You are on page 1of 52

Labour Laws Questions 1 (1-10)

The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952 1. A. B. C. D. 2. A. B. C. D. 3. A. B. C. D. 4. A. B. C. D. 5. A. B. C. D. PF act is applicable to an establishment engaged in any industry specified in ... Schedule II Hazardous Industries List Schedule IX Schedule I Minimum .. persons must be employed in as establishment for the applicability of the PF act. 15 20 35 50 The term Appropriate Government is defined in which section of the PF Act? Section 2(a) Section 2 (b) Section 2 (d) Section 2 (e) According to Section 2(a) which is the appropriate Government for a mine in a given state? State Government Central Government Both (A) and (B) None of these Section 2(aa) of the PF act defines the term Basic Wages Authorized Officer Government None of these

6. Deputy Provident Fund Commissioner is an authorized officer. A. True B. False 7. The term Basic Wages is defined in which section of the Provident Fund Act? A. Section 2(g)

B. Section 2(d) C. Section 2(b) D. None of these 8. Bonus is part of Basic Wages as defined in the respective section in the PF Act. A. True B. False 9. A. B. C. D. 10. A. B. C. D. The term contribution is defined in the section Section 2-bb Section 2-bc Section 2-cc Section 2-c Section 2(d) of the Provident Fund Act defines Hazardous Process Employee Employment Controlled Industry Answers to Labour Laws Questions 1: 1D, 2B, 3A, 4B, 5B, 6A, 7C, 8B, 9D, 10D

11. A. B. C. D.

The term Employer is defined in the section .. of the PF Act. 2(e) 2(g) 2(f) 2(m)

12. Can an agent, of the owner of a factory, be termed as an employer? A. Yes B. No 13. A. B. C. D. The term Employee is defined in the section of the PF Act, 1952. 2(ab) 2(g) 2(f) 2(d)

14.

A person employed through a contractor will not be considered as an employee of the establishment. A. True B. False 15. A person engaged as an apprentice under the Apprentices Act, 1961 will not be considered as an employee. A. True B. False 16. A. B. C. D. 17. A. B. C. D. 18. A. B. C. D. The term Exempted Employee is defined under section . of the PF Act, 1952 2 (gg) 2(hh) 2(ff) 2(cc) An employee is said to be exempted if the exemption is granted under section 26 17 14 20 The term Exempted Establishment is defined under which section of the EPF Act, 1952? 2(aaa) 2(ee) 2(j) 2(fff)

19. Section 2(g) of the PF Act defines A. Non-Exemption B. Exemption

C. Factory D. Exempted Job 20. A. B. C. D. The term Fund is defined under section . of the PF Act, 1952 2(i) 2(h) 2(k) None of these Answers to Labour Laws Questions 2: 11A, 12A, 13C, 14B, 15A, 16C, 17B, 18D, 19C, 20B

21. A. B. C. D. 22. A. B. C. D. 23. A. B. C. D.

Under the PF Act, 1952 Insurance Fund means Unit Linked Insurance Plan Deposit Linked Insurance Fund Employees Group Accident Insurance Medical Insurance Fund The scheme defined under section 2(i-b) of the PF Act, 1952 is .. Pension Scheme Provident Fund Scheme Family Pension Scheme Insurance Scheme The section 2(i-a) of PF Act, 1952 defines.. Member Insurance Insurance Fund None of these

24. A. B. C. D. 25. A. B. C. D. 26. A. B. C. D. 27. A. B. C. D. 28. A. B. C. D.

The Insurance Scheme is framed under sub-section (1) of the Section of the PF Act, 1952. 8-A 7-B 6-C 5-D The term Member is defined in the section of the PF Act, 1952. 2(j) 2(u) 2(m) 2(p) Section 2(k-A) of the PF Act, 1952 defines .. Occupier of the factory Pension Fund Establishment Pension Scheme The Employees Pension Fund is established under sub-section (2) of the section 8-A 7-A 6-A 5-A Section 2(kb) of the PF Act, 1952 defines . Recovery Amount Recovery Office Recover Officer Repayment Amount

29. Section 2(ll) of the PF Act, 1952 defines A. Superannuation B. Annual Salary

C. Scheme Policies D. Recovery 30. The Employees Provident Funds Appellate Tribunal which is constituted under sec 7-D is defined under which section? A. 2(j) B. 2(k) C. 2(l) D. 2(m)
Answers to Labour Laws Questions 3: 21B, 22D, 23C, 24C, 25A, 26B, 27C, 28C, 29A, 30D

The Minimum Wages Act, 1948

311. The Competent Authority is appointed by appropriate government to ascertain the ___ applicable to the employees employed in Scheduled employments specified. a. Number of Paid Holidays b. Cost of living index number c. Tax Rules d. Income ceiling limit 312. Employment in Oi mill is a scheduled employment. a. True b. False 313. Employment in public motor transport is a scheduled employment. a. True b. False

314. As per Section 2 (h) of the act, "HRA" is not included in wages. a. True b. False 315. As per Section 2 (h), the value of "house accommodation" is included in wages. a. True b. False 316. Identify Section 2 (g) of The Minimum Wages Act, 1948. a. Child b. Employer c. Prescribed d. Scheduled Employment 317. If any Gratuity is payable to an employee on discharge, would it be included in wages? a. Yes b. No 318. "Cost of living Indez number" is defined under which section of the act? a. 2(b) b. 2(c) c. 2(d) d. 2(e) 319. Which section of the act defines Employer a. 2(d) b. 2(e) c. 2(r) d. 2(g) 320. "Wages" is defined under which section of the act? a. 2(g) b. 2(h)

c. 2(i) d. 2(j) Answers to Labour Laws Questions 32 : 311 B, 312 A, 313 A, 314 B, 315 B, 316 D, 317 B, 318 C, 319 B, 320 B.

The Payment of Bonus Act, 1965

91. Section 2 (1) of The Payment of Bonus Act, 1965 defines ....... a. Accounting year b. Allocable Surplus c. Appropriate Government d. Available Surplus 92. The term "Agricultural Income" is defined under ......... a. Section 2(3) b. Section 2 (5) c. Section 2 (2) d. Section 2 (4) 93. The Available Surplus is computed under which section of the Act? a. Section 2 b. Section 3 c. Section 4 d. Section 5 94. "Banking Company" is defined same as under Section 5 of the ................ a. Banks and Financial Institutions Act, 1949 b. Banking Companies Act, 1949 c. Financial Corporations Controlling Act, 1973 d. Reserve Bank of India Regulations Act, 1963

95. Definition of "Company" under the act is same as definition of "Company" under ............ of the Companies Act, 1956. a. Section 2 b. Section 3 c. Section 4 d. Section 1 96. "Co-operative Society" is defined under .......... a. Sec 2 (8) b. Sec 2 (9) c. Sec 2 (10) d. Sec 2 (11) 97. A "Corporation" may be a "Company" as per the definition of "Corporation" under the Act. a. True b. False 98. The ceiling of wage for the purpose of definition of an "Employee" under section 2 (13) of the Act is Rs. ........... a. 1600 b. 3500 c. 6500 d. 8500 99. A person is hired for a regular work, but he is required to come part time. Is he an employee as per the definition of "Employee" under the act? a. Yes b. No c. Insufficient Data d. Cannot be determined 100. When The Payment of Bonus Act, 1965 was enacted the ceiling for Salary and Wages was Rs. ........... a. 1600 b. 2600 c. 3500

d. 6500 Answers to Labour Laws Questions 10 : 91 A, 92 C, 93 D, 94 B, 95 B, 96 C, 97 B, 98 B, 99 A,100 A.

The Factories Act, 1948

31. A. B. C. D. 32. A. B. C. D. 33. A. B. C. D. 34. A. B. C. D.

The term Adult is defined in the section . 2(a) 2(ad) 2(aa) None of these Adult is a person who has completed 21 years 14 years 18 years 20 years Section 2(c ) of the act defines .. Child Competent person Adolescent None of these A person who is not 15 years old is a .. Kid Adolescent Child All of the above

35. A person has turned 17 yesterday. Which of the statements is true with respect to that person? A. The person is a child. B. The person is a child as well as an adolescent. C. The person was an adolescent 1 year back.

D. 36. A. B. C. D. 37. A. B. C. D.

All of the above Section 2(cb) of the Factories Act defines Child Labour Labour Process Hazardous Process A person who is either a child or an adolescent will be considered a .. as per the factories Act, 1948. Competent Person Young Person Productive Person Casual Labour

38. Day is a 24 hours period that begins at 06:00 AM as per the act. A. True B. False 39. A. B. C. D. According to the Factories Act, 1948 Week starts at midnight on . night. Monday Sunday Saturday There is no such mention

40. Power also means energy generated by human or animal. A. True B. False

Answers to Labour Laws Questions 4: 31A, 32C, 33A, 34C, 35C, 36D, 37B, 38B (begins at midnight), 39C, 40B

41. A. B. C. D.

The term Power is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(p) Section 2(h) Section 2(g) Section 2(l)

42. Section 2(j) of the act defines which term? A. Machinery B. Transmission Machinery

C. Prime Mover D. None of these 43. A. B. C. D. The term Manufacturing Process is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(l) Section 2(k) Section 2(m) Section 2(n)

44. Preserving an item in cold storage is considered as Manufacturing Process. A. True B. False 45. A. B. C. D. 46. Worker is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(l) Section 2(m) Section 2(p) None of these

A person employed through a contractor is not considered as a Worker as per the act. A. True B. False 47. A. B. C. D. The term Factory is defined in section of the act. 2(s) 2(p) 2(v) None of these

48. A railway running shed is a factory as per the Factories Act, 1948. A. True B. False

49. A restaurant is not a factory as per the Factories Act, 1948. A. True B. False 50. A mine is a Factory as per the definition of Factory given in Factories Act, 1948. A. True B. False Answers to Labour Laws Questions 5: 41C, 42A, 43B, 44A, 45A, 46B, 47D 2(m), 48B, 49A, 50B

51. A. B. C. D. 52. A. B. C. D. 53. A. B. C. D. 54.

Section 2(n) of the Factories Act, 1948 defines . Occupier Employee Owner Manager The Power or exempt, any factory, during public emergency is given in which section of the Factories Act, 1948? Section 5 Section 6 Section 4 Section 3 An occupier, before using any premises as a factory, should send a written notice to the Chief Inspector at least .. days in advance. 30 20 15 10

If a new manager is appointed and takes charge on a given day, the Occupier must send a written notice to the Inspector within .. days. A. 10

B. 15 C. 7 D. 3 55. If a Manager is not appointed for a factory then the Occupier of the factory will be considered as the Manager of the factory as per the Factories Act, 1948. A. True B. False 56. A. B. C. D. 57. A. B. C. D. General duties of the Occupier are mentioned in which section of the act? Section 7-D Section 7-C Section 7-B Section 7-A The term Inspectors is discussed in which section of the Factories Act, 1948? Section 7 Section 8 Section 9 Section 10

58. The State Government cannot appoint Joint Chief Inspectors. A. True B. False 59. A. B. C. D. 60. A. B. C. Powers of Inspectors are discussed in the Section . 8 10 11 None of these Section 10 of the Factories Act, 1948 speaks about . Certifying Surgeons Certifying Doctors Certified Employees

D. Certified Examiners
Answers to Labour Laws Questions 6: 51A, 52A, 53C, 54C, 55A, 56D, 57B, 58B, 59D (section 9), 60A

61. A. B. C. D. 62. A. B. C. D. 63. A. B. C. D. 64. A. B. C. D.

Section 11 of the Factories Act, 1948 relates to . Natural Humidification Cleanliness Health Poisonous Substances For a given work place, the floor should be washed at least once in every . 1 year 6 months 1 month 1 week The walls, ceilings or partitions which are painted should be repainted once every . 3 years 4 years 5 years It is the owners choice The walls, ceilings or partitions which are painted with washable paint should be washed in a period of 6 months 8 months 3 months 1 month

65. A. B. C. D. 66. A. B. C. D. 67. A. B. C. D. 68. A. B. C. D. 69.

The walls, ceilings or partitions which are white washed, should be white washed once every .. 3 months 10 months 14 months 2 years Windows, doors or shutters that are painted or varnished should be painted or varnished at least once every .. 1 year 3 years 5 years 7 years Disposal of waste and effluents relates to section 12 13 14 15 Section 13 relates to Dust and Fume Natural Oxidation Ventilation and temperature Air Conditioning

It is not necessary to ensure flow of fresh air and arrange for adequate ventilation in the factory. A. True B. False 70. Section 10 relates to Cleanliness. A. True B. False

Answers to Labour Laws Questions 7: 61B, 62D, 63A, 64A, 65C, 66C, 67A, 68C, 69B, 70B (Section 11).

The Factories Act, 1948

71. Power to declare different departments to be seperate factories is given in section ......... of the act. a. 4 b. 5 c. 6 d. 7

72. Before occupying or using a premises as a Factory, the occupier has to give some details in a notice form to the Chief Inspector. Such notice should be given before ....... days of occupying the premises. a. 90 b. 30 c. 25 d. 15

73. General duties of the Occupier are given under which section of the Factories Act? a. 8-A b. 5-D c. 6-C d. 7-A

74. Section 8 of the Factories Act, 1948 relates to ........ a. General duties of manufacturers b. Inspectors c. Limitations of Occupier

d. Occupying Conditions

75. ......... states that any person, having any direct interest in a factory or any process or business carried there in or any patent or machinery carried there with, cannot be appointed as Inspector, Chief Inspector, Public Officer etc. a. Section 9 (3) b. Section 9 (2) c. Section 8 (3) d. Section 8 (2)

76. Every District Magistrate shall be an Inspector for his district. a. True b. False

77. Section 9 of The Factories Act, 1948 relates to ........ a. Duties of Inspectors b. Moral Duties of Inspectors c. Powers of Inspectors d. Appointment of Inspectors

78. Inspector's powers are limited by certain local limits. a. True b. False, Inspector has unlimited powers

79. The Inspector may not take away with him any Instrument or Photograph with him for examination. He may examine only in the factory premises. a. True b. False

80. For the purpose of Inspection, the Inspector can take photo copies of register or other documents but cannot seize the registers or documents.

a. True b. False

Answers to Labour Laws Questions 8: 71 A, 72 D, 73 D, 74 B, 75 C, 76 A, 77 C, 78 A, 79 B, 80 B.

81. Appointment of Certifying Surgeons is discussed in ......... of the Act. a. Section 9 (C) b. Section 10 c. Section (11) d. Section (12)

82. Section 11 of The Factories Act, 1948 relates to ........ a. Cleanliness b. Health c. Environment d. Healthy Person

83. The floor of every work-room should be cleaned at least once every ........ by washing and using disinfectant wherever necessary. a. Shift b. Day c. Week d. Month

84. Inside Walls or Partitions that are painted or varnished, should be re-painted or re-varnished at least once in a period of ............. . a. 10 years b. 5 years c. 7 months d. 3 years

85. Inside Walls or Partitions when painted with washable paint should be repainted with at least one coat of such paint at least once in a period of ....... years. a. 2 b. 2.5 c. 3 d. 7

86. Inside Walls or Partitions when painted with washable paint or varnished should be cleaned at least once in a period of ..... . a. 14 months b. 18 months c. 22 months d. 36 months

87. Inside Walls or Partitions when kept White Washed or Colour Washed, should be White Washed or Colour Washed at least once in a period of ........ . a. 6 months b. 14 months c. 18 months d. 22 months

88. Doors, Windows, Metallic Frames or Shutters that are kept painted or varnished should be painted or varnished at least once every period of ......... . a. 1 year b. 3 years c. 5 years d. 6 years

89. It is voluntary under the Act to maintain a register of Painting or White Washing as may be applicable.

A. True B. False

90. Section 12 of the act relates to ...... a. Ventilation and Temperature b. Disposal of waste and effluents c. Removal of Insects and poisonous animals from premises d. Planting Trees in the premises

Answers to Labour Laws Questions 9 : 81 B, 82 A, 83 C, 84 B, 85 C, 86 A, 87 B, 88 C, 89 B, 90 B.

101. Any factory where the humidity in air is artificially controlled, Drinking Water from Public Supply can be used for the said purpose. a. True b. False

102. This section states that effective measures should be undertaken to keep the work-rooms free from dust and fumes. Which section is this? a. Section 12 b. Section 13 c. Section 14 d. Section 15

103. Section 15 of the Factories Act, 1948 discusses ............... a. Cleanliness b. Disposal of Waste c. Dust and Fumes d. Artificial Humidification

104. The law states any factory already in existence before the commencement of the Factories Act, 1948 should provide at least ............... of space for every worker employed. a. 9 metres b. 7.1 cubic metres c. 9.9 cubic metres d. No such measurement is given in the Factories Act, 1948

105. "Ventilation and Temperature" are discussed under ........... of the Factories Act, 1948 a. Section 15

b. Section 14 c. Section 13 d. Section 12

106. .................. may order to display a notice on each work room mentioning the maximum number of workers who may work in the room at a given time. a. Chief Inspector b. Chief Auditor c. Chief Justice d. None of the above

107. A factory built and commenced business in 1982 should provide at least ............. space for every worker employed. a. 9.9 cubic metres b. 10.7 cubic metres c. 14.2 cubic metres d. 22.2 cubic metres

108. The term "Lighting" is discussed under ............. a. Section 18 b. Section 21 (a) c. Section 20 d. Section 17

109. Prevention of (i) glare directly from a source of light or a smooth surface and (ii) formation of shadows such that it causes eye-strain or unsafe working condition is taken care under ............. a. Section 16 b. Section 16 (a) c. Section 17 (1) d. Section 17 (3)

110. A Drinking Water point should be marked "Drinking Water" in English Language only. a. True b. False

Answers to Labour Laws Questions 11 : 101 A, 102 C, 103 D, 104 C, 105 C, 106 A, 107 C, 108 D, 109 D, 110 B

111. The term "Drinking Water" is discussed under .............. a. Section 18 b. Section 19 c. Section 20 d. Section 21

112. A Drinking Water Facility / Point should be at least ............. away from any Urinal or Washing Place. a. 10 metres b. 6 metres c. 8 metres d. 3 metres 113. A factory that has employed more than ........... employees, should make appropriate arrangements for cool drinking water during hot weather. a. 10 b. 250 c. 500 d. 750 114. Section 19 of the Factories Act, 1948 discusses ................ a. Spittoons b. Canteen Facility c. Drinking Water Supplies d. Latrines and Urinals 115. A Latrine or Urinal accommodation may not directly communicate with any work-room. a. True b. False 116. The Internal Walls and Floors of Latrines and Urinals should be covered with glaze tiles or smooth polish up to a height of ............ a. 150 centimetres b. 120 centimetres c. 90 centimetres d. 30 centimetres

117. Section 19 (2) of the Factories Act, 1948 provides that the Latrines and Urinals should be properly washed and cleaned with suitable detergents or disinfectants at least once every ........... a. Shift b. 7 days c. 3 days d. 9 days 118. Section 20 of the act discusses ............. a. Spittoons b. Detergents c. House Keeping d. None of the Above 119. It is not necessary to have spittoons in a factory as per the Factories Act, 1948 a. True b. False 120. If a person spits in the premises of the factory and not in the spittoons he may be fined up to rupees ............ a. 1000 b. 500 c. 250 d. 5 Answers to Labour Laws Questions 12 : 111 A, 112 B, 113 B, 114 D, 115 A, 116 C, 117 B, 118 A, 119 B, 120 D

121. "Fencing of Machinery" is discussed under .............. a. Section 21 b. Section 22 c. Section 23

d. Section 24 122. With reference to Section 22(2) of the Act, can a woman be allowed to clean or lubricate a part of the prime mover, while the prime mover is in motion? a. Yes b. No 123. Section 23 of the Factories Act, 1948 explains about ............. a. Employment of Women for Lubrication of Prime Mover b. Employment of young persons for Lubrication of Prime Mover c. Employment of young persons on dangerous machine d. Striking gear and devices for cutting of power 124. A Self-Acting machine or material may not run on inward or outward traverse within a distance of ......... over the designated walking space for any person. a. 45 centimeters b. 3 meters c. 90 centimeters d. 2 meters 125. Section 28 of the Factories act, 1948 discusses ............ a. Self Acting Machines b. Hoists and Lifts c. Casing of new machinery d. Prohibition of employment of women and children near cotton openers 126. Lifting machines, chains, ropes, lifting tackles and other similar materials/tools should be examined by a competent person once is a period of every ............. a. 3 months b. 6 months c. 9 months d. 12 months 127. When a person is working near the wheel track of any travelling crane, it should be ensured that the crane is at least ............. away of such place.

a. 6 mtrs b. 12 mtrs c. 9 mtrs d. None of the Above 128. The term "Revolving Machinery" is discussed under ................. of the Factories Act, 1948. a. Section 30 b. Section 29 c. Section 28 d. Section 27 129. Is it mandatory to display/fix a notice showing the maximum safe working peripheral speed of every grindstone or abrasive wheel near each machine where grinding is carried on? If Yes, then, under which section is it mentioned so? a. No, it is not mandatory b. Yes, It is mandatory under section 30(1) of the Factories Act, 1948 c. Yes, It is mandatory under section 32(1) of the Factories Act, 1948 d. None of the Above. 130. The term "Pressure Plant" is discussed under which section of the act? a. Section 30 b. Section 31 c. Section 32 d. Section 33 Answers to Labour Law Questions 13 : 121 A, 122 B, 123 C, 124 A, 125 B, 126 D, 127 A, 128 A, 129 B, 130 B.

131. This section of the factories act provides that every pit, fixed vessel, sump or tank that may be injurious due to its location or depth shall be adequately covered or fenced so as to avoid accident and injury. Which section is this? a. Section 32 b. Section 33 c. Section 34

d. Section 35 132. Which section protects a worker from being employed at a factory for lifting or moving or carrying any load which may cause him injury? a. Section 37 b. Section 35 c. Section 34 d. Section 33 133. A worker employed in a factory for Welding is not provided safety screen and/or goggles and/or other appropriate protective equipment. This situation is violating one of the sections i.e. Section 35 which speaks about ............... a. Protection of face b. Protection from Welding Arc c. Protection of eyes d. Protection of head 134. Protection from dangerous fumes and gases is ensured under ........... of the factories act, 1948. a. Section 36 b. Section 38 c. Section 40 d. None of these 135. Any portable light that needs to be used inside a confined space, chamber, tank or pit may not exceed ........... a. 40 volts b. 8 volts c. 12 volts d. 24 volts 136. Section 38 of the factories act speaks about............ a. Floors, Stairs and Means of Access b. Explosives or inflammable dust, gas etc. c. Precautions in case of fire d. Precautions in case of flood

137. There shall be 1 Safety Officer for every .......... workers in a factory. a. 250 b. 500 c. 750 d. 1000 138. "Maintenance of Buildings" is ensured for safety under .......... a. Section 39 b. Section 39-A c. Section 40 d. Section 40-A 139. "Striking Gear and devices for cutting of power" is given under ............. of the factories act, 1948. a. Section 24 b. Section 18 c. Section 15-A d. Section 19 140. General Duties of manufacturers, etc., as regards articles and substances for use in factories is discussed under ............ of the factories act. a. Section 7 b. Section 7-A c. Section 7-B d. None of these Answers to Labour Law Questions 14: 131 B, 132 C, 133 C, 134 A, 135 D, 136 C, 137 D, 138 D, 139 A, 140 C.

141. The constitution of site appraisal committee is covered under which section of the Factories Act, 1948? a. Section 39 b. Section 40 c. Section 41 - A d. Section 41 - B

142. What is the purpose of site appraisal committee constituted in the question discussed above? a. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Heavy Machinery in a moving state. b. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Hazardous Process. c. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Chemical Material handling. d. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Complex Technology Process. 143. Who shall be the Chairman of the site appraisal committee? a. Chief Inspector b. Executive Auditor c. Third Party Auditor d. Commissioner of Police 144. The site appraisal committee shall include a representative of the Central Board for the Prevention and Control of Water Pollution appointed by the Central Government under ............ of the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974. a. Section 3 b. Section 4 c. Section 5 d. Section 6 145. The site appraisal committee shall include a representative of the Central Board for the Prevention and Control of Air Pollution referred under section 3 of which Act? a. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1992 b. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1990 c. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1985 d. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1981 146. The site appraisal committee shall also include a representative of the State Board for the purpose of Prevention and Control of Water Pollution. a. True b. False 147. The site appraisal committee shall include a representative of the State Board for the Prevention and Control of Air Pollution referred under ............ of Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1981. a. Section 9

b. Section 7 c. Section 6 d. Section 5 148. The site appraisal committee shall also include a representative of the Department of Education in the state. a. True b. False 149. The site appraisal committee shall also include a representative of the Department of Environment in the state. a. True b. False 150. A representative of the Meterological Department of the Government is also included in the site appraisal committee. a. True b. False Answers to Labour Laws Questions 15 : 141 C, 142 B, 143 A, 144 A,145 D, 146 A, 147 D, 148 B, 149 A, 150 A. 151. The Site Appraisal committee constituted for considering applications for initial location of factory involving hazardous process may also include a representative of Town Planning Departments of the State Government. a. True b. False 152. In how many days is The Site Appraisal Committee required to submit its report to the State Government? a. 30 days b. 60 days c. 90 days d. 120 days 153. If the application to the Site Appraisal Committee has come from a factory owned or controlled by Central Government, is the State Government allowed to include a representative from the Central Government into the Site Appraisal Committee? a. Yes

b. No 154. If an application for establishing a factory involving hazardous process has been approved by the State Government, then the same applicant is not required to take further approval, for the same factory, from the Central Board or the State Board established under the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974 and the Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981. a. True b. False 155. Specific responsiblities of the occupier in relation to hazardous processes is given under which section of The Factories Act, 1948? a. Section 40 b. Section 41 - A c. Section 41 - B d. Section 41 - C 156. It is the responsibility of the Occupier, involved in hazardous process, to get the medical check up done of every worker working in his/her factory at regular intervals not exceeding ............. a. 3 months b. 9 months c. 12 months d. 24 months 157. The Central Government may appoint an Inquiry committee for inquiring into the Standards of Health and Safety in a factory involving hazardous process. How many members would this committee include? a. 15 b. 5 c. 3 d. 2 158. The maximum permissible limits of exposure to chemical and toxic substance in a factory involving hazardous process are mentioned in ............... a. First Schedule b. Second Schedule

c. Third Schedule d. None of these 159. In a factory involving hazardous process, the occupier shall set up a Safety Committee constituting Workers and Management for maintaining proper safety and health at work. In what proportion shall the both parties be included in such committee? (Management : Workers) a. 50 : 50 b. 60 : 40 c. 70 : 30 d. 100 : 0 160. The Right of Workers to warn about imminent danger in a factory involving hazardous process is given under which section of The Factories Act, 1948? a. 41 - G b. 41 - H c. 41 - I d. 41 - J Answers to Labour Laws Questions 16 : 151 A, 152 C, 153 A, 154 A, 155 D, 156 C, 157 C, 158 B, 159 A, 160 B.

161. Section 42 of the act is for a. Facilities for Drinking Water b. Facilities for storing and drying clothing c. Washing facilities d. None of the above 162. 1 First-aid box to be provided for minimum ____ number of workers ordinarily employed at any one time in a factory. a. 150 b. 250 c. 350 d. 100

163. Any responsible person who has some knowledge on first aid treatment can be the in charge person for the first-aid box. a. True b. False 164. Ambulance room to be provided and maintained where more than _____ number of workers are ordinarily employed. a. 300 b. 500 c. 700 d. 1000 165. The Ambulance room should be readily available at any time, even after the working hours of the factory because emergency can happen any time. a. True b. False 166. Canteen should be provided and maintained in a factory where more than ____ numberof workers are ordinarily employed. a. 100 b. 150 c. 200 d. 250 167. Which section of the Factories Act, 1948 specifies the requirement of providing and maintaining Canteen? a. Section 44 b. Section 45 c. Section 46 d. Section 47 168. Adequate Shelter or rest room and a suitable lunch room should be provided in a factory wherein more than ____ workers are ordinarily employed. a. 150 b. 250

c. 300 d. 500 169. Which section specifies the requirement for Shelters, Rest rooms and lunch rooms? a. Section 46 b. Section 47 c. Section 48 d. Section 49 170. The section for Shelters, Rest rooms and lunch room states that, where a lunch room exists no worker shall eat any food in the work room. a. True b. False Answers to Labour Laws Questions 17 : 161 C, 162 A, 163 B, 164 B, 165 B, 166 D, 167 C, 168 A, 169 B, 170 A.

171. Which section of The Factories Act, 1948 specifies the requirement for Creches? a. Section 47 b. Section 48 c. Section 49 d. Section 50 172. Section for Creches provides that a suitable room(s) shall be provided and maintained where more than ____ number of women workers are ordinarily employed. a. 30 b. 50 c. 80 d. 1 173. The rooms provided as per the requirement of Section for Creches under the act, shall be for the use of children under the age of a. 2 years b. 3 years c. 4 years d. 6 years 174. Identify Section 44 of The Factories Act, 1948. a. Facilties for Drinking Water b. Facilities for Sitting

c. Creches d. First-aid appliances 175. Section 48(3) empowers the State Government to make rules requiring the provision of free milk or refreshment or both for children of women workers using the Creches room. a. True b. False 176. Prescribed number of Welfare Officers shall be employed in a factory where more than ____ numberof workers are ordinarily employed. a. 100 b. 150 c. 200 d. 500 177. Which section of the Factories Act, 1948 specifies the requirement of Welfare Officer? a. Section 48 b. Section 49 c. Section 50 d. Section 51 178. Identify Section 51 of the acta. Working Hours b. Daily Hours c. Weekly Hours d. Weekly Off 179. Section 51 lays down that no adult worker shall be required or allowed to work is a factory for more than _____ hours in a Week. a. 42 b. 48 c. 60 d. 72 180. Section 52 discusses about Weekly Holidays. a. True b. False Answers to Labour Laws Questions 18 : 171 B, 172 A, 173 D, 174 B, 175 A, 176 D, 177 B, 178 C, 179 B, 180 A.

181. In case the weekly holiday of a worker is substituted for another day, the number of consecutive working days of the worker should not exceed ____ days. a. 6 b. 7 c. 10 d. 15 182. In case of any breach of Section 52(1) who shall be liable for penalties? a. Employee b. Manager

c. Occupier d. Both Manager & Occupier 183. Which section of The Factories Act, 1948 provides for Compensatory Holidays? a. Section 53 b. Section 54 c. Section 55 d. Section 56 184. According to Section for Daily hours, no adult worker shall be required or allowed to work in a factory for more than ____ hours in any day. a. 8 b. 9 c. 10 d. 12 185. In order to facilitate the change of shifts, the daily working hours can be extended only with the prior permission of a. Employee b. Chief Inspector c. Labour Commissioner d. Occupier 186. Period for working of an adult shall be fixed such that it does not exceed ____ hours before appropriate interval for rest. a. 4 b. 8 c. 5 d. 10 187. An interval of atleast ___ hour(s) should be provided after atleast 5 hours of work. a. 4 b. 3 c. 2 d. 1 188. With the special approval of Chief Inspector the extended contonuous working period before taking a break should not exceed for more than ____ hours a. 6 b. 8

c. 5 d. 4 189. The period of work, inclusive of intervals for rest, of any adult worker may not exceed ____ hours in any day. a. 8 b. 8.5 c. 10 d. 10.5 190. Which section of The Factories Act, 1948 lays down the details about Spreadover? a. Section 59 b. Section 58 c. Section 57 d. Section 56 Answers to Labour Laws Questions 19 : 181 C, 182 D, 183 A, 184 B, 185 B, 186 C, 187 D, 188 A, 189 D, 190 D. 191 For a person working in Night Shift, a holiday for whole day shall start froma. 12:00 AM b. Sunrise c. the end of his shift d. None of the above 192 Identify Section 58 of the act. a. Night shift b. Spreadover c. Daily hours d. Prohibition of overlapping shift 193 As per The Factories Act, a worker is entitled for overtime when he works for more than ___ hours in any day or more than ___ hours in a week. a. 8, 48 b. 9, 54 c. 9, 48 d. 8, 54

194 The rate of wages for Overtime shall be ___ times the Ordinary rate of wages of the worker. a. 2 b. 3 c. 4 d. None of the above 195 Ordinary Wages includes Bonus. a. True b. False 196 A Standard Family includes the Worker, his/her spouse and ___ children below the age of ___ years. a. 3, 18 b. 3, 14 c. 2, 14 d. 4, 10 197 "Adult Consumption Unit" in case of a Female means consumption unit of a female above the age of ___ years. a. 18 b. 16 c. 14 d. 12 198 "Adult Consumption Unit" in case of a male means consumption unit of a male above the age of ___ years. a. 18 b. 16 c. 14 d. 12 199 What is the section for "Extra wages for overtime" under The Factories Act? a. Section 59 b. Section 60

c. Section 61 d. Section 62 200 Identify Section 56 of the act a. Daily hours b. Weekly hours c. Spreadover d. None of the above Answers to Labour Laws Questions 20 : 191 C, 192 D, 193 C, 194 A, 195 B, 196 C, 197 C, 198 C, 199 A, 200 C.

201. Which section of the act restricts double employment? a. Section 59 b. Section 60 c. Section 61 d. Section 62 202. Section 62 of The Factories Act, 1948 asks to maintain which register in the Factory? a. Register of Wages b. Register of Temporary Workmen c. Register of Adult Workers d. Register of Salary 203. Exemptions made by the State government under section 65 are subject to certain conditions one of which mentions that the total number of hours of work in any day shall not exceed ___ hours. a. 8 b. 10 c. 12 d. 14

204. Exemptions made by the State government under section 65 are subject to certain conditions one of which mentions that the Spread-over, inckusive of Intervals, shall not exceed ___ hours in any day. a. 13 b. 16 c. 18 d. 20 205. Exemptions made by the State government under section 65 are subject to certain conditions one of which mentions that the total number of hours of work in any week, including overtime, shall not exceed ___ hours. a. 48 b. 54 c. 60 d. 72 206. Exemptions made by the State government under section 65 are subject to certain conditions one of which mentions that no worker shall be allowed to work overtime, for more than ___ days at a stretch. a. 3 b. 4 c. 6 d. 7 207. Exemptions made by the State government under section 65 are subject to certain conditions one of which mentions that no worker shall be allowed to work overtime more than ___ hours in any quarter. a. 210 b. 180 c. 160 d. 75 208. No exemption shall be made for Daily working Hours in case of women workers. a. True b. False

209. Which section of The Factories Act, 1948 prohibits the employment of young children? a. Section 64 b. Section 67 c. Section 79 d. Section 80 210. Employment of children less than ___ years of age is prohibited. a. 8 b. 12 c. 14 d. 18 Answers to Labour Laws Questions 21 : 201 B, 202 C, 203 C, 204 A, 205 C, 206 D, 207 D, 208 A, 209 B, 210 C.

211. An adolescent can work in a factory with appropriate compliances done as per the act. a. True b. False 212. Who must issue the Certificate of fitness? a. Chief Inspector b. Parents/Guardian of the adolescent c. Labour Commissioner d. Certifying Surgeon 213. The application for Certificate of Fitness must be accompanied by a document signed by ___ a. Manager of the factory b. Occupier of the factory c. Chief Inspector d. Parents of the young person

214. The certifying surgeon who has once issued a certificate of fitness, cannot renew the same. a. True b. False 215. The certifying surgeon can issue, to a young person, a certificate of fitness to work in a factory as an Adult. a. True b. False 216. If the certifying surgeon is issuing, to a young person, a certificate of fitness to work in a factory as an adult, he must be satisfied that the person has completed his ___ year of age. a. Twelfth b. Fourteenth c. Fifteenth d. Eighteenth 217. Before issuing the certificate of fitness, it is required that the certifying surgeon examines the place if he does not have personal knowledge of the place of work or manufacturing process where the person in question will be required to work. a. True b. False 218. What is the period of validity of certificate of fitness issued by certifying surgeon? a. Twelve months b. Six months c. Two years d. Life time 219. The certificate of fitness may be issued with a condition requiring reexamination of the young person before the expiry of the certificate. a. True b. False

220. What is the section number for "Certificate of Fitness" under The Factories Act, 1948? a. 67 b. 68 c. 69 d. 70 Answers to Labour Laws Questions 22 : 211 A, 212 D, 213 A, 214 B, 215 A, 216 C, 217 A, 218 A, 219 A, 220 C.

221. The certyfing surgeon can revoke the certificate of fitness issued by him if he finds the holder of the certificate is no more fit to work in the capacity stated therein in a factory. a. True b. False 222. If the certifying surgeon revokes a certificate of fitness and the applicant requestes, the certifying surgeon shall state his reasons in writing. a. True b. False 223. Who bears the fees, if payable, for the certificate of fitness? a. Occupier b. Young Person c. Parents / Guardian of young person d. Government 224. An adolescent who has been granted a certificate of fitness to work as an adult in any factory shall be deemed to be an ___ for all the purposes of (working hours of adults) and (annual leave with wages) a. Adult b. Adolescent c. Young person d. Child

225. Any adolescent, under the age of 17, who has been granted certificate of fitness to work as an adult in a factory can be allowed to work only between ___ AM and ___ PM only. a. 8, 8 b. 5, 8 c. 6, 7 d. 7, 9 226. Section 71(1)"Working hours for children" prohibits the employment of a child in a factory for more than ___ hours in any day. a. 1 b. 3 c. 4 d. 4.5 227. As per section 71(2) the period of work of all children working in a factory shall be limited to ___ shift(s). a. 1 b. 2 c. 3 d. None of these 228. In case of period of work of all children employed in a factory, no 2 shifts shall be so fixed that they overlap or spreadover for more than ___ hours. a. 2 b. 3 c. 4 d. 5 229. Provisions of Section 52 (Weekly Holidays) also applies to Child Workers in the factory. a. True b. False 230. Exemptions from the provisions of Section 52 (Weekly Holidays) shall also be made in case of Child Workers in the factory.

a. True b. False Answers to Labour Laws Questions 23 : 221 A, 222 A, 223 A, 224 A, 225 C, 226 D, 227 B, 228 C, 229 A, 230 B. 231. Identify Section 71 of The Factories Act, 1948 a. Certificate of fitness b. Working hours for children c. Employment of children d. None of these 232. As per Section 71(5) of the act, any female child shall not be required to or allowed to work in a factory between ___ PM and ___ AM. a. 7, 8 b. 8, 6 c. 7, 7 d. 8, 8 233. Maintaining of Register of child workers is mandatory, in a factory where children are employed, as per which section of The Factories Act, 1948? a. Section 72 b. Section 73 c. Section 74 d. Section 75 234. The provisions of Chapter VIII - Annual Leave With Wages, shall not apply to workers of Railway administered by Government. a. True b. False 235. In order to be allowed leave with wages in a year, the worker must have worked ___ days or more in the preceding calendar year. a. 365 b. 300 c. 270 d. 240 236. For the purpose of calculating number of days for leave with wages, in case of adult worker, the base shall be one day for every ___ days of work performed by him during the previous calendar year. a. 20

b. 15 c. 12 d. 10 237. For the purpose of calculating number of days for leave with wages, in case of child worker, the base shall be one day for every ___ days of work performed by him during the previous calendar year. a. 20 b. 15 c. 12 d. 10 238. In case of female worker, maternity leave not exceeding ___ weeks is included while calculating 240 days or more of work period during that year. a. 6 b. 8 c. 10 d. 12 239. In case of adult worker, for the computation of 240 days or more of work period, any days of lay-off by agreement or contract or as permissible by standing orders shall be included. a. True b. False 240. If an adult worker has joined on any day except 1st January, he will be required to have worked atleast ___ of days of remainder calendar year, in order to be granted leave with wages at the rate mentioned in section 79 (1) of The Factories Act, 1948. a. One Half b. One Third c. All d. Two Third Answers to Labour Laws Questions 24 : 231 B, 232 A, 233 B, 234 A, 235 D, 236 A, 237 B, 238 D, 239 A, 240 D. 241. For the purpose of calculating Annual Leave with Wages u/s 79 of the Act, fraction of leave of half a day or more shall be trated as one full day's leave. a. True b. False

242. In case of an adult worker, only up to ___ unused leaves can be carried forward to the succeeding year. a. 30 b. 35 c. 80 d. 90 243. In case of a Child worker, only up to ___ unused leaves can be carried forward to the succeeding year. a. 30 b. 35 c. 40 d. 45 244. If a person wishes to avail his "Annual leave with wages", he shall apply in writing to the manager at least ___ days in advance of the commencement of leave period. a. 7 b. 10 c. 15 d. 30 245. If a person, employed in any public utility service, wishes to avail his "annual leave with wages" he shall apply in writing to the manager at least ___ days in advance of the commencement of leave period. a. 7 b. 10 c. 15 d. 30 246. As per section 79(6) of The Factories Act, 1948 the number of times in which leave may be taken during any year shall not exceed ___ a. 10 b. 7 c. 5

d. 3 247. If a worker wishes to avail his leave with wages for the purpose of covering period of illness, he shall be paid the wages, admissible under section 81, not later than ___ days from the date of his application for leave. a. 10 b. 15 c. 20 d. 30 248. If a worker, working in a public utility service, wishes to avail his leave with wages for the purpose of covering period of illness, he shall be paid the wages, admissible under section 81, not later than ___ days from the date of his application for leave. a. 10 b. 15 c. 20 d. 30 249. Identify section 80 of The Factories Act, 1948. a. Application for leave b. Wages during leave period c. Notification of cancellation d. None of these 250. Identify section 82 of The Factories Act, 1948. a. Wages during leave period b. Mode of recovery of unpaid wages c. Payment in advance in certain cases d. Application for leave

Answers to Labour Laws Questions 25 : 241 A, 242 A, 243 C, 244 C, 245 D, 246 D, 247 B, 248 D, 249 B, 250 B

251. In case any actions of a factory contravene the provisions of The Factories Act, 1948, the Manager and the Occupier can be penalized with imprisonment up to ___ years or fine up to ___ rupees or both. a. 1 year & Two Lakhs b. 2 years & One Lakh c. 5 years & Five Lakhs d. 7 years & Ten Lakhs 252. In case when contravention or the offence is continued, the court may penalize further Rs. ___ for each such day. a. 1000 b. 10000 c. 100000 d. 1000000 253. Which section of The Factories Act, 1948 discusses about General Penalty for Offences? a. Section 89 b. Section 90 c. Section 91 d. Section 92 254. Penalty resulting from death of any worker due to contravention of any provisions of Chapter IV or Section 87 shall not be less than ___. a. 5 lakh rupees b. 1 lakh rupees c. 50,000 rupees d. 25,000 rupees 255. Penalty resulting from serious bodily injury to any worker due to contravention of any provisions of Chapter IV or Section 87 shall not be less than ___. a. 5000 rupees

b. 10,000 rupees c. 50,000 rupees d. 2,50,000 rupees 256. Any person, who was found guilty again of any offence punishable under section 92, shall be imprisoned for a period which may extend to ___ years or a fine not less than rupees ___. a. 3; 10,000 b. 4; 20,000 c. 5; 30,000 d. 10; 40,000 257. Penalty applicable to a person who was found guilty again of any offence punishable under section 92, shall extend up to rupees ___. a. One Lakh b. Two Lakhs c. Three Lakhs d. Five Lakhs 258. Which section of The Factories Act, 1948 details about "Enhanced penalty after previous conviction"? a. Section 94 b. Section 95 c. Section 96 d. Section 97 259. Under The Factories Act, 1948 if any person willfully obstructs an Inspector exercising his power of inspection, such person shall be punishable with imprisonment which may extend up to ___ or with fine which may extend to rupees ___. a. 1 month; 5000 b. 3 months; 7000 c. 6 months; 10,000 d. 1 year; 20,000 260. If any worker contravenes any provisions of The Factories Act, 1948, he shall be punishable with a fine which may extend up to rupees ___.

a. 100 b. 500 c. 1000 d. 2000 Answers to Labour Laws Questions 26 : 251 B, 252 A, 253 D, 254 D, 255 A, 256 A, 257 B, 258 A, 259 C, 260 B

261. Penalty for offences by workers is discussed under which section of the act? a. Section 96 b. Section 97 c. Section 98 d. Section 99 262. Any person, found guilty of using false certificate of fitness, shall be penalized with imprisonment, which may extend up to ___ or fine which may extend up to ___. a. 2 months; 1 thousand rupees b. 3 months; 2 thousand rupees c. 4 months; 3 thousand rupees d. 5 months; 4 thousand rupees 263. Which section of The Factories Act, 1948 penalizes for permitting double employment of child? a. Section 97 b. Section 98 c. Section 99 d. Section 100 264. Which section of The Factories Act, 1948 penalizes for using false certificate of fitness? a. Section 98 b. Section 99 c. Section 100 d. Section 101 265. In case of any offence, if the manager wants to make a complaint charging another person as the actual offender, then a written notice must be given by the manager atleast before ___ days before making such complaint. a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 266. If case of hearings where manager has charged another person as actual offender, the court hearings shall not be adjourned for a periid exceeding ___ months.

a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 267. Under the act, no court shall take cognizance of offence punishable therein, unless complaint is made within ___ of the date when it came to the knowledge of the Inspector. a. 3 days b. 1 month c. 2 month d. 3 months 268. Which section of The Factories Act, 1948 describes the Limitation of Prosecution? a. Section 105 b. Section 106 c. Section 107 d. Section 108 269. If the occupier intends to make an appeal against any written order served by the Inspector, they shall do so within ___ days. a. 15 days b. 30 days c. 45 days d. 90 days 270. Which section of The Factories Act, 1948 is on Appeals? a. Section 107 b. Section 108 c. Section 109 d. Section 110 Answers to Labour Laws Questions 27 : 261 B, 262 A, 263 C, 264 A, 265 C, 266 C, 267 D, 268 B, 269 B, 270 A.