You are on page 1of 33

!

"! !

Gondolatok a knyvrl
Mirt is kezdnk el sminkelni? si sztn taln? Vagy csak a kvncsisg hajt bennnket? A vlaszt taln a Mikor kezdtnk el sminkelni? krdsnl kell keresnnk . Az els szpsgpolssal kapcsolatos jegyzetek legalbb 6000 vesek, s mint sok mindenrl, errl is az egyiptomi s az athni feljegyzsekben olvashatunk elsknt. Ezekben az idben csak az uralkodk illetve a felsbb osztlyokbl szrmazk engedhettk meg maguknak a klnbz olajokat, sznez anyagokat s balzsamokat. m az id mlsval az alsbb osztly bliek is elkezdtk hasznlni az egyre terjed szpt kencket. Az vszzadok sorn folyamatosan vltozott a smink divat kultrnknt, m a legnagyobb vltozs a kzpkorban jelentkezett, ugyanis abban az idben a minimlis smink s a fak br lett a divat az egyhz nyomsra. Az ers sminkels erklcstelennek szmtott, elvgre a szpsget, ezltal pedig a szexualitst hangslyozta ki, ami kztudottan tkztt a vallsi elvekkel. Azonban vszzadokkal ksbb, az 1920-as vekben lzad flapper lnyok megtrtk a hagyomnyt, s ismt divatba hoztk az ers sminkeket, vrs ajkakat. Mivel k kpviseltk a feslett osztlyt, akik frfi mdjra viselkedtek nem trdve a kzvlemnnyel s a vlemnyekkel, illetve mivel mg ekkor is ers volt a vallsi nyoms, termszetesen az rossz hrkkel egytt a sminkek rossz hre is tovbb ersdtt. Ltva hogy az ilyen letstlust kpvisel nk rszestettk elnyben, az emberek fejben egyet jelentett a smink a lzadssal, s az erklcstelensggel. A bajt csak tetzte, hogy a kozmetikai ipar ekkor mg csak gyerekcipben jrt s a kezdeti, silnyabb minsg ksztmnyek miatt szerzett rossz tapasztalatok miatt tovbb terjedt a rossz hre. gy nem csoda hogy sokszor vatosan kzeltjk meg a tmt, s hogy nem tartjuk olyan fontosnak a htkznapi letnkben a sminkels. Magyarorszgon mg nincs a sminkelsnek igazn trtnelme, hagyomnya. De a vilg sokat vltozott azta s ezt egyre tbben rzik s szeretnnek lpni. m sokan nem tudjk, merre induljanak a sminkels tern.

Ezrt ezt a kis knyvecskt a kvetkez kt krds kr ptettem fel: Hogy s hol kezdjem el a sminkelst? Mik az alap tudnivalk? Ezt a kt krdst fogom fejtegetni, a kvetkez oldalakon, azzal a cllal, hogy az olvas tudst bvtsem a tmval kapcsolatban.

Szki Eszter PinkPanda Regionlis Manager Vlogger, Blogger (EhsstySmink)

#! !

I. Fejezet - Ismerd meg nmagad!


Elterjedt tvhit hogy a sminkelshez csak termkek kellenek s semmi ms. Pedig tvolabb nem is llhatnnk a valsgtl! Szinte mindenkivel elfordult mr hogy a reklmok vagy a ravasz marketing fogsok csapdjba esve vsrolt meg egy hirtelen megtetszett termket, alig tudva rla pr informcit.

Egy msik gyakori eset, amikor hatrozottan, konkrt cllal indulunk el vsrolni vagy nznk krl a webshopban, de mg gy is knnyen mellnylhatunk a vlasztott termkkel vagy az elz eset csapdjba esnk, ha a kinzett termk nem kaphat. gy egy id utn rengeteg felesleges, nem neknk val ksztmny sorakozik a polcainkon, amiket soha nem fogunk hasznlni s mindig sszerncoljuk a homlokunkat, ha rjuk nznk, a kidobott pnzre gondolva. Az elbb emltett kt esetnek ksznhet az is, hogy ugyanazt a termket valaki jnak van, aki pedig rossznak tartja.

A nem kedvelk tbort ltalban ugyan azok erstik, akik nem tartoznak a termk clcsoportjba mgis vlemnyt mondanak rla. Elvgre, ha valamit nem neknk talltak ki, de mgis kiprbljuk valszn, hogy nem lesznk vele megelgedve s rossznak fogjuk tartani. Szinte mindennapi az is hogy az nismeret hinya miatt nem ltjuk mi ll jl s mi nem. Rossz tnus rnyalatokat alapozkat hasznlunk, vagy nem elnysen trstjuk a szneket egymssal s a szemnk sznvel. Esetleg az ltzknk stlushoz vagy sznhez nem tudunk megfelel sminket kszteni ezrt maradunk a szoksos rutinnl, ami lehet nem sszeegyeztethet az aktulis stlusunkkal.

A fentiek miatt gondolom a kvetkezt: attl hogy rendelkeznk rengeteg tglval, mg nem jelenti azt hogy tudunk hzat pteni. Elszr meg kell tanulnunk a sminkels mdjt! Mert a sminkels nem csak a termkekrl, hanem rlad is szl! Tged szpt! nmagad megismerse a legalapvetbb rsze a sminkelsnek, mgis sokan teljesen elfelejtik a fontossgt.

Lssunk is neki a felfedezsnek!

$! !

1. Tipp - Br s Szemek

Ahogy mr emltettem, mieltt brmilyen termkkel megismerkednnk, elszr magunkat kell alaposan szemgyre venni. Hrom f jegy ltezik nmagaddal kapcsolatban, amit ismerned kell, s mindig szben kell tartanod sminkels kzben s a termkek vsrlsakor. Ezek pedig a brtpusod a brtnusod s a szemformd.

Br
A brtpus ismerete segt eldnteni, hogy milyen tpus termkeket hasznlhatsz. Megllaptsakor ngy kategriba eshetsz, norml, zsros, kombinlt s szraz brtpusba. A legegyszerbb mdszer a megllaptsra, ha megtiszttod az arcod, majd vrsz pr rt, hogy minden a brdben zajl folyamat normalizldjon. Ezutn mr csak annyi a dolgod hogy egy zsebkendt rtegeire szedsz s egy rteget a homlokodhoz nyomni pr msodpercre. Ha leesik, akkor vagy norml, vagy szraz brd van. Ha sokszor kell arckrmet hasznlnod, mert hzdik a brd akkor szraz brd van, ha viszont egsz nap knyelmesen rzed magad a brdben ers zsrosods nlkl, akkor a norml tpusba tartozol. Ha a homlokodon maradt a papr zsebkend, akkor vagy zsros, vagy kombinlt a brtpusod. Ha csak a t-zndon (homlok, orr s ll) zsros a brd akkor kombinlt brd van, ha a teljes arcodon rzed a faggytermeldst, akkor zsros. Ezen kvl a prusok nagysga is rulkod, minl nagyobbak annl aktvabb a faggytermels, teht annl zsrosabb a br. Ha viszont a rncok a dominnsabbak, akkor a vzhinyos, szraz br a valsznbb. Sokan sszekeverik a kvetkez fogalmat az elzvel, pedig teljesen mst jelentenek.
%! !

A brtnus a br alsbb rtegeimben dominns sznt jelenti. Hrom lehetsges kategria ltezik, hideg, meleg vagy semleges rnyalat. Van, akinek fakbb, kkesebb rnyalat a bre, van akinek pedig ragyogbb srgsabb rnyalat. Az elbbi a hideg az utbbi pedig a meleg tnus br jellemzje. Ennek megllaptshoz a legegyszerbb, ha megvizsglod a csuklidon lthat ereket. Ha lilsak, akkor hideg rnyalat a brd, ha pedig olva zldek, akkor meleg rnyalat. Msik mdszer ennek megllaptsra, ha megfigyeled, hogy viselkedik a brd napozs utn. Ha inkbb legsz ahelyett, hogy lebarnulnl, akkor jellemzen hideg rnyalat a brd, ha viszont knnyedn lebarnulsz legs nlkl akkor pedig meleg tnus. s vgl egy kevsb elterjedt mdszer, az kszer teszt. Ha inkbb az arany kszerek llnak jl, akkor meleg, ha inkbb az ezst kszerek llnak, jl akkor pedig hideg tnus a brd. A semleges rnyalat a legritkbb, itt lnyegben nincs dominns szn, vagy csak nagyon nehezen eldnthet.

Szemek
De mg mieltt a szemformkrl beszlnnk, fontos megismerni magt a szemet. Fontosnak tartom, hogy ismerjk a rszeit, a neveket s hogy a sminkelsnl mit hova tesznk s mirt.

Ha ismered, a szem rszeit mris knnyebben eligazodsz a sminkels vilgban. Tisztv vlnak a fogalmak s te is btran hasznlhatod azokat a kifejezseket, amiket a profik. :)
&! !

A szemzug a szemnk bels sarknl tallhat terlet, kihangslyozsval vilgosthatunk a sminknkn, s nyitottabb tehetjk a tekintetnket ezrt ide highligtert szoktunk hasznlni hasonlan a szemldk alatti vonalhoz. A mozg szemhj, ahogy a neve is elrulja, a szemhj azon rsze, amely pislantskor megmozdul, ide visszk fel a szemhjfestkeket, a szemzugtl folyamatosan stted rnyalatokat egszen a kls V-ig. A nem mozg szemhj pedig a szemhj azon rsze, ami mozdulatlan marad pislantskor, itt trtnik a fststs s az rnykols. Az als szempillavonal magt az als szempillk vonalt az az alatta elhelyezked terletet jelenti. Lnyegben az a terlet, amit az als szempillk elfednek. E terlet sminkelsvel tehetjk a sminknket teljess. A mlytvonal az a vonal ahol a mozg s a nem mozg szemhj tallkozik, s egy mlyedst eredmnyez a szemhjon. Itt tallkozik a fststs a sznekkel ezrt nagyon fontos, hogy odafigyeljnk a sznek alapos sszedolgozsra, az les vonalak elsatrozsra. Persze kivtel, ha pont az les vonal a cl. ;) Az als s bels vzvonal az a terlet ahova a szemceruzt felvisszk. Itt teremthetjk meg a nagyobb vagy pp a cics szemek illzijt.

s vgl a legfontosabb tudnival a tkletes smink elksztshez.

Szemformk
Fontos megjegyezni, hogy nagyon sokszor elfordul, hogy egy kategrin bell tbb forma ltezik, ltalban kt vagy hrom tpusbl is vannak jegyek a szemen, gy sokszor nehz a megllapts, de mindig azt kell figyelni, ami a leginkbb jellemz. A szemforma megllaptsa trkks krds, mert a brrel ellenttben rengeteg tpusa ltezik. A klnbz tulajdonsgok (tvolsg, dls irnya, mlysg) miatt rengeteg tpust megklnbztetjk, de a legmeghatrozbb szemformk a kvetkezk:

'! !

Kzel l:

Ahogy a neve is elrulja legfbb jellemzje hogy a szemek kztti tvolsg kisebb a szem nagysgnl. Ha megmred a szemed hosszsgt s a kt szemzugod kztti tvolsg kisebb ennl, akkor kzel l szemeid vannak. Sminkelskor a f clok hogy ezt a tvolsgot nveljk, s a szemeinket nagyobb, nyitottabb varzsoljuk highlighterezs segtsgvel. Tvol l:

Nem nehz kitallni, hogy a tvol l szemformnl pedig, az elzvel ellenttben a szemek kztti tvolsg kisebb a szemednl. Itt a tvolsg cskkentse a f cl. Itt igyeksznk a szemeket kzelebb hozni. Leginkbb az rnykolssal segthetnk ezen s kerlni kell a vilgos rnyalatokat a szemzugban. Az eddigi formkat a szemek kztti tvolsg definilta, a kvetkez tpusokat pedig a szem dlsnek a szge fogja meghatrozni.
(! !

Lefel vel:

A szomor tekintet elkerlse rdekben arra treksznk, hogy a szemnk kls V-jt megemeljk, mivel a szem e rsze lefel vel, innen is a nv. A pin-upos tusvonal kifejezetten elnys ezzel a szemformval. Kerlni kell az als szempillavonal hangslyozst, amivel mg jobban csak jobba lefel hzzuk a tekintetet. Felfel vel (Mandula):

Egyfajta cics szem. Rendkvl knny sminkelni, s taln az egyik leggyakoribb szemforma a rejtett szem utn. Szinte minden sminket knnyedn elkszthetnk erre a szemformra. Br vigyzni kell a tl ers tusvonallal s a cicafark vnek meghzsval. Itt a kevesebb nha tbb. :) Vgl lssuk az utols kategrit ahol a szemhjak kaptk a fszerepet.

)! !

Rejtett:

A rejtett szemek viszonylag elterjedt szemformk, f jellemzje hogy a nem mozg szemhj eltakarja a mozg szemhj nagy rszt Ltezik a kor miatt megereszkedett, illetve a mr fiatal korban jellemz rejtett szem is. Viszonylag nehz sminkelni, de egy kis gyakorlssal csods sminkek kszthetek ezzel a szemformval is. Norml:

A norml szemforma jellemzje hogy nem dominl benne egy vons sem, gy mondhatnnk, hogy a legtkletesebb szemforma, amit a legknnyebb sminkelni. Minden arnyos rajta, m tudni kell, hogy ez a legritkbb szemforma is egybe, de aki ilyennel rendelkezik, szerencssnek mondhatja magt. Ha ezeket a tulajdonsgaidat ismered, nagyon ritkn fogsz rosszul vlasztani.

*! !

2. Tipp - Kezd vagy halad?


Volt mr dolgod sminkekkel vagy mg teljesen ismeretlen ez a tma? Ezt a krdst kell feltenned magadnak a kvetkezkben. Aki az els kategriba sorolja magt lehetsges, hogy a fejezetek olvassa kzben tbb ismers dologgal tallkozik majd, viszont a msodik kategriba tartozknak egy teljesen j vilg trul fel! Ezt a krdst azrt szksges megvlaszolni, hogy tudd, nem kell mindent, amit a knyvben emltek megvsrolnod vagy betartanod. gy vlogatod meg a kis kszletedet, ahogy szeretnd, s gy ksrletezhetsz, ahogy jnak ltod s azokat a tippeket fogadod, meg amelyeket gondolod. :)

3. Tipp - Irnyvonal
Mikor elkezdnk sminkelni szmtalan irnyba indulhatunk el. De a kt f uralkod irnyvonal, a termszetes vagy a kicsit feltnbb sminkels. Ezt mindenki sajt zlse szerint vlasztja meg, s a legfontosabb hogy rezzk jl magunkat a brnkben. Ha jl rzed magad kevesebb sminkkel nem kell tlzsba vinni, viszont ha szereted az ers feltn sminkeket akkor hord bszkn. Minden rajtad ll s nem msok vlemnyn. Ezt soha ne felejtsd el!

4. Tipp - Sminktska sszelltsa


Annak, aki szeretne sminkelni termszetesen arra is gondolnia kell, hogy milyen termkekre lesz szksge a sminkelshez, de a sminktska sszelltsnl nem szabad elhamarkodott dntseket hozni, minden rszt meg kell fontolni. Na j nha lehet engedni a csbt akcis raknak. ;) Ahogy majd olvashatod, a knyvben tbb smink termket is emltek majd a fejezetek sorn. De ez nem azt jelenti, hogy mindent meg is kell vsrolnod ahhoz, hogy sminkelj. Te dntd el, hogy milyen sminkeket szeretnl hasznlni. Mikor a sminktskdat felpted vagy frissted, bvted, tbb opci kzl vlaszthatsz. Egyrszt vsrolhatsz drogris vagy high end termkeket. A knyvben felsoroltak kzl nem ktelez mindent beszerezni, mindenki eldntheti, hogy mire van szksge, ez csak egy ltalnos ttekints a legelterjedtebb sminktermkekrl s azok alkalmazsrl.

"+! !

A kezdknek a kvetkez fejezetek nagyon sokat fognak segteni abban, hogy eldntsk, mire van valjban szksgk, a haladk pedig bvthetik a sminktskjukat egy-kt jonnan felfedezett termkkel, amit eddig esetleg kihagytak a sminkrutinjukbl.

II. Fejezet - Az Arc

A legegyszerbb, ha az arcnl kezdjk a sminkels, hisz ez az alapja mindennek. A knyv a sminkelsnl szoksos sorrendben fog haladni, arc, szemek majd az ajkak. Br kinl mi a szoks. :) Sokaknl a szem sminkelse szerepel az els helyen, s ezzel nincs is semmi gond, st, ersebb sminkeknl ahol kipotyoghat a szemfestk s elronthatja az alapozzst elnysebb is ez a sorrend. gy te vlasztod ki hogy mivel kezded a sminkelst. Ha mg kezd vagy akkor azt ajnlom, hogy a szemmel kezd, a mr emltett okok miatt kellemetlen, ha tkletes az alapozd, mgis egy elrontott tusvonal miatt bele kell javtanod. n mgis az arc sminkelsvel kezdem, mivel ez ignyli a legnagyobb odafigyelst, elvgre ez a legszembetnbb rsze a sminknek, a tkletes br. Soha nem megy ki a divatbl, s mindenki ezt az htott clt szeretn elrni az alapozzs sorn. Illetve ehhez szksges a legtbb trelem s itt rejlik meg igazn a rszletekben az rdg.
""! !

Lssuk is a tippeket!

5. Tipp - Elkszletek

Mieltt elkezdnk sminkelni pr lpst meg kell hoznunk. Br a mai sminkek eldjeikkel ellenttben nem hogy rtanak az arcbrnek, hanem tplljk, mgis maga a sminkels mveletnek ksznheten (br hzsa, megerltetse sminkels kzben, lefedse stb.) megterhel a brnknek. Ezrt amennyire csak lehet vnunk kell. Mieltt elkezdnk sminkelni, alaposan meg kell tiszttanunk az arcunkat, illetve polnunk kell arckrmmel vagy arcolajjal illetve a sokak ltal elfelejtett naptejjel. A napfny kros sugarai az br regedsnek legfbb oka. Tlen se felejtsk el, mert br nem rezzk a hideg miatt, mg ugyan gy krostjk a brnket a napsugarak, mint nyron. Sokan a sminket arra hasznljk, hogy elfedjk vele a brhibikat, azonban ha megelzzk
"#! !

ezeknek a kialakulst, akkor a sminkels ezutn nem az elrejtsrl szl, majd hanem arrl amirl eredetileg is szlt a szpsg kihangslyozsrl. :) Ezeket a lpseket akkor is rdemes betartani, ha nem sminkelnk.

6. Tipp - Sminkalap
Milyen sokszor kvntuk mr azt hogy a sminknk egy kicsivel tartsabb legyen? Br 8 rnl tovbb nem ajnlott a sminket az arcunkon hagyni, azrt szeretnnk hogy ez id alatt a sminknk olyan tkletes maradjon mint az els percben. E cl rdekben kifejlesztettk a primert. F feladata hogy elkszti a brt az alapozsra. Egyenletes felletet hoz ltra a brn, ami biztostja, hogy az alapoz biztosan meg tudjon tapadni, s ne kendjn el nap kzben. s nem utols sorban egy vkony elvlaszt rteget teremt a br s az alapoz kztt gy vva a brt s nvelve a tartssgot. Azonban oda kell figyelni, mivel a primerek nagy ltalnossggal szilikont tartalmaz ksztmnyek, gy az arra rzkenyek kerljk!

7. Tipp Sznezett hidratl krmek


Mit tehetnek azok, akik tl soknak rzik az alapozt az rzkeny brk, vagy a koruk esetleg a sajt preferencijuk miatt? Amikor az alapot kivlasztjuk kt f opci kzl vlaszthatunk. Az egyik a termszetesebb s tpllbb hats BB, CC vagy DD krmek. Ezeket a krmeket sokszor csak sznezett testplknt emltik pedig sokkal tbbek annl. Rengeteg pozitv hatsuk van a brre s szinte mind tartalmaz naptejet (spf-sun protective factor). Fiatal brre, illetve olyanoknak ajnlott, akik nem szeretnnek nagyon alapozni. Fedsk legfeljebb kzepes, s a cljuk az arcbr polsa s a brszn kiegyenltse, gy biztostva egy termszetes hatst a brn. Eredetileg kozmetikai mtteken tesettek szmra fejlesztettk ki ket, gy nem kell aggdni az irritci miatt. Kivl azok
"$! !

szmra, akik szeretnk az alapokat megtanulni, de flnek nagy hibkat vteni. Az ilyen krmekkel btran lehet ksrletezni. :) Az zsiai verzik ltalban jobbak az eurpai vagy amerikai ksztmnyeknl, m a sznvlasztkuk nagyon korltolt gy nehzkes a tkletes rnyalat megtallsa.

8. Tipp - Alapoz

Az egyik legnehezebb lps a sminkelsnl a megfelel alapoz kivlasztsa. Mindenki lthatja ha hibt vtnk, gy nem csoda ha sok idt fordtunk a tkletes alapoz kivlasztsra. Mivel mr ismerjk a brtpusunkat s a brtnusunkat mr csak a rengeteg rnyalat kztt kell megtallnunk az igazit s a klnbz finishek s fedsek kzl kell vlasztanunk. Mr csak :D A legjobb mdja a megfelel rnyalat kivlasztsnak, ha az llvonalon egszen a nyakig hzunk egy tesztcskot az alapozval mindezt termszetes fnynl. Ha teljesen beleolvad a nyakunk sznbe s az arcunktl sem tr el nagyon akkor az a tkletes alapoz! Azrt ez a terlet a legjobb mivel az arcsznnek a test sznhez kell igazodni. A finish lehet matt, termszetes, ragyog. A feds pedig knnyedtl egszen full-ig. Ez mindenki magnak kell kivlasztania, mi a legknyelmesebb szmra. A fedst a felvitt rtegek szmval is varilhatjuk. Az alapoz felvitelhez tbb eszkz ll rendelkezsnkre. A felvitelnl arra kell gyelnnk hogy elkerljk a cskozdst s a feds a lehet legjobban hasonltson a br felsznhez. Sajt zlsnk szerintem vlaszthatunk, hogy mivel szeretnnk felvinni az alapozt az arcunkra. Klnbz
"%! !

alapoz ecsetek lteznek amiket brfelszn szerint rdemes megvlasztani. A lapos fejt egyenletes, a duo fibert pedig egyenetlen brfelsznen ajnlatos hasznlni. Msik remek mdszer a benedvestett szivacs hasznlata, vgl de nem utols sorban a kezeink is remekl megfelelnek ennek a feladatnak az elltsra. St a keznk hje sokszor szebb teszi az applikcit. Ha megtalltuk a szmunkra tkletes alapozt, akkor a sminkels felvel kszen is vagyunk!

9. Tipp - Korrektor vagy Concealer?

Sokszor olvashatjuk ezt a kt nevet a smink termkeken, de mi is a klnbsg a kett kztt? Magyarorszgon sajnos sokszor abba a hibba esnk, hogy ezt a kt termket egynek hisszk. Nlunk nincs is kln sz a concealerre. A korrektor, ahogy a neve is sugallja, javt mghozz arcsznnk egyenetlensgein. Az arc klnbz terletein ms s ms sznek a dominnsabbak. Ezeket a szneket clozza meg a korrektor az adott szn sznkrn tallhat ellenttvel, gy egyenltve ki a sznt. Jellemzen a szem alatti lila karikkat lazacos, barackos meleg sznekkel, a piros pattansokat pedig hideg, zld korrektorral lehet eredmnyesen javtani.

"&! !

A concealer pedig ltalban a korrektorra kerl s clja az elfeds. A problma azzal a mdszerrel hogy csak concealert hasznlunk az, hogy nem javt a szneken, csak elfed. gy pldul a szem alatti karikkon vilgostani tudunk vele, de mg gy is megmarad egy rnykszer karika a szemnk alatt. Ha elg ers a fedse ez a problma kikszblhet.

10. Tipp - Pder


Fontos hogy az alapozzs utn gondoskodjunk arrl, hogy minden a helyn maradjon amin eddig dolgoztunk. Erre a feladatra talltk ki a pdert, aminek a fixls illetve a mattts a feladata. Mikor a pder kivlasztjuk kt f vltozatbl vlogathatunk. Az egyik a sznt ad, a msik pedig a translucent vagy ttetsz pder. Az utbbi feladata csupn a fixls, nem ad plusz sznt az arcbrnek, gy az elbbivel javthatunk a sznen, s mg termszetesebb tehetjk a fedst. Brmilyen pdert is hasznlj tudnod kell hogy mind vltoztat a finishen, teht matttanak, tomptja a csillogst, gy a knnyen zsrosod brnl srbben hasznlatos. Sokan szeretik a ragyog finish alapozkat ezrt nem hasznlnak pdert, de vigyzni kell hogy az alapoz csillogsa ne hasontson a br zsrossghoz!

11. Tipp - Szemldkk


A szemldkk formzsa sokaknak nem tartozik a sminkelsi rutinjukba, pedig ezzel az apr vltozssal rengeteget vltoztathatunk az arcunkon, s ha valaki elkezdi, nem tudja abbahagyni! :) Vilgos hajaknak ajnlott a hajsznknl 2-3 rnyalattal sttebb rnyalatokat hasznlni, stt hajaknak pedig fordtva, k a vilgosabb rnyalatokat keressk. A szemldkdet szemldkceruzval, szemldk festkkel vagy akr szemhjfestkkel is betltheted, akr tbb termket is kombinlhatsz a mvelet sorn. Ha egy tiszta szempillaspirl kefvel tfsld a szemldkd az esetlegesen rkerlt alapozt remekl eltvolthatod, illetve a felesleges termket is kifslheted.
"'! !

Fontos hogy ne csak egy, hanem legalbb kt rnyalatot hasznljunk, hogy elkerljk az odarajzolt, m hatst. A szemldk bels felt rdemesebb vilgosabb rnyalattal betlteni s kifel haladva sttedhet a szn. A szemldknek nem kell egyformnak lennik, sokkal termszetesebb hatst kelt ha kicsit eltrnek egymstl.

12. Tipp - Pirost

Az alapozzs utn a fedsnek ksznheten csupn egy szn az arcunk. Ez sokszor a porceln, vagy babaarc illzijt kelti, tl egy dimenzis s nem tl termszetes hatst kelt. Ennek a kikszblsre talltk ki a pirostt illetve az utna emltett kt termket is. A pirost segtsgvel ismt sznt, melegsget, letet vihetsz az arcodba. Leginkbb az arc almcskira szoks helyezni, arra a terletre ami a leginkbb kidudorodik mosolygs kzben. De ha megfigyeled hogy ha elpirulsz hol a legintenzvebb a pirossg az almidon s smink kzben oda helyezed a szn, a legtermszetesebb hatst rheted el. Sznek kztt btran varilhatsz,
"(! !

kereshetsz olyan rnyalatot ami a hasonlt arra a sznre amilyen az arcszned ha lepirulsz, vagy olyat ami a sminkedhez illik. De itt is figyelni kell a tnusokat, illetve az elhelyezst. Itt a kevesebb nha tbb szably rvnyesl, gy kapunk termszetes szneket s formkat az arcunkon.

13. Tipp - Bronzost


A bronzostval szintn sznt, rnykolst s leket adhatunk a szntelen lealapozott arcunknak. A bronzostk kztt is ltezik termszetes vagy a kevsb termszetes, inkbb ers sminkekhez hasznlt vltozatok. Az elz jellemzen matt, (esetleg nagyon apr, finom csillmokat tartalmaz) hogy minl knnyebben illeszkedjen a br rnykaihoz, az utbbi pedig nagyon csillmokat, lnkebb szneket tartalmaz, hogy tkletes legyen az sszhats az ersebb sminkekkel. Az ltalnos terletek ahova felvisszk a bronzostt a homlokcsont, az arccsont alatti terlet illetve az llvonal. Itt is rvnyes a kevesebb nha tbb szably, inkbb rtegezve vigyk fel a termket, minthogy egy nagy adagot prbljunk eldolgozni, ltalban sikertelenl. Hasonlan a pirosthoz ltezik pder s folykony vltozatban is. Bronzost hasznlatval napbarntott tehetjk az arcunkat.

14. Tipp - Highlighter


Mikor fnytelennek s faknak ltjuk az arcunkat egy kis highlighter fnyt s letet tud belevinni. A highlighter lnyegben azt a clt teljesti hogy kihangslyozza azokat a terleteket az arcon amiket a fny elsknt r. Ezzel fnyt s ragyogst csempszve az arcunkba. Ezek a rszek pedig az arccsont, a szemldkcsont, az orrnyereg, az ajkak s a homlok. Termszetesen arcszerkezettl fggen kell highlighterezni, mivel a highlighter odavonzza a tekintetet az adott terletre, s
")! !

feltnbb teszi. gy azokat a terleteket amiket ki szeretnnk hangslyozni, amiket pedig inkbb elrejteni szeretnnk, ott hasznljunk bronzostt. Vlaszthatsz hogy termszetes vagy erteljesebb ragyog hats highlightert szeretnl-e hasznlni. Az elbbi elrshez jobb krm alap highlightert hasznlni, mert azok szinte beleolvadnak a brbe, az utbbihoz pedig por alapt, mert ezek ltalban nagyobb csillmokat is tartalmaznak, gy szrakozhelyekre tkletes. A fnyessgnek ksznheten, napbarntottnak s egszsgesnek fog ltszdni a brnk!

15. Tipp - Fixls


A tartssg nvelsnek egy msik nagyon j eszkze a fixl folyadkok alkalmazsa. Amg a primerrel az arcbrnk s az alapoz kztt hoztunk ltre egy vkony rteget, addig a kls hatsoktl nem vdi meg a sminknket semmi, erre talltk ki megoldsknt a fixl folyadkokat. A sminkels befejezse utn kell az arcra permetezni a termket, ami gy egy rteget tud alkotni a sminken. gy biztostva hogy nem kendik el, a brnket nem rik kros anyagok, illetve a tartssgot is gy nvelhetjk. Nem annyira elterjedt egyelre - hasonlan a primerhez - azonban egyre tbben hasznljk elnys tulajdonsgait felismerve.

"*! !

Most hogy ttekintettk az arc f rszeit s az ezeken hasznlt termkeket s technikkat remlem, btrabban vgsz majd bele a sminkelsbe s a vsrlsba. Br nem fog minden egybl menni, rengeteg lpst ki kell tapasztalnod ami neked mkdik. Id s tapasztalat szksges ahhoz kifejleszd a rutinodat, de amint ezeket megszerzed sokkal magabiztosabban s knyelmesebben fogod magad rezni. gyhogy csak kitarts s trelem! :)

III. Fejezet - Szemek - Ajkak

Miutn vgeztnk az alapozssal, s annak mr minden csnjt-bnjt ismerjk, jhet az arc tovbbi rsze. gy gondoltam hogy a soron kvetkez szemeket s az ajkakat egy fejezetben trgyalom. Ez a kt terlet az ahol a sminkels azon rsze kezddik, amit szeretnnk hogy szre vegyenek. A szemeink s az ajkaink azok a rszei az arcunknak amelyek a legszebbek, s amelyeket apr trkkkkel mg jobban ki tudunk hangslyozni. Ez a fejezet ehhez nyjt segtsget.

#+! !

16. Tipp Primer


A szemhj folyamatos mozgsnak ksznheten egy olyan terlet amelyen a termkek knnyen elmozdulhatnak, ennek elkerlse rdekbe alkottk meg a primereket. Ahogy mr az arcnl is, a szem krltti terleten is lehetsges a primer alkalmazsa. Nem csak egyenletes sznt s felsznt ad a szemhjaknak, de meghosszabbtja a rkerl termkek tartssgt, s nveli az lnksgket. A szemhjakon s az als szempillavonal alatt is hasznlhatod, lnyegben mindenhol ahol tudod hogy ksbb termk fogsz felvinni. Ezek a termkek is szilikon alapak, teht az arra rzkenyek ezeket is kerljk!

17. Tipp - Szemhjpder


Vgre elrkeztnk ahhoz a kenchez, ami elsknt eszbe jut a sminkelni imdknak ha sminkelsrl van sz, ez pedig nem ms mint a szemhjpder. A szemhjpderek a sminkek alapkvei, ezek adjk a sznt s a klnbz hatst a sminknknek. Rengeteg fajtjuk ltezik s rengeteg szempont szerint megklnbztethetjk ket. Hatsuk szerint ltezik matt, fmes, gyngyhzfny, csillmos s mg rengeteg ms varicij szemhjpder. Ezeket kombinlva igazn klnleges sminkeket alkothatunk meg. A formuljuk - azaz hogy milyen formban kaphatak - is nagyon vltozatos. Kaphat a legelterjedtebb pder formban, ezeken bell is lteznek kln kategrik (pl. a baked szemhjpderek). A krm s a pigment formula a legelterjedtebb a pder formula mellett. A krmekkel knny dolgozni, azonban ltalban nem olyan lnkek, br vrl vre javul a helyzet. A pigmentek pedig kivlak hisz nem tartalmaznak llagjavt sszetevket csak a tiszta sznt. Azonban mivel ez egy por forma macers tud lenni a hasznlata, potyog, s knnyen kiborulhat. Kiszerels szempontjbl kaphatak mini s professzionlis palettk. A mini palettk kz tartoznak a mono, duo, trio s quad palettk. A tbb sznt tartalmaz palettkban sszeill szneket tallhatunk, a vilgosabbakkal kezdve a sttek fel haladva kell felvinni ket, s egy palettval tbb sminket is elkszthetsz. A professzionlis palettkban rengeteg szn tallhat
#"! !

melyek ltalban kisebb kiszerelsek, mint a mini palettkban tallhatak. Az rnyalatokat tekintve a termszetes sznek (barnk, bzs s fekete rnyalatok) mindig divatosak voltak s lesznek, de a szezonlis, lnk sznekkel mindig feldobhatod a sminkedet. Ezekkel a sznekkel kszthetsz sminket a mindennapokra, buliba vagy fontosabb esemnyekre. Ezen kvl fontos odafigyelni, hogy a vlasztott rnyalat illeszkedjen a szemsznedhez. Ha a szemhjpdereket benedvestve hasznljuk lnkebb szneket kapunk s tusknt is hasznlhatak.

18. Tipp - Szemceruzk


A szemceruzkra tekinthetnk gy mint a szemhjfestkre ceruza formban, gy az alkalmazsuk is hasonl. Szemceruzkbl ltezik norml s jumbo (nagyobb) vltozat is, s a mozg szemhjra, az als s fels szempillavonalra lehet ket hasznlni. Elnye a szemhjpderekkel szemben hogy a vzvonalra is fellehet vinni ket. Ezen kvl alapknt is hasznlhatak a sminkekhez, a fehr szemceruzval ltrehozott alappal a sznes szemhjfestkeket tehetjk lnkebb, a stt sznekkel pedig mlyebb a szneket. Multifunkcionalitsukat az is bizonytja hogy tusknt is hasznlhatak. Ezen kvl szles szn s hats vlasztkban kaphatak. Kezdknek ajnlott ezzel kezdeni hisz nagyon egyszer ltaluk elsajttani a sminkels alaplpseit.

19. Tipp - Szemhjtus


Az egyik legalapvetbb sminkelsi rutin a tusvonal meghzsa, szinte minden smink rszt kpezi, mivel ellenllhatatlann teszi a pillantst. A szemhjtus kivlasztsa nagyban fgg a szemformdtl s a kzgyessgedtl. A folykony tussal nehezebb bnni s knnyebb hibt vteni mint a gl alap, gyorsan szrad vltozatval. Az els tubusos vagy filcceruza vltozatban kaphat, tusecsettel vagy filcecsettel prostva s tbb
##! !

gyakorlst ignyel hogy elsajttsuk a hasznlatt. A msodik vltozat kis tgelyes formban van forgalomban s ecsettel vihetek fel, ami sokkal egyszerbb teszi a feladatot. A tkletes tus meghzsra tbb mdszer ltezik, de a legegyszerbb taln az ha a szemnk kls v-jnl kezdnk s gy haladunk befele. Fordtva ha bellrl indulunk sokszor tl vastag lesz a tusvonal, viszont ha kvlrl kezdnk akkor ott meghatrozhatjuk a vonal vastagsgt amihez tartani akarjuk magunkat. A farkinca vt pedig az teheti egyformv mindkt szemnkn ha az als vzvonal vagy szempillavonal vonalt, vt hosszabbtjuk meg. Kvetjk azt az vet ahogy folytatdna a vonal. De a legfontosabb a rengeteg gyakorls a tusvonal meghzsakor. :) Ha termszetesebb pillantst szeretnnk hasznlunk sttbarna rnyalat tust fekete helyett.

20. Tipp - Szempillaspirl


A szempillaspirlozssal vlik teljess a smink, mivel akr nmagban is kpes feldobni a tekintetnket. A szempillaspirlozs sorn hossz, ds s klnll pillkat kaphatunk, ami rendkvl intenzvv teszi a pillantsunkat. A klnbz formj, anyag fejek (szilikon,kefe) s a termk sszettele hatrozza meg hogy mi a szempillaspirl f funkcija. Ha termszetes pillkat szeretnnk itt is ajnlatos barna rnyalat spirlt hasznlni. A sminkmesterek titkai kz tartozik hogy a modelljeiken tbb klnbz szempillaspirlt hasznlnak a tkletes eredmny rdekben. Msik j tipp ha a spirlozssal sszeragadnak a pillid ha eltte letrld egy papr zsebkendbe a felesleget. gy vesztesz egy kevs termket, de a pillid ellenllhatatlanok lesznek. :) Ha el szeretnnk kerlni a lgylb pillkat,(tbb sszeragadt pilla) akkor tancsos a frissen spirlozott pillkat egy megtiszttott spirlkefvel sztfslni.

21. Tipp - Mszempilla


Nem mindenki meri a mszempillt bevllalni, pedig nincs mitl flni, hacsak nem rmtenek meg a hatalmas pillk. ;)
#$! !

Kt f vltozata ltezik, a soros, s a tincses. A sorost knnyebb hasznlni, de nem mindig olyan termszetes az eredmny mint a kiss macersabb tincses vltozatval. Nagyon fontos egy j ragaszt hasznlata, ezek kztt van ami szrads utn fekete lesz s van ami ttetsz, erre sminkels kzben figyeljnk oda hogy melyiket vlasztjuk. A legegyszerbb, ha csipesszel helyezed fel a mszempillkat, mivel a segtsgvel preczebben igazthatod meg a mszempillt. Van aki a mszempilla felhelyezse eltt s van aki utna szereti a szempillagndrtt s a szempillaspirlt hasznlni gy ezt te is magadnak kell eldntened. A sorost kett is lehet vgni hogy csak a kls szempillk fl helyezzk, gy elrve az igazn cics pillantst.

22. Tipp - Ajak ksztmnyek


Rengeteg klnbz ksztmny ltezik ajkaink polsra, illetve hatalmas a vlasztk a klnbz rnyalat, textrj sznek kztt. Ezek a ksztmnyek nmagukban is feldobhatjk a sminkedet, de az sszkpben is nagy szerepk van. A f termkcsoportok kz a rzsok, a szjfnyek, szjkontrceruzk, ajakbalzsamok s a lip tintek tartoznak.

A klnbz ajak ksztmnyek matt, vizes, csillmos, metlos gyngyhz fny s mg szmtalan finissel lteznek, gy kedvedre vlogathatsz mi illik a sminkedhez vagy a hangulatodhoz. A lnyeg hogy tpllak s knyelmesek legyenek, illetve hogy az llaguk s az esetleges zk, illatuk ne legyenek zavarak.

Ha benedvestett trlkzvel, vagy fogkefvel gyengden vgig drzsld az ajkaidat elsegtheted a hmlst s gy ajkaid felfrisslnek. Ezutn rdemes ajakbalzsamot hasznlni hogy tplld az ajkaidat.
#%! !

IV. Fejezet - Fontos tudnivalk


Ez a fejezet az egyb fontos tudnivalkrl fog szlni, amik szorosan ktdnek a sminkels tmjhoz s nem elhanyagolhatak. Nagyon fontos hogy a kvetkezkre is elegend idt s odafigyelst fordtsunk, mert br nem k a sminkels fszerepli, kiemelt figyelmet kell fordtanunk rjuk. Ne felejtsk el hogy nem csak sminkkel de anlkl is szpek lehetnk, de ehhez sok energira s odafigyelsre van szksg. Nha megengedhet egy kis lustuls,de huzamosabb id utn magunk ellen dolgozunk ha nem figyelnk oda!

23. Tipp - Smink eltvolts, brpols

#&! !

Egy fraszt nap utn nincs is jobb, mint mikor lemossuk a sminknket s rezzk, ahogy brnk felfrissl, felllegzik s regenerldik. Rendkvl fontos rsze a sminkelsnek a smink eltvoltsa s a br polsa! De oda kell figyelni hogy a brtisztts gyengd folyamat legyen,fleg olyan termkeket hasznljunk amelyek habosodnak. A hab gyengden de alaposan tisztt, arcmoss kzben s szrtskor pedig csak finoman drzsljk a brt. Az alkoholt tartalmaz ksztmnyeket - nagy rszben a tonikokat pedig igyekezznk elkerlni, mert br remekl ferttlentenek s gy megelzik a pattansok kialakulst illetve kezelik azokat, emellett nagyon szrtjk s regtik a brt! Ha lehetsges 8 rnl tovbb ne legyen a brdn smink hogy tudjon llegezni s regenerldni. Ezutn a brpolsval kell foglalkoznunk. A brtpusodnak megfelel pols a legjobb, hasonlan mint a smink felvitele eltt. Fontos hogy ne hasznlj tl sok klnbz krmet, mert ez megterhel lehet a brdnek. A legjobbak az organikus termkek, mivel nem tartalmaznak felesleges adalkanyagokat, parfmt vagy llagjavtt. Ezzel a lpssel elsegthetjk a brnk regenerldst s fiatalsgnak megrzst.

24. Tipp - sszetevk


A termkek kivlasztsakor szintn egy gyakran elhanyagolt m annl is fontosabb lps az adott smink sszetevinek a vizsglata.
#'! !

Ha utna olvasol a klnbz kozmetikumok sszetevinek rdekes dolgokat fedezhetsz fel. Egyrszt meggyzdhetsz arrl hogy csak termszetes, bi vagy vegn a termket vsrolsz, illetve megtudhatod hogy teszteltk-e llatokon az adott ksztmnyt. Az ezekkel kapcsolatos jogszablyokra egyre jobban odafigyelnek, de ezeket is sikeresen meg lehet kerlni. Pldul, lehet hogy a konkrt termket nem teszteltk llatokon, de az sszetevk egy rszt igen. Ezrt rdemes nyitott szemmel jrni s keresni a nyuszi szimblumot. gy legyen brmilyen kellemes illata vagy llaga a termknek, gondoljunk arra hogy milyen ron lett olyan amilyen. Nem csak magunknak, de az llatoknak is jt tehetnk ha kicsit jobban odafigyelnk arra hogy mit vsrolunk.

25. Tipp - Eszkzk


A sminkels megknnytshez, illetve az applikci minsgnek javtshoz szmos eszkzt hasznlhatunk. Fknt az ecseteket npszerek a sminkels vilgban. Mint az alapoz felvitelhez, a szemhjpder eloszlatshoz, a pontos kontrozshoz s a pderezshez is hasznlhatunk ecseteket. De ezeken kvl a kozmetikai szivacsok is nagy npszersgnek rvendenek. Leginkbb az alapoz felvitelhez hasznljk, benedvestve gynyr brszer hatst kelt a szivaccsal felvitt alapoz. De emlthetem mg a szempillagndrtt, ami azonnali eredmnyt hoz s aki egyszer elkezdi hasznlni dbbenten nz ki a vilgba hogy hogy tudott eddig nlkle lni! Brmennyire is flelmetes az elejn a hasznlata. A spirlkefe kivl nem csak a szempillk sztvlasztshoz, de a szemldkszrk helyre fslsre is. Vgl br nem egszen eszkz, de az ujjainkat is remekl hasznlhatjuk a sminkelshez ahogy sok sminkmester is teszi.

26. Tipp - Ecsetek


#(! !

Mikor az ecseteinket kivlasztjuk, egyrszt figyelni kell arra hogy mire lehet majd szksgnk a sminkelshez, illetve az ecsetek minsgre is oda kell figyelni. A minsg legnagyobb mrv adja szrk minsge. Ma mr remek szintetikus szrbl kszlt ecsetek vannak a piacok melyek ksztse sorn nem srlt meg llat, de mg ma is kaphatak a llatszrbl kszlt ecsetek. Az elbbiek tartsabbak s tiszttsuk is knnyebb. Ezen kvl a ragaszt a nyl s a fm gyr egyttesen hatrozza meg ecsetnk lethosszt. A msik fontos szempont hogy ne halmozzunk fel felesleges ecseteket. Ha nem hasznlunk tl sok sminket, kevs ecset is elg, gy rdemes az ecseteket kln-kln megvsrolni. Ha rendszeresen sminkelnk, akkor is figyeljnk oda a szettekben tallhat ecsetekre, mert sok gy is felesleges lehet szmunkra. Egy ecsetet tbb mindenre is hasznlhatunk, inkbb kevesebb de j minsg ecsetnk legyen mint fordtva. Egy j ecset egy kevsb j termkbl is kihozhatja maximumot.

27. Tipp - Higinia

Ahogy a rgi monds is tartja A tisztasg fl egszsg! ez igaz a sminkelsre is! Az ecset tisztts, a sminkjeink tiszttsa, leferttlentse s szavatossg ellenrzse mind elengedhetetlen ahhoz hogy a brnk, s a szemeink egszsgesek maradjanak. A fentieket rendszeressggel s nagy odafigyelssel kell elvgeznnk. Az ecset tiszttst a legjobb ha minden hasznlat kztt elvgezed, de erre nincs mindig lehetsg.
#)! !

A porokkal rintkez ecseteknl kicsivel nagyobb idkzket hagyhatunk a tiszttsok kztt mint a krmekkel, folykony termkekkel rintkez ecseteket. Az utbbiakon, ugyanis a nedves krnyezet miatt knnyebben szaporodnak a pattansokat s br irritcit okoz baktriumok. A szavatossg is rendkvl fontos! Ha a termken tallhat dtumot elhagytuk mg nem kell azonnal kidobni, de javasolt mg azeltt vltani mieltt az llaga vagy az illata megvltozna! Itt is inkbb a folykony ksztmnyekre kell odafigyelni, por alapaknl kevsb. s taln a leginkbb elhanyagolt tisztts, maguknak a sminkeknek a tiszttsa. Valsznleg mr mind lttunk olyan szemhjfestket aminek a tetejn egyfajta rteg volt, s nem volt olyan knnyen felvehet az ecsettel a szn mint az elejn. Ennek az az oka hogy amikor felvisszk az ecsettel a szemhjpdert az ecset rintkezik a brnkkel s az azon lv faggyval, majd mikor jra beletesszk az ecsetet a sznbe a faggy a termkbe kerlnek, s egy id utn ez okozza a kis rteget a szemhjfestken. Knnyen megszabadulhatunk tle ha egyszeren lekaparjuk a rteget s ezentl idrl idre alkoholt permeteznk a sminkekre. Remekl ferttlent s nem krostja a ksztmnyeinket. Alapos tiszttssal segthetnk az arcbrnk egszsgt s az ecseteink lethosszt megriznnk.

28. Tipp - Trols


A megfelel trols segt megrizni a sminkjeink minsgt, s psgt. Ez a lps is fontos rsze a higininak is. Nem ajnlatos pldul nylt helyeken hagyni a kencidet, fleg ha hzillatot tartasz. A nyitott terleteket azrt kell mg kerlni hogy ne kerljn por s egyb szennyezds a dolgidra. Ha pldul az ecsetet belepi a por akkor, amikor a pderbl felvesznk ez a por belekerl a pderbe is. gy a fikok s a trol dobozok a legalkalmasabbak a biztonsgos trolsra. Ezen kvl olyan trolsi megoldst kell tallnunk ami knyelmes szmunkra. Lehetleg karnyjtsnyira legyenek, ne legyen tl magasan. s persze igyekezz nem tlzsfolni a dobozaidat. Termszetesen maguknak a trolknak a tiszttst sem szabad elfelejtennk!

29. Tipp - A krnyezet megteremtse


#*! !

Sokszor bele se gondolunk mennyit szmt a megfelel krnyezet megteremtse a sminkelshez, annak biztostsa hogy minden a helyn legyen. A sminkels az alkots egy formja, s ha ezt idegesen vagy nagyon sietve tesszk, akkor sszecsapott lesz az eredmny, amitl csak mg idegesebbek lesznk. A megfelel zene vagy gondolatok nagyban segtenek abban hogy ellazulj is ne kapkodj. Egy ideges kz elg nagy akadly a tkletes tusvonal meghzshoz! :) Sokat segt mg ha vilgos helyen sminkelsz ahol a nap beragyoghatja az arcodat s minden sznt s esetleges hibt jl lthatod. A trols fontos rsze a krnyezetnek, s amint mr emltettem fontos hogy ne legyen nagyon messze a sminked attl a helytl ahol sminkelsz. Fontos hogy mikzben sminkelnk knyelmesen legynk, ne grnyedjnk, ne sszekuporodva szptkezznk. Termszetesen a megfelel tkr s szk is rendkvl fontos. De ami taln a legfontosabb az id! Elegend idt kell rfordtani a sminkelsre, az elbbiekben mr emltett kapkods elkerlse rdekben, ha kell akkor inkbb llj neki pr perccel korbban minthogy a vgn mrgeldj hogy nincs elg idd! Ha knyelmes krnyezetben nyugodtan sminkelnk szre vesszk majd hogy mennyivel jobb lesz a sminknk s a hangulatunk is az adott napra!

30. Tipp - Csak vatosan!


Mikor az arcunkhoz nem a megfelel mdon rnk, krt tehetnk benne, ezrt fontos mindig odafigyelni! Ne bnjunk durvn a brnkkel! Br a sminkek mr nem annyira megterhelek a brnek mint a kezdetekben, de a smink felvitelnek s eltvoltsnak folyamata megerltet a brnek, s elsegti az regedsi folyamatokat! A smink lemossakor s arcmosskor alaposan de ne durvn mosd meg az arcodat, brkml termkekkel! Illetve az arcod megtrlsnl is oda kell figyelni. A legjobb ha nagyon puha anyag trlkzt hasznlsz s a trls helyett inkbb felitatod a vzcseppeket. Bele sem gondolunk hogy pldul alvs kzben mennyit tehetnk az arcbrnkrt! Elsknt prblj meg a htadon aludni nem pedig a hasadon, mert gy jobban gyrdik az arcbr hisz az arcodon fekszel. Ha ez nem megoldhat a legjobb ha szatn gynem huzatot hasznlsz mert ez a leggyengdebb a brhz. Vgl srn cserljnk gynemt, hogy mindig friss legyen a szvet.
$+! !

A szemnk krli terlet pedig kivtelesen rzkeny. Az arcbr tlagosan 1 mm vastag, a szemek krl viszont csak 0,3 mm. gy mris vilgosabb hogy mirt is a szem krl kezdnk el rncosodni legelszr. Ennek tudatban a megterhelst a minimlisra kell cskkentennk. A legjobb ha a szem krl csak a gyrsujjat hasznlod, mert ez az ujj tud a legkevesebb ert kifejteni az ujjaid kzl. Sminklemosskor pedig klnsen figyelj oda! Figyeljnk oda mikor mivel rnk hozz a brnkhz, s hogyan. Sokat segthet egy kis odafigyels.

31. Tipp - Inspirci


Milyen gyakran kezdnk el gy sminkelni hogy nem is tudjuk mit szeretnnk eredmnyknt kapni? Nagyon j tlet ha keresel egy olyan hressget akinek nagyon hasonlt a szemformja a sajtodhoz. gy nem elg hogy a legjabb trendeket tudod kvetni, de akr az adott hressg bbjt is magadra ltheted a smink ltal. gy egy kis inspircival mi is sztroknak rezhetjk magunkat a htkznapokon.

32. Tipp - A Legfontosabb


Mgis mi lehet a legfontosabb ha a sminkelsrl van sz? Ami elengedhetetlen ahhoz hogy valaki jl sminkeljen s egyre szebb s szebb sminkeket alkosson? Nem ms mint a gyakorls! Rengeteg gyakorls szksges ahhoz hogy jl sminkelj, hisz mind tudjuk J pap holtig tanul. Sok olyan lnnyal beszltem mr akik vltig lltjk hogy k kptelenek pldul a tusvonalat egyenesre meghzni, vagy a satrozs krvonalait jl elmaszatolni. s amikor megkrdezem mita prblkoznak, azt mondjk msodszorra vagy harmadszorra nem sikerlt nekik. Termszetesem ekkor bztatom ket hogy csak prblgassk s tanuljanak a hibikbl. s minden alkalommal krl bell 1-2 ht elteltvel kapom az jabb zeneteket s kpeket hogy sikerlt elsajttaniuk azt amivel eddig kzdttek volt. Csak a sajt hibinkbl tanulhatunk, s ez a sminkelsre nagyon igaz. A hibk ltal ltjuk mi nem ll jl, mit kell mskpp csinlnunk hogy legkzelebb sikerljn. gy fontos hogy kitartsunk, s amennyit csak tudunk gyakoroljunk. Ha kiprblunk valami jat s az
$"! !

nem sikerl egybl ne adjuk fel, egy kis gyakorlssal minden megvalsthat.

33. Tipp - Ha smink nem is, mosoly mindig legyen az arcodon

Soha ne felejtesd el, hogy a szpsg bellrl fakad, a tbbi csak a szemlyisged s a stlusod tkrzdse. s azt se felejtsd el hogy mi a PINK PANDA-nl trt karokkal vrunk! :) Mindig boldogan ismernk meg j smink imdkat, s segtnk a vsrlinknak.

Utsz
Hogy n mirt szeretem a sminkelst? Mert imdok j dolgokat felfedezni s tanulni. Imdom, hogy kpes vagyok egy kis gyakorlssal megvltoztatni az arcformmat, szemformmat, a sznekkel jtszva kisebb festmnyeket alkothatok a szemhjaimon, amelyeket azutn msoknak is megmutathatok. Szeretem meglepni az embereket egy-egy sminkkel vagy tippel, hogy azon tndjenek "szval ilyet is lehet?" Igaz hogy a sminkkel ellehet rejteni az elnytelen vonsokat, viszont ki is lehet hangslyozni vele azokat a rszeket amiket szeretnnk.

$#! !

A smink egy eszkz, amit mindenki msknt hasznlhat, s ez a legcsodlatosabb benne. Olyan, mint egy mvszeti forma. Van, aki teljesen ms arcot lt fel ltala, van aki csak egy gyermekkori turpissgbl szrmaz heget szeretne elrejteni el vele, van aki azt szeretn hogy nagyobbnak tnjenek a szemei vagy az ajkai s van aki csak egyszeren csak szebb szeretne lenni. De a smink tbb ennl, ni mivoltunk felfedezsnek egy mdja. Felfedezzk ltala mely sznek, illatok, formk, tetszenek s llnak jl. De ha valaki gy rzi, hogy mondjuk nem az idhiny miatt hanem azrt nem sminkel mert rdekli ez az egsz, attl mg is lehet gynyr szp csak mshogy. Ez a j a szpsgben, rengeteg formban rkezik, s meg kell tanulnunk a lehet legtbb formban rtkelni. Remlem tetszett a knyv, s hogy megvlaszolta az sszes krdseteket! Ha nem tudjtok hol rhettek el! ;) Szki Eszter PinkPanda Regionlis Manager Vlogger,Blogger (EhsstySmink)
Weboldal: http://www.pinkpanda.hu Facebook: http://www.facebook.com/pinkpanda.hu Kpek forrsa:!http://www.shutterstock.com

$$! !