You are on page 1of 13

Generaliti despre fiiere

PROFESOR : LUNCA GALINA GR.DID.II

16.02.2014

Introducere:
Programele necesit date de intrare care sunt preluate direct de la tastatur. Aceast manier de lucru devine incomod cnd este vorba de un

volum mare de informaie. Pentru a evita acest


neajuns se nregistreaz datele pe un suport de pe

care aceste date se pot citi direct prin program.

16.02.2014

Noiuni:

Fiier este o structur de date cu componente numite nregistrri ce pot avea o dimensiune fix sau variabil.

16.02.2014

Clasificarea fiierelor:
DIN PUNCT DE VEDRE AL ACCESULUI:
Fiire cu acces secvenial, al cror nregistrri pot

fi prelucrate numai n ordinea n care sunt stocate n

fiier;
Fiiere cu acces direct, ale cror componente pot fi

prelucrate n orice ordine.

16.02.2014

Clasificarea fiierelor:
DIN PUNCT DE VEDRE AL CONINUTULUI
Fiiere text, care conin numai caractere; Fiiere cu componente de alte tipuri, liber alese.

16.02.2014

Limbajul Pascal accept fiiere:


Fiiere text, ale cror componente sunt numai

caractere, accesul la componentele fiierelor de acest tip fiind secvenial; Fiiere cu tip, ale cror componente pot fi de orice tip, aceast categorie acceptnd i accesul direct la componentele sale; Fiiere fr tip, permiind accesul direct, fr a preciza tipul componentelor.

16.02.2014

Fie f o variabil de tip fiier (file). nainte ca variabila s fie utilizat este necesar s i se asocieze un fiier extern. Acest lucru se realizeaz prin intermediul procedurii ASSIGN. Operaia de deschidere a fiierului pregtete fiierul pentru a fi utilizat n mod citire i/sau scriere Pentru a deschide un fiier existent se utilizeaz procedura RESET. ncercarea de a deschide un fiier inexistent cu acest procedur va genera o eroare.

16.02.2014

Fiierele de tip text deschise cu procedura RESET permit numai operaii de citire. Fiierele cu tip sau fr tip deschise cu procedura RESET permit att operaii de citire ct i operaii de scriere.
16.02.2014

Pentru a creea un fiier este utilizat procedura REWRITE. Dac se ncerc deschiderea unui fiier cu nume deja existent prin intermediul acestei proceduri, coninutul acesteia va fi pierdut.
16.02.2014

Fiierele de tip text deschise cu procedura REWRITE permit numai operaii de scriere. Fiierele cu tip sau fr tip deschise cu procedura REWRITE permit att operaii de citire ct i operaii de scriere.
16.02.2014

Pentru a deschide un fiier text este utilizat i procedura APPEND.

Aceast procedur permind numai operaii de


scriere asupra fiierelui.

16.02.2014

Un program PASCAL poate utiliza pe parcursul execuiei sale i fiierele standard INPUT i OUTPUT. Aceste fiiere text sunt deschise automat n momentul n care ncepe execuia programului. INPUT este un fiier text care permite numai operaii de citire i este asociat cu tastatura. OUTPUT este un fiier text care permite numai operaii de scriere i este asociat cu ecranul.

16.02.2014

Dup terminarea prelucrrii unui fiier, acesta trebuie nchis, ceea ce se realizeaz prin intermediul procedurii CLOSE. Poziia curent dintr-un fiier ( zona n care se efectuiaz operaiile de intrare/ieire) se numete pointer de fiier.

16.02.2014