERATIVA din data de 25.  Efectuarea lucrarilor de igiena a fanetei.Exploatatia solicitantei este inscrisa in registrul agricol al Orasului Horezu. Activitatile desfasurate in cadrul fermei sunt urmatoarele:  Asigurarea furajelor pentru perioada de iarna: fanuri. furajarea si adapatul. actiuni preventive si actiuni profilactice pentru raie. animale etc. recoltarea de probe pentru depistarea leucozei si brucelozei. Situatia celor parcele pe care le lucreaza PF Gratar Mela este prezentata in tabelul de mai jos: Numarul Regimul Nr. concentrate. constructii.

judetul Valcea”. Descrierea Proiectului 2.fizic Dotarile fermei: Nr. etc. Masini si utilaje agricole Numar Suprafata (mp) Capacitate 1 2 1 1 48 64 45 cap 1 2 3 In prezent solicitanta are in dotare uneltele necesare desfasurarii activitatilor din ferma respectiv: furci. Detaliere I. galeti. roaba.2 Elaborator (coordonate de identificare): 3 .Crt. localitatea Horezu. Cladiri pentru productia zootehnica Grajduri Soproane II. lopeti. 2.1 Denumirea investitiei: “Modernizarea prin achizitia de utilaje si echipamente agricole a fermei zootehnice a PF Gratar Mela din sat Ursani. 2.

2. 4 . PF Gratar Mela doreste sa achizitioneze: ……………………………………………………………………… Prin realizarea acestui proiect se va asigura cresterea eficientei exploatatiei zootehnice ca urmare a achizitionarii unor utilaje si echipamente moderne. judetul Valcea. a productivitatii si implicit a productiei obtinute. sat Ursani. Prin realizarea acestui proiect se vor completa si moderniza utilajele si dotarile exploatatiei in scopul executarii lucrarilor specific in perioade optime si de buna calitate.4 Tema. competitive si nepoluante. Lucrarile din cadrul fermei se vor putea realiza in timp optim si de calitate superioara inclusiv in conditii meteorologice nefavorabile. cu descrierea obiectivelor propuse. Dupa efectuarea investitiei se preconizeaza o scadere a cheltuielilor de exploatare si o crestere a ritmului executarii lucrarilor. Se vor imbunatatii mult conditiile de munca datorita cresterii confortului noilor mijloace de mecanizare cumparate. fundamentarea necesitatii si oportunitatii investitiei: PF Gratar Mela are ca obiectiv principal cresterea competitivitatii sectorului zootehnic printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a factorilor de productie. unde PF Gratar Mela isi desfasoara activitatea. 2. cu influenta directa asupra cresterii veniturilor obtinute. In acest context achizitionarea unor utilaje performante are o importanta deosebita luand in considerare faptul ca cele existente sunt insuficiente si complet uzate atat fizic cat si moral.3 Amplasamentul investitieisi rolul acesteia: Proiectul propus se va realiza in regiunea de sud-vest a tarii. prin introducerea si dezvoltarea unor noi tehnologii pentru crearea unei exploatatii eficiente in care patrimoniul funciar sa fie lucrat cat mai bine si potentialul bovinelor detinute sa fie valorificat la maxim. localitatea Horezu. respectiv reducerii costurilor implicate.

2.R. Asternutul din paie este improspatat zilnic cu 2. porumb siloz.6 kg paie /vaca de lapte si 2.46 kg paie/ vitel pentru a-l mentine curat si uscat.  furaje combinate: fan.5 Piata de aprovizionare/desfacere. grau.  sare. orz.  medicamente si produse veterinare.Odata cu achizitionarea noilor utilaje si echipamente PF Gratar Mela doreste sa-si mareasca prin arendare suprafata exploatata si de asemenea . borhot bere.25 27. medicamentele si vitaminele se achizitioneaza de la farmacia veterinara din localitatea Horezu.lucerna masa verde. masa verde: lucerna masa verde. Principalele materii prime utilizate in procesul de exploatare a bovinelor sunt:  paie pentru asternut.  nutret concentrat (porumb boabe. borceag masa verde.L.25 58.5 2. SC VivaBio S. Furajul combinat se achizitioneaza de la producatori agricoli din zona: Nutret tip 1: nutreturile concentrate pentru vaci si vitei au in compozitie: porumb boabe. srot floarea soarelui). Printre furnizorii de furaje combinate se numara: SC Delfy Cris SRL.00 Medicatie – Vaccinurile. Nutret tip 3: fan lucerna. porumb siloz. srot floarea soarelui. Consumul de furaj per bovina/zi este de cca 58 kg: Tip nutret Cantitate (KG/bovina/zi) Nutret tip 1 Nutret tip 2 Nutret tip 3 Total 28. prin cumparare si inmultire inventarul bovin. tarate. borceag masa verde. concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea proiectului. 5 . tarate grau. borhot bere. Nutret tip 2: masa verde . orz. Rezulta un necesar anual de asternut pentru ferma de to/an.

Cantitatea anuala de produse lactate ce urmeaza a fi comercializata de catre PF Gratar Mela este de aproximativ to. incalzirea solului si activitatea organismelor din sol. in diverse sortimente: Viteii de pana la 3 luni si gunoiul de grajd reprezinta productia secundara a fermei.populatia de la sate care consuma preponderent lapte si produse lactate din productie proprie. Cantitatea de gunoi de bovine. Piata de desfacere: Produsele obtinute in cadrul fermei de vaci pentru lapte sunt:  Lapte. Procurarea medicamentelor se face periodic. Annabella S.C. Acestea sunt procurate de la S. Piata tinta a intreprinderii va fi formata in cea mai mare parte din populatia localitatilor urbane din judetele Valcea si Dambovita. In prezent consumatorii finali ai laptelui de vaca sunt impartiti in doua principale categorii: .Vaccinarile obligatorii. Acesta este ingrasamantul universal complex pentru toate culturile si pe toate tipurile de sol. Alte materiale consumabile: . care vor fi crescuti pana la 3 luni si apoi vor fi comercializati.supuse unei frecvente mari privind cumpararea. sarace in humus pe care le afaneaza si imbunatateste retinerea apei.R. tone.  Gunoi de grajd. . Gunoiul de grajd se compune din balegar si paie pentru asternut.L.populatia urbana care se aprovizioneaza in principal cu produse din comert. pe an este de ……. in caz de necesitate. vitaminele si antibioticele se administreaza doar la indicatiile medicului.  Vitei pana in 3 luni. In cadrul fermei vor fi produsi anual …… de vitei. in ultimul timp constatandu-se o crestere semnificativa a ponderii cumpararilor prin supermarketuri si hipermarketuri. 6 . Ramnicu Valcea.alte consumabile pentru activitatea administrativa. iar stocarea se face sub anumite conditii de temperatura intr-un spatiu special amenajat. Durata perioadei de stocare este cuprins intre 18-28 saptamani.M. . Sarea se achizitioneaza de la E.detergenti si dezinfectanti pentru spalare/igienizare. Laptele si produsele lactate fac parte din categoria bunurilor de larg consum. Tot din activitatea fermei va rezulta un foarte valoros ingrasamant natural. cu caracter alimentar. Se foloseste pe terenuri nestructurate.

fasole. 3. respectiv. Starea fizica si compozitia chimica a urinei si mustului de balegar orienteaza folosirea acestora in doua directii:  Activator al fermentarii gunoiului de grajd si al compostului. fractia lichida a balegarului produs de animale. canepa): 20-30t/ha  Leguminoase (mazare.Acest gunoi poate fertiliza anual urmatoarele tipuri de culturi si suprafete:  Cereale paioase: 10-15t/ha  Porumb: 20-25t/ha  Culturi tehnice (cartof.soia): 10-15t/ha  Vii si livezi: 40-60t/ha (toamna sau primavara)  Infiintare lucerniere: 50-80t/ha (la aratura de baza)  Culturi legumicole: 80-100t/ha Urina si mustul de balegar sunt dejectiile lichide. Date privind forta de munca si managementul proiectului 4. Achitare catre consultant a contravalorii elaborarii documentatiei de obtinere a fondurilor necesare pentru achizitionarea utilajelor agricole. Descrierea achizitiilor care se vor efectua prin proiect 5. cat si foliar.  Ingrasamant cu actiune rapida. 6. Fertilizarea cu urina si must de balegar se face numai o data la 3-4 ani pentru a evita imburuienarea terenurilor si decalcifierea plantelor si a vietuitoarelor ierbivore. Valoarea totala a investitiei 7.sfecla. Compozitia chimica a urinei si mustului de balegar le incadreaza in categoria produselor organice azotopotasice. Principalii indicatori tehnico-economici ai investitiei 7 . atat ca ingrasamant de baza.

Descrierea activitatilor si tehnologiilor care se vor aplica in cadrul proiectului: 8. Proiectii financiare si indicatori financiari 8 .