5/30/13

Plante Companion: cum invecinam plantele si legumele din gradina (partea 1) :: CasaDex – case, constructii, amenajari, decoratiuni

Cel mai citit blog home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare. Casa Dex / Gradina, Utile / Plante Companion: cum invecinam plantele si legumele din gradina (partea 1)

Plante Companion: cum invecinam plantele si legumele din gradina (partea 1)

Legumele cultivate atrag o sumedenie de daunatori, care produc pagube, afectand culturi intregi. Pentru a avea o cultura buna si o recolta bogata suntem nevoiti sa apelam deseori la insecticide si ierbicide chimice care, din pacate, afecteaza si calitatea legumelor. O alternativa ecologica la insecticide si ierbicide este plantarea si invecinarea corecta a plantelor si legumelor din gradina. Acest concept de plante companion are ca scop asigurarea cresterii si dezvoltarii corespunzatoare a plantelor, datorita beneficiilor aduse de plantele din imediata vecinatate, fiind o veche metoda ecologica de control al daunatorilor si de atragere a insectelor benefice. Va vom prezenta in continuare o lista de plante de gradina cu vecinii (companionii) si dusmanii lor:

Ardeiul gras e bine sa fie plantat in vecinatatea oregano, rosiilor, patrunjelului, busuiocului, leusteanului,
www.casadex.ro/2013/05/plante-companion-cum-invecinam-plantele-si-legumele-din-gradina-partea-1/ 1/4

fasole. galbenelele. hrean. rozmarinul. morcovilor. in timp ce muscatele si petuniile atrag ca intr-o capcana parazitii Circulifer tenellus. vinete. In realitate. dovlecii. zmeura. conopida si guliile. mararul.casadex. usturoiul. daunatoare culturii de cartofi. a mustarului si a ardeilor. alyssum si petunie.5/30/13 Plante Companion: cum invecinam plantele si legumele din gradina (partea 1) :: CasaDex – case. Trebuie evitata invecinarea ardeiului gras cu urmatorii “dusmani”: caisul. castravetii. rozmarinul. Nu se recomanda plantarea broccoli in vecinatatea capsunilor. busuiocul. broccoli. cepei. telina. varza creata. ceapa. deoarece ardeiul este deseori atacat de o ciuperca ce poate afecta grav caisul. ridichile. porumb. hreanul – plantat in colturile parcelei de cartofi – asigura protectie generala. asigurand umiditatea solului. asigurand umbra si umezeala solului. sparanghelul. galbenele. Broccoli face casa buna cu oregano. Printre “dusmanii” cartofilor se numara marul. degetei. muscatelor si petuniilor. Oregano este un mulci natural. alyssum este un mulci natural perfect. constructii. decoratiuni maghiranului. Vecinul oregano alunga fluturele de varza. vinetelor. castravetii. care sunt purtatori de virusi ce ataca ardeii.ro/2013/05/plante-companion-cum-invecinam-plantele-si-legumele-din-gradina-partea-1/ 2/4 . atragand totodata insectele benefice. ciresul. ardeiul gras este dusmanul caisului si nu invers. varza. daunator culturii de broccoli. amenajari. Cartofii cresc si se dezvolta bine alaturi de urmatoarele plante companion: lavanda. cartofii. menta. Lavanda tine la distanta gandacul de colorado. a vitei de vie. salata. gulia. mazare. salvia si cimbrul. petuniile resping insectele Cicadellidae. feniculul. craite. www.

Ceapa trebuie plantata in vecinatatea plantei motul curcanului. salata. marului. anason si pepeni. Pe de alta parte. capsunilor nu le prieste vecinatatea guliilor. prazului.5/30/13 Plante Companion: cum invecinam plantele si legumele din gradina (partea 1) :: CasaDex – case. ardeilor. napul. salatei. lupin. Rosiile si cartofii se pot contamina reciproc cu fungii Phytophthora infestans si Alternaria solani. Acestia produc boli grave distrugand cultura in totalitate. telina. cimbru de vara. morcovul. a broccoli si a conopidei.casadex. capsuni. Ardeii iuti previn putrezirea radacinilor si bolilor provocate de fusarium. Fasolea este un bun companion al urmatoarlor culturi: morcov. mararului. intarind totodata rezistenta la boli a capsunilor. caisului. vinetelor. spanac. Limba mielului atrage albinele si alte insecte benefice. guliei. ceapa si rosiile. cartofilor. E bine de stiut si ca intercalarea cepei cu praz si morcov distrage atentia zburatoarelor. Cimbrul de vara imbunatateste cresterea si aroma fasolei. musetelului si rosiilor. “Dusmanii” de gradina ai cepei sunt mazarea. ridichi. Musetelul imbunatateste aroma cepei. porumb. sfeclei rosii. cartofi. salata. vinete. afidele. patrunjel. iar cimbrul descurajeaza viermii. cimbru. alungand totodata gandacii de fasole. constructii. datorita unei substante pe care o produc. capsunilor. castraveti. fasolea si patrunjelul. Anasonul este un bun companion atragand insectele de prada si imbunatatind vigoarea pantelor din imediata vecinatate. a verzei. www. decoratiuni floarea soarelui. spanacului. limba mielului. Fasolea respinge gandacii de Colorado si de California. iar ceapa respinge melcii. morcovilor. cimbrului. amenajari. musca morcovului si fluturii de varza. Capsunile se simt bine in compania urmatoarelor plante: fasolea. telinei. feniculul. spanac.ro/2013/05/plante-companion-cum-invecinam-plantele-si-legumele-din-gradina-partea-1/ 3/4 . sparanghelul.

varza. Alte idei de design si amenajari: 1. 3. ceapa. cartofi. Luna iunie Îmi place 22 0 0 133 0 26 Constructie casa la rosu Cost manopera casa la rosu Mobila lemn masiv Etichete:ardei. salvia. mazarea si sfecla. Plante companion – invecinare rosii. gradina de legume. 4. fasole verde. dovleac si dovlecei (partea 2) Calendarul lucrarilor in gradina ta de legume. decoratiuni E bine sa se evite invecinarea fasolei cu rosiile. 2. Fasolea cataratoare si sfecla se inhiba reciproc. amenajari. Luna aprilie Calendarul lucrarilor in gradina ta de legume. plante companion Autor Victoria | www. conopida. castraveti. usturoiul. Luna iulie Calendarul lucrarilor in gradina ta de legume.ro/2013/05/plante-companion-cum-invecinam-plantele-si-legumele-din-gradina-partea-1/ 4/4 . ardeii iuti. constructii.5/30/13 Plante Companion: cum invecinam plantele si legumele din gradina (partea 1) :: CasaDex – case. broccoli.casadex. broccoli. ceapa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.